Üdv!valaki csinált már paradicsom páleszt ? :) ma sikerült szert tennem pár vödör szép anyagra..mosás.szeletelés után valami különleges tennivaló? Aszaltam is hozzá kevés koktél parit..
Vackor cefrét készítettem második napja erjed de baromi sűrű. Azt szeretném kérdezni hogy érdemes-e vizet adni hozzá hogy az erjedés hatékonyabb legyen? Cukrot tettem bele vízben oldva de így is nagyon sűrű.
Van pár év tapasztalatom pálinka főzésbe csak vackorral nem volt még dolgom.
kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MMo volt. Nektek esélyes, hogy 22-ig is felmehetett,
Nálatok, a déli végeken. Mert jóval azután, hogy te cefrézted a cserszegit, hívott az emberem (Nógrád megye), hogy már 17 fokos a szőlő, kezdődik a szüret. Időpont egyeztetési problémák miatt egy héttel később mentem, akkorra már 18 is megvolt...
Az első adag cefrét tegnap lefőztem, jó illata van.
Ma finomítottam a cserszegi fűszeres szőlőt. 8 liter 65 fokos párlatot tettem pihibe. Kiindulási alap 63 kg szőlő és (korábban kissé alábecsültem) ebből 57 liter szűrt cefre. Illata különlegesen finom. Íze még nyers, de nagyon biztató.
Nyugi, semmit sem kell engedélyeztetni/bejelenteni a NAV-nak, az önkormányzati adóhatóságnál mindent el tudsz intézni.
endrepp kolléga le van maradva néhány hónappal. :)
A hatályos JÖT.-ből kivették az alábbi mondatot: "Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható."
Most valahogy így szól a szabályzó: nem szükséges állami adó- és vámhatósági nyilvántartásba vétel a magánfőző desztillálóberendezésének magánfőző általi birtoklásához és értékesítéséhez, ha a magánfőző a birtokba vételt és az értékesítést az önkormányzati adóhatósághoz bejelenti.
Plusz az eladónak(neked) semmi dolgod nincs azzal, hogy a vevő, hogy fogja, vagy nem fogja legálisan használni. Ez alapján csak két feladatot van. Írtok egy adásvételit, és bejelented az önkormányzatnál, hogy eladtad.
Egyáltalán nem használtam fajélesztőt, úgy gondoltam a szőlőnél gond nélkül ki kell erjedjen a vadakkal is. Legközelebbre be kell szereznem egy brix mérőt, ez fog kelleni máshol is.
Igen ha mar a NAV engedely kezbe van.A bejelentest utanna pedig az adocsoporton kell megtenni. Ott viszont mar pontosan fel kell a nyomtatvanyon tuntetni az urtartalmat ill a fozesi helyt-helyeket.Nem bonyolult es ertheto a kitoltendo reg papir.
Saját készítésű lepárló eszköz készítését előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz, hogy a későbbiekben legalizálható legyen. Erre a NAV J37-es nyomtatványa áll rendelkezése. Csak elektronikusan lehet beadni. Tegnap én megtettem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
100L es ustot.. nem szoktam ennyire tele rakni, rengeteg dzsuva is jott az alszeszemmel es a vegen igy nezett ki a kupolam belseje... minek koszonheto ez az ezustos trutyi? raadasul szivarvany szinekben pompazik a kupola belseje :D
Minap én is arról írtam, hogy meglepően magas volt az alkoholkihozatalom belőle. Én nem öntöttem fel, viszont olyan fajélesztőt használtam, ami a leírása szerint 21%-ig aktív.