Mert minden rendszer bunkózott. A jútyúb regelni is alig engedett, a google videófeltöltése megszűnt, a bloggeré meg gyatra. Végül operából kikerültem a bugokat :)
Urak, lenne egy index-szerencsétlenségem. Eddig ha elolvastam az egyik topikot és arra nem jött új levél, akkor engedelmesen szürke maradt, most azonban bármi történik, visszaugrik bordóra. Vagyis nem tudom, melyik topicra jött új bejegyzés, melyikre nem. Ti is tapasztaljátok ezt, vagy nálam van valami hiba?
Fühh, megpróbálom mihamarabb összerakni az alapismeretek rovatot, és beleteszem.
A mai frissítésben VNAV videó is lesz ugyanabból a forrásból mint tegnap :)) Egy olyasmi fekvésű reptérrel mint Heraklion, csak tükörből nézve. (Végegyenes baloldalán van a vizecske). Gondolom, oktatásban nem járatlan goldeneagle olvtársunk megérezte, hogy vizuálisan könnyebben jegyezhető nekünk lomha földi békáknak ez a dolog, így a tegnapi poszt farokvizén küldött egy videnyót is :))) Ezúton is köszönet érte!
Jó nagyot me kellene mosni az ilyen kis köcsögöknek,talán attól rájönne, mellékbüntetésként a reptéri budikat takaríttatnám velük min egy éven keresztül napi 8 órában.
Egy megjegyzésem lenne, a hozzám hasonlóan komplett outsidereknek a rövidítések mellett még lehetne egy sor arról, hogy mi az a Jeppesen, eszik-e vagy isszák. (Én már tudom.)
Amilyen csalafinták az oroszok, egyszerű ám elmés megoldásokkal megoldják az ilyesmit. Felszállás előtt egy KGB ügynök ledugózza a személyzet fülét, így az nem hallja a reptéri nyomásértéket, időjárást, irányítót, Terrain ahead! bádogemberüvöltést meg ilyesmit.
Az oroszok megpróbálták ismét bevetni azt a Szmolenszknél alkalmazott titkos fegyvert, ami egy szupermágnessel földre rántja az ellenséges repülőket!!!!
A Cat III/b üzemelésnek szakmai képzésbeli, hatósági feltételei vannak. A cég AOC-ja (üzembentartási engedélye) tartalmazza azt is, hogy hogy milyen időjárási minimumjai vannak a cégnek. A Pegasus CAT 3a-val rendelkezik. Az AirBerlintől átvett TC-CCP Cat3b felszereltségű, többek között rendelkezik autopilota orrfutó kormányzással, amit nem lehet kiiktatni (illetve a hidraulika slalgot le lehet közni egy svédfogóval csak az naygon slampos ), illetve a műszerkijelzések mások és azok átváltoztatásához a gyártó engedélye kell. Az engedélyhez pedig egy rakás pénz kell, hogy kiadjanak új doksikat. Ergo így a gép CATI ben üzemel, mert ahhoz elég egy robot-ot bekapcsolni. A Cat2/Cat 3 hoz 2 robot kell, ami viszont automatikusan a CAT3b-ben dolgozik.
Hát igen, a terminológia elég kevert itt mára. Anno én még angol terminológiaként speedbrake-nek az ellenállásnövelő eszközöket (akár törzsféklap, ami ugye nehezen ront felhajtóerőt, pl. Bae-146-on van) tanultam, spoilernek meg a felhajtőerő-killereket. Gépészetileg, mint itt olvtárs írta is, ezek lehetnek azonosak is a szárnyon, attól függhet a hatás, mennyire nyílik. A Boeing, mint olvastuk speedbrake-nek nevezi mindet, "flight" és "ground" szavakkal különböztetve meg őket (vagy üzemmódjukat), a működtető kar is azonos, automata a döntés, melyik(mennyire?) nyílik.
A csűrőspoiler -bár a terminológia itt is kérdéses- klasszikusan egész más célú eszköz, a csűrés egyik aerodinamikai megoldása, célja, hogy a lefelé mozgatandó szárnyvégen (ahol a klasszikus aileron felfelé mozdul, csökkentve a látszólagos állásszöget és a dragot) ne csökkenjen drasztikusan a drag. (Van, hogy aileronnal együtt használják, van, ahol nincs is klasszikus aileron, csak csűrőspoilerek, pl. Mitsubishi MU2.) Előnye még, hogy átesésben is hatásos valamennyire a klasszikus megoldással ellentétben, ami recoveryhez nem hátrány... Ettől még van olyan megoldás is, ahol a csűrőspoilerek is kinyílnak full spoilerezésnél.
A légi interceptor - lásd: orosz terminológia - (speedbrake) funkciója a repülés közbeni sebesség csökkentése, ezért nem nyílik ki teljesen - nyílásának mértékében nő a homlokellenállása. Természetesen a hosszának megfelelő szárnyszekción a felhajtóerő is csökken, hiszen megbontja a profil körüli áramlás laminaritását. Zsoké urak biztos el tudják mesélni, hogy milyen mértékben kezd süllyedni a madár a nyitáskor (feltételezem, hogy nem kezd el esni, mint a kő).
A földi interceptor (spoiler) általában nagy felületű és hoszzú, valamint teljesen nyílik, mert a földetérés után a lassuláshoz szükséges a nagy homlokfelület miatti ellenállás is, meg az elrontott profil miatti drasztikus felhajtóerő csökkenés is.
A csűrő interceptor normál repülőgépvezetésnél csak kis mértékben nyílik, a csűréshez nem szűkséges a drasztikus felhajtóerő csökkenés. Az ellenállás miatti keletkező nyomaték a fordulóba is besegít.
Hogy aztán ezek a sufniajtók milyen mértékban nyílnak és mekkora a méretük, ezt az okos tervezőurak kiszámolgatják és megtalálják a kompromisszumos megoldást.
Ellenben ha megtolták neki a végére, meg még emelték is, akkor mindkettő pozitív pitch beavatkozás lészen... De ez ugye már kevédbé esélylatolgatás, mint elég konkrét vád lenne, amit nem teszünk hivatalos infók nélkül. A biztos az a nem tudjuk :)))
Nem ott van a kutya elasva, hogy a speedbrake es a spoiler nem ugyanaz? Ambar a vasdarab azonos, a funkcio teljesen mas.
Speedbrake nem nyilik ki kozel derekszogben, a spoilernek meg pont csak ugy van ertelme.
Vagyis nyitott speedbrake-kel atstart elkepzelheto, nyitott spoilerrel kevesbe. Tekintve azonban, hogy a hajtomu felporgetese jopar masodpercet vesz igenybe, idokozben a spoiler becsukhato, igy mondjuk lehetseges olyan eset, hogy az atstart nyitott spoilerrel kezdodott.
(Én is ezért jeleztem óvatosan, hogy ne feledjük, a konkrét heraklioni esetről semmit nem tudunk, mert mehet itt a speedbrake-thread, de könnyen lehet az is, hogy ez ott nem is játszhatott egyáltalán...)
Foltos olvtársnak szolg. közl.: Üzi ment privátba fácsebúkilag. Lényeg, hogy a blog nem az én blogom. Szakik blogja, ahol bárki publikálhat, csatlakozhat, hogy összeálljon a sokat emlegetett rendszerezett nonprofit tudásbázis. És vannak segítők is, akik szakértenek. A többi semmikép nem itteni téma, benne van az üziben, de ezt megköszönném, ha lejavítanád az iho.hu-n, hogy korrektek legyünk.
Szerintem örülnez az Airbus, ha ennyi repülne a típusból :))) Viccet félretéve: a használatos, kereskedelmi gépek, amelyek rendelkeznek spoilerrel gyakorlatilag mind autospoileresek. Sűrű repeseményeknek kéne ebbőlé keletkeznie, ha a dolog rosszul lenne kitalálva. Ha megnézel egy gépet, keb súlypont környékén nyílik a cucc, a gép meg minél nagyobb, annál tehetetlenebb. És csak nagyon halkan írom: olyat is hallottam, hogy Heraklionben nem nyílt első koccanáésnál a spoiler gázállás miatt, hanem simán felrántották tótágasba, ezért is tettem be a cikkbe végül a javításokat, amik esélyt adnak mindkét eset korrekt értelmezésére. A magasságit meg csak nem vehetjük már le a gépről :P
Régebben én is kinlódtam ezzel (csak én mindig kijelöltem és ctrl+C-ztem a szöveget elküldés előtt). Ha Firefoxot használsz, a megoldás a Lazarus nevű kiegészítő. Remekül működik.
OFF: Szórakozik a fórummotor mostanság, én a hosszabb agymenéseimet megírom szövegszerkesztőben inkább, és bemásolom, nem egyszer jártam így a napokban...