Évekig nem tudtam, csak résnyire kinyitni a fiókom.. Így soha nem láttam bele, de mindig tudtam, hogy mi van ott. Amikor tudja az ember, akkor benyúlhat a láthatatlanért és kiveheti..
"Innetől már tisztázott, hogy a foton nem, sodródik a szülő rendszerével.."
azért van egy óriási különbség ! még ugy beszélünk egy lehetséges rendszerről ahogy most találgatunk olyan értelemben nem
de mi csupán egy relative mozgást észlelünk melynek a mi rendszerünkből meghatározott mozgástengelye mindég is mozogni fog egy hozzánk képest relatíve mozgó rendszerből meghatározottéhoz képest .....
érts úgy ha a foton "mozog" akkor annak létezik (mégha jelenleg nem is definiálhatóan meghatározható) egy olyan "abszolut" koordinátaértékkel "meghatározható" - nem aktuális időpillanatbani - helye az aktuális pillanatbani abszolut helye nem vitatott sőt rendszerszinkronizálásra használjuk de egy korábbi időpontbani helyet ahány rendszer annyi féleképp (annyi más más koordinátával) adunk meg holott csak egy helyen lehetett ...... valahogy igy értsd ....
szerintem a megoldástól nagyon messze vagyunk ha egyáltalán megtaláljuk valaha jelenleg ugymond értelmet meghaladó .. beszélünk itt koordinátáról, időről de mindezeket világegyetemi viszonylatban csak korlátosan tudjuk használni ( mi a tér ? idő ? ezek véges/végtelen volta hogyan értelmezhető még azt sem tudjuk hogy egy tömeg tehetetlenségének erejét mi szolgáltatja mi fejti ki az ellenálást az elmozdítási kisérletük során ... stb. stb.)
Vagy akár azt, hogy helyesen úgy kell számolnunk vele, hogy ha egy rendszerben egy fényforrásból kilép egy foton, akkor onnantól a foton mozgási tengelye valamilyen v sebességgel távolodik a forrásának rendszerétől.
Egyébként a foton mozgását a jelenlegi megfigyelési módszereink miatt
torzítottan, a rendszerrel együtt mozgónak tekintjük..
Ezért ha mást nem is, azt mindenképpen jelenti ez az "abszolút álló", hogy
belássuk, mi a látszat és "mi az" ahogyan kellene szemlélnünk a valós eseményeket.
irtam hogy szerintem is vannak abszolut dolgok pl. egy valami egy időpontbani rendszerfüggetlen koordinátája de többet pl. abszolut sebességet megállapítani azt továbbra is tartom ahogy irtam ..jelenleg lehetetlen(nek tartom én is) s nem azt írtam hogy teljesen elvetném a késöbbi esetleges megállapításának lehetőségét
"Nos, a két foton mozgási tengely párhuzamosságát és egy -egy rendszerbeli állandó távolságát elfogadod, vagy elveted?"
ezt írtam többször is hogy igy van (elfogadom) hogy "minden" rendszerben igaz ....de hogy ez az esetleges abszolut koordinátában hogyan jelentkezik arról fogalmam nincs (pl. hogy nem e csak állnak a fotonok s az általunk észlelt relativ mozgásából adódó pályálya csupán látszat)
az elrendezésedre továbbra is kíváncsi vagyok ( mint említettem az valszeg nobeldíj érdemes lenne :))
Leírod, hogy 1, vagyis állandó, majd úgy csinálsz, mint ha más rendszerben ez az 1 lehetne más.. vagy akár nem állandó..
Azt akarod mondani, hogy az egyenesek távolsága a második rendszerben is 1? Hogyan kell ezt kiszámolni? Mi van ha én megfordítom a képletet és úgy írom fel, hogy
x = y*sqrt (c2-v2)/v illetve x = y*sqrt (c2-v2)/v - A*sqrt (c2-v2)/v
Csudapofa vagy! Pont ezért szeretek vitatkozni, beszélgetni veletek!
Leírod, hogy 1, vagyis állandó, majd úgy csinálsz, mint ha más rendszerben
ez az 1 lehetne más.. vagy akár nem állandó..
Szerencséd, hogy nem személyesen beszélegtünk, mert most megborzoltam volna a hajad... Na jó, ha nem is, de kisértést éreztem volna rá..
Szóval, igen. Azok a fránya fotonok abszolút, saját és álló mozgástengelyükön haladnak, csak nekünk semmi kapaszkodónk sincs arra nézve, hogy
ez az abszolút, hogyan ne legyen relatív számunkra..
Azaz, miután ezt tisztáztuk, ideje ilyen szemmel végig gondolni, hogy hogyan is lehetne látni azt amiről tudjuk, hogy van.. álló foton haladási tengely.
Segíts egy kicsit! Mondjuk az egyik rendszerben a két tengely képlete: y=0 illetve y=1 a másikban y=x*v/sqrt(c2-v2), és y=1+x*v/sqrt(c2-v2). Mekkora a tengelyek távolsága a második rendszerben? (Az elsőt kitalálom: 1).
Ez érdekes. Kikerülted a foton mozgástengelyének állóságáról való állásfoglalást.
Sőt! Előre lehetetlennek minősíted azt, amiről azt sem tudjuk, hogy hogyan..
Így azt sem, hogy valóban lehetetlen-e !?..
Nos, a két foton mozgási tengely párhuzamosságát és egy -egy rendszerbeli állandó távolságát elfogadod, vagy elveted?
( A válaszod ismeretében azért tennék egykét kisérletet olyan elrendezés leírására, amelyek már lehetőséget biztosítanak az abszolút sebesség meghatározására..)
Üdv! " Nos, a lyukas szoba annyival több, a fényóránál, hogy egyértelműen bizonyítja a foton mozgástengelyének abszolút álló voltát."
ennek ilyen értelemben vett bizonyításához nem kell ilyen lift amit rajzoltál .... egyszerűen elég az hogy elfogadjuk hogy valami egy időben csak egy helyen létezik (ez a sok rendszerből meghatározott ("látszólagos") fotonpálya egyenesek egyetlen metszéspontja (melyek minden egyenesen minden időpillanatban arébb helyezkednek el)
"Sajnos nem több. Így nem várhatjuk el, hogy kijelölhessük vele az abszolút rendszert." igen ez a lényeg de nagyon kihangsulyozandó !
"Viszont annak tudatában, hogy a foton mozgási tengelye abszolút álló, már kereshetünk olyan elrendezéseket, amelyekben meghatározható egy-egy rendszer abszolút sebessége." keresni kereshetünk de "sosem" (értsd hogy jelenlegi tudomány állásánál) fogunk találni mivel a sok rendszerből egymás szinkronizálására csupán egyetlen pontot tudunk felhasználni egy adott időpilanatban. miest változott ez az időpont akkor a szinkronizálási hely/koordináta annyi más-más (rendszerfüggetlen) koordinátát eredményez ahány rendszert veszel számba mivel mindegyik rendszer egy relative mozgó koordinátarendszert vesz alapul a koordinátaértékek meghatározására ...... s fogalma sem lesz egyik rendszernek sem hogy pl. 1 másodpercel azelőtt hol volt az a rendszerfüggetlen koordináta ahol a foton tartózkodott (s ezt mondták ki hogy abszolut mozgást megállapítani ill. egy valami esetén mozgás s nyugalmi helyzet közt dönteni nem lehet)
Igazad van, az ábra melletti szöveges leírásban szerepelt.. Gondolom, miután neked is szerepeltettem, nem okoz gondot..
Igen, kiszámoltam. 'Uram bocsáss' specrel szerint.. Nekem az jött ki, hogy a szoba rendszerében párhuzamosak, és ezután más, véletlenszerűen felvett rendszerekből
is kiszámoltam, és minden rendszerben más más de állandó távolságú párhuzamosoknak adódtak a számítások eredményei..
Gondoltam, Te is ellenőrzöd, hogy így van. Mert ez az állandó távolság
számomra egyet jelent:
Különböző sebességű rendszerekből származó fotonok haladási tengelyei
csak akkor lehetnek állandó távolságon ha abszolút értekben állnak.
Amennyiben a haladási tengelyek a szülő rendszerrel együtt mozognának akkor
változhatna a tengelyek távolsága..szöge..
Nos, szerinted? rossz lenne a specrel attól, mert ez jött ki?
Nem zavarom a köreiteket, csak megjegyzem Einsteinnek halvány dunsztja sem volt a fénykibocsátásról, de arról sem, hogy mozognak a töltések az e.m.-mezöben.
Ha az AB meg a CD a belső megfigyelő szerint párhuzamosak az X tengellyel, akkor a külső megfigyelő szerint szöget zárnak be vele. Lehet találni olyan fotont is, amelyik a külső megfigyelő szerint haladnak párhuzamosan az X tengellyel, a belső szerint ferdén. Mi is következik ebből?