Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
Egy elég érdekes kérdés merült fel bennem , a holnapi csúcsidőben, csütörtökön valamint pénteken a 31-32.es járatokon vajon szóló busz lesz, hogy ezzel is áttereljék a népet a 2-esre ? A másik kérdés itt láttam egy hozzászólást nem tudom mennyire hiteles hogy járt ma trolipótló ismét ? :O:O
Vajon túl hosszú lett volna a cikk, ha az újságíró esetleg megkérdezi, hogy tervezik-e valamikor átépíteni a pályát annak érdekében, hogy a CAFkák is közlekedhessenek rajta?
Köszönjük hogy beraktad. Milyen más volt minden. Hogy nem raktak el 5 és 3 ajtós Bengákat? Gondolom még annyi volt állományban hogy nem gondoltak ilyesmire.
A kék buszok belsejébe kamerákat és egy kijelzőt szereltek. A képen a 2 kamera látható és további 2 a monitor helyén és egy hátul. Külső kijelzőt használják rendesen.
Íme az általad említett két jármű :) Velem is hasonló történt Bengáli döcögött a Plaza mellett még átmehetett volna simán mert szabad jelzése volt de kb satufékezett és csak később vettem észre hogy mikor szabad jelzést kapott a kanyarodó, hogy egy Caf kocog be elé akkor is vibrált a belső világítása a Bengálinak
Sárga narancsszínű az ideiglenes menetrend. Tényleg zavaró a sok új villamos. 507-es is tanuló volt. Egyetem felé a Pláza után már jól lehet haladni a Bengáli hamar megjárta a nagyerdei szakaszt Plázánál elénk kanyarodott be a Caf. A cafok elég jól zabálják az áramot mikor közelünkben volt valamelyik pislogtak a Bengáli utastér lámpái csodálom hogy nem megy ki a biztósíték.
Mivel ma nem kellett iskolába mennem, gondoltam megnézem a reggeli csúcsot. Ami a leginkább érdekes volt számomra, hogy a villamosmegállókban ideiglenes menetrend került kihelyezésre, amely mától február 25-ig érvényes. Mindennek az az oka, hogy a CAF-ok mostmár ezerrel próbáznak és emiatt nem lehet tartani a menetrendet, folyamatos a fennakadás. A kijelzőket keményen tesztelik a megállókban, mint ahogy a hangosbemondást is. Döbbenet, hogy milyen nagy hangja van pillanatnyilag a CAF-ok bemondásának, tisztán lehetett hallani a Kálvin téren, ahogy bemondja, hogy a következő megálló a Kossuth tér. Remélem, hogy rövid időn belül sikerül mindent rendesen beállítani, mert így tényleg nagyon zavaró a bemondás.
Minden ipari üzem több irányú betáplálást használ. Ha a főbetápon sérül a vezeték, vagy valami miatt áramkimaradás van, akár a másodperc tört része alatt átkapcsol automatikus a rendszer egy működő hálózatra.
Egy troli és villamos hálózatot ellátó rendszernek is ilyennek kellene lennie.
Akár egy kapcsolószekrény is lehet. De lehet épület nagyságú elosztóközpont, vagy transzformátorállomás, stb. Manapság már szinte minden automatizálva van, ha bármi gond van jelez a központban és automatikusan be is avatkozik a rendszer, ha tud. Pl a MÁV transzformátorállomásai is több betáplálásúak, nem egy helyről kapja az áramot egy állomás, így ha az egyik betápon áramkimaradás van, egyből átkapcsol a másik betápra, így csak pár másodperc telik el, amíg áram nélkül van egy szakasz. Ugyanígy kellett volna a most épült áramátalakítókat is tervezni a DKV-nál, de hát az a plusz 1-2 millió sok lett volna már.
A távirányítás szó ismerős? Van egy központ és van sok alállomás, ahol csak automata gépek vannak. Ezek áramkimaradáskor automatikusan teszik a feladatukat, de ha kell távirányítással a központból is irányíthatóak, illetve kézzel az alállomáson is kapcsolhatóak.
Egyébként a villamosnak nem tudom pontosan mennyi betápja van, de biztos vagyok benne, hogy legalább kettő van.
Automatika? Nem egy ember ül a gép előtt és figyeli a hálózatot? És ha baleset miatt ki kell kapcsolni addig várnak fél órát?
Szerintem nem lehet megcsinálni. Egy irányból kapja az áramot emlékeztek végig felásva ispotály-pláza közt. Majd a 2-esről a bólyai utcán keresztül a nagyerdei szakaszba vittek kábelt.
EON: "Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló eseteket egyszerű lenne elkerülni, ha a DKV Zrt. kérné, hogy építsék ki azt a rendszert, amely a betáplálást biztosítaná. Vagyis az automatika érzékelné, hogy üzemzavar van, tehát a fő irányból megszűnt a villamosenergia-ellátás, és átkapcsol automatikusan egy más irányú betáplálásra, amivel tovább tudna működni."
Ez rávilágít arra, hogy milyen szép új világ lesz jövő szombattól! :) Egy áramszünet és villamospótlózhatnak két irányba is... Csakhogy annyi busz honnan lesz...???
Nem tervezik a 22/24-es hurok megszüntetését? Amikor visszafele jön, gyakorlatilag képtelen tartani a menetidőt, olyan hosszú az útja (meg annyira forgalmas). Ma reggel viszont már az útja elején összeszedett 11 perc alatt 6 perc késést, ezt nem tudom hogy csinálta. Ezt még 3-mal megfejelte menet közben. Igaz, a Vincellérről a fórumig 11 perc elég sci-finek hangzik, de hát ez van kiírva. Vagyishogy menetidő 3-ban, de induláskor még az volt. Javaslom ezt átírni, mármint ne az indulási idő számítson, hanem amikor átlépi a menetidőhatárt az óra, akkor váltson a várható időpont is.
Tudom mert reggel meghibásodott, ezt javították így próbajárat és tanuló volt egyben :) Ma 486 501 helyett volt, de jövőhéten vége kell lennie a tanulózásnak, így 502 is vissza tud állni a forgalomba ( 501 reggel műszaki hibás lett délutánra javították tett próba köröket tanulóként) 489-->502 így ez megvan oldva 509 meg lesz tartalék meg még van 500as ennyi amúgy is 1es vonalra 8-9 kocsi kell sztem márc. 1-től ez is ritkulni fog elégl esz 6-7
Ma ezek voltak kint: 503,504,505,506,507,508,510,489,486 na most n86 501 elyett volt 489 meg 502 helyett akkor még van egy 509es meg 500as mi nem elég?
Akkor ezek szerint járatritkítás lesz az 1-esen? Sosem volt elég a kcsv-k száma, mindig benga volt a tartalék. Ha azokat kivonják, akkor mi lesz a tartalék, kcsv? Vagy majd járatkimaradások lesznek? Lesz itt még jó pár elégedetlen utas úgy érzem. :)
Most nem fogok újdonságot mondani, de a héten nagyon álljatok rá a benga fotózására mert a DKV már nem tervezi, h a jövő héten ki adja, de már a héten se szerette volna csak nincs elég jármű. ----- Más: Reggel a Nagyállomsáon 7:15-7:30 között 3db CAf mindig volt bent, de hatalmas fennakadást okozott a 7:20as járat 7:23kor tudott csak kimenni és mindegyik csúszott 2-3 percet
Nádor utcán nincs sárga háromszög a villamosoknak. Gondolom a Füredi út forgalmát nem akarják akadályozni a villamosokkal. 70 másodperc egy piros ahogy néztem ennyivel nő a menetidő ha elkapja a pirosat.
Amiatt gondolom, hogy direkt szedték ki, mert nem új menetrendeket csinálnak, hanem a régit írják át, lásd az 5-ösnek a menetidőnél 2-es volt írva, illetve a 11-esnél a 11A megállói is szerepelnek, valamint 15-ösnél a régi útvonal szerepel.
Valaki írta a másik topikban hogy megszűnik,a Pontos kiszámítható közlekedés felírat. Akkor a buszokról is eltűnnek? Az új szakasznak akkor lesz értelme ha a piac utca teljesen sétáló utca lesz.
A 23 és a 23Y-os menetrendje kimaradt a felsorolt új menetrendekből. A 45H-s megszűnik, helyette 37-esek fognak közlekedni. A 48-as nap közben csak félóránként fog közlekedni, de csúcsban negyedóránként. A 22/24-es napközben is 15 percenként fog indulni. A 41-es később fog indulni, így legalább nem fognak egymás után vonatozni a Faraktár utcán.
Ahogy a szervizben mondták, amikor ledes izzót kerestem: Túl nagyok az igényei, Uram! :)
Lehet majd sétálni az Árpád térig, vagy 3-assal az Ítélőtábláig, és visszabaktatni a villamosig.
Én személy szerint a 10-est balra kanyarítanám a Bethlen utcánál, és a Kossuthon menne vissza a Nagyálló felé. A másik irányba pedig mehetnének a józsai buszok. De akkor nem lehetne átkényszeríteni az utasokat a villamosra.
Nagyon jó és szép. De a Berek utcáról továbbra sem lehet majd eljutni normálisan a Nagyállomásra. Ugye megszűnik a 31-es mert az kiment az állomásra ha elérted mert a troli a berek utcáról vagy késve vagy hamarabb indult Pontos kiszámítható közlekedés. Mindegy marad a troli és a gyaloglás. Még szerencse a 43-as buszhoz nem nyúltak csak az sokáig megy az állomásig tehát marad a 43-as és a várakozás.
Az 5-ös oldalán a menetidőnél még mindig 2/2A van, képet is tettem ki róla a másik topicban. Szánalom :D
Ez az együtt indulás azért is gáz, mert a buszokat szépen kiszedték mellőlük. Legalább a 10-es csoport maradhatott volna a 42/42A mellett.
Én speciel a józsai buszokat tettem volna a nagykörútra. Legalábbis ennek a kanyargásnak semmi értelme. Egy topic-társ már írta, azért kerültek oda, hogy járjon valami az új szakaszon. Ennyi idő alatt kiérnének a Nagyállóra.
5-ös troli micsoda fejlődés:) Amúgy tényleg gáz a hétvégi villamos közlekedés szinte egyszerre mennek jönnek a villamosok ennyi erővel csatolva is mehetnének és a plázánál meg szétakadnak. Nem szerencsés a 10-es Erzsébet utcára való kirakása igy nem lehet bejutni a belvárosba. Józsai buszokat mért nem lehetett a Nagyállóra vinni?
Minta úgy emlékeznék, hogy volt erről szó a Dehíren, hogy a pályát át kell építeni ahhoz, hogy ott új villamos járjon. Anno még a KCSV-k miatt is átalakítás volt arra emlékszem. Mikor mondta Nagy Attila, hogy az 1-es pályájának Nagyerdei szakaszát átépítik, új villamosokat akarnak beszerezni az 1-esre is.
Szerintem nem csak a megállókkal van probléma, hanem a vágánytengely távolságokkal is.
A KCSV-k érkezésekor bizonyos szakaszokat ki kellett szélesíteni az egyes vonalán, pedig a KCSV-k csak 2500mm szélesek. A CAF-ok 2650mm szélesek. Ha két villamos megy el egymás mellett, az a 30 centi differencia elég sok.
Amíg nem építik át a pályát addig nem fog szerintem CAF közlekedni az egyesen.
Elvileg az át nem épített pályán a CAF villamosok 2,5 cm-rel a peron fölé lógnak, amennyiben régebben OVSZ II. szerint épültek meg a peronok. Emiatt is érdekelne, hogy engedik-e, hogy a CAF villamosok rendszeres forgalomban az 1-es vonalra menjenek.
Továbbá: ebbe a megállóba beférnek egyáltalán? Ez túl rövidnek tűnik:
De tényleg. Ha a bengálikat ki akarják vonni a forgalomból, akkor ha kiesik 1-2 kcsv, akkor majd járatkimaradás lesz? Vagy éppen kötelező javításon lesz bent jó ideig a műhelyben, akkor szintén kimaradás? Biztos fognak örülni az utasok ennek.
A Pálma előtti ív is érdekes dolog. Elmegy ott az ezeréves forgóváz nélküli bengáli, a kcsv is, és egy ilyen hiperszuper modern villamos meg nem tud befordulni? Egyáltalán megpróbálták, vagy csak valami okos ember állította ezt?
1, Szerintem nem fog ritkulni mert az felháborodást keltene, így is zsúfolt az egyetemisták miatt. 2, A Caf azért nem tud az 1-es vonalon utasokat szállítani mert azt hiszem a Pálmánál nem férne mikor a Simonyi útra kanyarodik. /az engedéllyel rendelkezők már akkor közlekedhettek volna ott és az 511-esnek már régóta meg van a vizsgája például/. 3, Amennyiben ritkítják az 1-es vonalon a közlekedést a Bengálik nem fognak közlekedni, de azért van kint most több Bengáli mert pl az 500-as KCSV sincsen kint már régóta.
Nekem gyanús, hogy marad a 40 percezés. PL. a 11-es sem hosszabbodik a Széna tér felé, így az a tervezet még valami korábbi anyag lehetett.Meg csak közölték volna, ha ott is lenne változás.
Nem tudjátok azt, hogy a 45H-s járatok megmaradnak-e az új villamos beindítása után is, vagy ezek megszűnnek. Meg a 15/15Y járatok reggeli követési ideje szerintem elég ritkára sikeredett, mert akkor sokkal többen használják az adott járatokat, s ahhoz több indulás kellene. Meg szerintem még ritka a reggeli követés a Vénkert felől a Vágóhíd utcára a reggeli 6-os műszakkezdéshez, mert manapság is zsúfoltság van az említett járatokon.
A 23-as meg fog hosszabbodni a Auchan áruház és a Nyugati ipari park irányába, vagy marad a jelenlegi felállás.
Most nézem, hogy szombati napokon szinte egész délelőtt és délután egyszerre fog indulni a nagyállóról az 1-es és 2-es villamos. Ez miért jó? Vonatoznak egymás után a plázáig?
A józsai buszok kerülése a buszvég felé is elég hülyeség. Ennyi erővel maradhatott volna a nagyállóig is. Menetidőben ugyanannyi a hurok, mintha a nagyállóról indult volna.
Akkor már mehetne egészen a Nagyállomásig, persze a "körúton". Vagy forradalmi újításként bemenne a buszállomásra és úgy menne vissza a Segnerre. Amúgy tudod mi a kapcsolat a buszállomás és a Böszörményi út között?
A józsai buszok városnézése indulás előtt az mire jó? A Miniszterelnök utcán konkrétan semmi nincs, ami miatt arra kellene menni a busznak, a Piac utca onnan gyalog azért még távolság. Gyakorlatilag elindul a Segnerről, kering vagy 10(?) percet, és utána van értelme felszállni.
A többiben még nem látom bele az értelmetlenséget, de majd kiderül. A 2-es villamos leterheltségét majd az idő megmutatja.
Elnézést hogy közbevágok, de látva itt a dolgok alakulását nekem lenne egy vonalhálózat kiegészítő tervem, mert itt nagy változás mint látjuk nem volt, én azt hittem egyébként március 1-től éjszakai járatok is lesznek nem tudom miért, de evidensnek tartottam volna.
11 A 11-es szerintem kicsit kevés lesz a Hétvezér utcára én visszaállítanám a 11Y-onos vagy a 41Y-ost befordítanám a Hétvezérre és körjáratba visszajönne a Lahneren így nem csak egy csökevény lenne hanem járhatna egésznap, és hétvégén is. 12 Visszaállítanám a régi útvonalát és csak a gyógyszergyárig közlekedne és visszafele pedig a Pallagi-Nagyerdei krt. útvonalon. 19 A 19-eshez nem nyúltak ez a Júlia telepi keringőparádé nem jó, én létrehoznék egy új járatot 29-es néven ami a Júlia telep és a Jégcsarnok között közlekedne, oda vissza a Piac utca-Miklós utca útvonalon még a 19-est oda vissza a Széchenyi-Külsővásár tér – Szoboszlai vonalon közlekedtetném. 23 A 23-ast visszapakolnám a Nyugati-ipari parkig a régi útvonalán volt a legnagyobb kihasználtsága és lenne valami normális kiszámítható járat a 33-33E párosítás helyett. 22-24 15 percenként járhatna és szólóbuszokkal a sűrítés után mert gyanítom a csuklósok jelentős részét erre pakolják majd rá és a Doberdó utcát feltétlenül érinteniük kellene. 22Y,24Y vs 26 Térjen vissza a 26-os de ne úgy ahogyan régen, az Egyetem téren kanyarodjon el a Dóczy felé majd Móricz Zsigmond és Gyógyszergyár vissza ugyanez. 25-25Y vs 125-125Y Jól érezték, hogy a 45-össel gond van én a 45-öst meghosszabbítottam volna a Zúzmara utcáig hogy még több embert tudjon szolgálni és így nem sorvadna. Józsai buszok: Na itt a régi rendszer volt a megfelelő amíg a 28-as létezett, hétvégén emlékezzünk csak a Doberdóig ment mindenki senki nem szólalt meg, most pedig több hírportálon láttam, hogy néhányan nehezményezik a józsai buszokról való átszállást. Én személy szerint a 4-es troli vezetékét hosszabbítanám meg a Doberdóig így a régi 28-as élne és a józsai buszokat pedig a Doberdóig közlekedtetném. 14-44 44-es a Mikepércsi úton menjen a Myboxig ott végállomás, a 14-es pedig a Szávay Gyula utcán menjen végig oda vissza szintén a Myboxnál legyen végállomása. 49* Szikigyakor régóta szeretne bekapcsolódni a debreceni tömegközlekedésbe, ha már Haláp és Bánk is kapott számozott buszt akkor ez a térség miért ne ? 49-es busz Nagyállomás- Piac utca-Kossuth utca – Faraktár utca /majd ahogy átadják a Lidl-t/ Mák utca – Kincseshegy utca – Kurucz utca – Budai Nagy Antal utca – Sámsoni út – Külső Sámsoni út /Szikigyakor/ 5-ös troli: Az állomás irányába is be kellene vinni a trolit a Dobozi Lakótelepre és az Arad utcán majd Faraktáron visszatérni a Hajnal utcára.
"A 2-es villamos elindulásával jelentős mértékben javul Debrecenben a közösségi közlekedési színvonal"
Ezt azért nem állítanám... Megszűnt vagy rosszabbodott az Egyetem téri campus és az Újkert, Vénkert, Wesselényi utca, Attila tér, Klaipeda utca környékének kapcsolata..., nem beszélve a helyközi-autóbuszállomás elérhetőségéről...
"A nagy közlekedési igényeket generáló városrészek, Vénkert, Újkert, Sestakert, egyetemváros, valamint a belváros között a külön pályán közlekedő villamos nagyobb utaslétszámot és gyorsabban tud elszállítani."
Nem is tudtam, hogy a 2-es villamos az Egyetemvárost is érinti..., vagy az, hogy a Martonfalvin kell végiggyalogolni, vagy a Dóczy József utca nagy részén, az azt jelentené???
"A 31-es, 32-es vonalakról felszabaduló autóbuszokat kivonjuk a forgalomból, ezért csökken a forgalmas utakon tapasztalható járműdarabszám, így a levegő szennyezés is. Az így felszabadult csuklós autóbuszokat a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, a terheltebb járatokon közlekedtetjük, csökkentve a járműveken tapasztalt zsúfoltságot."
Azért mindehhez oda kellene írni, hogy 15 db buszt meg kidobunk, azaz annyira nem fog a terheltség csökkenni...
"A tervek szerint a Doberdó utca és a Belváros, Nagyállomás közötti távolságot a csúcsidőben 4-6 percenként közlekedik a villamos."
Értelmes mondatokból sosem volt hiány a DKV-nál... :) Nem értem miért nem lehet átolvasni...
"1 év alatt a DKV Zrt. több mint 100 millió utast szállít el. Évente kb. 700 000 bérletet, míg „csak” 3,5 millió vonaljegyet értékesít a Társaság, így megállapítható, hogy az utasok 90-95 % bérlettel veszi igénybe a debreceni közösségi közlekedési szolgáltatásokat."
Ez hogy jön ide?? Titkon magyarázzuk, hogy miért nem akarunk időalapú jegyet bevezetni...???
Annyi pozitívum van benne, hogy nem a 11-es útvonalát nyújtják tovább, amikor semmi értelme.
Viszont...
- A 10-es busz áthelyezésével a Piac utcán csak a 42/42A marad, a 2-es az 5-ös trolibusznak pedig túl sok párhuzamos viszonylata lesz.
- A 25/25Y/45-ös módosítása botrány. Ennyi erővel a 41Y-t is kiválthatná a 41-es, csak előtte kimehetne a Kinizsiig. Remélem, hogy átgondolják még, akárcsak a 11-est. A 25/15Y-nek "nyolcasozni" kellene, mint a 22/24-nek, sokkal jobb megoldás lenne. Úgy a 45-ösnek tényleg kisebb lenne a létjogosultsága, a 23Y elég lenne a Kondorosiig (bár úgy hallottam, az új menetrend szerint Vámospércsi útra változna a forduló neve), esetleg egy 37A csúcsidőben.
- A józsai buszok forgolódása is felesleges. Baromi messze lesz a 2-es villamostól; azt nem várhatja senki, hogy a Városházától minden utas gyalogolni fog a Tisza István utcáig. Ha már nem találtak ki jobbat, legalább a 10-es család maradhatna a helyén, hogy a helyközinél át lehessen szállni.
Mellesleg minek kellenek még mindig betétjáratok Józsára? Az első és az utolsó buszok nem teszik meg a hurkot a kiskörúton. Ennek tényleg ekkora a jelentősége?
Remélem, a 12-es és a 19-es vonalán valóban megszűnik a 40 perces követés. A 15-ös csoportnál sem ártana. Apropó, a 15Y út végállomása is érthetetlen. Így a Hétvezér utca kimarad. Szvsz a 11-est is felesleges a Veres Péter utcánál tovább közlekedtetni.
A 15-ös a Doberdó utcáról a Böszörményi út felé indul el, és kihagyja a Bólyai utcát, vagy a korábbi terelőútvonalán fog járni? Ez nem egyértelmű a cikkben.
10A csak a Doberdóig járna? Ebből biztos lesz utaspanasz.
Most azért mert a kiskörúton fel van festve a buszsáv meg van két megálló, tényleg kell oda busz? Lehet nézegetni a házfalakat, mert más nincs ott.
A 10A sak a Doberdóig pozitívum, gondolom kb egy 20-perces rendszer jön ki a Vezér utcánál a 10, 10Y, 11 triásszal. 15, 15Y-os legalább nem szűnnek meg, ha már variálnak 15Y-vel miért nem a Kinizsi Nyomdáig viszik ki ? 23Y-os meghosszabbítása pozitívum. 45-ös busz igaz, hogy a 25/25Y-vel ugyan az a végállomásuk és kb az útvonaluk egy része is de, akkor hétvégén mondjuk a 125-ös járat az István úton át a 125Y pedig a Derék utcán jár majd ? A Józsai buszokkal pedig ismét nem tudnak mit kezdeni, de legalább aki lekési feltud ugrani rá mikor elindulás után másodjára is érinti a Segner teret...
Nem is tudtam hogy az intertanker személykocsikat is vizsgáztat. Tudom nem facebook oldal de oda kerülök akkor láthatom a sok buszt a telepen. Tegnap az 514-es látam tanulóban csak nem írtam ide be mert egyesek vergődnek.
Egy kör olyan 45 perc lehet vagy kevesebb, ha jól saccolom persze, 5 percnél meg nem fognak sűrűbben járni a villamosok (már ha nem lesz egyből ritkább, mint most a buszok), így akár 9-10 villamos elég lehetne csúcsban.Vagy elég hosszú pihenőjük lesz a Nagyállomáson.
Ez persze csak találgatás, ha már egyszer nincs semmi hivatalos infó.
Megnéztem a videót. A 15-öst a böszörményi útra teszik át. Nem hiszem hogy rövidebb menetidő lesz. Rengetek lámpa van ami megfogja mikor pulyka gyilkolás van a sínek között akkor miből fogják pótolni a villamost?
"szeretnének egy olyan okostelefon-applikációt is kifejleszteni, mellyel naprakészen tájékozódni lehet a menetrendekről, a debreceni utazási lehetőségekről"
Ilyen alkalmazás már van :) Nem a DKV fejlesztette, de van.
Ma reggel láttam valamit, ami lehet hogy nem az volt, csak bebeszélem magmanak:
A Nagyállomás induló állomáshoz beállt egy CAF villamos. Amikor lassított, az emberek mintha rámozdultak volna, felszállási céllal. A villamos megállt, majd egy másodperc múlva továbbindult.
Vajon azt hitték sokan, hogy már jár a villamos? És az egyes vonalon? Vagy már a kettes vonalat vélték átadottnak?
A DTV KözÜgy c. műsorában Kósa azt mondta h a 15-ösnek csak az útvonala változik meg és nem szűnik meg. Most már igazán kíváncsi vagyok mi lesz március 1-től.
Az viszont pozitívum, hogy a 2-es villamos már február 26-án elindul. :)
Már kezdtem örülni, hogy mióta nem láttam üres kijelzős, meg táblás buszt / trolit.
Ma egy új hibát észleltem: a Csokinai színháznál (a Kistemplom felé) egy 23-as buszt láttam. Kiengedtem a megállóból, oldalról már 19-es volt. Remélem, egyszeri eset volt.
A múlt héten csütörtökön érkezett 523-as vili ma már kint flangált a városban. Bár délután elég gyanúsan állt a DAB Székházzal átellenben, mintha valami baja lett volna, de ez csak egy feltételezés. De úgy tűnik, hogy egész hamar megy az új villamosok beüzemelése! :)
A megállóból való kiállás szintén nem, pláne hogy ott a lámpa a mélygarázsnál.
Ettől függetlenül még mindig jobb egy plusz megálló, mintha nem lenne. Hosszú az átszállás, de rövidebb, mint a Csokonaitól. Azért döbbenet, hogy egy busz sem fog a Piac utca felé fordulni a Széchenyiről. Na jó, a 42-42A.
Ezzel csak az a baj, hogy az általad leírt esetek jelenleg sajnos minimálisak. A Városháza megálló megközelítése egyáltalán nem könnyebb onnan, sőt a Hal közzel szemközti szűk járda alkalmatlan intenzívebb gyalogos forgalomra.
Ezért a többlet megállás ilyen körülmények között inkább hátrány. Azt eredményezné, hogy a Kistemplomnál a lámpán nem érnének át a buszok. Ha a Kistemplomnál is lenne megálló és/vagy ott lámpa sem lenne, akkor viszont megállhatnának az Ítélőtáblánál is a buszok. Jobban eloszlana az utasforgalom, egyik megállóban sem lenne az, hogy hosszú másodpercekig zajlik az utascsere: mindenki leszáll, majd az új utasok felszállnak...
Nem a legjobb megoldás, de most lesz indokoltsága.
Egyrészt könnyebb onnan elgyalogolni a Városházáig, mint a Csokonai Színháztól vissza.
Másrészt a 10-es útvonalváltozása miatt a Kistemplom megálló fele semmi nem fog közlekedni, így az arra igyekvőknek is közelebb lenne az út megállótól a Piac utca felé menni.
Harmadrészt csökkenne a távolság a Buszvég és a Csokonai között. A maga módján persze...
A másik topicban már leírtam, de én a 45-össel pótolnám. Úgy, hogy a Kossuth utca után a Klaipeda - Szent Anna - Vágóhíd - Diószegi - Borzán Gáspár - Monostorpályi - Cseresznye utcákon közlekedne a Széna térig. A 11-es pedig - szintén más úton - a Lahner utcán közlekedne.
A jelenlegi tervezet szerint ugyanis hétvégén nincs közlekedés a Lahneren hétvégén, és a 45-ös is csak 13:35-ig jár hétvégenként.
Ezt a 11-est így nem értem. Ránézésre (eddig nem ismertem ezt a viszonylatot) a mostani 11-es meghosszabbítva a Lencz-telep felé. Így viszont nettó hülyeség: A Lencz-telep meg a Veres Péter között senki nem akar utazni, mert mindkettő lakóövezet, a Széna térről a Doberdóra meg nem városnéző busszal, 1 óra alatt akar eljutni az ember, hanem 18/y + 2-es villamossal (hoppá, rátereltük at embereket, pacsi!).
Ha már kinyírják a 15-öst és cserébe akarnak valamit a Széna térre, akkor legyen a mostani 15-ös a plázáig és forduljon a Segner felé. Jobb, mint ez a tervezett.
Most ezek után fater a Lencz-telepről nem tud eljutni a Zsibire. Vagyis ha átszáll a Diószegin, hát köszi.
Amúgy ha már fent van a neten, miért nem hirdetik ki? Most ez a kb. 10 ember itt (plusz megosztások) nem a legszélesebb fórum.
Nagyon komoly ez a hurokjáratozás a józsai buszoknál. Induláskor is egy kör, aztán érkezésnél is. Ezt komolyan gondolják vajon??? Szépen kialakult ez a mostani Nagyállomásos rendszer, erre ennyi "párhuzamosság" miatt elcseszik megint.
Ahogy nézem a hétvégi 40 percezés megszűnik a 12-es, 19-es vonalakon, ez azért pozitívum lenne. :)
norbertos: figyeld meg egy kicsit jobban a menetrendet. Elég hülye szerkesztésű ez a dkv-s menetrend. Van ilyen, hogy Munkanap oszlop, ami csak munkanapokra vonatkozik, de van ilyen oszlop is, hogy Tanítási időszak munkanap és ott még van 3 busz a 7-8 órás időszakban. És utána még van 3 másik oszlop. Ennél hülyébb menetrendi felosztást nem láttam még sosem... Remélem a megállókban nem akarják ezt a sz*rt bevezetni...
Azért elég gáz, hogy ilyen ügyeskedéssel kell megtalálni az új menetrendeket, útvonalakat... Viszont ha már ennyire tisztában vannak, akkor miért nem lehet közhírré tenni??? Társadalmi egyeztetés nuku??? Legalább a látszatát tartanák fel, és nem csak február végén tennék majd ki. Bár ezek után két dolgot tudok elképzelni: vagy pár órán belül eltűnnek ezek az adatok (tehát valaki mentse le őket, akinek sok ideje van! :D ), vagy nem marad más választásuk, hogy a kiszivárgás után ők is kihirdetik nemsokára... (ez utóbbit nehezen tudom elképzelni, mert nem hiányzik nekik, hogy az utasok túl korán kezdjenek el pofázni..., inkább fogják be a szájukat..., mi közük nekik az útvonalakhoz, majd a kocsival járó képviselők eldöntik, hogy mi lesz jó nekik...)
Még ha sűrítik is a 22, 24-est, még akkor is szükség lenne egy Egyetemi járatra, ami összekötné a Campusokat, akár a Műszaki Kart is és az Agrár Campust is.... Főleg, hogy ha szeptembertől majd átköltözik a KTK az Agrár Campusra... Azért ott nagy mozgás lesz a Kassai Campus és a FőCampus, továbbá az AgrárCampus között...
A józsai buszok kacskaringózása egy "kicsit" vicces, a Nagyállomásig való kivitele jó volt, hülyeség megszüntetni... Lényegében a Böszörményi út nagy része-Nagyállomás összeköttetés újra megszűnik...
A 15-ös megszüntetéséről már korábban megírtam a véleményemet (a rádiós interjú alapján). Jó lenne, ha ezügyben is lenne tömeges felháborodás, remélem mihamarabb kikerülnek ezek az útvonalak valamelyik portálra (civishir.hu, vagy.hu) és lenne hatásuk ezeknek...
Az egész elég rosszul lett megcsinálva (és akkor finoman fogalmaztam...)!
Sajnos ez várható volt, hogy csak rosszabb lesz a helyzet, mint most.
A Piac utcán a villamosokon kívül már csak a 42-es fog járni + a Auchan járat, a Dózsa Görgyön meg csak a 12-es. Csoda, hogy nem tették át a Böszörményire.
A józsai buszok kerülésének tényleg nem túl sok értelme van, ahogy a 11/15 busz összevonásának sem.
Reménykedjünk, hogy változni fog, de sajnos nem sok esélyt látok rá. :S
A 11-es 61-es perces menetideje (csúcsidőben) csak egy irányban azért elég hajmeresztő. Nem is emlékszem, hogy lett volna valaha időben ilyen hosszú járat. Aki eddig pl. a Tanítóképzőtől a Széna térig utazott, az eddigi 22 perc helyett márciustól 37 percet kell mennie.
A józsai vonalak pedig nem maradhattak volna az állomáson? Így semmivel nem költséghatékonyabb és nem is utasbarátabb a járat, hogy tesz egy hurkot a belvárosba, a villamossal meg egyébként is rövid szakaszon közlekedik párhuzamosan.
A 11-essel ki fog közlekedni? A 15-össel viszonylag hamar be lehetett jutni a belvárosba, és érintette a zsibit is.
A 11-essel utazók így el kell menjenek a Vámospércsire, körbe a Veres Péterre, a Csapó utcára, majd onnan érik el a Fórumot vagy a Plázát. Senkinek sem jó. Helyette vissza kéne sűríteni a 18-ast.
A józsai buszok meg...
Ez a kis hurok még nem is hülyeség, csak éppen a másik irányba kéne. Segner tér - Buszállomás - Tisza István utca - Pesti utca.
Így kétszer érinti a Segner teret, semmi értelme.
Mivel a 15Y is megszűnik, ha jól látom a 41Y is újra normális követéssel fog járni.
VISZONT!
Hétvégén nincs 41Y! Tehát ilyenkor ellátatlan a Lahner utca? Csúcs.
A menetrend.dkv.hu-n már elérhető a márciusi menetrend!
Be kell állítani a dátumot március 3-ra és már az új menetrendeket mutatja.
Valószínű, hogy még ez sem a végleges, mivel a villamosok és trolik menetrendje még nincs feltöltve.
Sok változás nincs:
10-es család: Piac utca helyett Erzsébet utca
11-es: összevonva a 15/15Y-el, Doberdó utca - Vezérutca -Borzán Gáspár utca - Széna tér
23Y: eddig úgy néz ki, h megszűnik
30-as busz megmarad, 50-es busz nem lesz
Józsai buszok: Segner téri végállomás, DE tesz egy kis körjáratot Segnert tér - Hatvan utca - Tisza Kálmán utca - Széchenyi utca - Segner tér, és utána megy Józsára.
Nagyobb változást nem látok. Jelenleg úgy néz ki, h csak a 31, 32, 15/15Y és 23Y fog megszűnni. Ja és a legjobb, h a 22-es és 24-es sűrítve lesz.
Véleményem az, hogy nem értem miért kellett a 10-es családot áttenni az Erzsébet utcára.
Álmosdi busz. Jó meleg volt benne. A jegykiadó még régi benne. A még régebbi jegykiadóra emlékeztek? A készülék tetején tologatni kellett a számokat és kar lenyomásával dobta ki az elkészült jegyet.
Én úgy tudtam, hogy a Doberdó utca - ITS - Csigekert utca útvonalon fog majd menni, utána pedig átveszi a megszűnő 15-ös szerepét, és a Széna térig közlekedik.
A Nagyállomásra egy 30-ast (ami egyébként 50-es lesz) említettek, ami a Veres Péterig jár(na).
Azt tudja valaki, hogy miért volt ennyire fontos már most megfordítani a Doberdó utca közlekedési rendjét?
Átszállni ugye nem lehet még semmire a közös peronon, meg nem kéne minden busznak 2-szer körbekerülni az egész végállomást. ezért ráértek volna a 2-es villamos beindulása után variálni.
Kiváncsi vagyok mi fog ott egyáltalán végállomásozni, vagy áthaladni. Marad a 10-es, 23Y-os, és lehet hogy ennyi? Jöhetne már a közlemény!
"Ha két 2650 mm szélességű villamos elfér egymás mellett itt, akkor két 2550 mm szélességű busz is."
Nem is feltétlenül kell hogy elférjen. A másik irányból tud az úton haladni. Oda azért kell bemennie, hogy a vágányok és a közút között ne kelljen ideiglenes peront építeni, ahol nincs közös villamos-busz megálló.
A Békessytől a Mikszáth kereszteződésig aszfaltozott a pálya. Ha a pótlóbusz a Böszörményin a szervízúton fog járni, akkor szerintem be fog tudni fordulni a Mikszáthra, ha nem akkor viszont csak a Doberdó felől.
Ha ilyen sérelmeid vannak, akkor feljelentést tehetsz a rendőrségen személyi szabadság korlátozása címen.
Kevesen tudják, hogy a korlátozási időtartama nem befolyásolja a tényállás megítélését: magyarul, két másodperc alatt is el lehet követni a személyi szabadság korlátozása bűncselekményt, ami - ha jól emlékszem - 1-3 évig terjedő börtönnel sújtható...
Nyilván az esetedben a sofőr helyesen járt el, amikor a biztonságos leszállás biztosításáig nem engedett leszállni - ez alapján kár a rendőrségre bóklásznod.
De bizony gyakran megvalósul ez a bűncselekmény akkor, amikor az első ajtóhoz terelés okán nem hajlandók engedni a megállóban álló járműről az utasokat azonnal leszállni, hanem a zárt ajtókkal őket visszatartják.
Azért azok a kiálló visszapillantó tükrök bezavarhatják ezt az elméletedet...! :) De amúgy sem tud végig síneken menni a busz... Vagy ezen a szakaszon így fog menni, mert nincs külső megálló? Most azon agyalok, hogy ez a busz, hol jött be ide! :)
Ma 15:55-kor egy ismeretlen viszonylatú busz nem tudott elindulni a Nagyállomásról, gondolom műszaki ok miatt. Szegény pusztán azzal, hogy ott állt, keltett némi tumultus a mögötte felgyűlő buszok miatt.
Ennek oka az hogy sok busz van műhelyben + kékre festett/festésre várnak azok is bent vannak. 077-es péládul nem hozhatják ki mert nincs rajta műszaki.
Én megértem, hogy a sofőr ebben a helyzetben mindenképp vesztes szituációban volt:
Ha ott ácsorgunk csukott ajtóval, akkor hőbörögnek az utasok (mint most én)
Ha kinyitja az ajtót ott, ahol nem szabad és megsérül valaki, akkor az ő felelőssége.
Én csak azt mondom, hogy ilyen szituációt nem lenne szabad teremteni. Nem tudom, hogy a végállomáson hány busz fér el úgy, hogy mindegyik ki tudjon állni, és hogy milyen gyakran éri el, vagy haladja meg ezt a számot a helyzet. Az lenne célszerű szerintem, hogy mindig csak annyi busz álljon ott, ami nemsokára továbbmegy, figyelembe véve a sofőrök pihenőidejét. Ez nyílván szervezés kérdése, és elismerésem azoknak, akik a fordákat összeállítják.
A 2-es villamos elindulásával gondolom csökkenni fog a 31-es 32-essel a forgalom (meg még ki tudja, mi változik) de akkor is ez a mostani helyzet elég vacak.
A hó miatt meg nem írok senkinek, akinek dolga takarítsa el a járdáról!
Gondolj bele. Keresztbe áll egy autó egy szűk utcába, kész a dugó sofőr se előre se hátra.
Utasítás még nem jött, de 2 perc után háborog az utas, hogy lekési a csatlakozást, a gyereket a suliban a manikűrt és a rucivásárt a plázában.
Már feszegetik az ajtót. Sofőr még mindig nem nyithat.
Arra akarok célozni, hogy ilyen bárhol kialakulhat és fog is. Ilyen a közút.
Persze egy végállomáson csak úgy otthagyni egy buszt nem szerencsés (bár ha a "szükség" törvényt bont előfordul az ilyen, de persze tárolóra kell állni).
Én megértem, hogy a sofőr ebben a helyzetben mindenképp vesztes szituációban volt:
Ha ott ácsorgunk csukott ajtóval, akkor hőbörögnek az utasok (mint most én)
Ha kinyitja az ajtót ott, ahol nem szabad és megsérül valaki, akkor az ő felelőssége.
Én csak azt mondom, hogy ilyen szituációt nem lenne szabad teremteni. Nem tudom, hogy a végállomáson hány busz fér el úgy, hogy mindegyik ki tudjon állni, és hogy milyen gyakran éri el, vagy haladja meg ezt a számot a helyzet. Az lenne célszerű szerintem, hogy mindig csak annyi busz álljon ott, ami nemsokára továbbmegy, figyelembe véve a sofőrök pihenőidejét. Ez nyílván szervezés kérdése, és elismerésem azoknak, akik a fordákat összeállítják.
A 2-es villamos elindulásával gondolom csökkenni fog a 31-es 32-essel a forgalom (meg még ki tudja, mi változik) de akkor is ez a mostani helyzet elég vacak.
A hó miatt meg nem írok senkinek, akinek dolga takarítsa el a járdáról!
- nincs annyi beálló hely, hogy a beérkező buszok meg tudjanak állni normálisan
Az egész elég rosszul működik, az utasokat lerakó busznak (miután lerakta őket) gyakorlatilag vissza kell tolatni balra valahova, de ha közben újabb busz jön mögötte, akkor ott táncikálnak egy ideig. Nem a sofőrök hibája tudom.
Megint csak azt mondom, hogyha ezt így véglegesre (több évre) szánják, akkor nagyon rossz megoldás.
A Jvez csak a kialakított megállóban teheti le az utast. Egyrészt ő megütheti a bokáját miatta, másrészt pedig ha az egyik utas leszállás közben sérül akkor a sofőr a hibás. Ő pedig ezt a kockázatot nem fogja vállalni. Ha csak nem mindenkit öltbe levisza buszról de ez meg abszurd.
Akár DKV akár BKK akár Volán akár MÁV ez mindenhol így van.
Az, hogy hókupac van vagy éppen szemétdomb az a város és az AKSD sara.
Ha ma 12:00-ig nem kapok választ, a rendőrségtől is meg fogom kérdezni, hogy ez nem számít-e személyi szabadság megsértésének.
----------------------------
Azért én megfontolnám az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását is az ügyben.
Azt gondolom, hogy rajtad a NATO vészbizottsága segítene ha a 6. cikkely alapján: a tagállam polgárát ért vállalhatatlan incidens miatt, azonnali válaszcsapást rendelne el a DKV telephely ellen.
A föld mai kb. kb. 8 milliárd lakosából az 7,9999 milliárd akinek ennél súlyosabbak a napi gondjai, azonnali pszichikai vizsgálatra, orvosi segítségre szorul.
Ha a rendőrség kék kocsi helyett fehéret vagy sárgát küld érted - válaszul - melynek oldalán kereszt is látható, azért ne nagyon csodálkozz el.
Előbb a szolgálatónál és az önkormányzatnál (városüzemeltetés) tegyél panaszt egyszerre az egymásra mutogatást elkerülve hivatkozva a Petőfi tér áldatlan állapotára.
Édes istenkém, csak egy hét telhetne el úgy, hogy nem fröcsögöm ide az újabbat!
"Ma 2014 január 28-án reggel 6:07-kor a Nagyállomásra beérkező 18y nem rakta le az utasokat a megállóban, hanem még 2 percig ácsorgott csukott ajtóval. Az ún "megállóban" egy jelzés nélküli busz állt, ami a mi sofőrünk fényjelzése és dudálása ellenére sem mozdult. Hogy volt-e benne sofőr, azt nem tudom, de szerintem van olyan placc, ahol az utasokat kell lerakni, és olyan, ahol várakozni lehet. Naszóval, 2 perc után a sofőrünk előregurult kb. 50 cm-t és egy picit eltávolodott a járdaszegélytől, gondolom azért, hogy mégse a hókupacba dobja le az utasokat. Én, többedmagammal a 6:10-es villamost így lekéstem. Meg még ki tudja ki mindenki milyen egyéb buszt. A villamos, hála önöknek 8, mutatom betűvel is nyolc!, sőt mutatom kézzel is,
-|||/ -V, szóval megint mondom, 8 perc múlva jött! De a lényeg, minek kell 2 percig bebörtönözni az utasokat? Ha ma 12:00-ig nem kapok választ, a rendőrségtől is meg fogom kérdezni, hogy ez nem számít-e személyi szabadság megsértésének.
Az ún "megálló" állapota pedig trágya, arra nem képesek hogy elkotorják a havat.
Szégyelljék magukat! Ilyenkor nagyon szeretném, ha a városvezetés nemes egyszerűséggel eltörölné az egész DKV-t a fenébe! Nem lennének késések, emberrablások, mindenki vagyonokat spórolna a bérlet árán, a város meg megszabadulna egy adósságot termelő kolonctól."
"Ugyan már, ki a halál száll át a 10-esről a 2-es villamosra a Nagyállomás felé? Ugyanoda megy, miniminális útvonal eltéréssel. Ez már tényleg túlzás."
Honnan tudod, hogy ugyanoda megy, minimális eltéréssel??? Még nem ismertek az új útvonalak menetrendek. Még az is lehet, hogy megszűnik és akkor nem áll fenn ennek a veszélye, amit írtál! :)
Attól függ melyik vágányon áll a villamos. Másrészt ha már a hibákat vesézzük ki, annak a végállomásnak ott semmi értelme. A Böszörményi út mellé kellet volna építeni.
Egynás mellet van a 2 menetrend ha valaki nem figyel elnézi. Jobb lenne ha visszacsinálnák az erefeti indulási helyett. Volt olyan busz ami betolatott a pihenőhelyről hogy ne keljen egy kört mennie.
Dóberdón az új leszálló hely. Előtte lévő csuklós éppen indulóban az új indulási helyen.
Közös fedett váró a villamossal. A képen látható busz az előbbi képen látott indulóban gyakorlatilag 2-szer megkerülte a forgalom irányító helyett mert először a pihenőhelyről állt be az indulóhelyre.
A villamosmegálló távolban. Szerintem ott fog megállni a villamos vagy a közös peronnál? A táblán a 10-es menetrendje 2-szer van fent mert mind 2 irányba betér.
A villamosnál 2 kijelző van. Az egyik megy "Figyelje a menetrendet" kiírással.
A sínek túloldalán 2 buszmegálló tábla áll távolban az új jelzőlámpa világít. Lehet ezek a józsai buszok leszállóhelyei lesznek hogy egyből átlépjenek a villamosra az utasok?
Dkv térképet nem akarnak csinálni? Máv-nál már létezik ilyen szolgáltatás meg lehet nézni hol jár a vonat. Azt hittem fejlesztették hogy beirom honan hova és kidobja a lehetőségeket ez az utvonalterv.hu meg tudja csinálni.
Olvastam más oldalakon, hogy lesznek jegy- és bérlet automaták a városban. Ezek a szerkezetek majd merre lesznek a városban, mikor lesznek kihelyezve, mikortól lehet majd használni őket.
Nem kell újra szerkeszteni az egészet, mert az adatbázisból állítja elő a tartalmat. A menetrendi változásokat tudnia kell kezelni. Igaz, csak korlátozottan, de a mi rendszerünk is tud menetrendváltást kezelni.
Sziasztok! Hamarosan tervezem hogy Debrecenbe látogatok fényképezés céljából. Abban tudnátok segíteni, hogy a troli vonalakon csúcsidőben hány jármű közlekedik, illetve külön-külön vonalanként mennyi vagy egymásba átszerelve járnak a 2/2A/3/4 között?
A 3. bekezdés az már tartalmaz információt. Az, hogy honnan van a pénz, a kutyát nem érdekli.
Tényleg lassú kicsit, de ez a legkevesebb. Olyat viszont nem találtam, mint a DERKE-nél, hogy egy adott megálló buszait sorolná adott időpontban. Csak adott viszonylatot jelenít meg egy megállóban, de az eddig is volt. Szóval összességében a semminél több, de a DERKE oldalánál sokkal kevésbé használható. Az a tény, hogy ez pénzbe került, a DERKE-é meg ingyért készült(?) rávilágít, hogy milyen rosszul vannak az erőforrások elosztva. Szóval olyan DKV-s ez is.
Írnék én szépet és jót is rólatok fiúk, de így nehéz!
Hát továbbra sem egy nagy szám... Lényegében a derke oldalán ez már évek óta meg volt csinálva... Én inkább azt szeretném látni ezeken a térképeken pl, hogy hol jár a buszom...
Én meg azt javaslom, hogy azt a két beállót bontsák el és egy dupla, középoszlopos beállót tegyenek amelyik mind a két irányba néz és a víz is középen folyik le egy csatornán keresztül, nem pedig a felszállók nyakába.
A Petőfi téri villamosfelszállóknál a villamosok viselkedése nekem furcsa. Ugye van egy nagyon hosszú peron, gondolom a CAFkák méretéhez igazítva (nem ez a gond). Van rajta két ilyen esőbeálló (a továbbiakban beálló), amik két különböző irányba néznek. Ezeknél előtte viszonylag sok hely van a peron széléig, de mögötte már éppen csak elfér egy ember. Ha ott áll valaki, akkor csak a peronról lelépve lehet kikerülni, ha éppen nincs ott villamos. Ha viszont bent áll egy, akkor csak a beállót megkerülve. Még ez sem a gond. Hanem hogy a Petőfi tér felé eső "külső" vágányra úgy áll be az induló villamos, hogy nem az előtt a beálló előtt áll meg, amelyik felé néz, hanem a másik előtt - vagyis mögött - ami közelebb van a peron elejéhez (amerre a villamos megy). Remélem érthető. Azt nem értem, hogy miért nem a másik beálló előtt áll meg, ami a felé a vágány felé néz, és ami hátrébb van?
Mert én, kis naiv, amikor láttam hogy jön a villamos a külső vágányra, akkor megálltam a felé néző beálló előtt, a villamos meg előre ment vagy 5 métert, a másik beállóhoz. Ahol így ráadásul nehéz felszállni, mert egymás mellett nem fér el két ember. Hiába látom, hogy bár hátul nagy a tömeg és esetleg középen fel tudnék szállni, oda nem lehet eljutni, mert útban van a beálló. Ami középen nincs is megszakítva, így a beálló közepén nem lehet hozzáférni a villamos középső ajtajához. Csak az egészet megkerülve lehet a villamos elejéhez férni, de mire megkerüli a beállót az ember, félő hogy esetleg elmegy a villamos.
Szóval én azt javasolnám, hogy a villamosok mindkét vágányon a feléjük néző beálló előtt álljanak meg, és ne legelöl.
Igen, de ez akkor sem működik, ha a vezető nem engedélyezővel nyitott ajtót.
Viszont az említett szituáció előfordulhat, sőt, elő is fordult. A szóló buszoknál sokszor ragad be az engedélyező. Ha valaki akkor jelez, amikor éppen pirosnál áll a busz (az ajtón persze), kinyit(hat)ja az ajtót.
Így van, mivel a buszvezető nem tudja külön-külön kezelni az ajtókat.
Tudja nyitni-zárni az első ajtót. Erre van is külön gomb.
Tudja nyitni és zárni egyszerre az összes ajtót.
Illetve tudja nyitni és természetesen zárni azokat ajtókat amelyeknél jeleztek. Itt mondjuk a "tudja", idézőjeles, mert ilyenkor a nyitás automata. Ahol jeleztek ott kinyílik, a többi ajtónál felül, illetve kívül az ajtó mellett villog a lámpa ami azt jelenti, hogy az utas kezeli az ajtót, belülről az ajtón lévő gombokkal, kívülről meg a felszállás jelzővel.
Mondjuk pont ezért fura a belső utasítás:
"A szolgáltatást jogosulatlanul igénybe venni kívánók utazásból történő kizárása érdekében járműveinken teljes üzemidőben első ajtón történő felszállással kombinált jegyellenőrzési rendszert kell alkalmazni.” Menete: „Az utasok nem kezelhetik az utastéri ajtókat le, illetve felszálláskor."
Tudtommal az "engedélyező" egy gomb (nem is kétállású), ami nyitja azokat az ajtókat, ahol jeleztek, illetve "aktiválja" a külső és a belső ajtónyitó gombokat is (ilyenkor villognak a zöld lámpák). "Kikapcsolni" meg úgy lehet, hogy bezárod az ajtókat.
Nem értem konkrétan a szituációt, de előfordulhat, hogy mások, más ajtónál jeleztek, ezért állt meg, ott ki is nyílt az ajtó, de mivel te nem jeleztél, nálad nem nyílt ki. Ilyen esetben az ajtószárnyakon lévő gombok megnyomásával még mindig nyithatók.
Ha ég a STOP lámpa a buszon, az nem jelenti azt, hogy ki fogja nyitni az ajtót a sofőr? Külön jelezni kell minden ajtónál? Csak mert az előbb hagyott a buszon a sofőr bácsi, mert elvileg nem jeleztem. Ebben nem vagyok biztos, de a felirat égett, az tuti.
516. 521 és a 518 is járja a köreit. Szép kis forgalom van a piac utcán egymást érik a villamosok még tanulójárat is van benne. Vajon március 1-től milyen gyér lesz a forgalom?
Nem tudja valaki, hogy tegnap miért állt több, mint 5 percet a villamos 15:55 körül az egyetemnél, utána meg vagy 3-at a pálma megálló előtt? Ment előtte egy villamos, aminek pedig volt vagy 5 perc előnye (azt pont lekéstem), gondolom azzal volt valami. Csak hát a sofőr elfelejtett tájékoztatni minket az ácsorgás okáról.
Szvsz azt így is - úgy is át kell. Ha az útvonalak nem is változnak, de a mentetrendet hozz kell (kéne) igazítani a villamoshoz.
Plusz, ha nem fogják használnia megállót, a keleti irányba közlekedő viszonylatoknál marad a maratoni Helyközi Autóbuszállomás - Csokonai színház táv, és az átszállási kapcsolatoknak annyi.
A 10-es csoportnak nem kell ott megállni, hisz ott a Kistemplom; 32-es pedig amúgy sem lesz.
Szerintem "túl nagy" forgalom lenne úgy a trolimegállónál. Nem akkora forgalomra tervezték.
Nekem jobb ötletem van:
A főépület elé visszatették a buszmegálló-táblát, mégsem áll ott meg semmi. Na, azt a "megállót" lehetne végállomásnak használni. Utána meg kifordulhatna balra, és megtehetné a kitérőt a felüljáró felé.
Így közelebb lenne a pályaudvar is, és legalább kevesebb utasnak kellene átfutkosni a nem létező zebrán.
Ja, az hogy az aluljáróban nincs akadálymentesítés, az tényleg durva. Egy párszor toltam át a biciklit, hát nem kellemes le- meg felcipelni! Babakocsival még jobb lehet. Ezen nem akarnak változtatni?
Nem hiszem. Abban sem vagyok biztos, hogy meghagyják az aluljárót. Mintha gyalogos hidat terveznének az új buszvéghez.
A többi kocsi régi fülkés kocsik valamivel kényelmesebb mint a felújított Bhv-k. A Zajtai gyorsban is ilyennek vannak azért is írtam hogy nem egy kényelemes vonat lehet.
"..a buszok a Petőfi tértől 3 percet kerülnek, hogy aztán ledobjanak az indulási oldaltól 3 percre. Ez botrány."
Azt én sem értem, hogy miért nem a trolimegállóban rakják le az utasokat? Aztán mehetne hátra viszakanyarogni a buszváróba, mert máshogy nem tud oda bejutni, az világos. A trolimegálló sincs messzebb az állomás épületétől, a villamoshoz kimondottan közelebb van. Mondjuk a buszmegállóktól meg messzebb van térben, bár időben meg közelebb, mert mire körbemegy a busz, az több idő, mint az aluljárón átsétálni. De az aluljáró meg fárasztóbb, szóval nehéz igazságot tenni. Nekem speciel energiám több van, mint időm, de tudom hogy ezzel nincs mindenki így, belátom.
Ja, az hogy az aluljáróban nincs akadálymentesítés, az tényleg durva. Egy párszor toltam át a biciklit, hát nem kellemes le- meg felcipelni! Babakocsival még jobb lehet. Ezen nem akarnak változtatni?
Lényeg a lényeg: a nagyállomás Debrecen szégyene, főleg hogy tökúj a tér előtte. Az épület taglalásába meg ne is kezdjünk bele!
Sőőőt, szerintem ne is legyen tömegközlekedés a városban, hiszen mennyivel egészségesebb lenne, ha mindenki kocogva, esetleg kerékpárral közlekedne!
Egy közlekedési társaság (mint a nevében is benne van) a közlekekedéssel foglalkozzon, ne életviteli meg egészségügyi tanácsokat osztogasson. Azt majd mindenki eldönti, hogy mikor és miként akar sportolni, nem kell azt beépíteni a napi rutinfeladatok (pl munkába járás) közé.
Amit a Petőfi térrel műveltek, az szégyen; sokkal rosszabb lett a helyzet, mint korábban volt. Jóval többet kell gyalogolni mindenhez, ami egy kifejezetten utastaszító lépés volt. Nem kéne elfelejteni, hogy vannak nehezen mozgó, idős és mozgáskorlátozott emberek is, de még egy egészséges ifjúnak se a legkellemesebb például esőben, szélben, hóban, több száz métert gyalogolni, lépcsőzni majd perceket várakozni a fedetlen megállóban a szabad ég alatt.
Nagyállomás buszvégállomás: Van arról valami infó, hogy a jelenlegi állapotok véglegesek-e vagy sem?
Én úgy tudom, nem változtatnak rajta, amíg el nem kezdik építeni az új buszvégállomást. Az el fog tartani egy ideig.
Ott az aluljáró, ahol nem kell várni a zöldre, biztonságosan át tudsz kelni, de nem, mert lemászni meg vissza pár lépcsőfokot az nagyon fárasztó!
Ennél azért bonyolultabb a helyzet. Meg kell nézni, mivé lett a Nagyállomás. A villamos a főépület előtti tér helyett a trolimegállónál tesz le, a buszok a Petőfi tértől 3 percet kerülnek, hogy aztán ledobjanak az indulási oldaltól 3 percre. Ez botrány.
Nem csak ép, egészséges, fiatal emberek járnak arra. Egy babakocsisnak több perc, mire lemegy és feljön az aluljáróból, mivel akadálymentesített rész természetesen nincs. Emellett a lépcső, és a korlátok állapota is katasztrofális. Nézzük azokat, akik a 18-44-48, és hasonló viszonylatokkal jönnek, és a villamosra szállnának át! Nagy az esély arra, hogy lekésik, és már nem 4 percenként jár.
A zebra kialakítása pedig nem jár komoly programváltoztatással. Amíg a huroknál piros van, és az Erzsébet - Wesselényi szakaszon zöld a lámpa, simán belefér a gyalogos zöld is, mivel egyirányú a szakasz, nincs párhuzamos forgalom. Tényleg "csak" a festék és a lámpa kerülne pénzbe.
Akik panaszkodnak, azoknak üzenem, hogy Budapestre ne tegyék be a lábukat, mert minden nagyobb kereszteződésben aluljáró van.
Már Budapesten is egyre több helyen teszik vissza a gyalogátkelőhelyeket az aluljárók felé (lásd Nyugati tér), mivel nem kényszeríthetik az embert a "föld alá". Lassabb, és balesetveszélyesebb, mint átmenni egy zebrán.
Debrecenben is ez a helyzet.
Nekünk persze nem gond, de aki babakocsival, kerekesszékkel, bottal, járókerettel megy, az vagy körbesétálja a teret (apropó, a zebrák is borzalmasan lettek felfestve), vagy kockáztatja a testi épségét a lépcsőn. Vicces, de sokkal kevésbé veszélyes a tiloson átmenni, mivel fél-másfél percig piros a lámpa, és mint mondtam, nincs keresztező forgalom.
Elnézést, hogy beleszólók a témába, de egy ismerősöm a DKV-tól azt állította, hogy a 2-es beindulásával megszűnik a trolipótlózás, hétvégén is. Szerintetek ez mennyire lesz reális ?
1973 nyarán Börgöndről Debrecenbe költözött ( Kossuth laktanya) a Légvédelmi Kiképző Központ.
Ez kb. 200 katonacsalád és kb. 1100+800 sorkatona városba költözését jelentette.
Az 1100 katona a Kossuthba költözött a másik 800 (ráfosok) a Bocskai laktanyába.
Ezeket a fiúkat (ha jól viselkedtek ??) három hetente engedték haza. Tehát szombaton vagy pénteken (akkor még csak minden második szombat volt szabad) megjelent Debrecen vasútállomáson úgy 500-600 sorkatona.
Közülük úgy 400 fő vagy több Budapestre illetve ottani átszállással a dunántúlra igyekezett.
Ezért a MÁV kitalálta, hogy indít egy "mentesítő vonatot". ez a vonat csak 2.osztályú kb. 7-8 db kocsikból állt, M62 húzta és Debrecenen kívül csak Szolnokon állt meg, utána nem a Bp.Nyugatiba hanem Budapest Keletibe érkezett.
Nem kellett rá semmiféle pótjegy, hisz csak mentesítő vonat volt.
A sorkatonák, mint bárhová máshová az országba 50%-os mérséklésű jegyet vehettek a vonatokra.
---------------------
Az ügy Városi közlekedési vonzata :
A Bocskaisok, lévén közel az állomás a laktanyához, egyszerűen kisétáltak a vasútra.
A Kossuthból azért ez a séta bizony több mint egy órát tartott, mert az akkor még járó 5-ös villamos képtelen lett volna az a 200-300 sorkatonát elszállítani.
A sereg ezért ezeken a napokon amolyan villamospótlót indított a Kossuthból a nagyállomásra.
Ami azt jelentette, hogy kiállt a laktanya udvarra 4-5 teherautó és 2-3 fordulóval kivitte a vitéz urakat az állomásra.
Akkoriban még pont a laktanya sarkán volt a tiszalöki vasút megállója, de pont akkor nem jött vonat befelé.
Lehet, hogy ez hosszú lesz, sok minden jutott eszembe.
A Nagyállomáson a villamosnál a piros számláló az mi? Egyszer néztem a buszmegállóból, lepergett 0-ra és semmi sem történt. Nem jött, vagy ment villamos.
Kengyelfutó. Nem hallottam róla, megnéztem mi ez. Az, hogy nem áll meg Pest után Debrecenig, az jó ötlet lenne, csak akkor nem értem, miért olyan, amilyen. Megnéztem a menetrendet, és 6(!!), mutatom betűvel, szóval hat perccel gyorsabb, mint az IC. Akkor meg minek? Tudom, én kis naiv vagyok, hogy azt gondolom, a vasút arra való, hogy elindul, és 120-al robog jó sokáig, és nem megáll minden görbe fánál. Ez nem is áll meg, csak akkor meg miért nem megy? Párizs-Genf 540 km 3,5 óra, az megy! Na mindegy, kis hazánkban ilyen a vasút, nincs mit tenni.
Nagyállomás buszvégállomás: Van arról valami infó, hogy a jelenlegi állapotok véglegesek-e vagy sem? Mert ahogy most kinéz, az nem is tudom Kelet-Üzbegisztánnak néz ki – bár igazából semmilyen népet nem akarok megsérteni, legyen inkább Kelet-Pirézia – nem úgy, mint egy európai város vadonatúj buszállomása. Merthogy ez vadiúj, kérem! Ehhez képest zsebkendőnyi területen forgolódnak a buszok, a beérkező járatok ott dobják le az utast, ahol talpalattnyi hely van, a járda repedezett, ronda, a 3 megállóból 1-ben van infóoszlop, de az sem működik. Megint kérdem, hogy ez most így készen van? A 3 megálló egy kupacban is csodás, azt vettem észre, hogy 5-el osztható percekben szeretnek menni a buszok, így percekig semmi sem jön, aztán egyszerre mindhárom megállóba, vagy még jobb, egy megállóba kettő, és kerülgetik egymást. Ja tényleg, még a zebra ötlete az aluljáró fölé. Gratulálok. Ott az aluljáró, ahol nem kell várni a zöldre, biztonságosan át tudsz kelni, de nem, mert lemászni meg vissza pár lépcsőfokot az nagyon fárasztó! Akik panaszkodnak, azoknak üzenem, hogy Budapestre ne tegyék be a lábukat, mert minden nagyobb kereszteződésben aluljáró van. Itt ez az egy van (ami forgalmas) és már ez is sok? Remélem, nem valósul meg. Legyen szíves mindenki összeszedni magát, ennyi mozgás kell, sőt sokkal több. A 200-300 méter séta az átszállásoknál, ami miatt szintén sírnak egyesek, sem fog megártani senkinek.
Értelem szerűen leszűkítettem gondolataimban a halmazt a vasárnap/pénteki járatokra Debrecen-Bp fenn említett távon IC és sebes vonatokra. Utóbbi Szolnokig van tele lefelé, IC-kre meg napokkal korábban nem kapni jegyet.
Még csak néhány hete indult be, ráadásul vizsgaidőszak van, ilyenkor jobban eloszlik a tömeg, kevesebben utaznak vasárnap. Szerintem ahogy felfedezik az emberek, majd megnő a kihasználtsága, bár jobban is reklámozhatná a MÁV, mert szerintem alig van, aki tud róla.
Mondjuk Debrecenből az indulási ideje sem a legjobb, mert aki pl a Tócóskertből érkezne, az kb pont nem éri el a 30-assal, fél órát meg senkinek nem lesz kedve várni... (De ez már nem a MÁV, hanem a DKV sara, hogy ilyen ritkán járnak a buszok, ráadásul a Petőfi tér balfasz módon történ átépítésének köszönhetően most már pluszban még sokat is kell gyalogolni, függetlenül attól, hogy melyik járattal utazik az ember.)
Ma sikerült kipróbálnom ezt a "Kengyelfutót" lassított IC személy gyorsot. Na ezzel minden r jellemző benne :D
Úgy folthatásra és számolgatásra 15% jó esetben a kihasználtsága páros irányban. Ami meglepő volt- nem MÁV érdem sajnos- a kalauz hozzáállása, utasokkal való kommunikációja, utastájékoztatás. Utóbbi miatt sír a szemem. Hogy nem képesen használni az utastájékoztató rendszert az állomáson / vonaton?!
Másik: hideg zuhany leszállás után jegypénztárnál.
Ha vasárnapa kérek jegyet miért nem vasárnaptól adják a jegyet?! Jó tudom hogy érvényességi idő... de mégis.
Ha pay passal akarok fizetni akkor mondja azt, hogy nem lehet, ne azt ha visszakérdek, hogy "de hát jó ez".
Ha megkérdem mikor megy a vonat B.pestre a 4 körül mióta válasz?!
Ekkora analfabetizmus van Debrecenbe a Nagyállomás MÁV pénztárban?!
A '002-t kb. két nap alatt sikerült rendesen leamortizálni. A friss fényezés kívül már össze van karcolva-húzgálva, az ajtók alól meg lógnak a gumik, a beltérről meg nem is érdemes beszélni. :(
Azért az utasok kényelem legyen már fontosabb, mint hogy a személyzetnek nehéz elolvasni egypár számot. Olyan sokfelé a világban ezt meg tudják oldani, nem hiszem hogy itt lehetetlen lenne.
Vagy aki 15-én megérkezik Debrecenbe mert itt fog dolgozni, az milyen bérletet vegyen? Teljes árút fél hónapra? Vagy malmozzon 20-ig, és akkor vegyen félhavit 30%-os felárral?
Más: Tegnap egy 13-as sofőr azt hitte, hogy elfér, de mégsem.
Sofőröknek volt nehéz ellenőrizni. Ők nem látják hogy mi van ráírva, a jegyet még úgysem.
Bp-en egyik haverommal szoktam dumálni vezetés közben - na most lebuktam, vessétek rám a követ, akkor ha nem tettetek ilyet :D - és neki kell egyajtózni. Jó magam is megsasolom a szelvényeket és ahogy elviharzik az utas alig lehet látni hogy mi van rányomtatva, ráadásul mindenféle tokban/pénztárcában vannak a bérletek... A fülke ajtaja, üvege is néha zavaró tényező így igen nehéz.
Jegyet meg lehetetlen látni.
Nota bene ellenőrökkel célszerűbb ezt ellenőrizni. Pesten is néha eléggé lassú folyamat néha lehet látni amikor odanéznek/hajolnak.
Megállapítani 16-án, hogy egy szám kisebb-e, mint 18, az eltart vagy 0,3 mp-ig! Kb. ugyanannyi idő, mint az, hogy január és február az különböző hónap-e.
Az ellenőrök dolgát nehezítette. Nem volt elég rápillantani és látta, hogy melyik havi bérlet, hanem meg kellett nézni jobban, hogy melyik napig érvényes. Ez drága időt rabolt el az életükből, lassította a munkájukat.
Öööö, nem lett volna egyszerűbb úgy, hogy ha n-edikén veszed, akkor köv. hónap n+2-edikéig még jó? Az kb. 1 hónap azt kész. Az még mindig nem derült ki, hogy miért törölték el? Az utasok, vagy az eladók processzorát terhelte túl?
A 30 napos naptárat úgy értettem, hogy volt egy hatalmas mátrix minden jegypénztárban ami tartalmazta az adott nap utáni 30. napot.
Tehát ha megvetted február 15-i érvényességgel a bérletet, akkor nem kellett fellapozni a naptárat, hogy mikorra esik az onnantól számított 30 nap, hanem a február 15 mellé oda volt írva a mátrixba március 17, így egyből rá tudta pecsételni (némi pecsét beállítás után) a pénztáros a dátumot a bérletre.
A kérdés, hogy miért adták ki? Ha úgyis van elég busz, akkor nem kellett volna kiadni. Ha pedig nincs elég és pótolni kellett, akkor miért viszik el? Amúgy meg elég ronda ez a bilikék szín. :D
Én pl. pont örülök annak, hogy ez a téma pörög jobban, mert a másik témához nincs jogosultságom hozzászólni - és nem is szeretném, ha lenne.
Én azt gondolom, hogy a többi sokmilió fórumhoz hasonlóan, amik a neten vannak, itt is lehet normális beszélgetést folytatni, ez esetben Debrecen közlekedéséről. Őszintén szólva az, hogy melyik rendszámú busz mikor hol van, olyan mérhetetlenül nagyon nem érdekel, hogy az szavakkal ki sem fejezhető. Nem tudok elképzelni olyan élethelyzetet, ahol ez az infomráció bárkinek is érdekes legyen. Még egy buszsofőrnek sem. De ha őket nagyon érdekli, akkor csináljon a DKV nekik egy belső céges hálót és ott irogassák egymásnak, hogy Józsi éppen mikor hol jár.
Ez a topik - vagy egy másik - meg legyen meghirdetve a releváns információknak, ami nem oda való, azt meg moderálják ki.
Persze én egy senki vagyok itt, nem vagyok tagja a kemény magnak, főleg csak olvasni szoktam, csak néha írok, úgyhogy ez most itt nem egy "majd én megmondom a frankót" dolog volt, csak egy ötlet. Ja, és az a másik topik ne legyen "felvételhez" kötve, mert a Fényes Arcúakat az Elefántcsont Toronyban annyira nem szereti senki.
Én a város közösségi közlekedését a következőképpen alakítanám át a villamos beindulása után. Ha valakit bővebben is érdekel a tervezetem, az küldjön egy e-mailt a vanyi94@freemail.hu címre. A járatoknál az útvonalat írom le, azon belül is a főbb utcákat, hogy eltudjátok képzelni. Akkor a járatok:
1 (villamos): Nagyállomás - Péterfia utca - Egyetem
2 (Villamos): Nagyállomás - Dózsa - György utca - Nagyállomás
3/3A (troli/pótló): Vincellér u - István u - Széchenyi u - Csapó u - Köztemető, fők./Kassai út (41 és 3 összekötése)
4 (troli/pótló): Vincellér u - Derék u - Kishegyesi út - Kossuth u - Dobozi ltp (eredeti 4-es)
11/11Y: Nagyállomás - (Zsibogó -) Szabó K. u - Hétvezér u - Sólyom u - Sámsoni út - Csapó u - Dósa nádor tér
12: Vincellér u - István út -Kishegyesi út - mostani útvonal. A fővégállomás a Gyógyszergyár
13/13E: mostani útvonalvezetés, a rásegítőjáratok gyorsjáratok
14/14Y: Wesselényi ltp - Sumen u - Széchenyi u - Bartók B. u - Szabó L. u - (IT Services) - Vezér u - Doberdó u
15: Segner tér - Széchenyi u - Piac u - Szent A. u - Vágóhíd u - mostani kör Pac érintésével
15F: Segner tér - Széchenyi u - Kossuth u - Klaipedia u - Szent A. u - fordított kör Pac érintésével
16: jelenlegi
17: jelenlegi
18: Nagyállomás - Monostorpályi út - Széna tér - Leiningen u - Nagyállomás
18F: Nagyállomás - Leiningen u - Széna tér - Monostorpályi út - Nagyállomás
19: mostani, de mindkét irányban a Miklós utcán át (új megállók a Szív és az Iskola utcáknál)
20: Doberdó u - Dóczy J. u - Klinikák - Hadházi út É felé - Kassai út - Sámsoni út - Veres P. u - Budai u - Doberdó u
21: mostani
22E: Nagyállomás: Nyugati u - Kishegyesi út - Műanyaggyár
23: Sámsoni út - Júlia-telep - Kassai út - Hadházi út (végig) - Egyetem sgt - Ibolya u - Dózsa Gy. u - Malompark - Hadházi út (végig) - Kassai út - Júlia-telep - Sámsoni út (3 új megálló építése szükséges)
24: Vincellér u - Pesti u - Csapó u - Temető - Egyetem - Doberdó u
25: Doberdó u - Böszörményi út - Segner tér - jelenlegi útvonal. Külső végállomás: Regionális Képzőközpont
25F: ugyanaz, mint a 25, csak fordított kör. Külső végállomás: Acsádi út
26: Vincellér u - Derék u - Hatvan u - Gyógyszergyár - Auguszta - Vincellér u
30: Jégcsarnok - Déli sor - Nagyállomás - Vágóhíd u - Bánk
33/33Y: Segner tér - Böszörményi út - Balmazújvárosi út - (Auchan áruház -) Kismacs - Nagymacs
Józsai: a Doberdó utcától indulnak Józsa felé
37: jelenlegi, de csak csúcsidőben közlekedik
38: Nagyállomás - Nyugati u - Hatvan u - Bethlen u - Bartók B út - Böszörményi út - Békessy B. út - Móricz út - Pallagi út - Nagyerdei krt - Bolyai u - Böszörményi út - megyegyezik az idefelé vezető úttal
38Y: műszakváltáskor közlekedik, kihagyva az OTI-t és a Kenézyt
39: jelenlegi
40: Nagyállomás - Piac u - Széchenyi u - Nyugati u - Kishegyesi út - Kishatár u
41: Doberdó u - Böszörményi út - Nyugati utca - Széchenyi u - Kinizsi nyomda
42/42A: Nagyállomástól közlekedik, onnan jelenlegi útvonal a NYIP felé
43: csak a Dobozi ltp és a Kishatár u között jár
44: Nagyállomás - Mikepércsi út - Ozmán u - Szávay u - Hun u - Mikepércsi út - Nagyállomás
44F: Nagyállomás - Mikepércsi út - Hun u - Szávay u - Ozmán u - Mikepércsi út - Nagyállomás (4 megálló építése)
45/45A: Vincellér u - István u - Nyugati u - Faraktár u - Haláp/Kéknyelű u
46/46Y/46E: jelenlegi
47/47Y: Nagyállomás - Mikepércsi út - (Tesco Airport -) Gázvezeték u - Vadász u
48: jelenlegi
49: jelenlegi 30I
50: Sámsoni út - Külső Sámsoni út - Méhészföld - Dombostanya
51: Vezér u - Böszörményi út - Nyugati u - Kossuth u - Faraktár u - Létai út - Lahner u - Diószegi út
52E: Segner tér - Széchenyi u - Piac u - Nagyállomás - Mikepércsi út - Vekeri-tó
53E: Nagyállomás - Piac u - Széchenyi u - Vincellér u - Kishegyesi út - Pósa u - Auchan áruház
54E: Doberdó u - Kartács u - Békessy B. u - Mikszáth K. u - Nádor u - Füredi út - Balmazújvárosi út - Auchan (NYIP) csatlakozás a 23-ashoz
513-aska ma is ismerkedett az új pályával, vagy inkább a villamosvezető a villamossal és a pályával. Tanulójáratként ment körbe. Sajnos nem volt nálam fényképezőgép, így csak a mobillal tudtam készíteni képeket, enyhén silány minőségben :(, de a lényeg látszik, azaz van bizonyíték rá, hogy körbemegy a villamos és elhihetitek, hogy már nem szikrázik nagyon! :)
Aztán egy kis akadályba ütközött, mert egy magára hagyott gép állt a síneken! :)
De aztán a munkás bácsi eltolta és haladhatott tovább útján a villamos! :)
Pontosan az ilyenek miatt lenne jó, ha "visszaköltöznénk" a "Debrecen és térségének tömegközlekedése" topicra és ott az ilyeneknek nem lenne helye... Nem idegesítenénk vele magunkat, oda nem tudna ilyen "fontos" információkat írni... Én nagyon sajnálom, hogy az a topic néha úgy tűnik, mintha haldokolna, néha már úgy érzem, mintha magammal beszélgetnék... :( Jó volt az a rendszer, amikor kellett egy szint az oda való bekerüléshez, így nem írkálhatott oda senkisem. Anno persze én is rögtön kértem a felvételemet oda, és el lettem utasítva teljesen jogosan! Aztán ebbe a topicba írkáltam és kiérdemeltem az oda való bekerülést. Szerintem tartsuk meg ezt a szokást, és menjünk oda vissza és persze, ha valaki innen értelmes, normális bejegyzéseket ír, akkor nyugodtan be lehet venni oda is! :)
Jól látom, hogy a tegnapi Dózsa György utcai tűz alatt a DAB Székház irányába közlekedő buszok a szemközti sávban közlekedtek a villamossíneken??? (lsd. KÉP)
Azért akár egy ilyen eset is jól megkavarhatja majd a leendő villamosközlekedést... Csupa izgalom lesz!!! :) Kíváncsi vagyok, hogy milyen gyorsan fognak majd reagálni egy ilyen esetben, milyen gyorsan kezdik meg majd a villamospótlózást?! És persze lesz-e rá elegendő busz?
Ha jól tudom, van egy olyan belső utasítás a DKV-nál, hogy a posta előtti csonkavágányra csak Bengáli állhat ki tartaléknak. Kiváncsi vagyok, hogyha elindul a 2-es villamos, fog-e ez változni, vagy továbbra is érvényben marad? Láthatunk-e vajon Bengálit a kettesen? :)
A DKV mikor fogja megosztani a kedves utasaival, hogy a 2-es villamos beindulása után hogyan fog átalakulni városunk tömegközlekedése. Mert kb másfél hónap múlva fél üzembe elkezd működni, ha úgy vesszük.
Amikor néha azzal utazok, a tényleges és a "hány perc múlva jön" összege, ami elvileg a várható megérkezés ideje, 3-4 perces tartományban mozog, pedig elvileg annak nem kéne változni: Egy perc múlva mindig egy perccel hamarabb kellene jönni :) Ráadásul forgalomfüggetlen, szóval nem is jöhet közbe semmi.
Szerintem csak is az lehet, mert a villamospótlók kb nem tudnának honnan indulni, csak azt nem tudom lenne-e elég buszok mindkét vonal pótlására ha úgy alakúlna. Vajon a 2-es villamos átadása után is lesz trolipótlózás ez a másik érdekes kérdéskör?
Az is igaz, hogy több helyen van ott feleslegesen. Például a Tisza István utcán, vagy a Széchenyin a Helyközi Autóbuszállomás és a Debreceni Ítélőtábla között.
Ma jártam a 2-es postán. Minek tették vissza a buszmegálló táblát a Nagyállomás elé (régi 31-es megálló)? Elvileg eszük ágában sincs visszaállítani a korábbi forgalmi rendet.
Még az is beleférhet, de akkor a Sámsoni úti pihenőt használhatnák végre.
Viszont olyan hosszú útvonalnál a Júlia-telep kitérőt se nagyon kéne erőltetni. Reggel van ott bőven utas, de egyébként elhanyagolható. A Nagy Jenő utcánál is sokan felszállnának, kb. egy vonalban van a Júlia-telepi megállóval.
A 19-es mintapéldája annak, ahogy a csuklós buszok hiánya, és a ritka követés leszoktatta az utasokat az igénybevételről. Pláne a 40 perces közlekedés.
Szerintem az útvonal is megérett már a módosításra. Oda-vissza a Miklós utcán kellene közlekedjen, és két új megállót is ki kellene alakítani, ami a buszállomáshoz közel esik.
És a korábban kért, de elutasított Nagy Jenő utca környéki megállót is meg kellene építeni.
Főleg nyáron, illetve tanszünetben raknak rá csuklóst a kánaán akkor volt mikor két csuklós is volt rajta egyszerre. Meg is akartam örökíteni nyáron azt, hogy csuklós van rajta de nem tudtam mert egy érdekes dolog történt kiment a busz a Sámsoni úti fordulóig majd ott garázsmenetre pakolta magát, és egy ott várakozó szóló állt be helyette.
A 19-esen a szolgáltatóváltás óta nem is láttam csuklóst. A HV idejében mindig az volt. Eddig is szörnyű volt, de mióta a Sámsonin dolgozom, és az elmúlt hónapban végig tömegközlekednem kellett...
Szörnyű. Vagy sprintelek a melóhelykor 8-kor, hogy elérjem a 8:05-öst, vagy várhatok odabent 8:45-ig. Ez persze a hétvége.
Hétköznap többször maradt ki (vagy késett) egy-egy járat, utána borzalmas zsúfoltság volt.
Nem hiszem, hogy ilyen menetrend mellett csuklóst tennének rá. Egy betétjárat viszont mem ártana.
Vagy inkább a 23-as útvonalát kéne módosítani. Leteszi az utasokat a Júlia-telepen, aztán kimegy pihenni a Sámsoni útra. Ez így nonszensz, a Sámsoni fordulóban sok utasa lenne.
Plusz a Sámsonin van tartózkodóhely is a járművezetők számára, de alig van kihasználva. Akár belső végállomás is lehetne.
Személy szerint a 33-as végállomását helyezném át a Segnerről a Sámsonira.
Jó reggelt mindenkinek elnézést, hogy belekotyogok a dolgokba csak azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek a 2-es villamos beindítása után hova kerülnek mely viszonylatokra kerülnek át a csuklósok ?
Tehát eddig elvileg a 002, 077, 094 lettek átfestve. Tegnap bement a 080 és már bent állt a 067, de ez utóbbi kissé bizonytalan még, mert a Facebook-os topictársak szerint balesetezett nemrég és a javítása miatt is állhat ott. Majd kiderül.
Ma délelőtt elment az ötödik szóló is átfestésre a Monostorpályi útra ('080), illetve ott van még a '067 is - eddig átfestetlenül -, ami még December végén gurult be a telepre.
A múltkor a 37-es ami az is elhagyja a város viszafele tök üresen lekapcsolt lámpával jött. Az Álmosdi és Nyírbélteki meg is előzte közben szedtük össze az utasokat előtte:)
30-án este 18:00-19:00 körül fogok megérkezni Debrecenbe, vagy a Segner téren vagy a Nagyállomáson fogok vásárolni 3 napos jegyet, remélem nem pont a bankkártyás ablak lesz zárva akkor. :)
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a DKV pénztáraiban (pl. Segner tér, Nagyállomás) van-e bankkártyás fizetési lehetőség vagy csak KP? Sajnos a honlapon nem találtam infót :(
Hidd el nagyon sok valséget tanultam. Ha gondolod, leírom, hogy mennyi a pontos valószínűsége annak, hogy két matricában tök ugyanazok a matricák kerülnek!!! Hidd el, nagyon nem sok! :D
"A matricák véletlenszerűen kerülnek egy tasakba."
Na ez az, aminek nagyon kicsi a valószínűsége az alábbi miatt: egyszerre kapott két matricacsomagban teljesen ugyanaz az 5 matrica volt benne. (ennek nagyon kicsi az esélye...) És már több olyan matrica csomag volt, ahol lényegében 5 egymást követő matrica volt benne... :)
Akkor úgy tűnik, hogy valóban visszaáll a rend bő két hónapra! :)
"Nagy Attila elmondta, ehhez kapcsolódóan december 23-tól a 12-es, 15-ös, 15Y-os, 22-es, 22Y-os, 23-as, 24-es, 24Y-os, 31-es és 32-es autóbuszok újra az eredeti útvonalon közlekednek."
És egy nagy pozitívum, amit alapból sem értettem, hogy miért nem így terveztek!!!
"Varga Zoltán egy örömhíről is beszámolt: a városháza meghallotta a közlekedők azon igényét, hogy a Dózsa György utcáról lehessen balra kanyarodni a Balmazújvárosi út irányába, így napokon belül helyreáll ott is a korábban megszokott rend."
Elképzelhető, mert egyébként még mindig eléggé szikrázott a sín és a kerék között... De egyébként ment már végig CAF is a 2-esen aznap, amikor átadták a típusengedélyt!!! Sajnos nem láttam, de dehir.hu-s videó alapján látszik, hogy CAF járt már a Doberdón is! :)
Egyébként holnap jár le a határidő a pálya elkészüléséhez, ma nagyon serényen dolgoztak is: díszkövek, fűleterítés, stb.
Valaki tud róla valamit, hogy holnap fog körbemenni villamos valamikor? Ha igen, írjátok már meg légyszi! Köszi! :)