Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2009.10.27 0 0 67
Mert valaki egyszer azt mondta (nem szó szerinti idézet), hogy az öntözés miatt alakul a kivi gyökérzete a felszínhez közel, ha viszont nem öntözik, akkor lejjebb megy a talajban, vizet keresve. Erre vonatkozóan is érdekel a tapasztalat.
Előzmény: Floo2 (65)
bombaba Creative Commons License 2009.10.27 0 0 66
Ha figyelmesebben elolvasod az előző hsz-t, akkor megérted, nem állítottam (korábban sem), hogy "Magyarországon a kivi sikerrel nem termeszthető". Pusztán szeretném pontosítani (mint ahogy korábban is, csak voltak néhányan, akik nem értették meg), Mo. melyik részein, milyen feltételek között, milyen ráfordítással lehet.

a. Ide tartoznak az olyan helyek, ahol megfelelő a talaj, elegendő az éves csapadék mennyisége, és évi 2x1 óra(/vagy nap) ráfordítással 1-2-3000 db/tő terméssel lehet számolni.
b. Vannak olyan helyek, ahol a talaj megfelelő, az éves csapadékmennyiség kevés.
c. Vannak olyan helyek is, ahol a talaj nem megfelelő, a csapadékmennyiség elégséges.
d. Vannak olyan helyek is, ahol a talaj nem megfelelő, és az éves csapadékmennyiség sem elégséges.
A b. csoportba tartozó helyeken rendszeres locsolással lehet kivit termelni. A gazdaságosságára már érdemes számításokat végezni. 'Fizetős' vízzel locsolva (400Ft/köbméter) már erősen nő az időbeli és anyagi ráfordítás.
A c. és d. csoportba tartozó helyeken lehet talajcserét csinálni, ennek is van költsége, nem is kevés, és kérdés, mennyi időre oldja meg a talajproblémát, gazdaságos-e.

A gazdaságossági számításnál nem a pillanatnyi bolti árral kell számolni. Ezt akkor használhatod, ha gyümölcsöt akarsz venni, vagy ténylegesen, ha nem termelsz, megvettél volna a termésnek megfelelő mennyiségű gyümölcsöt saját fogyasztásra. Ha értékesíteni akarsz, akkor a felvásárlási árat kell figyelembe venni, ami nagyon messze van a bolti ártól.

Az a. csoportba eddigi tudomásom szerint Zala tartozik.
Előzmény: Floo2 (64)
Floo2 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 65
Ja és egy kérdés: "...hogy az ORSZÁG BÁRMELY RÉSZE, TALAJTÓL FÜGGETLENÜL, ÖNTÖZÉS NÉLKÜL ALKALMAS KIVITERMELÉSRE. "

Miért csak öntözés nélküli sikerekről vársz képeket??
Előzmény: bombaba (63)
Floo2 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 64
Szívesen!
Elég valószínű, hogy pl. Kiskunhalasról vagy Szolnokról mellől senki nem fog kiviképet betenni 1000 db-os terméssel öntözés nélkül, mert ott öntözés nélkül még almát vagy szilvát sem lehet termeszteni, mivel pl. az idén eddig ezek a területek 250-300 mm-es csapadékmennyiségnél tartanak, ami kis túlzással még egy kaktusznak is kevés.
Úgyhogy az ország bármely részéből hiába várni bizonyítékot.
Napersze ha egy faluban vagy egy megyében nem lehet sikeresen kivit termeszteni, akkor már kitehetjük a "Magyarországon a kivi sikerrel nem termeszthető" táblát.
Még ha a többiben lehet is.
Előzmény: bombaba (63)
bombaba Creative Commons License 2009.10.27 0 0 63
Köszönjük a képeket.
Senki nem kételkedik/kételkedett abban, hogy a kivi Magyarország EGYES részein, de KÜLÖNÖSEN ZALÁBAN sikerrel termeszthető. Érdeklődéssel várunk az ország MÁS RÉSZEIBŐL is beszámolót hasonló sikerekről, bizonyítva, hogy az ORSZÁG BÁRMELY RÉSZE, TALAJTÓL FÜGGETLENÜL, ÖNTÖZÉS NÉLKÜL ALKALMAS KIVITERMELÉSRE.
Előzmény: Floo2 (62)
Floo2 Creative Commons License 2009.10.26 0 0 62
Aki esetleg úgy gondolja, hogy ez a topic azért nem igen megy, mert a kivi Magyarországon nem termeszthető sikerrel, annak sok szeretettel küldöm ezeket a képeket a "Nálunk is termő új gyümölcsök" c. topicból!
A képek mind Magyarországon, Zala megyében készültek az elmúlt hetekben, több különböző növényről!
multiplas Creative Commons License 2009.09.20 0 0 61
Ez elég sikeres kivitermesztésnek tűnik. Egy tő,a rengeteg termésnek csak egy része a képen.
sakim Creative Commons License 2009.09.17 0 0 60
Hello mindenkinek

Látom erre is ritkán járnak :)
Segítséget szeretnék kérni kivi termesztés terén.
Hol lehet jó példányokat venni, vagy esetleg van e valakinek potya töve vagy hasonló :P
Eddig sikeresen magról neveltem önporzó Issai és piros kopasz fajtát amiből 5 tüvem van.
Bármien tanácsot észrevételezést elfogadok.
De szeretnék beszerezni valami nagyobb méretű fajtát is pl
- A. deliciosa 'Hayward'
-A. chinensis 'Hort16A'
- A. chinensis
-A. eriantha

Elérhető vagyok a sakimokukacfreemailponthun
Előre is köszi.
Kátya2 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 59
Köszönöm! Aranyos vagy ! Most gyökereztetem öket remélem sikerül, ha túl sok lenne küldök neked! De félek ebben a melegben, ez nem következik be! Két fajta van! Tudod a remény...........:-))))
Előzmény: bombaba (58)
bombaba Creative Commons License 2009.07.09 0 0 58
Szia!
Kopasz kiviből több fajta van, önporzó és kétlaki.
Önporzó az Issai, ilyet valamikor a sie..rz vagy a st..kl katalógusból rendeltem, elég sokat terem, és bírja a fagyokat. A si..erz más fajta kivik vonatkozásában megbízhatatlan, mit küld. A st..kl minden tavaszi katalógusában új fajta kopasz kivit ajánl, egyet kipróbáltam (a Solo-t), az kicsinek kicsi volt, de szőrös. Legutóbb egy piros fajtát kínált (vmi Red..., ha jól emlékszem, kétlaki), vki vett ilyet, keress rá a Fagytűrő ... vagy a Nálunk is megterem ... topikban.
Aztán lehet még venni Zombán, nem is drágán többfélét, az Actinidia-k között találod. Itt a címük:
http://www.rappaikerteszet.hu/
Előzmény: Kátya2 (57)
Kátya2 Creative Commons License 2009.07.09 0 0 57
Látom nem jártok erre, csak segítséget szeretne kérne egy új kivit telepítő Tőletek! :-))))))
Előzmény: Kátya2 (56)
Kátya2 Creative Commons License 2009.07.06 0 0 56
Szia!

Szépek a kopaszok! Segítenél a beszerzésébe? Van egy jó kis helyem, oda szeretném őket.
Előzmény: zotya papa (45)
raiff Creative Commons License 2009.07.01 0 0 55
Szia.
én a szőlő zöldoltásához hasonlóan oltottam be , sikerrel . itt egy link , itt az oldal alja felé a hasítékoltást keresd , bár szerintem nem kell olyan hosszú hasítás .
http://probalkozas.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=372478&
Előzmény: grecos (54)
grecos Creative Commons License 2009.07.01 0 0 54
Gonban vagyok,a kiwi oltassal.Kérem,ha valaki tudna tanácsot adni,előre is köszönöm.
grecos Creative Commons License 2009.06.05 0 0 53
A virag por nem tadnam pontossan medig elekepes,de 1o napig biztos .Viragrol viragra valo beporzas nem gazdassagos. A virag porzokat valmilyen  dobozkan/1ox1ocm. A szel miatt.Egyik evben 35oo leanyt kellett beporozni.
Arth_ur Creative Commons License 2009.06.05 0 0 52
Ezek szerint a virágpora kiszáradva is elég hosszan életképes marad?
Ha igen, akkor jövőre teszek el belőle a megkésett lányoknak!

Idén úgy jártunk, hogy a később nyíló lányvirágok beporzatlanok maradtak, mert addigra elszáradtak a fiú virágok.
Előzmény: grecos (50)
evee0309 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 51

én meg lecsíptem egy hímvirágot és a lányt megdörgöltem vele.csak egyszer és sikeres volt!

Előzmény: grecos (50)
grecos Creative Commons License 2009.06.04 0 0 50
A kiwi mesterseges beporzasarol ,1oo% eredmenyel  lehet elerni.Tobb even keresztul vegzem es jo. A him viragrol olloval levagjuk a porzokat es a napon meszartjuk. Kezzel ledorzsoljuk ugy ,hogy lisztszeru legyen.Finom ecsettel ra viszunk a kiwi lanyra.Minden nap kell azt megismetelni mig a  lany nem termekenyul.Az 2-3nap.
vica46 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 49
Fele lemaradt olvastam egy Spataki néven,levelezőről ismeritek?
Előzmény: vica46 (48)
vica46 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 48

Sziasztok  Most találtam a fórumotokra .Szeretettel üdvözlök mindenkit.

Spataki én is ott születtem,bár most Budapesten élek.

Vica

Előzmény: Spataki (46)
bombaba Creative Commons License 2008.10.02 0 0 47
Megkérdezhetem, az ország melyik részén vagy és hány tő kivid van?
Ha esetleg a virágáról lenne fotód (korábbi, ha virágzott valamikor), megállapítható lenne, hogy van-e esélye a termésnek.
Előzmény: Trisaa (35)
Spataki Creative Commons License 2008.10.02 0 0 46

Kedves észak-magyarországi fórumozók!

Korábban már felajánlottam, hogy szívesen hozok Ninovargától kivi, jégfüge, vagy más növény szaporító anyagát annak, aki hajlandó érte eljönni Sárospatakra. A beszerző útra október 6.-án kerül sor, ha valakinek van igénye, az kérem mielőbb jelezze!

Spataki

Előzmény: Floo2 (38)
zotya papa Creative Commons License 2008.09.28 0 0 45

Most érik a kopasz kivi már csak le kell szedni.

zotya papa Creative Commons License 2008.09.21 0 0 44
Ime a NET-rők fotók, rózsa ill klematisz  helyett kivi,azért én a helyedbe túlárnyékos helyre nem raknám.Olvasd el a 12 és 14-es hozzászólásomat.Azért arról ne feledkezz meg, hogy a kivi nálunk fagyérzékeny. És ha egyszer szépen kialakítottad, előfordulhat ,elfagyás után az egészet újra kell kezdened.Kivételek a kopaszkivik.
Előzmény: jamie61 (42)
zotya papa Creative Commons License 2008.09.21 0 0 43
Ha fa pergolát akarsz és valószínűleg a képen bemutatott formájut. Felhívám figyelmedet,hogy a szerkezet felületét és összes tartozékát le kell kezelned azért mert a ráfuttatott kivi hosszú éveken keresztül lesz rajt, nehogy idő előtt a váz tönkremenjen.Nagyon szépek a fa pergolák de sokkal kényesebbek mint a fém szerkezetűek.Azt is figyelembe kell venned, hogy a kivi vízigényesés öntözésnél a tartó oszlopok is károsodhatnak.A képen láthetó perola   fém szerekezetű az egyik oszlophoz   tett kivit futtaták fel.Mivel a te pergolád 6x3-as lenne az azt jelenti, hogy 18 m2 a teteje.Nem tudom oldalrácsozást akarsz-e késziteni,mert ott már  könnyebben fel lehetne futtani a kivit.Én a következő képpen készíteném el.Egy-egy oldalra kettő -kettő kivit ,abból az egyik porzó legyen.Tehát jobboldalt 6 m egy porzó egy termő, balolalt két termő.Kérdés még, hogy milyen kivit szeretnél, mert a porzó -termős fajtákat rendszeresen metszeni kell és a pergola tetején kicsit nehéz az önporzós fajtákat pedig csak alakítani.Vannak kopasz kivi fajták is.
Előzmény: jamie61 (42)
jamie61 Creative Commons License 2008.09.20 0 0 42

Alapjába véve tanácsaitok,tapasztalaitok figyelembevételével szeretnék neki látni a feladatnak,igazából tájbaillő pergolát szeretnék fából,amit beilleszthetek a meglévő fenyők közé.

Természetesen ,csak akkor,ha nem igényli az állandó tüző napot,mert akkor másik helyet kell keresni neki.A föld nálunk igazából tözeges,bár az udvart töltögettük,szerintem nagy probléma nem lenne vele.

Előzmény: jamie61 (41)
jamie61 Creative Commons License 2008.09.20 0 0 41

Szevasz  Zotya!

Valami hasonlóra,gondoltam alatta betonozni nem szeretnék .
Előzmény: zotya papa (40)
zotya papa Creative Commons License 2008.09.18 0 0 40

Üdvözöllek.

Szeretném tudni milyen pegolát szeretnél.Több fajtája van. Milyen elemekből készül,fa,fém?Milyen a föld körülötte?Lebetonozod-e?stb.Nagyon fontos lenne tudni,mennyire rácsozod körbe?Mi az elképzelésed a tetőről. Ezek mind nagyon fontosak a kivi futtatásánál.

Előzmény: jamie61 (37)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 39
Hoppá, bocsánat, szimpla "v"-vel írjátok be a kivit a keresőbe, én duplával írom, de a kereső szimplával fogja csak kiadni!
Előzmény: Floo2 (38)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 38
Kedves Új Érdeklődők!

Szeretnék segíteni Nektek a kiwit illetően, mivel láthatóan itt napok múlva sem érkezik válasz a feltett kérdéseitekre!
Tudnotok kell, hogy van olyan fórum, amelyikben egy teljes szakirodalom áll rendelkezésre a kiwivel kapcsolatban!
A "Fagytűrő déligyümölcsök" fórumban különböző kulcsszavakkal (kiwi, kiwitermesztés, pergoletta, szálvesszős) a kereső segítségével mindent megtudhattok!
Sőt, ha 2007. márciusától kezdve végigolvassátok a "ninovarga" nicknév alatt lévő hozzászólásokat, akár kiwiszakértővé is válhattok!
Jelenleg az illető a "Nálunk is termő új gyümölcsök" fórumban irogat!
Tőle minden kérdésetekre szakszerű választ kaptok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!