Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Elolvastad azt amiből idézel? Ha igen akkor le kellett jöjjön hogy az 2 db turbina. Az egyik gáz turbina amelyben mondjuk földgázt égetnek és a másik pedig az első turbina kipufogógázával hevített gőzzel hajtott turbina. ..és ez ahogyan leírtam úgy elméleti 70% de annál némileg azért kevesebb. Majd a lecsapódó gőzt amely lehet úgy 70-80 fokos, beeresztik a központifűtés (+központi hmv) hálózatba és így szummában 70% fölötti a hatásfok (lehet akár 85 is). De turbinánként ez továbbra is csak 35% hatásfokot jelent. :D ..és Fargo fogalmazta meg jól egyszer amikor már volt ez téma, hogy ez a fejlettségünk azon szintjén, ahol a már a Mars kolonizációját készítjük elő, nagyon elmaradott módja az energia előállításának.
Manapság is vannak csinos modellek, a Palvin Barbi pl kva jól tud kinézni.
Ezek a plus size bálnák meg el fognak tűnni a woke faxság hanyatlásával. Szerintem undorító szépségideálként, meg egészséges életmód példaként beállítani egy 120 kilós, a zsírba fulladástól csak 3 évre lévő szerencsétlent...
Hááát az a baj, hogy ezek a modellek szerintem már minden, csak nem csinosak. Csontkollekció csak az összes. Szinte már egészségtelenül vékonyak. Nem értem miért nem lehet egy arany középutat találni. Mindenképpen csak a két oldala van annak a lónak? Van a 100 kilós nagydarab plus size meg van a vasággyal 50 kilós csontváz, aminek se segge, se melle, egy darab deszka. Nem lehetne 50-70 kiló között válogatni? Lenne húsosabb és vékonyabb is, ki mit szeret.
De a francot sem érdekli, hogy önmagában egy gázturbina milyen hatásfokú. A végeredmény a lényeg, az pedig ott van 80 százalék fölött. Hiszen ha már égetjük a gázt, hogy legyen villanyunk, miért ne adnánk a hulladék hőt fűtésre? Ahogy a kondenz kazánnál is miért eregetnénk ki 200 fokos hőt a kéményen, ha fel tudjuk használni azt is és le tudjuk hűteni az égésterméket 40-50 fokra? A kimutatható hatásfok és a lakásokban megjelenő meleg szerintem nem annyira könyvelési trükk.
A hőenergiát mechanikus energiává való váltáskor ez a fizikai szabály él.
De, egy gázturbina kipuffogógáz-hőmérséklete még elégséges ahhoz, hogy gőzt termeljen. Vagyis a gázturbina hulladékhőjét lehet ismét felhasználni. Na, így lehet a hatásfokot feltornázni, de ez inkább csak könyvelési tételként, nem pedig "magas" hatásfokú egyedi gépként.
A koronát az teszi fel, hogy a gőzturbina fáradt gőzét lakótelep fűtésére adják el. Ezzel a könyvekben 85% hatásfokot el lehet érni.
De ettől még a gázturbina és a gőzturbina meg a minden dízel és benzinmotor a 35% körül mozog, és ott is fog maradni.
Akkor persze a fűtőolaj volt a sláger. Találmányom lényege az volt, hogy egy utánfutón egy fűtőolajjal üzemelő dízel áramfejlesztő dolgozik és a megtermelt áramot előrevezetem a villanymotorral hajtott zsiguliba*.
Közúton járművet nem szabad az adómentes fűtőolajjal üzemelni. Az utánfutó az nem gépjármű, mivel nincsen motorja. Mit írt volna a rand őre a feljelentésbe? A gépjármű viszont elektromosságot használt volna, így a villanymotorra sem foghatta volna rá, hogy fűtőolajat használ.
A kérdés inkább jogi mint technikai. Nem lett megvalósítva, csak elmélkedtem rajta. Azóta a fűtőolaj is megszűnt.
Ha ma elektromos kocsim lenne, akkor biztosan lenne dízelmotoros utánfutóm is hozzá. Mert csak mert.
Persze, meg önmagában egy darab gázégető valami ami hajt egy generátort. De hát az ezeket üzemeltetők sem hülyék, meg nem is a saját pénzük ellensége, hogy csak úgy égessék el a földgázt és menjen a szabadba minden égéstermék és annak hője. Ahogy lakossági szinten is egy kondenz kazán már igen jó hatásfokkal üzemel, ugyanúgy az erőműveket is fejlesztik folyamatosan. Ja és akkor még ugye nem beszéltünk az égéstermék utókezeléséről, szűréséről, amit egy erőművi kéménybe be tudsz építeni azt egy lakás kazánjának kéményébe, pláne egy autó kipufogójába nem tudsz. Szóval nem csak a hatásfok itt a lényeg. Mindenki jobban jár, ha erőművi szinten termelődik az adott energia a város szélén.
Dehogy 35 az elméleti. Olvasgass még a témában. Csak egy rövid idézet:
"Gyakorlatilag, ha az erőmű csak elektromos energiát szolgáltat, 59% érhető el, hőszolgáltató erőmű esetén pedig, ahol az elektromos energia mellett az erőmű ipari gőzt vagy fűtési melegvizet is kiad, az összhatásfok elérheti a 85%-ot is."
Plusz a ráadás, 18 éve már 89 százalékos volt az itteni erőmű. Azóta máshol is vannak már ilyen szép számmal.
Nem. ..és nem is fogja. Egyébként amikor megrendelem a következő Teslá-t akkor a rendszámot is rendelni fogom hozzá és az tervem szerint a WSSH-001 lesz. Csak hogy a liberók szokják az érzést. :D
Egészen pontosan ez úgy van, hogy a gőzzel vagy gázzal hajtott turbina hatásfoka az amely egyelőre még a meghatározó. ..és az 35% elméleti hatásfok. Gyakorlatban ennél valamennyivel kevesebb. ..és ez után vannak mínusz előjellel a további veszteségek (szállítás, töltés, stb).
Hallottatok arról, hogy a német kormány leállította a berlini Tesla Gigafactory-t, és a Tesla, mint cég minden egyéb tevékenységét Németországban??? Most olvastam róla, de gyanús a hír, mert sehol máshol nem osztották, és erősen úgy tűnik mintha AI írta volna a cikket... Ha ez igaz, az egy kicsit erős...