Ez igaz, de ez ugyanúgy megvan a kommersz méretek tulajainál is. Kát belemenni abba, hogy érdemes-e használt gumit venni. Itt az arányok az érthetetlenek. Hogy a 80 ezres szettet 60-ért eladod párezer km után. A 160 ezres szettnél meg kapásbòl feléért kell adni, hogy vonzò legyen.
> És hogy horribilis drágák a gumik (225/60R17). Ő elmegy évi 60 ezret, duplája elmegy gumira, mint egy átlag méretű autón.
Nekem is ez a méret van most, 150-200 eFt egy garnitúra új prémium gumi (legalábbis ennyi volt amikor vettem). De évi 60000 kilométeren üzemanyagra is elkölt másfél-két millát minimum, nem?
Esetleg arról is lehet szó, hogy egyáltalán nem költenek gumira, csak ha teljesen elkopott (bár a használt abroncsok iránti gyér keresletet ez sem magyarázza).
Minden írásban van némi logika, de mind meg is cáfolható. Azért a suvoknak nagyon nagy százaléka kintről hozott használt. 4-5 évesen már lekopott róla egy garni. Aki össze tud spórolni rá rá 4-5 millát, az szerintem szívesen spórol még 80 ezret azon, hogy 160 helyett 80-ért megvesz egy 1000km-t futottat tavalyi dottal. De folytatom: Nissan Qashqai 13 éves típus már. Messze nem a gazdag ember autója. 13 éves autók nem arról híresek, hogy rohangálnak a 150 ezres új garnitúrákért. Mégsem viszik a méreteit 16-17-18 méretben sem, pedig Dusterre is passzol és sok másra.
Vagy ott a régi fajta Hyundai Tucson/Kia Sportage. Az alja már 15 éves, 1 millió Ft körül kapható. Felénk a trágyás utánfutós farmerek veszik őket a földre járni dolgozni. A gyári mérete 235/60 R16. 6mm-es 2015-ös Michelin szettem nem bírom eladni kemény 30000Ft-ért. (Ennyiért egy kommersz méret bármikor 1 nap alatt elmegy.) Pedig egyértelmű, hogy az 1 millió Ft-os tanyára járó autóra senki nem vesz új drága suv méretű gumit. Pláne hülye lenne, ha ilyet kap használtan...de mégsem veszi meg.
Annyira olcsók már a suv méretek, hogy szinte naponta hívnak fel olyanok, hogy "fuu nagyon kell, megyek érte, stb". -És milyen autóra rakod? "Audi A4-re". -Hát sajnos arra nem fog rámenni. "De mé hát 16-os?!" Szóval még a normál mérető autók tulajai is ráfanyalodnának az ára miatt, mert olcsóbb ez úgy, hogy a piacon 10 garni van, míg az ő méretéből 100 garniból válogathat.
Ismerős mondta, hogy 4-5 éves Kia Sportaget szeretne venni, ki is nézett egyet jó áron, de nullák a gumijai. És hogy horribilis drágák a gumik (225/60R17). Ő elmegy évi 60 ezret, duplája elmegy gumira, mint egy átlag méretű autón. Aztán felvilágosítottam, hogy nem kell aggódni barát. Teli van a jófogás 80-100 ezerért új állapotú prémiumokkal. De most is adok 2017-es 7mm-es Hankookot 50-ért, mert amúgy az se kell a kutyának se.
Emellett a kínálat ilyen méretben kimerül a jófogásban, ugyanis átlag gumisok tévedésből sem tartanak ilyesmit használtban polcon. Többen mondták, hogy bementek a helyi gumishoz, hogy ilyen méret kéne, és kb kiröhögte, hogy hogy is gondolja, ilyen méret nem is látott még, nemhogy áruljon ilyet.
Évi 15000 kilométerrel, külön téli nyári szettel szerintem 5 évig nem kell feltétlenül gumit cserélni.
Egy lényegesen kisebb volumenű piacon nehezebben találkozik a kínálat és a kereslet, mindkét szereplő úgy érezheti, hogy a másik oldal nem is létezik. Főleg ha a nagyobb volumenű piacon szerzett tapasztalataihoz hasonlít.
És a legtöbb SUV amit az utcán látunk az még 6-7 évnel nem öregebb, valószínűleg az első gazdájánál az első garnitúra gumikkal megy. Persze olyan is van, ami sokat fut minden évben, de azokra meg pláne új gumit vesznek.
És van még egy szempont szerintem, a 'normális autók' gumiméretei eléggé standardizáltak már pár éve, a SUV-oknál sokkal nagyobb méretválaszték van, így egy-egy adott méretből sokkal kevesebb fogy, és kevesebb eladó is van.
Szerintem aki suv-ot vállal, annak van pénze új gumira, még ha csak valami olcsóbbra is. Átlagos, 2-300 ezres nettó fizuból kevesen vesznek ilyesmit, inkább valami józanabb szerkezetet választanak.
Meg szeretném kérdezni, hogy milyen magyarázatot láttok az alábbi jelenségre:
A SUV-ra való gumik használtan gyakorlatilag eladhatatlanok. Több gumissal, kupeccel beszéltem, mind ugyanúgy látja. Szinte lehetetlen eladni bármilyen SUV-ra való méretet. Gyakori típusokra valót is: Duster vagy Qashqai méret is borzalmas nehezen kel el. Az is mindegy, hogy 25 ezres erősen használt, vagy 80-100 ezres új állapotú szettről van szó.
Csak hogy illusztráljam. Egy 205/55 R16 méretben egy új árán 90 ezres szett enyhén használtan tavalyi dottal bármikor elkel 1 nap alatt 60 ezerért. Ehhez képest egy 215/60 R17, amiből egy normális márka újan kb 150000Ft, ugyanilyen állapotban nagyon-nagyon erőlködve hónapok alatt szerencsével megy el 80-ért.
De ha már 6mm-es 3-4-5 éves gumikról van szó, és átmegy a 30-40 ezres árkategóriába, akkor nyugodtan mondhatom, hogy többért el lehet adni egy kommersz olcsó méretet, mint a SUV méretet, ami újan 150000Ft volt.
Mindezt úgy, hogy az utca tele van SUV-okkal. Nyilván még mindig nincs annyi, mint normál autóból, de az adott méretben a gumik kínálata is ötöde, tizede egy kommersz méretnek.
Akkor hogy is van ez? Mivel lehet ezt megmagyarázni? A SUV tulajdonosok mind boltból vesznek új gumit, amikor sokszor feléért újat vagy párezer km-est kap? Miközben a kommersz méretek tulajai 80 helyett képesek 60-ért használtat venni.
Semmi fejlemény.Visszamentem a futóműveshez és azt mondta ezzel ő nem tud csinálni semmit.
Ja a lényeg, mind a negy felni egyforma méretű és ET számú.Még azt elfelejtettem irni hogy rugó csere is történt az autón,mind a negy H&R rugokat kapott.
A rugócserével csinálhatott a szerelő olyan szerelési hibát ami ezt okozhatta?A szerelő aki cserélte a rugókat azt mondta hogy futóműbeállítási hiba.
Én ugy tudtam hogy futómuállításnál mm-eket állítanak nem centiket.
Ennek valószínűleg vajmi kevés köze van a futómű beállításhoz. Sokkal inkább a felnik ET számához. Az a bizonyos "bentibb" eltérhet a többitől. És könnyen lehet, hogy az sokkal inkább való az autódra, mint a másik 3, ami kilóg a sárvédő íve alól. Valami nagytudású korábban talán megnövelte a nyomtávot a nem megfelelő ET számú felnivel, esetleg nyomtávszélesítővel.
Ha ilyesmiről van szó és tényleg ekkora a különbség, akkor sürgősen rendet kellene vágni a felnik között.
Adott egy audi a4 avant .Ma voltam futóművet állíttatni és utána eszrevettem hogy a jobb hátsó kerék bentebb van minimum 1-1,5 cm-rel a sárvédő pereménél fent.
A többi három kerék mind kilóg kb 0,5 cm-t de a jobb hátsó bentebb van.
Tudnátok segíteni mi lehet a probléma ?
Természetesen hétfőn viszem vissza ahol állították a futóművet.
A tyrereviews-en ugyanúgy megtalálhatók a téli és négyévszakos gumi típusok is, mint a nyáriak. Mindegyikhez linkelve a jelentősebb csoporttesztek eredményei, pl ADAC stb.
A felhasználói értékeléseket pedig Amerikától Ausztráliáig írják, bárki, aki akar, a magyarországinál némileg zordabb téli körülmények közül is.
Írországban éltem 5 évet hó soha hideg max 9 fok volt télen, ott semmi értelme a téli guminak Anglia nagyobb részén ugyan az a klíma van mint Írben, Skócia hidegebb.
> angol oldal, ők nem nagyon téligumiznak ha jól tudom.
De szoktak, csak épp ez a baj, amit írsz: hogy nem jellemző annyira. És (emiatt) el vannak ájulva a legócskább téligumitól is, hogy mennyivel jobb hóban, mint egy UHP sportgumi. Tényleg? Sokat segített...
Kettőt összehasonlítani így közel lehetetlen, egy négyévszakosról meg aztán pláne nem kapsz olyan finom szempontok szerinti párhuzamba állítást, mint amire a legtöbb "hivatalos" teszt igyekszik.
Azok a "tesztek" (inkább vélemények) ugyanolyan szubjektívak, mint bármi más a neten. Simán leírja az ember lelkendezve (és nem veszi észre, hogy ez gáz), hogy mennyivel jobban tapad az új gumija, mint az előtte levő szétkopott 10 éves (természetesen más márka), és ezt úgy adja elő, mintha összehasonlítható lenne ez alapján a kettő.
Egy-két dolog van talán, amire oda lehet figyelni, ha túl sokszor említik: oldalfal sérülékenysége, zaj/komfort, esetleg a "hirtelen öregedő" hajlam.
De ugye ez is csak viszonyítás, viszont nem függ annyira az életkortól és profiltól, mint a tapadás.
Én legalábbis ezt vettem észre. A tévedés joga fenntartva. :)
A tyrereviews egy angol oldal, ők nem nagyon téligumiznak ha jól tudom. Viszont azért 1-2 alkalommal havazik ott is. Itt sem esik már többször mint ott, csak arrafelé azért a mínuszok nem annyira jellemzőek. Meg a nagy nyári forróság sem.
Ha a gyári felni középfurat 66 (66.1?) mm, akkor hogy használható egy 67 (vagy 67.1) mm-es középfuratú felni ? Gondolom ilyen vékony gyűrű gyakorlatilag nincs, így viszont valszeg mindegy hogy fél mm vagy nagyon a rés, nem a tengelycsonk tartaná a felnit. Pedig majd mindenhol ilyen középfurattal s úgymond típusjóváhagyással hirdetik azokat a felniket.
Nálunk ez a friss Hankook VP3 frissen vett autó lefutott 4 éves Conti PC gumija helyére került, érezni a difit a friss gumi javára, úgyhogy ja, nehezen megfogható a dolog, elég pár év öregedés és már más a felállás.
HA végig böngészi az ember a tesztek értékeit, igazából nüanszok vannak az az első 8-10 helyezett között.
Én mindig belövöm a 6. helyet kb az árban olcsóbb ,nekem egy garnitúrán akár 40 ezer ft-ét is jelent .Erősebb aut ,de öszkerekes és normálisan vezetek ,nem őrltködök így lett Falken a téli nyári .
Én ezt a nagy jóságot nem tapasztalom a Conti javára (PC5) egy Hankookhoz képest (v12 evo2), sőt, inkább döntetlenre hoznám, kis jóindulattal (a Conti javára). Amin viszont meglepődtem, hogy a Hankook mennyivel jobb volt, mint a michelin primacy3 (ugyanazon az autón), ez azért eléggé szíven ütött.