na vagyok ,kutya meleg van :-) én kaszállok mert ,a párom dolgozik épp,ilyen melegben tetön van ,besegit néha ha ideje van,de én vállaltam anno a joszágtartást immáron 16 éve ,és akkor senki nemvolt aki segitsen,igy magam ura ha szolgád nincs :-) szeretem csinálni,hisz meghozza az eredményt :-)
Miért nem a pároddal kaszáltatsz? Nehéz munka az. Én is kézzel kaszálok, pedig gépem is van. De élvezem a madárdalt, a szél susogását. Most aztán fáj is a vállam rendesen. Igaz a pajtában már van is három kecsónak elegendő illatos széna.
gyönyörüüüüüüüüüüü :-))) na errre mondják huzzák elöttem a mézes madzagot :-)) na szép napot minden núbi tartonak , ma egésznapos kaszálás a program :-) igazi parasztjány leszek lassan,csa vigyázat me kasza lesz nálam :-))) kötök elötte életbiztositást a páromra :-)))))
a szemem már jojozik :-))) de mindent a cél érdekében :-))) ja tegnap cseresznye fesztivál ithon,megkell ,hogy valjam imádtam takács nikolast.....imádtam.....anyum szolgált fel ahol volt a szállás helye ,gondoltam hátha tudok fotot,autogrammot kérni.....erre kijött,megse nyikkant csak a szovivöje mondta,hogy benfekteseknek ad autogrammot,meg azok készithetnek közös fotot, na én mondtam nem vagyok benfektes nem tudom kinél lehet elérni ezt a cimet :-)))) ott is hagytam
Sziasztok! Itt van,megérkezett! A 155.-ik napon,egyszem fiúként, sok kínlódás után,az én segítségemmel.Reggel 8 kor már anya topogott,kelt-feküdt,nyögött,nyomott,de ez a fiú nem sietett.Már 13 órakor orvost akartam hívni,de aztán beindult,és 14.35-kor megszületett.Neve még nincs,de majd csak kitalálunk v.mi szépet.
na egy kis gondolat mig senki nincs itt :-))) ........... kriszta,andreja,kecskefügg,nubifarm,coramora gyönyörüek a kecskék,és megkell mondjam én vagyok a világ legirigyebb embere,hogy ilyen gyönyörüségeknek vagytok a tulajdonosai :-)))) végéröl kezdtem el olvasni, az összes hozzászolást,elég sok mégcsak 1010 nél járok :-)) jegyzetelek ,mindent irok a kecske betegségektöl kezdve a többi hasznos informácioig :-) na menek okosodnyi :-)))))
a saját anyám ,az már most engedi ,hogy a tölgyét vizsgáljam,neki még 2-3 hét ellésig, szegény már unja néha ,hogy a pocakját ellenörzöm,meg a cickokat :-) de mégis türelmes....akit most akarnék betörni ellés elött 1 hoval vettem meg...övele sok gondom lesz még :-) a kicsiket külön zárom mostanában ,a bakom agresszivabb, mindig szivná :-) ha most se viszi el az illetö aki hetek ota igérgeti meghirdetem eladásra vagy megy a fazékba :-) pedig szép kis fületlen bakocska ........na egy kis kitérö :-) kiscsajom végre kecsegelés után lovagolhatott is :-)nagyon élvezte :-)imád minden állatot ami patás :-) annyára ütött, tegnap ö akart fejni :-))))
na kin keservesen lefejtem az anyámtol fél deci tejet :-)) elsö ellésü anya ,a kisbakot még most se vitték el ,az meg szivja ezerrel ,egésznap azon vagyok ,hogy betörjem :-) még meg is akart harapni ,de utána rájött,hogy nem bántom,remélem idövel sikerül többet lefejnem ,többi anyámmal nem volt ilyen gondom lehet ezzel azért mert hasasan vettem idösen,és nem nálam nevelkedett
Igaza volt annak aki azt mondta,hogy herélt bakot vegyél hobby célra. Kiherélni akkor lehet,ha már lejött a heréje. (7-12 nap) Én pl herélve adom el a bakokat. Felnőtt korban macerás a herélése. Krezi ezzel vitatkozni fog. De ahogy ő csinálja, minden Krezi iránti rajongásom ellenére törvénytelen és kerülendő! Bocs Krezi!
Van egy fél hektáros területem és ott szeretnék (fél ridegen ) tartani 2 db kecskét. Kedvtelésből és a terület rendbentartása miatt lennének. Van aki azt javasolta hogy herélt bakokat vegyek, így megelőznék sok problémát.
Mi a véleményetek arről az ötletről ?
Mennyi idősen lehet kiheréltetni őket ?
Minden vélemény érdekel, mert szereném a legjobb döntést meghozni.
mert én lucernával nem akarom elkapatni mint a nyúlaimat elég vol átálni a sima réti szénára persze mellete kapták a lucernát is de csak modjával mert errefele egy 500kg-os kőrbála rétiszéna 4500ft de amúgy már van egy csomó friss szénánk mert kaszálunk miis amikor csak tudunk hogy minél kevesebbet keljen venni őcsém az aposával szokot valakinek hétvégenként besegíteni és ő fog kocskabálás lucernát hozni tavaj 2kockabálán kitelelt 2anya nyúl 6kicsi és rgy kani minimális táp mellet és a kicsik 2,5hónap alat elérték a 2,40-2,60kg-ot ami még nem hájas mint a 3kg felleti suly jó idén más a helyzet az már nem elég mert van jelenleg 6anyanyúl 1kani meg 29kisnyúl és 2 szép kecske kány akik szépen nőnek ha minden jól megy jővőre szerzűnk még 2 anyánakvalót és egy bakot vagy a felűzetésből szűletett kicsikből maradmeg 2 lány ha lessz anyi lány ha nem akkor venni kell de bakot minden féleképpen veszek egy nővendék bakot és ha később beindúlna a gida eladás és a tej eladás akkor majd még nem tom de ezek kőzőtt vacilálok
HORTOBÁGYI FEHÉR RACKA
HORTOBÁGYI FEKETE RAVKA
CIKTA JUH
CIGÁJA JUH
MAGYAR MERINO
meg van az a fajta amelyiknek teljesen barna a gyapja az melyik fajta
ezek kőzűl gondoltam hogy valamelyikből veszek 1 lányt és 1 fiútés ha ikeresen tudok evvel is foglalkozni akkor azt is felbőviteném még egy lányal a juh túrót és sajtot az egész család imádja csak errefele nehéz hozzájutni mert a gazdák akiknek van az a kőzeli rokonságnak és a családjának szét van osztva ha mégis sikerűl szerezni az felér egy lottó 5-sel da a kecske sajtot is nagyon imádják az emberek de mivel kecskét tőbben is tartanak kőnnyebb hozzájutni
1. akkor körmölj, ha már hosszú a körme. ha sziklás helyen laksz, akkor ráérsz fél évente, ha puhább a talaj és gyorsan nő akkor gyakrabban.
2. ha nincs rajta vegyszer, akkor igen...kérgestül-levelestül. :)
3. TÚÚÚlságosan is
4. 2-3-6...100 ki mennyit tud/akar
5. 5hónap, 148-165 nap ahogy tetszik.
6. ezt passzolom (nekem egy 8nm istállóm és hozzá egy 16nm-eskifutóm van a jelenleg 3anyának + egy 110cm marmagas póninak+ egy tekergő golden-ebnek-bár télen volt, hogy hat kecske is volt ezen a helyen, de akkor kellett is, hogy zsufi legyen kissé...de csak pár hétig.)
7-8. általában igen, bakja válogatja. ha zaklatja a lányokat, akkor érdemes külön rakni, de nem jellemző.
9-10. az attól függ, hogy egyszerre mennyit adsz nekik. akár évekig is elég, ha szálanként adod...csak kérdés, ghogy a kecske ezt hogyan dijjazza. Nálam a télen egy 160as körbála fogyott havonta 5-6 kecse+egy póni etetéséhez+még az egyéb kiegészítők.
Ne, haragudj, de ere a kérdésre nem igazán lehet, csak hozzávetőleges választ adni. Ez kb olyan, hogy egy embernek 10 kg kenyér mennyi időre elég? kérdés. nem tudni, hogy mennyit eszik egyszerre, vagy mennyit kap egy-egy etetésre és abból mennyit szemetel(rettenetesen válogatósak a kecskék, én pl nem is szalmázok, mert a szénából sok jt alájuk is.)
legyek ellen nekem a biostop-ragasztó szalag jött be...szerencsémre az istállómban nagy a belmagasság és a tetőgerendára remekül rá lehet tűzni. Egész jól beválik.
köszi de az ügy már megoldodott :-) sikerült felvennem a kapcsolatot tenyésztökkel :-)........nem tudtam hogy ilyen nehezen tudok majd hozzá jutni sajnos itt északon elég sok mindennel levagyunk maradva :-) szerintem ez is ujdonság lesz itt erre.... minden nyáron ovisok jönnek a környékröl állat simogatásra persze nem kérek érte semmit...esetleg csak annyit hogy segitsenek nekem etetni, ök meg élvezik:-) szoval a kis nubitol föleg a kislányom ellesznek ájulva :-)) börzéken sose voltam csak hallotam rola
Monoron alapvetően díszállat börze van. Előfordul néha egy-egy haszon állat is,de núbit még sosem láttam pedig szinte mindegyik börzére megyek.. Mivel az országban sincs sok valószínűleg tényleg tenyésztőtől (Krisztától) kellene venned.