Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Na, majd kiváncsi leszek, hogy az édeskrumpliból nektek mennyi lesz. Ha működik, akkor jövőre anyósomékhoz berendelek egy adaggal, föld az van bőven :D
- az elültetett fajtától (pld. egy salátaburgonya kevesebbet, egy tárolási fajta lényegesen többet tud teremni),
- az adott év tenyészidőszakbeli időjárástól,
- attól, hogy mennyire tudod a növény igényeit folyamatosan kielégíteni (vagyis az alkalmazott technológiától: talajmunka, a vetőgumó előhajtatása, öntözés, növényvédelem, stb.)
:-)
Gyakorlatilag ha minden klappol, akkor tövenként számíthatsz 1,5 kg termésre.
Mi apóssal a hétvégén kiültettük a batátát (ásotthalmi vásárolt palánta). Tavaly nagyon jó termés volt, valószínűleg a hosszú, nagy hőség miatt. Pedig semmit se csinált vele apósom csak öntözte ezerrel. Úgy szétterült a szára és a levélzete, hogy tényleg nem kellett kapálni, csak felszedni, hogy ne gyökerezzen le.
Viszont a (lakásban) tárolással gondok vannak, mert mi nem tudjuk úgy hőkezelni a gumókat, mint az Ásotthalmiak. Betakarítás után pár hónap alatt meg kellett enni mindet. Persze mi csak hobbiból ültetünk egy keveset.
"Hú, majd meséld el, hogy sikerült, meg mennyi termett belőle, mert jövőre mi is szeretnénk ültetni anyósoméknál (van pár HA föld, valahova csak elfér :)).
Igen, a krumplinál én is ezt látom. Mivel nyersen nem fogyasztjuk, igazából nagy baj nem lehet vele, ráadásul ami érdekes lenne, az a magyar krumplifajták vizsgálata, esetleg területi elosztásban, mert hogy egy USA-ban mi van, abból nem feltétlenül kellene következtetéseket levonni."
Szia!
Hát a batáta terméséről egyenlőre még semmit sem tudok mesélni, jelenleg a kis gyökeres- dugvány kezdeményeim csigáktól való megóvása jelenti a legfőbb izgalmat!
A krumplinál azért ez nem egészen így van, mivel a gumóban szintetizálódott alkaloidák a főzés által (hő hatására) nem bomlanak le. A gumóban előforduló alkaloidák mennyisége egyrészt függ az adott fajta genetikai konstrukciójától, másrészt a termőhelytől és az alkalmazott termesztés és tárolás- technológiától. Valamennyi alkaloida a gumók belsejében -húsában- is van, de ez vtulajdonképpen szükséges is hogy legyen, mivel a burgonya kellemes ízét ezek biztosítják. A jóízű burgonyafajták tartalmaznak 15- 20 ppm töménységben alkaloidát. Ha ettől lényegesen kevesebb van a gumóban, akkor vízízűnek érezzük azt, ha több akkor pedig kellemetlen csípős- kaparós érzést kelt. (Ha valaki még emlékszik az 1960- as évekbeli DDT- ízű krumplikra, akkor elképzelheti, mert olyasmi ízük van.) Tudomásom szerint az 1990- es évtized végén Hollandiában vezettek be a világon először a határértéket a burgonya- alkaloidák vonatkozásában: ez a friss fogyasztású (tehát hagyományos házi felhasználásra kerülő) burgonyák esetében 100 ppm, az élelmiszeripari feldolgozásra kerülő tételeknél pedig 200 ppm volt.
Mellesleg anyámtól már óvodás koromban tudtam azt, hogy ahol a burgonya zöld, azt a gumót jó mélyen le kell hámozni, vagy eldobni az egész gumót!
ha nem elég a télen kapható zöldségféle, van mirelitben MINDEN, amit csak el tudsz képzelni, írtam is.
nekem amúgy teljesen elég, nem költök drága mirelitre (+nyáron fagyasztok le télire), 4 éve paleózok, soha egy percig nem éreztem, hogy egyoldalúan táplálkoznék. tudod, hányféleképpen lehet elkészíteni azt a pár zöldséget is? nézz utána, receptgyűjteményt is linkeltem.
A tejfölt nem tudom, de tejszín helyett Cocomas kókusztejsűrítményt szoktak használni, túrót pedig lehet főzni tojásfehérjéből citromos vízben, egész megtévesztő minőségben.
A tej helyett én zsírtejet készítek rendszeresen, a család imádja. Nem drága egyáltalán, csak egy kis pepecs van vele. Tojássárgájából, kókuszzsírból és langyos vízből kell turmixolni, én rakok hozzá eritritet és kicsi vaníliaaromát is.
Nem viccnek szántam!Nem csak káposzta sárgarépa cékla tök és sóska van szerintem.Egészséges táplálkozásról beszlünk és nem egyoldaluról.Ha mindig ezt a párat eszem még annyi kedvem sem lesz enni mint eddig volt!
Köszi szépen a válaszokat!Még annyit, hogy van köztetek olyan aki ndó miatt kezdte el azt a diétát?Éereztek valami változást amióta csináljátok?
Annyi fenntartásom van a dologgal, hogy ilyenkor nyáron oké van sok zöldség, de télen egy vagyon beazerezni őket.Ill az, hogy lemondok a tejről az egy dolog, de mi van a tejfől, túró, tejszín.
Egy csomó ételbe kell, ti ezt hogyan helyettesítitek?
A kenyér nálam is probléma volt főleg reggel, de nem mondtam le róla teljesen, maglisztekből sütök, sőt, van már készem paleo kenyér liszt is. Egy kenyerkét megsütök és abból van 10 szeletem, kettesével csomagolva berakom a fagyasztóba, és a mikróba megmelegítek egy szeletet a reggelimhez. Pont olyan lesz mint mikor megsütöttem.
Napi egy szelet!
A cukrot és a tejes dolgokat simán el lehet hagyni.
Sok helyettesítője van már a cukornak, meg lehet ezt szokni, hidd el.
ha mást nem is 100%-ban, de a cukor-, glutén- és tejtilalmat mindenki betartja, mármint ha bármi javulást akar.... lényegében erről szól a paleó. ha annyira hiányzik a kenyér, csinálj maglisztekből, esetleg zab- vagy rizslisztből. és nyilván nem egy az egyben, ugyanannyit egyél belőle, mint régen, mert ugyanúgy hizlal és majdnem pont ugyanannyira árt az egészségednek!
egyébként simán le lehet szokni róla, csak 1 kis akaraterő kell. pontosabban motiváció ahhoz, hogy meggyógyulj. te döntesz, mit ér meg az egészséged...
helyettesítsd zöldséggel, egy kis salátát, uborkát bárhová magaddal is vihetsz.
Most találtalak Titeket!Érdekelne, hogy itt mindenki szigorúan betartja a paleo étrendet?Tehát semmi glutén, egyáltalán?Én is gondolkodom rajta,mert endometriózissal műtöttek és állítólag jó rá!
Hogyan oldjátok meg a kenyeret pl.Nekem az kell, nem tudok állandóan húst enni zöldséggel.3 műszakban dolgozom és reggel kell a kenyér!Most ott tartok, hogy nem iszom tejet és mellőzöm a cukrot amennyire lehet, de tej nélkűl nagyon nehéz számomra!
Bármilyen tanácsot, ötletet szívesen elfogadok, meghallgatok!
"Mivel nyersen nem fogyasztjuk, igazából nagy baj nem lehet vele, "
Nézz utána és meg fogsz lepődni: a nyers krumpli semmivel sem egészségtelenebb a főttnél, semmi olyan mérgező nincs benne, ami hőtől elbomlana! Ez régi babona, lexikonokban is megtalálható, de sohasem érvekkel alátámasztva. Ellenkezőleg, a nyers a "resident" keményítőnek az egyik legjobb forrása -- könnyebben beszerezhető, mint a manióka és főzőbanán --, újabban nem kevesen fogyasztják. (Finomnak kétségtelenül nem finom.) Ami egészségtelenebb az átlag-krumplinál, az a héj, a csírák és legfőképp az elzöldült részek. Ezek viszont akár nyersen, akár főzve.
Hogy pont a veszélyes részeket szerencsére nem esszük, az persze igaz. Kivétel a héj, amit nálunk nem hagyományos vele sütni a krumplival, de Nyugat-Európában többfelé igen. Ennek köszönhetően elit magyar gasztrobloggereknél ma már nem ritjaság a krumplihéjat tartalmazó recept.
Na, örülök, hogy ilyen jól bírod a glutént, nem annyira vág földhöz, mint gondoltuk, meg az enzim is használ. Már nem tart sokáig,aztán mehetsz is a vizsgálatra.
Ne bánd a kukoricát, nem sok hasznos van benne, csak a sok szénhidrát meg kalória.
Hú, majd meséld el, hogy sikerült, meg mennyi termett belőle, mert jövőre mi is szeretnénk ültetni anyósoméknál (van pár HA föld, valahova csak elfér :)).
Igen, a krumplinál én is ezt látom. Mivel nyersen nem fogyasztjuk, igazából nagy baj nem lehet vele, ráadásul ami érdekes lenne, az a magyar krumplifajták vizsgálata, esetleg területi elosztásban, mert hogy egy USA-ban mi van, abból nem feltétlenül kellene következtetéseket levonni.