Keresés

Részletes keresés

energo47 Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48438

Nem szeretnék vitát generálni, de ez "alapból" WIFI-s mérő, kivezetett mágnestalpas antennával, és miután elkészültek a cserével, felhívták a központjukat, azt a választ kapták, hogy minden rendben és a rendszer látja a mérőt.

Előzmény: Törölt nick (48420)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 -2 0 48437

Akkor nem lesz gond idézni is egy ilyet!

Előzmény: merQree (48436)
merQree Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48436

Minden szolgáltatónál van ÁSZF, és amire ők nem adtak engedélyt az szerződésszegésnek minősül: kötbér, eljárás, akár szolgáltatásból való kizárás.

Előzmény: gonczollaszlo (48434)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 -2 0 48435

Inkább egy hivatalos jogszabályt mutass! :))

A szolgáltató nem hivatal és nem hoz törvényeket.

Előzmény: merQree (48432)
gonczollaszlo Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48434

Az a rendelet engem is érdekelne.

Mert ha érvényes rendelet van rá, a szerződésben minimum hivatkozni kellene rá.

Addig pedig én nem foglalkoznék vele - főleg, hogy a szakik is egy belső túlbuzgóságnak tartják.

Ők pedig tudják, hisz végül is ők viszik el a balhét, ha valami félremegy.

Előzmény: Törölt nick (48425)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 -2 0 48433

Az, hogy a szaldóba nem számolja el, nyilvánvaló.

Ám az a fogás, hogy adott esetben fordítva - tehát fogyasztásnak -méri ordító törvénysértés.

Ilyen hajmeresztő megoldás a világon nincsen, csak itt tudják ezt eljátszani büntetlenül.

Előzmény: gonczollaszlo (48431)
merQree Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48432

Akkor nézzük a HIVATALOS tájékoztatókat, hogy be lehet-e kapcsolni vagy sem:

http://www.eon.hu/Haztartasi_Meretu_KisEromuvek

"Saját hálózatára villamosenergia-termelő berendezést ez elosztó hálózati engedélyes tudta nélkül nem csatlakoztathat!"

https://www.edfdemaszhalozat.hu/pages/aloldal.jsp?id=32085

"Háztartási méretű kiserőművet engedély nélkül a villamos energia hálózatra csatlakoztatni tilos és életveszélyes!"

https://elmuhalozat.hu/backings/elmuFileRepository/getFileByKey?key=Lo2QoGVeyFSLl84Wv74cuc9kZ50SeMPyEOpC45cz2xRkN3N0sy

A HMKE berendezést a kétirányú (ad-vesz) mérő felszereléséig bekapcsolni (üzembe helyezni) TILOS!

Remélem, így már mindenkinek tiszta a dolog!

gonczollaszlo Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48431

Maximum addig mehet a dolog, hogy szerződés és mérés hiányában nem fizet a szolgáltató a betáplált energiáért.

Nem is fizet érte, még csak a szaldóba sem számolja be, mivel nem volt hiteles mérés.

Amit viszont a saját termelésedből eközben elhasználsz, az ingyen van. :)

Én nem foglalkoznék többet olyan szolgáltatói elvárásokkal/előírásokkal, amiket maguk sem vesznek komolyan.

Előzmény: Törölt nick (48429)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 -1 0 48430

Ezért emelik ki a tájékoztatóban és ugyanezért nem kell külön kitérni rá a további szerződésekben.

A szerződésben a szerződés lényeges elemeit rögzíteni kell.

Ezt nem lehet kiemeltnek tartott tájékoztatóval pótolni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 -1 0 48429

Ennek a tiltásnak nem sok értelme van, mert az inverter maga kezeli a hálózatkiesés esetén a leállást. Ilyenkor lekapcsol, tehát a feszmentes hálózatra nem termel vissza.

A tiltásnak nincsen sem műszaki, sem jogi alapja.

Maximum addig mehet a dolog, hogy szerződés és mérés hiányában nem fizet a szolgáltató a betáplált energiáért.

Előzmény: gonczollaszlo (48421)
gonczollaszlo Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48428

Megértem az álláspontodat, én viszont úgy gondolom, hogy engem inkább kötelez a szerződés, mint egy tájékoztató anyag.

Ami még csak nem is törvény.

:)

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 -1 0 48427

Az általános szabályok tiltják (rendelet, szerződés).

Melyik az?

Meg tudnád mondani?

Beléndekmag Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48426

Sziasztok, én is csatlakozom a napelemesek klubjához, pénteken lett nálam telepítve 12db Kioto 270Wp smart panel egy Solaredge inverterrel. Sajnos a tető delelőtt 1/2 11-ig részben árnyékot vet 2-3 panelre, ezért lett a "smart" verzió. A tető tájolása nem roszz (D-DNy), de egy kicsit meredekebb az optimálisnál. Tegnap 19.7KWh-t termelt, vagyis kb. 6.1KWh/KWp-t. Kicsit többre számítottam, de nagy volt a meleg. Szerintetek ez egy elfogadható érték erre a rendszerre? A szolgáltatónál az óracsere folyamatban, nem digitális a mérőm, azaz megáll, ha túltermelek. A telepítésnél azt mondták, maradjon nyugodtan bekapcsolva, a szolgáltató jól jár, mert ingyen kapja a felesleget amíg nincs lecserélve az óra, ezért nem is reklamál emiatt. Egyébként a szolgáltató jogosultsága a mérőóráig szokott terjedni, ez meg jóval az után van bekötve.    

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48425

Az általános szabályok tiltják (rendelet, szerződés).

Ezért emelik ki a tájékoztatóban és ugyanezért nem kell külön kitérni rá a további szerződésekben.

Baj esetén (szívatás/baleset/kár) pedig a "törvény nem ismerete, nem mentesít " elv érvényesül.

Pláne, hogy kiemelten tájékoztattak is...

Előzmény: gonczollaszlo (48421)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48424

A pvgis azért jósol úgy 1050-1070 kWh/kWp éves termelést, nem olyan rossz az.

Előzmény: energo47 (48419)
gonczollaszlo Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48423

A wifi szerintem opcionális kiegészítő modul lehet.

Plusz pénzért. És ahogy el tudom képzelni a mérő körbedrótozását/plombázását, azt is csak a szolgáltató tudná beletenni.

Előzmény: Törölt nick (48420)
gonczollaszlo Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48422

Kaptál valami portálhoz is hozzáférést, ahol online nézegetheted a mérő adatait?

És ha igen, miket lehet ott látni?

gonczollaszlo Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48421

Saját tapasztalatom és tények:

A szerződésben sehol nem szerepel, hogy nem szabad bekapcsolni a mérőcseréig. (EnHome/ELMŰ)

A tájékoztató anyagok, a honlap ugyan többször, pirossal, nagybetűvel vastagon kiemelik, de az összes hivatalos, szerződéses kötelezettségeket érintő anyagból kimaradt.

Telepítéskor, miután kipróbálták, mértek, úgy hagyták bekapcsolva. Rákérdeztem, azt válaszolták, hogy nincs jelentősége, de ha nem akarom használni, kapcsoljam le.

Üzembe helyezéskor szinte szóról szóra ez játszódott le.

A mérőcserét végző kolléga pedig elmondta, ami itt már sokszor szerepelt:

Ennek a tiltásnak nem sok értelme van, mert az inverter maga kezeli a hálózatkiesés esetén a leállást. Ilyenkor lekapcsol, tehát a feszmentes hálózatra nem termel vissza.

A létesítés és a mérőcsere közötti időszakra két eset van: Milyen mérő van felszerelve: digitális vagy Ferraris tárcsás mechanikus:

A nem ad-vesz digitális mérők a visszatermelést is fogyasztásként rögzítik. Ezért, ha ilyen van felszerelve, minimum gazdasági öngól bekapcsolni a mérőcseréig. Arról nem is beszélve, hogyha a szolgáltató kicsit kukacosabb, még kötbér is lehet a vége a fordított áramirány regiszter mérése miatt.

A Ferraris tárcsás mérőknél a beépített mechanikus retesz megállítja a tárcsát visszaforgás esetén.

Ilyen mérővel nyugodtan be lehet kapcsolni a mérőcsere előtt is, visszatermelés esetén a számláló áll.

Bár volt itt már olyan tapasztalat, hogy bizonyos mérők akkor is forognak előre, tehát ezt azért egy szép napsütéses napon érdemes ellenőrizni. (még akkor is, ha ez ellentmond a ferraris tárcsa és a mechanikus számlálómű elvi működésének, de jobb félni... - mint ahogy ez is már elhangzott itt. Az enyém mindenesetre állt mint a cövek, ha a rendszer visszatermelt. Landys & Gyr CM100)

(A villámot meg nem nagyon érdekli, hogy be van-e kapcsolva a rendszer. Ha bele akar csapni úgy is belecsap, ha épp ki van kapcsolva. :) )

Előzmény: szocske_ (48417)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48420

A doksiban nincs szó WiFi-ről... Sima több tarifás, pontosabb digit mérő, a szokásos optikai leolvasással.

energo47 Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48419

Szép napot Neked és mindenkinek!

Minden bizonnyal több digitális mérő típus van E-ON területen, esetemben nem hogy megállt volna a mérő, hanem a visszatáplált (megtermelt) energiát "fogyasztás"-ként mérte, a világ legrosszabb üzlete lenne így üzemeltetni.

Hétfőn hozták az új "szaldós" csili-vili, wifis, smart, mérőt ("mindent tud ami a szem, száj ingere")ami még a szerelők számára is újnak számított, típusa:

Landis+Gyr ZMF110CBtFs2

http://www.landisgyr.com/webfoo/wp-content/uploads/2012/09/D000028193_E350_d_en11.pdf

Sajnos a tetőm közel sem ideális, (ÉK-DNY -i tájolás, meredeksége pedig 57 fok. Így csodát nem várok tőle.

Maga a rendszer Fronius Primo 3.0.1 +  14 db Amerisolar 250-es panel. 

Remélem azért nagy csalódást nem okoz majd.

Üdv: DJ

Előzmény: merQree (48407)
robi80 Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48418

Érdekel valakit 10 db  Luxra PV60HP6-250  panel?

Magyarországon belül házhoz is szállítom, 53.000 Ft/db áron. (Július közepe fele járok arra)

Csak egyben eladó.

1 hónapja lettek vásárolva. Mégsem lesznek felhasználva, ezért megválnék tőlük.

szocske_ Creative Commons License 2016.06.26 0 1 48417

pl. meghal egy elmüs villanyszerelő. Nem a napelemes rendszer tehet róla, de ott volt egy engedély nélküli eszköz a hálózaton. Simán ráperelhetik.

Leég a háza egy villámcsapástól. Lesz sírás, ha a biztosító nem fizet, pedig ott volt egy engedély nélküli rendszer a tetőn...

De, hogy egyszerűbb is legyen: simán megszegted a szolgáltatóval kötött szerződést. Biztos nem tetszene, ha erre válaszként levágnák a betápod az oszlopról, hiszen te szerződést szegtél.

Nyilván ezek a gyakorlatban nem jellemző esetek, de ha az a szabály, hogy nem kapcsolhatod be a rendszert a szolgáltatói átvételig, akkor tessék betartani vagy vállalni az esetleges következményeket.

Előzmény: Törölt nick (48415)
femiki Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48416

ND-RC260 panelek, inverter Fronius Symo 5.0-3-M

Egyébként az órám forgótárcsás, visszaforgás gátlóval, ezért lehetett inditani a rendszert.

Előzmény: a8lang (48408)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 -1 0 48415

Ha szolgáltató nem tud róla, és gond lesz, akkor elvileg mindent a nyakadba varrhatnak.

Milyen lehet az a gond, amit a nyakába varrhatnak valakinek ilyen esetben?

Előzmény: merQree (48407)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48414

A napsütötte oldalon mennyit mértél?

Előzmény: 8lazo8 (48412)
szocske_ Creative Commons License 2016.06.26 0 0 48413

sejtettem, hoyg kb. ez lehet a helyzet, de soha nem vettem a fáradtságot, hogy megmérjem, köszi az infot...

csak jó lenne odatenni egy csőkígyót hűtésnek, ami előmelegítené a HMV-t.

20 méter vízvezetékcső nyáron hozná ugyanazt, mint a nati :D

ráadásul pár fokkal hűtené a paneleket is, hogy elveszünk onnan némi hőt, így még a napelem termelése is nőhetne.

Előzmény: 8lazo8 (48412)
8lazo8 Creative Commons License 2016.06.25 0 1 48412

Ma voltam fent a tetőn, felénk is borzasztó meleg volt, kíváncsi voltam mi történik ilyenkor a panelok körül. Kb 36 fok árnyékban, és erősen fújt a szél. Ennek hatására a panel hátuljának a hőmérséklete 55-60 fok között elég gyorsan ingadozott, a fém szerkezet sercegett, pattogott mint a hűlő kipufogó egy autón/motoron. Elég extrém körülményeket kell kibírnia a paneleknek.

8lazo8 Creative Commons License 2016.06.25 0 1 48411

Nem tudom, hogy ők hogy csinálják, ez saját telepítés volt.
Szerintem senki nem kapcsolhatja be, több ponton is kiemeli az ELMŰ hogy amíg a mérőcserélő kollégáik rá nem bólintanak tilos bekapcsolni az invertert.

Előzmény: szocske_ (48410)
szocske_ Creative Commons License 2016.06.25 0 0 48410

Digitális óránál a telepítést végző csapat sem kapcsolja be próbaképp?

vagy azt ők lepapírozzák, hogy teszt volt?

Előzmény: 8lazo8 (48409)
8lazo8 Creative Commons License 2016.06.25 0 0 48409

Ilyesmire gondolok ja. Én lassan két hete tűkön ülök, kész a rendszer de hétfőn végre hozzák az új mérőt. Nálam digitális van, ha elindítanám az invertert azonnal bebillenne a fordított áramirány regiszter és kezdhetnék magyarázkodni :)

Előzmény: femiki (48406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!