Keresés

Részletes keresés

16416 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1288
Üdv

Nem. Azt is felülről lefelé tartó, taposó, külső vagy belső talpéllel törénő mozdulatnak írták le. Bár, amit te írtál az sem lehetetlen. Mindenesetre ezek sem tartoznak a kellemes dolgok közzé.
Előzmény: Törölt nick (1287)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1286
"a Kickboxer c. klasszikusban" na igen szerintem az a film csak ár
tott a thai boxnak...

"akéreg, meg görcsök pluszban még jól oda is vernek a lábnak."
héjhéé én nem a combost mondtam, hanem a sipi edzést na :))
Előzmény: Törölt nick (1269)
16416 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1285
Üdv

Ez egy kicsit más téma. Egyszer halottam (vagy igaz, vagy sem), hogy az USA hadseregében tanítják, hogy hogyan kell a bakancs talpélével lezúzni az ellenség sípcsontján, vádliján a bőrt (húst). Ez is valami hasonló mozdulat lehet.
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1284
Épp tegnap néztem meg a Kukli-Lechner féle utcaiharcos mérkőzést, mondhatom nagyon szépen ledolgozta Kukli azt a "néhány" kg hátrányt az alatt a gyenge 18 perc alatt :).
Előzmény: Törölt nick (1271)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1283

A leírásodból egy hasonló dolgot tudok elképzelni: támadás indítása térdrúgással, felhúzni magasra, oldalra kitörve pedig a leszálló ágban a térdre vinni a sarkat/talpélt. Az biztos, hogy ahogy írtad is, tuti hogy ki kell lépni oldalra.

A másik, hogy ütésből belépve nyerni meg a távot, és úgy rúgni a térdet. Viszont közelről célozni is kell vele...bár gondolom az sem lenne kellemes, ha egy lefelé irányuló rúgás a vádlit nyúzná meg...

Előzmény: 16416 (1282)
16416 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1282
Hali

Hát bizony elég magasról indított. Ráadásul egészen közelről belépve, miközben fejre támadott. Nagyon sunyi technika volt. Be is szoptam rendesen. Nem volt időm letérdelni, vagy más módon védeni a lábam (mondjuk ez az én képzetlenségem hibája is volt). Mindenesetre egy életre elraktároztam magamnak ezt a mozdulatsort, mint kellően "szemét" technikát, ami önvédelemre kiváló. Képzett ellenfél ellen is van esély alkalmazni, mert jó tempóban, elterelő támadás mellett döntő lehet, ha sikeres a kivitelezése. Még "félresikerülve" (bizonyos szinten védve) is elég kellemetlen tud lenni.

Egyetlen negatívum a mozdulatban, hogy mivel nem szigorúan vett rúgás, ezért közelről kell indítani, a viszonylagos magas kezdéshez meg jó ruganyosnak kell lenni. Talán rosszul írtam és Thai Box-os volt a srác és nem kung-fu-s (elég régen volt). Mindenesetre, ha valaki ismeri ezt a technikát az leírhatná. Köszi.
Előzmény: Törölt nick (1276)
sexmachinehead Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1281
Azert a keresztszalag nem szakad olyan konnyen. Viszont annal nehezebben gyogyul, ugyhogy csak vigyazni:(
Előzmény: Törölt nick (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1280
Ha kedves akarsz lenni... ha nem, akkor taposórúgás a tartó láb térdére. Versenykörülmények, edzés esetén a leírt mód a legjobb, esetleg lábsöpréses földrevitel.
Előzmény: Törölt nick (1278)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1276

Szvsz ahhoz hogy tapossanak a térdbe, igen magasra kell emelni a lábat...ellenben a köríves combost ha lehúzzák térdre, akkor ott nem nagyon tűnik fel a különbség, mármint védekező oldalon.

Megjegyzem a taposó rúgás a térd befordításával védhető, így rossz esetben maximum lemész térdelésbe, de nem törik az ízület. Körívesnél, ahol az erő iránya nem lefelé (max 45 fok), hanem oldal-lefelé (max 60 fok) megy, ott a térd befordítása mellett is oldalirányú ízületterhelés megvan, és van hatása a rúgásnak.

 

Mellesleg, önvédelemnél valószínűleg a legbunkóbb és legegyszerűbb rúgás, a lentről indított focirúgás herére a legjobb, ott nincs olyan hogy befordítja, kifordítja...

Előzmény: 16416 (1274)
16416 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1274
Hali

Sajnos nekem már megmutatták. Edzésen, és versenyeken tiltott technika. Amint mondottam nem rugás, hanem "belelépés". Nem is tudom melyik kung-fu sílus sajátja, de baromi hatásos. A másik, hogy tényleg önvédelmi mechanizmus. Versenykeretek között szabályos küzdőállás mellett nehéz kivitelezni. Az igazat megvallva én így kaptam be, bár nem számítottam ilyettén technikára. Az ellenfelemet le is léptették, bár engem nem vígasztal, hisz hetekig nem tudtam utánna rendesen járni. Valahogy úgy nézett kia mozdulat, hogy felülről, és oldalról egy sréhen lefelé tartó taposás szerű mozdulattal belelépnek oldalról a térdízületbe. Ezt szépen kombinálták egy oldalra elmozdulással. Egyébként helytelen állásnál, mind kívülről, mint belülről sebezhető az elülső láb. És mint itt is megjegyezték, a térdnek nem kell nagy rúgás ahhoz, hogy sérüljön. Nem véletlen nem tanítják ezeket a technikákat, csak egy bizonyos szinten felül. Nekem is azt mondták, hogy örüljek annak, hogy nem volt teljesen jól kivitelezve, mert akkor most gipszben lenne a lábam.
Előzmény: Törölt nick (1270)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1273

Igen, ha valaki áll a buszmegállóban, és odalépve megrúgod. Ha valaki támadólag lép fel, akkor feltételezzük nem kinyújtott lábakkal, a sarkán tartott súlyponttal áll, hanem minimum rogyasztott térddel, hajlított lábakkal.

Mellesleg ahhoz, hogy a térdet hatásosan megrúgd, a legjobb ha az ízületet támadod, ami nagyon nem esik "lábra", mivel a rúgásirányra nem 90 fokban áll.

Előzmény: Törölt nick (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1271

Nem akarok feleslegesen vitatkozni, de nem biztos hogy egy edzett izom, amelyik nem szokta az ütést-rúgást elegendő. Élő példa: aki esetleg emlékszik arra, mikor itthon Tasnádi elkezdte nyomni az utcai harcosok versenyét, volt egy Deák "Könyörtelen" Ferenc nevezetű srác. Elmebeteg ökör volt, volt hogy a meccset úgy nyomta le hogy az első menetben eltörték az orrát, utána hetekig gyógyult. A srác volt kb 110 kg, színizom, és kellően fájdalomtűrő, edzettem a sráccal, elsőkezű az információ. Nagyon keményen edzett, futott, boxolt, és abban bízott, hogy ha egy parasztlengője befut, ott ember talpon nem marad. Az esetek 90%-ban bejött.

És, volt egy 65kg-os kis Thai box-os srác (ebben nem vagyok biztos, hogy a Kunkli Tivadar volt-e), akivel az ALL döntőt nyomták. A srác semmi mást nem csinált, odalépett, egy combos a Könyörtelennek, és ellépett. Ezt csinálta két meneten keresztül, a végére a srác járni nem tudott, nemhogy elmozogni a ringben. Ekkor odament, fejberúgta, és ennyi volt, akkor asszem 1M volt a fődíj, ez nagy pénz volt.

 

A fentiekkel csak annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy futhatsz, guggolhatsz, gumiabroncsot rugdoshatsz: ha nem vagy felkészülve, edzőpartnerrel edzve, ilyen primitív technika (mert valljuk be a combos elég primitív) is kivégezhet.

Előzmény: pwmosquito (1267)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1270

Ha megmutatod nekem, hogy a szemben álló támadónak hogy lépsz bele oldalról a térdébe, jövök neked egy bambival. Szvsz máshogy nem tudod megtenni, minthogy oldalról rúgod meg, és a végén megcsűröd lefelé az ívét. Ezzel csak annyi a gond, hogy baromi sokat kell gyakorolni, hogy a lefelé ív miatt erő is maradjon benne, plusz elég gyors is maradjon.

 

A combos mint önvédelem természetesen nem a legjobb eszköz, de ahogy többen is írtuk, igen hatásos lehet. Ha másra nem, hát arra, hogy odarúg az ember, és utána szépen elfut. Aki meg kap egy emberes combost, nemhogy futni nem fog utána, de örül ha hazasétál.

Előzmény: 16416 (1263)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1269

Ahogy a Kickboxer c. klasszikusban is mutatták, igaz? :o)))))

 

Szvsz ha csak egy sima fát rugdalsz, akkor az nem teljesen olyan, mint egy combos. A fakéreg, meg görcsök pluszban még jól oda is vernek a lábnak... A kocsigumis megoldás akár jónak is tűnhet, már csak a megvalósítás kérdéses: elmegyek edzeni, hátamracsapok egy gumit, viszek némi kötelet, esetleg egy-két szivacslapot... :o)) Jóvanna, csak szórakoztam ;)

Előzmény: f_zsolt_01 (1265)
pwmosquito Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1267
Nem 160al kell guggolni ehhez, hanem a saját súlyoddal napi párszázat, és úgy egész más lesz a szitu, hidd el mindkettőben van tapasztalatom ;)
Az a dolog lényege, hogy szívós legyen az az izom, ergó lehessen gyötörni(mazohisták előnyben), nem pedig az, hogy milyen erős/nagy.
Előzmény: Törölt nick (1256)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1266
"megfelelő, küzdősportspecifikus edzéssel felkészített izomé."
Ezzel is egyetértek, mindenképp kellenek a szívós, kemény izmok. Annyi hozzáfűznivalóm van csak, hogy az izmokkal meg kell tanítani azt az érzést, hogy megrúgják megütik őket, nekem az első fél év thai box edzésem alatt voltak azok az érdekes élményeim, hogy a fejem még menni akart előre a testem meg szépen összecsuklott (ezen a ponton mindig nagyon elcsodálkoztam :)))).
Előzmény: Bandi-T (1261)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1265
:)) Bandi-T Köszönöm :)))!
Mintha mézzel kenegetnének: " - neked sokkal atletikusabb, szívósabb az alkatod, "
Egyébként szaszának is volt néhány jó ötlete sipire pl.: kivágott fa törzsére autógumi és azt rúgni. Sajna az én sipim sincs még kellőképp feledzve, de mindenképp az aktív edzés híve vagyok (én pl. képtelen lennél órákig gurigázni egy kólásüveggel stb.). Most hogy így írosgatok eszembe jutott egy másik módszer is ami nagyon hatásos, csak egy kicsit fájdalmas is. A módszer egyszerű: hajlékony, fiatal fa törzsének a rugdosása. Lábanként kb 20-20 -at kell rugni és ennyi elég is egyszerre. A fontos pontja a dolognak, hogy előtte be kell melegíteni a láb izomzatát és csak úgy érdemes elkezdeni. Pl. én ki szoktam futni a határba a megfelelő fához (de Bp. -ieknek pl. ott a Margitsziget az tele van ilyen kis fácskákkal) és annyi elég is bemelegítésnek.
Előzmény: Bandi-T (1260)
Rigor Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1264

Szerintem a leghatásosabb "combos" az ami ránézésre hatalmas köríves combosnak indul, ám mégsem a combot éri, hanem hirtelen megkerüli és ugyan jóval kevesebb erővel, de a herére csapódik (a köríves védésére készülő ellenfél még jól ki is nyílik).

Arra is lehet gyúrni persze, meg szemre, és persze torokra, de ezeket csak a felsőfokú fakíriskolában tanítják:)

Előzmény: 16416 (1263)
16416 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1263
Üdv mindenkinek

Szerintem az igazán megfelelő önvédelmi technikák (természetesen megfelelő gyakorlattal) izületekre mennek. Gondoljatok bele ki tud "csontra" gyúrni. Amúgy is minél nagyobb "izom" tömeget hord valaki, annál sebezhetőbb a váza. Esetlegesen combrugás helyett nyugodtan tessék a térdet támadni (szigorúan önvédelem esetén). Arra feszítsen fel az ellen. Pl. oldal irányból becsülettel belelépsz a térdébe. Ez konbinálva az ellenfél esetleges hibás állásával már fél siker. Nem beszélve arról, hogy a te sérülésveszélyed is kisebb. Kevésbé van veszélyben a sípcsontod. Én mások által elmondva igen kellemetlen combosokat tudok produkálmi, de sokszor (az én technikai hiányosságom miatt nekem ugyan olyan kellemetlen a találat, legfeljebb nem mutatom ki :-) ). Természetesen egy kellemes combos is lehet lehangoló :-) , de az ellen azért lehet védekezni ( nem mintha felkészülés mellett az izületeket ért támadást ne lehetne védeni).

Nem akartam beledumálni semmibe, ez is csak egy vélemény. Az a lényeg, hogy bármely stílust is űzöd: gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj...
Rigor Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1262
Abból is lehet tanulni:)
Előzmény: Törölt nick (1259)
Bandi-T Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1261
"Láb izomzaterősítése nem sokat ér, tapasztalatból mondom. Ahol edzettünk volt gyúróterem is, éa sok kokszolt okos nem hitte el hogy egy combos milyen vad lehet."

Szerintem azért egy csak kondizós izom szívóssága sokkal gyengébb is lehet, mint egy megfelelő, küzdősportspecifikus edzéssel felkészített izomé. Koksszal hízlalt, "felfújt" izomról nem is beszélve. Úgyhogy szerintem ez az ellenpélda nem bizonyító erejű.

Azzal viszont, hogy fontos a jó technika, és kell az edzőpartneres gyakorlás, persze határozottan egyetértek.
Előzmény: Törölt nick (1256)
Bandi-T Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1260
"Sipiedzésnél egyébként én is a kőzsákra, kemény zsák/thai pad rúgására és sipivédő nélküli sparringra esküszöm (természetesen ezzel párhuzamosan fontos a megfelelő lábápoló krémek használata :) és a megfelelő táplálkozás is)."

Valamint az alkat is - neked sokkal atletikusabb, szívósabb az alkatod, mint Libidollnak vagy nekem, ezért neked ez sokkal könnyebben megy, nekünk viszont meg kell küzdenünk a dologgal, úgyhogy több tanácsra, óvatosságra és odafigyelésre van szükségünk. :)
Előzmény: f_zsolt_01 (1255)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1259
Ez tény.... viszont a szomszéd lehet nem jön el egy haleffel a kezében :o))
Előzmény: Rigor (1258)
Rigor Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1258
dummy babával meg nem lehet ütőerőt fejleszteni... kb hasonló kategória mint az ütőlabda csak ergonómikusabb.
Előzmény: Törölt nick (1257)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1257

Arra figyelj, hogy a betonfödém viszi a hangot, mint állat. Ha azon támaszkodik bármilyen tartóállvány, és arra lánccal zsákot teszel amit ütsz, az alattadlakó nagyon ideges lesz...

Nekünk anno alattunk volt egy zsák felszerelve egy pincébe (1őn laktunk, 1 szint volt köztünk), amikor rájöttem hogy honnan jön a zaj, meg mi az, akkor szóltam a srácnak hogy talán ezt hanyagolja, olyan elviselhetetlen volt a zaj.

 

Csak azért szólok, ezt számold bele... Egyébként 55 körül lehet venni dummy babát, annak a talpazatába tölthetsz homokot is, és az talán annyira nem zajos..

Előzmény: Bandi-T (1251)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1256

Láb izomzaterősítése nem sokat ér, tapasztalatból mondom. Ahol edzettünk volt gyúróterem is, éa sok kokszolt okos nem hitte el hogy egy combos milyen vad lehet. Akkor voltam 70kg, a srác olyan 110, és 160al guggolgatott, tehát volt combja rendesen. Két rúgás, jobbról-balról, és mondta hogy ez semmi, nem is érzi. Mondtuk hogy akkor jöjjön közelebb és üssön meg... két lépés után megrogyott a lába, 2 hetet kihagyott edzésből, mert alig bírt járni.

 

A combosnál az a lényeg, hogy hova rúgják. Lehet rúgni sok helyre, lefelé csűrve hogy a térdet is roppantsa, de a legjobb kb 45 fokban felfelé a combizom-csúcsra (térdkalács felett kb 5-10 cm). Ekkor az izmokat úgy meggyűri a rúgás, hogy nem csak egy sima zúzódása lesz, hanem egy sokkal fájdalmasabb és hatásosabb sérülése.

Ezt pedig levédeni csak úgy lehet, hogy ha ismeri az ember a combosok természetét, és kifordítja a lábát, kicsit megemeli a sarkát. Ha minden pont jól sikerült, akkor a rúgás érintőlegesen elcsúszik a comb felső részén, és szinte hatás nélkül megy tovább. Ezt pedig máshogy nem lehet megszokni/tapasztalni, mint edzőpartnerrel...

Előzmény: Bandi-T (1248)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1255
"be tudál nyomni rajta egy krátert," ilyenkor "vizesedik" a láb. Tehát valóban be tudod nyomni a sipidbe az ujjad, de az nem a sipi, hanem a kötőszövet (tele vizzel :)). Ha ilyen állapotban mennél el dokihoz akkor pl. simán szívproblémákra gyanakodna (persze csak akkor, ha nem mondanád el, hogy valóban mitől is van)

Sipiedzésnél egyébként én is a kőzsákra, kemény zsák/thai pad rúgására és sipivédő nélküli sparringra esküszöm (természetesen ezzel párhuzamosan fontos a megfelelő lábápoló krémek használata :) és a megfelelő táplálkozás is).
Előzmény: Bandi-T (1249)
Bandi-T Creative Commons License 2006.04.05 0 0 1253
Van. Egy - valószínűleg vastagabb - hosszában, a szomszéd ház felé, meg van egy egyszerű közfal.
Előzmény: Törölt nick (1252)
Bandi-T Creative Commons License 2006.04.05 0 0 1251
Engedelmetekkel beteszem ide is, mert úgy tűnik a ringesebb/fullosabb csapat inkább ide jár, mint a Harcművészetek topikba.

Állványos zsákfelfüggesztést csinált/csináltatott már valaki?

Egy tetőtéri lakást bérlek, a plafonom gipszkarton, felette a tetőszerkezet fa gerendákból, vagyis fentről zsákot szerintem nem akaszthatok. Alattam viszont terhelhető (azt hiszem beton) a födém, tehát valami állvánnyal támaszthatnék.

Mik a tapasztalataitok, hogyan kell kitalálni, megtervezni, kivitelez(tet)ni, mire kell figyelni?

(A helyszín Debrecen, ha ezzel segítek bármilyen szempontból.)
Bandi-T Creative Commons License 2006.04.05 0 0 1249
felpuhult csonthártya (amikor egy jó kis krátert tudsz benyomni a sípcsontodon)

Naaa... Láttál te már emberi sípcsontot, tudod milyen vastag/vékony? Ha olyan puhává válna a sípcsontod, hogy be tudál nyomni rajta egy krátert, nem törne rögtön ketté, amikor ráállsz? Én arra tippelek, hogy a sípcsonttal végzett rúgások enyhe zúzódást okoznak a sípcsontot körülvevő szövetekben és izmokban, mire azok mondjuk nyirokfolyadékkal telítődnek és megduzzadnak. Szerintem ebbe a megduzzadt szövetrétegbe tudsz utána belenyomni krátert.

Az erős nyomás (kólásüveg, sodrófa, stb.) pedig valószínűleg annyit segít csak, hogy az ott levő, a sípcsontrúgásoktól mikroszinten megsérült szöveteket arra serkenti, hogy szívósabbá, tömörebbé, rugalmasabbá, ellenállóbbá gyógyuljanak, hogy jobban viseljék a rúgáskor bekövetkező, sípcsont és külső kemény tárgy közé szorulást, illetve jobban védjék a sípcsont felületét.

Én azt vallom, hogy a sípcsontot - pontosabban inkább az alsólábszár elülső oldalát - nem kemény felülettel kezelve, hanem rugalmas, szívós felületet rúgva lehet a legjobban felkészíteni. Puhától indulva fokozatosan keményedő zsákokkal, haladóbb esetben akár autógumival ahogy boozefighter írta.
Előzmény: Törölt nick (1242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!