Mielőtt bármit vásárolsz szerintem használj egy internetes keresőt és keress rá hasonlókra: ET szám különbség, váltóméret kalkulátor. De még előbb nézz utána, hogy a te autódra mik a gyári méretek. Olyat keress.
Az csak az egyik baj, hogy ez a beleérne kátyúnál a hátsó tengelyen. Gondolj arra, hogy az autót kormányoznád is.
Értem köszönöm, és felni méret terén milyet tudok felrakni még ami elfér vagy jó rá? nekem most 195/55 15col van rajta találtam egy 225/40 18 colosat az már túl nagy volna vagy még belefér? Attól tartom hogy a hátsó tengelyen ütni fog egy kátyúnál.
Hát igen ezzel a 13-18 as Et mérettel eléggé szívok, nem lehet találni használt alufelnit nyári gumival nem hibásan vagy túlárazva. Kisebb eltérés se fér bele a gyári méretet mindenképpen tartani kell vagy egy ET 25 netén belefér?
Ha a két felni szélessége azonos, akkor ET 35 esetén jóval beljebb kerülne az új. Egyéb problémák mellett igen valószínű az, hogy bele is érne valamibe. Szívás a Peugeot/Citroen páros egyes modelljeinek kis ET igénye, de ehhez alkalmazkodnod kell.
Rakhatsz fel nagyobb agyátmérőjű könnyűfém felnit, de csakis központosító gyűrűvel.
Üdv, 2004 es Citroen Xsarara keresek használt alufelnit, a gyári értéknek a felni Et számát 15-18 ra írják, rakhatok rá 35-ös ET számmal rendelkező felnit? Illetve az felniközépagyméret gyárilag 62,1mm, rakhatok fel 67mm eset ? Eléggé kezdő vagyok a témában a válaszokat előre is köszönöm.
Nem eszi a gumit. Ezek a gumik ekkora súlyra vannak tervezve.
Ha rendbe van a futómű és be van tartva a gyári guminyomás, nincs semmiféle sarkok kopás, szép egyformán kopik a gumi.
Nekem most egy 2018-as VW Touaregem van (2.1 tonna üressen), a legkisebb gumimérettel rendeltem, ami 235-65-R18. 92e km a futása, kb. 70e km jártam vele (a többit télivel), egy Goodyear SUV gumi, 110-es súlyindexel, 2.5 bárra van fújva mindig és nagyon egyenletesnen kopik. Mivel a motor az első tengely elé van szerelve, az autó órrnehéz, nem forgattam a gumikat és egyenletesen koptak.
A rönő val. fronthajtású, így érdemes 15-20e km-be átforgatni a gumikat.
A tegnap rendeltem egy szett 215 65 R16C abroncsot egy VW T6-os haszonjárműre, 4 évszakos Falkent (ami elvileg japán prémium és egy török gyárba gyártják) ez a harmadik szett, amit erre az autóra veszek,
mindig 6-7 személlyel közlekedik és bevállt. Az abroncsokat másfél éveként cseréljük, de sokat megy a kocsi.
A tapasztalatom szerint a jó nyári gumi annyira bekeményedik télen nagyobb hidegben, hogy szinte semmit se fog, olyan szinten, hogy jégre fagyott dara bordákat vág a profilba.
Ez a profilja, létezik 225 55 R17 101V méret- az ára jó 100euró, kb. 2o-25% olcsóbb mind a Misi Crossclimate.
Köszi a helyesbítést, valóban elírtam a méretet! Helyesen 225/55 R17. Ez a gyári méret, most 235/55-s van rajta, így pontos km óra :) de elég régiek, el vannak öregedve rendesen, és a 4 gumi 4 évjárat, tehát mindenképpen cserélnem kell, jövőre már nem akarom feltenni ezeket.
A 225/50R17-tel szerelték a 2010 előtti összes "prémium" középkategóriást... (5er, A6, stb.), és millió mást, de szerintem a Rönóra eggyel nagyobb, 225/55R17 kell, ami viszont még drágább lesz.
És akkor visszatértünk az alapkérdésre - ami engem is izgatna - hogy hogy fogja enni egy olyan autó a gumit, ami ezek szerint kb 2 tonnával járkál?
Mivel azt már tudjuk, hogy száraz hidegben elég jól elvannak nyárik is, akinek nem kell mindenképpen mindennap autózni, és azt a pár valóban téli napot ki tudja hagyni, az egyértelműen az inkább nyárra optimalizált 4 évszakosokból vegyen - szerintem.
Köszi a választ! Az autó elvileg marad még egy darabig, kicsik a gyerkőcök, még egy ideig fuvarozni kell őket, és kisebb nem nagyon elég :) Az ára nekem kicsit soknak tűnik így elsőre, bőven 200 felett, ennyit nem szánnánk rá, de köszönöm a javaslatot!
A 225/50 R17 98 V XL ára még rendbe van, a nagyobb súlyindexű drágább.
Szerintem annak a batárnal a 98 súlyindex nem, elég én ezzel a mérettem jártam vagy 8 évet az 1630 kilós Skoda Octávi Scoutokal.
Szerintem vegyél egy szett MICHELIN CrossClimate Plus, drágább, de a haszonjárműveink ezzel vannak felpapucsozva és jóval 100e km után cserélik őket és szinte végig elég jól tapadnak.
Akkor Michelin Crossclimate vagy a Bridgestone A005. Ezek a legnyáriasabb négyévszakosak. Monduk a pontos méret sokat segítene mert a 225/55 után még hiányzik a felniátmérő.
Nem véletlenül :), mert 16-os és 17-es is szóba jöhet, attól függően hogy melyik autóra kerül fel 4évszakos. Bár nekem valami azt súgja, hogy a kisebb súlyú autóra kéne feltenni...
Visszaolvastam egy kicsit, cirka 1,5 év hozzászólásait, és cseppet sem kerültem közelebb a megoldáshoz, vagy csak nem az én elképzeléseimet támasztják alá az írásaitok :) Szóval én is komoly dilemmában vagyok gumicsere ürügyén. Van egy Renault Espace Grand tip. autónk. Jellemzően Nejem használja, általában 120-150 km hetente, országúton, de van minimális város is benne, autópálya nem jellemző, ahogy a 100 km/h feletti tempó sem. Az autó üresen 1800 kg körül van, 150 le, gumiméret 225/50 R17. Én 101 v, w jelölésű gumikat nézegetem, erősített oldalfallal esetleg, bár nem hiszem, hogy feltétlen szükséges lenne, max 3 kisgyermek, 4 felnőtt a rakomány :)
És itt kezdődnek a gondjaim! Én a kevés futás miatt, és viszonylag kiszámítható útvonal miatt 4 északos gumikban gondolkodom, viszont a tesztek és az itt olvasottak nem győztek meg sem erről sem az ellenkezőjéről :(
A nagy gyártók nem játszanak, max a középkategória, pusztán anyagi okok miatt, és ezért is kerülném a dupla garnitúrát. Amit néztem az 20-35 e közé eső 4 évszakosok, vagy a legolcsóbb téli, és nyári garnitúrák, amik szintén beférnek majdnem a 35 környékére.
Előre is köszönök minden tanácsot, esetleges tapasztalatok is jók lennének általatok használt és esetleg ajánlott gumikról!
"Az baj, hogy a nyári és a téli típusoknál az ember a "nagy" márkákkal nem tud mellélőni, (a középkategória az, ahol lehetnek pozitív és negatív meglepetések, legalját meg ugye nem veszünk)
A 4 évszakosnál nincs ilyen mankó, nincs olyan, hogy a "nagy nevek" biztonságot nyújtanak..."
Ezzel nem értek egyet, a négyévszakosoknál szinte csak a nagy nevek végeznek elöl a teszteken.
"Egyébként a nyár a fontosabb számomra, meg a vizes út, olyan ritkán van már valódi tél, akkor az ember tényleg tud óvatosabb lenni, és 225/55 méretet nézek."
Akkor Michelin Crossclimate vagy a Bridgestone A005. Ezek a legnyáriasabb négyévszakosak. Monduk a pontos méret sokat segítene mert a 225/55 után még hiányzik a felniátmérő.
Én abból indulok ki sima paraszti logikával, hogy az állandó fékezés, gyorsítás, kanyarodás, kátyúk, csatornafedelek, stb. sokkal jobban igénybe veszik a gumikat, mint a kb egyenletes sebességgel haladás - még ha utóbbi gyorsabb is.
(Mellesleg az autó kb minden részegységére igaz ez a mondat, miért lenne a gumi más?)
A lacházi reptéri hazai pályateszteken 10-20 kör alatt használhatatlanra esznek egy gumit (nem versenyautóval, hanem sima közútival), pedig km-ben kb alig mennek.
Egyébként a nyár a fontosabb számomra, meg a vizes út, olyan ritkán van már valódi tél, akkor az ember tényleg tud óvatosabb lenni, és 225/55 méretet nézek.
Az baj, hogy a nyári és a téli típusoknál az ember a "nagy" márkákkal nem tud mellélőni, (a középkategória az, ahol lehetnek pozitív és negatív meglepetések, legalját meg ugye nem veszünk)
A 4 évszakosnál nincs ilyen mankó, nincs olyan, hogy a "nagy nevek" biztonságot nyújtanak...
Korábban írta valaki, hogy SUV-ra való használt gumit marha nehéz eladni.
Most azért írok, hogy egyrészt megerősítsem, másrészt adjak egy kis reményt is. :-)
8,5 hónapig volt fent a hahu gumis részén 4 db. alig használt nyári gumi, a kutya nem ugatta meg a hirdetést. Aztán most, a nyár közepén jött egy szem érdeklődő, aki 10% alkuval elvitte a holmit.
Pedig tavasz végén már azt hittem, hogy a nyakamon marad.
Lehetetlen azonos körülményeket biztosítani. A hőmérséklet, páratartalom, útburkolat anyaga, mérőműszerek, az eredmények súlyozása mind különbözőek. Ebből adódhatnak nagy eltérések, de szerintem a gumik mérete se volt egyforma. Belinkeled a két tesztet? Egyébként a nexen gyorsan kopik ha jól emlékszem, viszont elég olcsó szokott lenni. Milyen méretben keresel gumit?
Van olyan sérülés gumi oldalfalán, amit javítanak? Konkrétan a terasz csempéjének a "tűhegyes" csücske pontszerűen bökte ki a gumi oldalát. Ilyennel vajon tudnak valamit kezdeni?