Keresés

Részletes keresés

vick_1899 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141955

Igen, kozmetikai vatta, azt hiszem 300 forint volt egy csomag, ami kibír pár főzést.. Nekem a cserszegi volt az első cefrém amivel ennyi kosz jött át, 3-4 literenként cseréltem a vattát, más esetben általában 5 literenként szoktam, de változó.. megy így is átt kozmaolaj, de ennyi kell. szűrt vizzel 45 körül még nem opálos a pálinkám. 

Előzmény: Törölt nick (141951)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141954

Ne foglalkozz vele, majd lejön. A rézvegyületek nem illékonyak, nem megy át a párlatba.

Előzmény: csalántea (141937)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141953

Tényleg nem ismerünk olyanokat, akik esetleg nem csak maguknak főznek. ;)
Vegyünk 250 kiló szilvát. Ezt géppel kimagozni legyen két óra. Ebből lesz 3*80 liter cefre (némi vízzel).
Ez három felöntés a százasba. Lesz kb. 90 liter alszesz, amit egy tételben le lehet finomítani. Ez összesen négy főzés, 16-20 óra alatt megvan. Lett 30-35 liter pálinka. 

Ez (az erjedés idejét nem számítva) kényelmesen megvan egy hétvégén. És még egyet már nem főzhet, mert túllépi a kvótát.

Előzmény: Jolida (141931)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141952

Nekem nem tetszik a DES, a vízzár valamikor az ipari forradalom idején számított korszerűnek. De sokan használják megelégedéssel.
A méretet neked kell eldöntened a pálinkának való mennyisége és a fogyasztásotok alapján.
Sokan javasolnak túl nagyot, ne hallgass rájuk.
Nekem 42-es lábam van, tudok ugyan járni 45-ös cipőben, de valahogy nem az igazi. ;)
Na, valahogy így jársz a 25 liter cefrével a százas főzőben.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141951

 Smink lemosó vattakorong az a cumó, a tölcséred közepén? Jól nézem? Kibír egy főzést, egy vatta korong? Vagy jó pár elfogy? Ha az, akkor én is veszek, ez még kelleni fog nekem. Szintén "szemetel" a főzőm. A vérbarack+magyar kajszi főzetem pompás lett, (alszesz egyesítéses) de most láttam meg, hogy az enyhe opál, amit látok rajta, talán nem is opál, lebegő szennyeződések vannak benne. Gyümi darabkák miniben. Jobb lenne már az alszeszből frankón kiszűrni, no meg finomításkor sem ártana. A finom hálós szűrőm úgy látszik nem elég. Mert még a finomítványba is belekerült. Fincsi, csak nem szép, így, hogy észrevettem. 

Előzmény: vick_1899 (141817)
Fabeer Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141950

Köszönöm a válaszokat. Azt, hogy dolgozik a cefre, direkt idézőjelbe tettem :) Arra akartam érteni, hogy mikor felnyitom az erjesztő tartályt még hallani, hogy pezseg. Nem édes már a cefre, illata a palackos pezsgőére hasonlít...

Előzmény: Figyelget (141943)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141949

Először célszerű ágnyesedékelővel ledarálni(nagyon száraz,kemény anyag)2.körben festékkeverővel bő vizzel pépesíteni,3PH,pektinbontó,élesztőtáp,fajélesztő,napfény 5%.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
schankox Creative Commons License 2017.09.19 0 2 141948

Üdv. Nekem ilyen főzőm van, olyan 3-4 éve használom.

 

A vele adott oktatásra érdemes elmenni, bár nekem még ingyen adták, nem 80% kedvezménnyel :) Viszont nem tudom hogyan lett 34 literes, én még 30 literesként vettem, és a honlapon a kép neve is 30 literesre utal... Amúgy cefréből kb. 25 liter tehető bele, ami nagyjából két műanyag vödörnyi anyag. Az én kis kertemhez meg az igényeimhez pont megfelelő. Nagy előnye, hogy nem kell az alapanyagot "összevárni" míg tele lesz a 100 literes hordó, akár 20-25 literenként is főzhetsz.

 

A keverő nagyon hasznos, de használni kell :) A gyenge pontja a konstrukciónak a hajtókar rögzítése a tengelyhez, ezt én egy kicsit sűrűbb cefrénél letörtem. Hegesztés után meg azt értem el, hogy akkor meg a keverőlapát hajlott el. Szóval a sűrű cefrékkel vigyázni!

 

Amúgy szépen kidolgozott, elég vastag anyag, súlya is van. Ajánlom.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141947

 Sziasztok! Kicsit módosítottam a kínai gázzsámolyon, gondoltam megosztom, hátha valakinek segítek vele. Vettem bele egy új gázcsapot, gyárit, plusz egy 50-170 mbar-os állítható reduktort. Annyi, hogy az égőn a levegő reteszt csak fél-1 cm-re szabad kinyitni, így jó neki, másképp visszadurran, amúgy meg soha. Palackot is "kieszi" melegvíz rásegítés nélkül is. Ezerszer jobb, mint a felbökött gázcsap+30mbar reduktor verzió.

  Kicsit gyorsabb lettem, nem a felfűtésnél, hanem a szedésnél nyerek 1-1,5 órát. Így most 3,5- legtöbbször 4, maximum 4,5 óra egy főzés. Fogyasztás egy picivel emelkedett, nem sokkal, bőven takarékos most is. A lángkép is jobban tetszik. Felfűtés 170 mbar-al, szedés 50 mbar-ral. Finomítás elejétől végéig 50 mbar, amikor megcsurran, alig pislákolósra visszaveszem a gázt, így megy végig, semmit sem kell rajta állítani, gyönyörűen folyik az anyag. Én nem szokok visszahígítani az alszeszen.

  Próbáltam felfűtés alatt takargatni is a sisakot, de nem valami sok értelmét találtam, ez nem gyorsít rajta, úgy vettem észre. A nagy lángos képen 3/4 fordulatra van nyitva a gázcsap, rengeteg kapacitás van benne.

  

S21LUS Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141946

Nekem nagyon bevált, a saját cefrém még sosem égett le vele korábban, pedig néhány hektót már melengettem benne. Ettől függetlenül lehet kiveszem a következő főzésnél, hátha...

Előzmény: endrepp (141926)
barkócza Creative Commons License 2017.09.19 0 1 141945

Mit jelent az, hogy dolgozik? Meg kell kóstolni. Ha édes, akkor hagyni kell, ha nem, le kell főzni. Minden valószínűség szerint 2,5 hét alatt már bőven kierjedt.

Előzmény: Fabeer (141938)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141944

Akkusav szerintem leviszi

Előzmény: csalántea (141937)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141943

Nem igazán van erre átlag, hiszen nagyon sok minden befolyásolja. Egy hét, egy hónap akár. 

Előzmény: Fabeer (141938)
gyugyu. Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141942

Azt meglehet tudni hogy a deflegmátort hol vetted , és hogy szuperál a kicsikén?

Előzmény: 72lakiluk (141928)
gyugyu. Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141941

Mármint olyan mint a GAZDÁJA!!!!

Előzmény: gyugyu. (141940)
gyugyu. Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141940

Nekem is DES 35 van . A "háztáji" (nem uradalom!) gyümölcs terméshez kiválóan alkalmas . Sőt ha ritkább cefrézendőre is szert teszel (Bodza, Akác-virág,meg még ki tudja mi) akkor meg pont ideális. okos ügyes készülék.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
Jolida Creative Commons License 2017.09.19 0 2 141939

"40-50l pálinkám" ????

Átlagos -jó- gyümölcs 6-10l 50%-ost ad 100kg-ra vetítve. Ha neked 500-700kg gyümölcsöd lenne, biztos, hogy nem 35l-es főzőcskét vennél. :-)

 

Ez a méret tisztázásra jó (25-35l 25%-os alszeszből reálisan 5-7l 50%-os lesz), vagy akkor, ha sose csinálsz 30-as edénynél (20-22l nettó) több cefrét, vagy a konyhában főzöl, mert nincs máshol hely.

Nálam a 30-as edény a "kármentő", ha nem fér be kényelmesen a hordóba az anyag, ebben végzi, aztán lesz ami lesz (igazán jó cefrézés nekem kis mennyiségben kicsit lutrinak tűnik).

Előzmény: 72lakiluk (141936)
Fabeer Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141938

Üdv a tagoknak!

Mennyi a körte cefre átlagos erjedési ideje? 2 éve volt körtém utoljára de már nem emlékszem pontosan.

Az enyém jelenleg 2,5 hete "dolgozik"

csalántea Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141937

Van egy rézből készült három lábon álló aromaplató az üstben, ami a cefre fölé emelkedik, arra teszem a friss gyümölcsöt főzéskor, hogy átpároljam a párlatba ... (Úgy emelkedik ki, mint egy olajfúrótorony.) Főzés után benne felejtettem az üstben, csúnyán lekékült-zöldült (leoxidálódott) az egész ... Mivel kell tisztítani (súrolni a hajlatokban nem lehet), hogy a következő főzésbe ne vigyek be semmit ?

72lakiluk Creative Commons License 2017.09.19 0 2 141936

Azt gondoltam - magamból kiindulva - hogy 120-140.000 ft. felárat nem fizetek ki, csak azért, hogy 2-3 felöntéssel kifőzhessem amit a kicsivel 6-7 felöntésből megoldok. Ha meg többször önteném fel a nagyobb üstöt, akkor mindjárt ott járnék, hogy van 40-50l pálinkám, ami nekem nagyon sok, bár másoknál biztosan nagyobb a család és jobban fogy a jó pálinka. Szóval én így gondoltam, biztos voltam abban is, hogy a fórumozók közül csak az főz eladásra, aki azt be is ismeri. Miért ne főzhetne bárki 100-assal, az idő is pénz, ugye. 

Előzmény: Jolida (141931)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141935

A képen látható anyag lefőzése után nekem is barna lett a vízzáramban lévő víz, ilyenkor elméletileg van egy kis veszteség, de szerintem ez a gyakorlatban annyira minimális, hogy nem foglalkoztam vele..

Előzmény: Jolida (141934)
Jolida Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141934

Én is szoktam 90-et rakni bele, de nem ez az átlagos.... főleg nem szőlőből. Volt már eset arra, hogy az este felöntött -induljunk korán reggel a főzéssel felkiáltás- adag éjjel "megtáltosodott" és reggelre a vízzárban is murci volt. :-)

Előzmény: vick_1899 (141933)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.19 0 2 141933

T*kön is szúrnám magam ha 100L es főzőben 45-50L mennyiséget főznék.. az idei szezonban masszívan ráálltam a 90L körüli mennyiségre, néha tiszta cefre a kupolám, de főzés után letörlöm és semmi gond nincsen..

Általában 120L es hordóban erjesztek, gyakran maradt 10-15 L mennyiség amikor félrekalkuláltam magam, és ez csak gondot jelentett tárolás szempontjából, vagy másnap egyből kellett főznöm, de rájöttem, hogy nyugodtan meg lehet púpozni azt a főzőt azért van :D (leszámítva egy-két cefrefajtát.) 

ez éppen cserszegi még felfűtés előtt..

Előzmény: Jolida (141931)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141932

Akkor lenn pofára esés, ha egylépcsős párti az a valaki. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (141927)
Jolida Creative Commons License 2017.09.19 0 1 141931

Miből gondolod, hogy a 100-assal rendelkezők eladásra termelnek (ami ugye tilos) ?

Egy 60-as hordóba jó ha 45-50l anyag belefér (a nem futkosós fajtákból). Ez pont kényelmes egy felöntésre. Ebből lesz -gyümölcstől, érettségtől, széljárástól függően- 12-25l alszesz, amiből  kb. 2...6l 50%-os nedű.

Mindez 6-8 óra (+ előtte előkészítés, utána takarítás szumma 1 óra) munkával.

Na, ez aztán az ipari mennyiség, és a jó üzlet reménye! :-)

Előzmény: 72lakiluk (141928)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141930

Igen, de a kiváló minőségű pálinka előpárlata az acetonmentes körömlakklemosó szagú is lehet. És nem romlott a cefre. Úgy emlékszem innen indultunk ki.  

Előzmény: Fo Goj (141916)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141929

Én úgy szoktam hogy a leégés gátló szintjéig felöntöm vízzel. Azóta még csak le sem kapta az alját. A víz nem engedi hogy a nagyobb darabok alá menjenek.

Előzmény: endrepp (141926)
72lakiluk Creative Commons License 2017.09.19 0 1 141928

Szerintem elégedett leszel vele, nekem is olyan van. Ahogy néztem 104k most ott ahol én is vettem, kis kiegészítőket is adnak hozzá. Ár-érték arányban tökéletes. Az űrtartalom bőven elég, ha magadnak főzöl, a 100-asok gondolom eladásra termelnek. Én vettem hozzá egy kis deflegmátort is, bár egyesek szerint ehhez felesleges. Sok szerencsét hozzá !

Előzmény: CBF_Jani (141919)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.09.19 0 1 141927

Az a baj, hogy egy bizonyos szint felé nem tudsz emelkedni, hiába a versenyeken elért helyezések.

Viszont nekem az is jól esik, ha valaki megkóstolja a pálinkámat, és szembe mondja a véleményét.

Előzmény: Törölt nick (141918)
endrepp Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141926

Létezik egy olyan népszerű álláspont, miszerint a leégés gátló segíti a leégést.

Előzmény: S21LUS (141925)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!