Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1303

Kérlek:

Rostos meggylé:

Minden liter meggypéphez adjunk 7-8 dl vizet, 20 dkg cukrot és 4-5evőkanál tört meggymagot.

Az érett meggyet kimagozzuk, átpasszírozzuk. A vízben az összetört meggymagot 20-25 percig főzzük, a levet sűrű szitán átszűrjük és a lében a cukrot felfőzzük. A főzés közben keletkezett habot leszedjük és a meggypépet hozzákeverjük. Az egész anyagot többször jól átkeverjük, forrpontig melegítjük. Előre elkészített előmelegített üvegekbe töltjük és a tetejére egy csipetnyi nátrium-benzoátot hintünk. Légmentesen lezárjuk és nedves gőzbe tesszük. 25 percig gőzöljük és kihűlés után tesszük a helyére.

 

Nekem van egy tuti jó présem (Bosch MUM passzírozója). Azon átengedve a magozott meggyhúst tényleg ketté válik a lé a velővel és a szinte száraz héj.Azt lecukrozva szokott a lekvár készülni.

Ez az ivólé egyébként elég édes ebben a töménységben, de felbontáskor még vízzel hígítjuk.

 

Recept innen (a könyv végén csak régi, zalai, vasi tartósítások vannak!!! )

http://genea.hu/delzala/tanulmanyok/16.pdf

Zöldségek 97.oldaltól, gyümölcsök 108-tól.

 

Előzmény: neduddgi(én) (1300)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1302

Gondolom, édes magvút. Olvastam recepteket, amik a befőttekhez is írnak üvegenként 3-4 szemet, de mindenhol kihangsúlyozzák, hogy csak az édesmagvú fajtáké használható fel. (Abban nincs cián.) Én mandulával raktam már el barackbefőttet, de mivel jelentéktelen volt a különbség a natur és a mandulás között, (ráadásul a mandula nagyon drága), maradtunk a natur mellett.

 

Cefrébe viszont kifejezetten a keserűmagvút írják, nem tom már milyen arányban.

Előzmény: beetee (1301)
beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1301

Én a s.barack lekvárba is teszek pucolt barackmagot.

Előzmény: neduddgi(én) (1299)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1300

"Én évek óta teszek el télire meggy-ivólevet."

 

Na jó, jó! De hol a recept? :o))

 

Hétvégén fogunk meggyezni, és szívesen olvasnék minél többféle receptet.

Ha tudok elég palackot szerezni, (egyelőre esélytelennek tűnik), akkor meggylé és meggyszörp is lesz. Ha nem, akor az idén is csak befőttet készítünk.

 

Eddig még nem sikerült igazán jó meggylekvárt főznöm, pedig más gyümölcsökből jók szoktak lenni. Valahogy elveszíti az üdeségét, pedig a lehető legkevesebb cukorral dolgozom. Lehet, hogy fajtaprobléma?

Cigánymeggyből csodákat lehetne művelni, van is néhány fiatal kis fám porzónak, de itt a homokon még a szokásosnál is apróbbat terem. Iszonyat szaporátlan kimagozni, csak a fele súlyát teszi ki a gyümölcshús. Az asszonyt sem bírom rávenni a magvalására, inkább a nagyszeműből megcsinál tíz kilót, mint ebből egyet...

Előzmény: beetee (1296)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1299

Ha a meggymagnak lenne mérhető ciántartalma, akkor már rég nem élne senki a mérsékelt égövben. :o)

(Meggyleves, meggybefőtt, stb...)

Egyébként még a tényleg magas ciántartalmú, keserűmagvú kajszik cefréjébe is kell tenni valamennyi magot, ha azt akarja az ember, hogy a pálinkának szintetikus aroma nélkül is intenzív barack-zamata legyen. És ez nem házi praktika, mert ipari méretű gyártásnál is így csinálják.

Nem véletlenül mérik a pálinkák ciántartalmát: van egy megengedett alsó határérték, ami lehet (és van is) bennük, de ennek semmiféle kimutatható élettani hatása nincs! Nem ettől megy szét a piások mája...

Előzmény: beetee (1296)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1298

ha hozzászoktatok a ciánhoz, akkor Ti nem lennétek veszélyben egy Agatha Christie regényben :)

Előzmény: beetee (1296)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1297

köszi, aranyos vagy

a postaktg miatt azt hiszem nem igen érné meg, nem kicsi súlya és térfogata lenne, merre leksz?

Előzmény: VKOrsi (1287)
beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1296

Én évek óta teszek el télire meggy-ivólevet. Rostosat.

Ebben (nem térek el az eredetileg ismert recepttől, mert finom...) kiló meggyenként, vagy liter levenként, most nem emlékszem pontosan, 20-30 db meggymagot megtörve meg kell főzni és ezzel az "alaplével" hígítani a levet.

A ciánhoz hozzászoktunk a jó íze miatt. :D

Előzmény: neduddgi(én) (1295)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1295

Nem a magtól üt, attól csak kellemetlen mellékíze lesz, hanem a nem tökéletesen irányított erjesztés során a hozzáadott cukorból származó (nagyobb mennyiségben mérgező) metil-alkohol miatt. Ha jól tudom, akkor a meggymagnak elenyésző a cián-tartalma, ezért inkább csak a végtermék ízét rontja.

 

Előzmény: Nerdy (1290)
Mariska néni Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1294

Amíg megvolt a cigánymeggy-fánk, hasonlóképpen készítettük, de a mi receptünkben szerepelt egy kis vörösbor-élesztő az indításhoz, és kétszer fejtettük.

Előzmény: Törölt nick (1291)
Mariska néni Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1293

Csak mert ma kaptam egy e-mailt, közreadom, hátha érdekel valakit (nekem nem esik útba):

 

 

Kedves mindenki!

Nagyon kedves ismerősöm, apukája betegsége miatt, mától szüreteli a szülei málnását várhatóan 3-4 hétig. A málnás Diósjenőn van, de ő Vácon lakik.
Átvétel ezen a tengelyen lehetséges.
Ár: 600,-/kg
Akit érdekel, hívja Bircsák Katit 06 20/537 4187
A beérkező megrendelések sorrendjében adják majd a málnát.
A málna idén nem volt vegyszerrel kezelve a gazda betegsége miatt, de mi ennek nagyon örülünk. :-))

Hivatkozzatok Csernák Györgyire!

Éljen a málnaszörp és a málnalekvár!

Szeretettel: Csernák Györgyi

Előzmény: VKOrsi (1289)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1292

Ja igen...

És a végén deríteni kell.

Át kell fejteni a bort, és elkülöníteni a seprőt.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1291

Kedves neduddgi(én) barátom invitált ide egy másik fórumról.

De ha már a meggybor készítéséről van szó......

 

Szóval.

 

Kis elmélet a gyümölcsborokhoz:
A gyümölcsökben viszonylag kevés cukor van, 6-8 %. az ebből keletkező 4-5% alkohol
kevés ahoz, hogy konzerválja a bort (ilyen kevés alkoholtartalmú borok azonnal megromlanak,
 vagy tovább oxidálódik az alkohol ecetsavvá.)
 Ezért a cukortartalmat mesterséges cukor hozzáadással kell növelni !!!
Tudni kell, hogy 1kg cukor erjedésekor 6 dl alkohol keletkezik, ezért ha a bor alkoholtartalmát
1 tf%-al akarjuk növelni, akkor a gyümölcslé minden literjéhez kereken 20 Dkg cukrot kell raknunk.
(Mivel a gyümölcsök pontos cukortartalma évről évre időjárástól függően változik kicsit,
egy pontos recepthez mustfokolót (cukorfokmérőt) kellene használnunk....

Annyi cukrot kell adnunk a gyümölcsléhez,  hogy kierjedés után minimum 8-9 Tf%% alkoholtartalma

legyen a bornak. De 10-11tf% alkoholtartalom is jó.
Mindenesetre 14 tf% fölé ne menjünk, mert ott már leáll az erjedés. (A cukor is tartósít,
és az élesztőgombák alig élnek)
8-9Tf% alkoholtartalmú bor lesz a 12 cukorfokra beállított gyümölcsléből.
10 Tf% alkoholtartalmú bor lesz 15  cukorfokúra beállított gyümölcsléből.
13 tf% alkoholtartalmú bor lesz 19,5 cukorfokú gyümölcsléből.

A másik tudnivaló még (miért kell vízzel higítani a gyümölcslét?)
a legtöbb gyümölcslében a cukor-sav arány nem megfelelő, ugyanis kevés a cukor és túl sok a sav.
A málna, ribizli, meggy, egres levében különösen sok a sav!!!!!!!
A savasság higítása nélkül élvezhetetlen lenne a bor!!!!

Szóval most már tudhatjuk, miért kell a megylét vízzel higítani és cukorral keverni.

A meggybor készítéséhez a legalkalmasabb (íz és szín tekintetében is) a feketére érett cigánymeggy.
A meggy szárát letépjük, megmossuk, kimagozzuk. Aki szereti a magokból kiázó keserűmandulára

emlékeztető kesernyés ízt, (sokak szerint ez a meggyborok íz-illatvilágában fontos) az a magoknak az

egyharmadát visszateheti.Csak az egy-harmadát szabad, különben a bornak erősen ciános ízze lehet.
 Aki nem szereti ezt az ízt egyáltalán , az csak a kimagozott
gyümölcshúst használja tovább.

Ezután jön az előerjesztés. (Ez fontos különben ízetlenebb lesz!)
Két napig a zúzalékot előerjesztjük, de ezután azonnal kipréseljük.
(Késedelem esetén ecetesedés, leromlás mehet végbe.)
Majd minden liter léhez 1 liter vizet adunk (a savtartalom beállítása).

És a (már behigított) must minden literjéhez 200 g cukrot adunk.
A cukrot 3 részletben kell hozzáadni: először 100g, azután 50-50gramm.
Az első részletet préselés után, a másodikat 4 napra rá, a harmadikat már egy újjabb hétre rá.
(Ha egyszerre rakjuk hozzá a cukrot, az "tartósítana" ,azaz nehezen lassan forrna ki a borunk,
mert az élesztőgombák élettevékenységét gátolja a túl sok cukor.)
Az utolsó részlet cukor hozzáadása után 10 nappal-2 héttel készóül el a bor.
Forrásához üvegballonba tesszük, "kotyogón" keresztül.
A kotyogó egy vízzár, ami megakadályozza hogy a bor levegővel érintkezzen, és
ezáltal megromoljon vagy megecetesedjen.

Később ha édesen szeretjük, még megcukrozhatjuk a bort, 5 dkg cukor/ liter.

Nos régen készítettünk megybort (is, szőlőbort is, de az más),
de én már 3 éve nem ittam alkohot, úgyhogy emlékezetemet kicsit fel kellett frissítenem
egy könyvből, de régen is ez alapján gyártottuk a bort.

 

Ez az én receptem.

Előzmény: Nerdy (1290)
Nerdy Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1290

sziasztok, eddig csak olvastalak benneteket, de most ehhez hozzászólnék: meggybor

 nem fájdul meg tőle az embernek sem a feje, sem a gyomra, még akkor sem, ha kicsit többet iszik belőle a kelleténél

egy ismerős csinált meggybort és ha kimagozta a meggyet, akkor nem fájdult meg tőle senkinek a feje....

Előzmény: neduddgi(én) (1278)
VKOrsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1289

nagyon jó!

Előzmény: Mariska néni (1286)
VKOrsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1288

szerintem sima sós lé és 2x dunszt, de sose csináltam és nem is tervezek :D

Előzmény: Törölt nick (1274)
VKOrsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1287

de nálam újratermelődik, ergo ha most elajándékozom lesz még bőven.

e-mailen nyílt, dobj címet, szívesen küldök.

Előzmény: Törölt nick (1271)
Mariska néni Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1286

Szerintetek a málna kilójáért 600 Ft jó ár?

Mariska néni Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1285

Így most már nekem is világos (hajdani) szőkenő létemre is, köszi:)

Előzmény: TINTUS (1283)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1284

Igaz      !!!!!!!!!!!  a 15 öst   vegyétek alapul. 1-2 deka ide vagy oda itt nem számít.

Előzmény: beetee (1282)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1283

gyakorlatilag veszek egy 5 literes befőttes üveget és a  "3 literes " variáns abba megy bele.  Írtam, hogy az erősség az izlés szerinti.

Előzmény: Mariska néni (1281)
beetee Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1282

Csak szólok, hogy a 3-nak az ötöde a 0,6 és nem a 0,2...

Előzmény: TINTUS (1279)
Mariska néni Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1281

Jól értem, hogy a kisebbik adagot 3 liter almapálinkába pakolod?

Előzmény: TINTUS (1279)
Mariska néni Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1280

Nálam is a fő fogyasztók Anyukám barátnői, és a menyem és barátnői. Vagyis ez inkább női itóka nálunk, azért nem készítem túl erősre. A meggylikőrt én már összeraktam, a napokban ide feltett recept alapján.

Előzmény: neduddgi(én) (1278)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1279

Zölddió pálinka.  Alap : almapárlat  

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Zöld-diópálinka 15l-hez                                   3 literhez

 

Dió         130db                                                   26 db   Mikor még könnyen félbevágható  úgy 2 centis

Cukor    3kg                                                         0.2 kg

Szerecsendió    3db                                          0.2 db

Vanília  3db                                                        0.2 db

Fahéj    3db                                                        0.2 db

Narancshéj        3db                                          0.2 db

Citromhéj           3db                                          0.2 db

Füge (aszalt)      25db                                           5 db

Aszalt szilva        25db                                           5 db

Datolya                  25db                                                       5 db

Õrõlt kávé   2evõkanál                                         0.4 kanál

Fehér üröm

Ezerjó fû

Fenyõmag

Szegfûszeg

 

ezt mi pár hónapig érleljük, majd egyre kissebb szűrőkön kell átszűrni az aszalványok  stb. miatt

 

A végeredmény hasonlít az unikumra csak kicsit nőiesebb  bár ez a pálinka mennyiségétől függ de ezt a végén majd lehet módosítani izlés szerint.

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1278

Igen, ez is olyan, mint a töltöttkáposzta. :o) Az alap többé-kevésbé ugyan az, de ahány ház, annyi változat. Én is csináltam ilyesmi likőrt, de végülis ez az erősebb pálinkarecept lett kapós a családban. Én a magam részéről nem igazán szeretem sem a likőröket, sem az ízesített pálinkákat. Csak megcsinálom, aztán a többiek szavaznak a recept sorsáról.

Idén meggybort és meggylikőrt is rendelt a csapat.

 

Nagyon jó meggybort ittam már, egy ismerősöm szokott minden évben készíteni, de nem árulja el a pontos receptet. Illetve a receptet talán még el is mondja, csak éppen azokról a részletekről hallgat, amitől az övé tiszta, rendkívül finom, és nem fájdul meg tőle az embernek sem a feje, sem a gyomra, még akkor sem, ha kicsit többet iszik belőle a kelleténél. Nem hiszem, hogy belevágok a projektbe. Keveset nem lehet csinálni, elég sok vele a munka, és csak a végén derül ki, hogy mit sikerült összehozni: a "szokásos" fejbevágósat, vagy valami igazán jót.

 

Meggylikőrből még nem tudom, milyen receptet próbálok ki.

Előzmény: Mariska néni (1277)
Mariska néni Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1277

Szia! A 713. sz. hsz-ben van képem a diólikőrről. Majdnem úgy készül, mint a Tied.

 

16 szem zöld dió felezve

1 egész fahéj, néhány szekfűszeg

1 citrom és 1 narancs héja egészben

felöntve 1,5  lityi jó vodkával

 

ez pihen sötét helyen úgy októberig. Mikor már nincs dolog a kertben, akkor főzök 1,5 dl vízből és 30 dekányi cukorból szirupot, kihűtve beleteszem cuccba, majd üvegekbe szűröm. Teszek bele idei dióból 1-1 darabkát. El szoktam tenni karácsonyi ajándéknak, addigra összeérik, de minél tovább áll, annál jobb.

Előzmény: neduddgi(én) (1268)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1276

Kipróbált, bevált, tartósítószer nélküli zöldségkonzerv recepteket én is szívesen olvasnék. Borsóval, zöldbabbal nincs gondom, azt előfőzve fagyasztjuk. Nem vettem észre, hogy az ebből főzött étel bármiben is különbözne a bolti konzervből készülttől.  

Viszont csalamádé, vegyes vágott savanyúság, más üveges savanyúságok, tartósítószer nélküli elkészítése nagyon érdekelne. Jóapám még így csinálta, pedig akkoriban ha kellett, ha nem, mindent telenyomtak szalicillel, vagy nátrium-benzoáttal. Csak akkor még nem érdekelt ez a dolog, így elvesztek a "titkos" receptek. :-(

Esetleg afféle úri huncutságok, mint a minirépa, baby-kukorica, és más hasonló "trendi" dolog is érdekelne. Gondolom, a csírátlanítás ez utóbbiaknál is működik, csak nem tudom, mennyi a felmelegítési/hőntartási/lehűlési idő, illetve a csírátlanítási hőfok. A zöldségek talán még a gyümölcsöknél is hamarabb túlpuhulnak, és úgy már nem finom.

 

Előzmény: Törölt nick (1274)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1275

Én is összeszedek mindent, rokonoktól, ismerősöktől, piacról, boltból, stb. Sőt: környékbeli kirándulásaink során még az elhagyott, romos tanyákat is átkutatom. :o) Ilyen helyekről is sikerült már jópár hasznos és dekoratív üveget összeszednem.

 

Én is tökéletesen megfelelőnek látom VKOrsi üvegjeit, csak úgy gondolom, hogy pár éven belül neki is nagy szüksége lesz rájuk! Csak ő még ezt nem tudja...  :o))

Amikor a nagyfiaim kicsik voltak, mi is rengeteg fasza palackot kidobáltunk, mert "úgysem lesz nekünk ilyenre szükségünk", meg "minek az a sok kacat", meg "majd veszünk, ha mégis kell". Mostmeg úgy kell összeguberálni. :o)))))

 

 

Előzmény: Törölt nick (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1274

hát egy üveges bprsó recept jól jönne

Előzmény: VKOrsi (1266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!