Keresés

Részletes keresés

Amphenol Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142172

Feltételezem a folyamatos szabályozású rezsó hőfokszabályzós volt . Amikor elérte a beállított hőfokot kikapcsolt . A "hagyományos" rezsók ilyet nem tesznek , hanem a beépített fűtőszálak ki-be kapcsolásával

lehet fokozatot váltani és az nem kapcsol ki hanem folyamatosan fűt .

 

 

Előzmény: vénkecsi (142164)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.28 0 1 142171

Én most cefréztem be a tavalyit . Jó illata van. De csak ha lefőzöm akkor tudok nyilatkozni.

Előzmény: endrepp (142151)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142170

Elérkezett számomra az idő hogy elköszönjek a Fórumozó kollégáktól. Az elmúlt időszak és napok történései kiverték a biztosítékot nálam,részemről ENNYI és nem tovább!!!! Tudják itt jelenlévőkből jó páran (Fac..o.k)  Sokat köszönhetek az itt jelenlévő tagoknak kiktől kaptam sok hasznos tanácsot,mind gyakorlati,mind tapasztalati,építő jellegű segítséget mikor kérdeztem bármiről.Köszönöm a hideget is...mert egyeseknél "nemkívánatos" személy voltam de kár a múlton rágódni,tök felesleges és rossz politika is... Kívánom hogy még sok jó pálinkát készítsetek és osszátok meg egymással a jó-rossz,építő  tapasztalatokat sokáig,mert ez a fórum csak így tud fennmaradni.   Üdv mindenkinek "laborművek"

endrepp Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142169

Bennem Vadkerten az érlelt szőlőd hagyott maradandó nyomokat. :)

Előzmény: kupeci (142160)
mili70 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142168

Végre valaki. :)

Pár éve fedeztem fel újra a törkölyben rejlő lehetőségeket, és azt kell mondanom: Hűha :)

Jut eszembe elküldtem már amit ígértem, mert pont " nyaralás " közben beszéltünk, és egy kicsit szétszórt voltam.....

Előzmény: kupeci (142159)
mili70 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142167

Na, majd a szilva.. :)

Előzmény: Green Corner (142166)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142166

Az idén nagyon gyenge volt nekem a kihozatal.Kb. 130l bogyózott bodza+ 6kg zacskós adott 10l 45-öst.:(( Teljesen feketére beért, aszalt szemek nélküli, frissen szedett bodza volt. Nem véletlen vették a vad bodzát drágábban, állítólag magasabb volt a cukor tartalma.

Előzmény: kupeci (142162)
Yete Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142165

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék tőletek, hogy az mennyire normális jelenség egy DES főzőnél, hogy a víz tömítésnél érződik a párlat illata?

Valamint a kupola a nem rögzített oldalakon billegett! 90 C fokkal üzemelt!

Ezt üresen is teszteltem, oly módon, hogy feltöltöttem a peremet vízzel majd belefújtam gyengén és a víz bugyogni kezdett!

Továbbá az üstbe be is tudtam szívni a peremből a vizet a kupola tetején!

Vízszintbe van állítva, az miatt szerintem nem is lehetne gond ez!

Ennek így kell működni, vagy valami nagyon nem oké vele?

Lehet-e ezt orvosolni, vagy vegyem fel a kapcsolatot a bolttal?

Köszönöm szépen megtisztelő válaszaitokat!

vénkecsi Creative Commons License 2017.09.28 0 1 142164

Fel kell hogy vegye az áramot, mert melegen 40 Ohmot mértem a villásdugón. A hálózati fesz meg 239V.

A rezsólap átmérője meg 3 cm-el nagyobb mint a régié. Mégis gyengébben muzsikált.

Mindegy ne elemezzük, most már maradok a gázosnál ;-)

Előzmény: endrepp (142156)
vénkecsi Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142163

Köszi, azt fogom tenni!

Előzmény: Figyelget (142155)
kupeci Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142162

Kilódni nem, de kínlódni annál inkább!:)...különleges. Kihozatal, napfény nélkül talán 5L.

Előzmény: m.robi (142161)
m.robi Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142161

Bodzából készített már valaki pálinkát? Megéri kilódni vele? Van kihozatala? Ize?

kupeci Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142160

De, hogy fokozzam, most miután Vál mesze van, Derecske meg közel,(remélem Rézműves olvassa) így Otelló törköly pálinka készül!:)

Előzmény: kupeci (142159)
kupeci Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142159

Tovább megyek,.... imádom!   Kivált képpen  a  "Váli törköly pálinkát! :)

Előzmény: kupeci (142158)
kupeci Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142158

"mert attól lesz törköly jellege a pálinkának.".......és az nem kívánatos!?:)

Előzmény: kopasz szuzukis (142139)
endrepp Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142157

Pontosabban ezeknél nem értelmezhető a hatásfok, a felvett áramot hővé alakítja (disszipáció).

Előzmény: endrepp (142156)
endrepp Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142156

Ha felveszi az áramot nem lehet rossz a hatásfok, különben a képlet, amit írtál nem lenne igaz.

Nem lehet, hogy leszabályozott főzés közben? Mivel mérted meg?

Előzmény: vénkecsi (142154)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.28 0 1 142155

Én már nem önteném össze. Szépen kierjed külön és főzéskor összesíteném csak. 

Előzmény: vénkecsi (142154)
vénkecsi Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142154

Sziasztok!

Kérdezném, hogy a kb. 5 napja "érő" fügecefréhez hozzá szabad-e önteni a frissen szedettet? 

Mindkettő kapott borélesztőt, a régebbi rendesen bundásodott a 20-22 fokos előszobában. Ez lehet hogy már majdnem kész, nem rontja el a friss? Mert asszony a régi 20L-hez még intézett vagy 10L-t.

 

Ha már itt járok elmondom hogy jártam a főzőmmel.

Jópár éve egy 800W-os kis rezsón főzögettem a 14L-es saválló edénykémben (10L megy bele egy főzésre).

Ezzel elég kínkeservesen indult be , kb. 50-55 perc kellett legalább.

Egyszer kölcsönkaptam egy kétplatnis rezsót (ez is még a régi féle fokozatkapcsolós).

Azzal szépen lehetett tolni neki odaégés határig, jóval gyorsabb volt.

Vissza kellett adnom, de gondoltam beruházok egy sajátra.

Körülfutottam a szóbajöhető üzleteket, végül vettem egy német (?) gyártmányú 1500W-os folyamatos szabályzásút.

Hát a sírás rámjött mire beindult , és leadta a leadnivalót. Egy és 3/4 óra alatt forralta fel a cefrét, és az 5. órában végzett a lepárlással. 

A végén megmértem a felvett teljesítményét: 1440W !!! (tudod P=U2/R).

Akkor a konzekvenciám evidens: ezeknek a mai sz@roknak a hatásfoka siralmasan rossz!? 

Persze nyilván nem az a fajta cekász-spirál lehet bennük a kerámia gyűrűkkel, mint a régiekben...

 

Gyorsan visszavittem a cuccost, és pár száz forinttal olcsóbban vettem egy 6 KW-os gázzsámolyt.

Na ezzel tényleg semmi gond! Egyedül annyi hogy ezzel kénytelen vagyok szabadtéren tevékenykedni, és így csak szélcsendben műxik a dolog.

Bocsi ha hosszúra sikerült....  szóval a fügémmel mi legyen ?  :)

 

 

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142153

Érdekes amit írsz, de annál talán jobb lenne , ha egy kis habkövön keresztül szellőztetné akvarisztikai légpumpával ,  ha fél az oxigéntől mint oxidáló ágens akkor szidás szifonból CO2, a lényeg a millió kis apró fölfelé szálló buborék.ű

üdv.:

K

Előzmény: mili70 (141871)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142152

Jól emlékszel, én voltam. Ne hagyd ki.

Előzmény: kivimánia (142150)
endrepp Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142151

A fagyasztóból kivéve ugyanúgy áradni fog az illata, mint frissen?

Előzmény: ksanyi52 (142149)
kivimánia Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142150

Azt hiszem,itt a fórumon olvastam,hogy három részre osztotta a birset valaki,az egyik részt megfőzte a másikat kemencében meg sütötte a harmadik részt nyersen hagyta ezt az anyagot cefrézte.Idén,ha tudok venni birset én is így csinálom,de teszek hozzá egy kis sima almát mivel szerintem a tiszta birs ízre kicsit ütős.

Előzmény: tibor6740 (142146)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142149

De ha berakod a fagyóba az sem rontja el!

Előzmény: endrepp (142148)
endrepp Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142148

Akkor érdemes gőzölni fedő alatt, ha nincs darálód, az üstöt csak másnap, kihűlés után szabad kinyitni, különben kigőzöl az aroma.

Előzmény: tibor6740 (142146)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142147

Az 5% a 70kg-hoz mérd,a darálás után festékkeverővel 2000-3000fordulaton pépesíteni,a vizet úgy adagold hogy híg lekvár állagú legyen,akkor nem kell főzni.

Előzmény: tibor6740 (142146)
tibor6740 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142146

Sziasztok!

Segítséget akarok kérni tőletek. Birsalmát cefrézek: nyersen darált kb. 70kg birshez tettem kb 30 liter langyosvizet 5 % zacskós napfényt akarok hozzá tenni A kérdésem, hogy az 5% ot a 70 kg  gyümölcshöz, vagy a száz liter cefréhez mérjem? . Továbbá ha úgy cefrézem a birset, hogy üstben megrottyantom, és úgy pépesítem akkor abból jobb pálinka nyerhető? A víz aránya szerintetek jó?  Segítőkész válaszaitokat előre is köszönöm.  Üdv Tibor

cloaked Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142145

Tudom, én is többször találkoztam már itthon azzal, hogy így leszűkítették a borpárlat jelentését, de a szakmában sosem találkoztam ilyen megkülönböztetéssel, hogy a „mustpárlat” az ne lenne igazi borpárlat. Persze, minden kategorizálás önkényes, de amelyik szerint még a cognac sem borpárlat, hát izé... :)

Előzmény: vick_1899 (142143)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.09.28 -2 3 142144

Az ongai verseny kérdései az érintett féllel rendezésre került, részemről lezárt ügy.  

Előzmény: 1zsakkrumpli (142098)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 142143

Számomra az a bor amit lefejtenek, így élvezhetem annak tisztaságát, szépségét. A fejtetlent mustpárlatnak nevezném.. ha jól emlékszem a reggel linkelt gyakorlati pálinkafőzés irományban snapszmester is megkülönbözteti a bor, és a mustpárlatot.

Előzmény: cloaked (142142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!