Na azthiszem megint okosodtam valamicskét. A pofákat kikapva pici kopás látszik hogy van de ez nem 0,2mm. Így a tokmányban lévő spirálmenetett vizsgálva ott már egyértelmű hol van az a hiányzó 0,2mm annak a felületéből hiányzik. De csak 15mm hosszúságban tehát az egyik pofa kiljebb esik emiatt mint a másik kettő. Azt gondolom így már bátran nekiállhatok a pofák felesztergálásához mert az majd korrigálja azt a kis kopást abból a pofából majd több jön le és így kiegyenlitődik. Ugye így van?
Méricskélek, tehát a tokmány homlokán ami ugye a főorsó forgásikja ott mérek előfeszitve a pofákak 0,02mm ütést. A tokmány palástján mérek 0,06mm ütést. Ebből arra következtetek belül van a gond, nemtudom hogy hivják az a spirél menet szerü, vagy a pofák ahol ebben belekapaszkodnak. Lekapom a tokmányt hogy szemre vételezzek.
Azért fogj be különböző átmérőjű anyagokat, illetve húzd meg a tokmányt másik dióval, illetve nyisd ki nagyra majd fogd be egymás után többször ugyanazt az anyagot. Ha az ütés nagyjából egyforma akkor igazítsd meg. De ha minden alkalommal durván mást mérsz akkor vagy keress jobb tokmányt vagy törődj bele hogy egy meggyötört tokmányod van.
Újra átgondolva ennek az ütésnek 2 oka lehet az egyik a pofa egyenetlen kopása a másik mikor szabályoztam a tokmánytárcsát akkor nem cuppanósra sikeredhetett a tokmánytartó válla. Bár mikor raktamföl akkor nem éreztem hogy lötyögne.
Jaj most jut eszembe! Abban az esetben ha a főorsó Sikja nem párhuzamos az ágy síkjával akkor is ütés az eredmény. Lehetséges hogy ott van az egytized. Na ezzel nem lettem előrébb átkell vetitenem valahogy az ágy síkját.
Nincs de ha lenne akkorse tudnék mit belerakni, mivel kúpom sincs itthon, legfeljebb gyógyszertári:-)
Egy köszörült anyagot befogva 0.15mm üt a tokmány. Mivel a tokmánytartót felszabályoztam így perpill tanácstalan vagyok. Hogy a pofák méretében lenne ekkora méretkülönbség elég hihetetlen. Kissebb pánik ütötte fel a fejét erre felé:-) Mivel a pofákat mérbe szemből (forditottak vannak benn) nem mérek a tokmányon ütést. Tehát a felszabályzás jó. Akkor meg csak a pofák befogó felületével lehet gond. Eddig jutottam.
Sajnos ez egy pici orosz masina ahol minden sík külön van csavarozva egymáshoz. Engem az érdekelne a főorsó síkja fut e az ággyal. Mivel nem mai darab jó lenne leellenőrizni.
Már az is meglepő, hogy lehet állítani a kereszt szánt a hossz szánhoz képest. De ha mégis akkor veszel egy korong alakú alkatrészt és leoldalazod. Az így kapott felület csak akkor sík, ha merőleges a keresztszán. A síkot pedig élvonalzóval (tolómérővel) fényrés módszerrel tudod ellenőrizni.
Az nem elég hogy befogsz egy darab jól forgácsolható anyagot majd éles késsel végigesztergálod. A végén kis fogással simítod. Így nem nyomja el a kés az anyagot. Ezután mikrométerrel végigméregeted. A kúposság a géped pontosságára lesz jellemző.
Azon agyalok, hogy hogyan tudnám a fóorsó futását ellenőrizni az ágy síkjához. A gondom hogy a tokmány szabályozatlansága hozzáadódik ezt kellene valahogy szűrnöm. Abban az esetben ha felesztergálom a pofákat és befogok egy köszörűlt darabot és eltér a főorsó síkja az ágyhoz képest akkor ütnifog, és a befogási felület is kúpos lesz.
A korrund a leghatékonyabb forgácsoló:-) 0,015-re kihoztam. Babrálhattam volna még vele de egyenlőre sokkal jobb mint volt. Mivel a szán főlsőrészének a csúszó felülete fel lett köszörülve így közérakva 120 papírt megtudtam oldani. A öngyújtón látszanak a méretek:-) Joggal hittem magamban hogy tudok segíteni a problémámon:-)
Nálam a hosszán nem az ágyon van, hanem a keresztszánon. Mivel az ágy már fel lett köszörülve így ahhoz mérek. Megvan a bűnös a hosszán mikrométerrel is mérem a 0,07mm a csúszó felületen szemre nem látszik semmi rendkívüli, de a kopás miatt ahol többet csuszkált ekkora eltérést ad. Először azt hittem, hogy nem a csúszka felületében van mert ott szemmel nem látszik, hanem ahol felfekszik a keresztszánra. De nem, a csúszka részben van. Majd kiagyalom mit lehet tenni. Javaslatok jöhetnek:-)
Megjött az indikátor órám, elsőként egy megmunkált 15mm D rézdarabon mértem az ovalitást. Bár nem tudom mennyinek kellene lenni a tűrésnek, de azthiszem egész jó eredményt kaptam 0,005 lett az eredmény. A müszer Berger 0,01 pontossága, egy osztásnak a felét mozdúlt el a mutató.
A hosszánon sajnos rosszabb eredmény kaptam 0,07mm tehát ennyi az emelkedése a főorsóhoz közelitve 35mm-n. Szétszedem a szánokat megnézem nem került e alá valami piszok. Ha nem akkor először csiszolópapírral próbálkozom. Ha nem akkor marad a köszörüs.