Feltételezem a folyamatos szabályozású rezsó hőfokszabályzós volt . Amikor elérte a beállított hőfokot kikapcsolt . A "hagyományos" rezsók ilyet nem tesznek , hanem a beépített fűtőszálak ki-be kapcsolásával
lehet fokozatot váltani és az nem kapcsol ki hanem folyamatosan fűt .
Elérkezett számomra az idő hogy elköszönjek a Fórumozó kollégáktól. Az elmúlt időszak és napok történései kiverték a biztosítékot nálam,részemről ENNYI és nem tovább!!!! Tudják itt jelenlévőkből jó páran (Fac..o.k) Sokat köszönhetek az itt jelenlévő tagoknak kiktől kaptam sok hasznos tanácsot,mind gyakorlati,mind tapasztalati,építő jellegű segítséget mikor kérdeztem bármiről.Köszönöm a hideget is...mert egyeseknél "nemkívánatos" személy voltam de kár a múlton rágódni,tök felesleges és rossz politika is... Kívánom hogy még sok jó pálinkát készítsetek és osszátok meg egymással a jó-rossz,építő tapasztalatokat sokáig,mert ez a fórum csak így tud fennmaradni. Üdv mindenkinek "laborművek"
Az idén nagyon gyenge volt nekem a kihozatal.Kb. 130l bogyózott bodza+ 6kg zacskós adott 10l 45-öst.:(( Teljesen feketére beért, aszalt szemek nélküli, frissen szedett bodza volt. Nem véletlen vették a vad bodzát drágábban, állítólag magasabb volt a cukor tartalma.
Kérdezném, hogy a kb. 5 napja "érő" fügecefréhez hozzá szabad-e önteni a frissen szedettet?
Mindkettő kapott borélesztőt, a régebbi rendesen bundásodott a 20-22 fokos előszobában. Ez lehet hogy már majdnem kész, nem rontja el a friss? Mert asszony a régi 20L-hez még intézett vagy 10L-t.
Ha már itt járok elmondom hogy jártam a főzőmmel.
Jópár éve egy 800W-os kis rezsón főzögettem a 14L-es saválló edénykémben (10L megy bele egy főzésre).
Ezzel elég kínkeservesen indult be , kb. 50-55 perc kellett legalább.
Egyszer kölcsönkaptam egy kétplatnis rezsót (ez is még a régi féle fokozatkapcsolós).
Azzal szépen lehetett tolni neki odaégés határig, jóval gyorsabb volt.
Vissza kellett adnom, de gondoltam beruházok egy sajátra.
Körülfutottam a szóbajöhető üzleteket, végül vettem egy német (?) gyártmányú 1500W-os folyamatos szabályzásút.
Hát a sírás rámjött mire beindult , és leadta a leadnivalót. Egy és 3/4 óra alatt forralta fel a cefrét, és az 5. órában végzett a lepárlással.
A végén megmértem a felvett teljesítményét: 1440W !!! (tudod P=U2/R).
Akkor a konzekvenciám evidens: ezeknek a mai sz@roknak a hatásfoka siralmasan rossz!?
Persze nyilván nem az a fajta cekász-spirál lehet bennük a kerámia gyűrűkkel, mint a régiekben...
Gyorsan visszavittem a cuccost, és pár száz forinttal olcsóbban vettem egy 6 KW-os gázzsámolyt.
Na ezzel tényleg semmi gond! Egyedül annyi hogy ezzel kénytelen vagyok szabadtéren tevékenykedni, és így csak szélcsendben műxik a dolog.
Bocsi ha hosszúra sikerült.... szóval a fügémmel mi legyen ? :)
Érdekes amit írsz, de annál talán jobb lenne , ha egy kis habkövön keresztül szellőztetné akvarisztikai légpumpával , ha fél az oxigéntől mint oxidáló ágens akkor szidás szifonból CO2, a lényeg a millió kis apró fölfelé szálló buborék.ű
Azt hiszem,itt a fórumon olvastam,hogy három részre osztotta a birset valaki,az egyik részt megfőzte a másikat kemencében meg sütötte a harmadik részt nyersen hagyta ezt az anyagot cefrézte.Idén,ha tudok venni birset én is így csinálom,de teszek hozzá egy kis sima almát mivel szerintem a tiszta birs ízre kicsit ütős.
Az 5% a 70kg-hoz mérd,a darálás után festékkeverővel 2000-3000fordulaton pépesíteni,a vizet úgy adagold hogy híg lekvár állagú legyen,akkor nem kell főzni.
Segítséget akarok kérni tőletek. Birsalmát cefrézek: nyersen darált kb. 70kg birshez tettem kb 30 liter langyosvizet 5 % zacskós napfényt akarok hozzá tenni A kérdésem, hogy az 5% ot a 70 kg gyümölcshöz, vagy a száz liter cefréhez mérjem? . Továbbá ha úgy cefrézem a birset, hogy üstben megrottyantom, és úgy pépesítem akkor abból jobb pálinka nyerhető? A víz aránya szerintetek jó? Segítőkész válaszaitokat előre is köszönöm. Üdv Tibor
Tudom, én is többször találkoztam már itthon azzal, hogy így leszűkítették a borpárlat jelentését, de a szakmában sosem találkoztam ilyen megkülönböztetéssel, hogy a „mustpárlat” az ne lenne igazi borpárlat. Persze, minden kategorizálás önkényes, de amelyik szerint még a cognac sem borpárlat, hát izé... :)
Számomra az a bor amit lefejtenek, így élvezhetem annak tisztaságát, szépségét. A fejtetlent mustpárlatnak nevezném.. ha jól emlékszem a reggel linkelt gyakorlati pálinkafőzés irományban snapszmester is megkülönbözteti a bor, és a mustpárlatot.