Keresés

Részletes keresés

kisidi Creative Commons License 2007.09.03 0 0 114
Ajánlanék egy magyar kerticuccokat gyártó céget. Nekem személy szerint a legtöbb termékük egy kicsit erőltetett, de azért találtam olyat is ami tettszett, azt meg is vettük náluk. Érdemes elmenni, aki nem lekik nagyon messze, mert sokkal olcsóbb, mint máshol, értelemszerűen, hiszen ott gyártják.
Szóval amim nekem van tőlük, azok a tufa-lépegetők, három különböző alakban gyártják, felváltva rakva, elforgatva, nagyon természetes kő látványát nyujtja. Szintén jól sikerültek a csobogóelemeik. Van még madáritatóm tőlük, és ami nincs, de szerintem szépek, azok a támfalelemek. Sokkal-sokkal természetesebb benyomást kellt, mint a viacoloros, vagy semmelrockos változat. Nekem nagy mészkőblokkokból van a támfal, környékbeli anyag, de el tudnám képzelni közé egy- egy helyre ültető cserép gyanánt.
Az ültetős tufasziklák is jól néznek ki. A többit én kihagynám. Itt találod
www.lonkai.huItt találod
vizizé Creative Commons License 2007.09.03 0 0 113

Nagyon ötletes.. :-)

Vízalatti megoldásra nincs ötleted??

Esetleg ugyanaz műgyantával kiöntve??

Bár akkor csak 1x használatos lenne..:-(

Előzmény: oszcilloszkop (107)
agicza Creative Commons License 2007.09.03 0 0 112
:-) A lépcső nálunk is hasonló, tölgy kapaszkodó és lépcsőfokok, kovácsoltvas pálcákkal, bár nekem csak az elemtípusok összeválogatása jutott, szerencsére egy profi lépcsős cég összerakta tokkal-vonóval, házilag elég bonyolult lett volna kivitelezni a 3D-s görbületeket... Azt sajnálom, hogy a házon nincsen kültéri fedett lépcső, olyan romantikus-oszlopsoros, amire mindenféle kúszónövényt futtatni lehetne, nade azért mindent nem lehetett bezsúfolni egy iylen kis helyre.... ~:-S
Előzmény: kisidi (109)
agicza Creative Commons License 2007.09.03 0 0 111
'van vele munka, ahogy az egész kerttel, viszont ez felüdülés és kikapcsolódás is egyben, ezért szeretem.'
Juteszembe, idén nyáron volt szerencsém derülni a saját hülyeségemen: igen későn döbbentem rá, majd három éves ittlakás után, hogy a nyugati terasz virágok és egyéb kertészeti hozzávalók tárolásán kíívül egyéb dolgokra is használható, úgy, mint nyugágyban való heverészés, stégre két nagypárnát helyezve olvasgatás, esti vízbámulás... :-))
Előzmény: oszcilloszkop (110)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.09.02 0 0 110
Azért volt mit tanulni a fűápolás topikból is :) Ahogy írod; leginkább mi is mezítláb szeretünk rajta járni, olyan selymes. Igaz van vele munka, ahogy az egész kerttel, viszont ez felüdülés és kikapcsolódás is egyben, ezért szeretem.
Előzmény: agicza (108)
kisidi Creative Commons License 2007.09.02 0 0 109
Igen, imádok új dolgokat kitalálni, bár ha nem sk. kivitelezzük, a "szakik" néha úgy néznek rám, mint aki a holdról jött! Gondolom mindenkinek ismerős.
A kovácsoltvasat nagyon szeretem, benn csak óvatosan, pl. a lépcsőkorlátot is én terveztem, de fával kombinálva, úgy, hogy a kezdőoszlopok és a kapaszkodó tölgyfa,- világos, szinte meszezett milesipáccal, a betétek kovácsoltvasból, szintén Budakesziről.
Jó ötlet volt még a házszámtábla, amit 2-2db. c-elemből és két összekötőpálcából csináltunk. Egyenlőre a házszámot még nem csináltuk meg vasból, addig is készen kapható hungarocelszám-betű lett feketére lefestve, és középre behelyezve.
Előzmény: agicza (105)
agicza Creative Commons License 2007.09.02 0 0 108
Köszi a képet, a kertészkedésbe meg előbb-utóbb belejössz, ha másképp nem, hát tapasztalati úton. Bár, a gyepedet elnézve azért nem kell már most sem félteni: szép smaragd szőnyeg, olyan mezítlábasan szaladgálni való... ;-))
Előzmény: oszcilloszkop (107)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.09.01 0 0 107
Próbáltam én a rendes nickemet válaszani, de természetesen foglalt volt. 4-ik variáció után meguntam és akkor lett ez. Egyébként villamosmérnökként tengődöm :)

Igen, már most is látni szegélyen átbuggyanó növényt...egy éves a kert, tavaly direkt nem zsúfoltuk túl, hogy később legyen helyük növekedni. De hát kertészkedésben még kezdő vagyok. Maximum később arrébb rakom a szegélyt...

Itt van még egy kép az izzókról:
Kiskertész Creative Commons License 2007.09.01 0 0 106
Na ja! A férjem már néhányszor megkérdezte, hogy mi a jó fenének kell nekem enyi kép:))
Előzmény: agicza (105)
agicza Creative Commons License 2007.09.01 0 0 105
Kisidi: jobbnál jobb ötletek, eszembe nem jutott volna kovácsoltvas elemekből sk. legyártani! :-D

Oszci: (Off, de nagyon, nade hogy lehetett ilyen nevet választani?? Nem vagy te véletlenül kissé műszaki emberke? ;-P) A nappali világításban levő is a te kerted? Azt az ágyást, ha rendesen beülteted mindenfélével, nagyon rövid időn belül ki fogják nőni a növények.... Az esti képek viszont jók, ha alkonyatban fotózod őket, állványról, akkor ráadásul a háttérből is látszik valami, nem csak a megvilágított darabokból, de a fíling így is megvan, köszi, hogy megmutattad! :-)

Kertészke: örülök, hogy újból sikerült hozzájárulni néhány képpel a gyűjteményedhez... ;-))
Előzmény: kisidi (100)
kisidi Creative Commons License 2007.09.01 0 0 104
Hasonlóakat láttam tavaly, a praktikernél. Mint minden ez is kínából. Akkor felírtam a forgalmazó nevét, de elhánytam valahova. Sajna úgy látom, az idén már nincs, de vannak más kiegészítők az idén az obiban, hátha azokon rajta van a forgalmazó neve, szerintem ugyanazok lehetnek, mint a csapoknál.
Előzmény: agicza (97)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.08.31 0 0 103
Köszi a megtisztelő címet :) Természetesen ha segítségre van szükség, szívesen adok tanácsot!
Itt egy kertrészlet, ahol valamit azért lehet látni belőle, de sajna a fényképezőm dinamikája elmarad a profi gépekétől. A valóságban sokszorta jobban néz ki :)
Nappal nappal
Éjjel








éjjel
Közelebbéjjel közelebb
Előzmény: agicza (99)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.08.31 0 0 102
Szia! Én is valami ilyesmire gondoltam. A lényeg, hogy el legyen takarva a földből kijövő cső valami esztétikus anyaggal. Köszi az ötletet! Azért ha lesz fényképező, szívesen látom a képet!
Előzmény: kisidi (100)
Kiskertész Creative Commons License 2007.08.31 0 0 101
Na, megint sikerült egy "kis" időt eltölteni a képek nézegetésével, és lementeni már megint jónéhányat. :)))
Előzmény: agicza (97)
kisidi Creative Commons License 2007.08.31 0 0 100
Szia! Én egy kicsit drágáltam azokat az öntöttvas kerticsapokat, amiket most már mindenhol kapni lehet, ugyhogy kitaláltam egy hasonlót, csak egyszerűbb, olcsóbb. Sajna még nincs fényképezőm, a régi kipurcant, így nem tudom megmutatni, de megpróbálom elmagyarázni. Lehet kapni kovácsoltvasgyártó cégeknél, - én Budakeszin vettem, méterre 10x10 cm-es üreges , a sarkain olyan hullámosan mintázott, vasoszlopot, ennek a tetejére hegesztettünk articsóka- vagy ananász mintáju, ha úgy tetszik öntöttvasdíszt. Szép rézcsap került rá. Én matfeketére festettem, nekem valahogy a kovácsoltvas csak matfeketén az igazi. Ezt ráhuztuk a csúnya kerticsőre. Lhet az aljára ráhegeszteni akár betonvasból is lábakat, amik lekerülnek a földbe, hogy stabílon áljon. kb. 60cm magas, az articsóka 12.5 a tetején.
Előzmény: oszcilloszkop (92)
agicza Creative Commons License 2007.08.31 0 0 99
Ez igen jól hangzik, aranykezű műszerész-barkácsmester! ;-)) Elraktároztam az ötletet, ha majd a világításra kerül sor, szíves engedelmeddel felhasználnám! Esetleg tudsz illusztrációkat is hozni minderről? Mert azért szívesen látnám a végeredményt is, akár egy-egy részletet belőle, mert azok az alulról világított lombkoronák azért tudnak mutatni...
Előzmény: oszcilloszkop (98)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.08.30 0 0 98
Rögtön eldobom az agyam...mik vannak... :)

Közben eszembejutott, hogy leírom milyen kerti világítást csináltam pár ezer forintból.
Az egész onnan indult, hogy mindenképpen olyan éjszakai látványt szerettem volna, ahol az örökzöldek és a fák alulról, spotlámpával vannak megvilágítva. El is kezdtem körülnézni ezügyben, de gyorsan kiábrándultam a 12-14 ezer forintról induló kültéri spotok láttán. Egyszercsak felűnt, hogy léteznek 12V-os 20W-os tükrös spot izzók, amelyek teljesen zártak, így védettnek tűntek az időjárás viszontagságaival szemben (azóta kiderült, hogy azok is). Ezeknek darabja 250 forint, plusz lehet venni hozzájuk foglalatot 180 forintért az egyszerű cserélhetőség érdekében. Szerencsére az izzó pont belemegy egy sima 50-es PVC csatornacsőbe úgy, hogy a pereme felfekszik a cső szélére, így elég szigetelőszalaggal rögzíteni. Az egész cucc mulcs közé van elrejtve (annyira azért nem melegszik, hogy fel is gyújtsa :)), aki nem tudja, hogy ott van, nem is veszi észre. A tápellátásról egy 220/36 V-os trafó gondoskodik, amit egy régi erősítőből buheráltam ki, ezt zárt helyre elosztódobozba tettem, így a kültérben futó vezetéken csak veszélytelen feszültség van. Én 4 izzót kötöttem sorba a 36 voltra, így kellemes sárgás fénnyel világítanak, másrészt nem is melegszenek annyira. Ilyen 4-es csoportokból szeretnék még telepíteni 3-at (annyit még elbír a trafó). A bekapcsolás vagy kézzel, vagy egy 1500 forintos alkonyatkapcsolóval történhet, amin be lehet állítani, hogy bekapcsolás után hány óra múlva kapcsoljon ki.
Úgy érzem elértem célomat; az éjszakai sötétséget sejtelmes, lágy fények váltották fel, ami igazán jó hangulatot varázsol egy kis esti sütögetés mellé.

Előzmény: agicza (97)
agicza Creative Commons License 2007.08.29 0 0 97
Ne csak a MÉH-telepet, hanem az antik centrumokat is ejtsd útba, egyébként meg rájuk gondoltam: kerti csapok ;-P Két-három klikkel odébb vannak azért rendes kerti csapok/kutak is. :-D
Előzmény: oszcilloszkop (96)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.08.29 0 0 96
Köszi a válaszokat! Ez az öntöttvas dolog jó ötlet, csak még ki kell találnom, hogy valósítom meg. Erről jut eszembe épp múltkor láttam amint egy züllött kinézetű ember a MÉH telep felé tolt talicskán egy szép régi öntöttvas falikutat. Lehet körül kéne néznem ott is.
Mit tudnál mutatni ami nem beszerezhető? :)
Előzmény: agicza (95)
agicza Creative Commons License 2007.08.28 0 0 95
Úgy mondjuk könnyű, hogy a közös kupacból annyit viszel, amennyire szükséged van, ilyen idehaza is nagyon jól jönne, de hát itt is csak most kezdenek el terjedni pl. a becsületkasszás újságosdobozkák, idén láttam először egy ilyet a főtéren, el is állt a szavam rögtön. ;-))

Kerti csap, víznyerő hely a 92-esre: falikút vagy állókút önöttvasból, amit az előttem szóló is javasolt, mutatni tudnék mást is, csak azt nem fogod tudni beszerezni...
Előzmény: ZsuR (93)
elitkert Creative Commons License 2007.08.28 0 0 94
Léteznek klasszikus öntöttvas megoldások, árban valamivel többért, mint a vascső.
Előzmény: oszcilloszkop (92)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.28 0 0 93
Igen, mi is gondoltunk erre, es igy is lenne. . .ha. . .

En "helyben komposztalok" sokat. . .a bokrok aljat toltom meg, "helyben hagyom". A legnagyobb gondot eloszor a levelek okoztak. Azokat mar evek ota az aranyvesszo ala fujjuk, nem kell vele foglalkozni sokat.

A ket egymas melle epult lett volna a legjobb, de hat nincs hozza hely. Hulye erzes egy ekkora kertnel, de ahhoz, hogy ketto komposztalo legyen, ki kellett volna szedni par azalea bokrot, azt meg nem akartam.

Igazibol lusta komposztalo vagyok, mert a varoska ellat komposzttal boven - igy csak azt komposztalom, amit nem lehet kihagyni.
Előzmény: agicza (86)
oszcilloszkop Creative Commons License 2007.08.28 0 0 92

Sziasztok!

 

Egy kerti csapot szeretnék csinálni , de eddig nem igazán láttam egyszerű és esztétikus megoldást a földből kiálló vascsőre rögzített szerelvényen kívül. Elsősorban gyümölcsmosásra, öntözőkanna megtöltésére stb. kellene.

Ha esetleg valakinek lenne valamilyen jó ötlete, nagyon megköszönném!

Kiskertész Creative Commons License 2007.08.21 0 0 91

Gyönyörűek azok a kovácsoltvas cuccok, de azt hiszem, ez számomra megfizethetetlen lenne.

A pergola meg tényleg eszméletlenül fantasztikus látványt nyújt:))))

Előzmény: agicza (90)
agicza Creative Commons License 2007.08.21 0 0 90
És mivel a pergolákból sosem elég, itt egy külhoni életérzés, a yardiac oldaláról. Esőben mondjuk nem az igazi, de a látvány értékéből ez mit sem von le... ;-)

agicza Creative Commons License 2007.08.20 0 0 89
Más: a minap találtam egy antikvitás-oldalon kovácsolt vas rózsakapukat, és egyéb, kertbe való szépséges apróságokat, valami ilyesmi stílusban: the cast iron shop Angolrózsákhoz különösen jól passzolna... :-)

És még egy, a topic témájába pont beletaláló link, kár, hogy a képeik olyan aprók: http://www.gardensheds.greenhouses.arbors.learnabout.info
agicza Creative Commons License 2007.08.20 0 0 88
Igen, pont emiatt a macerás kitermelés miatt maradtam első körben a faládás megoldáson, szépen pácolva, mérnöki precizitással összerakva - ráadásul atomstabil szerkezet, és még jól is mutat, csak hát nem elég nagy - vagy csak nincs belőle elég... ;-)
Előzmény: Kiskertész (87)
Kiskertész Creative Commons License 2007.08.20 0 0 87
Nekünk téglával kirakott komposztáló gödrünk van. Azért szeretem, mert tulajdonképpen eldugottabb miont egy föld fölé emelkedő, nedvesebb, és ez miatt gyorsabben komposztálódnak benne a dolgok, és a biogiliszták sem kódorognak ki belőle:)) Csak hát az ürítése macerásabb.
Előzmény: agicza (86)
agicza Creative Commons License 2007.08.20 0 0 86
ZsuR, a komposztálót egy ekkora kerttel, mint a tied, pillanatok alatt meg fogod tölteni, aztán lehet megint kupacolni a sok zöld nyesedket... De azért jó, ha van. Meg esztétikus is ;-))

Az itteni tapasztalat viszont az, hogy egy hatalmas, két fach-os komposzttárolót ütött össze az uram még a kezdetek kezdetén, hogy én abba milyen jól elkomposztálgatok, és minden bele fog majd férni, és a felhasználásukig ki is tart. Na, hát most úgy néz ki a dolog, hogy alig egy év alatt rogyásig megtelt a kábé 2 m3-es tároló, és mellette gyűlik az ugyanekkora nagy domb, és a komposztot most ősszel fogom csak az egyik fachból kifogyasztani, hogy újra használható legyen. Szóval ez is olyan, mint a tó: bármekkorát építesz, úgyis nagyon gyorsan kicsi lesz. ;-D
Előzmény: ZsuR (83)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.19 0 0 85
Igen. . .szerencsemre :))!
Előzmény: Kiskertész (84)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!