Ez nem csoda mert a CB és PMR kéziken közel azonos méretű antenna van, és nyilván mivel a PMR hullámhossza sokkal kisebb ezért azon a sávon az antenna sokkal jobb hatásfokkal működhet. A teljesítmények közti eltérés pedig nem annyira jelentős. Egészen biztos hogy a 4W-ból az antenna rossz hatásfoka miatt sokkal kevesebb sugárzódik ki mint a PMR-ből. Plusz az általam eddig mért CB rádiók ( kézi és mobil ) érzékenysége soha nem érte el FM módban a Tescós átlag PMR érzékenységét. De ez most nem flame indító akart lenni, csak egy kis műszaki magyarázat.
A szaftos kis PMR vs CB vita már lecsengett, egy kis utórengésnek szánom a most leírtakat :-), leszögezve, hogy bár mindkét freeband-sávot szeretettel használom, CB párti vagyok. No de.
Egy kis csatornatalálkozót tartottunk kb. 10-15-en egy szigorúan FM-es 4W alatti, középső sávos társaság gyűlt össze egy kiskocsmában a minap. Ami mozdítható rig volt, az lejött a helyre az emberekkel együtt. Volt ott számos jobbnál jobb féltéglag, meg egy két teccsógazdaságos PMR is előkerült. Néhányan kimentek a pincéből (a kocsmából) és vittek magukkal 27megás meg 446megás kütyüt is, majd sétálgattak a házak között.
A konklúzió az, hogy már CB-n nem tudtunk kommunikálni, amikor még PMR-en zavartalanul ment a jel oda-vissza a számtalan árnyék dacára...
Többen kértétek a Stalker tuning fényképes illusztrálását.
Most megpróbálom beszúrni a készített képeket.
Az alkatrész oldali képen jelöltem, melyik potméterrel tudjátok az SSB kimenőteljesítményt szabályozni. Amíg az átalakítást el nem végzed, ez a poti semmilyen körülmények között nem engedi a kimenőteljesítményt ~18W felé.
A második képen, a fehér csíkkal jelölt ponton vágd át a fóliacsíkot. Hogy könnyebb legyen, ónszippantóval szívd le a felesleges ónt. Ezzel kiiktatod az ALC áramkört, ami korlátozza a kimenőteljesítményt.
Bejelöltem még egy 100 - 150 Ohmos ellenállást az SO42 egyik lába és a test közé.
Ez egy kis plusz teljesítményt ad a kimenőhöz, + a modulációt is megbolondítja. Jó értelemben persze. Figyelem! Csak dinamikus mikrofonhoz! Ha erősítős mikrofont használsz, torzítani fogsz!
Több ponton osztom nézeteteket, másutt meg eltérö a kialakult (tanult, tapasztalt)véleményem. Itt most három különbözö dolog vegyes felvágottja fogalmazódott meg, úgymint: érintésvédelem, túláram(zárlat)védelem és túlfeszültség(villám)védelem. Ez három különbözö, ugyanakkor szorosan összefüggö terület.
A szabványok és szabályok tekintetében most már legalább nagyjából rend és harmonia van a három dologban, de korántsem igaz ez a gyakorlatra.q
Nagyonis igaz, hogy a mai napig nulláznak. (Jobb is.) A mai napig nem mindenhol használnak Fí-relés megoldást (elég baj).
Az EPH-nak pedig nagyonis van köze a túlfeszültség(villám)védelemhez, ez könnyen belátható.
Magyarul:
ha közvetlen villámcsapás éri a földelt eszközök valamelyikét, vagy az elektromos hálózatot, akkor kevés esély van arra, hogy meg lehessen úszni kár nélkül. erre ad egy viszonylag türhetö megoldást az EPH és a hálózati túlfesz. (túláram) védelem együttes alkalmazása.
ugyanakkor nem közvetlen csapás és a sztatikus feltöltödések (több tíz kV is lehet!) ellen megfelelö védelmet nyújt a 3 szabvány szakszerü EGYÜTTES alkalmazása!
Figyelgetek, csak az volt a helyzet, hogy szilveszterkor volt itt egy nagyobbacska házibuli, aztán úgy alakult, hogy valaki leöntötte valamivel a billentyűzetem, amit szétszedtem, kititsztitottam, de nem sokat ért már, és többek közt pont az a betű nem működött rajta, ami a fórumos jelszavamhoz kellett volna:))))))
Ma szereztem egy újat, de ez meg valami csuklókímélős fajta, aztán olyan furán vannak rajta a gombok elrendezve:))
Amúgy a Stalkerom lezúgott az iróasztalról, túlélte, jó kis masszív darab, csak az egyik potigombja kicsit megnyomódott, meg elhajlott, de működik, nem recseg. Ígyis elég nyúzott már a külleme a taxis évei miatt:(
Ja meg csináltam a hátuljára egy kis "optikai tuning" hűtőbordát engesztelésképp:)
Tapasztalatból rájöttem megint, hogy rengeteget számít az antenna hol-léte. Itt szokott lenni kint az ablakban, vagy az erkélyen, de ha kiviszem a ház előtt 10 méterre parkoló kocsi tetejére, 10 szer jobban veszi az adásokat. Akit az ablakból éppen, hogy hallok Harsányból, az ott bömböl, barcikaiakat meg csak ott kint a kocsin hallok meg. Ennyit számít a ház, meg az a 10 méter. Pedig családi, még csak nem is vasbeton.
Szó, ami szó. Szerintem is az egyik legdurvább körsugárzó, amit még kapni lehet. A 130 Eur picit valóban túlzás érte. Én max. 25.000 -ért tudok hozni, ha kell.
Az a nyolc alsó "tüske" olyan másfél méter hosszú amúgy. Viszont "madárbiztos". :)
A tekercs illeszti ki az antennát, illetve nyújtja az átvitt sávszélességet.
A metalloglobusban nem hiszem, hogy találsz jó minőségű alu csöveket. Pláne egymás utáni méretben. Ha mégis, akkor rájössz hogy nem éri meg kínlódni vele. Valami 2000 kilója az aluötvözetnek. + a házilag barkácsolt antenna sosem lesz olyan mint a gyári. Szerintem!
Zebra! Amit ajánlottál az okés, pénzért startolok. De ha jól látom, a fenti "megarange"-nél a "ground plane" néhány alsó "tüske". Mit csinál a tekercs? Ha elmegyek a metalloglobus-ba, és veszek alucsöveket, jó vastaggal indítva alulról, akkor egy "halandónak" van esélye összehozni egy antennát? Én csinálhatok "ground plane"-t a gps27 alá? Javallt? És akkor már nem a panel ahonnan ugrik a hullám?
Eddig azt hittem értem az antennákat, de minnél mélyebbre ások, annál inkább kapkodom a fejem, mint csecsemő a melltartóboltban.
Kerestem szakkönyveket, hát a boltban csak néztek rám, hogy: "CÉBÉÉÉÉ?" Mint valami kövületre. Csak azt nem mondtam hogy anyád.
Jaj, a földeléssel kapcsolatban tök komoly vita alakult ki, a stabil tápom biztos földeléses dugasszal lesz ellátva ha lesz, a grant háza kondival leválasztott, hogy tápsemleges legyen ha jól tudom, úgyhogy nem tudom az antennánál hol, mit fogok földelni, az árbócot tuti testelni fogom a panelhoz valahogy. Aztán hogy ne "földeljek" kétszer, majd figyelem, hogy van e brumm, meg ilyenek. Próbálkozom biztileverésig! A grant csak a végén kerül rá, swr meg más mérések után, játszadozni ott vannak a "próbarádiók".
A CB 4ever csak annyit jelent hogy CB mindörökké. :) /CB forever/
Bocsi. Valamiről lemaradtam? Mire vársz árat?
Jah, azt hiszem leesett! Az SWR mérő, korábbi igéretemhez híven ingyen a tiéd lehet.
Pénzért csak azt árulom, ami nekem is pénzbe került. Ez valamelyik használt Granttal jött a nyáron, aztán itt rekedt. A postázás, ha törékenyként /mert ő az/ + értékbiztosítással adom fel, belekerül vagy egy ezresbe. Annyit meg szerintem nem ér az egész.
Persze ha neked így is megéri, részemről mehet a dolog. Mégegyszer leszögezem: neked csak a postaköltséget kell állnod.
Nincs sajnos rokonom se ismerősőm békésben, de még b.pesten se. habár majd megyek közeljövőben b.pestre de szerintem ez nem segít nekünk.
Valahogy megkellene oldani, már fejembe tetted a bogarat.
Jó lenne ez nekem, valahogy el kell kezdenem a "dolgokat".
Pont ez az alapműszer kellene.
Most felmegyek a postára és megkérdezem mennyibe kerülne és azt hogy nincs-e valami biztosítás ezekre vagy ha feltünteti az ember a sérülékenységet mennyivel lesz ez jobb!
a cb-ről amit kérdeztél az a:ever az árat jelenti? az ezer?
Az ilyen nagy nyereségeknél lehetséges, hogy nem a dipólhoz, hanem az izotróp sugárzóhoz való viszonyt adják meg - így látványosabb. Hasonló a gyakorlat néhány winchester gyártó cégnél is, akik az 1kByte-ot nem 1024-nek, hanem 1000 byte-nak, 1 MByte-nak pedig 1millió byte-ot számítanak ... így valamivel nagyobb a megadott kapacitás.
Picit elbambultam, amikor a múltkori linket beszúrtam. Ennek az antennának több változata készült. Nekem vagy három évvel ezelőttig a Sirio Megarange 827 nevű verzió volt felállítva.
A 7,5 db nem tudom igaz-e. Ha nem hiszed el a Sirio mérnökeinek ezt az adatot, javaslom levelezd le velük a dolgot. :) Azt viszont tudom, hogy Penetrátor után váltottam rá. A különbség döbbenetes volt. Mind vételben, mind adásban. Elég ha annyit mondok, hogy jó 3 évi használat után ugyanannyiért vették meg tőlem, mint amennyibe anno nekem került. Akik hallották működni, szinte összeverekedtek érte.
A 44-es adat engem is meglepett. Az enyémet megmértem, amikor felraktam. 55-ös csővel indult. Úgy látszik, már ezen is spórolni próbál a gyártó.
Még annyi jutott eszembe hogy a földelésnek pontosan azért van értelme mert a trafóháznál a nulla földelve van. Tehát a házban a nulla és a védőföld összekötése elvileg felesleges és veszélyes. Ha nem tévedek a háznál ki kell alakítani egyedi földelést, amiről szintén szabvány szól, és a nullát nem szabad ahhoz kötni, csak a konnektorokban a védőföldet. Nem vagyok villanyszerelő, így pusztán a logika szerint közelítek, de van otthon ilyen könyvem, szabványtáram, majd megnézem az mit ír. A gyakorlat és a szabályok gyakran nem fedik egymást, anyum nemrég épült házában is a villanyszerelő olyanokat alkotott hogy az ember haja égnek áll.
Valóban nem vagyok villanyszerelő, ezért is mondtam hogy nem vagyok erősáramú szaki, villamosmérnök vagyok, elsősorban gyengeáramú dolgokkal és főként rádiótávközléssel foglalkozom. Viszont ha a fázis zárlatba kerül a fémházzal ami földelve van a konnektoron át akkor az lecsapja a fázis kismegszakítóját. Ha van érintésvédelmi relé ( ami azt hiszem már jópár éve kötelező ) akkor pedig az érzékeli hogy a fázisban és a nullában folyó áram különbözik mivel a föld felé folyik el az áram, és az old le azonnal. Ha viszont a nulla és a föld össze van kötve és ráadásul nincs rendes földelés akkor az érintésvédelmi relé egyáltalán nem tud működni. Gondolom én.
Megnéztem azt a PAN csodaantennát, és az első ami a szemembe ötlött hogy 44-es csővel indul. :-) Mondjuk ennek ellenére masszív kis antenna lehet, de az a 7.5 dB nyereség amit megadnak az kb. egy gumiantennához viszonyítva lehet igaz. Ekkora nyereséget egy 5/8-os antenna nem produkálhat, ez kizárt. Valószínű a viszonyítási alapot választották jól meg ( ne feletsük hogy a dB egy viszonyszám ), vagy a mérési eljárást alakították egy kicsit a saját szájuk íze szerint. Egy ilyen antennára 3-4 dB-nél nagyobb nyereség szerintem irreális.
Ugyanaz a kettő, csak ami nekem van, annak nincs a tetején csúcsdísz /habverő/. :)
Az ára 10.000 , ha érte jössz. Vagy 12.000 házhoz szállítva, postásnak fizetve. Megtekinthető a 439-es hsz.-hoz mellékelt képeken. A baloldali srác az!
Ha ez a modell nem tetszik, január vége felé tudok hozni bármilyen, általad kiválasztott tipust, ami kapható a kinti nagykerben.
Ha igazán durva antennát akarsz látni, akkor keress rá a Goole -al a Pan Blizzard 2700 -ra. Mondjuk az ára is goromba. 55-ös csővel indul az alja! Bye!
Jah, tápegységet is tudok hozni. Már ha elkelt a 3650-es. ;o)
"De ez ha jól értem akkor nem jelenti hogy a nulla bárhol össze lenne kötve a védőfölddel. Ha a védőföld össze van kötve a nullával akkor nem sok értelme van az egésznek."
Ha jól nézem, ezt a hozzászólást nem nekem címezted. Ne haragudj, de nem tudom szó nélkül hagyni, hogy úgy akarsz vitatkozni valamiről, hogy még az alapfogalmakkal sem nagyon vagy tisztában. És ezzel nem bántani akarlak. Komolyan!
Nos, a védővezetős érintésvédelemnek lakásokban egyetlen módon van értelme. Ha a védőföldet úgymond visszanullázod. Vagyis az óraszekrényben még az óra előtt összekötöd a 0 és a védőföld sínjeit. Bezonyám! Ellenkező esetben egy meghibásodás esetén mi a csoda csapná le a kismegszakítót, ha a hibaáram nem érné el kismegszakító kioldási értékét? Segítek: semmi! Szépen csordogálna a fizetett áram a földbe hasztalanul, és még veszélyt is jelentene mind a családra, mind pedig a pénztárcádra. Plusz a giliszták is megutálnának. :)
Bizonyos esetekben eltekintenek ettől a védelemtől, de az már javarészt ipari alkalmazás. Ugyanis vannak olyan elektromos rendszerek, ahol ez a zárlati áram ideiglenesen elfogadható illetve fenntartható. De ez már megint egy másik témakör.
A belinkelt cikkeket igenis elolvastam. Az általad kijelölt rész idézéséig úgy gondoltam, talán magad is villanyszerelő lehetsz, csak hiányosak az ismereteid. Ezután viszont valószinűsítem, hogy nem lehetsz az. Te jártál már villámcsapott házban? Én igen. Néhányban! Nos, elárulom neked, hogy amennyiben egy megfelelő villámvédelemmel ellátott, vagy anélküli házat "telibekap" a villám, akkor nemcsak a kapcsoló környéke szokott megszenesedni, hanem a kapcsolók és vezetékek is kiugranak a falból. Szó szerint. Ez már viszont a villámcsapás másodlagos hatása csupán. Tessék tudomásul venni: ettől nem tud a villámvédelem megóvni.
Mielőtt újra megköveztek: mindenki maga döntse el, hogy akar-e villámvédelmet telepíteni, vagy sem. Én saját célra továbbra sem fogok. Ugyanis senki sem kötelezhet rá!!! Ez a téma részemről lezárva. Mindenki döntsön maga, ha nekem nem hisz. Ez egyébként nem kötelező.
Helyre kis hozzászólást produkáltál. ;o) Az EPH definíciója is pontosra sikeredett.
Csak egy valamit nem értek. Mi köze van a lentebb taglalt villámvédelemnek, az általad említett EPH-hoz? Mármint azon kívül, hogy a villámvédelmi földet össze kell vele kötni. Jó egészséget. zebra2
Szia! Az ajánlatom természetesen áll. Ne számíts valami nagy extrás műszerre. Teljesen alap, jó 15 éves kis SWR mérő ez. Megpróbálok képet beszúrni róla.
A postázással csak a baj van. Az áru törékeny, a postások meg olyanok, amilyenek. Nem lakik semmiféle rokonod, vagy ismerősöd itt békésben? Akinek odaadhatnám.
Zebra, ha el is olvasod a linkeken található cikkeket amiket te linkeltél be, akkor rögtön észreveszed hogy amit írsz az nem helytálló. Egyébként túlfeszültség védelemről szó sem volt eddig, csak arról hogy ha az antennába belecsap a villám ( ami egyaránt megtörténhet attól függetlenül hogy a tetőn földelve van-e ) akkor mi történik a kábel másik végén. Nyilvánvaló hogy hibátlan földelés és villámhárító kivitelezés mellett is tönkretehet bármit a villám, ha máshogy nem akkor a villámhárítóban folyó nagy áram indukál a hozzá a fal másik oldalán közel eső készülékekben olyan áramot ami tönkre teheti. De javaslom még az első linken található képet megtekintésre, a felirata : "Villámhárító nélküli épületet ért villámcsapás hatása"
De mind1, részemről ezt a témát is lezártam, megint elbeszélünk egymás mellett.
De ez ha jól értem akkor nem jelenti hogy a nulla bárhol össze lenne kötve a védőfölddel. Ha a védőföld össze van kötve a nullával akkor nem sok értelme van az egésznek.
A rádiotechnikát szoktam olvasgatni, de nem rádiozás miatt, hanem
hobbiként szoktam készíteni kapcsolásokat, például most készül egy adásvég
jelző cb-hez.Még különféle dolgokat szoktam mint jelző riasztó, időzitő és még sok kütyüt készítek. Rádiótechnikában néha vannak jó kapcsolások, habár a régebbi számok használhatobbak voltak ilyen szempontból.
A városban ahol lakom van egy régi tsz telep, néha szoktam ott látni valakiket.
Most én is vadászgatok mert fent van egy cb antenna, fáj rá a fogam!!!!
Talán sikerülne elkunyizni.
Bíztos nem használják.
Hát a villámvédelem, igen igazábol nem mellékes dolog.
Hát pont a rádiotechnikában olvastam/ jóval régebbi szám! Kb:1992-es / stabil cb antenna villámvédelme.
szikraközt kell hagyni!!!! És a tartó csövet leföldelni!
Oké egy tömblakásban más a helyzet, ott a villám vasakhoz kell szerintem csatlakoztatni.
Persze ilyenkor előjön sok más probléma.A többi lakó véleménye, engedélye
de lehet a villámvédelmi szakemberek -vagy nem tudom kihez tartozik-engedélye stb..
Mindenképpen kell egy másik antenna nekem mert bíztos a mostani nagyon nem jó.
Meg hát egy swr mérő.
Egyébként Zala- megyéből vagyok.
Az itteni beszélgetésből az tünik ki, hogy mindenki jó messze van tőlem!
Kérlek, ne folytatsd.
A probléma nem itt keresendö! Habár a villámvédelmet nem kötelezö kiépíteni, ugyanakkor új épületet csak és kizárólag úgynevezett EPH (egységes potenciálú hálózat) kialakításval szabad tervezni és kivitelezni. Az EPH pedig egy magasabb szintü védelmet biztosít mindenfajta (sztatikus feltötltödések, közvetlen villámcsapás, továbbá az eletromos hálózatok hibája esetén) ilyen jellegü kár ellen.
A dolog lényege, hogy a védendö építmény belseje, a berendezések egyidejüleg azonos potenciálon maradjanak (vagyis, ha az antenna /kábel/ akár hány kiloVoltra is töltödik fel, vele együtt mozogjon a készülékek testelésének potenciálja, ergo NE legyen közöttük potenciál különbség, vagyis feszültség. Ha nincs köztük (vagy csak minimális), akkor nincs áthúzás-, vagy áramütés veszély sem!
Ennek gyakorlati kivitelezése pedig elképzelhetetlen földelés(ek) nélkül, hiszen az a legjobb megoldás, ha a földhöz (annak potenciáljához) képest minél kisebbek az eltérések. Ez könnyen belátható.
Azt hiszem érvelésem is mindenki számára könnybben emészthetö, mintha a vonatkozó szabványokra hívatkoznék.... (bár kérésedre magánban szívesen megteszem).
Úgyhogy mindenki földeljen, de SZAKSZERÜEN! ennek hiányában nagyobb kárt okozhatunk magunknak és másoknak, mintha nem lenne!