Nem szeretnék vitát generálni, de ez "alapból" WIFI-s mérő, kivezetett mágnestalpas antennával, és miután elkészültek a cserével, felhívták a központjukat, azt a választ kapták, hogy minden rendben és a rendszer látja a mérőt.
Ennek a tiltásnak nem sok értelme van, mert az inverter maga kezeli a hálózatkiesés esetén a leállást. Ilyenkor lekapcsol, tehát a feszmentes hálózatra nem termel vissza.
A tiltásnak nincsen sem műszaki, sem jogi alapja.
Maximum addig mehet a dolog, hogy szerződés és mérés hiányában nem fizet a szolgáltató a betáplált energiáért.
Sziasztok, én is csatlakozom a napelemesek klubjához, pénteken lett nálam telepítve 12db Kioto 270Wp smart panel egy Solaredge inverterrel. Sajnos a tető delelőtt 1/2 11-ig részben árnyékot vet 2-3 panelre, ezért lett a "smart" verzió. A tető tájolása nem roszz (D-DNy), de egy kicsit meredekebb az optimálisnál. Tegnap 19.7KWh-t termelt, vagyis kb. 6.1KWh/KWp-t. Kicsit többre számítottam, de nagy volt a meleg. Szerintetek ez egy elfogadható érték erre a rendszerre? A szolgáltatónál az óracsere folyamatban, nem digitális a mérőm, azaz megáll, ha túltermelek. A telepítésnél azt mondták, maradjon nyugodtan bekapcsolva, a szolgáltató jól jár, mert ingyen kapja a felesleget amíg nincs lecserélve az óra, ezért nem is reklamál emiatt. Egyébként a szolgáltató jogosultsága a mérőóráig szokott terjedni, ez meg jóval az után van bekötve.
A szerződésben sehol nem szerepel, hogy nem szabad bekapcsolni a mérőcseréig. (EnHome/ELMŰ)
A tájékoztató anyagok, a honlap ugyan többször, pirossal, nagybetűvel vastagon kiemelik, de az összes hivatalos, szerződéses kötelezettségeket érintő anyagból kimaradt.
Telepítéskor, miután kipróbálták, mértek, úgy hagyták bekapcsolva. Rákérdeztem, azt válaszolták, hogy nincs jelentősége, de ha nem akarom használni, kapcsoljam le.
Üzembe helyezéskor szinte szóról szóra ez játszódott le.
A mérőcserét végző kolléga pedig elmondta, ami itt már sokszor szerepelt:
Ennek a tiltásnak nem sok értelme van, mert az inverter maga kezeli a hálózatkiesés esetén a leállást. Ilyenkor lekapcsol, tehát a feszmentes hálózatra nem termel vissza.
A létesítés és a mérőcsere közötti időszakra két eset van: Milyen mérő van felszerelve: digitális vagy Ferraris tárcsás mechanikus:
A nem ad-vesz digitális mérők a visszatermelést is fogyasztásként rögzítik. Ezért, ha ilyen van felszerelve, minimum gazdasági öngól bekapcsolni a mérőcseréig. Arról nem is beszélve, hogyha a szolgáltató kicsit kukacosabb, még kötbér is lehet a vége a fordított áramirány regiszter mérése miatt.
A Ferraris tárcsás mérőknél a beépített mechanikus retesz megállítja a tárcsát visszaforgás esetén.
Ilyen mérővel nyugodtan be lehet kapcsolni a mérőcsere előtt is, visszatermelés esetén a számláló áll.
Bár volt itt már olyan tapasztalat, hogy bizonyos mérők akkor is forognak előre, tehát ezt azért egy szép napsütéses napon érdemes ellenőrizni. (még akkor is, ha ez ellentmond a ferraris tárcsa és a mechanikus számlálómű elvi működésének, de jobb félni... - mint ahogy ez is már elhangzott itt. Az enyém mindenesetre állt mint a cövek, ha a rendszer visszatermelt. Landys & Gyr CM100)
(A villámot meg nem nagyon érdekli, hogy be van-e kapcsolva a rendszer. Ha bele akar csapni úgy is belecsap, ha épp ki van kapcsolva. :) )
Minden bizonnyal több digitális mérő típus van E-ON területen, esetemben nem hogy megállt volna a mérő, hanem a visszatáplált (megtermelt) energiát "fogyasztás"-ként mérte, a világ legrosszabb üzlete lenne így üzemeltetni.
Hétfőn hozták az új "szaldós" csili-vili, wifis, smart, mérőt ("mindent tud ami a szem, száj ingere")ami még a szerelők számára is újnak számított, típusa:
pl. meghal egy elmüs villanyszerelő. Nem a napelemes rendszer tehet róla, de ott volt egy engedély nélküli eszköz a hálózaton. Simán ráperelhetik.
Leég a háza egy villámcsapástól. Lesz sírás, ha a biztosító nem fizet, pedig ott volt egy engedély nélküli rendszer a tetőn...
De, hogy egyszerűbb is legyen: simán megszegted a szolgáltatóval kötött szerződést. Biztos nem tetszene, ha erre válaszként levágnák a betápod az oszlopról, hiszen te szerződést szegtél.
Nyilván ezek a gyakorlatban nem jellemző esetek, de ha az a szabály, hogy nem kapcsolhatod be a rendszert a szolgáltatói átvételig, akkor tessék betartani vagy vállalni az esetleges következményeket.
Ma voltam fent a tetőn, felénk is borzasztó meleg volt, kíváncsi voltam mi történik ilyenkor a panelok körül. Kb 36 fok árnyékban, és erősen fújt a szél. Ennek hatására a panel hátuljának a hőmérséklete 55-60 fok között elég gyorsan ingadozott, a fém szerkezet sercegett, pattogott mint a hűlő kipufogó egy autón/motoron. Elég extrém körülményeket kell kibírnia a paneleknek.
Nem tudom, hogy ők hogy csinálják, ez saját telepítés volt. Szerintem senki nem kapcsolhatja be, több ponton is kiemeli az ELMŰ hogy amíg a mérőcserélő kollégáik rá nem bólintanak tilos bekapcsolni az invertert.
Ilyesmire gondolok ja. Én lassan két hete tűkön ülök, kész a rendszer de hétfőn végre hozzák az új mérőt. Nálam digitális van, ha elindítanám az invertert azonnal bebillenne a fordított áramirány regiszter és kezdhetnék magyarázkodni :)