Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Én 2 év nyúzok egy FS 56-ot,hiba nélkül müködik. Tegnap vett a szomszédom egy STRAUSS-t,segítettem összerakni,be is indult,damilos fejjel próbáltuk egy kicsit. Ma szól mennyek mert gond van,kitört az eggyik vezető szem. Feltettük a tartalék fejet,öt perc után szintén kitört az egyik damilvezető, ennyit a kínai minőségről,csak az vegye aki szeretne bosszankodni fűvágás helyett...
Úgy néz ki a dolog, hogy nekem a régi Ikra fűkaszámon merev műanyag borítás volt, de masszívabbnak tűnt, mint a fuszekli rugalmas műanyag borítása. Tehát a fuxi borítása vékonyabb műanyagból van, kézzel lehet nyomkodni a műanyag rácsokat, de mivel nem merev, ezért nem hiszem, hogy könnyen törne.
Ha van pont olyan méretű csavarod, mint ami a fuxin, akkor szerintem érdemes azzal kezdeni, hogy a négy csavart, ami a kart rögzíti, azt rögtön lecseréled. A többi csavart úgysem csavargatod sokszor, a kormányét lehet, hogy többször is kell ki-be csavarni, mire beállítod.
Én megszerettem ezt a gépet, habár nem nyírok vele sokat. Hosszú távon, ha tényleg sokat kell vele nyírni, akkor lehet, hogy érdemes rá szerezni egy rezgéscsillapítós kormányt, tudtommal lehet ilyet kapni. Meg ugye figyelni kell a tankonkénti pihenőre, de szerintem ez simán tartható, mert kb 30-40 perc használat alatt fogy ki a tank. A hevederje nekem nagyon kényelmes, jól be lehet állítani.
Szeretném a véleményeteket kikérni ismét. Mér egy pár hete érdeklődtem nálatok, akkor OLEO-MAC volt a téma, most viszont egy Husqvarna 543RS- ről szeretném a véleményeteket kikérni. Tapasztalataitok, megbízhatósága, kezelhetősége, szervizigénye, élettartama. Előre köszönöm.
Rendelkezem egy "ed johnson" kínai fűkaszával, ami arra amire kell nekem eddig bevált 3 év alatt. Most jött el az idő, hogy az indítótányérban lévő indítóköröm (egy darabos) megadta magát. Egy ilyenre lenne szükségem, lehetőleg a tányér nélkül mert az jó(nak tűnik). Tudnátok segíteni, honnan lehet ilyet szerezni? Itt Miskolcon ilyen nem létezik.Köszönöm..
Pedig ha azt nézem, hogy az utóbbi két évben azt a kb 3ezer nm-es területet, amihez a kaszát főként használnám, egy Stihl FS 55-el tartottuk rendben, akkor csodálom amit írsz. A Stihl papíron 0,1Le-vel gyengébb, mint a Meci és mégis kényelmes fél, 2/3-ad gázon 3 ágú késes fejjel pucoltuk ki az egész területet, amihez korábban 9 évig nem nyúlt senki. Azóta már a damilos fej is elég szokott lenni, utoljára most tavasszal a max 30centis füves gazra. Csak ugye az kölcsön gép...kellene egy saját, egy kicsit olcsóbban.
Ezért csodálom, hogy ennyit számítana a márka? Azért a Meci sem egy praktikeres kínai csoda...egy kicsit többet várna tőle az ember.
Komolyabb gép még nem volt a kezemben, csak egy MTD, de az egy hulladék, meg ez a Stihl. Ég és föld volt a különbség.
Na ennek most örülök, mert a képek alapján inkább arra számítottam, hogy valami rugalmatlan, rideg, törékeny műanyagok vannak a gépen. A gyengébb minőségű elnyalható fejű imbuszcsavarokat simán cserélem, az nem gond.
Ennyi pénzért, jövő héten lehet, hogy bevállalom a Fuxit... :)
Mondjuk a nem szétszedhetőséget meg lehet oldani, pl. ragasztással. Emellett tudsz rá másik kart tenni, ha ez nem tetszik, nekem is ajánlották, hogy vehetek hozzá más márkájút, és rászerelem. Még talán így is olcsóbban jössz ki, mint a másik géppel.
A műanyagok nem olyan borzasztóak. Lényegében csak a motorburkolat van műanyagból és a szórásvédő burkolat. Az utóbbival nincs semmi gond, a motorburkolat valóban kicsit rugalmas műanyag, de törésre nem lehet számítani, hacsak nem csapod a falnak. És elég rugalmas ahhoz, hogy még akkor sem feltétlenül törik. Ami nekem sem tetszik, az a tankvédő máanyag, amire fekszik a gép, mert konkrétan semmit nem ér. De ha vigyázol, akkor nem lesz baj, én tervezem, hogy ezt a műanyagot fémre cserélem (házilag eszkábálok valamit), csavarokkal könnyű le-fel szerelni.
A másik gépről nincs infom, az adatok alapján gyengébb a motorja. A fogókarja jobbnak tűnik, de csak emiatt nem biztos, hogy érdemes ezt választani. Egy évvel több rá a gari, én még emiatt sem venném azt. Szóval ahogy nézelődtem korábban, a 20-30 ezres szegmens az nagy nulla, a 40-50 ezresben a fuxi a legjobb, és szerintem az 50-80ezer forintos szegmensben lévő gépeknél is a fuxi a jobb. Ha fuxi helyet mást vennék, az kb 100-110 ezernél kezdődik, azok egyértelműen jobbak, de ez alatt nem biztos, hogy van jobb gép, ami a többletköltséget is megérné.
A fuxinál csak 20-30 ezerrel drágább gépeknek, lehet, hogy egyes műanyag alkatrészei és fogókarja jobb minőségűek, de a motorja mindnek gyengébb. Legalábbis én nem tudok 3LE-s gépről 100ezer alatt. És én inkább a motorra fektettem a hangsúlyt.
Korábban ami szóba kerülhetett nálam "bemutatódarab" Husi 128R, sztem leves...eléggé valószínű, hogy hamisítvány. Így marad a Fuxi és a McCulloch B28B, legalább új és garis, megbízható forrásból. A Fuxi tényleg csábító, de már a képeken is furának tűnnek a műanyagok...kár, hogy nem tudom kézbe venni, mielőtt döntök. Ezen kívül kár, hogy nincs egy merev szárú, nem szétszedhető változata.
A McCulloch-ról sajna még ennyit sem tudok...egyelőre.
Üdv Gondolkodtam mostanában ezen a 38 ezeres fuxtek fűkaszán mert lett egy kis terület bővülés és a kis sparta 250-et nemszeretném benne kinozni. Szerintetek mennyivel erősebb a fuxtek a kis spartánál?
Múltkor írtam hogy a Stihl FS 120-as kaszám hirtelen megállít. Na tegnap mondom megnézem hogy van e szikra a gyertyába,van,visszaraktam a gyertyát de a sárga burkolatot nem raktam vissza rá hanem csak a fehért amin a kötéltárcsa van és beindult,de amikor visszaraktam a sárga burkolatot az istenért se indult be,ilyenkor mi lehet a baj?
Szia! Nemrég vettem én is egy Fuxit, a 38ezres kétütemű változatot. Elf olajat rendeltem hozzá, a mellékelt mérőedényben elég könnyű bekeverni az üzemanyagot, az elf pedig szépen kékre színezi a keveréket.
A heveder szerintem elég kényelmes, viszont elég könnyen szétcsúszik, szóval hosszú távon érdemes vagy megvarrni, vagy pl ziherejsztűvel rögzíteni egyes pontokon. A damilfej szerintem abszolút jó. A gyárilag mellékelt damilt én nem használtam, eleve vettem hozzá 2,7 mm-es damilt, rögtön ezt töltöttem bele. Könnyű feltölteni, vágás közben is könnyű adagolni. A damilvágó penge elég éles, jól vág. Valaki írta, hogy neki a damil lekapta ezt a pengét a helyéről, ezért a legelején, amikor betöltöd a damilt, és túl hosszú, akkor érdemes csípőfogóval méretre vágni. Menet közben lazán vágja a penge a fölösleget.
Mellékletben adják hozzá a háromágú vágókést is, szerintem ez meglepően masszív és éles darab. Habár nem használtam, mert bozótot nem kellett irtanom, és kerítés mellett vágtam, a kerítést meg nem akartam elvágni :D.
A motor elég erős, nekem lazán vitte a sűrű nedves gazt is.
A kormányt nem sikerült fixen rögzítenem, mert kicsit mindig elmozdult. Ezt úgy orvosoltam, hogy mindkét részére tekertem egy darab csiszolópapírt, majd így húztam meg a csavarokat. Most már stabilan áll. A kart nekem jóval magasabbra kellett állítanom, mint ahogy eredetileg volt a rögzítése, de ezt könnyen lehet állítani, ahogy neked ideális.
A kormány csavarjai kissé lágy anyagból vannak, az imbuszkulcs nekem eléggé eldarálta a belsejét, az egyik csavar bele is tört, de találtam ugyanolyan csavart. Szóval elképzelhető, hogy csavar kell majd hozzá, de azt bármilyen barkácsáruházban kaphatsz hozzá.
A gép fekvő állapotban a tankon fekszik, ezért nem érdemes nagyon ránehezkedni, de erre csak oda kell figyelni.
Összességében ebben az árkategóriában nem találtam jobb, de még csak hasonló tudású gépet sem. És az árához képest jól össze van rakva, és a tartozékok is jobbak, mint a hasonló árú gépeké.
Én is tartottam a netes rendeléstől, mert jobban szeretem kézbe venni a dolgokat vásárlás előtt. De meglepően zökkenőmentes és gyors volt az ügyintézés. Ha jól emlékszem, két napon belül megérkezett :). Ja, és Fuxi urat érdemes felkeresni rendelés előtt telefonon, mert fórumosoknak egy kis meglepetéssel kedveskedik, de ezt én elszalasztottam :D.
A Stihl boltban kapsz hozzá fs 38-as fogantyút. Ha jól emlékszem 5000 FT alatt volt. Ha kétkezest veszel arra már nem tudsz körfogantyút tenni, más a kialakítása. Vagy egyik vagy másik (pontosabban megoldható a csere de drága és sokat kellene szerelni). Szóval gondold át előre, de amint írtam azt vedd figyelembe amire a legtöbbet használnád. Kaszáláshoz csakis kétkezest vegyél!
És egyébként hogyha a kétkezes fogantyús típust veszi az ember, arra is lehet más típusú -pl. kör- fogantyút szerelni?
Bocs az aprólékosság miatt, de körülbelül a fotelben ülve kell kitalálnom minden szempontot, ami belepiszkíthatna a beruházás sikerébe, tekintve hogy ez lesz az első ilyen gép a birtokomban...
Szia! Tény, hogy hevederrel nem valami jó. Én anélkül használom és a gyári körfogantyúja helyett vettem rá egy fs 38-as (új fajta) körfogantyút. Ez egy hajlított fogantyú és a kezelő felé áll, azon kívül magasabb. Könnyebb beállítani a súlypontot vele. Az fs 90-et lehet rendes kétkezes fogantyúval is venni, ha főleg kaszálni kell akkor azt vedd. Én a körfogantyúst szegélyezni használom meg ágnyeső adapterrel, sokféle adaptert rá lehet tenni. Ha adapterben gondolkodsz akkor vehetsz kombi motort is. Nézd meg a stihl.hu oldalon a kombi motorokat és ott találsz mindenféle szerszámot hozzá árakkal együtt. Remélem tudtam segíteni.
Szia! Vásárlás előtt szeretnék még a körfogantyús FS 90-ről kérdezni. Sok video van feltöltve a netre, de szinte egyiken sem látom, hogy vállhevederrel használnák - ennek megfelelően szinte mindenki görnyedve dolgozik vele.
Mozgásszabadságát tekintve valóban többnek tűnik, mint kétkaros fogantyús társai, de adnak hozzá alapból kétvállas hevedert? Az USA-ból töltött föl valaki egy videót, aki nagyon meg volt vele elégedve, de kifogásolta az egyvállas hevedert és hogy miért nem tudtak még egy dollárért rendes hevederrögzítőt mellékelni a géphez.
Úgy érzem, hogy nagyobb összefüggő füves résznél komfortosabb lenne, hogyha kétvállas hevederre lehetne akasztani, és kiegyenesedett háttal dolgozni, még ha úgy lassabb is, mint kaszabolva.
Még egy bónuszkérdés: hosszútávon szükségem lehet majd egy BF talajmaró kiegészítő szerszámra a fák csurgójának rendben tartására. Milyen ár környékén mozog ez a kiegészítő?
Az mind benne van a gyári csomagban. Használható. 2500ft a postaköltség. rendelni csak elf olajat rendelj mellé. A többit bárhol megveheted(szöghajtászsír,damilfej, csavar,balmenetes anya, damil esetleg heveder stb)
Mivel messze vagyok a forgalmazótól és nem tudom személyesen átvenni, van esetleg olyan alkatrésze amiből érdemes lenne mindjárt tartalékot rendelni? Gondolok itt esetleg damilfejre, terelőlemezre, vagy a heveder bármely alkatrészére. Láttam a videón is Stihl hevederrel használták...
Egyébként ahogy korábban kérdeztem... jár hozzá az alapcsomagban a heveder és a vágókés is?
Sziasztok!Van valakinek tapasztalata Husqvarna 135-ös kaszáról,tegnap megnéztem a boltban és elég korrekt minőségi kis gépnek tűnik, gyakorlatilag megeggyezik az 535-ös géppel motor,szár,szöghajtás.Egyedül a 0,2kw -tal gyengébb motor illetve a kormány felfogatása a külömbség igy kívülről.Létezik, hogy gyengébb minőségű anyagokból épül fel mert a135-ös hobbi kategóriába sorolják míg az535-öst már a profik közé.Amire használnám 4db 700-900nm-es telek rendszeres karbantartása/1-1.5 havonta/. Előre is köszi a segítséget.
Most néztem én is ezt a Fuxi márkát. Jónak tűnik. :) Az MS520-ast vettétek? Nem túl nehéz az 52ccm-es motorral huzamosabb használat után? Bár a nettó 5,9kg nem tűnik soknak. A képeken szereplő kiegészítők a heveder, vágókés, szerszámok, stb járnak hozzá a 39ezres áron? Jobbnak tűnik mint a bizonytalan eredetű Husi 128R 45-ért.
Kár, hogy nyíregyházi a cég... az nekem több mint 300km... futárral rendelni meg...háát. Még meggondolom.
Bocsi Neked a karatam válaszolni,és a Straus kaszát próbáltam ami fos volt.Olvass vissza a fórumon most többen vettek Fuxot,és leírták a véleményüket róla,a Fux forgalmazója is irogat ide,és bátran felmeri vállalni a márkáját,ami dicséretes,a Straus,Démon,stb kínai csodák eladói forgalmazói nem vitézkednek itt.Jó döntést!
A Fuxit ajánlanám én is,a múltkor ki is probáltam egyet.a 30,cm-s fűben fuldoklott,a damilfej,tényleg használhatatlan,igaz mindjárt kettőt is adnak hozzá.A válpánt kényelmetlen hozzá,a Fux-hoz meg heveder van,és tényleg kajak a gép,van garancia szervíz,alkatrész háttere.Te döntesz.Sok sikert a választáshoz!
Straust nem ajánlom. Ha kifogsz egy jó szériát és nagyon vigyázol rá akkor megy egy-két évet, de lehet vele sok gond. Ha straust veszel kapásból venned kell egy damilfejet a gyári olyan sz@r.
Sziasztok Már egy ideje azt csinálja az Einhell MSB 28 fűnyírónk, hogy a karburátorból annyi benzin jön ki a levegő szűrő pamacshoz, hogy rendesen bezines ha jól összeszorítom folyik ki belőle még a benzin is. Nem okoz különösebb gondot a fűnyírónak ez a hiba csak engem zavar, hogy nem tudom mitől van ez. Mitől szokott a benzin nem az égéstérbe hanem a levegőszűrőhöz kerülni? Az egyik fényképen egy zsebkendőbe tettem a levegő szűrőt és összeszorítottam annyi benzin jött ki belőle és ahogy látni a műanyag alkatrészek is olyanok. Már 7 éves a fűkasza és üzemidő is van benne azért. Ez az a fajta Einhell amúgy, amit mi szerencsére jól kifogtunk mert eddig semmilyen alkatrészt nem kellett benne cserélni.
Ezt ugye komolyan kérdezed ? Mert viccből túl durva lenne !
Pl mert nagy nehezen a benzinpumpa "utoléri önmagát". Mert a bemelegedett motorban rendesen gázosodik a benzin, így nincs kicsapódott veszteség. Mert pl a benzin alámerülő tankszuszogó kikerül a benzin alól, és elkezd működni. Mert pl bármi más ...
A Zama karburátor egy olyan madár, hogy szinte csak ilyen van az összes gépben. A néhány eltérőben meg Walbro. Tehát ha nem tudja beállítani, akkor a Stihlt, Husqvarnát, Oleot, stb se tudja .
MTD fűkaszával van gondom. Az indítás után elég sokáig (10 perc) fullad. Ha ráhúzom a gázt akkor megáll. Pedig rajta szoktam hagyni az automata szívatót is. A bemelegedéssel lehet gondja? Vagy mi lehet a megoldás?
Nem tudom pontosan, hogy hol lakik. A lényeg, hogy gyanúsan sok bemutató darab van (legtöbbször egy év alatt) az apróhirdetőkön. Ennyi bemutató darabot honnan szednek és miért nem közvetlenül adja el a forgalmazó? Nekem gyanús kicsit...
Egy illető évek óta árul ilyen "bemutató darabokat". Rengeteg van neki, soha nem fogy el. Valamiért csak ez a típus van nála, de rettenet sok annak ellenére, hogy a mai napig forgalmazzák és a bemutató darabokat is eladják. Kisebb boltokban a bemutató darab egyben az eladásra kínált.
Koszonom szepen mindenkinek a segitseget!
Kozben voltam bent a Stilnel.A honap vegeig akciok vannak naluk.Vegul vettem egy FS 38-at 41990-ert.Csutortokon kiprobalom es referalok.
Udv.
Kétüteműnél kevésbé okoz gondot a sok hidegindítás. Itt a benzinben lévő olaj azonnal teszi a dolgát, nem kell várni, amíg felépül az olajnyomás, mint a négyütemű motorokban. Ha meg netán full szintetikus olajjal etették bemutató gép korában is, az külön jó, mert a szinti olaj után markánsabb olajréteg marad a hengerfalon leállítás után is.
Neem... dehogy várok bozótvágót. :) Ugyanilyen teljesítményű Stihl már van egy a családban és az tökéletesen megfelel arra célra amire használjuk, max 30cm körüli fű, gaz vágására egy facsemetésben. Igazából csak az érdekelt, hogy egy bemutató darabnak a sok indítgatástól lehet e olyan baja, amitől ne érje meg megvenni. A fő feladata úgyis csak a fűnyírás lenne, meredek partoldalon, egyéb, fűnyíróval nehezen hozzáférhető helyeken. :)
Szerintem akkor cseréld azt a pipát mielőbb, sok gondot tud okozni. De, hogy a műanyag burkolaton keresztül is rázzon, ez nekem új felfedezés:-)
Sokan egyszerűen letépik a régi pipát, mondván, hogy ezt nem lehet másként leszedni. Én ennek ellenére úgy szoktam leszedni, hogy egy hosszú, hegyes-csőrös fogóval megcsípem a rugóspirált és kicibálom a gyertya irányába. Előnye, hogy nem rongyolja szét a kábel végét és stabilabban áll benne az új. Éppen most van nálam javításon egy régebbi Alpina VIP 30-as fűkasza. Nagyon fasza kis gép, ez még olasz, nem kínai. Erről is letépték a régi gumipipát és csak a rugóspirál volt beledöfve a kábelbe. Mivel rögzítve nem volt, gondolom gyakran kilazulhatott, néha odébb rakták. Olyan volt a kábel vége, mint egy drogos alkarja, vénát nem lehetett találni rajta. Le kellett vágnom belőle, hogy valami vezetéket elérjek, mert csak a szigetelés lefegett a végén. Hát éppen, hogy elér a gyertyáig. Ha még 5 mm hiány lenne, akkor vehetne a tulaj egy új gyújtásmodult, mert abba bele van öntve a gyújtókábel.
Nem tudom, ki hogy szokta csinálni, de én ebben az esetben, amikor újra töltök és túl hosszú a damil, akkor egyszerűen egy csípőfogóval levágom méretre.
A kérdés az, hogy mit vársz tőle. Nagyon jó, stabil kis habverő, és a bemutatózás biztosan nem volt kárára, mert a boltos tudja, mi a jó. Ha viszont azt hiszed, hogy ez egy bozótvágó, keservesen csalódsz .
Ajánlottak újszerű Husquarna 128R fűkaszát olcsón. Az eladó szerint bemutató darab volt egy boltban. Gondolom eddig sokat indították és kevés ideig járatták őket, viszont az ára nagyon kedvező. Még ha az átvételkor esetleg nem is derül ki semmi hiba, hosszú távon mi baja lehet a korábbi használat miatt? Szerintetek érdemes belevágni egy ilyen vételbe?
Csak egy kis újabb élménybeszámoló a fuxtecemről: A mozgó fogókar miatt nekiláttam beállítani a kormányt, végül is kis csiszolópapír darabkát tekertem a kar köré, ez masszívan megfogta, már nem is mozog. Azt azért hozzá kell tennem, hogy az eredeti csavarok elég gyatrák. Először is az imbuszkulccsal majdnem az összes fejét sikerült elkoptatni úgy, hogy csak kb háromszor lettek kicsavarva és újból meghúzva a csavarok. Az egyik csavar menete bele is törött, de szerencsére sikerült pont egy ugyanolyan csavart találnom.
Na, de az eső miatt megindult a gaz, úgyhogy újból lekaszáltam a füvet. Nagyon jól vitte a sűrű, nedves gazt is, élmény volt vele dolgozni :). Elég könnyű adagolni a damilt, a 2,7-es damilt lazán vágta a damilvágó penge (Ezt csak ezért teszem hozzá, mert valaki írta, hogy a 3-as damil leszakította a helyéről a pengét, nekem nem volt ilyen problémám. Szerintem a 3-asat is vágná. Lehet, hogy néha meg kell élezni, nekem egyelőre még éles.).
Ne reménykedj. Fűkaszával max akkor gyorsabb, ha valami bazi nagy teljesítményű kaszát használsz. Ezek a habverők meg sem közelítik a fűnyíró teljesítményét.
Hasonlóan néz ki mint a Husi T25-ös feje (azt mondjuk 5.500-ért vettem a helyi husi boltban) a kínai grasshopper kasza teljesen megtáltosodott tőle :-)
Amennyiben tényleg megdupláznád az értékét, Husqvarna T35 kapható, amihez van több féle anya. Neked a 10 X 1,25 B kell. A többi Stihl, Husqvarna, Oleomac, stb nem jó rá . Vegyél inkább olcsó, HASZNÁLHATÓ fejet itt:
van egy mr fix tipusu kinai csoda kaszam es erre szeretnek damilfejet vasarolni csak nem tudom biztosan hogy melyik fajta jo ra 10-es menet van a szoghajtason
stihl vagy husi erdekelne
a masik a szoghajtas hogy milyen fajtara lehet lecserelni ha elromlik 9 bordas a tengely
Nem arra gondoltam,hogy havonta egyszer lehet velük kaszálni,hanem arra,hogy ha havonta-kéthavonta le van kaszálva az adott terület,akkor nem kell nagyobb teljesíményű gép.Abban biztos vagyok,hogy bírja az egész napi nyüsztetést,hiszen arra van tervezve.
Nem maradtak ki,sok típust próbáltam közülük,de ilyen tartósabb tesztre nem volt lehetőségem egyszer sem.Egészen más kicsit zsinnyegtetni az út mellett próbából,vagy kinyomni vele 2-3-4 tankot ,elzenélni egy délelőttöt.Akkor abból már lehet véleményt formálni,legalábbis aki sokat kaszál,az ennyiből már tud mondani róla valamit.A gépek az apósom céges gépei,van 2 fs 400,egy 120-as meg egy 350-es.Régen szinte a város összes közterületét az ő cége tartotta karban,de most már más szelek fújnak itt Siófokon,de ezt szerintem Te is tudod....
Van még egy ms 650 meg egy 064-es,azok szép állapotúak(legalábbis a kaszákhoz képest),látszik,hogy nem mentek annyit mint a kaszák.
Nem is gondoltam volna , hogy ennyi strauszli kasza van. Szinte minden kertszomszédnak ezek vannak. A térdig se érő zöld fűben fuldoklanak, a fuszekli nem!
A fuszekli kasza motorja van a földfúrón, az kb 30cm fúrás után fuldoklik kemény talajban.
Azt szerettem volna kérdezni, hogy szerintetek melyiket érdemes a kettő közül megvenni egy focipálya nagyságú terület (benne térdig érő finom selyemfű, perje) évenkénti 2-szer való karbantartására? Két gépet néztem ki, egyik az Oleo Mac Sparta 44-ese, ami 2.1 lóerős és 40 ccm-is és 98 az ára. A másik szintén hasonló teljesítményű (2,01 Le) Husqvarna 543 Rs fűkasza, ami 155 ezer ft vihető el, de azt részletre vinném, 6 havira. Tehát nem verném őket tönkre, mert nem dzsungelt kell karbantartani, hanem csak szilvafák közötti füves részt egy-két vad hajtással fűszerezve. Köszi a tanácsot.
"Nem gondoltam volna,hogy ennyire könnyű és jó súlyelosztású gép,én azt gondolom,hogy rendszeresen karbantartott(havi-két havi kaszálás)nagy területek nyírására ez a gép a tökéletes megoldás.Még valami:a kezemre átjött rezgés gyakorlatilag 0....."
Na ugye hogy ugye milyen jó kis gépek ezek? :-)
A hozzászólásod többi részével is egyet értek, de azért nehéz tud lenni ez is 6 tank után már vacak terepen. :-)
A vastagon szedett részhez csak annyit, hogy ohohóó nem úgy van az, bírják ezek napi szinten akár 6-8 órában is a strapát de rendesen(csak a kezelő bírja).
Természetesen hosszú éveken át is.
A melós gép 6. éve fut napi szinten szezonban, és még a karbin sem volt állítva semmi, az úgy van ahogy gyárilag beállították.
Egyedül a gázbovdenre kellett ráállítanom mert nyúlott az évek alatt. :-)
Nagy szakértő lehetett az előző tulaj. Bízzunk benne, hogy ezzel a "beállítással" nem használta, mert ilyen szegény keverékkel ki lehet fingatni a motort. És működik az 1,1/4-es beállítással?
Éppen ma délután került hozzám javításra egy 15 éves olasz Alpina VIP 30-as kasza. Azon is Walbro WT karbi van. Holnap szétborítom, mert nem indul, a gumicumi nem szívja fel a benyát. De szerintem még az eredeti membránszett van benne, az is ki lehet nyúlva rendesen.
Üdv Fefe73!Eddig még soha nem próbáltál ki Stihl kaszát?Már csak kiváncsiságból sem?Hogy mik vannak,nem is hinném el egy ilyen komoly kaszásról,hogy kimaradtak a Stihl kaszák,legalábbis kipróbálás szintjén.Alapjában nem rosz egyik emlitett gép sem,nem egy agyon bonyolitott,felhuzott erejű gép,inkább a tartós használatra,hosszutávu felhasználásra lettek tervezve,ezért tűnnek kicsit gyengébbnek/a Komatsu,meg az uj Husi ereje kicsit más stilusu/,de amit tudnak,azt sokáig tudják,főleg,ha kapnak minimális karbantartást.Szerintem kicsit szűkebb fordulatszám tartományban mennek,mint az emlitett tipusok.De,ha esetleg érdekel még,már ugy értem,kipróbálásilag más Stihl kasza is,akkor menj be a legközelebbi Márkaboltba,ott van lehetőség ilyen próbára.Mindig van javitott gép, még örűlnek is,ha kipróbálod,általában van nyirni való fű is a boltok körűl.Vagy beszélj Benchmade kollégával,Stihl gépei is vannak,ő is segithet,ha próbagép érdekel.Ja,még valami:Stihl gépet lehetőleg/főleg az uj szériákat/ne használj damilvágó nélkűl.Ugy van méretezve minden,hogy kell az a vágó oda.Szerintem.
Hello mindenki! Most kerül hozzám egy Oleo mac 755 master. céges gép.A problémám az vele hogy rettenetesen ráz közepes fordulatnál. alapjáraton nem érezni full gázon megint elmúlik. nem szedtem szét még fűkaszát. Mi lehet a gond? gyakori problem?
Ma volt szerencsém felváltva több órán át intenzív gazban kipróbálni egy fs 120-ast és egy 400-ast.Mindegyik céges lestrapált karbantartásmentes gép volt....
A 120-asról sok mindent nem tudok elmondani,kicsi,gyenge,könnyű,szerethető gép-otthonra.
A 400-as számomra kellemes meglepetés volt.Ahhoz képest,hogy a légszűrő nyakig retkes volt(már rég kidobtam volna az én gépemből),nagyon szépen muzsikált.Érezhető,hogy csak 40 köbös,tehát a combig érő fűben hörgött rendesen,de állta a sarat,le a kalappal előtte.Jó gazdához méltóan 3-as damil volt rajta damilvágó nélkül persze.Itt már lehetett érezni,hogy sehol nincs az én gépeimhez...
De amit feltétlenül el kell mondani:kibaszott könnyű,semmi súlya nincs,tökéletesen lehet vele kaszálni-nem akad el-fel,simán ki lehet két kézzel nyújtani rézsűn lazán meg lehet tartani,olyan 2 órát kaszáltam vele sima egyszerű dupla pántos hevederrel,semmilyen fáradtságot nem éreztem,abszolút nem húzta a vállamat,szóval tökéletes volt.Ehhez képest a komatsu egy tank.Erőre és sajnos súlyra is.Nem gondoltam volna,hogy ennyire könnyű és jó súlyelosztású gép,én azt gondolom,hogy rendszeresen karbantartott(havi-két havi kaszálás)nagy területek nyírására ez a gép a tökéletes megoldás.Még valami:a kezemre átjött rezgés gyakorlatilag 0.....
Az nem jó jel, ha csak szivatóval hajlandó menni. Ez általában azt jelenti, hogy keveset kap, szegény a keverék. Ezzel hamar meg lehet sütni a motort. Alapon kell ezeken a karbikon lenni az állítócsavarokon egy kis műanyag vacaknak, ez egy fordulat határoló, ha ez ott van, akkor az lekorlátozza az csavarok állíthatóságát. De ha az előző tulaj tekergette, akkor azt javaslom, hogy szedd le ezt a határolót és úgy hajtsd be ütközésig (érzéssel), majd onnan kifelé (óramutató járásával ellentétesen) egy és egynegyed fordulattal. Az a biztos.
A finomszabályozás ezután következne, ennek módját többször leírtuk már ezeken a fórumokon.
Hát igen, egy felelőtlen karbutor állítgatással ki is lehet végezni a motort. Az még a jobbik eset, ha be sem indul.
Ezeken teljesen más rendszerű a karburátor, mint ami a Te leírásodban szerepelt. Itt a tűszelepet egy membrán vezérli, van ezen kívül egy fólia membránszelep, a motor forgattyúsházából érkező nyomásimpulzusok és a légköri nyomás hatására nyitnak, zárnak, mozognak. Nincs úszóház, úszó, nincs a klasszikus értelemben vett levegőcsavar. Alacsony- és magasfordulati üzemanyag mennyiség állítócsavarok vannak.
Ha melegen megáll a motor és nincs tovább, az általában karburátor-, vagy gyújtáshiba, rosszabb esetben besülés, gyűrűtörés. Az utóbbi azért elég ritka, ráadásul zajjal jár. Csattanva megáll, vagy a jobbik esetben lassan mélyülő motorhang kíséretében megszorul. Általában a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű olaj, vagy a szakszerűtlen karburátor állítgatás, vagy fals levegő beszívása következtében kialakult túl szegény keverék okozza.
A gyújtás ellenőrzésére majdnem tökéletes az általad leírt módszer, de még ott is lehet olyan, hogy a gyertya kint szikrázik, de odabent nyomás alatt már nem. Volt olyan tapasztalatom is, hogy nem működött a Stihl gyújtása. Az elektronikus gyújtásmodul sztrájkolt. Nagy bosszúsan vettem bele egy új gyújtást. Mielőtt kicseréltem volna, újra megpróbáltam és láss csodát, szépen működött. Pedig semmit sem csináltam vele. Azért kicseréltem, mert az efféle jelek arra utalnak, hogy már nem hibátlan a dolog.
Benzinszűrő is lehet ludas a megállásban. Ha dugulás van, akkor nem kap benzint. Ekkor száraz a gyertya. Ez az egyik legjellemzőbb tünet. Ha lucskos a gyertya, akkor az gyújtáshibára utal.
Ha van szikra és nem indul, akkor a "beöntéses" módszerrel lehet szűkíteni a gyanúsítottak körét. Kivenni a légszűrőt és a szívótorokba belöttyinteni egy kis kupak benzint és így rángatni. Általában ettől beindul, felpörög egy pillanatra. Ez azt bizonyítja, hogy a gyújtás jó, a karburátornál kell keresni a hibát.
A benzinszűrő vízzel történő kimosását nem ajánlanám, mert ezekben egy mikrocellás, kemény, szivacsszerű szűrőtest van a tankban. Ha ebbe víz kerül, az nem jön ki egykönnyen.
A karburátor felújítása sem ördöngős dolog, csak egy típusspecifikus javítószett (membrán, membránszelep, tűszelep, tömítések) és némi tapasztalat szükségeltetik hozzá. Erre most nem térnék ki, sok videós oktatóanyag van erről a neten,
Bocs, de ezek a - karburátorra vonatkozó leírt - hibakeresési módszerek, fűkaszára, nem állnak. Ezeken más rendszerű karburátor van. Túlnyomásos (nevezik repülőgép karburátornak is) karbival vannak szerelve. Itt nincs úszóház, a tűszelep vezérláse is másként történik. A hagyományos gravitációs (un. ejtőtartályos) fűnyírók, kismotorok esetében helytállók az általad leírtak.
Van-e benzin a tankban (nevetségesen hangzik, de előfordulhat)?
Megoldás: töltsünk megfelelő keverékű benzint a tankba.
Ha van benzinszűrő a benzinkifolyó nyílás és a karburátor között, nem dugult-e el?
Megoldás: ha eldugult a benzinszűrő, mossuk ki folyó víz alatt, normális folyásiánnyal szemben,
finom ütögetéssel segítsük a kosz darabkákat kijutni a szűrőből, vagy tegyünk be új szűrőt?
Van-e megfelelő mennyiségű benzin a karburátor úszóházában?
Megoldás: ha a karburátor rendelkezik "úsztató" gombbal, tartsuk nyomva addig, amíg a benzin meg nem jelenik a karburátor torkánál. Ha a benzin ezután sem lepi el az úszóházat, valószínűleg fennakadt, vagy eldugult a tűszelep. Óvatosan szereljük ki a tűszelepet és tisztítsuk meg, ha ez sem segít, cseréljük ki!
Zár-e megfelelően a karburátor tűszelepe?
Megoldás: ha a karburátor tűszelepe nem zár rendesen, a beállított benzinszint elérése után nem zárja el
a benzin útját, így a karburátorból orrán-száján ömleni fog a benzin. Ez semmiképpen sem jó, mert egyrészt nagyon tűzveszélyes, másrészt a motor nem fog beindulni. Ha ez a helyzet áll fenn, ki kell cserélni a tűszelepet.
Nincsenek-e eldugulva a karburátor fúvókái?
Megoldás: szedjük szét a karburátort és szereljük ki óvatosan a tűszelepeket. Nem mindig egyszerű megállapítani, hogy a fúvóka el van-e tömődve, mert nagyon apró furatok vannak rajta, de próbáljuk meg valahogy, hogy a fény átjut-e a fúvóka furatain. Ha úgy látjuk, eltömődött, legegyszerűbben nagyon vékony acélhuzallal (legjobb a gitárhúr) tudjuk kipiszkálni a dugulást okozó szennyeződést. Ezt azomban nagyon óvatosan végezzük, nehogy megsértsük a fúvókát! Ha nem tudjuk elhárítani a dugulást, tegyünk be új fúvókát (amennyiben beszerezhető).
Nem kap-e túl sok levegőt a motor?
Megoldás: hideg időben a benzin kicsapódik a hideg hengerfalra, amit a keverék dúsításával tudunk kiküszöbölni. Ha a motorunk karburátora rendelkezik szívatóval, használjuk azt, ha nincs rajta szívató, akkor szedjük le a légszűrőt és két ujjunkkal keresztben takarjuk el a karburátor száját, úgy, hogy a két ujjunk között azért valamennyi levegő juthasson a karburátorba, eközben próbáljunk indítani. Ha a motor beröffent, ne vegyük le a kezünket a porlasztó szájáról, hanem húzzunk egy kevés gázt, majd próbáljuk lassan levenni a kezünket és tegyük vissza a légszűrőt.
Jó-e a benzin-levegő keverék?
Megoldás: ezt a tényt elég nehéz megállapítani, így csak próbálkozni és találgatni tudunk. Ha erre gyanakszunk, állítsunk a karburátor tűjének magasságán. Ha más lehetőség is van a karburátoron a keverék állítására, próbálkozzunk azzal.
Megfelelően be van-e csavarva a gyertya a hengerfejbe?
Megoldás: ha a gyertya nincs elég erővel meghúzva, vagy nincs tömítőalátét a gyertya és a hengerfej között, az apró réseken elmehet a kompresszió. Húzzuk meg a gyertyát vagy alkalmazzunk tömítő- alátétet.
Megfelelő-e az elektromos kontaktus a gyertyapipa és a gyertya között?
Megoldás: igazítsuk meg a gyertyapipát, használjunk kontaktusjavító sprayt (pl. WD40) vagy alkoholt
a kontaktus javítására, vagy cseréljük ki a gyertyapipát.
Van-e szikra a gyertyaelektródák között?
Megoldás: csavarjuk ki a gyertyát a hengerfejből, tegyük rá a gyertyapipát, a gyertyát az alsó elektródánál szorítsuk a motorblokk tiszta fém részéhez, majd gyújtásba állított gyújtáskapcsoló mellett indítózzunk (önindítóval vagy berúgókarral). Ha minden megfelelően működik, a gyertya két elektródája között erős szikrát kell látnunk. Ha nincs szikra, akkor drótkefével tisztítsuk meg az elektródákat, majd mérjük le az elektródahézagot hézagolólemezzel. Ez kétüteműeknél általában 0,4-0,5 mm szokott lenni. Ha nem ennyi, állítsuk be óvatos hajlítgatással, ütögetéssel. Ha ezek együttesen nem segítenek, próbáljuk meg új gyertyával. Ezek után ellenőrizzük le, hogy (mechanikus gyújtásnál) megfelelő-e a megszakítóhézag, valamint a gyújtásidőpont (ezek mind típusfüggő adatok, így ezeket keressük az adott motor szervízkönyvében, vagy kérdezősködjünk tapasztaltabbaktól).
Ha ez sem segít, cseréljük ki a kondenzátort, a gyújtótekercset (gyújtótrafót), a megszakítót.
Ha még mindig nem jó, előfordulhat, hogy az áramfejlesztő állandómágnese elvesztette mágnesességét. Ezt egy darab vaslemezkével vagy csavarhúzóval leellenőrizhetjük, egy jó mágnesnek igencsak erősnek kell lennie. Ha gyenge mágnesességet tapasztalunk, delejeztessük a mágnest, vagy cseréljük ki.
Ha semmi sem segít, nézzük át a teljes kábelezést, lehetőleg kapcsolási rajz alapján.
Be van-e állítva az alapjárat?
Megoldás: ha a motor a gázkar piszkálása nélkül nem indul, de a gázkar meghúzásával beindul, állítsuk be az alapjáratot. Ez általában egyetlen csavar, ami a karburátor tolattyújának alaphelyzetét állítja be. Korszerűbb karburátoroknál lehet alapjárati levegőt is állítani, de ennek helyes beállítása típusfüggő, olvassunk utána szervízkönyvben, vagy érdeklődjünk tapasztaltabbaknál.
Van-e megfelelő kompressziója a motornak?
Megoldás: ennek megállapítása kompressziómérő nélkül elég nehéz, de gyakran okoz gondot. Ha a motor főtengelyszimeringjei kopottak, vagy rosszul lettek berakva, esetleg kopott a henger, törött a dugattyúgyűrű, vagy repedt a dugattyú, a kompresszió ezeken a helyeken mind elszökhet és lehetetlenné teszi a motor működését. Előfordulhat, hogy alacsony kompresszió mellett nagy nehezen beindul a motor, de az erőtlenség oka szinte biztos, hogy a kompresszió-hiány (esetleg rossz benzin-levegő keverék). Ilyen esetben cseréljük ki a dugattyút, gyűrűt, szimeringet újakra, esetleg fúrassuk meg a hengert. A szimering cserénél nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy ferdén menjen a helyére, mert ez ugyanúgy okozhat nyomásszökést. Legprecízebben kiszerelt főtengely mellett lehet főtengelyszimeringet cserélni.
Segítséget szeretnék kérni.Most akartam kaszálni, stihl fs 120-as kaszám van beindítottam vettem volna fel a hámot és egyszer csak megállt,utána már be se indult. Mi lehet ilyenkor a baja?
Szerintem ez a tolómérős módszer felejtős. Aki már állítgatott karburátort egy üzemmeleg motornál, az tudja, hogy ilyenkor 1/4, 1/8-ad fordulatnak is van érezhető eredménye. Sublerrel csak hozzávetőlegesen lehet belőni. Jó esetben csak túl dúsra sikerül, ez pusztán kellemetlen, de ha netán túl szegényre, akkor ebbe rövid úton bele is halhat a motor. Karbit fülre kell állítani, vagy ha van, akkor fordulatszámmérőre. De a fül az biztosabb. Komoly szervizekben sem nagyon műszereznek, pedig ott van fordulatszámmérő.
Hát nem tudom melyik AL-KO kaszán mértél a keverék dúsitó csavar állásán, mert 4,5 mm-ert nem lehet állítani rajta, mert ha teljesen betekered, akkor is ez baz érték sokkal több.
Nálam olyan 9 mm. Meg szerintem ez a tolómérős módszer esetleg, de tényleg csak esetleg egy vadi új gépen jön be.
A munkahelyemre vettünk egy Fuxtec MFS 520 fűkaszát. Nincs mindennap használva,meg nem is reggeltől-estig,így teljesen megfelel a feladatra. Erő,korrekt gép,az árát minden további nélkül simán megérte!
De aaz Al co kaszán nincs is L,T,H csavar.....azon csak egy csavar van azt kell beállítani tolómérővel.az a tolómérős képet én raktam fel ide,és egy vadiúj kaszán mértem meg(amit meg is vettem) és úgy állítottam be a régin ami azóta is műxik.
Ezeknek a karbiknak a beállítását fél fordulatonként nem tudod. Általában 1/8 fordulat is nagyon sokat változtat. Tekerd be mindkettőt, és egy teljes fordulatot tekerj ki. Így általában indítható.
Aztán itt egy beállítási leírás:
Láncfűrész karburátor beállítása
A láncfűrész karburátoron két pillangó szelep van: A hengerhez közelebbi a gázadásért felel, hengertől távolabbi a szívató pillangószelepe.
Akad továbbá három állítócsavar ezek általában betűkkel vannak jelölve a burkolaton. Ha nem látható a jelölés, akkor a hengerhez közelebbi az L, a mellette lévő, hengertől távolabbi a H, amelyik ettől a kettőtől külön van pedig a T.
T ez állítja az alapjárat magasságát a hengerhez közelebbi pillangószelep nyitási résével L (Low) Alacsony fordulati fúvóka. Az alapjáratért és az alacsony fordulatért felelős H (High) Az üzemi fordulat magasjárat- felelős.
Az L és H csavarokkal lehet állítani, hogy mennyi benzin kerüljön a torkon beáramló levegőbe. - Minél bentebb tekerjük, annál kevesebb benzin kerül a beszívott levegőbe, benzinben szegényedik az üzemanyag; - Minél kijjebb tekerjük, annál inkább benzinben dúsul a beszívott üzemanyag. Alapjáraton csak az alapjárati fúvókák dolgoznak, magas fordulaton az alapjárati fúvókák mellé a magasjárati üzemi fúvóka is dolgozik.
A karburátor beállítása:
Karburátort üzemmelegen állítunk - de odáig el is kell jutni, így az alábbiak alapján beállítjuk, majd üzemmelegen finomítjuk. Fontos még, hogy lehetőleg lappal és lánccal is fel legyen szerelve a fűrész, hogy ne "terheletlenül" legyen beállítva a karburátor.
Fontos megjegyezni, az állítócsavarokat koppanásig tekerjük be, de nem erősen meghúzva, ez esetben ugyanis a csavar kúpos hegye beletörhet a karburátor testbe.
Alapjárati (L) és magasjárati (H) keverékszabályozó csavar fordításának hatása a fordulatszámra
Kedves fórumtársak! Olyannyira tele van a tököm a 3 éve vásárolt AL-KO 4535-ös fűkaszának nevezett csodával, hogy már csak itt kaphatok segítséget mielőtt fellógatom magam :-) Porlasztó témában kaptam tőletek segítséget.
Szétszedtem, membrán jó, nincs elszakadva, tűszeleppel sincs szerintem semmi gond. Viszont egy istennek nem tudom beállítani. Néha már úgy tűnt mintha sikerült volna eltalálnom a keverékállító csavar állását, de amikor 8-10-szer is megtúráztattam elkezdett hörögni és leállt.
Próbáltam úgy hogy teljesen betekertem aztán elkezdtem 1-1,5-2 egészen 3 fordulatig fél értékekkel, de semmi. A felső ütköző csavar az szerintem csak az alapjáratot állítja, azt annyira tekertem be, hogy ne álljon le. Valaki itt ajánlott egy tolómérős módszert(hogy állítsam 4,5 mm-re a keverék csavart, de ez marhaság, mert ha teljesen betekerem akkor is sokkal több ez az érték.
Ha valakinek van tapasztalata ebben a típusban és tud konkrét segítséget nyújtani, azért elrebegnék egy rózsafüzért és egy Isten fizesse meg-et :-)
Nekem volt 323R, (az R II elődje - minimális az eltérés) nagyon jó kis gép, ergonómiai szempontból nem nagyon van ellenfele ebben a kategóriában. Hihetetlenül könnyű, kényelmes gép.
Gypsy56, NyMisi, köszönöm a hozzászólásokat! 63 éves lesz ebben az évben, nyugdíjas, igen. Nem bír annyit, mint amikor 36 volt. Az említett modell most, ha jól látom 99ezer magyar kemény valutáért kapható. Ráadásul eléggé vidéken is vagyunk, legközelebbi nagyváros 70 km-re van, szerviz szempontjából is csak jobb lenne.
Jó a hq 323RII. Nem nehéz, az ára sem vészes és ha jól olvastam profi kategória. Ha nem vagyok indiszkrét nyugdíjas már édesapád? Mert abban az esetben kényelmesen el tud kaszálgatni egy ilyen géppel.
Nem tűnik ez rossznak. De idős embernek leginkább a dereka nem bírja a kaszálást, ehhez viszont szintén kell. Aztán meg szerintem kaszával gyorsabban megy. De ezzel szép kényelmesen meg lehet csinálni.
Üdv az olvtársaknak! Nem tudom, jó helyen járok-e, de ajánlást szeretnék kérni. Fűkaszát szeretnék venni az öregemnek, viszont sokat nem értek hozzá. A fő felhasználási terület: gyümölcsfák alatt, között gyom, fű irtása, sorközök kitisztítása, szóval kis- és középkertes munkák. (Esetleg kukoricaszár vágás.) Ami még fontos lenne a kasza tömege ne legyen emberfeletti nehéz, hiszen a felhasználó már túl van a 6 ikszen. Valami jó ár/érték arányos gépet keresek, megbízhatóság fontosabb, egy szó mint száz, a cél a kézi kaszálás könnyítése, gyorsítása. Köszönöm! (Amit eddig néztem, az a husqvarna 323r-ii volt, de aztán lehet, hogy rossz irányt vettem.)
Majd bolond lesz ráírni, akkor szélesebb körben is rájönnének az emberek,h semmi értelme többszörös árat fizetni érte,mert a flakonon rajta van,h "Stihl"......
Legutóbb mikor Stihl boltban voltam, a rész-szint HP Super olajuk 4300/l áron volt a polcon........ nevetséges.
Mint a cirka 3e körüli ár is az a sima HP (piros)- ért...... sima ásványi, asszem API TB teljesítményszintü olaj, kb.1000/l lenne a reális ára, annyit megérne,szavam se lenne, ha annyiért adnák.
Nade bolondok lennének reális ár/érték arányban adni, mikor a sok "márkahü" megveszi háromszorosan túlárazva! :-)))))))
Nem baj, én a magam részéröl belesz@rok az egész Stihl olajba addig, amíg nagymúltú, komoly nemzetközi olajcégektöl igen kedvezö áron tudok venni jó minöséget.
A Grube-nél néztem azt az 5 lityist ami asszem be lett ide linkelve, 1500/l körüli áron volt..... ha 20-30 lityi 2T-t használnék el évente, tuti kipróbálnám!
Így van. A Zeller-Gmelin gyártja, és mint egy levélből kiderült, amit LaciSK linkelt be, a cég vergődött a Stihl-lel, hogy jó lenne, ha ráírnák az olajukra, hogy honnan van. Vagy valami ilyesmi .
Én használtam Repsol Moto Competiciont illetve Castrol Power 1-et (kaszába,fürészbe,robogóba), most pedig kipróbáltam az Elf full szint 2T-t.
A Repsol szerintem kellemes illatú és egész jó áron van, azt viszont nem tartottam praktikusnak,h nem szinezi meg a benyát. Oké,h odafigyel az ember, de azért jó dolog az,ha van egy kis színe a keveréknek.
A Castrol abból a szempontból faxa, h bepirosítja a keveréket, de viszonylag kellemetlen szagú,ettöl füstöltek legjobban a gépek,illetve általában ez a legdrágább.
Az ELF-fel még csak egy napot kaszáltam végig,de ez szinte teljesen szagtalan, színezi is a benyát,valamint igen jó áron van. Eddig ez az olaj tünik a legszimpatikusabbnak a 3 közül.
400-500 forint körüli árkülönbözet literenként nem sok, viszont én kb. 8 lityit használok el évente, ekkor az árkülönbözet már kb. 1,5-2 lityi olajat jelent, ami azért már valami......
Szóval én asszem maradok az ELF-nél! ;-)
Árban is és egyéb tulajdonságaiban is teljesen jó választásnak látszik,nem hiszem,h hosszabb távon is bármi gondom lesz vele.
Viszont itt van az a Lubiplus igen jó árban, annak ha jól emlékszem Gypsy járt utána. Hogy is van ez a sztori? Állítólag ugyanaz gyártja, mint aki a Stihl-nek készíti a rész-szint és full szint olajat?
Ezt az Elf olajat valóban nem érzem büdösnek, még talán annyira sem mint a Repsol olajat, ráadásul még színezi is a benyát így nem kell annyira odafigyelni mint a Repsol-nál. :-)
Igaz hogy kék az olaj, de felénk mostanában elég sárgás színű a benya, így enyhén zöldes színű lesz a keverék. :-D
Jó lett volna látni a hengert, dugót, vagy a fényképet.
Ugyanis a behúzás, nem biztos, hogy besülés miatt van. Sőt. Ha valamely csavarok nem voltak meghúzva, menetrőgzítőzve ( gondolom karbi, vagy talp csavarok) ott fals levegőt szívott, némi kosszal, ami húzhat csíkot.
A besülés tipikusan a kipu oldalon szokott lenni, és van elkenődés is. Bár a fals levegő miatt elszegényedett keverék produkálhat besülés szerű károsodást.
Másrészről nyugodt szívvel használj biztosan teljesen szintetikus olajat, amik olcsóbbak is, mint a környezetbarátság miatt drágásított Stihl, Husi és tsai olajok.
Pont azért ámulok, mert ritka ez a hozzáállás. De mégis megtörtént :-)
Mindazonáltal tojok a szervizesekre, új gépet elvétve vásárolok, bízom a régebbi technikában és a saját szakértelmemben, így az efféle történetek nekem meseszámba mennek.
El ne sírd magad a meghatottságtól, mert az ilyen ritka mint a fehér holló. .-D
A drágalátos szervizesek viszont simán rákenték volna a dolgot, a jó magyar szokásukhoz híven, mert azok közül is a becsületes szintén ritka mint a fehér holló, lehúzós tr..er banda, tartozzon az bármelyik neves gyártóhoz(főleg azok).
Ez olyan szép történet, hogy szinte el sem hiszem. El vagyok ámulva, hogy a mai "egyszerhasználatos" világban ilyen is van :-) Nagy szerencséd, hogy vállalta a gyártó a hibát. Pedig simán rád is kenhette volna. Lehet, hogy megfordul a tendencia és ismét becsülete lesz a minőségnek és az üzleti korrektségnek?
Hűvös sötét helyen 7 év szavidő de ebben az esetben felesleges megvenned egyszerre az 5 éves adagodat. A piros olajnál a zöld jobb (szintetikus) és 3700 Ft/liter. De jó az is amit néztél...
Nekem egy liter az elég egy szezonra, tehát ebből a szempontból mindegy hogy 2 vagy 4 ezer egy liter olaj, ezért is maradtam abba magammal, hogy a sima piros sthil olajnál jobbat veszek. Amit lentebb linkeltem az bőven elég nem?
Az 5 literes olajjal pont a nagy mennyiség a bajom, hogy nekem az 4-5 évre elég, tehát felesleges egybe megvennem. Lehet meg is romlik addig nem?
Nem tudom mennyi olajat használsz el mondjuk 1 év alatt de szerintem ha csak egy litert akkor nem sokat számít 5-800 Ft különbség éves szinten. Cserébe jó minőségű szintetikus olajat kapsz. Ha meg sokat használsz akkor pl. a HP Super Stihl olaj (zöld) 5Literes 15990 Ft, vagyis 3200 Ft/Liter.
Igen adják hozzá alapból a 3 ágú tárcsát,meg a hevedert.Hevederből a profit.
Én nem értem akkor,nekem benne volt a dobozba egy kés tartó is,pedig 100% hogy annó nem rendeltem hozzá.Lényeg a lényeg,h a gyári tartozékot ne számolják már hozzá az árhoz pluszban
Addig ment a huza-vona, készítették a képeket, küldték a gyártónak ugye ezeket leírtam. Na most az a helyzet állt elő képzeljétek el, hogy a gyártó elismerte hogy ő hibázott mivel nem jól húzta meg a csavarokat ezért sült be a motor. Garanciálisan kijavítják az egész gépet, a héten jön meg hozzá az alkatrész elvileg és majd hívnak hogy mikor lesz kész. Az üzemanyag folyásra meg azt mondták, hogy a tanksapkánál folyt amit kicseréltek. Majd megmondom nekik hogy nem ott folyik ha hívnak. Remélem sokáig jó lesz és nem kellesz a szervízbe szaladgálnom.Minden jót nektek és remélem hogy minél hamarabb megcsinálják, mert már nagyon nagy a fű és le kellene vágnom. További szép napot nektek.
Eladóvá vált kihasználatlanság miatt (mert megszűnt időközben a vállalkozás, ahol vágni kellett volna) az Oleomac 746 T fűkaszám. Profi vállhevederrel, késtartóval, 2 és 3 ágú késekkel, Grassmaster 2,7-es damillal.
A kasza kb. 10-szer volt használva. annyi "hibája van, hogy már a második kaszálásnál kifényesedett egy kb. 10 centis rész a vázon, ahol érintkezik a hevederrel. Lejött róla a matt festés, ott csak az alu rész látszik. Ezt leszámítva patent a gép. A kések még használva sem voltak. Rendesen karbantartottam a pár alkalommal, amikor használtam és szépen be is járattam. Tavaly májusban vásároltam, tehát még garanciás. Minden papírjával, dobozával együtt.
Komoly érdeklődőnek képeket is küldök szívesen.
Az ára most: a gép 168.800+ profi heveder 9.990+ késtartó 1.500+ kések 4.450+ Grassmaster 2,7 szögletes damil 5590, összesen= 190.330 Ft
Én az egészet 150.000 Ft-ért adom. Az ár alkuképes.
Stihl és husqvarna olajból is van többféle. A piros stihl a legolcsóbb. Jó az is, de ugyan annyi pénzért van sokkal jobb is. A többi stihl olajat nem is említem, mert arany árban mérik. Husqvarnában van a sima hp, a ls meg az xp. A sima hp a legolcsóbb. Elhasználtam egy flakonnak, teljesen jó volt. A ls füstmentes, az xp pedig teljesen szintetikus elvileg.
Nem muszáj ennél a két márkánál maradnod, nyugodtan vehetsz bármilyen jó minőségű legalább fél szintetikus olajat.
Gypsy nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat. A Hitachi amit javasoltál 114e, az OM BC 430T itt nálunk Szlovákiában most kb. 111e Ft 7 év jótállással. Azt hiszem ez lesz a nyerő. Mégegyszer köszönöm.
A szakikomám azt mondta , hogy óvatosan a szárral és ne pofozzam erősen. Így nekem nem mozdul el. Ha igen akkor nem vettem észre mert másra figyeltem.(a damilt adja-e, mennyire meleg a motor, kerüljem a hupli, ne a földet vágjam hanem a füvet, vastag gyomra ne másszon fel stb...).Sikerült kicsapni egy 2 éves maxma 14-t meg egy 2 éves faroldot. Puff 3 euró. Nem figyeltem egyszer és lebontottam egy nagyobb vakondtúrást. :DD
Saját tapasztalatom alapján a fuszeklit beüzemelés előtt alaposan illik átnézni.
Volt néhány laza csavar, ezeket érdemes érzéssel utánhúzni.
Pl. a szöghajtáson lévő "porvédő, terelőlemezt" tartó 3 csavarból az egyik egy menetet nélkülöző furatba volt csak úgy beletekerve, semmit nem tartott. Egy átmenő önzáróanyás csavarral orvosoltam.
A "kormány" rögzítő-konzola valóban gyenge pont. Vagy mozog a "kormány", vagy ha erősen meghúzzuk a csavarokat könnyen megszakad a menet, bár van helye benne egy anyának, így átmenő csavarral az is orvosolható.
Én egy MC Culloch rezgéscsillapítós konzolát tettem rá, ami ugyan más átmérőkhöz volt méretezve és jóval stabilabb erősebb. Némi keménygumis hézagolással tökéletes lett.
A szöghajtásba bőven fért még zsír, ezt beüzemelés előtt feltöltöttem.
Üzemórában még mindig nem túl sok, amit teljesített, de mostanra úgy érzem kialakult a gép.
Kell vele kezdetekben foglalkozni, de ezt a törődést bármelyik műszaki eszközömmel megtettem volna.
Szeretem gondosan karbantartani, ápolni a műszaki berendezéseimet vigyázok rájuk és nem nyúzom őket fölöslegesen és nem lesz ez másként ennél a kínai gépnél sem.
Én meghúztam a csavart, de elforog a kormány :D. És igen, egyenletesen húztam meg. De félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy mozog a kormány. Ha odaverem, hogy adjon damilt, akkor hajlamos elmozdulni, nem sokat, de pont eleget ahhoz, hogy vissza kelljen állítanom (ja és nem vágom oda izomból). Azt hiszem, hogy alapból kellene lennie valami köztes anyagnak a két fém között, ami biztosítja a súrlódást.
A fuszeklin meg kell húzni a csavart és nem forog el a kormány . Az tény , hogy néhol leheletvékony az anyag . Én attól traselok jobban, hogy annyira belejövök a fuszeklivel a munkába.... Mindig észben kell tartanom, hogy mennyi vele az elég.
Hajjaj ! Figyelmetlen voltam, nem vettem észre a buktatót !!! A Solo 142 SB a rezgésmentesítés nélküli változat. Akkor csakis az Oleo !!! Vagy talán még inkább ez:
Az akció kezdetekor vettem én is egy 410-st.Jó választásnak tartom!A 360-s is elég lett volna,de valahogy úgy vagyok az ilyennel,hogy később bejön az eggyel nagyobb erősebb gép.Most annyival olcsóbb,hogy ajándékként kapsz hozzá damilfejet/AutoCat 40-2),és damilfejhez szórásvédőt,álappban a gép bozótvágóval(3,ágú dikicskéssel)van szerelve.Ez kb 15-20,papír lenne külön.Nem kell figyelni semmire legfeljebb arra,hogy olvasd el a használati utasítást,és 5-15.tankig ne járasd magas fordulaton terhelés nélkül.Ha vásárláskor veszel hozzá 1.liter HP Ultra szintetikus olajat a gari 2,év.
Jó kérdés. Szerintem vedd, amelyik szimpatikusabb, egyikkel se jársz rosszul. Bár az olcsóbb és egyszerűbb alkatrész beszerzés miatt talán inkább az Oleo.
Szia! Túl nagy tapasztalatom nincs, mert egy hete vettem egy ilyet és egyszer használtam. Valami összehasonlítási alapom van, mert a korábbi fűkaszámat kellett lecserélni.
Annyit tudok mondani, hogy ennyi pénzért szerintem nincs jobb alternatíva. Én igencsak sokat nézelődtem, ha visszaolvasol, erről is sokat kérdeztem nemrég és vacilláltam, de végül nem találtam ennyiért semmit, ami legalább megközelítené tudásban ezt a gépet. Árához méltó módon van egy-két gyengébb része, mint az éppen tárgyalt fogókarok is, de könnyen orvosolható a probléma. A damilfeje szerintem általános használatra jó, a motorja legerősebb a szegmensén belül, és szerintem az árához képest elég minőségi darab, legalábbis a háromágú vágókés szerintem elég masszív és éles darab.
Szóval ennyi pénzért én nem vennék mást. Hetekig keresgéltem, minden lehetőséget megnéztem, de ez maradt a győztes. Vannak itt amúgy tapasztaltabbak is, akik régebb óta használják, tudtommal ők is elégedettek a géppel.
Ja egyedül a tankkal kell vigyázni, mert azon fekszik a motor. Szóval berántásnál nem szabad ránehezkedni, én pl a vázat kitámasztottam, hogy ne a tankon támaszkodjon és úgy rántottam be. De túl nagyot nem is kell rántani, hogy beinduljon, csak finoman :).
Egy ócska matrica még nem Stihlesít semmilyen vacak gépet szerintem.
Ez egy jó nagy csőbehúzása a gyanútlan vásárlónak, aki még arra sem veszi a fáradságot, hogy a keresőbe beírja a gép nevét típusát, és a találatoknál megnézze a képeket hogyan is néz ki egy eredeti. Magyarul simán csalás az egész.
Kérlek szépen, ha tudsz akár nyomtathatsz is magadnak, vagy készíttetsz Rahed Lee kollégával profi eredetinek tűnőt, nem olyan gagyit mint ami azon a kínai kaszán van. :-))
Azért Kriszbon komán és rajtam kívül más is volt itt aki védelmébe vette a Straust. Mert használtuk, használjuk és tapasztalatunk szerint egyáltalán nem olyan szar, mint ahogy itt sokan állítják. Főleg olyanok, akik csak hallomásból ismerik. Ráadásul mi olyan perverzek vagyunk, hogy a profi nagy gépek mellett is megtartottuk ezeket az "ipari hulladékokat", mert valahogy a mi kezünk alatt nem akarnak széthullani.
És én nem állítottam, hogy a Fuxtec és a Straus között nincs különbség. De leginkább azért, mert Fuxim még nem volt :-)
Hát akkor te is megtapasztalod az időhiányt rendesen :).
FuxtecHU, az addig oké, hogy ha nem egyenletesen van húzva nem feszül be, de én egyenletesen húztam :). De nem annyira gáz a helyzet, érthető, hogy ez egy gyengébb része a gépnek, szerintem tökmindegy mivel-hogyan van húzva, az a kar mozogni fog. Szóval ahhoz, hogy tényleg stabilan álljon, ahhoz valamit tenni kell vele, szerintem valamilyen alátéttel orvosolható (jött itt már jópár ötlet).
De tényleg nem akarok ennyit írni erről, mert egyébként szerintem egy abszolút jól összerakott gép, amin látszik, hogy úgy lett kialakítva, hogy beleférjen egy ilyen alacsony árba. Mert 40ezerért igencsak keresni kell, hogy egyáltalán motoros kaszát találjon az ember. És szerintem ez egy nagyon jó pont a Fuxtecnek, hogy nem a motoron akartak spórolni, hanem pl a burkolaton, kormányon. Tehát ennyi bőven belefér ebbe az árba, ha a motorja ilyen erős, mert hasonló áron nem találtam még egy ilyen erős motorral rendelkező gépet. És már gyakorlatban is tapasztaltam, hogy viszi a gazt rendesen :).
Ismerem az érzést. Otthon az aprócska előkert, hátsó kert, a ház előtti parkosított közterület, a közös garázsbejáró, + a balatoni nyaraló, + az örökölt zártkerti ingatlan... Egyik helyről futok a másikra, közben meg "ráérő időmben" egész nap dolgozom.
De ezért vettem komoly gépeket, hogy legalább itt ne kelljen kompromisszumot kötnöm. Berántom, oszt sitty-sutty, volt fű, nincs fű. Jöhet a következő helyszín :-)
Van egy Stihl FS36 kis gépem, ami mellé most lett egy Husqvarna 122C másik kis szegélyvágó.
pont most fogyott el a bekevert benya ami Stihl olajjal volt 1:40 be keverbe.
Most hogy olaj vétel előtt állok kérdésem, hogy ugye jól gondolom, hogy tök mindegy hogy Stihl vagy Husi olajat veszek a két gépbe mindkettő szeretni fogja bármelyik olajat is igaz?
Lényeg hogy 1:40 arányba keverjem az 1:50 helyett.
Szerintem egyedül csak neked jó. ok, kriszbonnak is, de neki az MTD is jó :))))))))))))))))
Ironia meg az irodalomórára való, ha bejod van, mond ki, ne félighátul! A straus és hasonló gépek esetében tény, hogy 10 ből 9 rossz. Itt van kettő, akinek jó. Ennyi.- a fuxtecnek meg ilyen bajai vannak, de mkint te is ortad, ha nem egyenletesen van húzva, akko nem feszül be, ez tény, és nem kifejezetten a gép hibája :)
Maradok a Stihl FS 410-nél. Nekem elég kisebb profi kasza is. Az FS 360 -nál jobban megéri. Többet viszont árban már nem szánok rá. Meg kellett rendelnem sajnos már nem volt készleten. Azt viszont nem értem, hogy ha akciós akkor miért ennyi az ára akción kívül is.
Mire figyeljek a bejáratáskor?
A három vagy a 4 ágú kés a jobb vastagabb dudvához?
Nagyon szépen köszönöm az ötleteket, jónak tűnnek :). Ha több időm lenne, akkor már valószínűleg megoldottam volna valahogy, de sajnos csak vasárnaponként jutok ki a telekre, hétköznap pedig csak fejben tudok gondolkozni ezeken a dolgokon és nektek írogatom, de segítőkészek vagytok :).
Vasárnap pedig annyi mindent kell összesűrítenem egy napra, hogy most pl. a fűkaszát összeraktam, megcsodáltam, fél óra alatt lenyírtam a füvet, gépet megtisztítottam és utána mentem tovább rendezni a kertet, mert az meg soha nem apadó munkát biztosít :D. De a géppel már nem tudtam bíbelődni, csak éreztem, hogy valamit csak kéne kezdeni vele :). Sajnos hétköznapokon nem jutok ki, legalábbis kerti munkára nincs idő, szombaton egyetemen vagyok, most meg, amikor a legszívesebben mennék a kertbe, jön a vizsgaidőszak, és kénytelen leszek vasárnap a verőfényben is könyveket bújni, hát már most unom magam előre :D.
Fúrj 2-3 M5-ös menetet a karkonzol tetejére. Az 5-ös csavarokat köszörüld le hegyesre, de lapos szögben. Becsavarod a "hegyescsavart" annyira, hogy éppen csak kiálljon a konzolból és egy kicsit benyomódjon az alu "kormányba". Egy kontraanyával lerögzíted és nem állítódik el. Ennyi általában elég, hogy ne forogjon el a kormány. Kicsit primitív megoldásnak tűnik, de a kisebbik Husqvarnámon, a 323R-en eredendően csak egy acéllemezből készült felső darab szorította le az alu kart. Megakadályozandó az elfordulást pontozóval 3-4 kis puklit ütöttek gyárilag az acéllemez szorítóra. Szerintem nem volt 1mm-es kiemelkedés, de rendesen megfogta a kart. Hagytak az alucsövön apró kis nyomokat, de csak akkor látszott, ha levettem. Aztán vettem hozzá egy - az újabb típushoz való - gyári öntvény felső elemet, ez fülescsavaros volt, és nem kellett szállításkor négy csavarral bajlódni, ha el akartam fordítani a kart. Azon már elég rendes "mechanika" volt, de a megpontozott is működik.
De mivel a FUXIN alukonzol van, azt nem lehet megpontozni. A Strausomon nem fordul el a kormány, ha lekoppintom a damilfejet, pedig ezen a fórumon ez "szar gép"-nek van titulálva. Kivéve az enyémet, mert az valamiért jó :-) Meg itt még másokét is ideértve, akiké szintén jól működik. Ki érti ezt?
De egyébként az is lehet, hogy nem egyenletesen húztad meg az imbusz csavarokat és nem fekszik fel rendesen. Durva csiszoló papírral érdesítsd fel a konzol öntvény belső felületét és szépen, és körbe apránként húzd meg azt a négy csavart.
Vagy félbehajtott csiszolópapírt tegyél a szorító alá és így húzd meg.
Jogos, de mégsem szeretném megragasztani, mert nem csak én fogom, használni, így lehet, hogy kell rajta időnként állítani. Mellesleg szállításnál esetleg jól jöhet, ha le tudom kapni a karokat. De majd kiderül, lehet, hogy ez lesz a megoldás :).
Köszi, majd gondolkozom rajta. :) Nem használom olyan sokat, hogy ez létszükséglet legyen, de azért nem lenne rossz egy jobb fogókar. Szerintem egyelőre próbálom majd a saját karját beállítani normálisan, mert tényleg csak fél órákra használom, arra meg jó ez is, csak ne mozogna ennyire. Szerintem majd valami gumi alátéttel megpróbálom fixálni.
Amúgy még egy tankot is nehezen tudtam kifogyasztani. A nagyját fűnyíróval irtom, a maradékot meg levágtam fuxteccel, de maradt még benne benya :). Még kijárattam belőle, mert nem akarom már benne tárolni, inkább mindig keverek neki frisset.
Fogalmam sincs honnan tudnál szerezni, nekem hentergett egy Stihl fogókar azért raktam rá azt, esetleg bontottan keresgélsz valamilyent :-)
Annyira azért nem egyszerű csak átpakolni, mert a kínain 19 mm-es a cső, az Oleo Sparta 25 gépen 20-as amin van rezgéscsillapítós konzol, a Stihl meg 22 mm-es.
Csak a csövet nehéz kicserélni akármire, mert a markolatokat nem tudod átrakni, csdak úgy ha egyezik a cső méret.
Erre Oleo konzolt raktam kínai 19-es csővel(acél) kihézagolva gumival , de megérte a bütykölést a jóval kisebb rezgés végett.
Menj be egy Stihl kereskedésbe,és ott kapsz prospektust a 2014 tavaszi akcióikról.Urak a Fórum olvasói közöl használt már valaki szecskázót a fűkaszához,és milyen márkát.Megérie vásárolni ilyet?
Köszi, ez nem is rossz ötlet :). Ja, azóta állítgattam a kart, hogy jó legyen, csak nem egyszerű pontosan beállítani. Abban tudnál segíteni, hogy pontosan milyen fogókart kellene vennem, és honnan tudnám beszerezni?
A www.stihl.hu oldalon vannak listaárak. A jelenlegi akciós katalógusban -amit kapsz a márkaboltban- az fs90 135900 Ft. Szerintem neked még az fs 87 is elég lehet az 125900 Ft. Ugyanaz az 1,3 LE motor van rajt.
Ha bemész ezeken az árakon mindegyik Stihl üzletben megkapod május 31.-ig.
Nem kérdés hogy a Stihl kínálatából profi megoldást lehet találni az igényeimre, de az számomra komoly hátrány, amit marketing fronton művelnek: nincsenek árak, küldenek árlistát igényre. Hát...
A stihl.hu-n 154k az ajánlott ára, nyilván engem az érdekelne, hogy melyik partnerüknél van egyedi akció, amelyen keresztül átmenetileg 100-120 között elérhető volna. Ezt hogy fogom megtudni úgy, hogy nincsenek árak feltüntetve?
Szia! Jó választás lehet egy négyütemű gép, akár az is amit néztél. Kellemesebb a motorhangja mint a kétüteműnek. Nekem szegélyező gépnek és ahol nem lehet elférni kétkaros fogantyúval egy Stihl fs 90 körfogantyús van. Szintén négyütemű és lehet rátenni különböző szerszámokat is pl. ágvágó láncfűrész, sövényvágó. Késsel is használható. Nyomatékos jó kis gép, meg vagyok vele elégedve.
Azt értettem az eddigi leírásaitokból, hogy tisztán fűvágáshoz elegendő egy amatőrnek egy négyütemű fűkasza, például 3-4 hetente történő fűvágáshoz.
Ezen kívül minden télen szeretnék levágni 40-50 négyzetméter nádat ami sekély vízben áll (stég körül), ha nem fagy be a víz akkor gumicsizmában a sekélyesben gázolva.
Ezen kívül nem volna baj, ha ~1 méter magas orgona növendékeket is ki tudna vinni az ütőkéssel.
Fentiekhez például az alábbi 1 lóerős négyütemű kasza elegendő volna 10 évre számolva?
Utolsó kérdésem, hogy dacára a zajszint értékeknek (a négyüteműek magasabbnak tűnnek), igaz az, hogy a négyüteműek azért üdülő övezetben elviselhetőbbek? A füves terület amit havonta egyszer vágnék (hétvégén) kb. 1000 nm, ez gondolom 2-3 óra munka!?
Nekem nincsen olyan munkám,ami ilyen nagy gépet igényelnek,kissebb Stihl gépeim vannak.Legnagyobb gépem egy régi FS-220,nem tudom az árát,mert lomis gép volt,ugy rakosgattam össze magamnak.Az kb-35-38?ccm.es,az nekem elég.Damilfejtől a körfűrészig mindenféle szerszámmal megy,40/2 damilfejet,2.7kocka aluporos Terminátor damilt használok hozzá.Én,mivel magamnak dolgozom,nem kell hogy szaggassam a gépet,meg nem is vagyok akkora"virtuoz"kaszás,mint a profik.Ugy hogy kis odafigyeléssel ezek a régebbi Stihl gépek talán még sokáig mehetnek nálam.Irjátok,ki mennyi négyzetmétert kaszál naponta,azt én nem tudom,mennyit vágok,mert nem számolom.Azt tudom,utoljára,mikor mult vasárnap vágtam,akkor hat tankolásig számoltam,de volt több is,két géppel,egy 120,meg egy 350,mikor egyik ment,a másik pihent/az FS-350 bejáratós/.Jó nagy,sürü fü volt,damillal nem is erőlködtem,fémkés ment,bejáratásnak jobb is talán.
Sziasztok!
Van egy Oleo 746-om. Normálisan 1:50 keverékkel használom. Semmi gond vele. Most kivettem a gyertyát és csupa kormos trutyi volt. Elég szomjas is. Lehet-e valahol állítani,hogy kevesebb üzemanyagot kapjon? Esetleg nem pörgetem eléggé? Igaz nem használom mindig nyél gàzon. Köszönettel előre!
Drágábbak lettek már ezek is,ha egyáltalán van még....
Igen,jobb lett volna még egy koma,ezt már a vétel előtt is tudtam,de hiába jobb a gép maga,ha nincs szervíz,szarabb a damilfej és a hám,ha azokat cserélem már nem is olyan olcsó....Egyenlőre próbálok megbarátkozni az 545-tel....
Most 249.000 a 460-as, a Komatsukat vagy 6-7 éve vetted, most még lehet kapni ugyanazzal a motorral? Ha van vennék egyet (50ccm-est). Egyébként a Husi 545-nek is 228.000 most a listaára, annyi mint a 410-nek. A két nagy márka fej-fej mellett mennek árakban (profi gépeknél!) Ahogy olvastam jobban jártál volna még egy Komatsuval mint az 545-el :)))
A motor ugyanaz,de ahogy mondtam nekem "kemény"voltnem olyan lágy mint a 310,360....A kollégámnak két éve van 360-s,kb 5.Ha szőlőt vág vele,persze csak a szőlő alatt,ő meg van elégedve a géppel,én mint írtam dolgoztam a 400-l,és a Husi 345-l,ott fél Le van a Husi javára,és az már érezhető,még nem napi használónak is.Nem vagyok különösen magas 179,cm,ehhez azért a 260-st sem éreztem meredeknek,csak a tartása órákon át az torna.Nézegettem a Husg 445-t az most akciósan 219.Csak kb 35.Km,ha valami kell,és az idő...A hám vitathatatlanul jobb a Husin,és a T45 damilfej is,bár a Stihl AutoCat is elég jó,de a T45 verhetetlen.szecskavágód van?Milyen,és mennyibe kerül?
Nem cserélnek, ahogyan irtad, ha rövid időn belül visszaviszed, akkor ok, de amugy nem. Nekem locsolo cucc ment szarrá fél év után, természetesen elhajtottak. MEg a tinta se látszik a papiron 1 év mulva, kipróbáltam :)
Az fs90-fs130 már jók lehetnek de ha haladósan akarod csinálni akkor fs240 től. A kicsik 4 mixes motorral vannak de alkalmasak ekkora területre és lehet rájuk kést is tenni. Érdemes magadra akasztani az üzletben a gépeket, hogy passzoljon a magasságodhoz.
Üdv!Valakinek van pénze egy 410-re,akkor tesz hozzá egy huszast,és vesz egy nagyobb lökettérfogatú,M-tronikos,erősebb gépet,ami csak nagyon kicsit nehezebb.Megéri?Szerintem igen.Ez kb olyan,mikor mentél az uj egyhármas Ladáért,aztán közölték,hogy teszel még egy huszast,és viszel egy ezerötöst.Persze ez igy nem volt soha,de szemléltetésnek jó.
Sikerült szert tennem egy olyan 1000-1500m2-körüli területre, amit rendszeresen kell majd kaszálnom. Erős bokrok nincsenek, inkább csak fűfélék meg nád.
Szerintetek melyik stihl kaszát érdemes megvenni erre a feladatra?
És van még egy szempont, amit figyelembe kell venni a választásnál, mégpedig az, hogy 196cm magas vagyok, és nem tudom hogy ezek a gépek mennyire passzolnak ergonómiailag hozzám, mert ha felveszem vállra és csak meggörnyedve ér le a földig a gép, akkor megette a fene az egészet.
Bizony bőven elég a 410 is, még a 260 is örök életű "otthoni" használatra. Csak azért írtam a kérdezőnek, hogy ha már rászán a 410 re annyi pénzt akkor gondolkodjon el a 460-on is. Igen ezek ipari felhasználásra, folyamatos munkára tervezett gépek.
Hát a 3 év ALDI, meg LIDl garancia azért nem egészen úgy van :-(
Az akció időtartama + 1-2 hónap alatt ha van készleten cserélnek, vagy vissza adják a lóvét az üzletben. Onnantól kezdve viszont egy ingyenes számot kell hívni, ahol majd eldöntik hogy szerviz, csere, vagy pénzvisszafizetés. A 3 év igaz, de egy fél éves gépnél is kissé macerás a folyamat.
Szép estét!Azért a húsz papír külömbség a 410-s és a 460 közt azért sok!Tudom a paraméterek,de nekem a 410-s van,nem a kaszálásból élek,kb 2 Ha amit kaszálnom kell szőlő,gyümölcsös,nem számít a külömbség,egy vidéki kis városban lakom nálunk Stihl kereskedés van,ezért a Stihl.A területünk nem egy helyen van szállítanom kell a kaszát akármi eltörhet stb,könnyen beszerzem hozzá ami kell.Átlag embernek ez elég.Baranyában a Közutnál a kaszák zöme 400-s,és Husi 345-s,ezeket nyuzzák több mint 10.éve,és mennek,van nekik Fs 500-s Stihl is,de az nehezebb,és zömmel a 400-sokat nyuzzák,szinte megölhetetlenek.Szóval aki nem profi annak elég a 310,vagy 360.Te profi vagy Neked igen.Másnak nem kell verébre mindjárt ágyu.
köszönöm., és a többieknek is, megnézi ezt a fuxtec -et is (bár az azért kicsit drágább), az aldi -s előnye lehet mondjuk a 3 év csere garancia, de a 3 év után én sem tudom hogyan/honnan is lehetne alkatrészt beszerezni hozzá
Az Aldisat nem ismerem, de itt vannak akiknek van Fuxtec kaszájuk. Ebben az árkategóriában inkább azt javaslom (szervízháttér, alkatrész stb.) Nem tudom, hogy az Aldi hogyan oldaná meg a szervízt vagy alkatrészt, legyen akár csak egy légszűrő.....stb
Értem. Ha sok a fa akkor a tologatós kilőve. Az aldis gépről sajnos nem tudok semmit. Én ilyen célra egy hajlított szárú kis gépet vennék, azzal kényelmesen meg lehet csinálni.
nem valami sok valóban, de a ház előtt árok nehezíti a pályát, az udvaron pedig fák környéke, illetve nem szeretne a kábelekben sem bukdácsolni, ezek tekintetében a kérdés továbbra is aktuális :)
Nagyon jók a régi gépek, SŐT!!! de most egy új kasza vásárlásához fűztem hozzá néhány dolgot. Ha valaki meg új 450-est akar venni csak át kell menni mondjuk szerbiába és kapható még mindig. Az EU-ban már nem forgalmazza a cég. Egyébként ha használt gép kell akkor is a 450 az egyik legjobb választás (már ha jó állapotú a gép és értő kézben volt). :) Én személy szerint nem szeretek és nem is szoktam használt gépet venni, viszont úgy gondolom tőlem érdemes. Nem spórolok olajon, légszűrőn, takarításon, zsírzáson ...stb.
2011 augusztusában vettem a gépet, az akkori ára (nem akciós) 279000 Ft volt. Őszi akcióban nem szokott benne lenni kasza meg amúgy sem tudtam volna megvárni a szeptembert mert szükség volt rá.
Kedves fórumozók, van valakinek tapasztalata Solo kaszákkal? Azt hiszem Gypsy neked volt egy. Igaz az nem az a kaliber amit én vennék. De általában megbízható ez a márka? Úgy olvastam megvette őket az AL-KO. Most akkor vagy az Alko lesz jobb vagy a Solo szarabb.
Csak azt akartam kihozni az egészből, hogy érdemes elgondolkodni ha valaki Stihl profi kaszát vesz, hogy 229000-ért a 410 vagy 249000-ért a 460 m-tronic. Én annak idején még 279000-ért vettem, rá egy évre vitték le a árát.
A régebbi modellek (nem 2 mix motorral) pl. 400, 450-es többet fogyasztottak. Függ sok mindentől, késsel van, hogy 1 órát is el lehet dolgozni egy tankkal. Damillal sűrű fűben fullgázon lehet, hogy csak 20 perc de mindenképpen kevesebbet fogyaszt mint az elődök és az m-tronic nélküliek. A 310-es négyütemű azt ne hasonlítsuk ehhez. A rezgése kb ugyanaz a 360 nak és a 410-nek is viszont azok csak 2,3 és 2,7 LE a 460 meg 3 LE, súlyra pedig mindhárom 8,5 kg. És a lényeg: az m-tronic.
Ja, az meg kimaradt, hogy ha rendesen beállítod magadnak a fogókar távolságát a száron, na meg az akasztót is, akkor nem fog hanyatt vágódni a gép ha felemeled a fogantyúnál fogva.
Lárifári, rá kell dobni egy Stihl fogókart rezgéscsillapítós felfogató konzollal, és mindjárt jó lesz, ráadásul nem rázza szét a kezed sem annyira + a markolat is gumiból van. :-)))
Köszönöm a jó tanácsokat! :) Én is valami gumi-ra gondoltam a kormányhoz, ami növelné kicsit a súrlódást, hogy ne csúszkáljon fel-le a kormány. Én 2,7-es damillal kezdtem a munkát, egyelőre nem volt vele baja. Nem lesz agyonhasználva, szerintem bírja a strapát. :)
Bármelyik husi kereskedés,de talán még utángyártott alkatrészt is lehetne találni hozzá.A szöghajtás persze felújítható,de elég masszív darab iszonyat sokat elmegy.
Egy jó ismerősömnek van ilyen gépe.A markolatot a biciklisboltokban kapható a lámpa alá való gumivígy stabilabb lett.A damilból 2,4-l erősebbet nem igen ajánlott használni,mert leverte a 2,7-s a damilvágót meg a fekete kötényt a szórásvédőről,de ezt is orvosolta a kötényre ráaplikált,3-s csavarokkal egy közönséges fűrészlapot,így már a 3.mm-s damilt is birja.Katagóriájában(kinai 50,köb cm-s kaszák)közt a Wald-tech-kel a legjobb,ezért a pénzért nem is lehet mást kapni ma.A kis Husikat,Stihleket azért erőben,munkatempóban leveri.Gratula a géphez!Meg kell szoknod,és megszereted.
Ma kipróbáltam végre a fuxtecet, gondoltam leírom az élményemet. Viszonylag gyorsan összeraktam, bekevertem a benyát, és hamar be is indult a szerkezet. Bár óvatosan kell hozzányúlnom, mert előtte a Hondát rángattam, mert sajnos akármit csinálok vele, csak az ezredik rántásra indul be, de azt izomból kell rántani, fuxtecet finoman, mert különben repül a gép (főleg, hogy nem is mertem letámasztani, mert olyan okosan van összerakva, hogy a tankon fekszik a motor) :D.
Na, ami feltűnt, hogy elég könnyű gép a korábbi Ikrámhoz képest. Ez lehetne előny is, de annyira nem az, mert a motor nagyon viszi hátrafelé a gépet. Ikrát heveder nélkül is meg tudtam tartani, Fuxtecet nem tudom, mert hátrabillen. De ez a legkevesebb.
A kormány elég gagyi. Amikor odakoccintom, hogy adjon damilt, akkor a kar is hajlik ide-oda, de könnyen vissza is állítom a helyére :D. Jobban szorítani nem lehet a csavarokon. Na, szóval ez elég gáz, de majd valahogy biztos orvosolni fogom a dolgot, max az ikra normális kormányát rárakom. Habár már foszlik le a fogó része, de abban legalább van anyag és nem nyeklik-nyaklik ennyire.
A damilfej tetszik, és nem is kell nagyon odacsapni, ha damilt akar az ember. Nekem lazán vitte a sűrű gazt is, nem fulladozott, itt az Ikra már azért nyögdécselt. Szóval a motorja elég jó, a damilfej is jó, a kormány viszont nagyon gagyi, azt nem is tudom, hogy gondolták komolyan. Konkrétan mint egy gyerekjáték alkatrésze. De ettől függetlenül tetszik a masina, lenne rajta javítanivaló, de tudja a dolgát, remélem egy jó darabig működni is fog :). Mellesleg a heveder elég jó, de ha nem varrja vagy rögzít valahogy az ember, akkor csúszkál össze vissza, viszont nekem kényelmes volt.
Összességében nem bántam meg, remélem később sem fogom.
Hát igen! Nekem meg volt, hogy meglátták a Stihl sövényvágókat és azt gondolták drágán dolgozom. Aztán kiderült, hogy az a bácsi dolgozott drágán aki a tulajdonos hölgy elektromos sövényvágójával vágta le a sövényt ugyanannyiért mint én a saját benzines sövényvágómmal vállalkozás keretein belül. :))))
Láttam már balf...t Stihl vagy Husqvarna géppel és olyat is aki egy MTD-vel dolgozott de látszott, hogy van fogalma a fűrész használatáról. Csak a gépekről nem lehet megítélni, hogy milyen munkát fognak végezni.
Nekem is van pl. Hitachi egykezes gépem és nagyon meg vagyok vele elégedve pedig úgy néz ki mint egy játékfűrész.:)
Hát igen a Fefe Komatsu gépei nagyon jók! Két ismerősnek volt Oleo kaszája, most Stihl van már mindegyiknek régóta, azt mondták jobb. Én nem használtam még Oleo-t így nem tudok saját tapasztalatot mondani de én most is fs 460-at vennék ha le kellene cserélni, soha semmi gondom nem volt vele még. Persze benne van a lobbi is, hogy melyik országban melyik cég nyeri a közbeszerzéseket. Nem mondom, hogy nincs jobb gép a 460-nál de én még nem használtam hosszabb távon csak Stihl kaszát.
Ekkora területre szerintem még jó az oleo 746T is.Nekem is az van,nagyobb területet vágok vele mint amit te írtál.Lehet vele szépen temposan dolgozni,csak nézni kell,hogy mit mivel vágsz.Amit te írtál én oda dikiccsel mennék
Én kertészettel, bozótirtással, kaszálással, sövényvágással foglalkozom.
Sokat megy a 460-as. Tegnap pl. 1900 nm-t kaszáltam damillal. 2,5 óra volt nem sietős tempóban. Lehet vele háromágú 300 mm-es késsel is dolgozni. Ezzel elvágod a 2 cm-es fás szárú anyagot is. Lehet rátenni 225 mm-es körfűrészlapot is amivel már vastagabb bozótost is irthatsz. Ha damilt használok akkor általában 3 mm-es négyszögletes vagy kör keresztmetszetűt (Stihl vagy aluminium oxid). Fogyasztása is jó, rezgése a legkisebb a Stihl-ek közül és szerintem a többi kasza közül is. Könnyű berántani, akár az oldaladon lógva a hátad mögé eltolva bal kézzel is be tudod rántani úgy, hogy nem rántja ki a vállad. 3 éve használom, nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ezzel folyamatosan dolgozhatsz, nem kell pihentetni. Ha szánsz pénzt a 410-re akkor inkább tegyél hozzá és ezt vedd. A többi gépről nem tudok véleményt mondani mert nem használtam őket és remélem nem is fogom de nem lehet véletlen, hogy az utak mellett nem látni oleo gépeket:)))
Hogy mennyire haladós a munka, az nem csak a géptől függhet.Gaz sűrűségétől, magasságától, gaz szár erősségétől, terep viszonyoktól, de legfőképpen a kaszás tudásától. Lehet alacsony tarlót hagyni, magasat, szépen kaszálni, vagy hogy éppen csak eldőljön a gaz. Minél szebb a munka, annál lassabban halad a kaszás.Aki tud kaszálni, az az arany középutat megtalálja, és látja a hibáját.Aki nem tud kaszálni, az meg csak vág, és nem látja mi a hiba a munkájában.
Én 3-as damillal - most éppen Ratioparts6szögű - használom. Van hozzá még 3ágú dikicskés, 2ágú mulcsozókés (aminek a két vége lefelé van hajlítva) és fűrésztárcsa.
Rácsos rostély fülvédővel, szemüveg, hosszú ujjú felső, hosszú gatya, strapabíró bőr cipő (bakancs), kesztyű. A választásnál vedd figyelembe a teljesítmény adatok mellett azt is, hogy melyik gépnek milyen a rezgéscsillapítása mert 4-5 óra alatt eléggé el tud zsibbadni a kezed ha ráz a gép.
Nem ez volt az első amit beállítottam.Van egy 5 éves hyundai-om,azt is én löttem be.A mai napig tökjól működik.A kraftechben nagyon silány anyagból volt minden.Nem lejáratni,fikázni akarom,mert nekem is van több olcsó gépem is,de ez tényleg nagyon maszat.A gyári lánc 3-4 vágás után nyúlott 1 centit.10 perc pihenés után össze húzódott.
Szétbontva echte ugyanaz mint a hyundai,csak az anyag minőség rosszab.Szerintem ettől még a Straus is jobb.Én csak egy einhell és hyundaihoz tudom hasonlítani,de azoktól messze elmarad
Egy 5000 négyzetméteres területet kellene évente kétszer( derékig érő gaz, újnyi cserjék), illetve egy 3000négyzet méteres területet( térdig érő fű, gaz) évente 4-5 alkalommal lekaszálnom.
Több kaszát is néztem már: a kedvencem ami nagyon tetszik a Husqvarna 545rx, néztem még a Oleomac 420T-t, illetve OM 755 Mastert is, szóba jöhet még a Stihl 410 is.
Melyik lenne a legjobb választás ár érték arányban ekkora területekre ?
Melyikkel lenne haladósabb a munka?
Milyen védő felszerelést célszerű alkalmazni kaszáláskor(szemüveg, hálós fejvédő)?
És biztosan jól lőtted be azt a karburátort? Mert ha esetleg egy fél csavarfordulattal is túlszegényítetted a beállítást, akkor a gyűrűtörés nem biztos, hogy a konstrukció bűne. Nálam a Straus (ami ugyanez a kategória) nagyon szépen dolgozik. Fűrész, vagy kasza, a motor szempontjából tökmindegy.
Ilyen Kraftechbe nekem fűrészem volt.Bejáratás után nem volt az igazi.Állítottam benzin-levegőn egy kicsit.Na utána tényleg szépen dolgozott,de nem bírt ki 1 köböt sem...Gyűrűrk eltörtek,végig nyalta a hüvely falát.Ezek egy nagy szar gépek,de komolyan.Még arra sem,hogy a házkörül ezt azt megcsinálj velük
Szerintem te egyszerűen rosszmájú vagy . Mert ugye miért ne lehetne 43 ccm-rel 3,2 lovas ????
Hogy ez se a Stihlnek, se a Husqvarnának, se a Komatsunak, de még az Oleonak se sikerül ??? VAN ILYEN !!! Hogy a kínai, dacára a jóval kisebb fordulatnak mégis tudja ??? HÁPERSZE !!! Mert a nyomatéka olyan, mint a Detroit Dieselnek. ;-)
Te Kriszbon, ez nem valami kínai hamisítvány? Nagyon gagyinak tűnnek azok a műanyag burkolatok és a színek sem nagyon stimmelnek. Továbbá ilyen típusnéven én még csak láncfűrésszel találkoztam.
Nem vagyok szakértő,csak láttam pár ilyen masinát belűlről már.Van,aki hajtja ezeket a gépeket,van,aki csak szereli őket.Nekem ugy alakult,hogy mindkettőben van részem,ezért van egy egészen kicsi rálátásom erre a dologra.Nagyon rövidre fogva,a Sparta egy "durungabb",egyszerűbb gép,az 55-ös egy kicsit finomabb,simább futásü gép.Javaslom,próbáld meg munkában mindkettő gépet,ha lehetséges,és amelyik tetszik inkább,azt vedd meg.Én ugy mondanám,nekem az 55-ös jobban bejön.Aztán,ha esetleg egyik sem,akkor még szóba jöhet Fuxtec kolléga ajánlata is.
Hogy okoskodjak egy kicsit:a Sparta félsonkás főtengelyes/kurbli alaku/,levehető,kovácsolt hajtókarral.Egy dugattyúgyűrű,hengertolattús,alig állitható porlasztóval.Kuplungnál lévő berántó,öröm a kötélcsere.Az FS-55 normál főtengős,viszont nem kovácsolt,tűcsapágyas hajtókaru,létrzik két/a régi/,és egy gyűrüs/az ujabb/ dugattyúgyűrűvel is.Porlasztó rendszere korszerűbb a Spártánál,maga a motor,az élettartam miatt,kicsit visszafogott erejű.Normál használat,jó olajnál nincs gond a főtengellyel,de a vastag damil,tulterhelés esetén, kormolódás miatt történhetnek bajok vele.Magasabb fordulatu,mint a Sparta,a hangján is hallani,és normál használat esetén szó szerint elnyűhetetlen motor.Normál berátó rendszer,nem a kuplungnál lévő,mint a Spartánál.A hajtás rendszer kb egyenlő erősségű,fémkést mindegyikre csak módjával.FS-55 kupkerék csapágya nem dijazza a nehéz fémkés használatát/három águ dikics kés/.Én nekem van ötvenötös,arra van,amire való,én inkább azt választanám,nem a Spartát.Ha meg az Oleo,akkor inkább egyel nagyobb,mint a Sparta.
Üdv Apii!Régebbi Stihleken nem volt alátét a kuplungnál,mégis be tudtak ragadni.Főleg a röpsulyban lévő görgö hajlamos berohadásra,főleg,ha viz éri,mondjuk tisztitáskor,és utána nem járatják meg a gépet.
Egyébként az egyik kollégámnak az Oleoján, a típusát nem tudom, ugyanez a probléma adódott elő, de jótállás alatt javították. Úgy látszik ez gyakori hiba lehet náluk.
Sok agyalás közben érdekelni kezdett ez a gép OLEO-MAC BC 360 4T. Szerintetek megéri az árát, 350 euro, 7 év jótállással. Nem akarok vele dzsungelt irtani, csak a ház körül rendet tartani. A Honda motorok állítólag megbízhatóak, nem tudom hogy az OM konstrukciója is az. Mi a véleményetek.
Mivel nem profi gép ezért alap dolog , hogy óvatosan használható. Ha felmelegszik akkor lekapcsol és pihi amíg teljesen kihűl. Ez kint az agyagon 4 luknak saccolom és pihi.
Hát nem tudom. A két mókuskából az egyik csak a gallérral együtt szeret kaszálni. És rézsűt is, bár abból kevés van. De az árokpart baromira megy neki .
Értem. Akkor másképp írom egy kicsit, nem vagyok valami nagy szaki, amit az észrevehető.
Ebben a fórumban elég sok dicséretet kapott az OLEO-MAC és az árával sem akarok a csillagos égig menni, na mármost: kiszolgál e engem az Oleomac Sparta 44 vagy sparta 380T illetve elegendő lenne e nekem bármelyik.
Hát ugye az attól (is) függ, mennyire érsz rá. Egy nagy teljesítményű kaszával ez egy ember egy napi munkája. De meg lehet azt egy habverővel is csinálni úgy egy hét alatt.
Kis segítségre lenne szükségem, de neme derült számomra semmi a régebbi bejegyzésekből, mert mindegyik egyedi igényekre szólt. Az én kérdésem is hasonló, mint előttem kérdezők kik ilyen kérdéssel fordultak hozzátok. Fűkaszát szeretnék vásárolni, de fogalmam sincs, hogy melyik márka és mekkora teljesítményre lenne szükségem, 5000m2 es gyümölcsösöm rendben tartásához.
Elakad állandóan még sík terepen is,ezért magasabb tarlót hagy és nem egy élmény vele a kaszálás.Legközelebb lefényképezem neked mi a különbség a két kasza munkája között ugyanazon a területen.A múltkor mikor kaszáltunk,rendesen látszott melyik sort vittem én és melyiket a Laci a komatsuval....ez van.Én sem örülök neki túlságosan....
Mégha meg is fogta volna a motort, a beállt tengely, besülni attól sem sült volna be. Olyan ellenben előfordulhatott, hogy a túl sok és gyanítom, nem is igazán jó minőségű olaj miatt komoly koksz lerakódás képződhetett a motorban. Ha egy nagyobb darab leválik, az képes akár gyűrűtörést is okozni.
Az előző posztban is kérdeztem, hogy van kuplung a gépen? Mert ha van, akkor hiába áll be a tengely, az nem tudja megfogni a motort. Ráadásul a zsírozatlan tengely sem nagyon tud úgy beállni.
Két hónapos benzinbe sem szokás belehalni. Kicsit túl van misztifikálva ez a dolog. Esetleg érdemes felrázni, ha régóta bent van, bár egy jó olaj, ha egyszer feloldódott, az szerintem nem csapódik ki a benzinből.
Egy besült motort egyszerűen fel lehet újítani, annak aki ért hozzá. De nem biztos, hogy megéri. Nem a technológia bonyolultsága miatt, hanem mert lehet, hogy drágán kapsz hozzá alkatrészt. És itt bizony fődarabokról van szó. Én most adtam el egy tökéletes állapotban lévő MTD fűkaszát, 15 ezerért. Egy felújítás ritkán jön ki ennyiből. Ha csak új dugattyú és gyűrű kell bele, az is 8-10 ezer Ft már. És ha egy tizenéves gép, még életében nem volt zsírozva, akkor valszeg a szöghajtás is annyira kopott, hogy annak is annyi.
De így messziről senki sem tud biztosat mondani. Szét kell szedni, le kell húzni a hengert és akkor kiderül, hogy mi újság odabent. Anélkül csak találgatunk:-)
Megjött a fuxtec talajfúró. Motorja mint a fűkasza. Itthon a 100-as fúróval gyorsan beleszaladt a fekete földbe. Majd kint a gyümölcsösben az agyagon is így csinálja remélem.
Szóval én két évig nem zsíroztam, de szerintem előtte tíz évig senki :S. Ez cégtulajdonban volt és minden segédmunkásnak oda volt adva, de senki nem tartotta karban. Utána került hozzám. Az saját szememmel láttam, hogy a fél literes tankba jó nagy löttyintés olajat adtak, ami nem kicsit sok. És ezt rendszeresen így használták. Úgy került hozzám, hogy már nem nagyon működött, én próbáltam helyrehozni. 1:40-es keveréket raktam bele, és utána lassan el is múlt a füstölés és az alapjárat is visszajött. Előtte nagyon kellett rángatni, hogy beinduljon, és ha nem adtam neki gázt, akkor lefulladt.
Szóval arra gondoltam, hogy ha 10-12 évig nem volt zsírozva, akkor ez nem foghatta-e meg a motort? A besülésen azért csodálkoztam, mert 1:40-es keverék volt benne, de ez két hónapig állt kb, talán ez lehetett a baj.
Sokat nem akarok vele foglalkozni, mert megvan az új Fuxtec, de ha egyszerűen megoldható lenne a baja, akkor nem dobnám ki.
Köszönöm a megerősítést én is az Oleora szavaztam, régebben még idegenkedtem a márkától de amióta vettem egy hobby szintű Oleo fűrészt és nem sokkal rá adódott egy terület amit ki kellett tisztítani és 15kocsi fát simán döntött és darabolt hiba nélkül azóta már nagyobb a márka fele a bizodalmam, és ha esetleg kell is hozzá valami ahogy nézegettem barátibb áron vannak a dolgok mint a két nagy márkától.
Nekem az eredeti van ,2008-ban vettem.A hibalista egy gázbowden meg egy membránkészlet.Eszetlen jó kis gép,könnyű,annyira már nem is gyenge,alig fogyaszt valamit.Szerethető kategória.
Sziasztok! Körvonalazódott hogy mégis mit kellene vennem két kasza között gondolkozom szeretnék egy kis segítséget kérni hogy Ti melyiket választanátok. Egy méhészetet kellene rendben tartani vele heti 1-2 órás meló nagyobb füvet gazokat nyirbálni vele. 1. Oleo BC420T 2.Husqvarna 135R árban ez a plafon sajnos, azt látom hogy az Oleo erősebb meg már profi gépnek írják csak hogy a Husqvarna talán megbízhatóbb gép de lenne nem tudom.
Természetesen jóval gyengébb a 260-asnál a mcculloch,olyan fs 120-as szinten van.
A lényegi különbség az,hogy a mcculloch esetében egy mcculloch kaszára tettek egy 40 köbös komatsu motort,de minden egyéb része az eredeti maradt.Nekem elég gagyinak tűnik,bár árban mikor tavaly megjelent (70 körül volt) verhetetlen volt.
Az 543 rs más tészta,mert annál a szórásvédőn,a kormányon-markolaton és a damilfejen kívül minden a komatsu 4000-es.Csak a színe más.Van olyanom jó pár éve,igen jó közepes gép.Viszont a mostani ára szerintem túlárazott.
Szerintem Fuxi úr majd leírja a saját termékére vonatkozó karbantartási utasításokat, de gyárilag van zsír a szöghajtásban. A jobb oldalán találsz egy imbusz csavart, ha azt kitekered ott lehet utántölteni. Mivel új a gép és Fuxi úr szerint jobb csapágyak vannak benne, mint a Straus-ban, nem hiszem, hogy kinyomná. Néhány üzemóra után célszerű levenni a damilfejet és szemrevételezni. Ha a tengely körül a csapágy kívülről száraz, akkor ok. Ha már kitolt egy kis zsírt, akkor időnként nem árt utántölteni néhány borsónyit. De szerintem nem tolja ki. Nálam a sokat köpködött Straus sem nyomja ki, és a nagy Husqvarna sem, pedig az nem keveset ment. Nem tudom, hogy az Ikra mennyit ment, de ha nem ipari körülmények között használtad, akkor elvileg nem lehetne baja, ha két évig nem pótoltad a zsírt a szöghajtásban és nem kented a tengelyt sem.
A motorbesülés az más tészta. Annak nincs köze a zsírzáshoz, lévén a motort a benzinbe kevert olaj keni, ott zsírnak nincs helye. Leginkább a nem megfelelő mennyiségű esetleg minőségű olaj okozza. A "teli öntötték olajjal" alatt azt érted, hogy szerinted túlságosan olajos volt az üzemanyag? Attól ritkán sül be, inkább a kevés olaj a gond. Ha túl olajos, akkor füstöl, koksz képződik a motorban, büdös stb. De a nehéz indulást, az alapjárat hiányát nem nagyon lehet erre fogni. Ha a következő tankolásnál már kevésbé olajos keveréket raksz bele, akkor azt hamar kiköhögi. A kipufogóba lerakódott olajos szutyok ami a legmakacsabb, de egy óra alatt az is kiég belőle, normál üzemi körülmények között.
A megszorult, besült motor javítható, csak kérdés, hogy megéri-e. Ha nem tudod átfordítani a motort, akkor ott nem kicsi a baj. Nagy valószínűséggel a dugattyúnak, a gyűrűnek annyi, ha nagyon szerencsés vagy, akkor esetleg a henger menthető, de ne fűzz hozzá vérmes reményeket. Gondolom kuplung van az Ikrán is. Ha igen és a damilfejet kézzel könnyen tudod forgatni, akkor a tengely esetleges zsírhiánya biztosan nem okozza a szorulást. Ha netán kuplung nélküli, hajlított száras lenne, és ott beáll a tengely, akkor az megfoghatja a motort.
A besülés általában nem egy pillanat műve, előtte a motor hangja megváltozik, mélyül, egyre erőtlenebbé válik és ha ennek ellenére tovább van hajszolva, akkor megáll és kampec.
Köszönöm szépen a részletes választ, így már abszolút átlátom a dolgot :). Az új Fuxtec miatt kérdeztem, azon a leírás szerint van zsírzó csavar. Kérdésem még az lenne, hogy mikor zsírozzam először? Tehát most rögtön érdemes, vagy gyárilag kenve van?
Egy másik kérdésem is lenne, ami ezzel kapcsolatban merült fel bennem. Beszéltem a besült Ikra kaszámról. Sajnos ez szerintem soha nem volt kenve, az utolsó két évben, amikor nálam volt, sajnos én sem kentem (nem tudtam, hogy kell). Az utolsó használat előtt már kezdett helyrejönni a motorja, előtte nem volt alapjárat, mert teli öntötték olajjal és sokáig nagyon nehezen indult. Miután hozzám került és mértem rendesen az olajat, utána kezdett tisztulni a motorja. De az utolsó használat során egyszer csak leállt a motor. Jelenleg nem lehet berántani egyáltalán, tehát a berántó meg sem mozdul. Csak azon filózom, hogy okozhatja-e ezt más is a besülésen kívül? Konkrétan a zsírzás hiányára gondolok, és esetleg megszorult valahol. Elképzelhető, hogy orvosolható ez valahogy?
A szöghajtás a szár végén lévő kúpkerekes "erőátviteli egység", ebből lóg ki a menetes, bordástengely, amire a damilfejet, pengét és egyebeket rakhatod.
Ezen kellene lenni egy zsírzó csavarnak, amit kicsavarva, be tudsz nyomni neki egy kis zsírt. Nem kell sok, mert gyárilag fel van töltve, időnként pótolni kell, a használat függvényében. Van hozzá speciális szöghajtászsír, ez hígabb, mint az általános gépzsírok. 1.500-3.000 Ft / 250 ml. De vannak gépek, amelyeken nincs is zsírzófurat, és van amelyeken az a csavar, ami annak látszik az valójában a belső kúpfogaskerekek hézagolásának állítására szolgál. Ezt nem kellene állítgatni, mert befeszülhet, lefogazódhat a hajtás. És vannak gépek, amelyeken szöghajtás sincs (hajlított szárú szegélynyírók)
A tengely zsírozásához én a sűrűbb csapágyzsírt használom, de hogy valami értelme is legyen, ahhoz ki kell húzni a tengelyt a szárból.
Üdv Fefe73!Kicsit bővebben is kifejthetnéd,mi a különbség a két emlitett tipus között."Bohócbringa",ahogy nevezed,miből adódik.Csak azért kérdem,mert a helyi kereskedő szerint a B40 megeszi reggelire a Stihl FS-260 gépet,és érdekelne,miből ered ez a fene nagy önbizalom nála.
Annyiból azért megtévesztő hogy nincs nekik készleten, esetleg ha vki tudna olyan helyet ahol hasonló áron van jelezhetne, mert lehet akkor nem Husqvarnat veszek 100körül.
Érdeklődni szeretnék, hogy a fűkasza mely részeit kell rendszeresen zsírozni? Ugye ott van az a rész, ahol fűkasza két szára találkozik. Ide kell zsír? Illetve szöghajtásról írtok, de ez melyik része a kaszának? Milyen zsírokat lehet használni erre a feladatra? A normál gépzsír megfelelő, vagy valami speciális kell? Köszi!
A múltkor beszéltünk a régi láncfűrészesen a fúl-szinti olajokról...
Ma bedobtam a "mélyvízibe" az Atikát ( ha már annyit költöttem rá..) fúl-szinti 40-es keverékkel ment. két-óra hosszat ment, szinte egyhuzamban és átlagban 60-70 cm magas fűben... csak annyira toltam bele a fűbe, hogy a motor ne erőlködjön és tudjon kipörögni, vitte is szépen ! olyan 1000 négyzetméteres területen.
De a lényeg, hogy a motor nem volt olyan forró mint régebben , ugyan ennyi munka után, és most büdös sem volt ! .. szóval.. mégis csak van igazság ebben az olaj témában. ( na mindegy,de attól még a régi olajak is jók :-))
A Nyíregyházi piacon, vettem egy 1500 forintos damil fejet, ötször egymás után 10 perc alatt,eltépte a damilt a fejen belől ! :-) eldobtam a picsába... aztán rátettem egy 5000 forintosat,amit fuxi úrtól vettem, na azzal álom volt a munka !! csak a damil csere körülményesebb egy kicsit vele.. ( de lehet hogy csak nekem :-)
Nézd meg a tiéden hány mm-es, és hány bordás a tengely, utána kérdezd meg Fuxtec kollégát, hogy van-e neki.
Jelenleg ahogy látom 7 mm-es 7 bordás van nála, ami gondolom a Fuxtec kaszához való, de ha egyezik a tengely méret és borda szám a tiéddel, akkor tudod használni te is.
Véletlenül rá léptem a fűkaszám azon részére ahol be megy a kuplung házba a meghajtás,mármint a rudazat.Eltört az a része amivel meg lehet szorítani a meghajtó szárat.Szerintem spiater az anyag.Hol tudnák ilyet vásárolni.(a gép kínai).köszönöm a segítséget.Budapest érdekelne.
Kompletten kapod a bowdent, én a múlt héten cseréltem. A helyi szentélyben 5900 Ft-ért adták. Nekem is a 130-ason kellett cserélnem, de 7 évig ment csere nélkül.
Nem rossz gépek az oleok, sokat elmennek, de én nem hasonlítanám egy 450-hez. Erőre K.B.megegyeznek, de tartósságra már nem biztos. Ez az árán is mutatkozhat. Nem rossz vétel 160-ért az oleo!
Ez kompletten a gázbovden.Az fs 55 nem egy katagória az FS120-l,Lóerőben.Ha hozzáértő van a közelben,akkor a bovden belsőt kilehet cserélni,a biciklis boltokban is van bovden ami jó a belsőnek,forrasztani kell.Jó döntést!
Nagyon pöpec gép...2 hozzáadott imbuszkulccsal (ezt ki is hagytam a lentebb felsorolt tartozékok listájáról...bocsesz) szinte teljesen "magamra" állíthatom a szerkezetet. Így pont kézreáll. Rezgés: tűrhető, súly: kellően könnyű, erő: számomra megfelelő, igen, kettészedhető a szár.......a kérdés csupán annyi, hogy meddíg bírja. :)
Remélem jó sokáig...a 3 év garancia tudata nyugtat meg, hisz ha véletlen "bóvli" a cucc, akkor is csere-berélhetem......de eddíg nekem bejött, hozza amit elvártam tőle. ;)
Ja, viszont azon meglepődtem, hogy a tankkal voltak problémák, mert egyáltalán nem tűnik olyan érzékenynek. Bár tény, hogy alulról van egy "támaszték" a tanknak, de ez hajlékony műanyag, tehát inkább dísz, mint hasznos alkatrész. Ez is lehetne fémből, úgy érne is valamit. De ha nem tehénkedik rá az ember, nem hiszem, hogy baja lenne a tanknak.
Tegnap megérkezett a Fuxtec fűkaszám :). Sajnos kipróbálni csak hétvégén tudom, de azért kicsomagoltam és megnézegettem. Összességében tetszik a gép, jó nagy motorja van. Ami kicsit hátránya, hogy minden full műanyag. A motorvédő burkolat is elég érzékeny műanyagból van megoldva, tehát vigyázni kell, nehogy az ember odakoccintsa valahová, de ettől függetlenül jól össze van rakva.
Amit kicsit hiányolok, az a védőburkolat azon része, ami a damil vágására lenne alkalmas. Tehát amikor a damil túlnyúl a védőburkolaton, akkor egy kis fém lapocska kellene, hogy levágja a damil végét. Nem tudom, hogy van-e esetleg külön ilyen alkatrész, de nem találtam. Ha nincs, akkor az a fekete műanyag rész elég hamar meg fog kopni. Viszont ez orvosolható házilag.
Szóval első ránézésre nem csalódtam :). Látszik, hogy volt rajta spórolva, de a hasonló árú gépeknél jobbnak tűnik. A motor teljesítménye pedig magáért beszél, már alig várom, hogy gyakorlatban is megtapasztaljam az erejét. Ami meglepett, hogy az Ikrámon megnéztem az adatokat, és elvileg 23 cm3, ennek ellenére elég erős gép volt, legalábbis irtottak vele bozótot is, és bírta. Akkor ez tuti, hogy erős gép :D.
"Basic setting The carburettor is set to its basic setting when test run at the factory. The basic setting is richer than the optimal setting (fast idle speed is 600800 rpm under the recommended max. speed) and should be kept during the engines first working hours. Thereafter the carburettor should be fine tuned. The default setting is: H = 1 revolution open L = 1 revolution open
Az enyém teljesen füstmentes hidegen, melegen egyaránt és szép barna a gyertya és meglepően keveset eszik. A tiéd biztosan nincs jól beállítva. Elég gyakori jelenség, hogy az új gépeknél a gyári beállítás dúsabb a kelleténél. Ezzel védik a motort a bejáratási időszakban. De a bejáratás után valóban utána kell állítani.
,,,130 ért van husi 135 r,,,nem egy nagy gép de elmondásod szerint szerintem jó,,,vaqy oleo 746t de az 160,,,vagy kissebb stihl de az már 170-180,, aza husi 135r jó lehetne,,,,jó heveder jó fej,,,olyasmi mint a régi 333r azzal sokat nyomtam jó gép ,,,menj be a boltba nézd meg,,,
én apinak írtam hogy miért ne lehetne dícsérni a nagy oleokat,,,meg hogy miért ne lehetne tőlük várni annyit mint egy husitól,,,nem értem,,,,mindegy...
stihl husi oleo felhasználástól függően válassz teljesítményt a boltban segítenek, részemről makitát soha, inkább a sarló,,,
jók lesznek azok a nagy oleok, szerintem nyugodtan várhat annyit tőlük mint a husi vagy fs 450 től,,,lehet nem anyira a szép, meg ormótlan kicsit meg nincs rajta dekomp..,, viszont pörög és leadja,,nem ráz,,,csak tudni kell használni meg karbantartani,,,,legyen kész a meló ,jöhet a következő...
Sziasztok! Kellene vennem egy fűkaszát de nem igazán vagyok képbe a témával. Amire kellene heti 1-2 órás munka inkább gaz vágás de nem durva szárú. Max 120 ezret szánok rá, ami lényeges lenne hogy strapabíró legyen és jó áron legyen hozzá alkatrész. Sthilt, Husit, Makitát, Hitachit néztem de nem tudok dönteni még talán Oleot. Legyetek szívesek javasoljatok valamit, ha esetleg van vmi ami jelenleg ilyen árkategóriába best azt is szívesen várom. Köszönöm!
Szomszéd településen tavalyig husikkal dolgoztak. A régi, talán 24x szériát dicsérte a srác. Az ujjakat nem. Most vettek nagy oleokat, még azokat is dicséri! Mondtam neki, hogy annyit ne várjon mint a husiktól, de annyival olcsóbbak! Kérdezte hány évesek a stihljeink. Miután megtudtam hány szezont mentek az ő husiaik, egyből megfeleztem az általam kimondani akart számot.(nem akartam megbántani) Ez nem jelent semmit, mert a gépeket nem árt néha átnézni. Érted a lényeget!
Szeretem a husikat! Igaz még közelről nem láttam! :-)
És ő sem!
Az ő csapatuk csak dolgozik, szerintem nem nagyon tart karba. Szervizbe viszik a gépeket javítani. Így jó a három év egy gépnek!
10 husqvarnám van.(2 kasza,2 fűrész,2 hómaró,2 fűnyíró,1 traki,1 sövényes)Biztos hogy utálom a márkát? :-))))
Egyáltalán nem,csak nem ájulok el tőle,vannak hibák,nem kevés,sajnos nálunk ki is jönnek viszonylag hamar.
Az egyetlen gépük amire azt kell mondanom,hogy egy hibátlan szuper gép amit nagyon szeretek és semmire nem cserélnék le,az a 365-ös fűrész.Az tényleg etalon.
Nem katalizátoros és ugyanaz a keverék van bennük.Szerintem az 545 sokat kap.Az xp nem büdös,a komatsuból nem jön ki egy gramm füst sem.Semmi.De szó szerint.Hidegen sem.
Kevés gépen van zenoah motor.A profikra például csak husi motor kerül.Sajnos.Mivel az jobb......:-DDDD
Szóval szerintem azért büdös,mert sokat kap.Valószínűleg azért is fogyaszt sokat.Be fogom vinni beállításra.Még elnyomok egy 8-10 tankot és visszaviszem.A sövényessel is így jártam,úgy füstölt és annyit evett mint az állat.Visszavittem,beállították,most olyan mint a régi volt.
Ettől függetlenül a 3 zenoah sosem volt állítgatva,tekergetve,4-5-7 szezon után még mindig fingom sincs hol kell állítani a karbin.....és soha nem füstölt egyik sem,nem evett sokat satöbbi.Akkor ez most hogy?Na mindegy.
Akkor jó üzletet csináltál :). Nem bánom, hogy én fuxtecet vettem, de ha lett volna rá lehetőségem_ akkor én is vettem volna egy ilyen gépet. Az eredeti ára amúgy 35ezer, arról volt leakciozva egy napig. Remélem sokáig kiszolgáló, jó munkát kívánok hozzá :).
Mert ha igen, akkor szerintem nagyon jó boltot csináltál ennyi pénzért. Legalább is ha jól látom, akkor forgatható kormánykonzol, valamennyi rezgéscsillapítás, szétszedhető szár stb.
Mivel összehasonlítási alapom nincs, ezért nem írnék "jobb mint a ..." kezdetű mondatokat.
Leírnám az első tapasztalataimat.
Összeszerelés: gyerekjáték (gondolom az összes többit is pillanatok alatt össze lehet dobni)
A gép mellé kaptam a damilos illetve a bozótvágó fejet s amin meglepődtem egy műanyag tégelyt, amin "hülyegyerek-biztosan" leírják mennyi "Gasoline" és mennyi "Oil" és lőn, így lett az 1:40 keverék.
Beszéltetek itt magas minőségű olajokról...én Tesco-ban vásároltam Hunoil 2T-s olajat, azzal elpöfög, node ne szaladjunk ennyire előre
Szóval az összerakást, bekeverés egy közepesen iskoláztatott makimajom is megcsinálhatja pár percen belül.
Hidegindításkor a gumiharang (biztosan van annak gyönyörű, hangzatos neve, de nem ismerem) 3-4szer megnyomva, s mikor szemmel láthatólag felszívott egy kevés üzemanyagot - átlátszó a cső- 2 rántás, és már indult is a 17,999.99999ft-os ALDIs Gardenline fűkasza.
Számomra megfelelően erős a szerkezet valamint könnyű -ami nemtudom mennyire lesz majd hátránya, nemtom van-e benne "anyag", így egész egyszerű vele a munka. Amit szerettem volna, azt megcsinálta...az, hogy meddíg bírja, majd a jövő zenéje. 3 év garanciát adnak rá...ha tönkre is megy, remélem nem sz.roznak majd a javítással/cserével.
Hádehogynem ! Ha szivárog, az azért van, mert LYUKAS !!! Kicserélni úgy kell, hogy a régit kiszeded, az újat meg beteszed . És hogy mit kell csinálni, hogy ne szivárogjon ??? Cserélni lyukmentesre .
Kevésbé izgatottan. Ha úgy látod, hogy valahol szivárog, ott CSERÉLJ !!!