Egy read only topikpajtásként hagy szólaljak fel én is. Az idén kezdtük a kéktúrázást, annak is az alföldi - csongrádi - szakaszával mert lakóhelyünkhöz ez esett legközelebb. Az elején még gondolkodtam, hogy én is írok beszámolókat a teljesített szakaszokról. Aztán arra jutottam, hogy még nagyon az elején járunk. No, meg a túrázásban tapasztaltabb fórumtagok már leírták itt egy-két évvel ezelőtti tapasztalataikat. Ismételni dolgokat, vagy esetlegesen untatni bárkit is, nem akartam. Valószínűleg ez a gátlás másnál is fennáll mert beszámolókat tényleg csak az öreg - már sok mindent megélt - túrázóktól olvasni.
Valószínűleg ez változni fog, de addig még nagyon sok kilométert kell belerakni a bakancsainkba, hogy elmondhassuk: már letettünk valamit az asztalra.
Nekem kettő-kettő van mindegyik kéktúrás atlaszból,ha gondolod neked adom az egyiket,tényleg hiánycikk jelenleg,csak nagy szerencsével elvétve lehet találni,vagy úgy sem.Térképboltos ismerősöm mondta hogy már mindenhonnan visszavásárolta vidéki partnereitől amit csak lehetett,de már így sincs egy darab sem belőle a boltjában.
Szerintem abban egyetérthetünk hogy rajtam se!:-))
Nem is beszélve a képeimről!:-))
És akkor egy kis téli kéktúrás kedvcsináló, ilyen szép időt is ki lehet fogni télen is,kis szerencsével.Remélem idén is lesz azért egy-két túrázásra alkalmas téli hétvégénk,ezek a képek január 17-én készültek.
Szívesen olvasom a Te írásaidat és néhány "ifjú titán" is megjelent, de tény, hogy hiányoznak a "nagy öregek" beírásai. Sajnos én is ritkán vagyok képes beszámolót írni, pedig itt ez számít a legérdekesebb műfajnak. Persze az is jó, ha az ember gyorsan választ kap 1-1 kérdésre...
Már megint eléggé beszűkült a fórum, alig-alig van beírás... :-((
Amúgy szombaton délben a Tokodi pincéknél keményen olvadt, egy marő latyak volt a völgy alján a földút. Szerencsére ahogy kiderült az ég, megjött a hideg is! Mire fél hatra leértem a Getéről Dorogra, már kopogósan fagyott minden, én meg a bakancsommal a jégen csúszkálva értem le az állomásra! (Tudod, az iskolás módszer: nekifutás, aztán 10-15 méter csúszás - szerencsés esetben kétlábon - a tükörjégen)
Hát mit mondjak: az autósok nem élvezték ennyire! Akkorákat alakítottak a mellékutcákon, hogy pontozók kapásból fünf komma neun-nal jutalmazták volna őket! Az egyik elől alig bírtam félreugrani az Árpád utca járdáján! Na, akkor azt hittem egy pillanatra, ott fog végetérni a túra, nem a vasútállomáson! :-))
Nem szeretem, ha velem van tele a fórum, de szombaton elvetődtem az OKT Mogyorósbánya és Dorog közötti szakaszára. Túra- és sportszakmai szempontból nem egy nagy kihívás: a jelzések állapota kielégítő, az út is viszonylag jól járható volt - már az akkori havas viszonyokhoz képest -, viszont fényképeztem arrafelé egy párat, ezek közül töltenék fel néhányat.
A Gete és a Hegyes-kő a Kőszikláról. Akkor még borongós volt az idő.
A Gete a Hegyes-kő válláról. Itt sütött ki először a Nap.
Tokod panorámája a Hegyes-kő oldalából
Indulás Tokodról: Irány a Nagy-Gete!
A Nagy-Gete tetején: a turista magányossága. A botjaim szerint 29 cm-es volt a hó.
Naplemente után. Kilátás a Gerecsére a Nagy-Getéről
A 2008-as MVM jelentés szerint ez még csak tervezett távvezeték, de mintha már láttam volna Sümegnél is, meg Zalaszántónál is tavaly a Balaton-felvidék kéktúra bejárásánál. Az irányát tekintve ez pont lehet az általad említett Szombathely-Hévíz távvezeték! De ez persze légvonalban is vagy 50-60 km-re nyugatabbra van a Győr-Litér drótoktól, amikről korábban szó volt.
Az MVM rendszer 2008-ban
Távvezetékek Sümeg határában. A közelebb eső (a képen nagyobbnak látszó), az 120 kV-os, mögötte egy vele egy nyomvonalon haladó 220-as látható. Na, ez lehet az általad említett Sz.hely-Hévíz egyrendszerű. Ezeket keresztezte ott, a geológiai bemutatóhely mellett egy saccra 35 kV-os vezeték. Hogy mér' fényképeztem le: Megtetszett ez a villamosipari pókháló!
A mai napon egy kirándulás keretében volt alkalmam a téli Balatont megnézni,tiszta hideg időben,szikrázó napsütésben,a parton vékonyka hóréteggel ,mit mondjak,ilyen időben sokkal másabb,sokkal meghitteb,csendesebb,és valahogyan mégis sokkal inkább a miénk,bakancsos turistáké mint nyáron,a Zimmer Feri időszakban.(romantika,nosztalgia,víztükör bambulás...:-)) )Lehet hogy tényleg ilyenkor(is) érdemes bejárni a Kéktúra ezen szakaszait?
Egy kérdés:Milyen piros sáv jelzés halad át Balatonarácson?(Balatonfüred szélén?)
Igen, rászántunk egy napot, de tőlünk nincs messze, csak kb. 70 km. Tényleg sok a kidőlt fa, komoly izomlázam volt másnap, pedig a táv még oda-vissza sem volt túl sok
Hú,ez így tényleg félelmetes,ilyenre nem is emlékszem ,nekünk ezek szerint a napsütés miatt nem ezt az arcát mutatta a hely.Látom,a két kép nem egyidőben készült,ezek szerint a Burok-völgyet Ti valóban egy külön túra keretében néztétek meg?
Megint irigy vagyok valakire...:-)
Van egy szakasza a völgynek ami az atlasz szerint nehezen járható,az valójában milyen,és ha tényleg nehezen járható akkor miért?
Kisgyón Természetbarát Telepnél összefutnak a jelzések,és még lovas parkoló is van!:-)
A kéktúra útvonalától nem messze érdemes megnézni az egykori Csiklingvár maradványait,melyek jól kivehetően egy ovális alakú várra emlékeztetnek,bár a megmaradt falszakaszok mennyisége igen csekély,jól felismerhető a vár eredeti formája,várárkok,falak helyei jól kivehetőek.
Na ezen a képen talán jobban olvasható.Utána egy kép "szulejmanszultan" szalagjáról,és egy vidámabb felirat az Erdei Büféből.És az általam mindig keresett "ezer éves" kék jelek egyike a Hamuháznál,sajnos leszürkítve.