Keresés

Részletes keresés

csiba00 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 99280

Ja, és ami jó lenne, ha nagyon kis kiszerelésben lehetne venni. 

Néztem a neten, azért jócskán van pl. kenhető vízszigetelés - de azok elég nagy vödrökben. Nekem pedig összesen 2 ajtóm van - egy bejárati és egy terasz.

Előzmény: csiba00 (99279)
csiba00 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 99279

Sziasztok!

Vízszigeteléssel kapcsolatban kérdeznék. 

Bejárati ajtó csere volt. A lenti képen látható módon lett kialakítva. Van egy betonos felületű külső kis terasz, utána a lábazati szigetelés, és kb. a lábazati szigetelés és a lábazat találkozásánál az ajtó. 

Kívülről térkő burkolatot fog majd kapni, gy most kb. a betonos felület és a lábazati szigetelés szintjétől kb. 10 cm-re magasabban van a küszöb. 

Szeretném az ajtó küszöb alatti részt valamilyen vízzáró anyaggal lekenni - kb. a piros vonallal jelölt alakban, hogy a lábazati szigetelésre is rálógjon. 

Ehhez mit tudtok ajánlani? Mivel érdemes itt lezárni a pur hab felületét, hogy a későbbiekben nem tudjon átnedvesedni?

WorldHello Creative Commons License 2022.10.19 0 0 99278

Jelenleg én is födém szigetelést tervezek. Az elmúlt tíz évben soha nem volt ekkora mennyiségű porhó a födémen.

Arra gondoltam, hogy a kőzetgyapotra közvetlenül kerülne a páraáteresztő fólia az átlapolásoknál pedig végig leragasztva. Minimális porhó esetén alkalmazható lenne ez a megoldás vagy nem életképes ez a kivitelezés?

Előzmény: boygabi (99265)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.19 0 1 99277

A rajt szerintem jó.

A következőkre figyelnék oda:

- a szarufák között kifeszített fólia minél erősebb legyen (ennyi porhónak már súlya van)

- ha van rá pénz, akkor én én oda jó erős páraÁTERSZTŐ fóliát alkalmaznék, ha ez túl drága, akkor 0,2 mm vastag építési fóliát (ez nem páraraátersztő, de erős)

- a fólia széle legalább egy fordulat erejéig rá legyen tekerve a szarufákhoz rögzített tetőlécekre (plusz tűzőgéppel is a tetőléchez rögzítve) mert önmagában a fólia odatűzése a szarufához nem elég erős szerintem. A fólia odarögzítése akkor elég erős, ha belógó fóliába akár egy ember is belefeküdhetne, akkor sem szakadna le (ne próbáld ki!).

Profi (de jóval drágább) megoldás:

- cserepeket leszedni a tetőről

- cserépléceket leszedni

- az egész tetőt szabályosan befedni fóliával (én páraÁTERESZTŐ fóliát alkalmaznék)

- szarufák gerincére egy ellenléc (átszellőztetett légrés)

- cseréplécek + cserép vissza

kép itt: https://docplayer.hu/docs-images/39/18556091/images/15-0.jpg

Előzmény: boygabi (99271)
occseb Creative Commons License 2022.10.19 0 0 99276

Szerintem ez járható út lehet, de azért melós. 

Ellenben toldás nélkül meg lehet csinálni. A két szarufa közé középre aztért kéne valami eltartó hogy a véletlenül megjelenő nedvesség ne a szarufa mentén folyjon le. 

ShaReRe Creative Commons License 2022.10.19 0 0 99275

Megnyugtatóan ezt csak cserép leszedéssel, fólia felrakással, cserép visszarakással lehet megoldani.

sr1 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 99274

A kupás cserepekkel is kell kezdeni valamit, ott is befújhat. 

sr1 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 99273

A falcos cserepen keresztűl nem tud befújni a hó. 

Le kell zárni az ereszt, bramac lécből háromszögeket készítesz, rögzítés a szarufa végekre, alulról lambériázod, szemből ereszdeszka.  

Az utolsó sor cserepet visszaveszed és szerelsz egy sűrű madárhalót, aminek van egy talpa, ami az utolsó cseréplécre kell szerelni. Elég nehéz megcsinálni, ha nem veszed la a csatornát, de meg lehet. 

peterch Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99272

Szia !

Alul az alsó vízszintes gerendákon fentről vezetném át a fóliát jó nagy ráhagyással  és a ház széle irányában lehajtva , abban az irányban haladjon a víz . Természetesen minden felfelé haladó gerendánál odafigyelve kellene a fóliát eldolgozni a vízszintes gerendával való találkozásánál .

Előzmény: bnorci71 (99270)
boygabi Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99271

Okulásként raktam fel. Ez tényleg porhó és extrém időjárás volt akkor tényleg. Napokig kavarta a szél a havat. Esetleg ez lehet még megoldás de a fólia csatornába kivezetése ismét egy megoldandó probléma. 

bnorci71 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99270

a fólián lefolyó víz jelent gondot ilyenkor szerintem, hogy ki tudod-e vezetni a tető alól

Előzmény: peterch (99269)
peterch Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99269

Szia !

Laikusként én lefóliáznám az egészet . Tűzőgéppel fogatnám hozzá a fóliát a gerendákra a padlás oldaláról . Természetesen  vízszintesen a csíkokat minimum 20cm-es átfedéssel . Fentről lefelé haladva a csíkokkal . Esetleg még azt is megcsinálnám , hogy vékony kartonból vágott alátéteken keresztül fogatnám le , hogy nagyobb felületen rögzítse a fóliát .

ShaReRe Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99268

Porhó, alulról befújva. Bárhol előfordulhat, ha nincs fóliával védve a cserép alatt.

Előzmény: rotring05 (99267)
rotring05 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99267

Ez betyáros! Milyen cserép van fenn, és mennyi az átfedés - hogy ennyire bemegy a hó? 

ShaReRe Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99266

Fólia a cserép alá. Azután pedig olcsóbb a vízszintes födémet szigetelni, ha nincs tele kacatokkal.

boygabi Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99265

Födémet szeretném szigetelni üvegpaplannal. Mivel tudnám legolcsóbban megúszni azt, hogy tönkremenjen? A tetőn nincs fólia és anno sajna a kúpalátétet sem nagyon ajánlotta senki. Mellékelek pár képet egy 10 évvel ezelőtti elég extrém hófúvásról. Mondjuk ilyen ritkán van de ezzel kuka is lenne a hőszigetelés. Most azon gondolkodom, hogy pallóvázat ácsolok és hézagosan osb-vel fedem az egészet majd páraáteresztő fóliával takarom a tetejét. Sajna ez sem lenne olcsó. 100 négyzetméter a ház alapterülete. Utólagos belső fóliázás iszonyat munka lenne.

kiggyo Creative Commons License 2022.10.18 0 1 99264

"persze a templomokban (sajnos még) nem divat a bikini"

A nőnemű egyedek átlagéletkorát nézve inkább szerencsére:-)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (99261)
occseb Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99263

Csak mókáztam. De a 26-28 fokot soknak érzem kicsit nyáron. Ha ez egy vastagfalas templom.

Előzmény: sylvanus67 (99258)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 99262

Ilyen "hóban napozós" hőérzet-átverős trükkel lehet télen egész kellemes munkahelyeket kialakítani pl hatalmas fűtetlen üzemcsarnokokban, ideiglenesen barkácsolásra használt fűtetlen sufniban/garázsban (erről már többször is írtam a fórumban) vagy akár szabadtéren is(!!!). Energiaigény: bizonyos esetekben szerintem töredéke annak, amennyi energiát egy hagyományos levegő-fűtéses megoldás igényelne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (99261)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 99261

"Általában a padokban van a fűtés"

Meg odafentről a sok gázos/elektromos hősugárzó (olykor rejtett/álcázott helyekről sugározva).

Ha a megfelelő irányokból "be van hősugározva" legalább a kezed és az arcod, azzal nagyon jól be lehet csapni a hőérzetet: a tested észre sem veszi, hogy át van verve és valójában hideg a levegő körülötted :) Gondolj csak azokra a képekre, amelyeken a hóban lányok napoznak falatnyi fürdőruhákban: ezt a hőérzet-hatást okos hősugárzó használattal mesterségesen is elő lehet idézni, persze a templomokban (sajnos még) nem divat a bikini.

Eszembe jutott még egy hősugárzásos hőérzet-átverés: téli hidegben nagy tábortűz mellett ücsörgés/ácsorgás.

Előzmény: szilentium3 (99257)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.18 -2 2 99260

"ez a fórum többnyire csak elek túlzásainak, csúsztatásainak, magas lóról kinyilatkoztatásainak, mindenkit lehülyézéseinek vitáiról szól"

Szerinted mit kellene tennie egy hülyének, ha valaki egy fórumban részletesen, tételesen, tisztán láthatóan bebizonyította, hogy ő hülye?

1 válasz:

Elgondolkodik a hallottakon, beismeri (legalább magának), hogy ő eddig valóban egy hülye volt és megfogadja, hogy mostantól kevésbé lesz hülye. Esetleg hálásan megköszöni, hogy a kevésbé hülyék segítettek neki okosabbá válni.

2. válasz: 

Egy másodpercig sem gondolkodik (az túl fárasztó volt már 6 éves korában is) a kis agyába bele sem villan,  hogy esetleg ő tényleg egy hülye, hiszen ő mindenkinél mindent jobban tud. Gondolkodás helyett teljes erőből jól megsértődik, tíz fórum bejegyzésen át telefröcsögi a fórumot a sértettségével, panaszaival, hogy őneki nem adják meg  a kellő tiszteletet (ami ugye minden hülyének alapból jár Magyarországon :)

Előzmény: itya (99259)
itya Creative Commons License 2022.10.18 -1 3 99259

ez a fórum többnyire csak elek túlzásainak, csúsztatásainak, magas lóról kinyilatkoztatásainak, mindenkit lehülyézéseinek vitáiról szól

pedig tudna értelmesen érdemben is segíteni csak el van szállva magától és fullba nyomja a kretént

+ más is itt lenne aki tud segíteni csak elek miatt már nem ír semmit

sylvanus67 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 99258

mert???

Előzmény: occseb (99251)
szilentium3 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 99257

Általában a padokban van a fűtés , mert ott csücsül , térdel a delikvens .

Előzmény: Mekk Elek ezermester (99254)
trebront Creative Commons License 2022.10.17 -4 1 99256

én sajtreszelővel nem verem ki, sünnel nem törlöm ki, értetlen kötekedő pöcsökkel meg nem vitázok, hanem rájuk hagyom. nagyjából ennyi a válaszom

Előzmény: Mekk Elek ezermester (99252)
peterch Creative Commons License 2022.10.17 0 2 99255

Én meg inkább padlófűtéssel .  Tudod a fizika : meleg felfelé áramlik . :-)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (99254)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.17 -1 2 99254

..mondjuk ha hatalmas templomot (vagy szabad teret) kellene fűtenem, akkor eszembe sem jutna a levegőt melegíteni

inkább közvetlenül az embereket melegíteném pl felülről elektromos hősugárzókkal.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (99253)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.17 0 2 99253

Hidd el, hogy ha nulla fok alatti átlaghőmérsékletű téli időszakban egy templomban +8-19 fok van, azt a hatalmas hőmennyiséget nem a Jóisten tette oda még augusztusbn, hanem pl egy gázkazán egész éjjel teljes erőből dolgozva.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (99252)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.17 0 2 99252

"egy 500 éves kővár vagy nagyon régi templomban télen.nyáron 8-19 fok között változik csak"

Tehát szerinted

- ha a kinti átlaghőmérséklet napok óta nulla fok alatt van (pl nappali csúcsok  +1-2 fok, éjszakák -10 fok)

akkor szerinted nulla fűtés mellett egy hőszigeteletlen középkori várban vagy csupasz templomban lehet akár +19 fok is?

Itt a lehetőség, hogy jól kinevettesd magad még a fizika alapjaihoz alig-alig értő óvodásokkal is :)

Előzmény: trebront (99241)
occseb Creative Commons License 2022.10.17 0 0 99251

könnyűszerkezetes? :):):):):) 

(Csak viccelek meg ne harapj!)

Előzmény: sylvanus67 (99250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!