Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nyitotta:Howard, de nem a kacsa, 2005.05.27 17:28 |
Különféle légfegyverek javításáról, tunningolásáról, kipróbálásáról, ötletekről szóló topik. (Itt az erős puskákat, avagy a duplarugós stb. törvényellenes fegyvereket nem kedvelik !!)
Nem tudom a pontos használatát, csak kész faviaszt használtam. A 65-ös hozzászólás környékén van tapasztalatcsere ezzel kapcsolatban, ott valószínűleg találsz választ.
Nagyon egyszerű, csak ezeket használtam hozzá: vésők, kalapács, ráspolyok, dekopirfűrész, szalagcsiszoló, felsőmaró, fúrógép, gyalu (modellező), flex csiszolókoronggal. Nem mindenki használ ennyi gépet, de ezekkel sokkal könnyebb (nem vagyok asztalos, csak barkácsoló kárpitos).
Előszőr a fém szerkezetet rárajzolom egy csomagolópapírra, megrajzolom a tusa formáját, nagyon fontos a jó méretezés, majd ezt átmásolom a fára. Ott is meg kell rajzolni a fém szerkezet helyét. Dekopír fűrésszel körbevágom, mindenhol egy kicsivel nagyobbra hagyom. Következő lépésként bemarom a szerkezet helyét, majd vésővel megfelelő mélységűre faragom a vájatot (a maró nem ér le addig), az előágyban is. Közben természetesen többször belepróbálom a vasat. Ha ez megvan, akkor flexszel megformázom a tusát és a markolatot (ne tudd meg, hogy milyen porfelhőt csinál), majd a reszelővel és a kis gyaluval nagyjából véglegesítem a formáját. Ezután jön az előágy kívülről, ha alulra nem kell szereléksín (felsőmaró), akkor csak gyalulok és csiszolok a szalagcsiszolóval. Ha ez mind megvan, akkor már csak csiszolgatni kell egy pár órát (citling csak a bükknél hagy szép sima felületet), és jöhet a felületkezelés. A csiszoláshoz szalagcsiszó vásznat használok, igaz sokkal drábább, mint a csiszolópapír, de ezerszer tartósabb, és nem tömődik el. Ez a munka a csiszolással együtt kb 13-15 munkaóra, plusz a pácolás, faviasz vagy lakkozás.
A CZ-nek három tusát is csináltam, az első dióból van és majdnem fekete a sötét pácolás miatt, a másik bükk, ennek van állítható arctámasza is, ez repedt meg két helyen, de ezt csak faviasszal kentem be. Nem vészes repedések, alig észrevehetőek, az egyik lehet hogy nem is az. A harmadik sikerült a legjobban, az is bükkből van, teljesen feketére pácoltam és lakkoztam, viszont akkor készült el, amikor lecseréltem a puskát, ezzel ki sem próbáltam. Pető Lacinak is nagyon tetszett, láttam rajta. Ezt az utolsót oda is adtam neki a puskával együtt. Mindháromhoz a CZ válltámaszát és szereléksinét használtam, arra vannak méretezve. Ha összeszereltem a puskát, azokat is lefényképezem.
Bükkből csináltam, 10% nedvességtartalom alá volt szárítva. Az elsőt dióból csináltam, majd próbáltam cseresznyéből is, de a bükk volt a legjobban faragható. Végül maradtam a diónál, abból találtam egy szép mintázatú pallót, abból csináltam az új puskámhoz a tusát. Elég jól sikerült, egy darabig nem kell másikat csinálnom.
egy kivágott fa "utóéletében" 2 év, -mégha pallóban élte is meg, vagy talán inkább sőt- igen kevéske idő. az öreg mesterek, mint az enyém is, mesélte, hogy régen a fatelepeken úgy árulták a fát, hogy: ez 25 éve szárad itt a telepen, emez meg 10 éve... etc. és ráadásul ha pallóra volt is vágva, a tároláskor ugyanúgy tették máglyába, mint ahogyan volt egyben a törzs, manapság ilyen rakatokat csak elvétve találni. ha minőségi munkát akarsz végezni, azt kell szem elött tartani, hogy minden felgyorsult. még a faszárítás is. hiába mérsz optimális 10-12%-os nedvességet, ha a szárítás során nem nedvesítették vissza, akkor "jól bezárták" a fába a nedvességet, mint dzsint a lámpásába. hasonlatból elképzelhető a végeredmény... mindenesetre az ilyen anyagoknak örülne robinhud...:-)