Nos, megnéztem a transszib. menetrendjét, tehát a "Rosszija" adatai:
Moszkva-Jaroszlavszkij pu. i: 15:26 (1. nap)
Valgyivosztok é: 23:53 (7. nap)
ez már fel van korrigálva a moszkvai idővel. Tehát ha jól számolom, 152 óra és 27 perc.
Közben összesen 76 helyen áll meg, és 14 óra 25 perc az össz-állásidő.
A Nohab témához csak nagyon óvatosan merek hozzászólni. Az árverés most már le fog zajlani, az ellen nincs mit tenni. Gondoltatok-e arra, hogyha eredménytelen lesz az esemény, megkíséreljétek a kölcsönös érzelmi felállás helyett kicsit üzleti alapúvá tenni a tárgyalást? Például, hogy esetleg tennétek egy ajánlatot valahol a 0 és a 23M között (hogy mennyiről, ahhoz semmi közöm), és ehhez hozzátenni a MÁV számára is előnyös munkátokat. Akkor talán növelni lehetne a bizalmat. A felújítás sincs ingyen, tehát az anyagi háttér hosszabb távon is egy jelentős sarokköve az alapítványnak. Persze nem üzleti alapon működtök, és a forrásaitok is ehhez mértek.
Ha túl bizalmas dolgot kérdeztem, utasítsátok vissza a válaszadást.
Én nem is vinném Szombathely felé a teher forgalmat, Cellbol mehetne Boba Egerszeg útirányon. Így már másabb a km is. Nem tudom konkrét adatokkal alátámasztani, hogy mekkora lesz majd a teherforgalom de szerintem a már meglévo és egy-két plusz teherfordába be lehet szorítani oket Hhalom -Cell rendezo között.
Takilaci! Csúcsidőben a követési idő az alagútban 3 perc. Vannak mozdonyos szerelvények, még a régi 22/23/25/26-os sorozatokkal is (leginkább 22), de ezek általában csak napi egy vonatpárt továbbítanak: reggeli csúcsidőben Br-be, du. vissza. Akkor is kellett menjenek, amikor Te ott voltál. És vannak olyan vonalak, ahol a 25/26-os mozdonyok személyekkel, IR-ekkel közlekednek, sokszor emeletes kocsikkal.
Megismételhetik (nyilván 23 milka helyett csak 20-ért, hátha akad, aki annyiért már el is visz), vagy odaadják a Kft-nek, hogy csináljon vele, amit akar. Vágja össze, nyerje ki belőle az alkatrészeket, csináljon az orrából szimulátort, megilyesmik. Csak másnak ne legyen.
Ez a villamosítandó hosszak aránya.
A forgalom (tranzit) szempontjából kicsit másképp néu ki a dolog:
Rajka-Csorna-Szombathely: 124 km
Rajka-Győr-Celldömölk-Szombathely: 147 km
Meg az is kérdés, hogy egy markánsan megnövekedő (???) tranzit-teherforgalmat érdemes-e bevinni Győrbe, ill. a Hhalom-Győr vonalra...
hmsoft, félelmetesek a logikai láncolataid:-) A programozói gondolkodás ragadt rád más területeken is, vagy így születtél és ezért lettél szoftveres?:)) (Tyúk-tojás probléma.)
"Először azt hittem, hogy ez az azbesztrost csak valami poén."
Nem poén, de tényleg nagyon lecsökkent az a vonalhossz, ahol még van. Ha jól tudom, mostanában be is tiltották, de az azonnali ágyazatcserét gazdasági okok miatt nem lépik meg, azaz adtak maguknak egy kis "türelmi időt". (Nyilván akkor számolják fel egy-egy szakaszon, amikor amúgy is hozzá kéne nyúlni.) Kár érte, a "kis probléma" kivételével minden irodalomban pozitívan nyilatkoztak-nyilatkoznak róla. (Lehet, hogy inkább az emberi szervezetet kellett volna megváltoztatni... :))) )
A környezetvédelemről annyit, hogy némi birodalmi gondolkodásmódot feltételezve az azbesztrost ágyazat környezetbarát. Ugyanis ismerve az élő szervezetekre gyakorolt hatását, az adott pálya mellé telepítik a "környezetszennyezőnek" minősített egyedeket, akik záros időn belüli felszámolódásukkal nem szennyezik tovább a környezetet. Ez így jó durván hangzik, de tekintetbe véve egy grúz köztörvényeshez fűződő korszakot, nem lehetetlen, hogy megfordult párak fejében...
Te Ákos,
mi van akkor, ha az árverés eredménytelen lesz, mert mindenki drágállja az árat? (Szóljon valaki a "cégtől", ha nem szabad (még) publikusan folytatni a gondolatot!)
Még csak annyi adalék a dologhoz, hogy Porpác-Hegyeshalom 94 km, Cell-Gyor 72 km. A 10-es mindkét végén delta is van a "zavartalan" teherforgalom érdekében:-)))
Magam annyit tudok, hogy a GM gruppen (OSLO) lehet , hogy jön. Nekik az összes NoHAB változatból van , kivéve a magyart. Az árat kissé borsosnak tartják. A dán gépet 20000 koronáért(dán) kapták, kiglancolva, új kerékkarimákkal.
Mármint a 1104-est. Mert a 1040-est 10.000-ért kapták.
Jó lenne, ha valaki elgondolkodna ezeken a számokon. Kettő működőképes NoHAB-GM mozdony egy külföldi vasútbarát szervezetnek, összesen 30.000 dán koronáért, ami mai, 2001.03.01-i árfolyamon 1.068.491 Ft.
Ismétlem, kettő működőképes NoHAB egy külföldi szervezetnek.
Persze az "Európai vasút teremtésébe" ilyen csacskaságok nem férnek bele.
Az azért elgondolkodtató lehet a vasút vezetői számára, hogy hány pályázat futott be az IC-nevekre. Pontosan 0.
Ebben a támogatottsági hangulatban valóban a legcélrevezetőbb a MÁV Rt. részére az, hogy azt a szűk réteget, aki még mindig vasútbarátnak vallja magát és ezt hajlandó komoly munkával és jelentős anyagi áldozattal is igazolni, akár névleges, vagy erkölcsi támogatás helyett is ellenségének tekinti, mert szerintük veszélyezteti a MÁV Nosztalgia Kft. monopolhelyzetét a piacon.
Urak, kicsik vagyunk mi ehhez. Az, hogy mások is kicsik-e, még eldől keddig.
Szombathelyi terület.
"Benedek János stratégiai vezérigazgató-helyettes, Szabó Imre területi igazgató és a szakágak vezetôi értékelték az elmúlt év beruházási, fejlesztési eredményeit és vázolták a hosszú távú stratégiai elképzeléseket valamint ezzel összefüggésben az idei év feladatait január 17-én, Szombathelyen. Az elmúlt idôszak három nagyszabású fejlesztési programjából kettô ebben a térségben valósult meg, tavaly elkészült a Szombathely-Székesfehérvár vonal villamosítása, és befejezôdött a történelmi jelentôségű magyar-szlovén vasútvonal építése, megtörtént annak műszaki átadása. Az idei év feladata a nemzetközi forgalomba helyezéshez szükséges államközi egyezmények megkötése.
Az V. páneurópai közlekedési folyosó magyarországi szakaszának fejlesztése 2001-2006 között szintén nagy jelentôségű beruházással folytatódik. Az Európai Unió Ispa-programjának finanszírozásában korszerűsítik és villamosítják a Zalaegerszeg-Zalalövô-Boba vasútvonalat, delta vágány épül Zalaegerszegen, és üzembe helyeznek egy nemzetközi vonatforgalom-szabályozó rendszert. Az észak-déli közlekedési folyosó fejlesztésének részeként tervezik a Hegyeshalom-Csorna-Porpác vagy a Gyôr-Pápa-Celldömölk vonal villamosítását."
Ha e két vonal viilamosításának az a célja, hogy végig villamos vontatással lehessen közlekedni Rajkától Hodosig akkor szerintem mindenképpen a Gyor -Cell lenne a jobb megoldás. A következo tervek között szerepel a Boba-Egerszeg-Hodos vonal villamosítása. Ebben az esetben tényleg teljesül a villamos vontatás követelménye a útvonal egész hosszán, míg ha a Porpác-Hegyeshalom vonalat húzzák be akkor a Szombathely-Zalaszentiván között még mindig híányzik a villamosítás. A tehreszállítás mellett
jóval kisebb mértékben esik latba szerintem a személyszállítás de ebben az esetben is a 10-es lenne a kívánatos szerintem mivel a 16-oson az IC-ket kivéve csak Bz-k járnak és a tyúkbél után is csak azok maradnak...
v_peti,
a gondolatot folytatva:
A szoborszerűen kiállított mozdony alatti vágánydarab az egy olyan vonal, ahol a pályasebességet a végtelenségig lecsökkentették. Ezzel azt várnád, hogy ilyenkor már mindenki átszokik a Volánra, de nem: gyerekek ill. vandálok fel-felkapaszkodnak a járműre, vagyis a forgalom nem szűnt meg. Mondhatnád, hogy ekkor viszont a "vasút" nem tesz eleget alapfunkciójának, azaz nem viszi el az utast/árut A-ból B-be. Dehogynem, csak két megszorítással: vagy elfogadod, hogy A=B (nem zárta ki senki), vagy azt fogadod el, hogy végtelen idő alatt az a szobor mégis el fog mozdulni. (Magyarországon véges idő alatt is, mert szétvágják vagy ellopják.)
Kijelenthetjük tehát, hogy a vasút az egy annyira népszerű valami, hogy a forgalom még a pályasebesség 0-ra csökkenésével sem válik 0-vá.
Bocs, ma úgy látszik, ilyen napom van... :)))
Úgy tudom, hogy csak a V63 001 és 002 alacsonyabb a többinél. Azért nem ilyen lett a többi is, mert a mozdonyvezetők beverték a fejüket és az áramszedő nem érte el biztonságosan a vezetéket.
Az említett vasútvonal (Orosháza-Szentes) műszaki állapotát nem ismerem, de sok helyen lehetőség lenne arra, hogy Bz-k esetén nagyobb pályasebességet engedélyezzenek, mint mozdonyos vonatoknál. Ha valamilyen módon itt is el lehetne érni ilyent, pályafelujítással egybekötve, akkor növekedhetne az utasszám. 60km/h-s sebesség már elfogadható volna. Ez esetben naponta akár 8-10 vonat is mehetne. Mivel a személyzet egész nap ott van, ezért bérköltségben nem keletkezne többlet. A gázolajfogyasztás meg nem olyan jelentős tényező az összköltségben. Így forgalomnövekedést lehetne elérni.
Ez a legjobb trükk amúgy a leépítésre: Addig csökkentjük a pályasebességet, amíg mindenki átszokik a Volánra. :( Utána meg vasútpótló buszokat üzemeltetünk. Ebben a témában a Pécsi igazgatóságon már profik dolgoznak. :(
Sajnos meg nem kaptam meg a UPC musorfuzetet .
De amint megkapom felteszem. En amikor tudom megnezem oket.
Annal jobb az OBR adasa. A mult heten az IC3-rol volt musor. Meg a modellkiallitasrol.
Ifjundy! A nagy nyilvánosság előtt bocsánatot kérek Tőled! Az a szomorú valóság, hogy válaszod elkerülte a figyelmemet és nem reagáltam rá. Tudom, a vasútnál látni is kell, nem csak nézni...
---
Szóval, a fénykép szrintem is Fradi lehet, a villanyszín irodaépülettől távolabbi oldalán. De, van vagy 12 éve, hogy utoljára jártam arra...
---
Más, transszibériai utazás: egyik ismerősöm utazott rajta, azt hiszem, nem végig, de biztosan több napon keresztül. Régen, nem "vasútmániás" szemmel nézve a témát. Ha ennek ellenére úgy gondoljátok, valami infót tud adni, felhívom.
Ez kicsit OFF, de csak kicsit, mert sok, a vasút egy-több szeletéhez érto gondolkodik azon, hogy meg is jelentesse azt, amit a vasútról írt.
Azt javaslom, mindig tisztázzátok jóelore és pontosan a körülményeket, és kérjétek el jóelore a megjelenendot, amikor még le lehet tiltani, hogy nehogy úgy járjatok, mint pl. én.
Beszéltünk Eglyvel egy cikkrol, még a Vasútbarát Magazinba. Megállapodtunk, hogy nem változtat az írásomon. A méretét jóelore tisztáztuk (Amerikából, telefonon), a cikk nem lett hosszabb. Ennek ellenére Egly meghúzta. Kis ellentmondás, hogy bele is írt, tett bele egy, a fényképezoket gyalázó mondatot, ami tisztán az o "elméjének" a szüleménye. Emellett került a cikkbe értelmetlen szó (vales), és szakmai tévedés is.
Sajnos, sok "szerkeszto" nem tudja, hogy amit néha a kezébe kap, az nem ugyanaz a trágya, amit késobb kiad. Ezért minden írástudónak javaslom, hogy óvatosság!
Kicsit OFF vége.
Arra sem számítottam, mert nem jelezted, hogy két rész lesz.
Miután Nürnbergből hazajöttél, felhívtalak a mobilodon, kb. 15 percet beszéltünk és akkor meg is egyeztünk, hogy kétrészes lesz.
Mivel lapzárta van dönts el mi legyen, a lemondás váratlan - rám is figyelj egy kicsit - meg szerény véleményem szerint alaptalan is.
A váratlant nem vitatom, az anyagot leközölheted, de a jövőben nem szeretném úgy érezni, hogy nekem fontosabb a cikk, mint Neked.
Ne haragudj, de ha én valakitől kérek egy munkát sürgős határidővel, és 3 héttel annak leadása után még mindig az égvilágon semmilyen visszajelzést nem adok neki, akár csak annyit, hogy "megkaptam, kösz" - egy ilyen válasz-email megírása 1 percnél kevesebb, tehát ne hivatkozz elfoglaltságra -, akkor vállalom a következményeket.
Ha a GM, ne félj legalább megörzik, és ha arra jársz, nem kétszer kell kérnek, hogy felengedjenek. Ők már öt éve harcolnak egy MÁV gépért, és sokszor semmivel sem vették őket komolyabban, miont Titeket. Sovánv vigasz, meg nem is annak szántam, mert nem csak az a férfi aki adja, hanem (inkább) aki állja.
"lassan már mindenki tud mindent"... rám nem vonatkozik, magam csak idült humanista, azaz senki vagyok.