:-)) Egyetlen egy helyen kaptam a városban, zománcos méretre való pillangót. Frankó találmány. 2 palack gát elégetek és a 3.-ik ingyen van. 2-őt fizetsz, 3-at kapsz, nálam ez a hatása. No, meg meleg van a házban. Máskor ilyenkor már sparhelt begyújtás kellett. Most olyan meleg van, mintha a városi lakásomban lennék, nem is falun,,,,semmi plusz fűtés nem kell, ezen kívül, falak meg megtartják a meleget szépen, egész éjszakára is. Csak főzni kell, egy adag is befűti a házat, pedig jó nagy légtér van. Előbbi évben meg megfagytunk mellette, nagykabátban is,.....Komolyan.
Ne szólj,,, mert egy hete megvan, méghozzá fórumos jótanácsra! Azóta változott nem keveset a helyzetem! Ez nagyon kirántotta, úgy látszik igen erős kéményem van. Bár előbb kérdeztem volna.....
Bizony.:) Rossz nagyon ritkán kerül ki belőle. Igaz, nem a sisakon múlik. Ha nem "rohasztott" , szép szóval "utóérlelt" a cefre, hanem jó friss, max. 3-4 hetes, akkor csuda finom és csuda erős cucc hagyja el a csövet. Minden a cefrén múlik szerintem, illetve, majdnem minden. Azért szépen bele lehet nyúlni az alakulásba, hogy finom legyen. Egy über sz.rból is lehet azért egy gyenge közepest (ihatót, amitól nem fáj semmid és boldog vagy) készíteni. Csak résen kell lenni, meg azért, szeretni kell a piát. A pia jó. Aki meg a cefrét szétrohasztja, egy gonosz kis semmirevaló emberke. :) Szerintem.:)
Nem bírtam sokszor 30-35% lejövő alá menni cefrefőzéskor. Az 5,5 órás főzéseim voltak olyanok, hogy nem nagyon volt bennük anyag, de azért igyekeztem lecsapolni a menthetőt. De az is csak 25%-ig sikerült kb. nem tovább. Alszeszeim 40%-45%, vagy ez felettiek voltak. Kiadta így is, csak lassabban, az elvárható mennyiségeket. Most leszedem vízig is, ez most a 4,5 óra. De 25%-nál abbahagyom, mikor megláttam a dolgot. Az melegen 25%, hidegen 20%, vagy ez alatt. Ez a 4 órás főzésidő.
Ami már alighanem nem rossz, egy dupla 85-ös olajosnál. (olajtöltet 17 liter) Most 35% az alszeszem, szépen koncentrál még így is. 25% alszesz natúrban nálam sosem volt még.
41%-ost szeretek finomítani. Saját bevált számításaim vannak az egész főzés végig vitelére. Mindegy mennyi a szeszfok, a számítás mindig jó volt. Persze a kóstolgatás is közrejátszik, de van egy alap számításom.
Most több megy bele a végtermékbe, az eddigi 75% alkohol egység helyett, 85-90% alszesz alkohol egység tartalom, jelenik meg a késztermékemben, ami csakis a fejlesztéseknek köszönhető. Egész más lett a rendszer, mások a számításaim is, de rugalmas vagyok. :) Amúgy ez volt a takarásos módszerem, amit kilőttem. : :-)
Kb. nálam is ez van. Lapos az üstfedőm is, nem olyan szép kupolás, divatos, mint másnak..Lapos nagyon. 85-ös üst, 75-re töltve. Van cefre, ami foamsollal is trutyissá teszi. De ragaszkodom hozzá, valami 13 évesen készíttettem a fedélt. Aztán 30 évesen vettem elő. A rézműves bácsi ezer éve meghalt, aki készítette. +Kapott még egy rézművestől rá, a vízzár miatt egy kis plusz gyűrűt. Ő is öreg már....
Köszi, az nem drága akkor! Nekem sem volt még opálos, egészen a kéményszelep módosításig. Az valami k.urva sokat ért, szinte pálinkát ért a tanács. Tehát, ha lassan, (vagy rossz hatásfokkal) tüzelsz, nincs opál. Ez a 170 mbar-os reduktor meg teljesen feltette az i-re a pontot. (nem bántam meg, atom korály a dolog) Gyors lettem, az olajos főzők között. De,, megjött az opál. Körtét, meg őszibarackot is főztem, a barackok fullra tutik voltak. Az egyik ballon a főző mellé volt betéve, hogy ott a melegben, az már kierjed 1-2 nap alatt. Úgy is volt. Az is olyan alszeszt tolt. Mindegyik alszeszem full opál, a szűrőnek meg egy vödör vizet bekészítettem, öblítgetni. Volt trutyi. Finom, fehéres trutyik, nem ilyen sötétek, odaégés soha nincsen. (foamsolt ismerem, használom is, nem felhabzás) De trutyi most van. Gyorsaság=trutyi=opál. Én így látom. De jól van, lehet szűrni is. Ez még nem az az opál, amit nem lehet szoba hőmérsékleten kiszűrni belőle.
Azok a kiszűrhetetlen opállal rendelkezők ennél is jobban fűtenek, szigetelnek. Szerintem. Most így látom a dolgokat.
Tavaly keveset főztem (több jegyem volt, mint liter :-( ), ezért aztán a vejeim kiittak a "vagyonból".
Idén kicsit belehúzok, hogy maradjon a tavaszi ZF-PF-re is valami kóstoló...de.. a t.kömnek van kedve hétvégenként napi tíz órát az üst mellett rohadni, van azon kívül is rengeteg dolgom.
A szilvával meg ne idegelj, idén lecsúsztam róla -nincs rá idő-, még egy adag Vilmos is lefőzésre vár.
Azóta olyan sok kiváló tömítőanyagot találtak fel, aminek csak előnye van. Pl. éppen most írta valaki, hogy a cefre megjelent a vízzárban. De egyébként is csak a macera van vele pl. egy jó szilikonhoz képest. Nem véletlen, hogy ipari felhasználása régóta nincs.
Amikor az üstöt nagyon teli rakod és az üstfedőd "tiszta cefre", akkor bukod az üstfedőt, mint deflegmátort, marad a satnya páracső, ekkor még több szutyok megy át.
Igen, kozmetikai vatta, azt hiszem 300 forint volt egy csomag, ami kibír pár főzést.. Nekem a cserszegi volt az első cefrém amivel ennyi kosz jött át, 3-4 literenként cseréltem a vattát, más esetben általában 5 literenként szoktam, de változó.. megy így is átt kozmaolaj, de ennyi kell. szűrt vizzel 45 körül még nem opálos a pálinkám.
Tényleg nem ismerünk olyanokat, akik esetleg nem csak maguknak főznek. ;) Vegyünk 250 kiló szilvát. Ezt géppel kimagozni legyen két óra. Ebből lesz 3*80 liter cefre (némi vízzel). Ez három felöntés a százasba. Lesz kb. 90 liter alszesz, amit egy tételben le lehet finomítani. Ez összesen négy főzés, 16-20 óra alatt megvan. Lett 30-35 liter pálinka.
Ez (az erjedés idejét nem számítva) kényelmesen megvan egy hétvégén. És még egyet már nem főzhet, mert túllépi a kvótát.
Nekem nem tetszik a DES, a vízzár valamikor az ipari forradalom idején számított korszerűnek. De sokan használják megelégedéssel. A méretet neked kell eldöntened a pálinkának való mennyisége és a fogyasztásotok alapján. Sokan javasolnak túl nagyot, ne hallgass rájuk. Nekem 42-es lábam van, tudok ugyan járni 45-ös cipőben, de valahogy nem az igazi. ;) Na, valahogy így jársz a 25 liter cefrével a százas főzőben.
Smink lemosó vattakorong az a cumó, a tölcséred közepén? Jól nézem? Kibír egy főzést, egy vatta korong? Vagy jó pár elfogy? Ha az, akkor én is veszek, ez még kelleni fog nekem. Szintén "szemetel" a főzőm. A vérbarack+magyar kajszi főzetem pompás lett, (alszesz egyesítéses) de most láttam meg, hogy az enyhe opál, amit látok rajta, talán nem is opál, lebegő szennyeződések vannak benne. Gyümi darabkák miniben. Jobb lenne már az alszeszből frankón kiszűrni, no meg finomításkor sem ártana. A finom hálós szűrőm úgy látszik nem elég. Mert még a finomítványba is belekerült. Fincsi, csak nem szép, így, hogy észrevettem.
Köszönöm a válaszokat. Azt, hogy dolgozik a cefre, direkt idézőjelbe tettem :) Arra akartam érteni, hogy mikor felnyitom az erjesztő tartályt még hallani, hogy pezseg. Nem édes már a cefre, illata a palackos pezsgőére hasonlít...
Üdv. Nekem ilyen főzőm van, olyan 3-4 éve használom.
A vele adott oktatásra érdemes elmenni, bár nekem még ingyen adták, nem 80% kedvezménnyel :) Viszont nem tudom hogyan lett 34 literes, én még 30 literesként vettem, és a honlapon a kép neve is 30 literesre utal... Amúgy cefréből kb. 25 liter tehető bele, ami nagyjából két műanyag vödörnyi anyag. Az én kis kertemhez meg az igényeimhez pont megfelelő. Nagy előnye, hogy nem kell az alapanyagot "összevárni" míg tele lesz a 100 literes hordó, akár 20-25 literenként is főzhetsz.
A keverő nagyon hasznos, de használni kell :) A gyenge pontja a konstrukciónak a hajtókar rögzítése a tengelyhez, ezt én egy kicsit sűrűbb cefrénél letörtem. Hegesztés után meg azt értem el, hogy akkor meg a keverőlapát hajlott el. Szóval a sűrű cefrékkel vigyázni!
Amúgy szépen kidolgozott, elég vastag anyag, súlya is van. Ajánlom.
Sziasztok! Kicsit módosítottam a kínai gázzsámolyon, gondoltam megosztom, hátha valakinek segítek vele. Vettem bele egy új gázcsapot, gyárit, plusz egy 50-170 mbar-os állítható reduktort. Annyi, hogy az égőn a levegő reteszt csak fél-1 cm-re szabad kinyitni, így jó neki, másképp visszadurran, amúgy meg soha. Palackot is "kieszi" melegvíz rásegítés nélkül is. Ezerszer jobb, mint a felbökött gázcsap+30mbar reduktor verzió.
Kicsit gyorsabb lettem, nem a felfűtésnél, hanem a szedésnél nyerek 1-1,5 órát. Így most 3,5- legtöbbször 4, maximum 4,5 óra egy főzés. Fogyasztás egy picivel emelkedett, nem sokkal, bőven takarékos most is. A lángkép is jobban tetszik. Felfűtés 170 mbar-al, szedés 50 mbar-ral. Finomítás elejétől végéig 50 mbar, amikor megcsurran, alig pislákolósra visszaveszem a gázt, így megy végig, semmit sem kell rajta állítani, gyönyörűen folyik az anyag. Én nem szokok visszahígítani az alszeszen.
Próbáltam felfűtés alatt takargatni is a sisakot, de nem valami sok értelmét találtam, ez nem gyorsít rajta, úgy vettem észre. A nagy lángos képen 3/4 fordulatra van nyitva a gázcsap, rengeteg kapacitás van benne.