Gondoltam erre a megoldásra is csak nekem nem kivitelezhető mégpedig ha befogom a tengelyt a tokmányba (E1N) elfordul a fő orsó nem tudom zárni. ha rá kapcsolom a közvetlen kapcsolót akkor is van holtjáték ami aggaszt. gondolom nem lehet fixálni a fő orsót.....
kézzel tekerve tudok belőle gyalulni? vagyok olyan erős? :)
Ha csak egy-két darabot kell csinálni és soha többet, akkor azt is megteheted, hogy befogod a tengelyed az esztergára, elfordítasz egy leszúrókést 90 fokkal, és belegyalulod vele a hornyot a tengelybe. Ha a főorsóba egy forgócsúcsot teszel, és a munkadarabot egy esztergaszívvel rögzíted elfordulás ellen, akár használhatsz gépi előtolást is.
No persze ez nem túl termelékeny módszer, de néha ráfanyalodik az ember jobb ötlet híján.
Szerintetek mit csináljak? vennem kell egy horonymarót. vagyis olyan tengelyeket kell gyártani amiben van horony, nem olyan hosszuak kb 25-30mm. vegyek egy marógépet vagy érdemes lenne venni egy olyan szerkezetet amit a késtartó helyére szerelhetek fel ? nem nagyon akarok költekezni de ha muszáj nem tudok mit csinálni. gondoltam hogy csinálok egy állványos furógépböl. de oda is vennem kellene egy csomó dolgot de nem biztos hogy jó is lenne. meg jó lenne a gépi előtolás is.
Az általad mért menet,nagy valószínűséggel,Ø57x0,75.
Azért mondom,mert nekem is van ilyen árnyéklóm és éppen tegnap mértem egy fórumtárs kérésére.A 32/1"-os fésű nem illik bele.
Én is vettem csövet toldat készítéséhez,de 1 méter a minimum mennyiség,amit megkellett venni.Igaz hogy úgy rendeltem,mert nem volt nekik olyan készleten.Ha van,elképzelhető hogy adnak rövidebbet is.(de kicsi az esélye.)
Én nyugodtan megvenném. Nem azt mondom, hogy betölteném a lakatrszekrénybe, de forgácsolni dószt jó, még ha kenőképessége esetleg már nem is azonos a gyári specifikációkkal.
Rendben. köszönöm a segitséget. kéthetente hétvégén dolgozom vidéken otthol a műhelyben, hétköznap budapesten dolgozom. ez egy eladó cucc de akkor nem kockáztatok ....
Ha kiveszel belőle, akkor jól zárd vissza és amit kiöntöttél (egy másik edénybe), azt szűrjed le szűrőpapíron át. Magyarul szűrőn át öntsd ki. Ha valami nyúlós, trutymákos dolog marad utána a használatkor, akkor tűzre az egésszel, vagy leadod egy MOL kútnál.
Az olajok egy idő után hajlamosak gyantásodni, pontosabban az összetevőik közül néhány. Kis mennyiségben, de nagy bajt tudnak okozni. Ezért nem lehet rá mit mondani látatlanban, mindenesetre intő jel, hogy van lejárata és ahogy sejtem, nem is túl hosszú idő.
Segedelem kéne. Találtam egy marógépet, gyakorlatilag kosárban, de van olyan érzésem, hogy minden megvan. Én FUS 22 román szeszámmaróként azonosítottam, nagyjából az 60-as, 70-es években készülhetett. Így nézhet ki, ha össze van rakva:
Valamikor kb 30 éve dolgoztam néhányszor ilyenen. Ez, amit találtam viszont nincs ilyen szépen összerakva, és még a chipmakeren sem találtam hozzá semmilyen dokumentációt. Tudna-e valaki valamilyen európai nyelven egy gépkönyvet hozzá. Anélkül azt is nehéz eldönteni, mije hiányzik. Hontinál elvileg van, de 14.000 és az sem biztos, hogy jó e nekem. Az ötleteket előre is köszönöm.
Ez igy leginkább kóbor kutyák dobálására jó!.Egy tokmányban lévő pofagarniturát központosra köszörülnek.A tokmány sorozatszáma és a pofák száma azonos A különböző gyártók más-más méretü pofákat gyártanak. Tudtommal nincs szabvány.Ilyesmit csak próbálkozással lehet kitalálni ,melyik tokmányba jók. és akkor sem központos.ujra kell a tokmányban köszörülni.
Szeretnék egy kis információt kérni. Egyik barátom szétborította az E400 04/750-es gépét. Állítólag a gépkönyvben nincsenek benne a főorsó csapágyak beállítási adatai.
Igen, te látod jól a problémát. A francot sem érdekli az osztások száma, mert amikor nagyolok mondjuk egy 3-as fogással, akkor nem fogom végigszámolgatni a 60 osztást, hanem a számokat nézem, és az biz jó lenne, ha milliméterben lenne megadva, és nem ötszázadban.
De legalább annyiban következetes a gép, hogy minden nóniusz öt százados.
Dolgoztam egyszer egy barkácsáruházi 350-es kínai gépen, azon a keresztszán nóniusza 0,04-es osztású volt, és tíz osztás után ráírták azt, hogy "1". Nem azt, hogy "10", nem azt, hogy "0,8", hanem azt, hogy "1". Tiszta szívből gyűlöltem! Külön öröm volt, hogy hogy a hoszszán meg 0,05-ös osztású volt rajta, a kézi hosszelőtolás 0,2-es, a szegnyergen meg nem volt noniusz, csak egy milliméterbeosztás, szóval teljes összevisszaság volt az egész.
Ehhez képest a ruszki gép nem tűnik olyan szörnyű nagy gáznak... a nullázhatatlanság inkább probléma, de hát ócsó húsnak...
Nem tudom tudjátok-e hasznosítani,de van elfekvőben néhány fordított tokmány pofám.
Van egy 3 pofás tokmányhoz való 6556 a sorszáma.Ez nem tudom jó-e a beazonosítására hogy milyen tokmányhoz való.Van még egy 3 pofáshoz való,de hiányzik belőle egy ennek a száma 389,meg van egy 4pofás,amiből hiányzik a 3-as.Ennek a száma 4278.
Amúgy nem volna elég csak átszámozni azt a skálát?
"A hoszszán 20-as osztású, és 1-es menetemelkedésű." írja a kolléga, és titeket az zavar meg, hogy az osztások számát írták oda, és nem azt, hogy 1mm. (mellesleg megjegyezném, hogy az elmozdulást írták oda csak ötszázadokban mérve, mivel 20x0,05mm volt az elmozdulás)
Szóval ehelyett kéne oda egy 1mm, a túloldalra a 10 helyére egy 0,5mm felirat, és a közteseket már kiszámolnátok, vagy esetleg még mehetne a 0,25 és a 0,75mm felirat is.
Hasonlóan a szegnyeregre, és a késszánra (ha van, most nem tudom)
Ezt akár filctollal odaírva is sokat segítene, nem?