Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
a megfigyelesek szerint csak az elso evben terem. anno a koki irodahazba koltoztunk, elozo osszel lett atadva, parkositva a kornyeke. vegtelen mennyisegben termett a kucsma az epulet korul, sot, a tetoteren levo viragagyasokban is.
Egyszer egy pesti irodaház kertjéből összeszedtem azt a fajta kucsmagombát a biztonságiőr méltatlankodása közepette, elszórtam itthon mulcsra, de nem lett belőle semmi, viszont tavaly a tulipánosban mégis kinőtt. És mások is találtak a tulipán közt ilyen gombát. Lehet érdemes megpróbálni elszórni tulipánhagymák közé.
Biztos Morchella importuna-t szerettél volna írni. Azonban genetikailag kiderült, hogy a M. importuna nincs nálunk, a mulcson növő hegyesünk jelenleg a M. elata névre hallgat. Van egy másik is mulcson nálunk, ami ritkább, és máshogy néz ki (M. oweri).
Nem lettek összetéve, sőt lett volna tizenkettes csoport is, de ezek a nyárfások számomra nehezen járhatók, az asszonynak meg elfogyott a végtelen türelme. Nagyon jó képeket lehetett volna készíteni.
hoppá, gratula, innentől már csak mennyiségi kérdés az egész :)
vágd szeletekre, pirítsd meg vajon mindkét oldalát "lassú tűzön" ("20 perces gomba", mint a többi kucsma), aztán mehet pirítósra, pont elég lesz és nagyon finom is!
Nyilván a kinézetet mint indikátort értettem. Tehát olyan kopáran néznek ki az általam ismert helyek, mint az itteni pkg-s képeken lévők. És abból próbáltam arra következtetni, hogy akkor a talaj is olyan gyatra -> pkg kompatibilis lehet. És ja, túrás is van bőven. Csak ugye lehet egy csomó más körülmény, ami miatt mégsem ideális. Amúgy egész biztosan van, csak ott beelőz egy profi, ezért esélyem sincs, túl nagy ahhoz a terület, inkább megyek a biztos fajokra.
Valóban, a galagonyás sokkal ingadozóbb. De idén a nyárasok sem muzsikálnak jól nekem.
A tölgy nagyságú galagonyák alját nézd meg jól. Lehet, hogy vadkörték. A 40 centi törzs / 5 m lombkorona átmérő már elég nagynak számít galagonyából. Mondjuk, ahol kényelmesen lehet sétálni alattuk, ott nem ritkák. Csak sajnos az ilyen helyekből van kevés, mert - ahogy írod - időnként kiirtják őket.
Fogalmazzunk ugy, hogy elmeleti sikon bebizonyosodott a pkg letezese. Most mar csak az a fogas kerdes, hogy kulinarisan mit kezdjek ezzel a mennyiseggel
Nem a kinézet a lényeg hanem a talaj. Azért találják ott ők ahol találják, te meg sose. Nekem is ez volt a gond. Keringtem évekig, mondták mindig hogy arról szedik arról szedik, én is arra fele mentem, csak aztán vettem észre, hogy hiába van a két hely közel egymáshoz, néz ki ugyanúgy, a talaj mégse ugyanaz.
Tegnap becéloztam a pilis egy kevéssé szem előtt lévő mezejét Úgy éreztem az előtérben már semmi keresnivalóm:D
Mai nap, Börzsöny. Kissé rendhagyó pkg zás lett. klasszik mezőről erős 8db-ot szedtem, négy nagyobb egy ritkás galagonya lejtőről, többi harminc a rétek közt tekergő utak keréknyomaibol, sekély árkok , vizmosások csupasz falárol Nem voltak hosszú üres periodusok, folyamatosan jöttek a találatok Minden irányba pompás panoráma, néma csönd... Bírom ezt a hegyvideket, naon szép nap volt
Atya... Nézem a képeiteket és még mindig azt látom, hogy egy csomó ilyen helyet tudok, de mégsem találtam még pkg-t rajtuk. Megkérdezném, hogy ezeket kaszálják amúgy, vagy annyira csetva a talaj, hogy mindenféle művelés nélkül is ilyen alacsonyak maradnak a fűszálak + ennyire kilátszódik a talaj a többi évszakban is? Tudok rengeteg, jelenleg is így kinéző helyet, de azokon évente 1-2x végigmennek dobkaszával. Jellemzően felszámolt ingatlanok mellékes területei. A talaj löszös agyag jellemzően.
Fuhh, pont erről villant be hogy ahova vargányázni szoktam járni, ott vannak tölgyméretű galagonyák, na valamelyik nap ki fogok oda menni kíváncsi vagyok az mit ad.
Azért mert a galagonyás nem mindig ugyanúgy adja. Az öreg galagonyák környékén jobban jön, azon a részen ahol takarítani szokták mindig nehézkes. Galagonyásokat általában időről időre legyalulják.
Úgy látom, jelentősen zsugorodott a tészta. Keletlenség és a relatíve alacsony víz tartalom is okozhatja -> elasztikusság. Amikor kinyújtják, ujjbeggyel meg szokták nyomkodni végig, ezáltal úgymond feszültségmentesíteni lehet magát a tészta tömeget. Én alsó hangon, a szokásos 60 helyett 65, de inkább 70 % vizet használnék. De akár többet is, mintha ciabatta tésztát (80+ %) készítenék. A kelesztést úgy csinálnám, hogy direkten, de lassan. Jelenleg (18 fokos előtérben) a pizzákat 20 h-ig kelesztem egyben, utána még 4 h-t 22 fokon, bucizva. 1000 g lisztenként 0.8 g budafoki (700 g víz, 30 g só). Kézi dagasztás 20 percenként 5-10 percig, párszor. Tény, fárasztó. Sima sütőben próbálkozhatsz kordierit kővel vagy pl. 30x40x2 cm-es samott lappal. A tészta várható teteje és a fűtőszál között kb. 10 centi legyen (gázossal sok mindent nem lehet kezdeni sajnos, 250 fok az már nagyon a vége). Úgy legyen bekapcsolva a sütő, hogy minél magasabb hőfokot csináljon és eközben a felső fűtőszál minél nagyobb része üzemeljen (grill fokozat tipikusan). Azért jó, ha követ használsz, mert fél órás előmelegítést követően annyi hőt vissza tud adni, hogy alulról is sokkal jobban tud sülni a tészta -> kevesebb idő alatt elkészül (lemez tepsivel is). Megjegyezném, hogy ha az eszközpark meg is engedné, 350 fok fölé akkor sem célszerű menni. Vagy inkább úgy mondanám, 350 fokon célszerű megkeresni azt az időpontot, pozíciót és minden egyéb paraméter együttállását, amiből valami jó sül ki. Na, majd próbálok valamit alkotni én is, engedelmeddel a kompozíciót felhasználom hozzá. :)