Hány rész volt? - én ezt kérdezgettem ugyanitt korábban, de senki se merte kijelenteni, hogy ötnél több. Úgyhogy jelenleg öt az elfogadott érték. A közkézen forgó avi file-ok (gondolom, ez van meg neked is) száma is öt. Ráadásul az első file legeleje hiányzik, így azt sem tudja (biztosra), mi az első epizód címe... (Az első rész egyébként két Pirx-novellát dolgoz egybe, a Vizsgát, meg azt, amiben az űrhajóbaleset történik. A filmek címei amúgy sem azonosak a novellacímekkel.)
Na, azért ne bánts szegényt MTV-t az én megfogalmazásom miatt :) Vissza lehet keresni jelen topik egy-két évvel ezelőtti beírásaiban, akkor mit válaszoltak konkrétan a két említett televíziónak az illetékesei. A lényeg az volt, hogy sehogy sincs sansz a Pirx vetítésére, se itt, se ott.
Jelen topik történetének első szakaszában állandó téma volt, hogy "mindenki írjon" a Filmmúzeumnak, illetve az MTV-nek. Akkor meg is jöttek a válaszok: előbbi nem birtokolja a sorozatot, utóbbi meg nem kívánja előszedni. Nincs értelme tovább akciózni. Még ha oly jól esne is... :)
(morzsolyka! Tényleg érdemes visszaolvasni a topik korábbi beírásait, ajánlom, mert érdekes dolgok hangzottak el.)
Olyan messze volt Lem eredeti fantáziájától és fanyar humorától, mint Makó meg az a másik város,
Az a Makó nem az a Makó, amire te gondolsz. :)
"nem tudod, hogy Sáros vármegyében a keresztes hadak idején csak egy lovag volt, de azt azután emlegetik is, míg lesz magyar ezen a világon! Innen indult hadba a híres, nevezetes Makó lovag, aki azonban csak Spalatrumig ment és ott sehogy sem akart hajóra szállni, mert jól beszedett a dalmata borból és folyton azt kiabálta, hogy ő az Istennek se megy tovább, mert ez a város már Jeruzsálem. Pedig milyen messze volt még Makó Jeruzsálemtől!"
Öregem, ha a magyar Pirx-adaptáció annyira vitte volna, mint a Star Wars, most horriblis összegekért kínálhatnád a cuccot külföldi gyűjtői fórumokon...
A Pirxet ma látni is gyalázatos élmény, ahogy korabeli szemmel sem volt ragyogóbb.
De ma már nosztalgiával nézzük. És felfedezzük benne az ártatlanságot. Meg a fájó hiányt, hogy napjainkban elképzelhetetlen - irodalmi hátterében - hasonlóan fajsúlyos televíziós alkotás.
Hát elnézést, de a magyar tévé egykori Pirx sorozatáról nekem nagyon gyászos emlékeim vannak. Olyan messze volt Lem eredeti fantáziájától és fanyar humorától, mint Makó meg az a másik város, nem is beszélve a még az akkori viszonyokhoz képest is fapados megvalósításról. De hát persze egyéni dolog, kinek hogy tetszik.
(Pedig tényleg többnek rémlik. Igaz, ennyi évtized távlatából... Az Orionról is azt hittem volna, hogy évekig ment anno a tévében, holott az is csak hét epizód.)
Én nem. És eddig még senki nem mondott (ebben a fórumban) biztosat további epizódokról. Voltak halvány találgatások, hogy talán... de senki sem emlékszik tutira. Én sem.