Mégegy érdekes dolog van, amit nem most olvasok először a sidestickről és a vészhelyzetben finom mozdulatokról.... Mikor a Bójing összerakta az első flájbájdrótos erlájnerét, piszológiaiai szaktekintélyekkel vizsgáltatta a pálcika, vagy a kormányoszlop ügyét. Ekkor döntötték el, hogy az a plusz x fontnyi súly el fog férni egy 777-esen. Aszonta a végül a mérnök meg a psziochinéni, hogy ilyen helyzetekben a nagy intervallumban mozgó kormányeszközök segítenek a stressz "ledolgozásában", illetve könnyebb velük a finomabb inputokat létrehozni. (mondjuk ehhez nem kell atomfizikusnak lenni:))
Érdekeseket mond a bácsi - bár néhol érzek némi mundérügyet is, ami megbocsájtható.
"Az A330-as rendszerei, tervezési koncepciója szerintem felülmúlhatatlan."
A felülmúlhatatlan koncepció és rendszerek kitétellel egyetértek. Szerencsére a felülmúlhatatlanság mibenlétét a bácsi nem feszegette :))
Pár dolgot aztán mégis ír, hogy miben nagyon rossz a koncepció :))
Mindenesetre érdekes hogy a flight directorra (FD) hivatkozik, mint támpontra, mikor az az első körben elszállt nekik merthogy legalább az a feltétel fennállt, hogy az ADR-ek 60csomó alá mértek.
Így a rendszer nem tud nekik kormányinputot számítani.
Aztán nem esik szó arról, hogy az első emelkedést a pilóta lefelé inputokkal korrigálta , arról sem, hogy később, már lefelé jövet bólintottak akkorát a géppel, ami elég volt a sebességjelek és az érvényes állásszög visszatéréséhez, viszont a trimm maradt 13 fokon, amit nem tudunk, hogy mitől van. Kevés volt az inputennek ellenére, vagy csak azért, mert a felülmúlhatatlan rendszer nem tudjuk, hogy milyen módban felejtette magát. A BEA szerint nem lépett átt abnormal attitude lawba vagyis kézibe - annak ellenére, hogy ennek egyébként a paraméterek megfeleltek.
(A végén említett max egyébként 14 fok lett volna... )
Ami igaznak tűnik, az a kapkodás, illetve hogy olyan képzési és gyári koncepció (khmmmm: filozófia!) jár a típushoz, hogy ez egy elsüllyeszthetetlen hajó. Ezt már veséztük.
Ennek ellenére igenis pilótaként kéne gondolkodjon a pilóta csak azt kéne tudnia, milyen helyzetben melyik videójáték milyen módja hogyan fekszik keresztbe a sínen, és ez a fekvés felülmúlható e valahogy mégis).
A koncepció amúgy tényleg felülmúlhatatlan, remélem senki nem is kísérlezetik vele :))
>... amikor betalál a videókamerának a pontszerű, vagy szűk nyalábban sugárzó lézer, az szó szerint megvakul.
Meg ezt teszi a koherens lézerfény a szemlencsén keresztül a retinával is. Az ember nem vakul meg, de véglegesen kiég néhány látócsapocskája vagy mi a fenécskéje. Aztán ha ez halmozódik, előbb-utóbb meg is vakul, és azt cserélni sokkal macerásabb, mint CCD-t :-)
Innen meríthetett: May 27, 2011Air France 447 — How Did This Happen? By Glenn Pew, Contributing Editor, Video Editor
A tartalomról a hozzáértők majd nyilatkoznak. Nekem úgy tűnik, hogy ha nem akarunk meghalni, akkor ne repüljünk Airbus géppel. Itt a fűszálak között szerencsére ilyan nincs, csak fent, magasan látni őket. A hozzáértők talán majd megmondják, hogy féljünk-e.
A videó ennyiból lenne érdekes, hogy amikor betalál a videókamerának a pontszerű, vagy szűk nyalábban sugárzó lézer, az szó szerint megvakul. Olyat lát, mint a halálcsillag robbanás. A CCD nem is feltétlenül köszöni meg. Erről rendezvényfotósok tudnának neked mesélni, mikor az ártatlan kis diszkólézerecske megsüt egy pár sort az érzékelőlepkán, vagy csak néhány amőbát helyez el rajta. Nekem is cseréltek már ilyen okból CCD-t. Már rég túlvagyunk a nem veszélyes teljesítményű lézereken. Ma olyat rendelsz csájnából, amilyet akarsz....
Pontosabban emlegeti goledeneagle a típust, csak nincs kiemelve, hogy terminológiailag az orrbasz eltér. Odaszeretkezem a szószedet mellé, hogy boeing terminológia szerint oszt jóvan.
Nem háborgok én :) Tessék jönni nyugodtan beleszólni. Azé van. Lehet pontosítani. A filmet eleve bojingos címmel tettem fel de a szövegben észre sem vettem, hogy nem emlegeti, illetve előtte én nem emlegetem külön, majd reszelek a bevezetőn mingyá. Viszont a knolban, együtt van a film és a szöveg.
cseppet sem akarom kisebbíteni a lézerezők bűnét, csak a dolog fizikáját nem értem teljesen, valaki magyarázza már meg. hogy képesek ezek a fiúk egy 500-1000 méter magasan, 250-400 km/h-val haladó tárgyon egy fél centiméter átmérőjű célpontot (a pilóta pupilláját) eltalálni a lézernyalábbal ?
...vagy az olcsó eszköz tökéletlensége miatt annyit terül a lézernyaláb, hogy tizen-huszon méteres átmérőjű lesz a kúpszög vége ? de ez nem gyengíti le annyira, hogy nem is lesz zavaró az szembe jutó teljesítménye ? mit lát ebből a pilóta, vki látott már ilyet repülőről ? ...esetleg egy video nincs vhol róla ?
Ne háborodj fel, én voltam a névtelen hozzászóló, csak valahogy így egyszerűbb volt... És valakivel lektoráltasd előzőleg, amit kiteszel, van éppen elég airbusz-pilóta kis hazánkban... különben meg csak hőbörgök, jó reggelt!
Mert minden rendszer bunkózott. A jútyúb regelni is alig engedett, a google videófeltöltése megszűnt, a bloggeré meg gyatra. Végül operából kikerültem a bugokat :)
Urak, lenne egy index-szerencsétlenségem. Eddig ha elolvastam az egyik topikot és arra nem jött új levél, akkor engedelmesen szürke maradt, most azonban bármi történik, visszaugrik bordóra. Vagyis nem tudom, melyik topicra jött új bejegyzés, melyikre nem. Ti is tapasztaljátok ezt, vagy nálam van valami hiba?
Fühh, megpróbálom mihamarabb összerakni az alapismeretek rovatot, és beleteszem.
A mai frissítésben VNAV videó is lesz ugyanabból a forrásból mint tegnap :)) Egy olyasmi fekvésű reptérrel mint Heraklion, csak tükörből nézve. (Végegyenes baloldalán van a vizecske). Gondolom, oktatásban nem járatlan goldeneagle olvtársunk megérezte, hogy vizuálisan könnyebben jegyezhető nekünk lomha földi békáknak ez a dolog, így a tegnapi poszt farokvizén küldött egy videnyót is :))) Ezúton is köszönet érte!
Jó nagyot me kellene mosni az ilyen kis köcsögöknek,talán attól rájönne, mellékbüntetésként a reptéri budikat takaríttatnám velük min egy éven keresztül napi 8 órában.
Egy megjegyzésem lenne, a hozzám hasonlóan komplett outsidereknek a rövidítések mellett még lehetne egy sor arról, hogy mi az a Jeppesen, eszik-e vagy isszák. (Én már tudom.)
Amilyen csalafinták az oroszok, egyszerű ám elmés megoldásokkal megoldják az ilyesmit. Felszállás előtt egy KGB ügynök ledugózza a személyzet fülét, így az nem hallja a reptéri nyomásértéket, időjárást, irányítót, Terrain ahead! bádogemberüvöltést meg ilyesmit.
Az oroszok megpróbálták ismét bevetni azt a Szmolenszknél alkalmazott titkos fegyvert, ami egy szupermágnessel földre rántja az ellenséges repülőket!!!!