Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40317

Szeretem a nyuszis történeteket, példákat:)

A mi patkányfogó kutyánk 8 kiszökött kis nyulat fektetett ki nekünk egy reggelre :(

Előzmény: kemorgo (40313)
Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40316

Az üvegeket a patkány simán kipakolja a járatokból.

Zárj el minden termény, kenyérfélét. Éjszakára ne hagyj kint semmit az állatok előtt se! Figyeld meg a közlekedési vonalat s tegyél ki granulátos mérget! Ha patkány, akkor rá fog járni s aztán elmarad, de jöhet a következő...

Előzmény: Öreg Halász-) (40311)
Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40315

A patkány nagyon zavaró lehet. Sőt!

 

Nálunk a nyulak egymástól elhatárol ketreces kifutókban vannak. Éjszakára felülnek a ketrecük tetejére. Ha patkány közelít dobolnak. Mindig tudom sötétedés körül és után, hogy van patkány. Bemenni ugyan nem nagyon mernek, de próbálkoznak.

Méreggranulátot rendszeresen tartunk kint, aztán a kutya is ki szokott tenni magáért.

 

Egy alkalommal hajnali fialáskor zavart meg egy jól fialó s nevelő anyánkat a patkány. Az anya a kifutóban szétszórva fialt. A fele almot megmentettük, felmelegítettük és a fészekben rátettük az anyát. Azonnal elfogadta. Érdekes eset volt. Sokat tanultunk belőle.

Előzmény: iimi (40307)
Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40314

Szerintem házinyúl tartásának a módszerével - nem nagyüzemi módon tápon tartva - az anya 8-10 kisnyulat simán fel kell hogy neveljen. Számomra 8 db az ideális. Szépek, fejlettek és az anya sincs lefárasztva, kizsigerelve.

Szerintem az az anya fizikálisan le van merülve s az ösztönei sem működnek. Az extrém időjárás állatot embert egyaránt megvisel. 

Én anyát ill. fajt cserélnék ennyi próbálkozás után.

 

A tartás-, kezelésmódodban nem találok kifogásolni valót.

Előzmény: iimi (40303)
kemorgo Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40313

Én Glodacid nevű zselés tasakos patkánymérget használok. Próbáltam több félét, köszönték, jól voltak, desszertnek jó volt. Ez viszont bevált. Olyan helyre rakom, hogy a tyúkok, amik a nyulak körül vannak, ne tudjanak hozzáférni, de látványos a fogyás, vagyis szem előtt van. A patkányt nem akarták felfalni a tyúkok, és azért valljuk be, ezek a dögök meg elvonultak megdögleni. Egy komplett család volt, anyástól, meg anyányi fiastól.

 

Kutya nem valószínű, hogy zavarná a nyuszikat, főleg a szomszédé.

Nálam, még mielőtt lettek volna tyúkok, a németjuhászomnak szabad bejárása volt a nyuszikhoz, a ketrecek közé. Állati nagy pajti volt a nyulakkal. 

Még nem volt tökéletes a ketrec, vagy kelekótya módon elfelejtettem bezárni rendesen, volt, hogy a nyuszik kiszöktek. Volt olyan, hogy reggel kinn az udvaron békésen, összebújva aludtak az egyik nyúlmamával, ahogy észrevette a kutya, hogy kimentem, akkor nagy hivatástudattal úgy tett, mintha hajkurászná. Volt, hogy verte a konyhaablakot, hogy kinn van kisnyúl a ketrecből :D De hát ez a jószág minden háziállatot a magáénak tud. Ahogy jöttek sorban, mindegyiket meg kellett ismerni, szagolni, nyalogatni. Utána már tudta, hogy miénk, nem bántjuk :D még a szaporulatot se, ugye, az is a mi kutyánk kölyke :D. Állandóan ott lebzselt a nyusziknál. 

 

Akkoriban, mikor még bejárása volt a nyuszikhoz, csak úgy tudtam vágni, ha előbb elzártam a kutyát. Ahogy kiengedtem, azonnal létszámellenőrzést tartott, kereste a növendékeket. Utána meg napokig búskomor volt, hogy hova lettek a pajtik. Nem is volt akkoriban patkány, egér, ilyesmi. De mióta a tyúkok lettek, ki van rekesztve, így a kapu előtt ülve mozizik csak. 

Előzmény: iimi (40309)
iimi Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40312

Én kaptam egyik kertész ismerőstől pár éve fémdobozba szürke tablettákat (valami karbid alapú cucc), be kel tenni a pocok járatba. Kertészetekben a fák kérgét sokszor elrágják a pockok, az ellen lett kitalálva...

Azt mondta patkány / vakond ellen is hatásos.

Ha én megtalálnám a járatokat biztosan tennék bele... de nálam eddig csak békajárat van... 

Előzmény: Öreg Halász-) (40311)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40311

Nálam is befúrta magát valami a tyúkokhoz és a nyulakhoz is ! Törtem üveget a furatokba,azt is kikaparta,viszont kárt még nem tett az állatokban. A kirakott kis tasakos , pépes méreghez hozzá sem nyúl. Mi a fene féreg  lehet ez ?

Ladybee Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40310

Célszerű rágcsálóirtó pépet  alkalmazni, az késleltetett hatású, véralvadás gátló, pár nap fogyasztás után elgyengülnek a dögök. A sertés  ilyenkor megeszi, abba pusztul bele.

Előzmény: iimi (40309)
iimi Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40309

Köszönöm a választ.

 

Értem, szóval a patkány ekkora probléma.

Azt hittem ha nem jut be a ketrecbe, csak kívül ólálkodik akkor a nyulakat nem zavarja.

Gondoltam ha van is patkány, mivel nem jut be, a nyúl megszokja a jelenlétét. Biztosan van a környéken egy két példány, mert fogtam már, meg van hol megbújjon nálam is, a szomszédoknál is van elhanyagolt zóna, régi 20 éve nem használt csűr tele-tele lomokkal.

 

Az ötből csak három a fajtatiszta kettő "parasztnyúl"...

A fajtatiszták közül van egy lepketarka aki eddig kifogástalan volt... olyan jámbor nyugodt nyúl... mikor már azzal is probléma volt gondoltam, hogy valami külső befolyásoló tényező lehet, csak nem tudtam rájönni mi az.

 

A patkányokat egereket eddig nem nagyon irtottam méreggel... Kicsit félek a méregtől, mert a patkány nem jut be de az egér igen. Nem hordják be az egerek a mérget a lábukon... hasukon...

Gyermekkoromban volt sertésünk és nem egy alkalommal történt, hogy szomszédba mérgezték a patkányokat azok meg behordták magukon a disznók etetőjébe és megdöglöttek a disznók is.

 

Akkor még egy kérdés, a kutya mennyire gond? Van a szomszédba de azt nem látják a nyulak viszont halhatják, kb 20m tőlük. Nyugodt egy állat az is, ritkán ugat... 

Előzmény: kemorgo (40308)
kemorgo Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40308

Igen, lehet gond a patkány jelenlétéből.

Meg sok olyan helyre is befér, ahova nem is gondolnánk. Az elején nem is gondoltam rá, csak nagyon nyugtalanok voltak a nyulak, borogatták a fészkeket, zajongtak, ugráltak. Végül úgy derült ki, hogy az aljzat ujjnyi széles rései közé beszorult egy nagyobbacska, félig megrágott gyerek, és visított, mint akit nyúznak. Mire kirohantam, a 12 gyerekből már csak 7 volt, szanaszéjjel, kettő el is pusztult. Na, akkor kezdtem patkánymérget lerakni, három napig négy óránként pótoltam, mire végre nem fogyott tovább. Végül megtaláltam a járatot is. Kopp-kopp, azóta időnként megkínálom a betévedő idegeneket némi csemegével. Ha nem fogy, azt jelenti, béke van :D

 

Plusz az egér is zavaró. Egyszer nálam is felszaporodtak mire észre vettem, ki-be járkáltak a ketrecbe, etetőbe, minden hová. Úgyhogy sürgősen intézkedtem. Ősz a kritikus ebből a szempontból.

 

Még az is eszembe jutott, hogy mennyi idősek az anyáid? A harmadik évre nálam a korábban jól fialó, jól nevelő anya teljesítménye is romlott, úgyhogy ment a fazékba.

Igaz, nekem utcabeli keverékeim vannak, kivéve a bakot, az most egy német nagyezüst, de nem volt fialásos, szétszórásos gondom. Lehet, ha valami fajtatiszta csapat, ott is lehet a gond.

 

Előzmény: iimi (40307)
iimi Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40307

Szóval az étrend:

reggel:  szemes+széna

este:  szemes+széna

 

A szemes alapból tritikálé de ez hetente egy alkalommal kukorica egy alkalommal búza helyettesíti és kéthetente egyszer a kukorica mellé szoktam adni a napraforgómagot.

A széna az szintén cserélődik egyszer lucerna egyszer fű, száraz után zöld, zöld után száraz...

Amikor száraz szénát kapnak akkor szoktam mellé adni almát, nyáron, ha van.

A tormalevél lehet semmiben nem segít, de annak idején nagyapámék béltisztítónak adták, akkor még nem tudták a betegség nevét, de kokcitózis ellen. Az almaág a csicsókalevél mindig a zöld lucernával vagy fűvel egyszerre, a lucernát füvet mindig fonnyasztom...

Télen csicsókát, céklát, ritkán sárgarépát szoktak kapni a széna+szemes mellé.

A nyúltápot (gyógyszeres granulátum), nem a tápanyagtartalma miatt, nem hizlalás szempontjából, csak kizárólag kokcitózis ellen szoktam adni. Havonta egyszer a reggeli szemes takarmány helyett 1 hétig ezt kapják.

 

Lehet kicsit bonyolult a leírás, de maga a folyamat a sorrend egyszerű, próbálom változatosan etetni őket.

Szerintem nem tápanyaghiány, nem fehérje vagy vízhiány.. szerintem... de azért próbáltam leírni ezt is hátha pont ebben van a hiba...

 

Nem csak most a melegben van ez a probléma, hanem már koratavasz óta.

 

A patkány mennyire zavaró?  A ketrecbe nem tud bejutni, de a ketrec körül / rajta lehet jár éjszaka... fogtam már a környéken szóval lehet hogy a ketrecen mászkál... Ez lehet gond?

Előzmény: kemorgo (40305)
Ladybee Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40306

"- nyultáp 5-7 napig havonta egyszer". Ezt hogy kell értelmezni ?

Előzmény: iimi (40303)
kemorgo Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40305

A jól nevelő, fialó anyák nem szoktak egyik idényről a másikra elromlani.

Valami oka van.

Én minden esetben zavarásnak, ne adj isten, patkány, egér zaklatásnak gondolom. Mindenképpen kihelyeznék csapdákat a környéken, hátha kiderül, mi lehet az ok. 

A kajájukat nem tudom értelmezni, legalábbis leírásod alapján.

Én a hasas, meg a nevelő anyáknak kétszer adok naponta bőségesen szemest, nyúltápot akár, széna mindig van előttük, lucernám általában télen van, azt is bőséggel kapnak. Nálam a menü árpa zömmel, meg nasinak mindenféle zöld a kertből, konyhai hulladék, gyümölcs, zöldség. De ez csak nasi. A hasas-és szoptatós anyáknak sok fehérjére van szükségük, a havi egy hétig adok nekik számomra nem világos a hogyan, miértje.

A napraforgót én télen keverem az abrakba, magas energiatartalma jól biztosítja az alacsony hőmérsékleten a szükséges fűtőanyagot. Nyáron szerintem csak zsírosítja őket.

 

A másik, ami szerintem fontos, hogy nyáron elég nekik életben maradni nagykabátban, nem még vemhesnek lenni, esetleg fiakat nevelni. Nálam csak áprilisig fialnak. Most van ugyan egy előhasi kis anyám, augusztus 20-ára van kiírva. Ő próba-cseresznye alapon lett bepároztatva. Ha sikerül, és az idő is kedvező lesz, akkor örülök, ha nem, nem szomorkodom. Ő előtte mindig van szemes, széna. Annyit eszik, amennyit bír és akar :D Mondjuk, a vége felé már nem nagyon szoktak enni az utolsó pár napban. Olyankor csak kis nasi, mángold, karalábélevél, répa, amit szívesebben esznek.

Előzmény: iimi (40303)
-balu28- Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40304

Az idén tavasszal az egyik anya nálunk is eljátszotta ezt. Nem rakott fészket, nem takargatta be a nem túl sok (8-9) utódot. 3x próbálkoztunk, aztán likvidáltuk. :( Az okát nem tudom. Nem az idén állt csatasorba.

Előzmény: iimi (40303)
iimi Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40303

Sziasztok.
Már kérdeztem itt tőletek, de most ujra megteszem, mert az utóbbi kérdés óta csak fokozódott a problémám.
Ebben az évben öt anyanyulammal, hét esetben történt ugyanaz, van amelyik sok (13-17) utódot fial, de van amelyik 10-nél kevesebett de kivétel nélkül mindel hasonló a probléma. Ahol nagyon sok a kisnyul, legalább a fele holtan jön a világra, de a többit sem neveli.
Ahol 10 alatt van a kicsik száma ott is az anya teljes nemtörődömséggel megtapossa, figyelmenkivűl hagya hogy kisnyulai vannak. Nem neveli őket, nem rak fészket, nem tépkedi a szőrt magáról.
Mi lehet az ok?
Eddig ilyen nem volt.
Van olyan anyanyulam amelyik tavaly tökéletes volt, nyugodt, de most a nyugalma melett nem törődom lett.
Nem éheznek, van vizuk, nem falják fel a magzatokat, csak nem nevelik, nem óvják őket.
Gondoltam étrendre, külső befolyársra, de nem tudok rájönni az okára.
Mind myxio és rhd ellen oltott, kokcitózis ellen nyultápot kapnak.
Teljes étrendjuk:(napi kétszer kapnak enni / reggel-este)
- fonnyasztott illetve száritott lucerna,
- fonnyasztott illetve száritott perjefű + néha van benne keves citromfű,
- néha (utóbbi kb 1 honapban) csicsóka levél,
- kevés magnélküli alma,
- néha egy kis almaág,
- néha egy kevés tormalevél,
- tritikálé,
- heti egy alkalommal kevés buza,
- heti egy alkalommal kukorica,
- kéthetetnte egyszer nyulanként kb. 50g feketenapraforgómag,
- nyultáp 5-7 napig havonta egyszer

kutya a környéken nincs, sem más zavaró tényező

Deryan Creative Commons License 2016.08.07 0 0 40302

A fórumban a hozzászólások mennek tovább, az idő is múlik és a fórumba betett linket legfeljebb keresgélni kell.

Ha az adatlapodra is beírod, akkor bármelyik hozzászólásodnál a nevedre kattint a azonnal lehet tájékozódni ki vagy, mi érdekel stb.

Ezt a pompás kis videót bátran beteheted.

 

A memóriám nem olyan szuper, hogy annyira emlékezzem kivel s mikor beszélgettem.

A videód keltette fel az érdeklődésemet s utána néztem vajon beszélgettünk-e  mi korábban.

Rutinos keresgélő vagyok s általában megtalálom amit keresek ha az az interneten van. Nem biztos, hogy mindenki ilyen.

Előzmény: arvaiz69 (40301)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.07 0 0 40301

Szia! 

Köszönöm az elismerést! Belinkeltem a film linkjét, itt lehet megnézni: https://youtu.be/hA6v5AXBotc

Üdv.: Zoli

Előzmény: Deryan (40300)
Deryan Creative Commons License 2016.08.07 0 0 40300

Szia!

 

Profi munka a filmmel egyetemben!

Gratulálok, hogy ilyen magas szinten űzöd ezt a szép mesterséget és köszönöm, hogy az érdeklődőkre is időt szántál, megnézhettük a ketreckészítés munkafolyamatát.

Külön szeretném kiemelni, hogy a bemutató film légkörét a munka zaja és lényegre törő kísérő szöveged nagyon jól megteremti. Kellemes oldás benne kislányod jelenléte (a nyuszikkal!) és a cica megjelenése.

A cica teljességgel magát adta, ahogyan rátelepedett a munkadarabra.

 

A film maga is határozottan tetszett. Ha valami trendi aláfestő zenét tettél volna bele, akkor most mérsékeltebben lelkesednék.

 

Visszaolvastam korábbi beszélgetésünket :)

A kislányod azóta megnőtt és szép nagylány lett. Kis irányítással szépen megtanulja a felelősségteljes állattartást.

Később, szívesen olvasnék 1-2 hozzászólást a nyuszik életéről ebben a szép ketrecben.

 

Amit hiányolok, egy rövid bemutatkozás az adatlapodon + e filmed linkje. :)

Előzmény: arvaiz69 (40299)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40299

Sziasztok! 

Sikerült befejezni a ketrec munkálatairól készített kisfilmet. Ha valakit érdekel, itt megnézheti!

 

 

 

 

Üdv.: Zoli

Deryan Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40298

Sajnálom, hogy így jártatok. A problémás nyulakat mi is mielőbb levágjuk. Nincs értelme, hogy kínlódjanak. Szerencsére a nyuszi szapora állat :)

Előzmény: Sancikaa (40297)
Sancikaa Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40297

Szúnyog szerintem, a szemhéjuk is orruk is pirosra dagadt lenyúztuk mind a kettőt sajnáltam volna ha elpusztulnak :// Egyébként eddig én se oltottam de most már lehet fogom. 

Előzmény: Deryan (40296)
Deryan Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40296

Szerintem az bögölycsípés lehet...

http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/amit_a_bogolyokrol_es_a_csipesukrol_tudni_kell/20100308145820

 

Sok most a bögöly. Az időjárás nagyon kedvezett nekik az idén.

 

Tályog is lehet. Itt a 7. pontban olvashatsz róla:

 

http://wonderbunny.hu/nyulbetegsegek/

 

Ami a megelőző oltásokat illeti, ahhoz én nem tudok hozzászólni, mert mi nem szoktuk oltani őket. 

Előzmény: Sancikaa (40294)
Karel1983 Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40295

Szia. Nekem épületben vannak és van szúnyogháló!

Előzmény: Sancikaa (40294)
Sancikaa Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40294

Sziasztok! Ti a szúnyogok ellen hogy védekeztek? A csípések helyén a fülön nagy sebek vannak 4 éve nyulazok de még nem láttam ilyet :/ 

iimi Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40293

... egymásra pakolható

Előzmény: iimi (40292)
iimi Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40292

Szia. Van több nyúl is.. majd teszek fel képeket... nyulakról is ketrecről is...

... bár mostanában valami gond van a fialással, mert nem birok rájönni mi okozza, most már több anyanyúl is hasonlóan viselkedik.. lefial de fészket nem rak, nem tépkedi magát és nem foglakozik a nyulaival, tapossa őket mintha alom lenne...

 

Eddig csak az első modul készült el a ketrecrendszerből. 2m széles 0,7m mély kettőbe osztva. A teteje lemezelt eséssel és egymásra pokolható...

Előzmény: arvaiz69 (40291)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40291

Szia! 

Köszönöm! Ez a drótháló nagy találmány, mert a nyuszi nem tudja szétszedni. Mekkora ketrecet készítettél? Van több nyulad is?

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: iimi (40290)
iimi Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40290

NAGYON Szép!

Nálam is épülnek az új ketrecek... majd teszek fel róla képeket... hasonló dróthálót használok.

Előzmény: arvaiz69 (40289)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.04 0 0 40289

Sziasztok Fórumtársak!

Mint korábban említettem nyúlketrec építésébe kezdtem. A napokban fejeztem be a munkálatokat, tegnap már a két nyuszit is meghoztam!

A ketrec készítést lefilmeztem, ha valakit érdekel hogyan készítettem el, szívesen megmutatom. A film még nincs teljesen készen, de egy-két nap múlva elkészülök azzal is.   

 

Üdv.: Zoli

iimi Creative Commons License 2016.08.02 0 0 40288

Nem ragaszkodom ehhez a fajtához, csak kíváncsi vagyok mi lehet az oka.

Tapasztalatlan hobbynyulászként keresem a megoldásokat és miérteket mindenre.

Azon gondolkodom vajon az ilyen anyanyúl a tartásmód miatt lesz ilyen vagy genetikailag.

Én neveltem kicsi kora óta. Vajon ha nem őt választom, hanem valamelyik testvérét az is ilyen lenne?

Előzmény: Deryan (40287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!