Keresés

Részletes keresés

cloaked Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142142

A borpárlat nem feltétlenül lefejtett borból készül. Még a cognacnál is változó, hogy seprőn főzik vagy nélküle, esetleg részben lefejtve. Főleg akkor szokták benne hagyni, ha nagyon hosszú érlelésre szánják, vagy egyszerűen csak testesebb párlatot akarnak.

Előzmény: vick_1899 (142141)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142141

Így must pálinkát kapnál.. ami azért egy kicsit különbözik a borpárlattól, gyümölcsösebb aromásabb, mivel nem fejtett bort főzől, hanem benne van még a borseprő rész is. Én idén kaptam egy adag zenit mustot, direkt úgy kértem, hogy a sűrűbb leülepedett részből is szivattyúzzanak a hordómba. A héten főztem, és nagyon finom selymes gyümölcsös illata van, szőlőpálinka jellegű, de nem annyira aromás, de véleményem szerint a sima borpárlatnál aromásabb..

Előzmény: Slaja (142138)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142140

Frankó brandy alapanyagod lesz ha azzal a módszerrel választod el a párlatrészeket.

Ha nem, akkor lesz egy gyenge pálinkád :)

Előzmény: Slaja (142138)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142139

A héj nélküli erjesztés-főzés tulajdonképpen borpárlat készítés. Lévén, hogy préseléssel mustot készítesz, amit kierjesztesz. "Vékonyabb" ízű párlatot kapsz, mint a héjon erjesztett cefre esetén.

A kocsányt mindenképp éárdemes eltávolítani, mert attól lesz törköly jellege a pálinkának.

Előzmény: Slaja (142138)
Slaja Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142138

Jó reggelt, 

visszatérve a szőlő cefrésítéséhez, héj nélkül csak magát a lét kiereszteni milyen végeredménnyel járna? Nézelődtem / olvasgattam, és egyes fajtáknál inkább ront a végeredményen a héjon áztatás, míg másik fajtáknál meg hozzátesz. Mik a tapasztalatok?

sogi01 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142137

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (142125)
Csikky Creative Commons License 2017.09.27 0 1 142136

Visszaköstolás szinte mindenhol van, Szegeden az idèn a nagy tömeget nem tudták már kezelni igy ingyen lehetett inni, tavaly mèg perkálni kellett èrte, de most elveszett a kontrol! :)

Előzmény: csalántea (142133)
laciapu43 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 142135

Pszt....Elb....tam....Naaaaa....

Előzmény: vick_1899 (142132)
laciapu43 Creative Commons License 2017.09.27 0 1 142134

A fajélesztöt nem csak a  a mennyiségre értettem,de gondolom ha egy gyümölcsben levő cukor tökéletesebben tud átalakulni alkohollá akkor a mennyiségnek is növekedni kell.....Egyébként évek óta olvaslak benneteket,rengeteget segítettetek eddig is.Azért van hogy mosolyt csal arcomra sokak mérnöki precizítása...Jó ha odafigyelünk,jó italt akarunk csinálni,de ekkora elméleti ismerethalmazt nem tudunk,esetleg nem is akarunk befogadni.Mi hétköznapi emberkék is azért a magunk módján igyekszünk...Sok finom párlatot kívánok ,és ha nem is beszélek bele,figyelemmel kísérlek benneteket..Köszönöm mindenkinek aki itt tanácsot ad,és annak is aki kérdez....abból is tanulunk...

Hajrá PÁLINKÁSOK...!!!!   És ha elfogadtok egyet.....tapasztalaton és tudáson szabad vitázni..ízlésről nem érdemes

Előzmény: öreg_néne_b (142130)
csalántea Creative Commons License 2017.09.27 0 1 142133

A múlt heti szegedi nemzetközi versenyen a díjak átadása során és utána a vacsora és műsor alatt egész végig egy nagy asztalsorra ki volt pakolva név szerint az összes (!) benevezett tétel a versenyzők számára, szabad kóstolásra az eredeti üvegekben.

 

Ez azért fontos, mert már a győztesek (nagyarany, arany, ezüst, bronz) ismeretében lehetett megkeresni és kóstolni a díjazott tételeket.

 

Hasznos visszacsatolás, amely fontos bizalomerősítő lépés az átláthatóság és bírálat korrektségébe vetett hit irányába, hiszen a legjobbnak ítélt tételek "visszakóstolásával" ellenőrizhető, hogy a győztesek tényleg kimagasló teljesítményt nyújtottak-e.

 

Ezt a "visszakóstolást" sokan megtették, én is, azt kell mondjam, hogy az általam kóstolt aranyak joggal kaptak aranyat (azt persze nem tudom, hogy a nem aranyak kaphattak volna-e aranyat, mert mindent nyilván nem tudtam megkóstolni). Így azt gondolom, hogy középszerű tétel nem kapott aranyat, akár hazai, akár délvidéki tételről volt szó.

 

A zsűri nagyot nem tévedhetett, persze a bírálati pontozás azért mindig szubjektív marad ...

 

Más versenyen is van ilyen visszakóstolási kontrol lehetőség, vagy ez egyedi szegedi ötlet?

 

Előzmény: mili70 (142078)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 142132

Emlékszem amikor tavaly fel mertem hozni, hogy ismerősöm cefréjét főztem, volt aki a "fejemet" kívánta azzal a címszóval, hogy bérfőző vagyok.. utána reagáltam, hogy én élesztőztem, és pektinbontóztam a cefrét, tehát félig a sajátom volt, azonban most, minden 2. új hozzászóló vagy főzi a havernak, vagy a haverral főzet.. :D :D :D

Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 142131

Jogos :)

Előzmény: öreg_néne_b (142130)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.27 0 0 142130

A fajélesztő nem duplázza meg a kihozatalt, máshol van az eb elhantolva...

Előzmény: laciapu43 (142127)
laciapu43 Creative Commons License 2017.09.27 0 1 142129

Igazad van bocs....Eddig csak olvasgattam itt,de igazából ismerem NAGY PF SZABADSÁG jogi hátterét....

Óvatosabban fogalmazok,ígérem...   Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem,hogy ide senki semmit nem hoz,és nem is visz el!!

 

Előzmény: mili70 (142128)
mili70 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 142128

Szerintem meg nem viszi oda a haver a cefréjét. Ugye? :)

Előzmény: laciapu43 (142127)
laciapu43 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 142127

Kösz!

Mostanában teljesen kicsavarom a cefréket,sajna eltörött a fokolóm,és csak olyanhoz jutottam hozzá,ami 20foktól mutat...Egyébként nagyon rossz véleményem van a cefrézésekről,idehozza a haver az anyagot várja a hatalmas kihozatalt,és fele csorog le jó esetben amit várt,és a szakkönyvekből kiolvas...Ha  mondom hogy miért sajnál bele egy 180ft-os fajélesztőt néz rám mint az UFÓ-ra...

Előzmény: barkócza (142115)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.27 0 1 142126

Ez sok mindentől lehet, többek között azoktól is amit eddig írtak Neked.

Ugyanakkor lett főzve? Hasonló berendezésen? Megkevertétek a cefrét mielőtt elfeleztétek?

Nem lett túl sok kóstolva elválasztáskor? :)))

Előzmény: Imi09 (142119)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 142125

                                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (142092)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142124

Úgy lehetséges, hogy a haver a kihozatal után perkált. A főzőmester nem fukarkodott a pálinkával, neki a pénz jobban kellett. 

Előzmény: Imi09 (142119)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.26 0 1 142123

Nem írtad a végeredményt, hány fokos?

Főzdéből 50-51 fokosan adják ki, Neked otthon meg lehet, hogy még 65-70 fokos?

Előzmény: Imi09 (142119)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142122

Nem feleztetek, hanem testvériesen megosztoztatok. ;)

Előzmény: Imi09 (142119)
beetee Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142121

;)

Előzmény: beetee (142120)
beetee Creative Commons License 2017.09.26 0 1 142120

Ha csak ennyi a kérdés, ... én elhiszem. Lehetséges.

Előzmény: Imi09 (142119)
Imi09 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142119

Üdvözlet Fórumtársak!

 

 

Szerintetek, hogy lehetséges, hogy ugyanazon szőlőcefréből házi főzéssel 12 liter pálinkát kaptam, míg az ismerősöm hivatalos főzőben 18 litert.

A cefre alapanyaga ugyanaz, a főzés előtt lett szétosztva. Minden hozzáadott dolog megegyezik.

 

Köszönöm a válaszokat.

 

karibaba Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142118

Szervusz Kapitány!

Csak egy rövid kérdés: nincs felesleges vadkörte alanyod? :o)

Előzmény: fehérkutya (141801)
barkócza Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142117

Pedig most van főznivaló bőven, ilyenkor nem szoktunk veszekedni. :)

Előzmény: Jocó0423 (142116)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.26 0 1 142116

Most tényleg megeszitek egymást ilyen marhaságon?

barkócza Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142115

Ha deflegmátort is használsz cefrefőzésnél, akkor erősebb lesz az alszeszed, kicsivel jobb lesz a kihozatalod. Snapszmester szerint ha erőlteti cefrefézésnél a deflegmációt, akkor nem marad illatos a cefremoslék, azaz több illat jön át az alszeszbe. Persze ez mind függ attól, hogy hol állsz le a cefrefőzésnél.

Előzmény: laciapu43 (142105)
mili70 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 142114

Jogod van ahhoz, hogy titokba maradj. Persze, most is csak egy nicknév vagy, pont úgy, ahogy én is.

Viszont, ha közszereplést vállalsz, akár csak egy verseny indulójaként, csak úgy maradhatsz titokba, ha álnéven indulsz és/vagy álruhában veszed át a díjaid.

Előzmény: 1zsakkrumpli (142095)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.26 0 1 142113

Tényleg felesleges ellentéteket kreálni, pláne a versenyek miatt. Nem ér annyit az egész díjazósdi játék.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!