Keresés

Részletes keresés

River Creative Commons License 2001.06.27 0 0 29
Mit gondolsz miért írtam ide be??
Az a lány sokmindenben emlékeztet rád... Illetve inkább te rá, mert őt előbb ismertem :)
Előzmény: greenwood (27)
River Creative Commons License 2001.06.27 0 0 28
Az utolsó bekezdés nagyon megfogott. De ebben nem is az az érdekes, hanem, hogy megint tegnap este gondolkoztam ilyesmiken, vagyis, hogy valami ilyesmire jöttem rá Sylviával kapcsolatban, és hasonlóságot véltem felfedezni közte és egy másik személy között - nem a halál szemszögéből, hanem az életéből...
greenwood Creative Commons License 2001.06.27 0 0 27
Nekem pedig az jut eszembe erről, hogy régebben teljes szívemből utáltam TH-t, mert elhagyta Sylviát és miatta történt az, ami, ugye. Most már rájöttem, hogy nem ilyen egyszerű ez az egész, szenvedett ő is eleget, megakadályozni pedig úgyse tudta volna.

off
A szakdoga-összetépés ismerős... Én is hajlamos vagyok az ilyen rombolásokra:)

Előzmény: River (25)
greenwood Creative Commons License 2001.06.27 0 0 26
Elmondva nem sokat jelent... Az a lényeg, hogy a Yellowstone-ban táboroztak, ahol rengeteg volt a medve, és éjszakára megszálltak valahol... A kocsijukba bepakoltak pár halat, amit már nem tudtak megenni vacsorára, -- éjszaka megjelent egy medve, és az egész kocsit szétcincálta a hal miatt, óriási robajjal. Órákig hallgatták a robajt a sátrunkban fekve, Sylvia rettegett, Ted el akarta zavarni a medvét, de aztán nem tette, hatottak rá S. félelmei... Végül elment a medve, és másnap derült ki, hogy ugyanez a "kedves maci" (mint a medvék ott általában), mielőtt hozzájuk ért volna, hogy kifossza a kocsijukat, megölt valakit egy másik kempingben.

de nem ez a lényeg, hanem a hangulata ennek az egésznek -- sajnos túl hosszú a vers, hogy ide bemásoljam. Csak a vége:

"Félelmed hibátlanul kalkulált.
Láttál a mosókonyhában egy nőt,
Aki a másik kempingből menekült át.
Rögtön tudtad, hogy az a medve volt az.
Miután embert ölt, átcsörtetett az erdőn,
Hogy kiraboljon.
Ötvenkilencedik medvénk volt. Láttam, elég jól,
A kíváncsisággal szemközt libikókázó
Veszélyt -- hogy egy állat agyában
Egy szikra beindíthat egy életet
Péppé zúzó tonnát. Csak azt nem láttam,
Hogy a te agyadban milyen szikrától
Vált lapos forgatókönyvünk irodalommá --
Hogy miféle önmegváltás préselte ki
És szűrte át írógépszalagodon
Agyadból a vért.

Akkoriban még
Nem értettem, hogy
A fejedben fel-alá száguldozó
Halálnak időnként meg kell állnia,
Csak hogy tovább száguldjon, aztán megint
megálljon,
És közben átmenetileg
El kell szállásolnod valahol"

Előzmény: River (24)
River Creative Commons License 2001.06.27 0 0 25
A hallgatag asszonyban az írónő elemzi a korábbi életrajzokat is, hogy mi jó benne, vagy mi nem, mint pl:
"... Merwin Vessel of Wrath (A harag edénye) című írásának hangja sikollyá erősödött. Nagy szenzációt keltett: túlzásai miatt sokan helytelenítették.
Dido Merwin nem állhatta Platht, és harminc évet várt, hogy elmondhassa a világnak, mit gonol egykori "barátnőjéről", akit egy sokat szenvedett mártír elviselhetetlen feleségének írt le. Nem az a csoda, hogy Hughes elhagyta Platht, hanem, hogy "olyan sokáig kihúzta". A válás után, írja Merwin, megkérdezte Hughestól, "mit viselt el a legnehezebben, míg együtt voltak", mire azt felelte, hogy Plath egy féltékenységi rohamában apróra tépte 1961 telnek teljes munkaanyagát és egy Sahekespeare-kötetet..."

Ezt egyáltalán nem tartom meglepőnek Sylviától, viszont soha nem tudtam felfogni, hogy értékes munkát hogyan lehet pillanatok alatt "semmivé tenni".
Erről eszembe jut egy volt barátnőm, aki egy ilyen "rohamában" a több hónapos munkával elkészült szakdolgozatát tépte szét, mert egy apróság (ami javítható lett volna) nem olyan lett, ahogy ő gondolta. Ez csak akkor derült ki, amikor nem jött el a megbeszélt találkozóra, és amikor elmentem hozzá, akkor előadta a történetet...

River Creative Commons License 2001.06.27 0 0 24
Az a hátborzongató történet érdekelne. Nincs nálad a könyv? Vagy úgy nagyjából elmondva, esetleg?
Előzmény: greenwood (23)
greenwood Creative Commons License 2001.06.27 0 0 23
Szia Enrico,

irigyellek a Collected Poems miatt...:) Bár az az igazság, hogy Plath magyarul éppen olyan jó, sőt néha még jobb is (szerintem!) mint eredetiben. Nagyon szeretem Tandori fordításait/ferdítéseit.

SP-től tudomásom szerint csak a Zúzódás jelent meg, illetve szerepel néhány antológiában, más fordítókkal pár verse. Ezen kívül van a Napló, ami csodálatos, meg az Ötvenkilencedik medve, ami... vegyes. Azért abban is vannak jó dolgok, nekem főleg a címadó novella tetszett, pedig azt utálta Sylvia. (Viszont a Születésnapi levelekben ott a hátborzongató történet, ami inspirálta.)

Te olvastad már a Születésnapi leveleket? És hogy állsz Ted Hughes verseivel?

Előzmény: Enrico Palazzo (19)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 22
Ja, bocs, az kimaradt.

2000-ben jelent meg a Nagyvilág kiadónál, Janet Malcom (ha jól emlékszem) írta, egy életrajz Sylvia Plath-ról.
Ha rákeresel a neten, egyből kidob pár helyet, ahol elolvashatod a tartalmát.

Előzmény: Enrico Palazzo (21)
Enrico Palazzo Creative Commons License 2001.06.26 0 0 21
Ez jó, én meg egy Supermanesre (mármint a novellák közül.) Rég olvastam.

Na de mi ez a Hallgatag asszony? (Lásd, mint lent!)

Előzmény: River (20)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 20
Üdv Enrico!

Én is csak a Zúzódásról tudok, ami eredetileg greenwoodé, csak most nálam csücsül, ha jól emlékszem ő is csak antikváriumban talált rá...

Az 59. medvét olvastam, kikölcsönöztem a könyvtárból...Hát némelyik gyengébb, némelyik jobb.
A címükre nem nagyon emlékszem, de volt valami olyan, amikor egy fiú meg egy lány valahova be akart menni, és fizetni kellett az autóért, és ott vitatkoztak egymással. Talán az volt a legjobb.

Előzmény: Enrico Palazzo (19)
Enrico Palazzo Creative Commons License 2001.06.26 0 0 19
Sziasztok!

Az Írók Boltjában időnként felbukkan egy két verseskötete, eredetiben, de néha a Collected Poems-t is el lehet csípni. (Nekem sikerült :-)
Ha jól tudom, magyarul csak egy válogatás jelent meg anno, Zúzódás címmel. Tudtok másról?

River!
A Születésnapi leveleket láttam, de mi ez a Hallgatag asszony? Ki írta?

Novellákról mi a vélemény? Johnny Panic And The Bible Of The Dreams című gyűjteményt olvas(gat)tam. A benne levőkből válogatták pár éve az "Ötvenkilencedik medve" anyagát.

River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 18
Ja, értem...

Ez a nick nekem is ismerős valahonnan :))

Egyébként, így a verset olvasva - nem is csoda, hogy az egyik kedvenced.

Előzmény: greenwood (17)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 17
River, ezt úgy értettem, hogy az SP fórum is klassz, meg még van néhány hely, amit érdemes megnézni a verseken kívül.
Előzmény: River (14)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 16
Mi ismerjük egymást, ne is tagadd.

(vagy nem)

Ez a két lehetőség van.

Egyébként az egyik kedvenc versemet idézted...:)

Előzmény: Ginnie Mannox (15)
Ginnie Mannox Creative Commons License 2001.06.26 0 0 15
MAD GIRL'Z LOVE SONG

I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my lids and all is born again.
(I think I made you up inside my head.)

The stars go waltzing out in blue and red,
And arbitrary blackness gallops in:
I shut my eyes and all the world drops dead.

I dreamed that you bewitched me into bed
And sung me moon-struck, kissed me quite insane.

God topples from the sky, hell's fires fade:
Exit seraphim and Satan's men:

I fancied you'd return the way you said,
But I grow old and I forget your name.

I should have loved a thunderbird instead;
At least when spring comes they roar back again.
(I think I made you up inside my head.)"

...mah favourite...

River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 14
"Meg azért a többi se akármilyen..."
Ezt mire értetted? Lassú vagyok ma...
Előzmény: greenwood (13)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 13
Legalább lesz mivel foglalkoznod üres óráidban:)

Rengeteg verse is fenn van eredetiben, ez a lényeg szerintem. Meg azért a többi se akármilyen...

Előzmény: River (12)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 12
Tévedtem, ez a linkgyűjtemény legalább egy hetes elfoglaltságot jelent.
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 11
Huhh, egész napos "kikapcsolódás". Ez igen.
Előzmény: greenwood (10)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 10
ezt még nem ismertem... Köszi!

az egyik legjobb hely a témában, ha már itt tartunk:

http://www.geocities.com/~emily777/PlathLinks.html

Előzmény: River (9)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 9
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 8
Itt valami furcsaság van, a 7-es hozzászólás helyett 0-t mutat.
Előtt-utóbb le0-áztam magam :)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 7
Elég jó érzéked van úgy találomra ráakadni a könyvekre - bár a címe, ugye: megfogó.

Kezdetnek, 18 évesen, nem semmi az Üvegbúra. Bár, ha magamba gondolok bele, az egy elég veszélyes időszak, amikor sok mindenben dönteni kellene, de még nem vagyunk rá igazán képesek... és ebből ki tudja mi sülhet ki.

Előzmény: greenwood (6)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 6
Nem, az Üvegbura, 18 évesen. Tök véletlenül vettem le a polcról egy könyvesboltban -- aztán jött a totális rajongás... Utána persze megkerestem a verseit, és azok még jobban megfogtak. Szinte mindet tudtam kívülről is (most már nem).

hehe, remélem, nem csak a kettőnk topicja lesz ez, bár születésnapi ajándéknak nem rossz:)

Előzmény: River (5)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 5
Ja, igen ebben mindketten tapasztaltak vagyunk :)

Egyébként mi volt az első dolog, amit olvastál tőle?? A versei?

Előzmény: greenwood (4)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 4
Ebben nem vagyok tapasztalt, mert nekem SP szerelem volt első olvasásra, -- de nem vagyunk egyformák. Ebben viszont tapasztalt vagyok:)
Előzmény: River (3)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 3
A kis tapasztalt :))
Előzmény: greenwood (2)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2
Ez nem annyira furcsa -- idő kell hozzá, amíg "beérik".
Előzmény: River (1)
River Creative Commons License 2001.06.26 0 0 1
Igen, ezt szerettem is volna kérni - az idézést a születésnapi levelekből...

Tudod, tényleg olyan furcsa, hogy több hónapja ott ül nálam az a SP verseskötet, olvasgattam, és egyáltalán nem voltam tőle elájulva. A Napló után valami másra számítottam. És akkor tegnap este elővettem, és pontosan az van benne, aminek lennie kell, maga Sylvia Plath. De miért nem éreztem ezt eddig??

Előzmény: greenwood (0)
greenwood Creative Commons License 2001.06.26 0 0 0
Naná, hogy van:)
Örülök ennek a topicnak.

Kíváncsi vagyok, hányan ismerik SP-t és Ted Hughes-t, olvassák-e őket, szeretik-e netalántán...

Idézni is fogok a Születésnapi levelekből -- hordom magammal, mióta megvettem, és hát, nagyon jó könyv. Szerintem.

Előzmény: River (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!