Keresés

Részletes keresés

Csikky Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142080

Én meg büszke vagyok rád Mili70, hogy ilyen szép szériát hoztál össze szeptemberben! :)

Előzmény: mili70 (142078)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142079

Drakulálok a "szagértő" főzőmájsztrónak. 

Bacott levenni a rézelejét és az előpárlatot. Az úszkáló zöld, kenhető kristálykák a rézelejéből vannak.

Hűtsd be a páleszt, és papírszűrőn szűrd át. Ha belassul a szűrés, cserélj papírt. 

Ami az illatvesztést illeti, az elő szokott fordulni. Sok esetben az átlevegőztetés hatására hamar visszajön az illat-íz. A trutyiszűrés is egyben levegőztetés. ( szűrés után 2-3 órával az asztalra kitett szűrőpapírt szagold meg. Ha kellemes barackillatú, akkor majd visszajön a barackíz)

Előzmény: PNCS (142065)
mili70 Creative Commons License 2017.09.25 0 4 142078

Gratulálok, a sikeres részvételért a szegedi versenyen: Csikky, otifoti, laborművek, és nem utolsó sorban  1zsakkrumpli kollégának. :)

 

kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142077

Ha rákeresel a tartályfenék gyártókra, találsz olyanokat is, akik rézből domborítanak. Arra számíts, hogy nem 2 forintért. Aztán jöhet egy bádogművész, aki összeapplikálja a palásttal. Szintén "jóárasítva".

Tényleg jobban jársz, ha írsz a szabadkaiaknak.

Előzmény: 1.3 4T (142067)
barkócza Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142075

Amikor megkaptad a pálinkát, kristálytiszta volt?

Előzmény: PNCS (142065)
mili70 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142074

Nem mindegy a tartály formája sem. Inkább legyen hosszú és/vagy széles, mint magas. Nekünk a pince oldalában van 40hl-es is betonból, + vagy 15db 20-as kádunk is, fülekkel a tetején. Ezekbe a fülekbe mennek a 3-3,5 cm-es bordásvasak, amik az erjedés alatt elég szépen meghajolnak. :)

Ja, és a leszorításnak is pont az a lénye, hogy kimossa a héjból a színt és az ízeket, a folyamatosan felfelé törekvő gázbuborékok, és a pezsgő must  erre tökéletesen megfelelnek. :)

Előzmény: atís48 (142064)
mili70 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142073

Bocs mindig benézem az arányokat. :)

Előzmény: Jocó0423 (142063)
endrepp Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142072

A másik, amit észrevettem, hogy változásra hajlamosabb lesz a párlat, instabil, főztem rizlinget alacsony deflegmáción, kb. fél évig pazar volt, utána átfordult, teljesen ihatatlan lett. Gondolom hordós érlelésnél ez a változékonyság előny.

Előzmény: endrepp (142071)
endrepp Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142071

Elég nehéz ügy ez, könnyű a bátrabb főzéssel bukni az illatokat és produkálni helyette csípős vagy kesernyés ízt, a szájban maradó fazékízt. A szilva UP savanykás ízeiből gondoltam, hogy óvatosan válogatok bele idén.

Előzmény: cloaked (142068)
cloaked Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142070

Még valami nem volt igazán jellemző akkoriban, a finom végeredmény:) Kösz!  Majd megoldjuk valamikor:)

Előzmény: Tomsza74 (142041)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142069

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142056)
cloaked Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142068

Nem tudom, hogyan aránylik a lejtő páracsővel elveszített deflegmáció ahhoz a pluszhoz képest, amit a házi méretű kisüstök nagy fajlagos felülete ad, de gondolom van az a méret, ahol már érlelés nélkül sem árt, ha a páracső nem deflegmál.

 

Gyümölcspárlatból nem kóstoltam még hosszú érlelésre szántat (mármint igen, de csak érlelés után:), nyers whiskykből ittam ilyeneket (10+ évre szánva). Igaz, hogy évekig érlelt párlatokban általában jelentősebb szerepet kapnak a szekunder aromák, de nekem érleletlen pálinkában sem igazán tetszik az a hozzáállás, hogy ezeket teljesen a háttérbe szorítják. (Mondjuk még mindig jobb, mint amikor elrontják velük a pálinkát.)

Előzmény: endrepp (142038)
1.3 4T Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142067

Köszi!

Tesco-s rozsdamentes nem is jöhetett számításba...

Valami linket tudok adni esetleg magán gyártókhoz? (vagy elérhetőséget vagy bármit?) Köszi!

 

Megpróbáljuk az üst "fenekét" kicseréltetni, hátha. Ha ez nem jön össze, akkor veszek egy újat.

Előzmény: kopasz szuzukis (142057)
1.3 4T Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142066

kb szita az alja...

Előzmény: Piszra (142055)
PNCS Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142065

Sziasztok! A hozzáértőkhöz lenne egy kérdésem,tanácsra lenne szükségem. Egy jó ismerősömmel kifőzettem a barack cefrémet ,melyet válogatva magozva ,tisztán gyűjtöttem az ő utasítása szerint kezeltem . Mikor kész lett a pálinka  finom illatú és ízű volt,de kb egy hónapi tárolás után az illata teljesen elveszett,sőt még valami furcsát is érzek rajta nagyon kis mértékben. Az íze pedig majdnem teljesen eltűnt ,csak halvány árnyéka régi önmagának. Nem azt mondom hogy valami ihatatlan szar lett,de nagy csalódás. A legaggasztóbb azonban az hogy zavaros lett és apró kék színű kristályok úszkálnak benne, amit ha leszűrök  és az ujjammal szétkenek egy papír zsebkendőn ,akkor azt  kékre festi. Ismerősöm végzett főző tanfolyamot tehát nem valami kezdő lehet. Őt egyenlőre nem akarom megkérdezni ,mert nem szeretnék kellemetlen helyzetbe kerülni míg nem tájékozódtam egy kicsit.

atís48 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142064

Ez így igaz kb. 10 hl-es mennyiségig.  Egyszer az 50 hl-es erjesztőtartályon megoldottam a törköly leszorítását,naponta 1500 litert forgattam meg rajta,10 nap után alul tiszta és lehűlt bort engedtem ki.

Elkezdtem a lefejtését,és mikor az egyharmad mennyiség lefolyt ,megfogtam a csövet és meleg volt megkóstoltam és édes volt,így vissza kellett szivattyúzni az addig lefolyt levet és az erjesztést hagyományos módon ,csömöszöléssel kellett befejezni.(Esetleg lehetett volna cefreszivattyúval is forgatni)  Nagyobb mennyiségnél  a kb. 80-100 cm vastag törkölyön belül,nagyon hosszú idő alatt zajlana le a teljes kierjedés.  És szerintem van még egy előnye a csömöszölésnek,vagy a cefreszivattyús forgatásnak, ily módon kimossuk a héjból az ízeket és a színt.

Előzmény: mili70 (142062)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.24 0 3 142063

Évszázadokig bevált. így nekem is jó :) Arra az évi 2-300 liter borra nem váltok technológiát.

Előzmény: mili70 (142062)
mili70 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142062

A vörösbor készítésénél a csömöszölés csak szükségmegoldás. Az erjedés során le kell szorítani a törkölyt a lé alá, és kész. :)

Előzmény: Jocó0423 (142059)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142061
Előzmény: tooni13 (142060)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142059

Én szőlőt soha nem savazok. Miután gyakorlatilag úgy készül mint a vörösbor, csak csömöszölni szoktam :) Vagyis lenyomom a bundát.

Forrás után viszont egyből lefőzöm, nehogy probléma legyen.

A bornál pedig derítek és kénezek :)

Előzmény: Slaja (142058)
Slaja Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142058

Sziasztok,

jövőhéten lesz egy kis szüret, vörös borszőlő fajtákból szeretnék pálinkát csinálni, szemezve, és a kérdésem az lenne, mik a tapasztalatok, milyen érték körül alakul általában a PH ? Kevés foszforsavam van, és igen, akkor majd lesz mérve a PH, csak nagyjából egy kis segítség jól jönne, hogy mire számoljak, tárazzak be rá vagy sem, ha valaki jártas a témában, megköszönöm, ha tudna tippet adni! :-) 

kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142057

Ha csak az üst kellene, érdeklődj a szabadkai gyártóktól. 

Egyébként meg vannak magyar forgalmazók is akik rezpalinkafozo-t forgalmaznak, 50ezer Ft. fölött ingyenes házhoz szállítással, utánvétellel. Gyakorlatice ugyanaz, mint a szabadkai termékek.

A teszkós-rozsdamentest nem tudnám jó szívvel ajánlani. Bár, maga az üst és a fedél/sisak jó minőségű, a többi alkatrésze biza eléggé silány. Alulméretezett hűtő, gányolt páracső.

Előzmény: 1.3 4T (142054)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142056

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142029)
Piszra Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142055

Mi az hogy az alja teljesen feladta? Ezt nem értem.

Előzmény: 1.3 4T (142054)
1.3 4T Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142054

Sziasztok!

 

Mivel (ahogy olvasgattam a fórumot) szerintem ti vagytok a legtájékozottabbak a témában, ezért szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy hol érdemes otthonra (max) 30-40 L-es pálinkafőzőt venni (volt egy 30L-es, de az alja már-már teljesen feladta - esetleg valahol lehetne javíttatni)?
Elég lenne csak az üst is (újonnan vagy akár használtan is), a többi megvan.

 

Illetve mit tanácsolnátok, milyet érdemes venni?

 

Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!

1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142053

Én ezt nem értem, ez most mit jelent?

Előzmény: Törölt nick (142052)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 -1 1 142052

Ahogy te sem:) Kaptam,érintett vagyok a díjátadóra :)  Erre varrjál gombot..D..

Előzmény: rézmanó75 (142050)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142051

Nem vagyok nyomozó,ezért rossz nyomon sem járhatok,felesleges dolgokon meg sosem fárasztom le magamat..D..D..Kimaradt az életvonalamból az a szakasz,most meg már minek,elég volt a katonaságnál a sok f@szságot végigcsinálni 18 hónapig aminek sokszor értelme nem igen volt :)   OFF-részemről

Előzmény: endrepp (142048)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.09.22 -1 1 142050

Szerintem te nem fogsz megvilágosulni! :) 

Szegedről kaptál mailt? :)

Előzmény: Törölt nick (142047)
endrepp Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142049

Bocsánat. Ez lemaradt:    :)

Előzmény: Törölt nick (142047)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!