Keresés

Részletes keresés

John Zero Creative Commons License 2014.07.29 0 0 360

Nem, ahhoz túl buta. Összesen 32 kbyte a programtár, és 2 kbyte a RAM. Abba nem sok minden (nagy adat) fér bele :-)

Előzmény: Tomizom (359)
Tomizom Creative Commons License 2014.07.28 0 0 359

Az arduinohoz, zenét lejátszani, csak az mp3 shield, el lehet? Mármint azt valahogy nem lehet megoldani, hogy egy mp3 fájlt, küldjek ki az arduinora, az meg továbbítsa, egy hangszóróra?

Vargham Creative Commons License 2014.07.14 0 0 358

Ha ide teszed fel a kérdésed, akkor később abból mások is tanulhatnak. Pont ez lenne a fórum lényege. :-)

Előzmény: Sári Bence (356)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 357

Nem lenne egyszerűbb ide feltenni a kérdéseid? Akkor többen olvassák, nagyobb az esélye, hogy találsz hozzáértőt.

Előzmény: Sári Bence (356)
Sári Bence Creative Commons License 2014.07.11 0 0 356

Sziasztok, keresek egy illetőt aki segítene nekünk, először is néhány kérdés megválaszolásával. Aki úgy érzi elég toppon van az elektronikában és az arduino világában, írjon erre az emailcímre: zlapser@gmail.com. 

Röviden kis motorok vezérléséről lenne szó majd, remélem lesz pár érdeklődő aki segítene. 

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 355

Például:

https://learn.adafruit.com/adafruit-arduino-lesson-13-dc-motors/arduino-code

Előzmény: Tomizom (354)
Tomizom Creative Commons License 2014.07.10 0 0 354

Egy kis kérdés, hogyan lehet egy dc motor sebességét szabályozni legegyszerűbben, és ha lehet potenciométer nélkül, teljesen a gépről irányítva.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 353

Utánanéztem, van egyszerűbb megoldás is. A legtöbb terminál program tudja ezt, bár ez nem kényemes. De találtam egy Gobetwino nevű programot, az többek között ezt is tudja, valószínűleg azt fogom használni.

Előzmény: Prof (352)
Prof Creative Commons License 2014.07.03 0 0 352

Mármint az Arduino IDE alapja.

Előzmény: Prof (351)
Prof Creative Commons License 2014.07.03 0 0 351

Az Arduino alapja egy Processing nevű szoftver. Valamivel komplexebb, mint az Arduino IDE, de alapvetően hasonló elveken működik. Ebben lehet olyan szoftvert írni, amelyik ezt meg tudja csinálni (mondjuk kell hozzá már némi programozási ismeret). Van rá pár egyéb szoftver is.

Azzal kell vigyázni, hogy:

1. a baud rate a mintavételezést is befolyásolja sajnos,

2. ha magas baud rate-tel dolgozol, akkor kegyetlen nagy lesz a redundanciád (ami lehet jó is), illetve hatalmas fájlok fognak keletkezni nagyon gyorsan.

Elvileg ezzel a felállással, ha elég stabil a géped, elég komplex telemetriát lehet csinálni, ha a grafikai részt leprogramozod, akár F1-szinten is. Riasztásokkal, szélsőértékekkel, ilyen-olyan mérési adatokkal. Sőt, a számításigényesebb műveletekre (pl. PID-szabályozás) simán lehet a gépet használni és csak az analóg/digitális vezérlőjelet visszaküldeni. ez esetben az arduino csak egy sima A/D konverterként működik (a D/A konverzióhoz az UNO kevés, ilyen emlékeim szerint csak a Due-n van, már külön D/A konverter és valódi analóg kimenet).

De van pár megoldás erre az arduino.cc oldal tudástárában (kommunikáció PC-vel rész alatt).

Előzmény: Törölt nick (350)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 350

Én is kérdeznék: hogy lehet azt Win 7 alatt megoldani, hogy a terminálra küldött adatokat egy file-be mentsük. Mondjuk a turbinán mért hőmérséklet értékeket szeretném naplózni.

Előzmény: Prof (348)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 349

Én is inkább kíváncsiságból vettem, bár ez annyira nem volt olcsó, szálítással 31 USD, de műxik rendesen.

Előzmény: Prof (348)
Prof Creative Commons License 2014.07.03 0 0 348

Hát ez sok pici kínai másolatnál előfordul sajnos... :-)

Nekem gsm egyelőre nem kell, de jó tudni, hogy van és funkcionál rendesen.

Előzmény: Törölt nick (347)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 347

Ja, meg annyi, hogy a saját könyvtárát kell hozzá használni, mert amit gyárilag adnak az IDE környezethez, az nem jó.

Előzmény: Prof (344)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 346

Ez nem eredeti, kell hozzá SIM kártya. (Kár hogy nem lehet a hozzászólást utólag szerkeszteni.)

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 345

Nekem működik, mindn további nélkül egy feltöltőkátyával, Európában.

Prof Creative Commons License 2014.07.03 0 0 344

A GSM-re kíváncsi vagyok, hogy működik-e itthon rendesen. Vagy nem eredeti és kell bele magyar sim?

Előzmény: Törölt nick (343)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 343

Megjött a GSM és az ethernet shield. Folyt. köv.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.02 0 0 342

Üdv a fórumnak! Nemrég vettem egy Arduino Uno-t, elkezdtem az ismerkedést vele. A célom egy ECU építése egy gázturbinához, amit szintén én építek. (Akit érdekel, megnézheti a Gázturbina építés topikot.) Először csak mérném a turbina paramétereit, (hőmérsékletek, nyomások, furdulatszám) utána vezérelném is a cuccot. Nem tudom hogy egy UNO elég lesz-e, majd elválik.

Tomizom Creative Commons License 2014.06.30 0 0 341

Köszi szépen.

És igen nincs leírva, hogy miért kell az arduino, de nem szerettem volna túl bonyolítani, mert nekem ez pont elég amit elküldtél.

Előzmény: Prof (340)
Prof Creative Commons License 2014.06.30 0 0 340

Ehhez felesleges az arduino, illetve amiért érdemes lenne használni, az nincs benne a specifikációban (pl. folyamatos működtetés és/vagy pwm -- fordulatszámszabályozás -- stb.)

http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/dc-motor-clockwise-anticlockwise-control-h-bridge-circuit

Ez bőven elég rá, az alkatrészigénye max 2000 forint, és ebben már a próbapanel, kábelek is benne vannak.

A tranzisztorokat valósznű helyettesíteni kell, de ez nem egy nagy történet.

Egyébkétn az arduinoval való funkcionalitáshoz majdnem ugyanez a felállás kell, lényegében a két nyomógombot váltja ki az arduino egy-egy optocsatolón keresztül.

Előzmény: Tomizom (339)
Tomizom Creative Commons License 2014.06.30 0 0 339

Szevasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, arduinoval szeretnék működtetni egy egyszerű DC motort, ez a motor képes arra, hogy 2 irányba forogjon, attól függően, hogy kötöd rá az elemet, na én ezt szeretném megoldani arduinoval, hogy ne keljen fordítgatni az elemet hanem egy gomb nyomásra történjen. Ha lehet valami olcsó megoldás legyen, ne keljen túl sok extrém alkatrész hozzá. (ha lehet ne keljen külföldről rendelni se ebayröl, se hasonló oldalakról, maradjunk Magyar o.-n belül.)

Előre is köszönöm a választ.

Prof Creative Commons License 2014.06.27 0 0 338

Amíg nem tudjuk, hogy mi az, amit vezérelni kell, milyenek a kapcsolási idők, van-e valami speciális elvárás, nehéz jó döntést hozni. Napi használatban lévő holmit én elvből nem rakok össze próbapanelen. Legalább egy tesztnyák, rendes forrasztásokkal.

Én a korrekt galvanikus leválasztást hiányolom róla kicsit, egyébként tök alap megoldás, nem cifrázták túl.

Megnéztem a SainSmart oldalát. Nekem vannak tőlük cuccaim és a legtöbb egészen korrekt. De ez: Jaj, sírtam. :-)

Előzmény: John Zero (337)
John Zero Creative Commons License 2014.06.27 0 0 337

Én is úgy látom, hogy simán megoldható, és még csak nem is a hardver a nagy költség -- azt legjobb modulokból összevásárolni, ha lehet, pl. port expander modul, 8-as relé modul vagy SSR modul, gondolom 10-20-30 ezerből megvan.

Én, ha lehet, nem szórakoznék egyedi alkatrészekkel, NYÁKokkal.

Persze az is kérdés, hogy mihez lesz, eladásra, nem eladásra, életvédelem, tanúsítványok, stb?

8 csatornás SSR modul 5200 Ft körül:

http://www.dx.com/p/8-channel-5v-solid-state-relay-module-blue-black-green-250v-2a-213880#.U60PY7En-HY

8-Channel 5V Solid State Relay Module - Blue + Black + Green (250V / 2A)

Bár nem biztos, hogy érdemes a legolcsóbb kínait venni, bár itt látszólag megvan a szakszerű légrés a nyákon.

Na de utána? Ha valakinek rámegy 2 hét munkája, hogy elkészítse a vezérlőprogramot, az a nagy tétel. Bár ha leonardoatis megcsinálja, akkor ez már az ő költsége.

Előzmény: Prof (336)
Prof Creative Commons License 2014.06.26 0 0 336

Szia!

Tudok, viszont még rengeteg dolgot kell műszakilag tisztázni.

Megoldható, hogy gyakorlatilag (mint egy zenei szekvenszer) tetszőlegesen programozható legyen (a sorrend is, az idő is, akár mátrixon, akár teljesen egyedileg), végszükség esetén akár számítógép nélkül is, magán az eszközön.

Az ár rengeteg dolog függvénye, de mindenestül úgy 10 ezer forinttól indul, a vége nyilván a csillagos ég. Hogy mást ne mondjak, csak a 12 db relé SSR-rel (szilárdtest-relé) való helyettesítése magában lehet közel 20 ezer forint.

Előzmény: leonardoatis (335)
leonardoatis Creative Commons License 2014.06.26 0 0 335

akkor rákérdezek:

-tudsz kivitelezni valami ilyesmit? mennyiben állna meg?

-annyi info még, hogy a pontos időközök még nincsenek meg, azokat valahogy állítani kellene programban vagy valahogy amíg meg nem

lesznek a jó beállítások.

köszi

Előzmény: Prof (333)
leonardoatis Creative Commons License 2014.06.25 0 0 334

Szia!

A "jel" az 12db külön ponton kimenő +5V feszültség, ami reléket vezérel. ez egy játékhoz lenne vezérlés..

Bocs ha hülyeséget írok: asszem az 5V-ok egy tirisztorra (vagy mire) vannak kötve amin keresztül 240V vezérel

reléket.

Eddig ezt egy régi laptoppal oldottuk meg ahol a printer port különböző lábaira raktuk ki a "jelet".

Mivel a gép túl nagy és macerás már és az élete javát már túl élte, cserélni kellene.

Ezért lenne jó valami kis méretű, de dekoratív kis cuccos.

Előzmény: Prof (333)
Prof Creative Commons License 2014.06.24 0 0 333

A fő kérdés, hogy a "jel" a te értelmezésedben mit jelent. Mi az, amit a jelnek vezérelnie kell, mit kapcsol ki/be stb.

Egyébként maga a programozás kb. egy óra teszteléssel, a hardveres rész sem egy nagy ügy, bőven sok hozzá (elvileg) a szettben lévő alkatrészek java része. De sok függ azon, hogy mit kell programozni, illetve az aktív/passzív szakasz hossza milyen (mikrosec/millisec/sec/perc stb.)

Előzmény: leonardoatis (332)
leonardoatis Creative Commons License 2014.06.24 0 0 332

Sziasztok!

Nem ismerem és nem is értek hozzá...még.

, ezért lenne egy kérdésem:

Ha vennék egy ilyen kitet:

http://www.miniinthebox.com/hu/arduino-uno-r3-fejleszto-keszlet_p478902.html

azzal meg tudnám e valósítani a következőt:

-a csomag tartalmaz kijelzőt és alatta nyomógombokat

szeretnék egy olyant, hogy ez a kütyű 12db kimenetre adjon ki jelet (+5V kéne), úgy hogy 4 verzióban legyen felprogramozva a jelek közti idő és a jel aktív ideje, de egyik sem mehet kétszer és mindegyiknek legalább egyszer mennie kell. :-)

A 4 verziót a kijelző alatti gombokkal lehessen aktiválni.

esetleg jobb és olcsóbb esztétikus kivitelű megoldás?

Ha valaki ki tudja vitelezni, akkor ajánlatokat is elfogadnék a projectre :-D

Köszi a válaszokat!

Spike89 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 331

A tutorial mappában levő apk-t telepítettem a telefonomra de még mindig semmi.
https://github.com/ksksue/FTDriver

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!