"A MÁV, ha Magyarország EU tag lenne, a közszolgáltatási tevékenységet be is szüntethetné, mert nem jótékonysági intézmény, amely az állami feladatokat végzi az állam helyett a saját költségén."
Ez az aranyos gondolatmenet elnyerte tolem "A Het Vicce" megtisztelo cimet.
Takilaci biztosan jobban el tudna magyarazni, hogy EU, meg kozszolgaltatas, meg annak ellenerteke, meg allam es regio feladatai, de azert en is belekotyogok.
Ha van Magyarorszagon olyan kozlekedesi tarsasag, akinek az allam nem teriti meg az igazi! kozszolgaltatasi kotelezettsegbol fakado veszteseget, az nem a MAV. A MAV-nak boven megteriti. Kulonbenis, elobb-utobb minden veszteseget megterit az allam, es annak adofizetoi. Hogy nem termelesi arkiegeszites, hanem adossag-szanalas szerepel a csekken, az alapvetoen mindegy. De nem is ez a lenyeg.
Amennyire keptelenek megreformalni magukat a vasutasok, olyan jol lobbyznak, es szivattyuzzak ki az allami penzeket a jatekaikra. Mar volt ugyan rola szo, de megkerdezem, mi a velemenyed:
-Szerinted a vonatok hany szazaleka minosul alapellatasnak, illetve kozszolgaltatasi tevekenysegnek, es hany szazalekuk nem?
(Gondolj itt mindenfele vonatra, szemely, gyors, IC, IP, ICR, stb.)
Ma reggel az 5.20-kor 7509 legvégén volt Bzx kocsi, előtte pedig egy By Szatymaz-Eger-Szatymaz felirattal. Feltételezem, hogy a Bzx Egertől Szilvásváradig fog menni.
Szerintem soha senki nem mondta ebben a topicban, en meg plane nem, hogy a 100a jellegu vonalakat felszedni, soval behinteni, stb. Ha lehet, ne csusztassatok mar ennyire.
Azt hittem innen tudom meg majd, de úgy látom , még senki sem írta:
MÁR KAPHATÓ A JÚNIUS 10-ÉN ÉLETBELÉPŐ ÚJ MENETREND !
Legalábbis Szentes állomáson már szombaton (május 26.) délután volt, igaz csak a nagyalakú 1300,- Ft-ért.
Járt hozzá nyomás közbeni változások és „1.sz.menetrendi módosítás”
(ez a régi terminológiával vágányzári pótfüzet lenne – 70,71,142,150 mezőkre) , de ez az elnevezés nekem új.
Mindenesetre üdvözölném ,ha elterjedne, mert tapasztalatom szerint nem minden pénztáros érteti a különbséget a menetrendi értesítő,menetrendi pótlék és vágányzári pótfüzet között, logikusabb lenne, ha ezeket egy néven neveznék és 1-től ( a menetrend érvénytartamát figyelembevéve) kb. 50-ig számoznák folyamatosan.
A menetrendkönyv tartalmáról bizonyára megszámlálhatatlan számú hozzászólás lesz itt.
Inkább formainak minősül az ami leginkább meglepett , alig maradt valami a piros oldalakból, az utasok jogairól (IC kártérítés) , kötelezettségeiről , jegyek érvénytartamáról, kedvezmények részletes leírásáról szóló részeket szinte egy az egyben kihagyták.
Van táblázat a kedvezményekről és a jegyárakról, de én pl. nem találtam, hogy mennyi az IC, ICR pótjegy és a helyjegy ára.
A pótdíjak bezzeg benne vannak.
Tudom, hogy az üzletszabályzat elméletileg nyilvános, de nekem pl. még egyik állomáson sem volt bátorságom elkérni, mert rögtön kérdeznék, hogy mire kell, mi a panaszom, ha meg azt mondanám, hogy olvasgatni akarom, biztos rendőrt/mentőt hívnának.
Egyébként sem biztos, hogy be tudnám magolni a szöveget, fénymásoltatni meg mégúgyse adnák ide. Eddig legalább a menetrend piros oldalai nyújtottak némi támpontot, és ez most megszűnt.
Azért lehetne még csiszolni ezen a festésen. A MAV-emblémát tudtommal nem lehet sem vontatójármüvön, sem személykocsin használni, csak teherkocsikon. (Valami NSB-ügyböl kifolyólag.)
"Nemrég hallottam valami olyasmit,hogy a V43 1246-ot meg lehetne csinálni az Északiba
került V43 1266-os (Selejt)egyik elejével.
A V43 1266-nak két eleje van.A másik nem lenne jó a V43 1136-ra ? "
A V43 1266 a nálam levö adatok szerint fütögép lesz, VF 54 számon. Viszont most a két törött mozdonyból (1246, 1136) lehet csinálni egy épet - a másik selejt. Lehet, hogy eddig erre vártak? Persze jó pénzért Fm megcsinálja mindkettöt, csak kérdéses, érdemes-e ennyit még rákölteni.
Az LDH-125-ről néhány műszaki adat (igyekszem pontos lenni, bár a román szövegbő néhol csak logika szerint következtetek)
Szogálati tömeg: 68 t +/-3%
Motorteljesítmény: 1250 LE
Legnagyobb sebessége (tolató/ vonali fokozatban): 60/100 km/h
Indító vonóerő: 22500 kg
Bejárható legkisebb ívsugár: 100 m
Hossz ütközők között: kb 13700 mm
Forgócsaptáv: 7200 mm
Fváz tengelytáv: 2500 mm
Szélesség: 3070 mm
Magasság: 4640 mm
Dízelmotor típusa: 6 LDA 28-B
Névleges fordulatszám: 750 1/min
Üresjárati fordulaszám (min/max): 330/825 1/min
Tüzelőanyag-fogyasztás: 170 g/LEh
Eff. középnyomás: 11,3 kg/cm2 Hengerszám és elrendezés: 6 soros
Furat/löket: 280/360 mm
Kompresszióviszony: 1:11,25
Motortömeg: 11000 kg
Közvetlen befecskendezés, turbófeltöltés.
Hajtómű típus: (valszeg) TH-2, amely (ez biztos) a Voith L28/III4-1,45/St licence alapján készült.
2 db mechanikus elhangolt nyomatékváltóval, amelyek közül az indítóváltó hétlapátkoszorús.
Irány-és fokozatváltó típusa: az NG-1200/2 licencváltozata
Tengelyhajtóművek típusa: A-35 K (egyfokozatú) és A-35 SK (kétfokozatú)
Kardánok típusa: (Gelenkwellenbau) GWB-367/6 és GWB-367/61/2 Segédüzem: hidrosztatikus
Segédüzemi dinamó (+indítómotor): BBC-GAL114 - licenc 110 V fesz., 32 kW
Vonatfűtési kazán: Vapor; teljesítőképessége 800 kg/h
Akku kapacitás: 320 Ah, 96 V
COWFITZ „Tényleg az voltál...:)! Ne bántsd a "füstösöket" se…”
Dehogy akartam bántani. Valszeg nem vetted észre az iróniát. Nurmi indította a gőzös-topkiot, mire vki rákérdezett: miért kellett külön topikot nyitni nekik, miért ne férne be ebbe a topikba? És én ezzel értek egyet, ezúton akartam kifejezni véleményemet.
Ma tettünk egy Szeged-Orosháza-Szentes-Hmvhely-Szeged körutazást. Szegedről 06.45-kor MD3042 volt a gépünk. Orsoházán átszálltunk Bzmot240-re, ami zsúfolásig tele volt Gyopárosig, de utána is jó kihasználtsággal mentünk. Orsoházán még M431131 állt benn. Útközben Bzmot 213-mal volt keresztünk. Szentesre több, mint 10 perc késéssel érkezett M412198 három kocsival, de Népkertig behozta a késést. Itt jó félház volt. Népkerttől MD 3034 vitte Szegedre a vonatot. A Btx és az egyik Bx kocsi zsúfolásig volt, az utolsó Bx pedig majdnem üres. Algyőn volt még némi látnivaló, M62 096 teherrel, a MOL egyik Bobója , valamint a forgalmászlány. (Kép nincs.:-) )
Tegnap. Sajnos képek nincsenek, ez eléggé hirtelen ötlet volt. (Este 11, kolesz, BP: unom a tanulást, mennyunk megnézni a viaduktot. De jó, a 0.35-ös postát még elérjük)
"Rövid" élménybeszámoló:
Postavonattal leutaztunk Zalaegerszegre, hogy majd onnan megyünk az 5.15-össel Hodosra, amely vonat sajnos csak az Elvirán meg a menetrendi kifüggesztményeken létezett, valójában közvetlen vonat nincs is. Szóval busz Lövőre, onnan BZmot vezetőfülke. Nagyrákoson 10 perc nézelődés - nem semmi az a híd... A vonat be is hozta, a menetrend annyira laza. Zsuzsa-alagútban kürtszó 15s-ig visszhangzott.
Hódoson vámvizsg, kérdeztük, mennyi Muraszombatig, mondták, 50SIT (kb. 65 Ft)
Felszálltunk szlovén cuccra, kérdeztük a jegyet, mondta kaller, ingyé van. Hátsó fülkébe beengedett, ott utaztunk. Muraszombaton még pénzt is váltott nekünk.
Vissza szintén. Közuton jöttünk át, mert nem volt csati, vámos alsógatyáig szétszedette a cuccunkat, min. 1/2 óra volt. A BZ vissza 40-nel jött, hogy ne siessen.
Zeg-Lövő pálya régebben nagyon mellékvonal volt (ágyazat nélkül, mint Lövő-Körmend), most tuning 60-asra, épül az uj.
Lövő állomást kirakták a falu mellé, most 5 vágányos, később lehet 7.
Lövő-határ jelenleg 80-as, később 120-as, upgrade lehetőség 160-ra. Kevés utátjáró, fedezőjelzőkkel. Jelzők LED-esek. Jelenleg kézi állítású váltók. Akkora paloták minden putri megállóban, hogy azt gondolná az ember, másra is mehetett volna a lé.
határ-Muraszombat: A vonat szintén 80-nal, semmi nem biztosított még, 1/2sorompókat bakter kézzel emelgette. 2. vágánynak hely kihagyva alagútban is. (Magyarországon nem, viszont sok lehetőség van keresztre, szlovén oldalon csak 1.)
Hodos állomás dizájn nagyon, peronok épülnek még.
Muraszombat nagyon pici (kb. 300 m hosszu vágányok lehetnek, nem tudom, hogy fér be oda egy rendes tehervonat)
Elég nagy lazaság van mind2 oldalon, meg szerintünk azért ingyenes, mert rá akarják szoktatni az utasokat az uj vonalra. De az 50tolar se valami rohadt nagy összeg teljesárúnak...
És Hodosra ki lehet menni magyar tarifával!!!
Szóval érdemes bejárni.
Igen, ez egy LDH-125 típusjelű gép. 1250 lóerős hathengeres Sulzer-licenc motorja , Voith-licenc hidraulikus erőátvitele és (legalábbis a gépek egy részének) fűtőkazánja van.