Keresés

Részletes keresés

mazsu Creative Commons License 2003.07.29 0 0 2156
Otthon is próbálkoztam már fűszernövényekkel, cserépben nevelgettem, de kb 1 hónap után kipusztultak. Tényleg semmi remény? Vagy van olyan fajta, ami a "bentlakást" is tűri? :-)
mazsu Creative Commons License 2003.07.29 0 0 2155
Tudnátok adni javaslatot, milyen fűszernövényekkel lehet ( vagy éppan nem)kisérletezni a kiskertben?
egy teljesen kezdő:-)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.28 0 0 2154
Én megkisérelném esetle a frissen szedett levelek fagyasztását. Bazsalikommal már bevállt. Nem olyan ugyan mint a friss, de azért legalább van és szerintem jobb mint a szárított.
Előzmény: lale (2151)
outdownS Creative Commons License 2003.07.28 0 0 2153
A mentával és a citromfűvel 2 baj van:
1. nagyon terjednek.
2. csak frissen szedve finomak igazán.

Ha tudod őket valami éppen fagymentes helyen teleltetni, a fűszerkertből kiszedett fölösleget cserepezd be (jó nagy cserépbe), és egyed frissen. A mentát még kertben is érdemes megfékezni úgy, hogy egy lesüllyesztett edényben neveled.

Ha mégis szárítani akarod, 2 módszer lehetséges:
1. fakeretre feszített szúnyoghálóra teregeted szét, és árnyékos, szellős helyen megszárítod, majd lemorzsolod valami zárható edénybe.
2. kis csokrocskákat készítesz, befőttes gumival összefogod a szárakat, és fejjel lefelé felakasztod valahova, a továbbiakban mint fent.

Előzmény: lale (2151)
Frint Creative Commons License 2003.07.27 0 0 2152
A vízkultúrás petrezselyem hajtatást megnézném, de a petrezselyemgyökér levágott, kb.1cm vastag fejrészét minden évszakban sikeresen lehet hajtatni nedves, nyirkos sóderben. Tessék kipróbálni, a sárgarépával is működik, csak annak nem ehető a levele, legalábbis én nem ettem még.
Előzmény: KILGORE TROUT (2149)
lale Creative Commons License 2003.07.27 0 0 2151
Sziasztok! Nem tudom, hogy mi a téma, mert most nincs időm beleolvasni, de egy kis segítségre lenne szükségem. Megritkítottam a mentámat és a citromfüvet, mert betakarták az egész fűszerkertemet ( a rucolával együtt), de nem tudom hogyan tovább. Hogyan kell ezeket szárítani, vagy lehet e másképp "tartósítani" őket? Sajnos virág is van rajta. A virágokat lecsipkedtem róla, majd jól lezuhanyoztam az ágakat.....Ée most? Előre is köszi a segítséget.
Mallory Creative Commons License 2003.07.27 0 0 2150
Hát akkor örülök, hogy nem a maximális bénaságom a sikertelenség oka... De persze még jobban örülnék, ha legalább neked sikerülne a termesztés, és megosztanád a titkot. ;) Vajon mi lehet az oka, hogy régen szépen hajtást hozott a gyökér, most meg nem? Talán az új petrezselyem-fajták rothadékonyabbak?
Előzmény: KILGORE TROUT (2149)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.25 0 0 2149
Mallory :) ez tényleg egy gyerekkori emlék és nagymamám, vagy anyukám művelte. Most nekem sem sikerül.
Előzmény: Mallory (2148)
Mallory Creative Commons License 2003.07.24 0 0 2148
Kilgore,
olvastam a hómpédzseden, hogy (még gyerekként) sikerült petrezselyemgyökeret hajtatnod vizestálban.
Na, ez a dolog nekem soha nem jön össze: a víz megzavarosodik (szerintem ez elég gusztustalan), a gyökér rothadni kezd, és csak nagyon minimális levélképz?dés történik. Vajon mit csinálok rosszul? Azaz: hogyan kell ezt jól csinálni?
Előzmény: KILGORE TROUT (2146)
rebetli Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2147
hát azért mert a trout az angolul pisztráng.
Az azért egy kicsit mindannyian sejtettük, , hogy nem egy pisztráng ír ide a fórumra. :)
A honlapod fűszeres részét már láttam, nagyon f..sza. Komolyan.
Ma este feltúrom a lakást és keresek magokat.
Előzmény: KILGORE TROUT (2146)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2146
Pisztráng? Nem tudom miért hisznek mindig pisztrángnak! Ha többet akarsz megtudni rólam és tényleg érdekelnek a fűszernövények mélyebben akkor látogsd meg az oldalamat!

web.axelero.hu/arbix

Ilyet még gondolni sem mertem, hogy valamerre nem él kakukkfű.

Vasfüvet eddig csak szárított formában láttam, de azzal ki lehet engem kergetni a világból :)

Előzmény: rebetli (2144)
Frint Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2145
Szia rebetli, én sem találkoztam vele vadon Dunaúj környékén(10 évig laktam a városban). Ha veszel kakukkfű magot, akkor ősszel üveg alá vetve tavaszra biztosan lesznek palántáid. Ha kellően nyirkos a talaj, párás a levegő, biztosan kikel. Ugyanezzel a módszerrel kel ki a levendula is.
A vasfű biztosan jó a kovászos ubiba, mi mindig rakunk bele...
Előzmény: rebetli (2142)
rebetli Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2144
OK. majd szétnézek máskor jobban. Bár lehet, hogy már láttam ilyet, de nem esett le, hogy kakukkfű, mert nem olyan volt, amit már megszoktam. Az illata viszont olyan volt.

Miféle pisztráng vagy te egyébként?

Most hogy gondolkodom :), van még otthon sáfrányos szeklice magom. Ha megtalálom küldök akinek kell.

Előzmény: KILGORE TROUT (2143)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2143
A vadon termő kakukkfű más fajta kakukkfű mint a kerti kakukkfű. Konyhai használatra és konyhakerti tartásra szerintem sokkal jobb kerti kakukkfű.

Kerti kakukkfű - Thymus vulgaris
Bokrosodó, elágazó szárú, kisebb 30-40 cm -es bokrocskává fejlődő fajta. Dúsan és gyorsan növő. Leveleinek aromája erősebb.

Vadon növő kakukkfű - Thymus serphyllum
Nem elágazó szárú, kúszó növény. Mérete a környezettől erősen függ. Nagyobb fű között eléri a 20 cm-t, de kopár kies részen 3-5 cm a magassága. Megjelenése, aromája, illata, ahány mező annyi féle (kis túlzással). A virágzó növény felső 1/3-1/4 részét kell gyűjteni a virágzás elején. (Kb. május-június?) Én sokszor szinte csak a virágjára megyek, mert levele nem mindig aromás.

Én nem félek, hogy kipusztítanád, de az előbb leírtak miatt mégis inkább kerti kaukkfüvet szereznék be. Most egy Tesco kerti kakukkfű lát el minket otthon.

Hasonló a helyzet az említett mentával. Én még nem találtam erdőben tényleg aromás növényt.

Szurokfűből lehet lelni helyenként jófajtát! Én a Zemplénben és a Börzsönyben már sok helyen találtam!

Előzmény: rebetli (2142)
rebetli Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2142
Én még sohasem láttam vadon, pedig ismerem az illatát, és kertben is azonnal kiszúrom.
Dunaújváros környékén vagyok.
Nem is akarom az egészet betakarítani, csak egy tövet, ha nem védett, az szerintem nem lehet gond. Kertészetről meg nem tudok itt. Ez nem Pest!

még az elején volt szó a vasfűről: állítólag kovászos uborkába is jó, nem puhul meg tőle.

Mi van még vadon az ismertebbek közül? Mentát ismerem, az van majdnem mindenütt.

Ha valakinek van valami különlegesége és persze szívesen küld belőle, akkor küldenék felbélyegzett válaszborítékot.

Más, mi az a citrom, aminek a levele jó a kajába? Kaffercitrom? (A sima citrom levele ugyanis nem jó.)

Előzmény: KILGORE TROUT (2140)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2141
bd!

Nekem nem egészen világos miről beszélsz a Tétényi fensík kapcsán!? Már értetlenkedtem a kerti finomságok topicban is.

Valami látom nagyon bánt és nyomaszt, de nem értem mi! Öntsd ki a szíved, mi a baj?

Előzmény: bd (2139)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2140
Szia rebetli! Csatlakozni sohasem késő! Mindig vannak újak és elmaradóak :)

Kakukkfüvet szinte mindenhol lehet találni, napsütötte nagyobb tisztásokon, kopár és félkopár fensíkokon. Nehéz úgy kirándulni, akármerre is jársz, hogy ne botlanál bele. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Ugyan azt nem tudom, hogy Te az ország melyik felén keresed.

Nyár elején amikor leginkább virágzik, elég beleszippantani a levegőbe és árad a kakukkfű illat, amerre a lelőhelyek vannak. Gyakran még motoron ülve, vagy autóból is elkapom az illatát annyira szeretem!

Nem tartom jó ötletnek a beköltöztetését, oda inkább vegyél kertészetben szerintem. Ha vad aromákra vágysz, szedjél a mezőn, de hagyjad ott a növényt!

Előzmény: rebetli (2138)
bd Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2139
rebetli, Isten hozott.
A szeder most érik és hamarosan a bodza.
A kakukkfüvet (+ feketekökörcsin, henyeboroszlán..) most permetezték le méreggel aztán legyalulták dózerrel a Tétényi fennsíkon. Ami még eszembe jut, mind természetvédelmi terület. Merrefele gondolkozzak?
Kérem, a Topigazda szóljon, ha ilyennel menjek máshova.
bd
Előzmény: rebetli (2138)
rebetli Creative Commons License 2003.07.22 0 0 2138
Sziasztok!

Nem késő még csatlakozni hozzátok? Tegnap már kezdtem átolvasni az egészet, de még maradt pár száz hozzászólás hátra.

Szóval, hol lehet vadon termő kakukkfüvet találni?
Ha hazaviszem és elültetem lesz-e belőle valami.

Nekem van otthon bazsalikom (Teszkó gazdaságos :) ), koriander (Ciprusról hoztam a magot, ha kell valakinek küldök), kömény, mexikói chili (pontosan nem tudom a fajtáját, de egy német segélyszállítmányból volt, amit a románoknak adtak a forradalom idején, ők meg áthozták és eladták, tavaly találtam meg és kikelt, hegyes 1 cm átmérőjű, 4 cm hosszú, kib. csipős, van mag a termésből), lestyán, kapor, kakukkfű.

Engem az is érdelne, hogy mit lehet begyűjteni az erdőben, amit aztán a konyhában hasznosítani lehet. Persze csak ha ez nem minősül OFF-olás minősített esetének.

krimo Creative Commons License 2003.07.18 0 0 2137
13-as cserépben, és virágföldben.Akkor átültetem.
És akkor ez évelő? nevelgethetem itt amig csak nem lessz termés? Télen talán szüretelhetek! :)
Előzmény: KILGORE TROUT (2136)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.18 0 0 2136
Leírásod alaplján én átültetném és megtápoldatoznám ovatosan. Ugyan nem írtad, hogy most mekkora cserépben és milyen földben vannak :)
Előzmény: krimo (2135)
krimo Creative Commons License 2003.07.18 0 0 2135

Az a helyzet, hogy én viszont abszolút amatőr vagyok.Eddig mezei chili paprikáim voltak, jól eléldegéltek itt, de most kétféle magot kaptam, ügyesen el ültetgettem, és felcimkéztem, azok persze csak immel-ámmal keltek ki.De persze ebbe a cserépbe már tettem mind a két féléből, erre ez lett a legnagyobb, valószinüleg Jalapeno, de ha mégsem akkor Habanero-Manzano....
Most lemértem a legnagyobb levele 9cm hosszú, és 6 széles. Az egész növényke 18cm magas, és még nem ültettem át sose :(
Akkor ne csipegessem, hanem inkább ültessem át?
Ja és persze lakótelep konyhaablak a lakheje.
Az erkélyen is van egy, de azt jobb ha meg sem említem, mert van vagy 6cm március óta....

köszi a segítséget.

Előzmény: KILGORE TROUT (2134)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.18 0 0 2134
krimo

Paprika szakértő én sem vagyok, de a leírtakból nekem gyanus, hogy egy kicsit türelmetlen vagy. Nem lehet? Igazából azt sem tudom milyen paprikát van, ezért nehéz kitalálni hogyan kéne növekednie. (lusta vagyok és nem kerestem rá, hogy írtad-e már).

Nekem 2 féle paprikámból (Tabasco, és egy Baccatum fajta) mindegyik példány a 12-20-adik levél után ágazott el, addig egyenesen növekedett felfelé. Elágazásnál egy kicsit megtorpant és úgy rugaszkodott neki a bokrosodásnak.

A Capsicum annuum fajtám, mely talán leginkább hasonlit a magyar fűszerpaprikához, szinte már a szikleveleket követő levelek után elágazott és igencsak bebokrosodott.

Van olyan példány, amit nem ültettem át és még mindig a palánta földben van egy tejfölös pohárban. Nos ez még mindig egy arasz magas és nincs több, mint 4-5 levele! Márciusban ültettem ezt is és így egyidős azokkal amik már termést is hoztak, lassan elérik az 1 méteres magasságot, háromszor átültettem és rendszeresen tápoldatoztam.

Tehát számonra pontosabb és részletesebb infó kellene a paprikádról és tartási körülményeiről eddigi történetéről.

Előzmény: krimo (2132)
outdownS Creative Commons License 2003.07.18 0 0 2133
Bevallom, nem én vagyok itt az igazi paprikaszakértő, én csak szabadföldieket szoktam termeszteni, ha jut nekik hely. (Idén éppen nem jutott.) Azoknak sohasem csípkedem a hajtásait, ha jól megeredtek, bokrosodnak maguktól is.

Ha jól értem, lecsípted, kettéágazott, és az egyik hajtás erős, a másik nem? Ez esetben az erősebbet csípd vissza. Ezzel további elágazásra serkented, de a virágzás kicsit késni fog az alakítgatás miatt. Ha nem csak egy töved van, próbálj egy másikat kezeletlenül hagyni, és akkor össze tudod hasonlítani, hogy viselkednek.

Előzmény: krimo (2132)
krimo Creative Commons License 2003.07.17 0 0 2132
Szia!
Jelentem, a paprika aminek lecsíptem a tetejét, elágazott ugyan de úgy hogy a felső hajtás nő tovább egyenesen már 7 új levele van (jó nagyok), és az alsó hajtáson viszont csak 3-4 kicsi levélke van. Mit tegyek? Mgint csipjem le a tetejét? Virágnak még nyoma sincs :(
Előzmény: outdownS (2126)
bd Creative Commons License 2003.07.16 0 0 2131
OFF
Otthon elvileg nekem is gyors internetem kellene hogy legyen (kábelTV), csak ugy látszik nem értek hozzá. Ráadásul amióta ujrainstallálták a gépem, az index-et látom, felismeri a jelszavamat, de nem tudok írni rá. Ti ezt értitek?
bd
Előzmény: KILGORE TROUT (2130)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.07.16 0 0 2130
Kedves bd!
Mint ahogy a múltkor, most is szívesen segítek. Küld el e-mailben nekem a fotókat és én majd megoldom. Nekem eszeveszetten gyors internet hozzáférésem van:)

Kezdődik a paprikáim második virágzása! Úgy látom sokkal több virágom lesz másodszor és a termésre is jobbak a kilátások. Hurrá!

Az oregánok, egy fajta kivételével még mindig nem nagyon akaródznak virágozni:(

Előzmény: bd (2129)
bd Creative Commons License 2003.07.16 0 0 2129
Kedves KILGORE TROUT!
Köszönöm kérdésed, az ánizsizsóp gyönyörűen indult, aztán kisült. Majd mindenem kipusztult, még a kakukkfüvek is csörögnek. Valakinek szerettem volna kiásni egy pár tövet ajándékba, de csak csákánnyal lehetne. A mogyoróbokor félárnyékában tartja magát egy szurokfű és még valami. Mindkettő virágzik. Csináltam róla fényképet, de tegnap nem tudtam föltenni a TAR-ra. Állandóan kinlódok a TAR-ral, vagy lassu, vagy ki is dob. Tudtok jobb helyet? Vagy más modot, hogy idetehessem.
bd
Előzmény: KILGORE TROUT (2087)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.15 0 0 2128
Szia,Pireisz!Láttam a muskátlidat bi-bi!
Fehér ürmöt is,aranyos,csillogó,mini bokrocska.
Előzmény: pireisz (2125)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.15 0 0 2127
Fehér üröm. Én dísznövénynek vettem, csak azután megijedtem, nem allergén-e, mert azt írták róla valahol, hogy erősen bódító az illata (na, nem hiszem, hogy egy kezdő palántánál is így lenne, egy kert kellős közepén, de ki tudhassa). Ismered? Tényleg szép nagy bokor lesz?
Előzmény: pireisz (2125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!