Ja, és ami jó lenne, ha nagyon kis kiszerelésben lehetne venni.
Néztem a neten, azért jócskán van pl. kenhető vízszigetelés - de azok elég nagy vödrökben. Nekem pedig összesen 2 ajtóm van - egy bejárati és egy terasz.
Bejárati ajtó csere volt. A lenti képen látható módon lett kialakítva. Van egy betonos felületű külső kis terasz, utána a lábazati szigetelés, és kb. a lábazati szigetelés és a lábazat találkozásánál az ajtó.
Kívülről térkő burkolatot fog majd kapni, gy most kb. a betonos felület és a lábazati szigetelés szintjétől kb. 10 cm-re magasabban van a küszöb.
Szeretném az ajtó küszöb alatti részt valamilyen vízzáró anyaggal lekenni - kb. a piros vonallal jelölt alakban, hogy a lábazati szigetelésre is rálógjon.
Ehhez mit tudtok ajánlani? Mivel érdemes itt lezárni a pur hab felületét, hogy a későbbiekben nem tudjon átnedvesedni?
Jelenleg én is födém szigetelést tervezek. Az elmúlt tíz évben soha nem volt ekkora mennyiségű porhó a födémen.
Arra gondoltam, hogy a kőzetgyapotra közvetlenül kerülne a páraáteresztő fólia az átlapolásoknál pedig végig leragasztva. Minimális porhó esetén alkalmazható lenne ez a megoldás vagy nem életképes ez a kivitelezés?
- a szarufák között kifeszített fólia minél erősebb legyen (ennyi porhónak már súlya van)
- ha van rá pénz, akkor én én oda jó erős páraÁTERSZTŐ fóliát alkalmaznék, ha ez túl drága, akkor 0,2 mm vastag építési fóliát (ez nem páraraátersztő, de erős)
- a fólia széle legalább egy fordulat erejéig rá legyen tekerve a szarufákhoz rögzített tetőlécekre (plusz tűzőgéppel is a tetőléchez rögzítve) mert önmagában a fólia odatűzése a szarufához nem elég erős szerintem. A fólia odarögzítése akkor elég erős, ha belógó fóliába akár egy ember is belefeküdhetne, akkor sem szakadna le (ne próbáld ki!).
Profi (de jóval drágább) megoldás:
- cserepeket leszedni a tetőről
- cserépléceket leszedni
- az egész tetőt szabályosan befedni fóliával (én páraÁTERESZTŐ fóliát alkalmaznék)
- szarufák gerincére egy ellenléc (átszellőztetett légrés)
Ellenben toldás nélkül meg lehet csinálni. A két szarufa közé középre aztért kéne valami eltartó hogy a véletlenül megjelenő nedvesség ne a szarufa mentén folyjon le.
Le kell zárni az ereszt, bramac lécből háromszögeket készítesz, rögzítés a szarufa végekre, alulról lambériázod, szemből ereszdeszka.
Az utolsó sor cserepet visszaveszed és szerelsz egy sűrű madárhalót, aminek van egy talpa, ami az utolsó cseréplécre kell szerelni. Elég nehéz megcsinálni, ha nem veszed la a csatornát, de meg lehet.
Alul az alsó vízszintes gerendákon fentről vezetném át a fóliát jó nagy ráhagyással és a ház széle irányában lehajtva , abban az irányban haladjon a víz . Természetesen minden felfelé haladó gerendánál odafigyelve kellene a fóliát eldolgozni a vízszintes gerendával való találkozásánál .
Okulásként raktam fel. Ez tényleg porhó és extrém időjárás volt akkor tényleg. Napokig kavarta a szél a havat. Esetleg ez lehet még megoldás de a fólia csatornába kivezetése ismét egy megoldandó probléma.
Laikusként én lefóliáznám az egészet . Tűzőgéppel fogatnám hozzá a fóliát a gerendákra a padlás oldaláról . Természetesen vízszintesen a csíkokat minimum 20cm-es átfedéssel . Fentről lefelé haladva a csíkokkal . Esetleg még azt is megcsinálnám , hogy vékony kartonból vágott alátéteken keresztül fogatnám le , hogy nagyobb felületen rögzítse a fóliát .
Födémet szeretném szigetelni üvegpaplannal. Mivel tudnám legolcsóbban megúszni azt, hogy tönkremenjen? A tetőn nincs fólia és anno sajna a kúpalátétet sem nagyon ajánlotta senki. Mellékelek pár képet egy 10 évvel ezelőtti elég extrém hófúvásról. Mondjuk ilyen ritkán van de ezzel kuka is lenne a hőszigetelés. Most azon gondolkodom, hogy pallóvázat ácsolok és hézagosan osb-vel fedem az egészet majd páraáteresztő fóliával takarom a tetejét. Sajna ez sem lenne olcsó. 100 négyzetméter a ház alapterülete. Utólagos belső fóliázás iszonyat munka lenne.
Ilyen "hóban napozós" hőérzet-átverős trükkel lehet télen egész kellemes munkahelyeket kialakítani pl hatalmas fűtetlen üzemcsarnokokban, ideiglenesen barkácsolásra használt fűtetlen sufniban/garázsban (erről már többször is írtam a fórumban) vagy akár szabadtéren is(!!!). Energiaigény: bizonyos esetekben szerintem töredéke annak, amennyi energiát egy hagyományos levegő-fűtéses megoldás igényelne.
Ha a megfelelő irányokból "be van hősugározva" legalább a kezed és az arcod, azzal nagyon jól be lehet csapni a hőérzetet: a tested észre sem veszi, hogy át van verve és valójában hideg a levegő körülötted :) Gondolj csak azokra a képekre, amelyeken a hóban lányok napoznak falatnyi fürdőruhákban: ezt a hőérzet-hatást okos hősugárzó használattal mesterségesen is elő lehet idézni, persze a templomokban (sajnos még) nem divat a bikini.
Eszembe jutott még egy hősugárzásos hőérzet-átverés: téli hidegben nagy tábortűz mellett ücsörgés/ácsorgás.
"ez a fórum többnyire csak elek túlzásainak, csúsztatásainak, magas lóról kinyilatkoztatásainak, mindenkit lehülyézéseinek vitáiról szól"
Szerinted mit kellene tennie egy hülyének, ha valaki egy fórumban részletesen, tételesen, tisztán láthatóan bebizonyította, hogy ő hülye?
1 válasz:
Elgondolkodik a hallottakon, beismeri (legalább magának), hogy ő eddig valóban egy hülye volt és megfogadja, hogy mostantól kevésbé lesz hülye. Esetleg hálásan megköszöni, hogy a kevésbé hülyék segítettek neki okosabbá válni.
2. válasz:
Egy másodpercig sem gondolkodik (az túl fárasztó volt már 6 éves korában is) a kis agyába bele sem villan, hogy esetleg ő tényleg egy hülye, hiszen ő mindenkinél mindent jobban tud. Gondolkodás helyett teljes erőből jól megsértődik, tíz fórum bejegyzésen át telefröcsögi a fórumot a sértettségével, panaszaival, hogy őneki nem adják meg a kellő tiszteletet (ami ugye minden hülyének alapból jár Magyarországon :)
Hidd el, hogy ha nulla fok alatti átlaghőmérsékletű téli időszakban egy templomban +8-19 fok van, azt a hatalmas hőmennyiséget nem a Jóisten tette oda még augusztusbn, hanem pl egy gázkazán egész éjjel teljes erőből dolgozva.