Köszönöm a jókívánságot, jelentem, a gidám mára már jobban van egy picit. Okulásként tartottam fontosnak beszámolni a fejleményekről, mert tudom, mennyire meg tudja viselni az embert egy-egy kis kecsó elvesztése.
Pont ezért nem értem,mert a kajáztatásban nem történt változás.A legelés mellett kap naponta kétszer abrakot kukorica,zab,árpa,kritikále formájában.Vagy keverve,vagy külön-külön.Lehet túl sok neki?Júliusban lesz 1éve hogy kecskét tartok.Télen is legeltettem,plusz kapott szénát,abrakot is.Egészségesen meg is fialt kettőt.
De az a fura h nem volt még ilyen rossz ízű a teje,ezért gondoltam h a szoptatás miatt.
Szia.A válasz az,hogy a szoptatásnak semmi köze nincs a tej ízéhez..Pláne ha fű ízt érzel rajta.A tej íze azon múlik,hogy mit eszik a kecske,milyenek a fejés körülményei,és hogy a laktáció melyik részében jártok/magyarul mióta fejődik/.Ha csak legel akkor adj neki szénát is ha tudsz,meg szemest is, a vegyes kajától jobb ízű lesz a tej.
Én már idén nem szeretnék többet eladni, majd jövőre. Anyát akkor sem, csak gidát vagy gödölyét. De nézz körül, F1, R1 még lehet az országban eladó. Lánykából én is csak R1-et adok el.
S.O.S.!!!! Tejelő állománynál hogyan küzdhetek a tetű ellen? Három részre van osztva a csapat, az egyik csoportnál észrevettük a tetveket. Nem okoznak még semmilyen elváltozást a külcsínyben, de nem is óhajtanám ezt megvárni. Mi az, ami a tetűk ellen használ, de nem felszívódó, és így a tejet hasznosíthatnám? Na!!! Okosok és tapasztaltak!!! Légyszi, segítsetek!!
Hát most jól megijesztettetek! Ugyanilyen problémával kezelte ma az állatorvos az egyik kis bakot. Igaz, neki eddig csak az egyik térdízülete volt bedagadva, a másik lábán csak kissé, de már nem bírt együtt menni a csapattal, annyira fájt neki. Az állatorvos azt mondta, akár köldökön keresztül bejutó kórokozók okozta ízületi gyulladásról is lehet szó, ezért tetránszármazékot, vitaminkomplexet és fájdalomcsillapítót adott neki. Kicsit szkeptikusan fogadtam, mert a gida már 6 hetes, tehát a bacik elég soká lendültek támadásba, de elhallgatva Titeket Kecskefüggel együtt, remélem neki lesz igaza!!!
Szia.Sajnálom a kiskecsót.A tüdeje biztosan a láz miatt lett ilyen.Olvastam Én is a hsz-edet,de nem akartalak elszomorítani,hogy el fog pusztulni.Sajnos tapasztalatból tudom Én is.Nekem is volt ilyen,nem is egy.Az elsőt nagyon nehezen helyre tudtuk hozni a Dokival,de a második elpusztult nálam is.Három hétig szenvedet.Bíztam benne,hogy az elsőhöz hasonlóan meg tudjuk menteni,ezért kínlódtam vele eddig.Egy idő után úgy tűnt sikerül is,de aztán visszaeset.Egyik nap nagyon rosszul volt,de nem volt szívem átsegíteni a másvilágra,gondoltam ha holnapra sem változik a helyzet, akkor megszabadítom a kínjaitól,de elment magától.Azóta is bánom,hogy hagytam ennyit szenvedni,és nem segítettem rajta.
Hátha érdekel valakit: 2,5 éves nagytestű szarvatlan tenyészbakom eladó. Alpesi x tejelő magyar barna keverék, nagyon jó vérvonalból, eddig 3-as, 4-es ikrek lettek tőle.
"Kalcium vagy D vitamin hiány, vagy a rossz kalcium és foszfor arányú táplálék főleg gyorsan növő ollóknák fordul elő. A fiatal állatok hirtelen lesántulnak,lábaik gyengék a hosszú csontok középrészen görbülni kezdenek, a beteg izületek esetleg dagadtak, fájdalmasak lesznek. A betegség gyógyítható: kalcium és foszfor adagolása mellett D vitamint is tartalmazó injekcióval. Az abraktakarmányt sürgősen ki kell egészíteni, és lehetővé kell tenni a növendékeknek a napozást.(A takarmányban levő D elővitamin a napsütés hatására alakul át D vitaminná) Jó hatású, ha az abrakba néhány % hallisztet, vagy 5%-nyi hús és csontlisztet keverünk." Idézet Molnár J.: Kecsketenyésztés c. alapművéből. (357. oldal) Kalcium, D vitamin, és szelén inj. miatt kihívnám az állatorvost.