Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141976

gát=gázt

Előzmény: Törölt nick (141975)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141975

:-)) Egyetlen egy helyen kaptam a városban, zománcos méretre való pillangót. Frankó találmány. 2 palack gát elégetek és a 3.-ik ingyen van. 2-őt fizetsz, 3-at kapsz, nálam ez a hatása. No, meg meleg van a házban. Máskor ilyenkor már sparhelt begyújtás kellett. Most olyan meleg van, mintha a városi lakásomban lennék, nem is falun,,,,semmi plusz fűtés nem kell, ezen kívül, falak meg megtartják a meleget szépen, egész éjszakára is. Csak főzni kell, egy adag is befűti a házat, pedig jó nagy légtér van. Előbbi évben meg megfagytunk mellette, nagykabátban is,.....Komolyan.

Előzmény: Green Corner (141973)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141974

Simán!

Előzmény: Green Corner (141973)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141973

Somán fekete csőnek láttam az előző képen. (biztos elfogyott a zománcos cső:))) 

Előzmény: Törölt nick (141972)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141972

Ne szólj,,, mert egy hete megvan, méghozzá fórumos jótanácsra! Azóta változott nem keveset a helyzetem! Ez nagyon kirántotta, úgy látszik igen erős kéményem van. Bár előbb kérdeztem volna.....

Előzmény: Green Corner (141971)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141971

Tegyél a füstcsőre pillangószelepet, huzatszabályzót, mert rengeteg meleget kiránt a kémény! Amennyiben van rajta, akkor nem szóltam.:)

Előzmény: Törölt nick (141967)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141970

Fasza, kiadós, ... cefréből még 46%-osom is volt. Azt már én is vissza hígítottam 41%-ra. No, ez az, ami változott, nem keveset, jól látod.

Előzmény: Törölt nick (141967)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141969

Kicsit túlozva fogalmaztam, az üstfedő alja 3-4 cm magasban szokott dzsuvás lenni, egyébként  van egy fix 6L-es deflegmátorom.

 

Öreg_néne: a következő főzésnél kipróbálom, hogy jóval kevesebbet rakok bele, kíváncsi vagyok, hogy akkor is ennyire "koszos" lesz-e?

Előzmény: endrepp (141958)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141968

Bizony.:) Rossz nagyon ritkán kerül ki belőle. Igaz, nem a sisakon múlik. Ha nem "rohasztott" , szép szóval "utóérlelt" a cefre, hanem jó friss, max. 3-4 hetes, akkor csuda finom és csuda erős cucc hagyja el a csövet. Minden a cefrén múlik szerintem, illetve, majdnem minden. Azért szépen bele lehet nyúlni az alakulásba, hogy finom legyen. Egy über sz.rból is lehet azért egy gyenge közepest (ihatót, amitól nem fáj semmid és boldog vagy) készíteni. Csak résen kell lenni, meg azért, szeretni kell a piát. A pia jó. Aki meg a cefrét szétrohasztja, egy gonosz kis semmirevaló emberke. :) Szerintem.:)

Előzmény: endrepp (141965)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141967

 Nem bírtam sokszor 30-35% lejövő alá menni cefrefőzéskor. Az 5,5 órás főzéseim voltak olyanok, hogy nem nagyon volt bennük anyag, de azért igyekeztem lecsapolni a menthetőt. De az is csak 25%-ig sikerült kb. nem tovább. Alszeszeim 40%-45%, vagy ez felettiek voltak. Kiadta így is, csak lassabban, az elvárható mennyiségeket. Most leszedem vízig is, ez most a 4,5 óra. De 25%-nál abbahagyom, mikor megláttam a dolgot. Az melegen 25%, hidegen 20%, vagy ez alatt. Ez a 4 órás főzésidő.

 Ami már alighanem nem rossz, egy dupla 85-ös olajosnál. (olajtöltet 17 liter) Most 35% az alszeszem, szépen koncentrál még így is. 25% alszesz natúrban nálam sosem volt még.

  41%-ost szeretek finomítani. Saját bevált számításaim vannak az egész főzés végig vitelére. Mindegy mennyi a szeszfok, a számítás mindig jó volt. Persze a kóstolgatás is közrejátszik, de van egy alap számításom.

 Most több megy bele a végtermékbe, az eddigi 75% alkohol egység helyett, 85-90% alszesz alkohol egység tartalom, jelenik meg a késztermékemben, ami csakis a fejlesztéseknek köszönhető. Egész más lett a rendszer, mások a számításaim is, de rugalmas vagyok. :) Amúgy ez volt a takarásos módszerem, amit kilőttem. : :-)

Előzmény: endrepp (141964)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141966

Amennyit az asszony megenged. ;)
Nekem az egész évre elég a példában szereplő mennyiség. De lehetőleg nem egyféléből...

Előzmény: mili70 (141962)
endrepp Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141965

Akkor az már magától tudja a dolgát. :)

Előzmény: Törölt nick (141963)
endrepp Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141964

Jobban fűtöttél = deflegmációt csökkentettél

Letakartad a sisakot = deflegmációt csökkentettél

Kéménycsökkentéssel melegebb lett a helységben = deflegmációt csökkentettél

Annyira lecsökkentetted, hogy opálos lett. Ha csak alszeszről van szó, nem gond, főzd kicsit lassabban finomításkor és ne takarj le semmit.

Egyébként régebben, amíg nem volt opál hány %-os volt az alszesz és most mennyi?

 

Előzmény: Törölt nick (141961)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141963

Kb. nálam is ez van. Lapos az üstfedőm is, nem olyan szép kupolás, divatos, mint másnak..Lapos nagyon. 85-ös üst, 75-re töltve. Van cefre, ami foamsollal is trutyissá teszi. De ragaszkodom hozzá, valami 13 évesen készíttettem a fedélt. Aztán 30 évesen vettem elő. A rézműves bácsi ezer éve meghalt, aki készítette. +Kapott még egy rézművestől rá, a vízzár miatt egy kis plusz gyűrűt. Ő is öreg már....

Előzmény: endrepp (141958)
mili70 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141962

Mert neked mit mondtak, mennyi a kvóta? :)

 

Előzmény: öreg_néne_b (141953)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141961

 Köszi, az nem drága akkor! Nekem sem volt még opálos, egészen a kéményszelep módosításig. Az valami k.urva sokat ért, szinte pálinkát ért a tanács. Tehát, ha lassan, (vagy rossz hatásfokkal)  tüzelsz, nincs opál. Ez a 170 mbar-os reduktor meg teljesen feltette az i-re a pontot. (nem bántam meg, atom korály a dolog)  Gyors lettem, az olajos főzők között. De,, megjött az opál. Körtét, meg őszibarackot is főztem, a barackok fullra tutik voltak. Az egyik ballon a főző mellé volt betéve, hogy ott a melegben, az már kierjed 1-2 nap alatt. Úgy is volt. Az is olyan alszeszt tolt. Mindegyik alszeszem full opál, a szűrőnek meg egy vödör vizet bekészítettem, öblítgetni. Volt trutyi. Finom, fehéres trutyik, nem ilyen sötétek, odaégés soha nincsen. (foamsolt ismerem, használom is, nem felhabzás) De trutyi most van. Gyorsaság=trutyi=opál. Én így látom. De jól van, lehet szűrni is. Ez még nem az az opál, amit nem lehet szoba hőmérsékleten kiszűrni belőle. 

   Azok a kiszűrhetetlen opállal rendelkezők ennél is jobban fűtenek, szigetelnek. Szerintem. Most így látom a dolgokat.

Előzmény: vick_1899 (141955)
Jolida Creative Commons License 2017.09.19 0 1 141960

Tavaly keveset főztem (több jegyem volt, mint liter :-( ), ezért aztán a vejeim kiittak a "vagyonból".

Idén kicsit belehúzok, hogy maradjon a tavaszi ZF-PF-re is valami kóstoló...de.. a t.kömnek van kedve hétvégenként napi tíz órát az üst mellett rohadni, van azon kívül is rengeteg dolgom.

 

A szilvával meg ne idegelj, idén lecsúsztam róla -nincs rá idő-, még egy adag Vilmos is lefőzésre vár.

Előzmény: öreg_néne_b (141953)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141959

Azóta olyan sok kiváló tömítőanyagot találtak fel, aminek csak előnye van. Pl. éppen most írta valaki, hogy a cefre megjelent a vízzárban. De egyébként is csak a macera van vele pl. egy jó szilikonhoz képest. Nem véletlen, hogy ipari felhasználása régóta nincs. 

Előzmény: vick_1899 (141956)
endrepp Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141958

Amikor az üstöt nagyon teli rakod és az üstfedőd "tiszta cefre", akkor bukod az üstfedőt, mint deflegmátort, marad a satnya páracső, ekkor még több szutyok megy át.

Előzmény: vick_1899 (141955)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141957

Érdekes, én ma főztem a cserszegit (én is vattakorongot használok), de teljesen tiszta maradt, semmi lepedék, folt, olyan, mint újkorában.

Előzmény: vick_1899 (141955)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141956

Mi a gond a vízzárral? 

Előzmény: öreg_néne_b (141952)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141955

Igen, kozmetikai vatta, azt hiszem 300 forint volt egy csomag, ami kibír pár főzést.. Nekem a cserszegi volt az első cefrém amivel ennyi kosz jött át, 3-4 literenként cseréltem a vattát, más esetben általában 5 literenként szoktam, de változó.. megy így is átt kozmaolaj, de ennyi kell. szűrt vizzel 45 körül még nem opálos a pálinkám. 

Előzmény: Törölt nick (141951)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141954

Ne foglalkozz vele, majd lejön. A rézvegyületek nem illékonyak, nem megy át a párlatba.

Előzmény: csalántea (141937)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141953

Tényleg nem ismerünk olyanokat, akik esetleg nem csak maguknak főznek. ;)
Vegyünk 250 kiló szilvát. Ezt géppel kimagozni legyen két óra. Ebből lesz 3*80 liter cefre (némi vízzel).
Ez három felöntés a százasba. Lesz kb. 90 liter alszesz, amit egy tételben le lehet finomítani. Ez összesen négy főzés, 16-20 óra alatt megvan. Lett 30-35 liter pálinka. 

Ez (az erjedés idejét nem számítva) kényelmesen megvan egy hétvégén. És még egyet már nem főzhet, mert túllépi a kvótát.

Előzmény: Jolida (141931)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141952

Nekem nem tetszik a DES, a vízzár valamikor az ipari forradalom idején számított korszerűnek. De sokan használják megelégedéssel.
A méretet neked kell eldöntened a pálinkának való mennyisége és a fogyasztásotok alapján.
Sokan javasolnak túl nagyot, ne hallgass rájuk.
Nekem 42-es lábam van, tudok ugyan járni 45-ös cipőben, de valahogy nem az igazi. ;)
Na, valahogy így jársz a 25 liter cefrével a százas főzőben.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141951

 Smink lemosó vattakorong az a cumó, a tölcséred közepén? Jól nézem? Kibír egy főzést, egy vatta korong? Vagy jó pár elfogy? Ha az, akkor én is veszek, ez még kelleni fog nekem. Szintén "szemetel" a főzőm. A vérbarack+magyar kajszi főzetem pompás lett, (alszesz egyesítéses) de most láttam meg, hogy az enyhe opál, amit látok rajta, talán nem is opál, lebegő szennyeződések vannak benne. Gyümi darabkák miniben. Jobb lenne már az alszeszből frankón kiszűrni, no meg finomításkor sem ártana. A finom hálós szűrőm úgy látszik nem elég. Mert még a finomítványba is belekerült. Fincsi, csak nem szép, így, hogy észrevettem. 

Előzmény: vick_1899 (141817)
Fabeer Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141950

Köszönöm a válaszokat. Azt, hogy dolgozik a cefre, direkt idézőjelbe tettem :) Arra akartam érteni, hogy mikor felnyitom az erjesztő tartályt még hallani, hogy pezseg. Nem édes már a cefre, illata a palackos pezsgőére hasonlít...

Előzmény: Figyelget (141943)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141949

Először célszerű ágnyesedékelővel ledarálni(nagyon száraz,kemény anyag)2.körben festékkeverővel bő vizzel pépesíteni,3PH,pektinbontó,élesztőtáp,fajélesztő,napfény 5%.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
schankox Creative Commons License 2017.09.19 0 2 141948

Üdv. Nekem ilyen főzőm van, olyan 3-4 éve használom.

 

A vele adott oktatásra érdemes elmenni, bár nekem még ingyen adták, nem 80% kedvezménnyel :) Viszont nem tudom hogyan lett 34 literes, én még 30 literesként vettem, és a honlapon a kép neve is 30 literesre utal... Amúgy cefréből kb. 25 liter tehető bele, ami nagyjából két műanyag vödörnyi anyag. Az én kis kertemhez meg az igényeimhez pont megfelelő. Nagy előnye, hogy nem kell az alapanyagot "összevárni" míg tele lesz a 100 literes hordó, akár 20-25 literenként is főzhetsz.

 

A keverő nagyon hasznos, de használni kell :) A gyenge pontja a konstrukciónak a hajtókar rögzítése a tengelyhez, ezt én egy kicsit sűrűbb cefrénél letörtem. Hegesztés után meg azt értem el, hogy akkor meg a keverőlapát hajlott el. Szóval a sűrű cefrékkel vigyázni!

 

Amúgy szépen kidolgozott, elég vastag anyag, súlya is van. Ajánlom.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141947

 Sziasztok! Kicsit módosítottam a kínai gázzsámolyon, gondoltam megosztom, hátha valakinek segítek vele. Vettem bele egy új gázcsapot, gyárit, plusz egy 50-170 mbar-os állítható reduktort. Annyi, hogy az égőn a levegő reteszt csak fél-1 cm-re szabad kinyitni, így jó neki, másképp visszadurran, amúgy meg soha. Palackot is "kieszi" melegvíz rásegítés nélkül is. Ezerszer jobb, mint a felbökött gázcsap+30mbar reduktor verzió.

  Kicsit gyorsabb lettem, nem a felfűtésnél, hanem a szedésnél nyerek 1-1,5 órát. Így most 3,5- legtöbbször 4, maximum 4,5 óra egy főzés. Fogyasztás egy picivel emelkedett, nem sokkal, bőven takarékos most is. A lángkép is jobban tetszik. Felfűtés 170 mbar-al, szedés 50 mbar-ral. Finomítás elejétől végéig 50 mbar, amikor megcsurran, alig pislákolósra visszaveszem a gázt, így megy végig, semmit sem kell rajta állítani, gyönyörűen folyik az anyag. Én nem szokok visszahígítani az alszeszen.

  Próbáltam felfűtés alatt takargatni is a sisakot, de nem valami sok értelmét találtam, ez nem gyorsít rajta, úgy vettem észre. A nagy lángos képen 3/4 fordulatra van nyitva a gázcsap, rengeteg kapacitás van benne.

  

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!