"A városon és a karsztos vidéken keresztül a régi pályán
Vasúttörténeti múzeum (Campo Marzio) Via Giulio Cesare 1, tel: +39-040-3794185
A múzeum szervezésében a következő útvonalakon lehet utazni a régi villanymozdonnyal a város körül: (Transalpina vonal, 3 órás kirándulás, 10-13 óráig tart) Vasútmúzeum - Servola - Aqulinia - Trieste körül - Miramare - Grignano - Santa Croce - Aurisiana - Villa Opicina -Transalpina vonal - Trieste központi pu - Vasúti pu
A régi gőzmozdonyos vonat útvonala pedig a következő: (Transalpina vonal, egész napos kirándulás 7.20 - 21.30 óráig) Friuli-Venezia tartomány, szlovéniai, horvát és osztrák határövezet."
Megjegyzés: Trieszt - Budapest kb 550 km (gépkocsival kb. 8 óra), szállás a Miramarei Ostello per la gioventú (ifjúsági szállóban, vasúti megállóhelytől 1 km) fejenként és naponta 22000 lira reggelivel, ugyanott egy vacsora 15000 lira. A fenti túrák áráról nincs fogalmam, de az érdeklődőknek a megadott számon bizonyára készséggel elmondják.
OFF
Számítógépes ismereteimnél okosabb barátaim szerint az OFFICE 2000 olvassa a WinWORD 2.0-ban írt dolgokat.
ON
Borzasztóan sajnálom a Pályaőrt, mint havi lapot, és JSB-t is elszomorítottam a hírrel. Mindenesetre biztosan komoly okod volt rá, hogy ezt a nem könnyű döntést meghozd. Továbbiakban kisiklás mentes zakatolást kívánok Neked az élet vonalán, sok-sok szabad jelzéssel!
csíkosháTTú
A Tisza Csoptól 14 kocsi, a 190-es 12 kocsi, a tallini 6 kocsi. Egyébként a Tallin-Moszkva vonat kb. 7-8 kocsi volt.
A Vityebszkijröl a Varsavszkij vonala felé való kiagazas kicsit messzebb lehetett, mert Susarit mar jócskan elhagytuk, es csak 2 vagany volt. Lehet, hogy a külsö összekötö vaganyon mentünk?
Hozzászólásom közzétételére M62 187-et kellett megkérnem :-), mert 6 nappal ezelőtt egy merevlemez-katasztrófában több gigabájtnyi adatot veszítettem :-(, közöttük valamennyi internetes jelszavamat is, és az üzemeltetőktől kapott új jelszavaim csak M62 187 esetében működnek. editoR
Az alábbi sorok leírására nagyon nehezen tudom rászánni magam. Többen is tudják már, hogy néhány hónapja arra készülök, hogy a Pályaőrt új kezekbe adjam, és mint editoR "nyugállományba vonuljak". Arra tett kísérleteim, hogy a Pályaőr élére alkalmas szerkesztőt találjak, kudarcot vallottak.
Mivel az újság hónapról hónapra "jobban ment" úgy döntöttem, hogy legalább az év végéig még folytatom a munkát, és addig tovább probálkozom az utódkereséssel. Időközben fájó szívvel és nehezen, de be kellett látnom, hogy az elmúlt időszakban több időt fordítottam a lapszerkesztére, mint szabad lett volna, és ezért több olyan dolgot is elhanyagoltam, amelyek így visszapillantva fontosabbak lettek volna, és amelyek elmulasztása bepótolhatatlan űrt okozott. Mindez magánéletemre is erősen rányomta a bélyegét.
A múlt héten szombaton pedig minden számítógép használó rémálma vált valóra, amikor egyik pillanatról a másikra valamennyi nem archivát adatom (és ebből volt a több), anyagom semmivé lett. Többek között a Pályaőr májusi száma gyakorlatilag nyomdakész álapotban, nyomdába adás előtt két nappal, a Pályaőr előfizetőinek, olvasóinak adatbázisa, valamennyi levelem, címjegyzékem, jelszavaim, a teljes könyvelésem, ma már pótolhatatlan programok is... A legnagyobb fájdalmat az okozza, hogy a tavaly ősszel (éppen egy tervezett és meghiúsult főszerkesztő-váltás miatt) elszenvedett másfél hónapos késedelmet sok munkával áprilisra hiába sikerült ledolgozni, most előről kellene kezdeni az egészet. Mindez feltette az "i"-re a pontot.
Így most az asztal mellő felállva be kell ismernem, hogy bár nem maradandó amit alkottam, sok ember számára mégis fontos volt a lap, mégsem tudok egyszerre több fronton csatát és háborút nyerni. Erőimet kénytelen vagyok a fontosabb dolgokra koncentrálni. Hosszan vívodtam, hogy megszüntessem-e a Pályaőrt, vagy keressek valami más megoldást a további létezésre. Végül az utóbbi mellett döntöttem, amiben továbbra is számítok az Olvasók és Írók támogatására...
A Pályaőr, mint havonta megjelenő vasútbarát folyóirat a továbbiakban nem létezik. Több témakörben méltó vetélytársra találtunk a Vasútbarát magazinban és a Vasút és Modellben. Viszont vannak olyan területek, amelyek a Pályaőr erősségei, ezért a jövőben ezeket megtartva egy alkalmanként megjelenő hobbilapként kerül a vasútbarátok elé az újság. A legfontosabb téma, amivel foglalkozni szeretnék: a vonalbejárások. A tapasztalatok szerint ez volt Olvasóink egyik legkedveltebb rovata, így talán a jövőben is kíváncsiak lesznek arra, hogy más társaik a megszüntetett vonalakon bandukolva, vagy a kis forgalmú mellékvonalakon magányosan zötykölődve a Bz-ben, esetleg egy-egy új pályaszakasz építésekor, átadásakor (és utána) mit láttak, mit tapasztaltak, mt gondoltak. De terveim között más témák közreadása is szerepel. Ezek nagyobb terjedelmű írások, vagy egyébként hosszabb cikksorozatok lennének.
Ezért várom mindenki írását a fenti témákban, akik eddig is küldtek hasonlókat, és kérem ugyanerre azokat is, akik eddig még nem írtak, de szívesen osztanánk meg tudásukat és véleményüket a nyomtatott sajtóban is vasútbarát társaikkal. Igaz, hogy az internet egyre nagyobb szeletet hasít ki az ismeretterjesztés tortájából, de még mindig azok a vasútbarátok vannak többségben, akiknek nincs lehetőségük az internet (rendszeres) használatása. A Pályaőr róluk sem akar megfeledkezni.
Sajnos ezt a munkát is csak akkor folytathatom, ha záros határidők, havonkénti megjelenés nem sürgetnek majd...
Kérek mindenkit, hogy a fentieket megértéssel fogadja, és esetleges véleményét ossza meg velem!
Vasútbaráti üdvözlettel:
editoR
Más:
Életmódváltás miatt nagyobb mennyiségű vasúti szakkönyvtől, rajzoktól és egyebektől szeretnék "megszabadulni". Ezek listája megtalálható a Pályaőr honlapján. Biztos vagyok benne, hogy mindenki talál közöttük olyat, ami megdobogtatja a szívét...
OFF
Az életemet menthetné meg az, aki rendelkezik telepíthető WinWord 2.0 Hu programmal. Ez sajnos kereskedelmi fogalomban már nem kapható, nélküle pedig csak egy félkarú "óriás" vagyok...
ON
Ja, mert én nem ugyanazt olvasom más megfogalmazásban már napok óta...
De hagyjuk a témát, mert ennek nincs értelme! Neked (vagy nektek) ez a véleményetek, nekem meg az. Ennyi, kész. Azzal hogy vitatkozunk, és hülyének nézzük a másikat, nem fogjuk megoldani a problémát. Én bízom a remot sikerében, és ha tényleg bejön, ezen a vonalon is alkalmassá válnak a gépek a normális üzemre. Ennyi.
A tunéziai Csörikről olvastam (de ne kérdezd, hogy hol, valamilyen német nyelvű kiadványban, az biztos), na meg láttam képeket üzemelő, jó állapotban lévő gépekről.
Az én megjegyzésem ehhez, hogy persze hogy Tp-n nincs jó vélemény a Csörgőkröl, mert ott volt (egész tavaly dec. 19-ig) más, jobb is, amihez lehetett viszonyítani.
Szentesen meg az egyetlen komoly gép a Csörgő (a többi tolató meg motorvonat), persze hogy a Csörgők a féltett kincseik...
Kedves gyurmosz!
Egy kicsit uncsi, hogy mindíg ugyazt a szöveget lököd, csak más megfogalmazásban.
"... a tapolcai az egy vélemény, és biztos igazuk is van. De az országban még van x más fűtőzáz is! Nekik nincs?"
Mindez már volt. 31139: Szentes, Hatvan, stb, 31237: megint Szentes, 31319: az előbbiek x (db) fűtőházként említve. Minek kell ezt csinálni? Ráadásul legutóbb is reagáltam rá:
"Bizonyára megvan az okuk arra, hogy így vélekedjenek, senki nem kétli. Szivük joga. Nekik a csörgő a legjobb. Rendben." (...) "Nekik jó, másnak meg nem."
Az odáig OK, hogy elfogult vagy a csörgővel, de azért elvakultnak nem kell lenni.
A fogfúrós csúsztatásod pedig egyenesen vérlázító:
"Egy áruházban leértékelik a fogászfúrókat. Vesz egyet Kovács doktor és vesz egyet Szabó bácsi is. Kovács doktor remekül tudja vele fúrkálni a betegei fogait,..... " (....) "Szabó bácsi is hazaviszi az új szerzeményt, és elkezdi vele fúrni a falat,...."
A fogászfúró fogfúrásra, a falfúró falfúrásra való. A mozdony pedig arra, hogy vontatás közben KORLÁTOZÁS NÉLKÜL LE TUDJA ADNI A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ TELJESÍTMÉNYÉT. ERRE A CSÖRGŐ NEM KÉPES, MERT (legalábbis a 29-en) FELFORR!!
Tehát: .... .
A végeredmény szempontjából pedig teljesen mindegy, hogy a specifikáció volt rossz, vagy a hűtő méretezése hibás, vagy egyszerűen csak elsiklottak az illetéskesek a probléma felett. Valaki tutira elcseszte. Kár érte.
31381
"A tunéziai mozdonyoknál nem hallottam olyanról, hogy komolyabb gond lenne."
Miért, egyáltalán mit hallottál? Mikor és kitől?
Csak azért kérdezem, mert a Ganz egyszerűen kivonult Tunéziából a garanciális idő lejárta előtt. Túl azon, hogy az a mondás járja, mely szerint araboknak nem szabad eladni semmit, mert inged-gatyád rámegy, biztos volt egy-két dolog, amivel megfogták a Mávagot. Tuti nem véletlen a dicstelen távozás.
2585
Megnéztem a tegnap feltett hivatalos MÁV-térképet. Megmondaná valaki, hogy miért vannak kiemelve egyes szolgálati helyek? Például Győrszemere vagy Drávafok? Először arra gondoltam, hogy a szolgálat vagy rakodási lehetőség miatt, de úgy tűnik, nem ezért. Hiszen akkor miért nem szerepel pl. Darány?
VT
Van itt is mit mesélni, szerdán volt egy utunk a Balaton körül (Ketyó - Tapolca - Keszthely - Fenyves - Ketyó), M61 001 + ABa 2305 + WR 252 + WR 4252 + Caü 14821 (ugyanilyen összeállításról van kép Nohab kolléga oldalain is, hogy el tudjátok képzelni... :-)))))))
Én se örültem neki, mert így korábban értünk haza... :-( de szerencsére azért mégsem annyira korábban. :-)))
Szóval Bh-kocsi? Na igen, a tegnapi szerelvényünk télleg kicsit anakronisztikus volt a Nohab mögött - igaz, a Szergej-találkozót úgysem tudta überelni, amikor M62 001 és M61 004 ment a 100 éves vonattal... :-))))) nade menetrendileg a Nohab sebességére voltunk méretezve. Majd ha lesz olyan nosztalgiagőzös, amelyik gyorsabb lesz, mint a Bivaly... :-)))) amúgy meg IMHO a kormányzati kocsik viszont már nem ütnek el annyira nagy kedvencetektől... :-))))))
> ...hogy takilaci visszatert es azt szerintem meg Te is eszleled:-)))) Meg mi is, abból, hogy majd megint lyól eltiltja Carpyt meg engem kkalmitól! :-)))
Bocs, tudom, ez itt randa OFF, de én is addig cincogok kicsit, amíg távol
a fonök! :-)))
Mondom, jól húzta, igaz, muszáj is volt tartani a 100-at, mert ott rongyoltunk a Drava előtt a déli parton (úgy volt, hogy a Drava lehagy minket Szántódon, de megorganizáltuk, hogy elengedjenek előtte).
Nem láttam az értelmét annak, hogy egy 70/100-as szakaszon (Szántód-Szabadisóstó) -6 perccel 100-zal megy a vonat, és Sóstó helyett Aligán csinál keresztet... Na mindegy, december 16-án is ez volt. Kár érte, jó pár képről lemaradtunk miatta.
Amúgy a vonat tényleg szép, bár én sokkal többre értékelném a NoHAB-ot néhány miskolci "húgyszagú"-val (20-26-os ZM szakzsargon, még mielőtt bárkit megsértenék, sietve közlöm, hogy a kedvenc személykocsim). Az a kék/krémszínű kocsi nekem nem igazán tetszik ebben a vonatban.
Én is azt mondom, hogy fejezzük be a témát.
És a Púposos dologról; nemrég írtam valamit ezekről a gépekről. Hogy mi volt, amikor ők vitték pl. az elővárosi vonatokat... De hagyjuk.
Ne hagyjuk, ha mindig egy kicsavarással értelmezed a mondanivalónkat. Nyilvánvaló, hogy hosszú távon egy motornak és a villamos rendszernek/hidraulikának nem jó, ha állandóan maximális terhelésen jár. De a Púpos mindent elvitt (olyan sebességgel, amilyennel, egy tapolcai vezér barátom mesélte, hogy egyszer egy nyári 13 kocsis mentesítőt 400 kW-ot nyújtó Púpossal kellett vinnie a Déliből, rávezettette a menetlevélre, hogy a mv. nem felelős a menetidőért, de hazaért vele minden műszaki gond nélkül, csak lassan), csak hosszú távon belehalt a 29-en (is) a 10-12 kocsis vonatokba. De ezekbe a vonatokba az M41 már rövid távon is belehal a 30-40%-kal magasabb teljesítménye ellenére is, mert nem kielégítő a hűtőrendszere!
Megint az autós párhuzamra utalva, ha állandóan padlógázal jársz vele, akkor jogos, ha a motor, váltó stb. idő előtt megadja magát, de nem jogos, ha a hűtővíz felforr! Nem tudom jobban szájbarágni, na!
hmsoft,
nagyon jó volt, amit írtál, különösen a fejlesztések menetéről szóló rész.
A 16,5 tonna valóban komoly korlát, de vannak nagyon jó 16 tonnát nem meghaladó tengelyterhelésű mozdonyok ebben a teljesítménytartományban, akár villamos hajtással is. Persze ha nem volt lehetőség 6 tengelyre, akkor meglehetősen nagy munkát igényelt (volna) a súlykorlát betartása komoly kompromisszumok nélkül. E kompromisszumokat viszont valaki(k) vállalta(k), így hát vannak.
Őszintén remélem, hogy a remot, ill. az annak keretében végrehajtott fejlesztések orvosolják majd ezeket a problémákat, és a Csörgő végre többé-kevésbé valóban azzá válhat, aminek már évek óta tekintik.
Mondom, jól húzta, igaz, muszáj is volt tartani a 100-at, mert ott rongyoltunk a Drava előtt a déli parton (úgy volt, hogy a Drava lehagy minket Szántódon, de megorganizáltuk, hogy elengedjenek előtte).
Divi!
Ez különmenet volt, én is csak azért voltam rajta, mert én voltam a szaktolmács.
Van itt is mit mesélni, szerdán volt egy utunk a Balaton körül (Ketyó - Tapolca - Keszthely - Fenyves - Ketyó), M61 001 + ABa 2305 + WR 252 + WR 4252 + Caü 14821 (ugyanilyen összeállításról van kép Nohab kolléga oldalain is, hogy el tudjátok képzelni... :-))))))) - egy nagyon szép út volt, szerencsére jó volt az idő, és sikerült olyan napállásokat is kifogni, hogy jó legyen. Hazafelé is csodás volt, pláne, hogy az étkező- és a bárkocsit csak az asztalilámpákkal világítottuk ki... Fehérváron meg a bejárás volt hihetetlen, mi jöttünk Battyán felől a bal vágányon, jobb vágányon a Drava, Szombathely felől meg a 901-es, így jöttünk be 1-es toronytól párhuzamosan! Aztán Dinnyésnél megfogtak, hogy elmehessen a Drava, a 901-essel viszont Martonvásár előtt "versenyeztünk", és, hogy a Nohabok barátai örüljenek, volt úgy, hogy mi voltunk a gyorsabbak... :-)))))) szóval az egész meneten a The ultimate BAHN-feeling volt...
Tegnap meg kinn voltam a Parkban, ahol érdekes módon a 109-est lehetett vezetni, más érdekességet most nem láttam.
Üdv!
Köszönöm a menetrendi észrevételeket és helyesbítéseket. Sajnos nem kaptam/kaptunk választ sok kérdésre, mint pl. díjszabási rész csököttségére, vagy a poggyász-díjszabásra, etc.
Más.
Eisenbahnromantik tegnap. Görög vasutak, Olympia (mint város). Egy 1000 mm-es vasút volt bemutatva, gemütlich. Ahogy nézem, néztem korábban, a görög vasútnak is van jelentős fejlődni valója az olimpiáig.
Más.
Szintén tegnap autóval: Bp. Árpád-híd-Kismaros. Kismaros-Esztergom, Esztergom-Bp.
Elgondolkodtató, hogy a Bp-Szob vonalon mennyivel jobb a tömegközlekedés, mint az Esztergom-Bp-n, mégis itt épült elkerülő út (2/a), amin pontosan 35 prc alatt értem Kismarosra úgy, hogy szinte nem szabálytalankodtam (90-nel lehet menni, én csak 100-zal mentem. Onnan Esztergom a visegrádi komppal. Elég borsos (750 Ft). Megnéztem a hidat. Mint már korábban írtam, hihetetlenül magasra van építve, a szlovákok csak úgy egyeztek bele az építésbe, hogy a híd olyan magasra épüljön, mint ha a nagymarosi gát létezne.
Ami ezután volt, az maga a balkán. A 11-es út tele lassújellel, óriási forgalom, totyogás. Alternatíva nincs, nem csoda, hogy többen a vasutat választották, pedig az is igyekezett elriasztani az utasokat. Azt is írtam, hogy hamarabb lesz út, mint vasútfejlesztés. És lőn: a Pázmány Egyetemnél jelentős útszélesítési munkák (4 sáv) folynak mintegy 2 km hosszan.
Én is azt mondom, hogy fejezzük be a témát.
És a Púposos dologról; nemrég írtam valamit ezekről a gépekről. Hogy mi volt, amikor ők vitték pl. az elővárosi vonatokat... De hagyjuk.
A görögök nem igazán bírták a kiképzést, de van még néhány, ami működik. Persze ott jóval nagyobb emelkedők vannak, mint a 29-esen :-)) Egyébként általában könnyű tehervonatokat visznek, de nem mindig.
A tunéziai mozdonyoknál nem hallottam olyanról, hogy komolyabb gond lenne. Mennek. Többféle típus is van, de mindegyik 16 hengeres motorral szerelt. Összesen 30-at vettek, 5 1435 mm-eset és 25 1000 mm-eset.
Elhibázottnak tartom,hogy a közvetlen gyulai IC Sarkad-vésztői csatlakozása nem Gyulán van,mint a sebeseké, hanem már Békéscsabán. Így az amúgy is kevésbé forgalmas részről a "szép" vonatból idő előtt Bz-re ültetik az utast és még gazdaságtalan is. Szerintem még sietősebb gyulaiak is lesznek,akik nem várják meg a 12 perces mozdonycserét, hanem átszállnak az IC-ről 3 perc múlva csatlakozó személyre (37626), a 128-as vonal többi utasa meg kénytelen.
A személy inkább indulhatna 17.30-17.40 körül Békéscsabáról (kedvezőbb csatlakozás a 135-ös vonalról) és Gyulán várhatná be az IC-t.
Ez nem elhibázott, hanem szándékos húzás. Remek "IC-telenítési" praktika Békéscsaba-Gyula között.
Takilaci nem azert nem reagalt a felveteseidre, mert egyet ert veluk, hanem azert, mert egyeb jellegu elfoglaltsagai miatt kb. egy hete nincs gepkozelben. A hirugynoksegek kulon kommunikeben fognak beszamolni arrol, hogy takilaci visszatert es azt szerintem meg Te is eszleled:-))))
3. Divi!
Lszi kuld el "becsomagolva" a weboldalt az uj munkahelyi cimemre! Piros masnit is kerek:-)))
Villamosugyben mi a palya?