A borpárlat nem feltétlenül lefejtett borból készül. Még a cognacnál is változó, hogy seprőn főzik vagy nélküle, esetleg részben lefejtve. Főleg akkor szokták benne hagyni, ha nagyon hosszú érlelésre szánják, vagy egyszerűen csak testesebb párlatot akarnak.
Így must pálinkát kapnál.. ami azért egy kicsit különbözik a borpárlattól, gyümölcsösebb aromásabb, mivel nem fejtett bort főzől, hanem benne van még a borseprő rész is. Én idén kaptam egy adag zenit mustot, direkt úgy kértem, hogy a sűrűbb leülepedett részből is szivattyúzzanak a hordómba. A héten főztem, és nagyon finom selymes gyümölcsös illata van, szőlőpálinka jellegű, de nem annyira aromás, de véleményem szerint a sima borpárlatnál aromásabb..
A héj nélküli erjesztés-főzés tulajdonképpen borpárlat készítés. Lévén, hogy préseléssel mustot készítesz, amit kierjesztesz. "Vékonyabb" ízű párlatot kapsz, mint a héjon erjesztett cefre esetén.
A kocsányt mindenképp éárdemes eltávolítani, mert attól lesz törköly jellege a pálinkának.
visszatérve a szőlő cefrésítéséhez, héj nélkül csak magát a lét kiereszteni milyen végeredménnyel járna? Nézelődtem / olvasgattam, és egyes fajtáknál inkább ront a végeredményen a héjon áztatás, míg másik fajtáknál meg hozzátesz. Mik a tapasztalatok?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Visszaköstolás szinte mindenhol van, Szegeden az idèn a nagy tömeget nem tudták már kezelni igy ingyen lehetett inni, tavaly mèg perkálni kellett èrte, de most elveszett a kontrol! :)
A fajélesztöt nem csak a a mennyiségre értettem,de gondolom ha egy gyümölcsben levő cukor tökéletesebben tud átalakulni alkohollá akkor a mennyiségnek is növekedni kell.....Egyébként évek óta olvaslak benneteket,rengeteget segítettetek eddig is.Azért van hogy mosolyt csal arcomra sokak mérnöki precizítása...Jó ha odafigyelünk,jó italt akarunk csinálni,de ekkora elméleti ismerethalmazt nem tudunk,esetleg nem is akarunk befogadni.Mi hétköznapi emberkék is azért a magunk módján igyekszünk...Sok finom párlatot kívánok ,és ha nem is beszélek bele,figyelemmel kísérlek benneteket..Köszönöm mindenkinek aki itt tanácsot ad,és annak is aki kérdez....abból is tanulunk...
Hajrá PÁLINKÁSOK...!!!! És ha elfogadtok egyet.....tapasztalaton és tudáson szabad vitázni..ízlésről nem érdemes
A múlt heti szegedi nemzetközi versenyen a díjak átadása során és utána a vacsora és műsor alatt egész végig egy nagy asztalsorra ki volt pakolva név szerint az összes (!) benevezett tétel a versenyzők számára, szabad kóstolásra az eredeti üvegekben.
Ez azért fontos, mert már a győztesek (nagyarany, arany, ezüst, bronz) ismeretében lehetett megkeresni és kóstolni a díjazott tételeket.
Hasznos visszacsatolás, amely fontos bizalomerősítő lépés az átláthatóság és bírálat korrektségébe vetett hit irányába, hiszen a legjobbnak ítélt tételek "visszakóstolásával" ellenőrizhető, hogy a győztesek tényleg kimagasló teljesítményt nyújtottak-e.
Ezt a "visszakóstolást" sokan megtették, én is, azt kell mondjam, hogy az általam kóstolt aranyak joggal kaptak aranyat (azt persze nem tudom, hogy a nem aranyak kaphattak volna-e aranyat, mert mindent nyilván nem tudtam megkóstolni). Így azt gondolom, hogy középszerű tétel nem kapott aranyat, akár hazai, akár délvidéki tételről volt szó.
A zsűri nagyot nem tévedhetett, persze a bírálati pontozás azért mindig szubjektív marad ...
Más versenyen is van ilyen visszakóstolási kontrol lehetőség, vagy ez egyedi szegedi ötlet?
Emlékszem amikor tavaly fel mertem hozni, hogy ismerősöm cefréjét főztem, volt aki a "fejemet" kívánta azzal a címszóval, hogy bérfőző vagyok.. utána reagáltam, hogy én élesztőztem, és pektinbontóztam a cefrét, tehát félig a sajátom volt, azonban most, minden 2. új hozzászóló vagy főzi a havernak, vagy a haverral főzet.. :D :D :D
Mostanában teljesen kicsavarom a cefréket,sajna eltörött a fokolóm,és csak olyanhoz jutottam hozzá,ami 20foktól mutat...Egyébként nagyon rossz véleményem van a cefrézésekről,idehozza a haver az anyagot várja a hatalmas kihozatalt,és fele csorog le jó esetben amit várt,és a szakkönyvekből kiolvas...Ha mondom hogy miért sajnál bele egy 180ft-os fajélesztőt néz rám mint az UFÓ-ra...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha deflegmátort is használsz cefrefőzésnél, akkor erősebb lesz az alszeszed, kicsivel jobb lesz a kihozatalod. Snapszmester szerint ha erőlteti cefrefézésnél a deflegmációt, akkor nem marad illatos a cefremoslék, azaz több illat jön át az alszeszbe. Persze ez mind függ attól, hogy hol állsz le a cefrefőzésnél.
Jogod van ahhoz, hogy titokba maradj. Persze, most is csak egy nicknév vagy, pont úgy, ahogy én is.
Viszont, ha közszereplést vállalsz, akár csak egy verseny indulójaként, csak úgy maradhatsz titokba, ha álnéven indulsz és/vagy álruhában veszed át a díjaid.