Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Ajánlottak nekem egy Solo 142 kaszát megvételre. A profi kivitel, nem az Sb. Zsír új, dobozban, nem volt használva. Damilfej is jár hozzá a késen kívül, ami alapból nem lenne. 3 év hivatalos garancia, összes tartozék. 149e Ft lenne. Ez jó vétel lehet?
Jelenleg egy Mcculloch b40b Elite-t használok, ezt váltaná. A rezgéscsillapítás miatt lenne érdekes nekem, emiatt gondolkozom a váltáson. Azt hiányolom a jelenlegi kaszámon.
Attól függ, mivel haladsz jobban, hogy mivel és mit vágsz, és hogy kell kinézzen a terület a munka végeztével:D
Clio és kormos teljesen jókat ír, én csak kiegészíteném: ha már betelepítetted, akkor a fűnyíró inkább csak a sorok között fér el jól, ami nem kevés (sőt...), a fácskák mellett és alattuk már nehézkes, de nem is férsz hozzá vele a tövük környékéhez. Oda kasza (és vsz kézimunka is..) kellhet. Persze a majd' fél hektár karbantartása így is tetemes időt fog lekötni, miközben a fákhoz még nem is nyúltál...
Én úgy képzelném el, hogy egy jobb fűnyírót és egy olcsóbb, kis kaszát is szerzel. Az utóbbival a (már gondozott!) terület fűnyírónak kényelmetlen részeit -fák töve/alja, kerítés melléke stb.- is rövid idő alatt lecsaphatod, ami még zajosabb masinával is tűréshatáron belül maradhat (vagy ez már tényleg lehetne egy jobb akkus gép is, hiszen a munka zömét a másik már elvégezte). Ez pluszkiadás, de hosszabb távon kifizetődik időben és fáradtságban is, főleg esősebb idényben.
Mehetne az egész egyetlen nagyobb, tartósabb (és rendszerint drága) kaszával is, de az sajnos csak akkor csendes, amikor áll... Ha nem lenne a kikötésed, a fűnyíró fel sem nagyon merülne(!), mert kaszával még a féllábszárig nőni hagyott gazzal is jól bírnál - és utóvégre egy gyümölcsös alja nem is kellene angolgyep legyen...
Inkább addig van szívás, amíg eljut a kert a "gondozott" állapotig (vakodtúrások elegyengetése, a jelenlegi dudvák kipucolása meg hasonlók). Igazából néhány (ismételt!) gyomirtózás is bele kellene férjen, főleg az özönfajok és/vagy a másként kiirthatatlan tarackos gaz miatt, hogy legalább az első néhány évben ne kelljen folyamatosan bajolnod az újrasarjadó, fákat hetek alatt túlnövő izékkel (utána az árnyék jó részüket visszafogja már).
Ezek a gondolatok a saját problémáimra vonatkozóan születtek, de nekem megoldást jelenthetett egy nagy kasza - a zasszonynak viszont már nem:D.
Vsz egy másik Földön méregettek:D Ahol talán még a súly is kg (a paraméterlista szerint...).
Ezt az esetek 90%-ában elcseszik, de mivel az esetek többségében mi is csak a számot nézzük (és a boltban is tömeget mondunk, miközben súlyra gondolunk pl. a félkila marhafelsálnál), bár csak ez lenne a legnagyobb "elírás", és nem a Le vagy kW mérőszáma... Mert annál már nem csak a papíron néz ki rosszul, ha nem annyi az annyi!
Ha rendszeresen nyírod és egyenes sík terep és ha idősebb vagy, akkor a fűnyíró kényelmesebb, ezt még egy hölgy is eltudja tologatni vagy, ha önjáró, akkor még könnyebb.
Egy gyakorlott kaszás, egyenletlen terepen talán gyorsabban halad, viszont ez elég nehéz, kényelmetlen munka, főleg a por és nyári meleg miatt.
A vakondturast igyis úgyis el kell munkálni. Igen a 4 ütemű valóban halkabb, alacsonyabb fordulaton is jár. A leg halkabb az akkus, csak a damilnak van hangja. De 4500m2 azt nem ajánlanám. Bár ha ráérsz napokat......:-)
Nekem van makita bbc 5700. Valamelyik nagyon régi hozzászólásomban videót is tettem fel. Szintetikus olajból 1:50 kell bele mas bármi szutyok Ugandában is elérhető olajból 1:25. Szerintem érthető. Olvasd el a hasznalatit. Ez nem mérnöki probléma. A perselyes megoldás nagyon nagy előnye a pontos illeszthetőség ( dörzszár) mellett az adott pillanatban nagysagrendekkel nagyobb felfekves és így egyenletesebb eroatvitel és egysegnyi felületre eső terhelés. Gondolom egyetértünk, hogy mind előny. vegyunk egy dugattyucsapszeg tugörgőt és működés közben egy pillanatra stoppold le a motort fejben. A dugattyucsapszeg az egy éppen ( max 2) tűgörgőn ( tűgörgő palást) keresztül adja át az égés ( nem robbanás) erejét a hajtokarnak ccm függvénye, de kasza dimenzióban 1-2mm2 max. Ugyanez persely esetén közel a persely belső palastjának fele, akár 100-150mm2. Ugye van különbség. Ugyanakkor az egyik helyen gördülési ellenállás a masikon súrlódási ellenállás ébred. A kettőnek egész más a kenesí igénye. Ha jobban erdekel, a neten van pár motor tribológiával foglalkozó szakkönyv, nagyrészt angol nyelven, de német is van.
Teljesen kezdő vagyok a témában. Van egy kb. 4500 nm jelenleg üres, gazos földterületem. Idővel gyümölcsfák lesznek rajta. A talaj nem köves, viszont sok rajta a méretes vakondtúrás. Mit javasoltok? Fűkaszát, vagy inkább fűnyírót vegyek hozzá?
Ha fűkaszát, akkor az egyik szempontom, hogy halk legyen. Elvileg a 4 üteműek halkabbak. Ez a valóságban is megállja a helyét? Mi a tapasztalatotok?
Ezt vitatom erősen. Fordítva ültél a lóra. A betartandó paraméterből vezeted le hogy jó vagy rossz. Nem csak bronzperselyes csapágyú kaszamotornál fordul elő, hanem mondjuk konkrétan a Makita BBC 5700 -nél ami tűgörgős.
Egyszerűen elméretezett csapágyak, gyenge hűtés, kifogásolható anyagok >>> intenzív használat mellett (mi másért kell 3LE ?!) hamar üzemzavar.
Hogy egy motornak kétszer annyi kenőanyagra legyen szüksége a nem olcsó olajból az egy vicc.
(Mondjuk az is vicc hogy gépészek nem találták meg a módját az ilyen perselyes dugós kisgép korrekt olajzásának)
Ennek semmi köze a jó vagy a rosszhoz. Ez egy motor paraméter, mint a cm, KW, kompresszió. Régen az olaj technológia miatt kellett a dús keverék, most a gyartastechnologia paraméterek miatt ( legfőképpen illesztes) 1:20, 1:25 minden gond nélkül ég el maradéktalanul a mai olajtecnologia miatt. ahol nem gördülő ( tűgörgő) csapágyazást alkalmaznak, hanem perselyt, ott javasolt a dús keverék. És gépészetileg több előnye is van. Sajnos a környezetvédelem lassan ezt (is) megöli.
Igazad van, de nálam győzött a lustaság, elég lassú a letöltés így délelőttönként...:(
Hát, valahogy olyan érzésem támadt, mint mikor a satnya utódok az ősök hőstetteiből éldegélnek. A legerősebb gépük a Falcon BCZ5050DW, 3.1HP, rezgéscsillapításról szó sem esik. De ami a legérdekesebb, hogy az összes (neten is elérhető) forgalmazó olyan nagyon indiainak tűnik, hogy másfajtát nem is látni tőlük.
Persze ettől még lehet akár nagyon jó is. Vagy nem. Szóval ennyit egy "új" Komatsuról:(
Azt írja, hogy "Trimmers & Brushcutters: Zenoah offers a wide range of trimmers and brushcutters for every application, our comprehensive range covers for the full time landscapers and forest professionals, as well as the occasional user of homeowners."
DE HOL van és miből tevődik össze az a széleskörű kínálat??? Hacsak nem a Husira gondolnak ilyenkor...
Szerintem is elég furcsa viselkedés ez. Biztos, hogy sok megkeresést kap(ott) emiatt feleslegesen, de láthatóan nem zavarja. Pedig csak annyit kellene változtatni, ha már nem tud törölni egy terméket, hogy
"Bruttó ár: 190.000 Ft.
Eredeti japán gyártmány akciós áron !"
"Bruttó ár: 0 Ft.
Elfogyott! Nem rendelhető! "
Vagy kérjen segítséget... valószínűleg, egyszerűen csak nem érdekli.
Azt gondolom, ha valaki egy kereskedést üzemeltet, akkor a honlapján ne legyenek évek óta bedöglött linkek. Ez nem kor kérdés, és egy joakaro kell, aki ezt jelzi a fogyasztóvédelemnek. Egy honlaptervező 1-2 nap alatt rendbe teszi, és ma már ezek filléres tételek. A lényeg hogy évek óta hirdet valamit, amilye nincs. Én pl anno k urvára örültem amikor megtaláltam, és csalódott és mérges voltam a beszélgetés után.
Az egy bedöglött link. Ha megnézed a honlapjukról a menüt használva nem elérhető. Csak a direkt keresésnél jön elő. És nem szemétládák, hanem egy idős fickó, aki nem az, csak nem ért a számítástechnikához. Megfizette a honlapot, akkor megmutatták neki, hogy lehet új árut felvinni, régit kiszedni.Ezt tette. Én vettem meg tőle az utolsó Komatsu 5010-et.
Volt egy ilyen sanda gyanúm, mert ami Komatsuval találkozom, azok bizony kinézetre már nagyon nem újszerűek (viszont qrva jól mennek)... Ez is egy fake news:(
Ezért (is) tetszett a tanácsuk...:( Persze, a Günternek Burgundiában, meg a Hansnak Elzászban biztos nincs ilyen gondja, de mi Hunniában aprítjuk a miszliket...
Ez sem rossz ötlet, de egyrészt vajon miért van tele, másrészt szeretném elkerülni, hogy megbántsam a szomszédokat ezért.... ezt a gondolatot nem folytatom.
Félreértés ne essék, ez nem a te kritikád, neked köszönöm a segítő szándékot.
En sem cafolni, sem megerositeni nem tudom, mert nem szerelek kaszat, csak hasznalok egy regebbi Stihlt. Ez mar egy hasznalt gep, regen hasznalom, es abszolut problemamentes megbizhato szerszam. Orom vele dolgozni, ha kellene, lehetne hozza venni mindenfele alkatreszt, de nem kell.
Amit korábban írtam az a szerelők álláspontja. Én sajnos nem értek hozzá még annyira sem, hogy véleményt mondjak.
Mindenesetre köszönöm a tippet, ez is egy megoldási lehetőség, de azok véleményét is várom akik cáfolnák vagy megerősítenék a szerelők által elmondottakat.
Sziasztok! Nagyon sokat olvasgattam a fórumot és néha elég szélsőséges irányokba is elmentek a beszélgetések, üzentgetések, így nehezen,de meg lehetett találni sok hasznos tanácsot is. Mivel első fűkaszát vettem és csak saját kerti munkára, így nem akartam százezreket adni érte, használtat meg nem akartam venni, ami árban jó, nyílván már felújítandó, emiatt egy Daewoo dbc520(36eFt) mellett döntöttem. A másik kiszemelt a riwall rpb520 vol t, ami kicsit drágább lett volna.
Egy ismerősöm, akinek sthil-je van (pontos típust nem tudok de pár éve 2xxeFt-ért vette, viszont Ő nagyüzemben használja), megnézte, azt mondta, hogy jó kis gép ez. Na meg egy drágább gépet, egyrészt sajnálnék ide, másrészt mivel nem vagyok gyakotrlott kaszás, így ha tönkre teszem, akkor "csak" 36eFt-om bánja.
Pár tapsztalat:
Nagyon könnyen indul, azt hittem rángatni kell, de még a vállamra akasztva is simán beindul
A kapott damillal jól vágott, de az egyik szál elszakadt, így cseréltem 2.7 mm-esre viszont viszont a damil dobot alig bírtam szétszedni, nekem nem volt egyértelmű szészdedésének a menete,
rajta van, hogyan kell a damilt helyesen feltekerni, nos a gyári nem úgy volt, aztán az összerakással szintén szenvedtem egy kicsit, de ezt csak be kell gyakorolni-> az új damillal (ami kicsit merevebb) sokkal brutálisabban vág, kisujjnyi akáccsemetét simán kicsapkodta
A vállheveder nem valami jó, ilyen épp hogy van, nekem mindig kicsúszott a gép alól a combvédő, de nem nagyon érdekelt, mert az a 2-3 óra alatt amíg használtam nem volt észrevehető, nem zöldült, lilult semmim, a vállam nem fájt, de huzamosabb használathoz lehet érdemesebb egy kényelmesebbet hevedert beszerezni
Nekem kicsit nagy a gép (nem tömege miatt), mármint én vagyok alacsony (170cm), így a kormány messzinek tűnik, ha meg a heveder akasztóját állítom előrébb akkor meg lefelé kell nyomni a gép orrát, de igazából ezzel is elvoltam
A tengelyt, csapágyakat megnéztem, minden szépen be volt zsírozva
A szemüveg amit adtak hozzá, az gyerek méret, vagy nagy a fejem, mert a fülemig alig ér el a szára, viszont érdemes inkább egy arcvédő pajzsot, mert amikor szájon csaptak az apró kavicsok nem esett jól : http://gep.olcsokereso.eu/fukasza-arcvedo-pajzs
Véleméynem szerint amire használni fogom teljesen megfelel és ha csak két évet bír ki, akkor is olcsóban jövök ki, mintha levágatném valakivel:)
Több hete tervezek én is kaszát vásárolni. Én is ezt a típust néztem ki és a leértékelésre várok.
Közben próbáltam tájékozódni más kaszákról is.
Három szerelővel is beszéltem és egybehangzóan állítják, hogy a korábban, -évekkel ezelőtt- gyártott kaszák egyértelműen jobbak voltak.
Különösen az új, X-Torqe (nem tudom jól írtam e) dupla torkú karburátorral gyártott kaszákat kritizálták. A karburátor javítása állítólag lehetetlen. Azt tanácsolták, hogy próbáljak régebbi, raktáron lévő kaszát felhajtani.
A kritikájuk nem feltétlen a HQ. kaszákra vonatkozik, hanem általában, mint ahogyan összességében az új műszaki cikkekről is hallottam hasonló kritikát.
Husqvarna 545rx,most 260 000 körül van,ha van időd kivárni az akciót 20-30 000-el olcsóbb.De neked,mint széleslátókörűnek az ECHO SRM-520ES-t ajánlom,bár k#rva drága de az élmény megfizethetetlen.DDDDD
Bruttó ár: 190.000 Ft. Adnak mellé damilfejet is:D, de hámot nem (ehhez ugye már kell a jófajta). Kérdés, hogy valóban van-e nekik...
Az 550 Masternél olcsóbb -és sokak által többre tartott- alternatíva az elődje, az ősöreg 755 Master. Lehet kapni, alkatrész is van hozzá. Nem Husi vagy Stihl, de a híre alapján megéri a pénzt, főleg a hasonló árú kínálathoz viszonyítva.
Ne nyissunk, csak zarojelben jegyzem meg, a napokban ketszer is tankoltam a kocsim nehany oran belul, es a jovo heten is futok egy hosszabb kort egy ziccenben. Igaz gazolajjal, de benzinnel meg gyakoribb lenne a tankolas.
Ami a kaszat illeti, itt csak a tapasztalatomat tudom leirni, ami nem hipotezis, es nem vita. Nekem eddig nem volt semmifele bajom a legolcsobb MOL benzinnel. Sem munka kozben, sem a teli leallaskor, ugy, hogy osszel felakasztottam a kaszat a szegre, a benzines kannat lettem a sarokba, oszt jo napot. Ebbol arra kovetkeztetek, masnal sem lenne. Lattam felveteleket megtrutymosodott benzinrol, de az sosem derult ki, mennyi idos volt az a benzin, meddig allt a gepben. Remelem ez meg nem vita. mosoly
Akkor kell a prémium, ha sokat áll az autó, egy tank nem fogy el 1 hónap alatt.
A legtöbb kisgép tulajdonosnál, 1-2 hónapot biztosan áll a kannában a benzin. Illetve téli leálláskor marad a benzin a karburátorban és az etanol, akkor okozhat meglepetéseket.
Az Oleo 550 master- től tud valaki ár-érték arányban jobbat ebben a teljesítmény kategóriában? 215.000 Ft
Úgy tudom a Komatsu 5000 már nem elérhető,arra gondoltam elsőként...
Ha valakinek van 2.8-3.3 le között profi kaszára ajánlata 200.000Ft körül azt megköszönöm. A legfontosabb 2 szempont ,hogy kiváló legyen a csillapítása és bivaly erős legyen.
Hát ezzel már csak így vagyunk (l. 72245) :D A víztől pedig a páleszomat féltem inkább, az bizalmi dolog...
(Az tetszett még, amikor valamelyik főokos azzal jött az E10 bevezetésekor, hogy ez milyen jó ám a hazai kukoricatermelőknek, mert el tudják sütni a felesleget... csak nehogy szemet vessenek a szilvára is!)
Ha naponta otszor tankolok, a legnagyobb veszely, hogy a homlokomrol a tankba cseppen a szunyogriasztoval kevert verejtek. Azalatt, ameddig kiurul a tank, nem sok gyanta valik ki.
Végignézve pár nagyobb gyártót (pl.: Husqvarna, Stihl), ezeket írják:
Lehet használni E10-es keveréket a gépeiben, vagyis elindul és üzemel vele, de nem ajánlott az alábbiak miatt: Az etanolos üzemanyag-olaj keverék hajlamos a szétválásra, kiválik az alkohol, ami vizet köt meg. A víz-alkohol keverék a rendszerbe jutva teljesítménycsökkenést, elégtelen kenést és a későbbiekben drága javítást okozhat. Szezonális üzemeltetésű gépekben hosszú ideig bent hagyott üzemanyag elkocsonyásodhat és nagyon megnőhet a víztartalma és a tartály alján leülepszik a vizes alkohol, amit felszívva a rossz kenés miatt tönkremegy az eszköz.
A megoldás az, hogy: - Vegyünk etanolmentes benzint, sajnos ezek rendszerint a drágább prémium üzemanyagok. - Ne tároljunk 30 napnál hosszabb ideig benzint se kannában, se a gépben. - A nagyobb gyártóknak vannak előre bekevert, hosszú eltarthatóságú üzemanyagai, illetve üzemanyag stabilizátorai amik megnövelik a benzin élettartamát.
Vagyis a pl. Husqvarna, Stihl, mint pár nagyobb gyártó, pont arról nem vakkant egy büdös szót sem, amitől leginkább tartunk: a gyantakiválásról és a műanyagok rombolásáról. Mindkettő bizonyítottan létező jelenség, ők meg jó pénzügyőrként attól féltenek bennünket, hogy felvizeződik a szesz... Mi vaaaan?
A megoldásaik meg... Főleg az utolsó nagyon tetszik.
Fingom sisncs hol milyen csovet hasznalnak. Azt tudom, nekem eddig nem volt bajom azzal, hogy a benzin karositott volna valamit.
Gondolom azert van mar annyira fejlett a vegyipar, hogy elo tudnak allitani olyan muanyagot, vagy gumikevereket, amit nem csocsal meg a benzin.
Egyebkent tavaly, az ev vege fele adtak ki listakat, hogy melyik auto, illetve motortipusnal kell odafigyelni az E10 hasznalatara, es alig par autot erintett, azok is Krisztus elottiek voltak. Azota sem hallani, hogy ebbol gond lenne.
De van, hogy csalnak, és "kiegészítik" némi kukoricalével, hogy az E- normáknak eleget tegyenek:(. Ha nincs kijelentve a kúton, hogy 0% az etiltartalma az ő "prémium" (máshol "extra") benyájuknak, akkor csak abban reménykedhetsz, hogy valóban alacsony(abb) a gyantatartalma, és hogy azok az adalékok, amiktől "prémium" lett, legalább egy részét beváltják a reklámígéreteknek.
Én ötliterenként veszem a benzint. Hét tankolás - nem is érdekel az eltarthatósága, viszont elvárnám, hogy ne zabálja fel a gépet se gyorsan, se lassanként. Az ETBE ebből a szempontból jóval nyerőbb, mint az etilalkohol - csak hát drágább is.
Többe kerül prémiummal járni, viszont az 1.0 Swiftnél minden lóerő jól jön.
Egyébként az E5-ben nincs etanol, hanem valami vegyülettel helyettesítik, ami stabilabb, mint az alkohol, kevésbé esik szét "atomjaira". Tehát jobban lehet tárolni, akár 2-3 hónapig is. Persze én még benzin stabilizátort is használok. Például bent maradt a benzin a Stihl fűrészben tavaly ősszel és most a hétvégén semmi gondja nem volt, könnyen indult. Pár másod percig talán "dadogott", de jó lett.
Nekem nincs Swift-em, de nem csak ezert nem karaok vitatkozni. Ha te premium benzinnel hajtod a kaszad, az a te dolgod.
A videoban tesznek utalast az E10 benzinre, de nincs alatamasztva semmivel. Innentol ez egy hiteltelen, riogatas. Maskulonben nem annak kellene a megoldasnak lenni, hogy a primitiv munkagepeket feltupirozott, draga premiumbenzinnel jaratjuk, hogy a filleres benzicso nehogy megrohadjon, hanem a gyartoknak kellett volna mar reg felkeszulni a magasabb etanol tartalmu uzemanyagra. Foleg az europai gyartoknak, mert az nem volt titok, hogy januartol mindehol ezt fogjak forgalmazni. Mar reg ott kellene lenni a markakereskedesekben az etanol rezisztens benzincsoveknek, es egyeb alaktreszeknek, pld szimeringeknek, mert az az igazi szivas, ha azokat kezdi ki az uzemanyag.
Egyebkent Braziliaban mar evek ota hasznalnak tisztan alkoholt uzemanyagkent, nyilvan meg tudtak oldani, hogy olyan anyagokat hasznaljanak, ami ellenall a szesznek.
Azt mar csak a trefa kedveert kerdezem, hogy annyival kevesebbet fogyaszt a Suzuki a dragabb benzinbol, hogy megeri megvenni, mert olcsobban jossz ki vele? En az autoba es a kaszba is az E10-et hasznalom, szubjektiven nem vettem eszre semmit, objektiven meg le van szarva.
Igen, hobbi kritikus vagyok. Ez talan nem sert masokat. Legyel te is kritikus, probald meg szetvalasztani a tartalmas es a tartalmatlan videokat. Ha tartalmatlan videokat osztasz meg, az olyan, mintha szemetelnel az utcan.
Ez a szemelytelen, nick moge bujo torz lekulet megnyilvanulasa. Mas topikban is ez megy. Ugyanazok a szereplok a feszbukon, ahol nehezebb inkognitoban maradni sokkal visszafogottabbak.
Nem emésztem, csak nem értem. Igazából az egymással acsarkodók külön-külön értelmes és sokszor hasznos infókat osztanak meg a témával kapcsolatban, de nézeteltéréskor némelyikükből előbújik a gyermeki/kamaszkori vagdalkozás, vagy tudomisén... a kognitív disszonancia hozza ki belőle ezt a furcsa védekezést. Persze az ügyeletes "sokreges trolltól" elvonatkoztatva.
Igazad lehet, bár ilyen gusztustalan gyurmásodást én még nem észleltem, elég riasztó. Nálam inkább a fordítottja, a szinte üvegessé ridegedés fordult elő (némi feketülés mellett), még a pumpaharang is repedős lett egyik hétről a másikra - szóval nem egyszerűen öregedés okozta. Mondjuk a csőanyagról semmit nem tudok, csak annyit, hogy az nem ilyen fekete volt, hanem átlátszó, egy kinézetre hasonlóra cserélve máig nincs gondom:D
Az nem hangzott el, hogy a harang is tönkrement volna. Szóval lehet, hogy mégis bibis az a csőanyag?
Ha tényleg érdekel, akkor megkérdezed itt illendően, pl "Érdekes videó, de azt nem tudja valaki, hogy mennyi idő alatt lesz ilyen a benzincső? Mert sajnos az nem derült ki." vagy átmész a Gyurihoz és szépen megérdezed, hogy nem e tudja véletlen, meddig állt benne a benzin és milyen olajjal volt keverve. Szerintem fog válaszolni.
Kellett neked válaszolni (nekem), már ezért is kijár a mínusz! :D
Na és? Igazad van, ha jobban haladsz, mert nem kell folyton megálni valami miatt, hagy fogyjon! Én meg hangyányit gyakrabban adagolok, attól is jobban fogy:), de szakadással már régtől alig bajlódok.
Amúgy az árkülönbség közepes kiszerelésnél -70m körül- éppen 20%, ez fotelből még nemigen számít, egy doboz cigi ára több, bár idényre számolva azért már húzós... Azon is lenne mit gondolkodnom, hogy mitől van nekem -és vélhetően még sokaknak- egy csomó gyanús eredetű damilom, kis bliszterben, a méterárat tekintve rendszerint nem is olcsón... Nyilván mert összevissza megvettem minden szirsz@rt az első útbaeső boltban, amikor megszorultam és gyorsan kellett. Egynéhány kisérlet azért bejött, hogy aztán pont azt a fajtát ne találjam sehol később:D
Viszont(...) én tényleg régi és csontszáraz szálakat mértem, vsz Sanyi is. Lehet, hogy áztatás után azt látnánk, amit te - ezt tényleg nem tudom...
Nem tanulmanyt szeretnek, csak informaciot. Ebben az az informacio, hogy gombocot lehet gyurni az eloregedett benzincsobol. Annak meg nincs haszna a szamomra. Az lenne az informacio, ha megtudnank hogyan, es mennyi ido alatt kerult olyan allapotba a cso, es milyen anyaguval lehetne potolni, ami ellenall az etanolnak, hol lehet beszerezni az adott csovet? Ez meg nem tanulmany, csak apro, hasznos informacio.......lenne.
Ma este vágtam az x force 2,7-sel és jobban vág, mert vékonyabb, viszont jobban fogy, de nem szakadt. Tehát kisebb fűben van létjogosultsága. (persze, drága)
Ez a video megint nem er semmit. Nem tudjuk mennyi idos a gep, illetve a benzincso. Nem tudjuk milyen anyagbol van, nem tudjuk mennyi ideig erintkezett az etanolos benzinnel, es mennyi folyt at rajta.
Izgalmasabb lenne, ha egy felcimkezett befottesuvegbe tennenek friss benzint, es abba egy benzincso darabkat. Abbol kiderulne mennyi ido alatt, milyen tarolasi korulmenyek kozott valtozik a benzin, es mi tortenik a csovel.
Ezt a szezont en is E10 benzinnel nyomom, sosem jartaom ki a tankot, melegben tartom a gepet, a cso regi, tizeneves. Eddig semmi baja sem a benzinnek, sem a gepnek.
Két tized a két szál között... Ennyi azért már igenis számít! A többlet 0.15-öt a pirosnál akkor sem értem - vsz selejtes az a szál, hol lehet kapni?:D
Nincs digitális mérőm, csak egy kis Mitutoyo mechanikus, tizedet látok rajta és slussz, szóval mérni te tudsz pontosabbat. Kíváncsiságból megnéztem egy 2.7-es Aluline négyszögletes szálat, ott ugye a magátmérő lenne a névérték. Egyik irányban 2,8, a másikban 2.6, tehát nem is négyzetes, hanem enyhén romboid, a magátmérő is csak egy átlag... Ez viszont nemigen számít, csak érdekes.
Felizgattál, kiráncigáltam az összes fél-egy méteres piros fecnit a szatyor aljából; a legtöbbje 2.6-2.7 között volt tolómérővel, bár tipikusan az utóbbihoz közelebb (összeszáradva, de vsz ez csak századokat számít). Nem lehet, hogy az a 3-as átmérő egyedi eset (esetleg nem is S szál) volt? Nem olyan jószívűek ők...
A sárga S szálat viszont 3.0-3.2mm között -és soha 3 alatt!- mértem több darabkán is (nem egy dobról, ezt kis tételben és ritkán szoktam venni, így akár évek is lehetnek közöttük), szóval tényleg van eltérés!
Lemértük egy 68m-es bliszterük hosszát (éppen egy "szokásos" kölcsönkéregetéskor). Annyi volt, mínusz néhány arasz, ami inkább a mérés hibájából fakadhatott (nehézkes feszesre húzni).
Igazából mindegy, ha jók, és hát nem rosszak:)
Nem gyűtögetném már a maradékot - ti a szelektívbe szoktátok tolni? Vagy vegyek egy fejet, amibe darabolni kell? Elég hamar elfogyna:D
Parhuzamosan hasznalom a piros Stihl-el a szurke kinait, nekem minden szempontbol jobbnak tunik a nevesincs szogletes. Persze csak ugy a fotelbol, mukedvelo modon, de a jovo heten megjon a nagy guriga, mert a 60-80 metres tekercsek hamar elfogynak, ha nem szakad, akkor is. mosoly
Vettem próbaképpen husi x force 2,7-es damilt, ezt tettem fel a damilfejre. Előtte 2,7-es piros stihl damil volt fenn.
Nem volt nehéz észrevenni, hogy mintha a Stihl damilnak nagyobb volna az átmérője. Hoztam a tolómérőt és Sthil piros kör damil 3 mm-es volt. Az husié 2,7 mm.
Igen, igazad van, de nem találtam jobb videót. Ezen elég jó a bozót is és a technika is. Szépen látszik, hogy mit lehet csinálni a mulcsozó/szecskázó késsel. Viszont, a Stihl ajánlása szerint kizárólagszecskázó védőburkolattal használható ez a kés.
Ha sokat gyepálod, a sztárban a tengely bordázása vagy a kuplung felőli végén vagy a szöghajtás felőli végén "lenyalódik"... ugyanakkor a perselyében lévő fogakat is szétnyalja... Ha megfordítod a tengelyt (a kuplung felőli végét teszed a szöghajtásba) az egy rövid ideig működhet... amíg megjön az új szár :)
És azt elárulod hogy melyik a kedvenc négyzetes keresztmetszetű szürke damil? Én most 2,7-es négyzetes Terminator damilt használok, meg vagyok vele elégedve. Kíváncsiságból vettem 10 m 3-as kerek Husqvarna damilt, nem ájultam el tőle, 3 méter után összeégett a dobban, illetve az egyik szál tőben szakadt.
Sziasztok, van 1 Stihl FS 38 - as fűkaszám, aminek a feje beragadt, az a része, ahol csatlakozik a fej a spirálos részre, 1 anyára kell rádugni... nem tudom lehúzni sehogy...próbáltam WD - 40 -el...nem jön le...köszönöm
Egy még csodásabb Al-Ko villanyos trimmerhez meg olyat, hogy előre levágod a szálból a teljes hosszt, félbehajtod, aztán az orsó egyik oldalán lévő, erre szolgáló apró lukain kívülről átbújtatod a szabad végeket, áthúzod rajtuk a kétszer félhossznyi szálat (ez kínlódás), majd elkezded feltekerni. Könnyebb elmondani utasításokban, hogy köss masnit:( Imádom.
Gondolom a kulonbozo orsokat kulonbozo modon lehet tolteni. A Sthil Autocut-ot tobbfelekeppen. Ha nem vagod el sem elore, sem utolag, hanem csak atfuzod az elvalaszto lemezen, akkor kevesebb veszteseggel lehet kiegyenliteni az egyenlotlen fogyast. mosoly
Az előírt damilt levágjuk, majd egy ajtókilincs vagy faág segítségével a fejet feltöltjük:
a damilt megfelezzük, majd középen beakasztjuk a kilincsbe vagy faágba;
ezután a damil két végét behelyezzük az orsóba, és az előírt irányban szorosan feltekerjük;
végül elvágjuk a damilt és befűzzük a két hüvelybe.
Na ezt nem igazán értem.
Nerm úgy kell, hogy megfelezem a damilt, a hajtásnál beakasztom a fejben lébő vájatba és úgy tekerem fel? Maj a végét beleillesztem az adagoló gyűrűbe, vagy szembe, vagy mi a fenének nevezik és rápattintom a koppintós alját?
Nekem kifejezetten jo a tapasztalatom az aztatassal, kulonosen a kedvenc szurke, negyzetes keresztmettszetu, alus damillal. Leszabom oket 6-8 metres darabokra, feltekerve, osszekotve egy fedeles hordoban tarolom. Ha jo a csillagok allasa, 2-2,5 tankot kibirnak, ha szakad, gyakran ott fityeg a dobban, ritkan sul ossze, es akkor sem az a hetszentsegelos beragadas.
Nem akarlak most untatni azzal, amit itt talán egy fél éve jól átcsámcsiztunk, hogyan is néz ki ez az öregedés-kiszáradás-ridegség dolog ezeknél az anyagoknál, mert a véremet veszik (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154965530&t=9128440) . Viszont megtetted azt, amit sztem mi nem is forszíroztunk: utánajártál a "hivatalos" oldalakon, és lám! Maradjunk abban, hogy eleinte itt is elég sokan néztek elég sokakat hiszékenynek az elképzelés miatt:D
Az időjárás pedig errefelé is gané:(
Amikor elmennek az esőfelhők, akkor jönnek a szúnyogok, szintén felhőben. Felénk vasárnap óta 62mm eső esett (utca végén a privát állomás), a szúnyogokat nem számoltam. Ma (még) nem esett, talán kibírja holnap is. Az élet szép:D
:D Nem biztos, hogy jól járna velem, meg műhelyem sem nemvan (csak sok szirsz@r, amit már nem tok hová pakolni)...
- Ha térden állva könyörögnének, akkor sem tudnék megsütni egy tortát. Ha tortánként adnának egy millát, akkor sem.
- Minden további nélkül meg tudom állapítani, mi rossz egy tortán. Ingyen is:D
- Hogy a kérdésedre válaszoljak (bár lehet, hogy költőinek szántad:D): eddig jóformán csak Walbroval volt dolgom, és a sajáton ill. néhány, bennem sztem túlzottan bízó ismerősén kívül más porlasztókat nem berheltem, bár némelyiket többször is. Azt is "felügyelet" alatt, a kisgépszervizes srác soha nem volt olyan távol, hogy ne tudtam volna kérni tőle valamit, ha kellett. Ő örült a segítségnek a dömpingben, ("...nem műhold az!"), én tanultam. E darabok között volt néhány állatorvosi ló; tanulságos az ilyen, talán a második után több kérdés már nem volt, csak némi benzinallergia:(
- Tulajdonképpen nem értem a kérdést: ki akart itt most okos lenni porlasztó-ügyben? Mert én még a szót sem írtam le... Olyan dolgokat soroltam, amelyek sztem hamar "elemivé" válnak, afféle checklist, ha az ember maga kezd el foglalkozni a gépével, és nem akar/tud folyton másra szorulni.
- Tulajdonképpen mégis értem a kérdést; nem a porlasztókról és "hozzáértésről" szól, nem bizony...:(. Már megint betévedtem a guruk felségterületére, ahol lehet akár jó is, amit mondasz, de ha nem vagy guru, valakit ingerelni fogsz ("...már megint beleugat!"). Értsd meg: ez nem érdekel és nem is fog, akárhány mínusz után sem.
- Amikor a gondom még messze több volt, mint az ötletem a megoldásukra, minden hozzászólásnak, apró infónak örültem, még úgy is, ha néha úgy éreztem magam tőle, hogy "...ennyire oktalannak azért nem kellene nézni!". Számított a segítő szándék is, én máig hálával gondolok rá...
Teljesen tönkrement a kuplung??? Azt hogy csinálta? Bedarálta a rugómaradékot, elroppant valamelyik röpsúly? Sérült a harang? Tört valamelyik tőcsavar?
Ha már úgyis szétszedve takarítod, ellenőrizd a tankban a szűrőt, mosd ki vagy cseréld a légszűrőt, a kipufi dobját sem ártana kiáztatni fékmosóban, ha kormoska. A kiömlő nyílás környéke is lehet kokszos, beszűkült. Na és a gyertya...
Mondunk mi neked munkát, nem kell ahhoz nyírnivaló:( Igaz, hogy ezek egy részét időnként amúgy is tanácsos lenne megcsinálni, de igazából majd' mindenki "kivárja", hogy szükség legyen rájuk...
Azt a gépet tényleg ennél szelídebb munkára tervezték:(
A szöghajtásnak vsz semmi baja, de ha lenne, akkor sem így nyilvánulna meg.
"Mintha direkre állítottam volna..." - ez azt jelenti, hogy alapjáraton is pörög a fej vagy kés? Azért kérdem, mert ha az alapjárati fordulatszám akármi miatt megemelkedik (mintha kezdenéd húzni a gázkart), akkor ugye természetes, hogy megindul a forgás, és akkor ennek az okát kellene keresni.
Ha viszont az nem állítódott el (túlságosan), akkor egyértelműen a kuplung a felelős: szinte bizonyos, hogy rugó tört benne, a pofákat nem tartja, csak a tőcsavarok. Ez a rugó fogyóeszköz (más kaszáknál is törik), de egyszerűen pótolható - ha veszel majd, gondolj a jövőre is, hogy következő alkalommal ne okozzon nagy galibát (pl. https://www.bulimoci.hu/index.php?act=termek&id=5380&page=5 ). Lehet kapni komplett "eredeti" szerelvényt is 5k Huf körül:(, ez a két röpsúlyt és a rugót tartalmazza, de van külön tőcsavar és kuplungharang is. Ha szétszedted, meglátod, mi kellhet még, de alapesetben helyén maradhatott a rugó, nem tett kárt másban.
"Szerintetek okozhat hibát a motorban.ha falsot kap?"
Dehogy. Kár volt kicserélni. Ezek direkt így vannak gyártva.
A környezetvédelmi uniós szabályok miatt, szándékosan vissza van fogva a motor, mert csak így teljesíti az emissziós és decibel értékeket.
Ezért úgy tervezik őket, hogy egy bizonyos üzemóra után a meggyengített rész elrepedjen, kapjon egy kis levegőt, mert ilyenkor megjön bele az erő. (elkezd pörögni)
Mtd-nél bekarcolt szívótorok, a Strausnál szimeringből tesznek kissebbet bele, hogy azt kinyomja és ott tudjon még egy kis levegőt szívni.
Az oleo trükkösebb, durvább benziszűrőt használ és mikor a mikroszűrő a karbiban egy kicsit már eldugul, akkor lesz pont jó. :-))))))
Beismerem, hibáztam! Én csak előző estét szoktam javasolni...
(Volt már itt többször szó erről, be is láttuk, hogy értelmezhető, kaptam is vagy kéttucat mínuszt, mert megideologizáltam. Ilyen feliratot azonban még nem szúrtam ki - mi van, már ki is pihented magad?:D.)
Illetve az is tisztán láccik, hogy mijjen "rendetlen" !!! :-) Tutira nincs nála, egy kis lavórban langyos víz, puha kefe és lanolinos babaszappan. :-))))))
Hát, mindjárt gondoltam, hogy nem én találom fel a meleg vizet:D
Az "enyém" annyiban primitívebb, hogy ugye nincsenek a szélek szegve, az összefogás szimpla 0.75-ös sodrat:D, nem is ennyire széles (amilyen csíkot lenyestek a kocsiponyvából...), na és valami neves gyártó logója helyett az előélete feltűnősködik rajta:D. Már mondtam a tagnak, aki használja, hogy ideje modernizálni, legalább váltsa ki a drótokat rológurtnival. Azt mondta, ő inkább gumikpókra gondolt:D
Mindazonáltal követendő példának tartom a viseletet, főleg ilyen melegben. Azért van bajom is vele: szúnyogokkal még csak-csak, de a kullancslárvákkal már nem tudnék így mit kezdeni. Azok a dögök lesz@rják a riasztószereket is (legutóbb az OFF-ot röhögték ki), és szinte észrevehetetlenül kicsik. Mit kicsik, mikroszkopikusak, de ugyanúgy veszélyesek, rengetegen vannak, és ruhával is behurcolja az ember:( A gumicsizma jó, de... A múltkor kínomban már hangyaporral szórtam le a zoknimat, nadrágszárat - na, az hatott, de nem szeretnék rendszert csinálni belőle. Még hangya lesz belőlem...
Tokeletes kasza es tokeletes beallitas csak sik terepen, marketing fuben lehet. En inkabb nagydarab vagyok, es gyakran meg kell gornyedni, de mar megszoktam. mosoly
Nem tudom mennyire különböznek a kaszák szarvai, de annak ellenére, hogy 173 cm vagyok és a 65 kilómmal cingárnak is nyugodtan mondhatnám magam, sok a hasonlóság köztünk a kaszahasználatban.
A bal szarvat többnyire én sem fogom, hanem csak a tenyerem van rajta. Én is egyenes háttal szeretek kaszálni a derékfájás elkerülése érdekében és én sem használom többet a kaszát egy évben, hozzád hasonlóan.
Néhány hete a szerelőm javaslatára a szarvat kissé feljebb, a motor irányába állítottam, így már "elérem" a bal markolatot is. Próbálkoztam a szarv más irányú állításával is, de az előbbit kivéve maradt a korábbi beállítás.
Ha a "nagy" 46-2-es fejet használják, a 2.7-es (kerek) szálból elvileg pont két és fél újratöltésre elég a 30m (a 3.3-asból 2x4m fér rá)... Egy dobnyit a dudva jellegétől és a damillal ellenséges tereptárgyak mennyiségétől függően akár negyedóra alatt is lekoptathatsz, ha durva vagy, de azt már nem is kaszálásnak hívják. Ha marketingfüvet vágsz rendezett terepen, ugyanez akár több tankolásnyi benzinnel is kitarthat. Ilyesmik miatt nem létezik vagy kalkulálható ez a méter/négyzetméter adat, és akkor még nem is szóltunk a damil minőségéről, keresztmetszetének alakjáról:D Egy nagy dob, meg sok bliszter amiatt, amikor kiderült, hogy nem vittünk eleget...
Sztem ahány szerszám, ahány vágási módszer, annyiféle szórásvédő lenne a jó - de hát ez nem életszerű. Ha a métermagas aranyvesszőt föld fölött döntöm, a damilhoz való útban van, de ha még csak térdig ér vagy felülről aprítom, akkor meg az védene jobban... Mondjuk ez Stihl, más az alakja (és egyáltalán nem biztos, hogy jobb...).
A szarv alatti baknak van egy nagy előnye, amit rézsűn vagy magasban sokat dolgozva lehet igazából észrevenni, vsz ilyesmi miatt ötlötték ki. Nem könnyebb vele (nekem legalábbis), de másként mozog a vállad-derekad, és huzamosabb idő múlva sem annyira fárasztó. Gondolom, ez azért függhet attól is, milyen hosszú a kasza, milyen magas vagy, talán még attól a néhány foknyi különbségtől is, ami a különböző gépek szöghajtásainak megtörésében van - tudja a fene. Jobb és kész.
A balról szűk szarv nyiszletteknek sem feltétlenül jó (csak tudom a feleannyi súlyommal...). Tudtuk ezt akkor is, amikor válogattál a gépek között (azt persze nem, hogy milyen termethez:D), de ami miatt javasoltuk, az a pár apró csicsa, amit melléje adtak: motor stb.:D Az megéri az árát, a szarvon meg ugye lehet majd változtatni, ha úgy adódik.
Kötényre ötlet: lucskos, iszonyúan mocskoló gaz kényszerített rá, hogy a szomszédtól kapott, avitt ponyva darabjából "szabjak" egyet, villanydróttal varrva:D Még mellrésze is van, sajnos csak nyakba akaszthatós, azt gallér alá köll fogni. Mint minden ideiglenes, egyszerinek szánt dolog, azóta is megvan; a rettentően bonyolult szabásminta egészen jó lett, most az egyik eljárogató utcabéli használja alkalmanként (ha ma is menne, viheti is, mert az imént szakadt le az ég). Mondta, hogy derékban lehetne bővebb, de nem vok én úriszabó:D. Takarítani magasnyomású mosóval szokta...
Mennyi ilyen hülyeségre ráviszi az embert a kényszer...
Ezt igy sem lehet megmondani, a sok egyeb valtozo mellett a kaszason is mulik. Harminc meter ugy altalaban nem sokra eleg, par szaztol, 1-2 ezer negyezetmeterig.
Az igaz, hogy nem nekem kell, de csak annyit tudok, hogy a damil átmérője, amit használnak az 2,7 mm és 3,3 mm. A gép típusa Stihl FS 410 C, általában füvet vágnak, amik hát, általában 30-50 cm magasak.
Ez nagyon sok mindentől függ, milyen a damil vastagsága, profilja, milyen erős géppel használod, milyen fejjel, milyen a vágandó területen a terep (vannak-e tereptárgyak, kerítés, stb), mit kell vágni, csak füvet vagy gazt, stb....
Nekem az a meglátásom, hogy a motor Mitsubishi a többi meg, kínai villager, kasei, kaliber (minőség) lehet. Szerintem nem kaptak engedélyt, hogy ráírják a szárra, hogy Mitsubishi, vagy arra, hogy úgy árulják, hogy
Mitsubishi MBC48D tipusú fűkasza, de megkockáztatták. Vagyis ezt nevezhetjük féligazságnak, féllegálisnak.
Viszont arra jöttem rá, hogy rendre kaszálásnál az a bevágás szépen fogja a gazt. Ahogy balra fordítom a kaszát, oda "gyűjti" a cuccot és szépen el tudom balra dobni.
Nem az az elsődleges gond, hogy nem tudom behajtani a kormányt, hanem az, hogy a kormány bal oldalon rövid. Ha megnézed pl. az 545 rx kormányát, a jobb oldali kormány rövid, szinte a tengely mellett van, a bal oldali meg hosszú, túl ér a derekadon. Emiatt könnyű forgatni és a kezed használat közben kitárul. Az 553 rs-t, akkor kb 2 szimmetrikus kar van rajta, mint a kínai kaszákon. Emiatt balra fordításkor a kasza bal kormánya a hasamat éri, csípőből el kell fordulni vele (vagy jobban el kellett fordulni). Én pl. sokszor azt vettem észre, hogy a bal kormányon a markolatot nem fogom, hanem a tetejére teszem a tenyerem. Nem vészes egyébként, én mondjuk 130 kg vagyok, egy cingár embernél nem gáz, de én tuti lecserélem egy aszimmetrikusra.
Plusz ha megnézed, az 545-ön a kormány és a tengely között ott a bak, ami miatt a kormány feljebb van, ez azért jó, mert én pl egyenes háttal szeretek dolgozni sőt, úgy állítom be, hogy kicsit hátra kelljen dőlni. Egyrészt így fájdul meg legnehezebben a hátam, másrészt könnyel le tudom engedni a kaszát ha szükséges (pl fa alatt, vagy ha kerülgetek valamit). mindez nem akkora dráma én egy évben kb 10-15 alkalommal használom a kaszát, de ha napi szinten használnám, akkor biztosan zavarna.
Az jó. Térd felettig felvágva, hogy azért kényelmesen lehessen lépni. A bokánál, meg térd alatt olyan laza kötővel. Felfelé azért csapja annyira, mert eléggé ki van vágva a szórásterelő, én azt bal oldalán becsináltam, sokat fog és nem akadályoz.
Konkrétan az alábbiból indult el a szarvmodifikáció ötletelése, ez részlet filewalker beszámolójából a friss szerzemény próbájának tapasztalataival:
"A kormány elég ratyi. Eleve csavaros felfogatás, minden állításhoz szerszám kell, két db cső az egész és nekem a bal oldali rövid. Ugyebár hezitáltam a 755 Master, meg e között a gép között, annak a kormánya jobban tetszik (meg ugye azt szállítás közben el lehet forgatni)"
Ugyan engem se kérdeztél, nincs azzal különösebb baj.
A magam szempontja, amiért variáltam.
1. Gyorsan szerszám nélkül lehajtható, kisebb helyet foglal a kocsiban, könyebben pakolható.
2. Rezgéscsillapítottsága, -a rugós változaté minenképp. De ha nem minden nap látástól mikulásig használatos, ez nem is annyira szempont, mert a motor meglepően egyenletes járású, saját kormánnyal se zsibbasztó.
Nem kellett különösebben költenem rá, csak az időmet.
Látom a slagdarabot:D Aranyos! (Én a kiskaszámon megfelezve szorítottam alá a tiédhez teljesen hasonló háromnegyed collos csőből, de ott csak lazulás miatt volt, nem méretkiegészítés. Teljesen korrekt lett az is, bár idővel cserélgetni kell. Nagy ügy, van még vagy harminc méter:D)
Itt ebből 35 feljelentés lett volna... Amúgy büszke is vok rá, mert ez volt életem első feljelentése (azóta is az):D Egyébként az lett a vége, hogy "...de ne csináljanak ebből rendszert, azért vagyunk mi, hogy elintézzük!". Mi meg ugye azért, hogy győzzük kivárni. Jelen pillanatban "csak" vállig ér a dzsindzsa.
Szóval van mire büszkének lenni arrafelé, de errefelé is:(
Arra a bazi nagy, fehér szöszt tartalmazó termésű izére egyszer azt mondták nekem, hogy vaddohány. Hát annak eléggé vad... Özönfaj, ahol egyszer telepet alkotott, ott szinte kiirthatatlan lesz, csak több évi vegyszerezés viszi el.
Mi egyszer összeálltunk hárman -jöttek volna még, de arra a párszáz négyzetméterre ennyien is bőven sokan voltunk, pedig a gépem éppen "bejáratós" volt-, és lecsaptuk a patakparti kőzúzalékos ösvény mellett. Volt ott minden, a belógó gaz -parlagfű(!), aranyvessző, csalán stb.- esős időben már szinte lehetetlenné tette a közlekedést. Pedig rengetegen használják, még közvilágítást is kapott tavaly, jól le lehet vele rövidíteni utakat. Hogy mi lett belőle? Feljelentés... Közterület, ugye:(
Ahogy írtam, 'rajta vagyok a zügyön'. Az volt a legszarabb, hogy 3 méterenként változott a növényzet. 3 méteren akácsarj, aztán valami bazi nagy, vastag szárú gaz, kár hogy nem fényképeztem (olyan furcsa termése volt, amit ha szétvágtam fehér szálak jöttek ki belőle). Aztán 5 méteren keresztül vadszeder. Aztán pallagfű, meg csattanó maszlag vegyesen, megspékelve mellkasig érő mezei aszattal, ráadásul egy része már le volt fújva. Rohadt idegesítő volt. Mondtam már hogy ez egy honvédségi terület volt, egy szovjet laktanya? Volt a földben vascső, drót, acélsodrony, fatuskó stb, beton tégla, és mindenhol kavics. Mondtam is a havernak, hogy ha nem az övé lenne, meg nem fizette volna ki a kasza felét, a büdös életbe meg nem csinálom senkinek.
Apropó ruha. Erőteljesen gondolkozok egy kötény beszerzésén. Ahogy én dolgozok: munkavédelmi bakancs, munkás nadrág, munkás zubbonynyakig húzva, mert oda dobja a cuccot, kesztyű, arcvédő rostély, fülvédő. Ez így rohadt meleg.
Üdv, majd visszaolvasok (3 hónap után :D) de szerintetek mennyire lehet nagy különbség a Stihl HP Super ill. HP Ultra kétütemű motorolajai között? Csak mert spájzolok és a jobb fajtából nincs 5 literes kiszerelés :D:D
Gondolom a legtöbben a Supert használják, de ha lehet megadnám a gépeknek (bocs csak egyes számban írok mert ha nem fűkaszáról van szó az off) amit tudok.
Ne aggódj az izomláz miatt, egymáshoz fogtok nőni:D Ha egy ekkora feladatnak egyből és egyedül neki mertél ugrani, akkor ez vsz nem is várat sokat magára, később egyszerűen csak dögfáradt leszel...:( Ne legyen semmi bajod, ez a lényeg; a gépeden már nem sok múlik, amit meg változtatni, magadhoz illeszteni kell, szép lassan megcsinálod. Az ilyen menetek közben nagyon jól ki szokott alakulni, mi kellhet. A Napot azért vedd komolyan...
Nem jelezted, de én beleértem: na ugye, hogy ez azért más világ...:D
Írod a folyófüves rémségeket. Nevetségesen hangzik, de azt valóban a mulcsvas viszi a legjobban (nem a kések!), az szimplán elnyesi-tépi azzal eggyütt, amit befutott, a damil meg csak kínlódik, tekereg rajta. Anno vadkomlóval és vadszőlővel jöttem rá, miután percenként meg kellett állnom, hogy a feltekert sz@rt lecsévéljem a fejről és alóla. Pedig ha mérséklettel, a legvégével mentem rá a szállal, röhögve elcsípte még a vastagabbját is, csak éppen nem haladtam, meg a fejem búbjáig nyesedékfelhőben táncikáltam. Az ilyen bármelyik kaszát meg tudja fogni damillal.
A szerszámválasztásról: már a meséből is azt tanultuk, hogy sárkány ellen sárkányfű:DDD. A kövekre nem panaszkodtál, ezexerint valahogy csak megúsztad...
Kockát szerintem nem érdemes venni. Ha mindenképp éleset akarsz, akkor inkább csavart, vagy dupla szálas csavart, vagy csillag profil. Ezeknek, nincs lapos oldala, ezért kevésbé fogják a gépet. De mindent összevetve, teljesen jó a sima kör profil.
Próbálgasd ki, hogy neked melyik tetszik a legjobban.
tegnap nygjából végeztem ezzel abazi nagy területtel, minden porcikám fáj (izomláz, nem vagyok hozzá szokva). Néhány dolog a géptől: ugyebár egy 553 rs-ről beszélünk. Mostanra kisimult, helyesebben ércesedett a hangja. Természetesen pöccre indul, nincs már indokolatlan leállás, a motor elég brutál. Alapjáraton minden pöffenésnél bemozdul az egész kasza, nagyon tetszik. Azért amikor a 2,7-es damilt beleengedtem az ilyen folyófüves szarba, azért megfogta a gépet. Nem volt az a "nincs előtte akadály" érzésem. A boltban mikor vettem, kérdeztem, hogy mekkora damilt vehetek rá, azt mondta az eladó hogy kb bármekkorát (végülis ha jól emlékszek, csak az 555 rx erősebb nála, nem)?. Persze a 2,7-es kocka sem kicsi, de foltak olyan részek, ahol szerintem a 3-as kör jobb lett volna. Késsel is szépen dolgozott, végül feltettem rá egy rendkivül magas minőségű (szmájli) Strausz fűrész korongot, azzal a nagyobb akácos sem volt ellenfél (olyan 5 centiseket vágtam). Így kicsit hosszabb távon már érzem a heveder hiányosságait, de egyenlőre nem kell ekkora területet vágnom. Szóval jó gép, egyedül a kormány, ami nekem zavaró, de erre lesz megoldás.
Nem ám, nem is túlzás, ám sz@rják le, felénk főleg a nyaralótulajok (ahogy a saját szemük világának védelmét is), de akad azért helyi is... Útszél vágásakor zöld az aszfalt, ami nem baj, de az is kiszínesedik, aki éppen arra megy. Jó hogy nem majd félpercenként emelgeti a trimmert! Telken belül elő nem venné, még telemenne a medence, igazából a legtöbb helyen kívül sem lenne rá szükség... Ahol mégis, ott éppen amiatt, hogy a fűnyíró vasát ne gyilkolja a kőzúzalék:D (az is tud röptetni rendesen).
Ne tudd meg, így is hány helyen látni,: ott egy kocsi állhatott vágás idején, nyilván nem a telektulajé. Ez valami státuszszimbólum, hogy kaszálgatunk?
Ez van, mindenki vigyázzon magára és a dolgaira! Ha kár esne vagy baj történne, majd jól leverjük egymáson:(.
Fültanúja voltam, amikor a közmunkára kirendelteket rettenetesen lecseszték, mert a parkolót "nem vágták rendesen körül". Vasútállomás melléke, a bejárók miatt hajnaltól késő délutánig még használt áron is százmillák állnak benn, ellenkező irányban a peronokon meg szinte mindig akad akár tucatnyi, de inkább több várakozó...
Pedig pont ehelyütt volt már rá példa (és persze botrány is követte), hogy az egészen közeli iskola lépcsőjén lebzselő kölkek egyikének jól leverte egy kő a szemüvegét, ami ráadásul a melletük lévő falról fordult vissza. Pusztán csak egy keskenyebb aszfaltos út parkolósávval, két széles, de ritkás sövény, valamint egy sínpár -mindkét oldalán peronnal- volt a kaszás és a gyerekek között... Igaz, akkor vassal verették az elkanászodott borostyánt (mellesleg nagyon profin, mert azóta inkább csak füves meg féldecis minipalackos az a rész).
Észnél kell lenni, na, csak néha kényelmetlen. Fejelt már le messzi betonoszlopon gellert kapott, damillal indított kavics, és bár nem használok sisakot kaszáláshoz, azóta eszemben sincs mosolyogni azokon, akik viselik akár a rét közepén. Főleg amikor többen dolgoznak egymás közelében - de többnyire nem is őket kell okosítani...
Nekem is van ilyesmi gatyóm. Valami olyasmi, mint a Karl May regényekben az "indián leggings".;) De tényleg nem értem, milyen bőre van az ilyennek, ha az én nadrágomból még a fű rostjait is alig lehet kierőszakolni. A kavicsot meg hagyjuk is...
Voltam kint családlátogatáson tavasszal a kolléganővel, és az volt a szerencse, hogy le volt húzva az ablak az anyósülés mellett, mert ott kaszált egy helyi erő, és bepattant egy 3-4 cm-es kődarab, a hölgy orra előtt 5 cm-rel. Még jó, hogy le volt húzva az ablak, és őt se találta el. Sok hülye van na!
Legfeljebb annyi, hogy a saját portám 4200 m2, ha a faternak be kell segíteni, az 10.000 m2, meg mellette van egy pici 2.41 ha-os erdőcske, ahol szintén rendszeresen van tennivaló. Meg néha egyik-másik barátomhoz beugrom... Kérdezik tőlem, hogy profi gépem van, miért nem maszekolok a falun? Hát azért, mert a gép bírná, csak én nem.:) Munkahely mellett ennyi is épp elég. Nem mellesleg két zenekarban is játszom, ott is helyt kell állnom. És néha jó pihenni is...;)
Én vén létemre elég jól tűröm a meleget (de azért ruhába belerohadni nekem is tűréshatár-közeli), de amit írsz, igaz. Pontosan ma láttam egy ilyen strandpapucsos, rövidgatyás-pólós illetőt maszk, szemüveg nélkül, nem is kis géppel. Amikor visszafelé jöttem, akkor láttam, hogy egy része a területnek jó sóderos volt. Valahogy csak megoldotta:D
Apropó, vastag nadrág. Erősen túlméretes, vékony anyagú munkaruhába kényszerültem (asszony mos...), addig a mérete és árulkodő céges színe miatt nem is viseltem. Képzelj el egy bőgatyás madárijesztőt:D Ami a lényeg, a lebegő szára ugyanúgy védett, mint a szokott vastagabb naci - estére nem fájt jobban a lábam a találatoktól. Azóta ha nagyon meleg van, újra előveszem:D
Nincs ilyen, hogy mit illik. En egyedul szoktam kaszalni, tehat az "illikkel" nem akarok megfelelni senkinek. A pusztitovassal ugyanugy hasznalom a szorasvedot, mint a tobbi eszkozzel. Termeszetesen a damilhoz kap meg egy szoknyat.
Csak egy mondatodat emelném ki (ha az összes többivel is ezt tenném, magam kérném a modit a kitiltásomra...): "Nemrég, volt olyan 4 soros hozzászólásod, ami 8 db bizonyítható, tényszerű hibát tartalmazott."
Hibát igazoló érvvel vagy bizonytással -de sajnos másmilyennel sem- egyetlen esetben sem szolgáltál. Sem részletekre, sem az egészre vonatkozóan. Még azt sem indokoltad meg, miért nem. Nem csak nekem, másnak sem teszel ilyen szívességet. Nem hogy magadtól, még kifejezett kérésre sem. Ez azért sokakat zavarhat - kivéve téged, aminek okát ugyan még most is szeretném megérteni (de tényleg, ez nem csak amolyan szófordulat), de belátom, ezt el kell engednem. Leginkább gyerekesnek mondanám az ilyen viselkedést és vitakultúrát ("Csak!"), ami egy felnőtt esetén más megitélés alá esik.
Ennyit a megalapozottságáról, végső soron a hiteléről azon dolgoknak, amiket állítasz.
A hirignek ezennel részemről vége, vita így nem folytatható, hogy értelmes kimenetele is legyen. Egyúttal bocsánatát is kérem mindazoknak, akiknek emiatt lett feszes a t..e (vélhetően jogosan...).
Látatlanban megígértem. Ráadásul jó barátom az illető.
Amúgy pont az ilyen eseteim miatt csodálkozom, mikor rövidnadrágban, papucsban látok embereket dolgozni. Én nagyon nehezen bírom a meleget, a pólót én is megengedem magamnak, de mint mondottam volt, nem ritka, hogy a lábaimat a vastag nadrágon keresztül szétveri az, amit a damil felkap. Nem tudom, mit is csinálna egy kés... Erdőre is sokáig hegesztőnadrágban jártam, ami ugye jó vastag.
Ujjuj:( Na ez akkor olyan volt, ahol a részvéte(l)t úgy lépzelem el, hogy kívánom, nem pedig csinálom... De hát erre nincs is igazán épeszű megoldás; egy kiskertben még csak-csak elkínlódna az ember kesztyűben meg ollóval, de nem egy fél hegyoldalban... Ami leírtál, az bizony sz@r egy meló, ilyet tényleg csak böcsületből fejez be az ember.
Ugye mondtam már (bár Mr. Murphyt plagizálom), hogy nyerni nem lehet... Régebben ezen az égtájon is léteztek kisebb-nagyobb bozóttüzek. Régebben minden jobb volt:D
Értem, mire gondolsz, én nem is a vasat sajnáltam volna. Csak ha egy ilyen 3-4 ágú kés elkap egy követ és megküldi... Tegyük fel, nincs senki körülöttem, és csak én vagyok. Hidd el, verte már vérese nadrágon át a damil/kés által felkapott kő/fa/stb a lábszáram, és egyéb férfi számára érzékeny területekről nem is beszélek. Ha nincs a védőmaszk, már több orrtöréssel lennék gazdagabb, mert többször vágott már pofán a gép fadarabbal, vagy kővel. Maradok a damilnál, vagy a tárcsánál. Túl kalandosak a területek, ahol dolgozom.;)) És drága a szöghajtás!!!;)))))
Tudom fura a kérdés, de a kaszának lesz attól baja ha esőben kaszálok? (így is-úgy is szakad rólam a víz, de a második esetben nem kapok közben hőgutát. Most nálunk megint esik, de kellemesen hűvös van).....
És még csak most jön a java!:) Volt olyan, hogy egy nagyon jó és kedves barátomnak elmentem legelőt takarítani. A gond ott volt, hogy ez egy vulkáni eredetű hegyoldal volt, tele kővel. A bokorként felnövő csipkék, kökények stb., a száraik között emelték ki a kődarabokat a talajból. Akárhogy vigyáztam, köveket vagdaltam. Odébbállni meg nem volt képem, csak reszeltem...:( Ette a tárcsát rendesen. Ha meg csillagkést használtam volna, az meg életveszélyes lett volna mindannyiunkra...
A tudomány, a világ működésére és megismerésére irányuló tevékenység és nem új világok kitalálása. Az a Scifi.
Ezt fejből írtam... most nézzük meg, hogy is van:
A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett igazolt (tesztelt vagy bizonyított) ismeretek gondolati rendszere. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük.
A sci-fi az angol: science fiction kifejezés rövidítése (ejtsd: szki-fi v. szci-fi).[1] Jelentése eredetileg tudományos fantasztikus (regény)írás (a fikció jelentése: kitalálás, fantáziálás), tudományos (szép)irodalom, de magyarul a tudományos-fantasztikus (irodalom, művészet) megnevezés használatos. A tudományos-fantasztikus mű olyan művészeti (irodalmi, film stb.) alkotás, mely legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudomány(ok)nak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be.
Kapásból meg tudom cáfolni az általad leírtakat - csak most pont nem akarom. Jelenleg ez a vitakultúra lényege részedről. Ez nem magyarázat. De ha több is érdekel, akkor olvass utána vagy vissza.
Dióhéjban: Erősen offtopic az, mit itt művelsz és/vagy műveltek. Ezen hozzászólásokból mindössze annyit érteni, hogy "kinek a nagyobb a rucahergelője" verseny zajlik épen.
Tod te azt nagyon jól, hogy azok a "magasröptű" magyarázatok még őrült messze vannak nem hogy a tudományos(?) szinttől, hanem az általános iskolai tananyag egyszerű szaknyelvezetétől is. De ha mégsem hiszed, keress a környezetedben egy hetedikest, kérd el a fizikakönyvét. Nem szégyen az, ha megigéred, hogy visszakapja...
Ha szerinted -és még néhányotok szerint- olyan magas ez a szint, hogy a fórum -szintén szerinted- egyszerű (iskolázatlan? Szellemileg igénytelen vagy visszamaradott? Diszlexiás? Mit is kellene ezen értenünk?) lakói képtelenek megugrani, ideje magadba nézned, hogy ezzel vajon hány embert ostobázhattál le helyből, ugrás nélkül... Még ha azt mondanád, hogy érdektelen az egész, de ez sem igaz! Mert pont a gyakorlat jellegzetesen az a dolog, hogy ha nem érted, miért éppen úgy csinálod, ahogy, akkor azt sem tudhatod, hogy most az csak úgy jó, miért csak úgy jó, vagy lehetne jobb is, esetleg ha másként csinálod, az majd ártani fog vagy használ-e? A végiggondolás nélkül felmérni sincs esélyed, mehetsz mások nyomában, amiről persze ugyanúgy nem tudod az előbbieket, és legfeljebb abban bízhatsz, hogy talán ők...
Mondhatod rá: OK, akkor lesz tiszta a terep, ha nekimentél és letakarítottad, és nem kell ahhoz semmi háttértudás... Persze hogy nem, de ebből kiindulva a kerék még ma is farönkből lenne -ha lenne-, a fórum meg egyetlen okból nem ilyen bejegyzésekkel lenne tele, hogy: "Nyissz, levágtam, beletört. Pattintok új kaszát.". Tudniillik nem is létezhetne...
Amúgy meg igen, valóban a földön kell járni. Amit nem kellene: hozzáragadni. Mert erre biztatod az ittlévőket.
Ebben igazad van, nálunk ( felénk) 4mixes stihlek mennek (98%) ebből mertem azt gondolni, hogy a 4t kaszák nagy része országos arányban is ez. amit láttam még 4 utemu kaszat, az makita volt. Abban a tulaj elmondása alapján kb 1 dl olaj van. Sokat szív vele. Hogy a konstrukció, vagy a használat miatt azt nem tudom. De nagyon szidta, egy ember nem lehet reprezentativ, csak mondom.
Felkuzdotted magad a Mekk Mester kategoriaba. Hulyesegeket beszelsz a magas lorol, amit, ha szamon kerunk, akkor bunko modon igyekszel a partnered lejaratni, ahelyett, hogy elmagyaraznad, mire gondoltal.
Az, hogy többször kifejeztem, hogy nem kívánom elmagyarázni neked, (különböző okokból kifolyólag, amit úgy tűnik te nem értesz meg) ennek ellenére mégis erőszakoskodsz, illetlenség és nagyfokú tiszteletlenség.
Aztán, hogy mikor térek ki és mikor nem, enged meg nekem, hogy én döntsem el. Igazából, nem is nagyon tehetsz mást, csak azt, hogy illendően elfogadhatod. Mivel ha nem fogadod el, és számon-kéred, akkor átlépsz egy határt... és mint tudjuk: az erőszak, erőszakot szül.
Lentebb en nem koltoi kerdest tettem fel, hanem kivancsi lettem volna a magyarazatra, hogy felgazon miert nem eg el a keverek a hengerben, es hogyen kerul az olaj a kaszara. Nekem itt a fotelben a te magyarazatod eleg furcsanak tunt, hogy finoman fogalmazzak, de vartam volna, hogy kifejtsd. Nem az elso eset, hogy szemelyeskedessel, csusztatassal tersz ki valaszok elol. Termeszetesen most sem bannam, ha elmagyaraznad hogyan kerul alacsonyabb fordulat mellett olaj a kaszara, illetve mi koze a fordulatnak a gepre kerulo olajhoz? Ha engem nem is akarsz felhomalyositani, akkor csak ugy a tobbiek okulasara. (nekem nem folyik a benzin a gepemre)
És hogyan szeretnéd? Tudományosan, vagy gyakorlatiasan? Objektíven, vagy szubjektíven? Mennyire bőven, és milyen nyelvezetben, ill. nyelvjárásban?
Ha esetleg nem értenéd... szénláncokról, hőfokokról szeretnél olvasni, vagy arról, hogy "lila a kipufogó" ? Illetve a saját elképzelésemet nyomassam, vagy inkább a valóságot?
Mivel, (és ezt üzenem a nagyon okos barátodnak is, mivel láthatóan nehézségei vannak ezen a területen is) a kommunikáció, vagyis a közlésmód megválasztásál érdemes - sőt véleményem szerint, kutya kötelesség - szemelőtt tartani, a közönséget. Vagyis, hogy az kinek szól.
Másképp: A vevő vételi képésségétől függ, hogy milyen adást kell sugározni.
Aztán az is bonyolítja a helyzetet, hogy a nagy okoskodásban még azt is szemelőtt kell tartani, hogy elmélettel a gyakorlatot, (a tényeket meg főleg) nehéz agyonütni.
Igyekezni kell, mindkét lábbal a földön maradni.
Aztán, már csak azt kell megvizsgálni, hogy vajon ez a platform alkalmas-e, ilyen információ közlésére, illetve megvitatására.
Egyébként, meg köszönöm a lehetőséget, de nincs sok kedvem hozzá...
Látom az élő fába is belekötsz, ami egy elég rossz tulajdonság. De ha ez butasággal és szakmai hozzáértés nélkül teszed, az egy kicsit vicces!!!!! Miért nem lehet megdönteni a négyütemű kaszákat????? ezek nem olajteknős gépek, hanem ugyanúgy az üzemanyagban levő olaj ken, mint a 2mix motorokban.
Hát teljesen jogosan tartasz tőlük, az általam citált példában is nyilván ezen ésszerű megfontolás miatt csinálták több ütemben a takarítást (és persze Filewalker is ezért gondolhatja így, hogy bár több munka lesz, de legalább végig lehet majd csinálni még ugyanazzal a géppel...). Túl sok lenne a tanulópénz.
Nekem csak egy nagyobb gépem van (fotelkaszás ugye...), de nem is megyek neki késsel a vastagjának, még ha "kitartással" le is tudnám faragni - egyszerűen sajnálom pofoztatni. Vassal is azt vágom csak, amit amúgy "röptében" is ledarál, de a damilnak már túlzás - nem kevés ez sem, ezért védtem annyira annak a mulcskésnek a mundérját nemrégiben. A többivel végezve Visszaballagok, és ha sok van, akkor fűrészlap, ha csak néhány, akkor balta:). Akkor is, ha egy tőben több egymásba nőtt szál van, mert azok között már ökölnyi belenőtt követ is fogtam, nem is egyszer. (Lehet kötözködni, hogy persze, én ráérek nyavalyogni, de bezzeg stb. - és igen, ráérek piszmogni, legfeljebb a Teremtő sürget:D) És Isten ments' nem csak az ilyenektől, de az okosban szemetelők kupacaitól, bedobált vackaitól is, ha a szállal lecsapott nyesedék még nem fonnyadt le róla... Volt, hogy egy békebeli rozsdás fazék szinte meghámozta a fejet, egy fél idénnyi műanyagtól szabadítva meg:(
Ráadásul a Stihleknél nem túl ritka, hogy roppan a kuplungház finomöntvénye a szár befogásánál; mondhatjuk, hogy méretezési hiba (mert az is), de nyilván az ilyen forszírozottabb használattól sűrűbben tud napvilágra kerülni. És az sem olcsó, de hát mi az náluk...
Nincs ebben az óvatoskodásban semmi különös, csak macerásabb, ilyen ez a játék akár profiknak, akár a fotelben. Ugye nem nyerhetünk:(
Csak röviden... mielőtt (mások tanácsára) nagyon belemerülnél a hibakeresésbe. :)
Az, hogy rezonál (egy ponton) alacsony fordulaton, teljesen normális. Nekem is rezonál, másnak is. Ezek ilyenek. De ugye nem alacsony fordulaton kell használni. A másik, hogy azért folyik mindenhonnan az olaj, mert félgázon használod. Nem tud elégni alacsony fordulaton, ezért ott folyik ki ahol tud.
1:40 helyett 1:50, de akkor is folyni fog.
Ezért kellene 4 üteműt venni, mert azt úgy használhatod, ahogy akarod. (kivéve erősen megdöntve) És szerintem feleslegesen is nehéz, erős és pörgős is ez a kasza fenyő ültetvény ápolására.
Már attól is be tud rezegni a damilfej, ha a retek meg a mocsok nem egyenletesen rakódik le benne. Néha már az is segít, ha az orsót letakarítja az ember. Egy pici kosz is tud kiegyensúlyozatlanságot okozni. Szerintem első körben ezt érdemes megnézni. Persze a csapágylötyögést is meg lehet nézni. igaz nekem gyári 13 éves szöghajtásom van a 343-on, és semmi baja, pedig volt ütve rendesen. Bár sose lehet tudni....
Amúgy ráz, vagy bizserget? Mert ha zsibbasztós, akkor az is lehet, hogy túlságosan rá van tolva a tubus a tankkal a gumibakokra, és a szorosság miatt nem tudja elvezetni a rezgést. Nem tudom, volt-e neked széthúzva. Az talán segíthet; ha már a fedél csavarjai nem jönnek ki a tank peremétől, akkor szoros. De túl lötyögősre sem szabad hagyni.
Én azért tartok a kövektől, meg a tuskóktól. 60 felett van a 343-ra a szöghajtás. Amit elvisz a 3-as, az az övé, utána meg jön a Scarlett, meg a Maxi. Ha 10cm-ig megvannak a bokrok, akkor utána a vastagabbakhoz jöhet a fűrész. Csillagkést talán 2x használtam eddig, mert nem látok bele a bozótba. "Pógárjenőnk" osztotta az észt annakidején, hogy meghúzni a láncot a fűrészen, aztán hajrá, de én tuti nem fogok a kökény, csipke meg a galagonya alatt fetrengeni.
Én is épp egy ilyen kasza vásárlás gondolatával (is) foglalkozom. Kérlek írd meg mi lett a végeredmény a bolttal folytatott küzdelemben, mert 260 ezer Ft. túl sok a tapasztalatszerzéshez.
Nyílván az 545 rx lenne a legjobb választás. Ha nem túl sűrgős a beruházás, talán érdemes megvárni az őszi akciókat a nagyoknál. Ettől függetlenül a Stiga, Kawa motoros modellje szerintem nem rossz választás.
De hogyan használjam fenyők között? Van ahol kisebb a fű és ott nem kell úgy húzni neki. Akkor nem jó kaszát választottam.
A kis fenyőcsemeték körül félgázzal megy. Almafák alatt sem tudom úgy folyamatosan húzni neki. Kerülni kell az ágat, átbújni alatta.
A fenyőcsemetéket nem veszed észre a fűbe keresni kell. 1-1 méteres sortávban vannak a fák ültetve. van amelyik nagyobb van amelyik helyére újra lett ültetve.
Az összes ilyen fűkaszálásos videón ahol vannak mind ilyen üres területeket kaszálnak vagy van pár fa rajta.
Ne nyúzd a jó gépedet félgázzal, nem lesz tőle hosszabb életű, sőt. Ő szeret pörögni, arra tervezték, úgy is vág a legjobban.
Ötletelek a kontódra: a rezgést a fej akármilyen okból adódó kiegyensúlyozatlansága, de a szöghajtás csonkjának pici kóválygása (csapágyhiba?) is okozhatja. Hogy a fejnek ilyen baja van-e, az vsz szemrevételezéssel is eldönthető (hiányos-e valahol...), a tengelylötyögést is ki lehet szúrni, bár nehezebben. Ez utóbbit viszont elég nehéz lenne összehozni egy üreges műanyag testen keresztül anélkül, hogy abból ne törmelék legyen, de pl. a porszáraz szöghajtás magától is létrehozhatja... Ha az lenne a hibás, sztem sem lehetsz oka. Elképzelhető, bár elég nehezen valamilyen fogaskerék-illeszkedési probléma, de ha lenne, annak már elvileg sem nagyon lehetnél okozója.
Alacsony fordulaton a kis hibák is még jóval érezhetőbbek, mivel feljebb a viszonylag súlyos fej pörgettyűhatása már nagyon erős, és igen kis kitérésű, bár nagyon szapora rezgéssé válik a lassúbb menet imbolygása. Egy aszimmetrikus damilhossz-próbával ezt kisérletileg is bizonyíthatod:D
Az olajosságra nincs ötletem, azt majd a HQ-szakértők megideologizálják.
Nekem Riwall PRB 510 van. Tavaly vettem. Szintén ennyi használatra. Eddig nem panaszkodom.Télen benne hagytam egy kis benzint(öregszem) tavasszal egyből indult. Hogy meddig fog menni? Azt a jóisten tudja. Kinai, de kissé igényesebb mint az átlag piacos termékek. Ha azt nézem, hogy évente 2-3 esetleg 4 alkalommal bérelni, vagy kunyizni kellene, akkor megérte. 45 rugó volt. És a 2+2 év gari is mellette szólt.
Tavasszal vettem egy 545 Rx-et. Ma tisztítottam meg és vettem észre, hogy a kompresszió szelepnél tiszta olajos trutyis. Mitől van? Meg a légszűrőjébe is belefolyt a benzin. egy kis csíkban.
1:40 olaj, 100 as benzin.
Használom fenyőben, gyümölcsfák körül, és ha alacsonyabb fordulaton használom vibrál a feje. árokparton, ablak alatt akadályokat kerülgetve sem megy full gázon.
Egyszer használtam az elején és visszamentem megkérdeztem, boltban egyből az eladó azt mondta, hogy biztos kapott egy ütést. Hát persze, hogy kap ha lekoppintom a fejet, hogy jöjjön ki damil. Meg szorul a damilfej vagyis a szöghajtás alapból olyan volt.
Van egy makita 2002 es fűkaszám még mindig jó, nem rezonál a feje, lehet vele alacsonyabb gázon dolgozni. Most kapott egy új dugattyút meg gyűrűt, meg karburátor tömítéseket....
Ez mind szépen hangzik, csak akkor azt magyarázd meg, hogy hogyan léteztek pl láncfűrészek mielőtt szintetikus olajak lettek volna? Hogyan mehetett eddig kb 30-35 évet a Stihl 56-osom a nagyjóisten tudja milyen olajakkal? Mert az erdészetek anno az átkosban nemigen nézték mi kerül bele, de meg nem is volt csak ÁFOR olaj. Apósomnál szintúgy, ami olcsó volt. Mióta megörököltem azóta került bele PIROS !!! stihl olaj. És megy. De megnyugtatlak, a 11 éves 170-ben is az volt, van. Majd ha kifogy átállok. No nem azért, mert itt bárki is meggyőzött volna a piros stihl olaj ördögtől valóságáról, hanem mert a zöldtől nem füstöl úgy és nem annyira büdös. Ennyi.
Mire iratkozzal fel? Egy gép kereskedő/ szervizeének fingja nincs melyik olaj lehet zöld, vagy hogy a gyanta a bioadalék válik ki az öreg benzinből. Ez a video arról szól, hogy minél többen kommenteljék, mert a YouTube az eloresorolasnal nézi. Neked ezek új és hasznos infók. Nézd csak! De a fotelben több nem leszel tőle.
Vicces, hogy több értelem van ebben a videóban, meg néhány alatta lévő kommentben, mint itt sokszor hetek alatt. :)
"Én a vásárlókat is ismerem. :) A legtöbb garanciális ügyintézés a rossz, vagy olajhiányos üzemeltetés ( elfelejti beletenni) miatt van, illetve a nem szakszerű kezelés, használat miatt."
Szerintem ennek a mondatnak több értéke van, mint a Rőth Sanyi eddigi összes hozzászólásának. :D (bocs, de így gondolom)
A hordatagoknak ajánlott feliratkozni! Talán, ragad rájuk valami. :D
A vasútnál láttam egy teljesen benőtt sínpár kiszabadítását; ott is úgy oldották meg, hogy ment az egyikük elöl, alul lecsupaszított mindent damillal, amit lehetett és elért (áttekinthetőség...), másikuk meg vagy a nyomában, vagy amikor az első félreállt, jól kiherélte a maradékot valamilyen koronggal, ahogy te is írod. Igaz, ott azért sűrűn akadtak karvastagságú, több méteres "sarjadékok", nagyjából térdig botladoztak az aljában, viszont haladtak, ahogy kell. De az ugye egy brigád volt, nem egyetlen ember, nekik még arra is jutott a létszámból, hogy a nagyobb darabokat elvonszolja... És még így is lehetett csattanásokat meg káromkodást hallani!
Az ilyen terepre szokták felénk vonogatni a vállukat, és azt mondani: "A kitartás vágja le:(". Hát az bizony kell...
Amit nem visz el a 3-as damil, arra már Scarlett-tel, vagy Maxi-val támadok. Sokszor nem tudni, mi van a gazban, tuskó, vagy esetleg kő. Az a háromágút megfogná, és így esetleg vinné a szöghajtást...:(( A 343-ra ez több, mint 60. Ha meg csak a damil szakad, vagy a körfűrészlapot nyalja le... Nem tetszik, de van ilyen. Vadiúj fűrészláncomat is csupaszította már le kovácsolt 200-as szög. Fájt, de az mégis csak egy lánc. Itt ugyanez a helyzet.
Hát azért vannak benne 2-3 centi vastagok is,, meg tele van fa gyökérrel, az kurvára szaggatja a damilt. Ma pl azt csináltam, hogy megkerestem az akácokat és azt vagdostam ki, a többire megy a damil...csináltam megint videót. Ez kicsit hosszabb, de legalább szar se látszik rajta....
Milyen vastag akác az, hogy nem viszi a damil? Én ceruzánál vastagabb fákat simán vágom a 3-as damillal... métesnél nagyobb ecetfákat meg bodzát is... Mondjuk amit eddig nem sikerült levágni, az már feladja a leckét, ebben a nagy melegben már nagyon szívós a fás része, hát marad 1-2 nyúzott pásztorbot...
Ne sajnáltasd magad. Nem az a probléma, ha valaki indulatból ilyesmiket vág a fejedhez, hanem ha igaza van. Vagy ha nem is lenne, de kiprovokálod...
A magas cellulóztartalmú szaporítószervvel bíró igavonó valóban alpári megszólítás volt, nincs rá felmentés. A "hülye" már egyáltalán nem az, és a leírtak egyik fele sajnálatos módon mindannyiunkra vonatkozik -az még máig nem eldöntött, hogy ez jó-e vagy nem, pedig fontos, mert nagyon sokan kifejezetten ebből élnek:(-, de a másik feléért nincs mit szabadkoznom, azért bejelentkeztél.
Sajnos, ez az a szintű sötétség, amivel már felesleges foglalkozni... mert te már így maradsz. :( Viszont az a jóhír, hogy úgy tűnik megtaláltad a helyed a világban. Itt isszák a szavaidat! :)
Ma voltam olajért egy közeli Makita boltban és a tulaj adott egy Stiga prospektust. Felhívta a figyelmem, hogy a márka egyre jobban jön fel és szerinte minőségben felveszi a versenyt a Huqarnával.
Nem mondtam neki, hogy fűkasza vásárlás előtt állok tehát a véleményét spontán közölte velem, ráadásul Makitás létére.
Mindezt azért írtam le, hogy kérjem az ítéleteteket a véleményéről.
A prospektusban szerepel többek közt egy SBC 656 DX 179 ezer Ft-ért, ami hasonló azokhoz a HQ típusokhoz, melyek közül választani szeretnék, de kb.50-60000 Ft.-al olcsóbb.
Szeretném kérni a véleményeteket, különösen a két gép közti különbségekről, már akinek van összehasonlítási tapasztalata.
Igen, most jön az a rész. Ezt megjósolta neked valaki, vagy tényleg ráhibáztál volna? Aligha, inkább az előbbi...
Na ide figyelj te fatökű barom.
Sokéves fórumos múltamban soha, senkivel nem mentem le a személyes szemétkedés szintjére, veled megteszem ezt a szívességet - mert veheted annak, hogy ezek után egyáltalán válaszra méltatlak.
Te pocskondiázol itt le mindenkit, olyanokat is, akik évtizedekkel előbb többet tudtak a munkáról -azon belül akár a kaszálásról is-, mint amit a megnyilvánulásaid alapján te valaha is fogsz tudni róla és a világ összes többi dolgáról együttvéve. Másnak melletted nem lehet véleménye, ismerete, tanácsa, ötlete, nem is morfondírozhat vagy találgathat, ha pedig kérdez, akkor az ökörség. Úgy általában a gondolatokat nehezen tűröd - ez volt a legnagyobb csalódásom, de ez egyáltalán ne is érdekeljen.
Hogy pedig kinek mi a viszonya a kemény munkához - hát, attól tartok, nem tartozol azok közé, akik valaha is fontosnak érezték azt vállon felül is, nem csak kizárólagosan a két lapát tenyerükkel. Pedig jól is jöhetett volna neked, ha nem így lett volna, és a miértek legalább fele annyira lekötöttek volna, hogy a hogyanokat később ne csak az izmaid tudják. Akkor ezek a sorok vsz soha nem kerültek volna megfogalmazásra, valamint a tiéid is lényegesen fésültebbek, de legalábbis átgondoltabbak lennének. Ha már egyszer ragaszkodsz annak kifejezésére, ami az eszedbe jut, ne csak a réten tudj rendet vágni, arra egy öntudatlan gép is képes.
Vannak dolgok, amikhez nyilvánvalóan értesz - megtanultad vagy kitapasztaltad, mert rákényszerített az élet. Aztán vannak dolgok, amikhez ugyanilyen nyilvánvalóan tökkelütött hülye vagy - néha kellemetlen, amikor ráébredsz, hogy léteznek ilyesmik is, ráadásul sokaknak nem is idegenek, ellentétben veled. Eddig nem is lenne baj, igen sokan vagyunk így.
Ám aztán vannak még olyan dolgok is, amikről azt hiszed, hogy érted-tudod, miközben jó esetben is csak félhülye vagy hozzájuk, de mástól el nem tűrnéd a legenyhébb ellentmondást sem - mert te ugye érted-tudod és kész, érvelned is felesleges. Az ilyen-olyan humort és az iróniát, de az emberi hangot sem akarod felismerni, legegyszerűbb b@szogatni a másikat, sértőn személyeskedni.
EZ a trollkodás.
És a trollok laposztására magasról sz@rok; a Gypsyvel folytatott polémiádba pedig csakis a magam nevében szóltam bele, emiatt sem Gypsy, sem a te engedélyedhez semmilyen protokoll vagy szokásrend nem köt. A többit Gypsy majd lerendezi veled a maga módján, ha úgy tartaná helyesnek.
ON
Tudjátok be ezt egy napszúrásnak, kint felejtődött a fotel a napon...
(Ajajj, most jön az a rész, hogy TE fogod megmodani nekem a magadét? :P )
Látod, ebből is látszik, meg az előzőből is, hogy életedben nem dolgoztál keményen. Viszont itt okoskodsz, hogy mit és hogyan kéne.
Ezt nevezik fotelkaszásnak. Nem sértés, tény. ;)
Az meg kicsit fura, hogy a Gypsy-vel beszélek, (neked meg ugye nem osztottam lapot) te meg többesszámba beszélsz magatokról. Nem is tudtam, hogy a trollkodás csoportos tevékenység lett. :) Milyen néven futottok?
Á, dehogyis beszólások, inkább ahogy írod, erőltetett poénok és kötekedések, kifejezetten ellened irányítva:D Direkt élvezzük, hogy ha sikerül felbosszantanunk ezzel-azzal...
Csak arra céloztam, hogy a holmik többsége nem elvágólag, párhuzamosan stb. áll, hanem ahogy éppen összezötykölődtek (de ha nem így történt volna, akkor még súlyosabb, mert akkor te raktad be őket így!). Rendetlen vagy; munka után igazán szánhatnál rá időt, hogy tisztán, rendben hagyd magad után a szerszámokat és a környezeted, de te... Jó hogy nem azzal a gyenge kifogással jössz, hogy ne mán, fáradtan... Erre nincs mentség! :D
Látom, átlátszó (plexi...) arcpajzsot is használsz - hogy bírod ebben az időben?
Köszönöm (legalább a magam nevében...). Én a rézgálictól eltekintve valahogy nehezen jegyzem meg ezeket a fantázianeveket, tehát az ilyen tudást-ötleteket lementegetem:D
Jó is az, de a géppel kerülik a hepehupás, köves helyeket, vagy beállnak egy húsz-harminc centis magasságra. Mondjuk onnantól már jóval kezelhetőbb (meg jöhet rá a gyomirtó is), de egy ilyen helyen nyugodtan meglapulhatnak a gödrök, púpok. Dózer, az igen:D
Legyünk jóindulatúak, biztosan volt alapos okuk arra, hogy miért erre fanyalodtak az egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb megoldások helyett. Én a nádast a kert végében pl. legszívesebben lelocsolnám napalmmal és felgyújtanám:D
Valami nagyon hasonló indáit vagyok kénytelen mindig visszavágni a kertben, de... A miénk is ekkora, színre-levélzetre is valami ilyesmi, és szintén beterít mindent, fut, mit az állat - ám még szottyosra éretten is savanyú, mint a rosseb. Olyan, mint a tavaszi őszibarack; a vadszeder ízét-zamatát ugyan meg sem közelíti, és bár ötször nagyobb, és legalább van:( Tisztára szupermarkec-termék. Lehet, hogy hibás példány?
Az a gyerek igen jó irányba fejlődik, ami az ízlését (ízlelését) illeti. Te meg újabb nevelési eszközre bukkantál... :D
Gondoltam, hogy az átláthatóság miatt kell lenyomni a növényzetet, mert más nem indokolná, hogy ne valami harci permettel menjenek neki, ami olcsóbb, gyorsabb és messze könnyebb is lett volna. Az elszáradt susnya is susnya...
Tudod mit, állati rusnya az egész. Alighanem dolgozni kell velük, bár nehezen hihető; csupa kosz, zaj, sok piszmogás előtte, közben és utána is, a melegről, kullancsokról-szúnyogokról és költségekről még nem is szólva - ki akarhat ilyet magának? Aztán meg jövünk mi, és jól beszólunk... Hát élet ez? :D
Számon kérte marajtam a gyerek, hogy hol a szeder, nem voltam ma kaszálni, holnap viszek egy bazi nagy dobozt és tele szedem. Az hogy a cucc nincs ledarálva, csak kidöntve meg nem zavar. A lényeg, hogy a cölöpözőknek ne kelljen a susnyásban mászkálni, minden normálisan lássanak. Akartam csinálni egy faintos time elapse videót, de egyrészt túl rövid időzítést választottam, másrészt meg elzavart az eső:
En csak fotelkaszas vagyok, de ezt mindenkeppen traktorral, nagy geppel csinaltatnam meg. Tolem nem messze megy egy tavvezetek, idonkent kitakaritjak az aljat (5-10 evente). Egeszen vastag fakat, bokrokat, szuzmariat, mindent kitakarit egy traktor, egy menetben. Ide nem kellene ilyen kulonleges terminator.
viszi a glifozát a deréknál magasabb akácsarjakat is, csak erdészeti cserjeírtó dózissal (3%) kell használni, magas nitrogén tartalmú, jó vízoldékonyságú műtrágyával ( Mikramid, vagy folyékony Nikrol, Nitrosol stb) lehet még gyorsítani a hatást.
Akácosnak vas; amennyit látok belőle, az egy mulcskésnek nem kihívás, de figyelni kell az aljánál -úgy gondolom, ez lenne benne a legfárasztóbb-, ezt a méretet még zsebbe tömhetővé aprítja... A sima kés is jó lenne, de vélhetően annyira sem haladós (bár ahogy bemutatták, az a "kenyérvágós" vsz nem jönne zavarba, de utána szetheted kévébe a kisfát:D). Sztem pont az a "maradék" ritkás gezemice a nagyobb feladat. Ha valamit utáltam csinálni, az a kőzúzalékos útszéle, na és árokpart a kéttucat kórójával, ez meg szinte nem is áll másból.
Ja, és ha leülnél egy kicsit árnyékba, látom, túrázni is kell:( Hűvosebb időben semmi gond, de ilyenkor ez nem az az álommeló - részvétem! Sztem hamar rákényszerít majd az optimális megoldásokra, nemigen lesz kérdésed, mire végzel...
Mondtam már, hogy a szedret még mindig irigylem?:D
Le van fújva, viszont a deréknál magasabb sarjakat már nem viszi ki a Glialka. A terület így néz ki:
A különböző növény fajták foltokban vannak benne. Az a baj a damillal, hogy az elszáradt gaz között ott vannak a kisebb akác sarjak és ha azt elkapom a 2,7-es kocka is szakad. Most azt találtam ki, hogy a szemmel látható akácos részeket letúrom késsel, a maradékot megpróbálom damillal.
Ha FS490-nel eddig tartott 800 nm, valamit nem jól csináltál. A kérdésed nem értem, hova le? Nálunk a pincében se bolt, se tehén. A második kérdésesre: most értem haza a munkahelyemről, bár tudod 64 évesen akár a seggemen is ülhetnék. Amit nem kérdeztél csak sunyin célozgattál, már NEM kaszálok egész nap két éve. Azt a fiamék teszik. És igen, ők is jól vannak, lassan hazaérnek.
De ha egyszer kaszálást kértek, nem gyomirtózást:(
Mert amúgy igazad van... És mintha azt is írta volna a "gyomügyi megbízott", hogy a későbbiekben vegyszerekhez fognak folyamodni - nem is csodálom, egy napelemfarm közepén nem túl jó ötlet köveket röptetni, ezerrel porolni.
Gondolom, valamiért nem lehetett letúratni az egészet, pedig nekem első ránézésre a dózer jutott az eszembe:D
Szerintem is damil, sima hármas megteszi. Azért sima, mert fogyni fog rendesen, és jóval olcsóbb, mint a szögletes alusok - amelyek ugyanúgy fogynának:(. Szállal a kövekig kivereted, csak arra kell ügyelni, hogy senki ne legyen a közelben. Nem vasnak való vidék az ilyen...
Koppintás: valami nem köves helyen, kár lenne a fejért... Ha nincs ilyen, akár kézzel is kellhet adagolni. A vasúti töltésen egy darabka deszkával rohangált egy gyereklány, amikor kiabáltak neki:D, vsz azoknak még a sima betont is megtilthatta a főnökük...
Gondolom, foltokban vannak ilyen részek, közöttük meg a bivalybúvóhelyek. Én beosztanám; először az ilyesmiket damillal, aztán amihez már nem elég, azt vassal. Ha kimaradna valami, úgyis föltűnne:D
Most vágtam, 4 tank, kb. 800 m2, 3 as damil, (a nem létező) Fs 490-el, derékig érő sűrű fű. Idén először vágva. Ez volt a SZEGÉLYE!
(+ 1 tank fűrészelés, gallyazás) Majd mehetek vissza traktorral, 6000 m2-t levágni, ami idén már 2 szer volt vágva. Meg lesz egy kb 150 m es sövény mindkét oldala és teteje.
És TE mit csináltál mostanában, Főnök? Lementél a boltba tejért? :)
Ez nem az o terulete, funyirasra nem jo valasztas. A ko a kisebb dond, azt ellovi, de inkabb a suru, erosebb, kemenyebb gaz, a fas sarjak valok neki, amivel mar mas szerszam nem bir. A kep alapjan ezt elviszi a damil is.
No name, utangyartott olcso 3 agu a parasztboltbol. Pont annyit bir, mint a tobbi pedigres, sok penzert. De mindenek elott a pusztitovas, rekultivacios munkara. Az is olcso, de sokkal hatekonyabb a lapos 3 agunal.
Egészségetekre! Olyan gusztusos, csorog a nyálam... Függő lennék?:D (Köszönöm a fotót!)
Zivatar itt is volt, akkora cseppekkel jött, hogy először jégnek gondoltam. Egy pillanat alatt szétáztam, szerencsére ez csak az udvarunkon történt:D
A "gyári" kések nekem nem érződtek jelentősen jobbnak, mint a néha harmadárú utángyártottak - ebből a szempontból indokolatlannak érzek ekkora árkülönbségeket. Pedig nyúzom őket (ez a Ratioparts elég stabil minőséget kínál, a fűnyíróra vett kés pedig kifejezetten jobb is lett, mint az "eredeti" Al-Ko, pedig mindkettő Kínában készül, ugye...). Hogy melyik a legalkalmasabb ahhoz, amit ki kell irtanod, innen meg nem mondhatom, de én már régóta ténynek tekintem, hogy a "bozótálló" mulcskéseket nehéz meghaladni, akár két-, akár háromágúak. Feltéve persze, hogy a gép is bírja,
Damilból a 3-as is szakad, meg szemetel mint a rosseb.Vastagabbhoz másik fej passzolna. Van ahol embermagas az aranyvessző. Akácsarj is akad bőven, az ujjnyit se kell kerülgetni. A késsel fexik kérdés nélkül. Ahol marketinges a dolog pl.lucerna, lehetne 5-5 centivel hosszabb a kés, de így is vígan harap 10 centi felett.
Ja, biztos lehet ezt jó vastag damillal is, főleg helikopterezve, de ha van vas... Ott kéne lenni, addig meg nem mondod, mi lenne az igazi. De ha már rákészültél a damilra, ugye a franc se cserélgeti, legfeljebb ha az Istennek se akar haladni.
...és ha már ott vagy, segíthecc is s51es-nek, onnantól lenne igazán haladós:D
Vassal is ugyanúgy kell pörgetni, mint damillal, de mivel jelentősen kisebb a légellenállása, kevesebb gázzal is elérheted a megkívánt fordulatot. Ergo könnyebben túl is pörgetheted, amiből azért nem szabad rendszert csinálni. Igazából fülre is hallod; annyi gázt adj neki, hogy a változó terhelések esetén is nagyjából maradjon az üzemi -tehát nem félgázos!- fordulaton. A gépnek is jobb, mert nem válik a hűtése elégtelenné az alacsony fordulat miatt. Sztem eddig is így csinálhattad, ezzel a géppel sem kell másként.
A "bejáratásról" is annyit írnak a gyártók, hogy használd, ahogy egyébként is tennéd, de ne terheld túl, és időnként -mondjuk egy tank alatt két-háromszor- hagyd "pihenni", de leállítás előtt menjen még kicsit alapjáraton is (a hősokk elkerülése végett).
Vagyis ne pörgesd terhelelenül, de ne is rohanj bele a legsűrejébe vassal sem, ahol már teljes gáznál is alíg bír forogni...
Nemtom jeleztem-e, hogy a szedret irigylem? :D Nekem csak az a kitenyésztett, hatalmas szemű, de annál savanyúbb izé terjeng szanaszét a kertben, cukor nélkül élvezhetetlen, és még szederíze sincs... Még a poloskák is kerülik. A vadszeder meg valahogy elkerült engemet az idén.
Minek köllött ilyen "kaszát" kitaláni... Motor meg damil meg haladás, hogyne... Mennyivel eccerűbb lenne azt vitatni, hogy milyen a jó gotthárdi vas hossza vagy görbülettye, a nyelinek meg milyen fábul köll lennie, hogy szép fényes legyen majd az izzadt tenyeredtül:D Meg hogy a síncsavarból hogy csinálj jó üllőt kalapáláshoz...
Pakolásztam, és megtaláltam a kaszakőtartót. Valódi tehénszarv, övre akasztható. Mit mondjak, picit elszorult a torkom.
Azt elfelejtettem kérdezni, de mondjuk elég logikus, hogy a késsel nem full gázon kell dolgozni ugye? Én olyan fél-háromnegyed gáz között próbáltam stabilan tartani a fordulatot, la láttam hogy kell a kraft, csak akkor húztam neki egy kicsit jobban. Ja és a szeder érett, kajáltam is befelé. Majd csinálok videót is.
Na most ha "normális", neki megfelelő géppel a megfelelő munkafordulaton, nem félgőzzel vereted vele, akkor a nem kapkodós-kiugrós, nyugodtabb járásával mi történik? Marad ugyanaz, és kicsit megint jobban dolgozik, mint a másik? :D
Tudom. Tapasztalatból, dűlőút-széli lícióbokrokon kigyakorolva, 3Le-vel. Amikor is a kétágú Stihl mulcskést használva siralmas volt a haladás (mint az ürge, hun megugrott, hun megállt...), a háromágú bozótkés, amit a géphez adtak anno, no az meg egyszerűen elterelte maga elől a felét, kötegben. Akiknek nem lett volna még "szerencséje" ehhez a növényhez fűkaszával a kezében, csak annyit, hogy egy rohadtul lenge, szívós, nagyon változatos vastagságú és hosszúságú ág- és szálszövevény az egész, és ha megérte a tízéves kort, tele van szárazzal is. Ha a vadrózsának nem lenne tüskéje, emellett fel sem merülne a neve. A vadaknak és gyerekeknek isteni búvóhely, bogyója állítólag csodaszer, mint növényt én is szeretem - de csak ha nem irtani kell...
(A videót látva inkább azon morfondíroztam, hogy ha valódi összevetést készítenék, akkor két egyforma géppel, azonos jellegű dudvával illenék próbálkoznom. Csak úgy, a hitelesség kedvéért... Mondjuk a vastag, földközeli csonkokat sem veretném vele, ezt bármilyen késsel kérdéses és veszélyes ötletnek tartom. Vastagabb ágnak sem rohannék vele - de azt lecsupaszolni már jó:D. Ezekhez fűrészlap kell, jobb a munkának és a gépnek is, de ez szigorúan magánvélemény...)
Őszintén szólva, amikor anno megvettem (az elsőt, ráadásul itt a fórumon hívták fel rá lankadó figyelmem...), még szkeptikus voltam én is, de úgy voltam vele, hogy (a többihez képest) ennyiért egy próbát megér, mert annyira rossz azért nem lehet. Mára viszont úgy vagyok vele, hogy kétágút többé én rá nem rakok a gépre, az hétszentség, mert nekem az túl macsó; egy ilyen fotelkaszásnak megteszi ez a soft kivitelű biztonsági, nagypapás kés is. Utóvégre ez illik hozzám, nem való már nekem a versenysport.
Komolyan beszélek. Gyenge géppel, kisebb fordulaton (vagyis nem rendeltetésnek megfelelően) használva kicsit jobban is dolgozik mint a másik és nyugodtabb járású, nem az a kapkodós, kiugrós fajta mint a kétágú. Ugyan a kínai gyártású Ratioparts nem egy Stihl, de talán már nem a veszélyes fajta. Az árát mindenképp megéri.
( A profik meg úgyis tudják, hogy mit kell venni, mire kell rakni és hogyan kell használni. :) )
A formájából valóban az adódik, hogy a tömegközéppontja bármely állásban nagyjából a felfogató középrész síkjában lesz - ez igen szerencsés abból a szempontból, hogy az élek egyetlen pontja sem kerül túl távol ettől a síktól, ergo az ütközéskor képződő, a síkból kiforgatni igyekvő erők karja is jóval kisebb, mint a sima mulcskéseknél, derékszögű élekkel.
Viszont ebből nem következik, hogy felfelé vagy lefelé nézzenek a szárnyak. Ez a józan észből adódik:D
Nem hiszem, hogy van olyan hulye ember, aki a nokedlit visszafele akarja tomkodni a nokedliszaggatoba. Ennek a szerszamnak egyfele felfogatasi modja van, jelolt forgasi irannyal. Nem szimmetrikus, csak egyik oldalon van ele. Ha megis forditva szerelned fel, mert elotte lenyaltal 3 LSD belyeget, akkor a fokaval elore forgna.
Ezert tartom problemasnak, ha olyasmirol osztjatok az eszt, amirol fogalmatok sincs.
Kíváncsi lettem volna a negatív véleményekre -ugye e tárgyban ezek lennének a hasznosak-, de spanyolul (portugálul?), franciául meg még másfajta torokbetegségek ihlette nyelveken van csak. Az egyetlen angol, amit érthettem, sajnos nem mérvadó: "Eats undergrowth, and battery"
Ja, ha valaki akkus géppel akar egy olyan vasat használni, aminek saccom szerint 3HP-nál kezdődik az élete... De még ő is dicséri azt, amit művelni képes!
Aki nem óhajt veszkődni az értékelések olvasgatásával: a vélemények egybeesnek a névadásunkkal. Biztos van ennél jobb is, de nem sok:D És említette valaki (kormos?) az egyensúlyt: sérülés esetén jóval kisebb balanszproblémái vannak a harmadik ág révén, mint a kétágúaknak - ez tehát egy független felhasználói tapasztalat:D
Ahogy írták: ha szembejönne valami jobb szarv, esetleg egy komplett rezgéscsillapító elefogadható áron, simán szereld át. A garancia lejárta után, persze... Ha a motor tovább okoskodna, szakszerviz, ugyancsak a garancia miatt. A leállás utáni soxori indítás vsz azért kellett, mert túlszívta magát a kicsike, ki kellett ürülnie - ez előfordulhat. Nem szokott ezekkel gond lenni, sőt, de az elején jobb a "hivatalos" utat járni.
A szarv elforgathatósága kétélű dolog; ha lehetne is, vannak sokan, akik eleve nem nagyon élnek vele, mert azt tapasztalták, hogy egy idő után kopik annyit a csőbefogás, hogy már nem szorít eléggé, elforoghat a cső. Persze ha a kaszát a kocsi hátsó traktusában kell szállítgatni, biztosan jobban fér glédába hajtogatva, de pl. tetőcsomagtartón pont jobb, ha röndösen körösztbe áll:).
Nekem anno nagyon furcsa volt, amikor találkoztam a két, jobbos-balos darabból álló szarvval, mert egyetlen csőből hajlítotton szocializálódtam. Nem is nagyon értettem a dolgot - ez ugyan nem egy bicikli, de ahogy arra sem tudnám elképzelni ezt a felezett dolgot, ezt is nehezen tudom békésen elfogadni. Végül is sokak használják baj nélkül, úgy hogy nincs igazam:D, de vsz több mellette a gazdaságossági érv, mint a műszaki...
Hát valamilyen mulcsozó vas -ahogy már az elején is említettük a terep láttán- köllhet, de azzal (vsz tudod...) másként kell dolgozni, főleg az átok köves részeken. A damil is nagyot tud lőni, de annál legfeljebb a szál rövidülhet pár centivel, a vas meg sajna jól ki is csorbul... Viszont ahogy a kés nem, a mulcsvas sem fog beléptetni a zöld pártba, és persze nem csak szederben, de minden sűrű, szívós gazban haladósabb lehet, mint a másik. Ja tényleg, terem is a szeder? Én imádom, egy marék akár szomjoltásra is megteszi:D.
A T45 egy príma fej. A 2.7-es négyszögletes(!) szálnál azért vedd figyelembe, hogy az a damil majdnem 3.9mm legnagyobb szélességű, és az már nagyon nem lötyög semmilyen fejen sem a szemben, ahol ráadásul viszonylag meredek szögben meg is törik; ha éppen úgy fordul le a csévéről, akár szorulhat is! A fej rugója ezért nemigen fog hozzá kigyengülni:D, de a fullgázos adagolás segíthet.
Érdeklődtem már korábban kaszával kapcsolatban, azóta megnéztem párat a boltban és átgondoltam mire is kellene. Kezdek leadni a 2-3le-s kínai gépekről, sok márkáról jókat hallani, de kínai minden kerti szerszámom és lehet kaszából már inkább egy minőségit vennék, aztán a többiből is ahogy beadják az unalmast. Édesapámmal közösen vennénk így a keret is bővült rá.
Néhány kiszemeltem lett a keresgélés után HUSQVARNA-128R, STIHL fs 55 és egy japán Maruyama BC2300H-RS. Eszem az első kettőre hallgatna, de a szívem nagyon japán párti és hiszem, hogy minden ami japán az csakis jó lehet.
Beszéljetek le vagy rá valamelyikre:)
Már csak fű vagy szegély vágásra esetleg kisebb gazos területre (max 30-40cm-t) kellene nyírni ha sógor megkér.
kormány, rezgés : ugyanez, segítettem rajta egy levedlett RX tubus részletével (2e Ft). Aarról is van kép valahol.
A hámra ugyanezt írtam volna, sokáig azzal használtam, de mivel olcsón megtalált egy XT, ki kellett próbálnom :)
A bejáratós beállításon azt hiszem anno én is állítottam, azóta egyszer megnéztem a gyertyát, jó volt, azóta se piszkáltam. Szerintem direkt állítják kövérre, nehogy megsüsse a hüle juzer.
Akkor segitek, Nemetorszag nem Ukrajnaban van, de meg csak nem is Kinaban.
Hasznaltad mar ezt a szerszamot, van vele szemelyes tapasztalatod, vagy csak ugy az elkepzeleseid alapjan irtal rola velemenyt? Tudod, ezek konkret kerdesek, persze valaszkent irhatsz a noi egyegyenjogusagrol, vagy a klimavaltozasrol is, az a te dolgod.
Megpróbálom össze szedni a tapasztalatokat pro és kontra:
1. motor: bármilyen hihetetlen, erről tudok a legkevesebbet mondani. Egyrészt már a bejáratás 2.3. tankjánál is váltpzott, simult a gép, másrészt meg szerintem nem jól van beállítva, mert melegen, ha alapjáraton pötyög a gép és húzok egy tövig gázt, akkor hörög. Az első tanknál csak pisztolyozva pörgött fel, később a jelenség szinte teljesen megszűnt, de azért majd megnézetem. Pl. az első tanknál volt hogy spontán alapjáratról lefulladt és kellet vagy 15-öt húznom, mire beindult. Először a rajta lévő 2,4-es damillal kerestem marketing füvet, aztán a 3. tanknál átváltottam 2,7-es kocka damilra, majd késre. Megállapítottam, hogy nekem erre a pályára a gyári 3 élű kés a tuti, mindent is vitt, mint a szart (kicsit a vadszederrel kínlódtam, arra jó lett volna a mulcsozó). Úgyhogy a motorra nem tudok még mit mondani, indulni indult könnyen, késsel meg kb félgázon dolgoztam, komolyabb terhelést csak a 2,7-es damilnál kapott.
2. ergonómia: Azt kell hogy mondjam, ebben a gagyi hámban kellemesen csalódtam. kb 3-4 órát dolgoztam a géppel és nem fájt a derekam, sem a hátam. Nem is értem. A gépet abszolút nem éreztem nehéznek, de majd reflektálok egy egész napos munka után. A kormány elég ratyi. Eleve csavaros felfogatás, minden állításhoz szerszám kell, két db cső az egész és nekem a bal oldali rövid. Ugyebár hezitáltam a 755 Master, meg e között a gép között, annak a kormánya jobban tetszik (meg ugye azt szállítás közben el lehet forgatni)
3. rezgés: sokkal jobb a rezgés csillapítása mint egy kínai szarnak, de azért a damil után szaladgáltak a hangyák az újjaim alatt.
4. szórásvédő: be fogok szerezni egy hegesztő kötényt, vagy valami ilyesmit. Eddig kantáros nadrágban kaszáltam, most a meleg miatt sima nadrágban, de úgy verte a hasamra a cuccot, hogy az első tank után a 30 fokban fel kellett vennem a felsőjét a ruhának, még a nyakam is tele volt minden szarral. természetesen használok rácsos arcvédőt, de éreztem a homlokomon is a cuccot. Szóval a szórásvédő ebből a szempontból elég szar. A késhez levettem az alját, ez a csatos megoldás viszont nagyon jó és késnél abszolút nem volt útban, szóval így nézve meg nagyon jó.
5. Damílfej: T45 van hozzá. A gyári damillal jól dolgozott. Amikor az elfogyott, 2,7-es négyszög alukevert Terminator damilt tettem be. Egyszer volt csak a kivezetőnél szakadásom és nem is égett bele, de nekem néha épp hogy nehezen adta a damilt. Ez is gog mag gondolom javulni, ha picit gyengül a rugó, összességében egy minőségi cucc. Könnyű tölteni (le is mondatm a gyorstöltős fejekről).
Összességében egy erős, masszív gép. Korai róla még bármit mondani, egyenlőre még vegyesek az érzéseim. Ha végeztem ezzel a nagy melóval (1,3 hektár), már többet tudok mondani.
Ezt azert nem a kinai demokraciaban talaltak fel, es nem is ott keszitettek, vagy valami ukran garazsban. Termeszetesen a te dolgod, hogy mit hasznalsz, es mit nem, csak nekem visszatetszo, ha ugy ervelsz valami ellen, vagy mellett, hogy meg nem volt a kezedben, foleg ugy, hogy nem probaltad. Ez egy olyan eszkoz, amit, ha a kezedbe viszel, amikor kicsomagolod, egybol latod es erzed, hogy hoppacska. Tudom, a hoppacska nem a muszaki emberek szakkifejezese, de szerencsere en egy fotelkaszas vagyok.
Hidd el, nem véletlen a "lelkendezésünk"; a kétágúnál messze jobb, nehezebb megakasztani, a háromágú már közelíti... Amúgy persze hogy apróbbra vág, ez is a harmadik ág meglétéből fakad.
A profikat említetted, sztem lehet arra észérvet találni, hogy miért inkább a kétágút választják. Hacsak nem kifejezetten a legelvetemültebb dzsindzsára szakosodtak, ahol elkerülhetetlenül a kaszaválaszték erőbajnokait kénytelenek használni (pl. erdészek stb.), akkor a "kisebb", 2.7-3.3Le-s gépkészlet a jellemző rájuk (sőt, egyre többet látok csapatoknál kisebb, 2.2-2.4-es gépet, gyakran rezgéscsillapítás nélkülieket is!), amivel azért simán lehet még boldogulni az "átlagos" szörnyűségekben a kétkarúval, és a simább esetekben nem kell 10-12kg-os drága gépekkel rohangászniuk a marketingfűben - ahol azok feleslegesek, és hát arányában ebből a munkából van több.
Ez csak merő találgatás, könnyen lehet, hogy semmi ilyen meggondolással nem is élnek, egyszerűen mennek a bejárt úton - korrektül nyilván csak több profi társaság elmondásaiból tudnánk meg az okokat.
Ez a harmadik kar bármelyik kivitelnél megkívánja a teljesítményt, igényli a lovakat. Sztem ezzel együtt is haladósabb még a 3Le körüli gépekkel is, mint a kétágú, ezt Sanyival együtt igazolom...
Lentebb nem valaszoltal, hogy hasznaltal-e mar ilyen szerszamot. Az ilyen, a haromagu, hajlitott mulcsozokesre vonatkozott. Nem hasznaltad, de megszakertetted, hogy miert nem jo.
Most láttam egy videót, de szerintem nem kap ez úgy bele az anyagba mint a kétágú Stihl. Apróbra vágja, de sokat pörög terhelés nélkül. Az egyenes 3 ágú és a 2 ágú mulcskés közé tenném. (Valószínűleg nem véletlen, hogy a profiknál kizárólag 2 ágút látni.)
Én direkt nem az egyenes szárú, 90 fokos élű változatot választottam, hanem azt, aminek a szárai egy kicsit visszahajlanak, aminél a (45 fokos) vágóélek közepe nagyjából a befogatás síkjába esik. Így a legkisebb a képzeletbeli tárcsasíkon kívüli (tengelygörbítő:D) visszahatás, ami a mulcskések átka, és az egésznek a tömegközéppontja is valahol a szorítócsavar vastagságán belülre kerül. Volt időm filózni, neten rendeltem:D
Hanem a szórásvédő tényleg útban van ennek is, annak is, sőt, az enyémnél talán jobban. A sima fűnyíráshoz való nem az igazi hozzájuk, mert messze többet tud harapni mindkettő, mint ami az alá még elfér. Félni tényleg nem a repülő nyesedéktől, hanem az egyéb, nem gazba való dolgoktól kell.
Mindegy, akármelyiket is veszed - a háromágú mindenképpen jobb a kétágúnál, ha a gép bírja szusszal (az ódákat, melyek egyébként kétágú 90 fokosról átállás után születtek, most nem ismételném; vissza lehet keresni "pusztítóvas" kulcsszóval:D). Én csak őszintén javasolni tudom, jól jársz vele.
Az első link egy teljesen szokványos kétágúra mutat, a kettő között jelentős különbség van hatékonyságban. (Ja, és ez nehezebb némileg a szokásosnál, de nem csak a harmadik ág miatt:D)
Bocs, a "lényeg" meg lemaradt (és tahóság is volt, hogy nem ezzel kezdtem): és hogy boldugultál ezzel az atomtemetővel? A gépet milyennek érzed, milyen szerszámmal dolgoztál (tudom, még csak óvatosan erszted neki, de csak látszik már valami...)?
Sztem nem a kis tologatósokra gondoltak a fiúk, de azoknál is előfordulhat, bár még az én kis vellanyos vacakomnak is pár centi hosszú 16-os tengelycsonkja van - annak az elhajlítása nem lenne egyszerű. Jóval hamarabb roppanna szét a csapágy, vagy kitörne az egész a fészekből, és vinné magával a forgórész is. De ahhoz nem féltégla és negyven centis, hármas anyagból készített kés kellene, hanem egy ilyen kártételre tervezett kisérleti összeállítás, ami még a külsőségekben sem emlékeztetne rendeltetésszerű használatra:D
Úgy gondolnám, hogy azok a gépek vannak inkább veszélyben, ahol a hajtótengely viszonylag nagy hosszon szabadon van, hosszúak a kések:D és komolyak a motorok (fűnyíró traktor stb.). De igazad van, olyan területen szokás használni őket, ahol nem kell számolni balesettel - de hát ez a "baleset" lényege:(
Vetítek: tételezzük fel a legcsúnyább esetet. Nekimegy a kés (a súly most még mindegy) egyik vége valaminek. Az a vég "leáll", így az egy forgási ponttá válik a kés-kasza elrendezésben, amely hozzá képest ugye egyáltalán nem stabil, a kaszástól eltekintve szabadon leng. Emiatt a túlvége a késnek, ami tulajdonképpen a hajtótengely, pontosan azt csinálja, amit Sanyi is írt: ezen újabb "tengely" körül megpróbál elfordulni, kitéríteni az elrendezést.
És közben mit kell ráterelnie ezen újabb mozgási pályára? A nehezebb vasnál egy nagyobb tömeget, a könnyebbnél kisebbet, és eközben a két tengely közötti távolság, vagyis az erőkar ugyanaz, ami elég pontosan a kés félátmérője...
Mivel a tehetetlenség által hordozott energia a nehezebb vasnál tömegarányosan nagyobb, mint a könnyebnél, de az előbbinek a tömege is nagyobb, amit ilyenkor gyorsítani kellene ugyanazon erőkarral az "új" tengely" körül, már belátható, hogy valami csökkenti az új pályára gyorsulást, vagyis a visszahatást a forgatótengely felé. Figyelembe kell venned azt is, hogy a nem ütköző oldalon a forgatótengely mögött is ott a nagyobb a súly, ami ráadásul távolabb is esik az "új" tengelytől, és azt is gyorsítani kell (a merev kés-kasza elrendezésben, ugyanazon erőkar-adatokkal, mint a könnyebb késnél!!!) - újabb dolog, ami arra mutat, hogy ez sem fogja nagyobb erővel rántani (nagyobb gyorsulásra fogni) a halytótengelyt.
Csak pontosan annyira, mint könnyű késnél.
Ugyanis maga a kés is merev, és nem a hajtótengely által rántja másfelé a saját másik felét:D Az csak ott van félúton mindkét esetben, és az egész kasza onnan mérhető tehetetlenségét kell legyűrnie a gyorsítóerőnek.
De ez még így túl is van bonyolítva; egyszerűbb, ha az elrendezés tömegközéppontját (teljesen életszerűen, mert nagyjából így is van, különben rezeg az egész) a hajtótengelyben képzeljük el, ahol a nagyobb tömeget nagyobb erőnek kell mozgatnia ugyanazon erőkarral - ezért a gyorsulás (mert az számít...) ugyanaz, mint kisebb erővel a kisebb tömeg mozdításánál.
Ha nem ütközésről (leállásról) van szó, akkor már szabadon érvényesül a lendkerék-hatás (mert megmarad a forgás...), javul a helyzet - a nehéz vas javára.
Nagyjából sokféleképpen írtam le ugyanazt. Számszerűsítéssel nem akartam súlyosbítani, teljesen felesleges; ha az előbbiek követésével is gond van, vsz elqúrtam a magyarázatot, és szüksége erre amúgy is nulla a mifélénknek - inkább csak a tervezőknek lehet, de ők meg nem kaszálnak... Csak a szokásos elmebajom, de elfér., viszont innentől vége.
Abba gondolj bele, hogy egy nagyobb tömegű késnek nagyobb a mozgási energiája és ha ez kés hirtelen megáll mi veszi fel ezt az energiát? A beton darab csak ez energia egy részét veszi fel. A többi a tengelyre hat. (forgatja, hajlítja stb...) Ezek a hajtóművek a könnyű súly miatt nincsenek túl méretezve, ezért lehet káros a csapágyakra, csapágy házra stb...
Izé... Na... Biztos, hogy nem a dózeres topikba akartál volna menni? :D
A kövek a legnagyobb ellenség, a zölddel bőven el fogsz bírni. Viszont vigyél valamit, ami alkalmas elhangzott dolgok rögzítésére (akár egy ósdi notesz is megteszi...). Köll majd az, hogy átadhasd az unokáknak a legcifrább gyöngyszemeket abból, amit gyakran és hosszan fogsz majd előadni:(.
Ja, arcvédő. Ha eddig nem használtad volna, most rá fogsz szokni...
Én nemtom, ti miről beszéltek. Én arról, hogy nehéz vas nem árt többet a szöghajtásnak, mint az ugyanolyan geometriájú könnyebb. Amennyiben ismered a lendkereket, akkor hogy lehet, hogy megtagadod az analógiát? Melyik lendkerék "védi" hatékonyabban a terhelés őldali változásoktól a meghatást? Talán a könnyű? És mi lenne az elvi -vagy akár gyakorlati- különbség a lendkerék és a szöghajtás csonkjára szerelt bármilyen(!) forgatandó eszköz hatása között?
A szárzúzó egy teljesen más jellegű dolog, ahol a kaszákéhoz képest őrült teljesítménnyel egy a kaszákéval össze sem vethető hajtáson keresztül különböző egészségre ártalmas, nagyon kártékony holmikat pörgetnek. Amelyek ahhoz vannak méretezve, hogy komoly ellenállást kell leküzdeniük. Mégsem veszed rá a szárzúzóst, hogy ugyan darálja már le azt a részt is, ahová a sittet öntötted. Tart a dróttól, betonvastól, szöges deszkától:D
De hogy jön ez most képbe? Pláne a vékony tengely, nehéz holmikkal...
A fűnyírók tengelyeire van elképzelésem (komolyan vettem, hogy ez kérdés volt, bocs...): jellegzetes, hogy a tengellyel a kés olyan "T" alakot képez, ahol a T teteje a kés, de hozzá képest a T szára -vagyis a tengely- a kaszákhoz képest elég nagy hosszon forog megtámasztás nélkül. Ha jó szívós a kés és nem hajlandó letörni, elhajolni vagy valamilyen más módon kitérni, akkor az egyik oldal ütközésekor(!) a qrva nagy oldalirányú erőtől a tengely az első befogási pontja előtt (a "T"-ből kvázi "L" lesz az erők szempontjából) akár meg is hajolhat - de ha nem, mert hogy olyan masszívra csinálták, a csapágyat előbb-utóbb akkor is szétverheti. Nem a súlyosabb eszköz miatt hajlik a tengely, hanem az ütközésből származó erőtől, amit egy könnyű, vékony, de nagyon bika kés ugyanúgy továbbíthat, mint egy népi kohóban készült kilós vasdarab, amelynél a vastagság (szélesség stb.) növelésével vélte a bírósságot növelni a gyártója. Mellesleg a nem katasztrofális ütközésektől ez esetben is némileg jobban véd az utóbbi - legalább ennyi előnye lehet:D
Ha pedig azt tapasztaltad, hogy a "nehéz" késeknek több köze van a tengelytorzulásokhoz, az csak amiatt lehet, hogy a könnyebbek igenis engedékenyebbek, mint az előbbiek - vagyis ismét nem a kés sűlya, hanem a szilárdsága van a dolog mögött.
Egy fűkasza kése viszont nem szokik elkócosodni, az engedékenységével aligha kell foglalkoznunk:D .
Minden allitasom fenntartom. Gyakran itt olyan elvi sikon folyik a diskurzus, ami elter a gyakorlattol. En jobban szeretem a megtapasztalt dolgokat, mint az elmelkedest. Hogy kinek mibe torik bele a kaszaja, az nem nagyon erdekel, itt felnott emberek verik a csalant a sajat kaszajukkal, a sajat felelosegukre.
Jelentem elvesztette szüzességét az 553 rs. Rakok fel képeket, milyen a pálya:
Szerencsére a nagy része köves, tele gyökér darabokkal, de legalább sehol sem sima a talaj, tele dombbal, meg gödrökkel. Van benne minden, a szálas fűtűl az akácig, vadszedertől a mezei aszaton át a csattanó maszlaglig minden...
"Persze ezt csak az tudja, aki valoban hasznalja."
:) A múlkor említetted ezt a "Cinikus, flegma es lekzelo vagy."
Gondolom ez nem az. :)
Aztán mintha arról is lett volna szó, hogy az hogy te mit tapasztalsz meg a világból, az nem jelenti azt, hogy csak úgy lehet.
Vagyis van aki tőled sokkal többet használja, van aki gyengébb szöghajtással és van akinek csak szimplán nincs szerencséje és megfog vele valami igazán ellenállót.
Ez a ket alkatresz ugyanaz, azaz a csuszotalp, vagy a franc tudja mi a pontos neve ennek a kupos alatetnek. A lenyeg, ennyire szarra kopott, amikor a pusztitovassal daraltam a teglat, kovet, gallyat, vagy, ami eppen jott. Arra nem volt sem idom, sem kedvem, hogy kozben kiszamoljam a keletkezo impulzosakat. Maga a pusztitovas is kapott rendesen, de a gepen nem vettem eszre semmi rendellenesseget. Sem a kuplung, sem a szoghajtas nem sinylette meg a brutalis munkat. A nagy matekban nem kell megfeletkezni arrol sem, hogy itt forgo mozgast vegez a szerszam, es ha tul nagy ellenallasba utkozik, egyszeruen kifordul az akadaly utjabol, nem torik semmi, es a kuplung sem csuszkal. Persze ezt csak az tudja, aki valoban hasznalja. mosoly
Ütközik valami valamivel... Átad neki bizonyos mennyiségű energiát, amit ő el is veszít, ezért lassul.
A nehezebbnek több az energiája, emiatt -bár ugyanannyit adott át, mint a könnyebb-, neki több fog megmaradni. Ez az energia ugyebár a forgó tömegben tárolódik, vagyis a fordulata kevesebbet csökken, mint a könnyebb vasé.
Akkor melyik is ad nagyobb fékezést a hajtótengelyre?
Abból indultunk ki, hogy geometriailag egyforma a könnyű és nehéz kivitel, a magyarázhatóság végett. Az erőkar tehát egyenlő.
Az erőkar szerepe azonban összetettebb. A két vas egyformán pörög, amikor sor kerül az inzultusra, tehát ha (ugyanazon módon és távolságban a tengelytől) akárhol fékezzük őket, pontosan ugyanaz az erő hat(na) vissza a forgatótengelyre... Ha valamelyiknél nagyobb az átmérő, ahol az ütközés történik, ott ugye egyúttal arányosan kisebb a nyomaték (amit ugye ugyanaz a forgatóerő ébreszt mindkét esetben, és teljesen független a tömegtől), így a forgató tengelyre ezt a kisebb nyomatékot fogja transzferálni a hosszabb erőkar. Ott vagyunk, ahonnan elindultunk.
Mi itt 2T-vel pont erről a transzferről beszélgetünk.
Ha ugyanis azt az -egyébként mindkét esetben azonos- nyomatékot egy "nagyobb tehetetlenségű erőkar" adja át, annak az lesz a következménye, hogy kevésbé fékeződik le (ha úgy tetszik, a szögsebessége kevesebbet változik), mintha ugyanaz az ütközés egy "kisebb tehetetlenségű erőkarral" játszódott volna le - az ugyanakkora pofonból emiatt a meghajtó tengelynél kevesebb érződik a nagyobbnál. Ám ez függ a pofon nagyságától: akkor lesz egyforma a tengelynél a következmény, ha tuskónak stb. szaladsz akármelyikkel, de ezt persze egészen könnyű belátni. Tökmindegy, mivel blokkolod a szöghajtást, lehetne az egy csőfogó is...:D
Teljesen másként: az alapvető különbséget úgy is megfogalmazhatjuk (geometria még mindig ugyanaz!!!), hogy ha a könnyebb késű gépet esetleg már meg is állítja (blokkolni tudja...) valami, azt a nehezebb kés esetleg még sz@rrá csaphatja, nem fogja le a forgást. Ha ebből az irányból vizsgálod a helyzeteket, akkor sem kapsz olyan kimenetelt, hogy jobban gyalázná a hajtást a súlyosabb vas, sőt...
Persze ha úgy vesszük, hogy nehezebb felpörgetni egy félkilós izét, mint a húszdekásat -tehát olyankor jobban igénybe vannak véve a fogaskerekek-csapágyak, akkor részben igazat adok nektek. Azért részben, mert nem tudni, mennyit kompenzál ebből az, hogy kevésbé fékeződik -vagyis magasbb fordulatról kell visszagyorsítani-, ha nekirontunk vele a gaznak...
Ne rágódjunk ezen tovább, ez már több, mint túlzás. Amúgy meg mindenki higyjen, amit akar.
Sztem a tömegnél (aminek azért megvan a maga negatív hatása minimum a kuplungra...) jóval lényegesebb, hogy mennyire szeretné az a bizonyos ütközés elgörbíteni a tengelyt, és mennyire hajlamosít a geometria és a súlyeloszlás a kiegyensúlyozatlanságra, ami aztán tényleg árt. Ez azonban megint olyasmi, ami rágódjon a fene, mert vagy kaszálunk azzal, ami éppen van, vagy próbáljuk helyre tenni a világunkat egy reszelővel, de sem a boltban, sem a réten nem szórakozunk ilyen meggondolásokkal. Jó vagy nem, több kérdés nincs:D
Ez csak amolyan butus szarrágás volt, a mínuszok kedvéért:D.
Nekem mas a tapasztalatom. Monnyuk vascsoveket, meg 4-5 centis fakat nem is szoktam mulcsozni. Teglaval, kaviccsal, uveggel talalkoztam, azt szetvitte. Viszont korhadasban levo nagyobb atmeroju tuskokat, es frissen kivagott bokrok, cserjek tovet szepen el lehet vele nyiszatolni, olyan viszonyokat lehet teremteni vele, hogy utana kenyelmesen lehessen damillal dolgozni a teruleten.
Az átmérő és/vagy súly növelése egyaránt a tehetetlenségi nyomaték növekedésében jelenik meg (vasról beszélek, a légellenállást hagyjuk ki). Az átmérő növelésével viszont az a gond, hogy csökken a nyomaték a végeken (bár a sebesség nagyobb), ergo kevesebbet tud rombolni ütközéskor, míg a súly növelésével nőni fog (azonos átmérő mellett), mert a nagyobb tehetetlenségű szerszám ugyanolyan fékezéséhez nagyobb erő kell - amiből nagyobb rombolás származik (a külső végeken). Aki fűrészlapokkal dolgozott már, annak ez nem kérdéses, bár ott a súlynak nemigen jut szerep.
Mi viszont a visszahatásról polemizálunk - annál mindegy lesz a súly vagy az átmérő, ha ugyanazt a terhelést kell legyűrni, akár megállásig.
Az viszont 100%, hogy legjobb, ha nem akarjuk folyton túllépni a gyár által ajánlottakat, mert mi olyan okosak vagyunk. Hogy pontosan mire és mekkora tűréssel méreteznek, nem tudhatjuk, de hogy nem az extra ötleteinkre, az biztosra vehető:(. Ez a tuti, az összes többi tényleg csak szájtépés.
Pontosan annyira fog visszapofozni, mint egy könnyű kés, amikor ezt a szélsőséges esetet vizsgálod. Az energiát a tárgynak adja át, a nyomaték (és az általa képzett erő) a tengelyen egy piculával sem lesz nagyobb ugyanazzal az erőkarral! Mert mitől lenne nagyobb? Ahhoz 1. vagy gyorsabban kellene forognia 2. vagy hosszabb erőkar kellene. Ehhez az -akár megállást okozó- ütközéskor leadott energiának semmi köze, mert csak függvénye a tehetetlenségnek, ami viszont a súlytól (is) függ.
Ugyanakkor lehet szólni a pirospaprikásoknak, hogy kész a téglapor:D. Ahogy Sanyi írja...
Mondom: lendkerék, ami pont azt szolgálja, hogy a járást kiegyenlítse akár a hajtó, akár a hajtott oldalon jelentkező változásokkal szemben... A kalapács esete teljesen más, de a kezedben érzett rúgás ott ennél összetettebb okokra vezethető vissza. Ki is próbálhatod: a gyerek tömör gumilabdájára üss rá nagyjából ugyanazzal a sebességgel egy üveges kiskalapácsával, majd egy háromkilóssal - melyik akar kirepülni a kezedből? Pedig a nagyobb kalapácsnál a labda is nagyobbat nyomorodik...
Mi viszont a legjobb úton vagyunk ahhoz, hogy a felmenőinket is utálják e filozofálgatás miatt.
Hát igen, de ha megáll, akkor brutális erők hatnak a szöghajtás tengelyre, csapágyakra és nem erre vannak méretezve... Ezért nem érdemes nagyobb tömegű, átmérőjű kést feltenni.
Itt van oleo heveder és ha nem lenne egy ilyen itthon még el is hinném, hogy vetekszik az husi vagy stihl hevederével. Tehát a lényeg az Oleo még egy valamire való hevedert sem képes gyártani. Akkor legalább koppintaná a Balance X-et, mint a kínaiak.
De, annak hívják. Csak közben mások is kisajátították a fogalmat (pillanat-emberkék, ha ragaszkodunk a tükörfordításhoz...), mi meg nem vagyunk fizikusok, így marad a tehetetlenségi nyomaték stb... A kinematikát elég jól -és képszerűen!- magyarosítottuk, bár nem tudom, hogy pl. a fázist mivel helyettesíthetnénk egyszerűen.
Ja, hát nekem is úgy tűnt fel ez az ár-anomália, hogy az alap 20k mellett itt-ott kellően feltűnő módon még jelzik, hogy de ez kérem valójában 40k lenne ám! Ügyes, mondaná Kohn bácsi:D. Hogy mi lehet a "valódi" ár, meg lehetne nézni pl. egy külföldi oldalon, de hogy nálunk még a legelvetemültebb kaszás sem venné meg 40-ért, az tuti, rájuk rohadna az egész készlet. Már a húsz is elég húzós, sok helyen ennyi jut a decemberi fűtésre... Na és valljuk meg: a fejlesztési, anyag-, gyártási és forgalmazási költségek + 2*haszon együttesen is csak nagy-nagy jóindulattal indokolják még a 20-at is, de erre még éppen mondhatjuk, hogy ez van, pali vagyunk rá. Szerintem, persze...
Nem érted a lényeget. Akkor van gond a nagy tömegű forgó késekkel, ha fogsz vele tuskót vagy betondarabot és állóra fékezi a szöghajtást. A nagy mozgási energiát a szöghajtásnak fel kel venni.
Na, ezt a bozót/rét állíthatóságot (is) hiányolom az Advance Plus-ból, derekam bánja...
(Az árak tényleg viccesek, mert az egyik helyen pl. 40k van áthúzva és 20k-ért árulják a Balance-ot, a másik helyen meg akcióban felezik a 20k-t? Akció a négyzeten...)
Egyszerűbben, hogy az ilyesmitől idegenkedők se öljenek meg: gondolj a lendkerékre - ez egészen autentikus példa, mivel tulajdonképpen pontosan erről van szó az esetünkben is. Nagyon könnyű belátni, hogy ugyanazon(!) fékezőerő esetén a nagytömegű kevésbé lassul (tömeg*gyorsulás...), mint a könnyebb, következésképp kisebb a visszahatása(!) az őt hajtó tengelyre. Pl. a MIA-motor képtelen lenne pöfögni egy negyedakkora forgó tömeggel, mert még ha az jól át is hidalná a durranások közötti szünetek energiautánpótlás-hiányos idejét, a terheléstől sokkal hamarabb lefékeződne, végül leállna. Legfeljebb akkor nem, ha a transzmisszió mögötti (meghajtott) szerkezet valahogy kipótolná a hiányt...
Jó videó. Megvette a kínaiból is a legjobb fajtát sztem. De el is mondja, hogy azért nem teljesen olyan mint a HQ hám. Ha nagyon nehéz a gép, akkor érezni a különbséget. Viszont az a szívás, hogy pl a rezgéscsillapított kínai nagy kaszák, (53 és 63 ccm) baromi nagyok és nehezek. Ezekhez egy koppintás már kevés. Oda már Husqvarna hám kell.
"Egyébként nagy a különbség az XT és az X heveder között?"
Jó a kérdés!
Mint korábban már írtam a hátoldalon a derékrészt és a vállrészt a profi hevedreknél egy merev rész köti össze.
A Balance XT esetén, ennek a merev résznek a hossza állítható. Tehát passzol a heveder egy 2 méteres férfira és egy 160 centis hölgyre is és ezenkívül még a csatot elöl átlehet tenni, hogy a hölgyek "cicijét" ne szorítsa.
Tehát szerintem egy 170-190-es férfinak talán inkább a balance X-et javasolnám.
Nem, van ahol alapból 20e volt, és az volt felezve... Kicsit csodálkoztam, rácsaptam, majd két napig izgultam hogy valami hamisítvány lesz, de origi dobozos számlával stb. Ha sokat fogod cipelni, úgy is megéri, kevésbé fárasztó a nap...
Az a kés viszi az ujjnyi akácot mint a vajat, de nem főfoglalkozása az akácos, csak ha olyan került az utunkba nem vacakoltam.
Az X ha jól tudom inkább erdei bozótosnál nyújt nagyobb mozgásszabadságot, az XT meg a kaszálás jelegűre van inkább fejlesztve, plusz női bekötésmódja is van.
Amiról írtam így néz ki , és úgy élezett mint a recés kenyérvágó kés. Elég jól tartja az élet, ha kell fűrészreszelővel meg lehet húzni. Megfordítható. Fényképet nem találok a neten, meg most nem tudok készíteni.
Olajból az elf moto 2tech 2T, és a motul 710 2T bevált, 1:40 -ben bőven biztonságos az 553rs-nek, bejáratás alatt is.
Néha bele lehet futni akciósan fele áron a balance XT -be.
Mikor lesújtasz valamire, ami blokkol és mereven csatlakozol hozzá, akkor egy ellentétes erőhullám indul el a tárgytól vissza a feladóhoz. Erő=tömeg*gyorsulás. A fordulat azonos. Mert lassabban, de fel fogja pörgetni a nehezebb vasat ugyanarra a sebességre. A tömeg meg dupla. Akkor a visszaható erő is dupla.
Most nem jut eszembe jobb példa, hiába gondolkodok... :P
Mikor kiskalapáccsal rácsapsz a betonra kicsit érzed a markodba. Ugyanazzal a sebessséggel rácsapsz egy 10 kilóssal és jól rámarkolsz, a hátadig lezsibbadsz. :)
En eddig minden olajat, pontosabban benzint 1:50 keveressel kavarintottam, az emlitett HQ Low Smoke olajat is, es zokkenomnetesen ment a motor. Nem mellesleg ez a gyari eloiras.
Az én "sajátos" módszerem a kesernyés szájíz eltűntetésére, hogy ilyenkor abba a hitbe ringatom magam: végtére is a választék tetejéről emeltem le a cuccot, és amit kapok, annak minősége és használhatósága egyféleképpen arányos az árral. Mondjuk erre biztosíték soha nincs, kivéve az alsó régiót...
Többször beugattam már, hogy ebben az egész konstellációban az ember szerepét nagyon szégyenlősen kezeljük, sőt, többen zokon is veszik. Azt, hogy mennyit kell szívnia, sz@rakodnia a több szempontból is kifogásolható, viszont occó ipari hulladékokkal, amelyek rabolják az erejét, idejét, életkedvét... Nem egyszerű kimenekülni az ilyen mókuskerékből sem hozzáállásban, sem eszmeileg, főleg nem anyagilag. De biztosan volt már "jó" kasza a kezedben, talán hosszabban is - de most egy más világ jön, ebben bizonyos vok. És abban a világban minket nemigen fogsz szidni, hogy egy ilyen drága cuccra rábeszéltünk...
Azért az idegesítő, hogy egy kozel 200 ezres géphez még 20 ezerért kell vennem egy normális hámot, majd meglátom, nagyon max egy Balance Xt-re beruházok...
Még egy kérdés: a kínai kaszához 0:33-ba kevertem az olajat, nem füstölt (ilyet használtam) A husi üzletben Ls+ adtak a kaszához. 1:40 be keverjem? Van esetleg olyan olaj, ami nagyon bevált, vagy jó lesz ez?
Hánemtom. Én is csak a piacon leskeltem ezeket, nyomkodtam meg fel is akartam próbálni, de Armandó azt már nem hagyta. Biztosan attól tartott, hogy elfutok benne... Az ismerősök is "sajnos" mind az überkategóriákkal tolják (hivatalból, hogy ne ettől gebedjenek meg...), nekem meg nem volt rá szükségem, hogy kisérletezgessek. Csak van itt valaki, aki tud okosat mondani erről a szegmensről (van, csak hallgat a csirkefogó...)!
Bocsi, ez sokakat idegelhet, de 2T megéri nekem, hogy kicsit offoljak. Ahogy Rőth Sanyi és Gipsy is...
Nem.
A nehezebb vas tehetetlensége nagyobb. Ugyanannál az ellenállásnál -amibe ütközéskor belefutnak- a mozgási energiájából kevesebbet fog veszíteni a súlyosabb darab, mint a könnyebb -kisebb tehetetlenségű- vas, tehát ez nem durvítja a visszahatást. Lévén az energiaveszteség azonos, inkább azt mondanám, hogy még jobb is a helyzet a nehezebb vassal, mert kisebb a sebességváltozása (=nagyobb energiából veszít ugyanannyit).
Ha szélsőséges a fékezőerő, akkor is legfeljebb azt jelenthetjük ki, hogy a nehezebb vas nagyobb kárt csinál az akadályban, mint a könnyebb, ismét csak a tehetetlenségében felhalmozott nagyobb energia révén. Ezek után nem meglepő, hogy ártani viszont ugyanannyit fognak a teljes hajtásláncnak (a kuplungcsuszit most feledjük).
Vsz fontos az is -én annak gondolnám-, hogy milyen a vasak alakja. Ha a képzeletbeli tömegközéppont nagyjából ugyanott van, mint egy ekvivalens tárcsáé, összességükben akkor a legkisebbek a nem sugárirányú erők (amik mintegy "hajlítanák" a tengelycsonkot). Nekem ezért is tetszik a pusztítóvas, mert felrántja a vállát:), valamint az élek ferdesége révén minden erőhatás közelebb kerül az előbb említett tárcsasíkhoz - nem úgy, mint a szimplán derékszögben lekonyuló végű mulcskéseknél. Mondjuk ez nem nagy felismerés, hogy a 45 fok enyhébben hajlik el a síktól, mint a 90:D Picit más vele a munka is emiatt.
Nem mindegy, hogy kamionnal töröd át a korlátot, vagy kispolyákkal. A kamionban ülő legfeljebb felriad, a másikban ülő szerencsés, ha egyáltalán magához tér valaha.
Azon nincs mit vitatni, hogy prézli szöghajtásra, kis mocikhoz nem való ilyesmi, ahogy a súlyos fej és hármas damil sem. A gyártók/forgalmazók sem szorgalmazzák különösebben a nagyvasakat a kisgépekre, pedig érdekükben állna... Korlátzúzáshoz kamion jár, ha túl akarjuk élni:D
A kínaihoz milyen hevedert használsz? (Gondolom, a kasza nem egy habkönnyű darab, nem szoktak azok lenni.) Ennek viszont a vele kapott hám aligha jó társítás, igazából nem is tudom, hogy gondolták ezt a szett összeállítói - vsz emögött is üzleti szakértelem "ragyog", eleve számolnak azzal, hogy gyorsan feljebb akar lépni majd a tulaj:(.
Persze, úgy van, ahogy írod. Ez az "üzemmód" elkerülhetetlen hátránya. De én nem ezt hangsúlyoztam, hanem hogy egy félkilós darabon ugyanaz az ütés teljesen más gyorsulásokat eredményez, mint egy húszdekás vason, ergo az előbbi kevésbé gyalázza szegény fogaskerekeket. Ugyanakkor a kuplung vsz jóval többet csuszikál, mint a könnyebb késnél, ugyancsak a tehetetlenség-többlet miatt. Ennyit akart csak jelenteni, amit állítottam és még most is állítok.
Jó az a háromágú fűvágó, de ha van bozót is, abban nem az igazi. Arra ott van a keskenyebb, csak a végén élezett pengéjű vas, biztosan ismered:D
Nekem azért jobb a mulcsozó, mert jellegzetesen mellig érő aranyvessző-tengerrel kell kibabrálnom, az meg ilyentájt már a felső harmadában is majd' olyan szívós, mint a vadlen, a tarlója meg átszúrja a gumicsizmát. A pusztítóvassal tulajdonképpen nem is látom, hová tűnik, de nem is nagyon érdekel:) Jobb is, hogy szőnyeg lesz belőle, mert a hosszú szálakat kézzel összehúzni nagyobb munka lenne, mint a levágása, és nehezebben is bomlik le... Rohadjon ott, ahol kinőtt, rá a feltörekvő új nemzedékre! Persze fiatal korában a sima damil is simán vinné, de nyár közepére már vagy szárzúzó, vagy mulcskés - vagy marad.
A kétágú 300 ast én is emliteni akartam. Bár még nem próbáltam, de elég jókat hallottam róla. Szerintem ha van egy erős szöghajtás, egy kicsit vigyázva szuper lehet. Jó nagyot fog egyszerre.
Szeretni fogod a géped, ha ilyesmiben munkálkodsz!
A börzéken ahol a kínaiakat árulják a doboz alján szokott lenni kétágú vágókés. 30 cm, svéd acél van rámarva (de semmiképpen nem bilianyag), olyan fogazott éle van mint a kenyérvágó késnek, és piskóta formájú.
Kétezerért utánnaddobják, mert nem viszi senki... pedig ha felteszed le se akarod venni. Viszi a selyemfüvet, a száraz kórót, ujjnyi akácsarj se ellenfél. És alig kopik, ha mégis borotválkozni szeretnél a fűrészreszelővel tudod élezni.
Olyan 2mm vastag, pengő hanggal. Ez tényleg vág,- rendet- és nem agyoncsap...Lehet tolni.
Azt a kiszáradt rakást inkább meggyújtom, nem fogom szétcseszni benne a kaszát, a múltkor mellkasig érő gaz volt benne, de a eső után voltam, nem tudtam elégetni:
Ezzel vágtam, még a kínai kasza is fél gázon vitte:
Ez olyan 1,5-2 mm lehet, éppen ezért nincs nagy ellenállása, pedig ha megnézed, mellkasig ért a gaz...
Kiegészítés: a képen látható fűnek bőven jó a 2.7-es szál. Ott lehetne némi gond, ahol csomósodik és/vagy dőlősen avas, de azon a részen, ami a kasza előtt van, damillal vsz haladósabb - az még sima műsor.
Kiegészítés 2.: Az első képen félig látszik valami kiszáradt rakás, a mulcskéssel akár azt is lebonthatod, ha nem földes. Meg a szomszéd Trabantját is:D A vastag damil vinné a legtöbbjét, de sztem gyakran feltekeredne a fejre egy-egy inda. Legjobb, ha még álltában-lógtában leszecskázza az ember az egészet.
Bocs, akkor rátöltöttem a teli pohárra:( Kenésekkel, olajokkal akkor nem is boldogítunk...
Mindkét mutatott gazt kiröhögi a pusztítóvas, de a sűrű szálashoz a sima háromágú talán jobb - ám a szórásvédő ennél is, annál is útban lehet. Az utóbbival egyszerűen tő felett elnyesed a tömör zöldet, igaz, útban lehet a ledőlő halom - viszont haladósabb a mulcsozásnál. Akár rendet vághatsz vele...
Egy biztos: ha kézzel mégy neki, igen nagy géppel és nagyon vastag damillal tudnád csak az előbbi alternatívákat kiváltani (bár a fűvel már bírna a 3-as, de sok zöldlekvárt gyártana). És még mindig csak kínlódás, de legalábbis piszmogás lenne, miközben a vasak valamelyikével meg haladhatsz, ahogy megszoktad:D.
A szálasnál szóba kerülhet még a nagyfogú fűvágó fűrésztárcsa (én megszerettem), azzal kifejezetten szépre vághatod (ha van rá igény, és ha olyan a felület...). Viszont villámgyors azzal sem leszel.
Jó lesz az a gép, a fej is, és ha szereztél tapasztalatokat, várjuk a beszámolót! Én szeretek jóról is olvasni, nekem még az is hír:D
Köszönöm a tanácsokat, ahogy már jeleztem, eddig is kaszáltam (egy kínai géppel), tehát a leírtak nagy részével tisztában vagyok. Egyenlőre 2,7-es szögletes damilt vettem, nagyon vegyes a terület, amit először vágni fogok, bejáratásként itthon körbe megyek vele, meg megkeresem a füvesebb részeket. Vidéken egyébként ilyet szoktam vágni, ehhez kipróbálom ezt a mulcsozó kést:
Viszont van egy telephelyünk is, ott meg ilyen nem túl nagy, de iszonyat sőrő cucc van, eddig damillal vágtam, tudtok rá jobb módszert? Ez a mulcsozó kés ezt is jobban vinné?
Kicsit könnyebben adagol más típusokhoz képest, amit nem feltétlenül érzel majd pozitívumnak (belefutsz egy vakondtúrásba és már jön is a szál...), de ne bánd, mert így a damil tőben, a szemnél -ahol leginkább igénybe van véve- nem tud annyira elnyűvődni, hogy aztán jól le is tépődjön egy szívósabb dudvánál. Pár centi szálveszteség vs sz@rakodás a szálszakadás miatt... Amúgy meg egy stabil, hosszan kitartó darab, cserélhető részekkel. Ha normálisan pörgeted a gépet adagoláskor is (a félgázt különben is felejtsd el munka közben), a belső kis akasztófülecskék sem fognak idejekorán elnyúzódni - erre ügyelj! Lehet szórásvédő nélkül is, hosszabb szállal dolgozni, de sztem az egy nagy gyakorlatot feltételező, inkább gondozott területre való sietős eljárás, valamint a nagyobb légellenállás miatt nem is tud annyira pörögni a kasza (amit egyébként is a damil terhel legjobban, na meg a fűrésztárcsa).
Nem városi legendák:
- a másnapra szánt damilt előző éjszakára áztasd vízbe (az újnál sem tudni, meddig állt egy hatvanfokos raktárban...), meghálálja, mert nem szálazódik annyira, és nehezebben is törik;
- ne tekerd tökig a csévét (főleg ne a vastagabbakkal), mert akkor az elején még nagyon megtörik;
- ne hagyd napon, főleg ilyenkor, mert az UV és a meleg is kifejezetten ellenségei;
- látsz majd különféle profilokat. Nagy csodát egyiktől se várj, de a szögletesebbek igenis jobban viszik a gazt, az alumínium-adalékoltak pedig némileg jobban bírják a nyúzást. Az még nem vált közmegegyezés tárgyává, hogy mikortól érik meg a jóval jelentősebb árat (mert drágák ám...) - kisfelhasználónál vsz igen.
- SOHA ne fűzz be fémszálat, bowdent stb. Nem ragozom, miért, de számos oka van...
Ez nem igaz. A vastagabb damil nem koptatja jobban a szemet, sőt. Nagyobb felületen érintkezik a szemmel és kevésbé vág bele. Amitől jobban kopik az a csavart, négyszög, csillag profil, aminek éle van. A hármas damil a legjobban használható a 3 le körüli gépeken gazban. Viszont a műanyag elemeket jobban üti, húzza-nyúzza, mert nagyobb erőket közvetít. De a t45 öt nem kell félteni. Az profi damilfej és bírja az ilyesmit. A kínai damilfejek, viszont el szoktak törni a vastag damiltól.
A gyors- töltős fejet felejtsd el. Inkább egy tartalék damilfej és csak cserélni kell damil töltéskor.
Én szoktam használni 3 mm-es damillal az 545 rx-et. Semmi rezonanciát nem tapasztaltam. (T45x damilfej) Szerintem az 553-asra a 3,3 -ast is ráteheted, ha belefér szembe, ha kopik a szem hát cseréled. Sőt szerintem, nagy gazban tépni fogja a 2,7 mm-est és a 3-ast is.
Minőségben és ár-értékben talán a Stihl piros 2,7 mm-es a és a 3 mm sárga damil legjobb.
Nagyjából az igazat mondja, de lehetne színesíteni a képet...
Amit 2.7-tel nem visz el (mert szakad, túlzottan fogy vagy egyszerűen lecsúszik róla), ahhoz vas kell - jobb neked is, a gaznak is, a gépnek is, mintha vastagabb szállal tolnád. Lehet még variálni a keresztmetszet formájával ( a szögletes stb. szálaknak élei vannak), de ott is vigyázni kell, mert azoknak a magátmérőjét adják meg, és az pl. egy négyzetes szálnál már majdnem másfélszeres méretet ad ki... Na és azok jobban zabálják a kivezető szemet is. Persze ha eszik, hát egyék - a szem ugye cserélhető... Maradjunk annyiban, hogy hármasig vsz jó lenne az, a gép is bírná, de ha valami miatt az egyik oldal jobban fogyott, akkor tényleg jobban is rázna. De 2.7-sel is:D
Homo mirabundus: Köszi a tippet, holnap megpróbálok képet felrakni, mit is kellene vágni.
Egyébként tudtok ajánlani jól bevált gyorstöltős fejet vagy hagyjam? Egyébként a Husi boltban, ahol vettem kérdeztem, mekkora damílt tehetek bele. Eladó szerint kb bármekkorát, de ha 2,7-esnél nagyobbat teszek bele, akkor a rezonancia, meg a centrifugális erő szétbassza a kivezető szemet. Erről mi a véleményetek?
Itt egy nagyon hasznos kellék, olyan, mintha pont az általad leírt első letakarító munkához (a "bejáratás" után) találták volna ki, és nincs is túlárazva: https://kertmotor.hu/shop/mulcsozo-kes/01-000001-0188 Mi csak pusztítóvasnak nevezzük, a bevezető eksön után teljesen világos lesz, miért:D
Amit tudni kell róla:
-jó anyagú, de nehéz, mivel 4-es lemezből gyártották; ez a szöghajtást kevésbé, de a kuplungot eléggé igénybe tudja venni. Ez azt jelenti, hogy nehezebben pörög fel ill. lassul, amikor a gázt variálod, olyankor van némi saját élete...
-Három lóval már eszméletlen rombolásra képes (innen a neve). Kiröhögi az iszalagos bozótot vagy a csomós füvet, leszecskázza a kétcentis vadrózsát és akácsarjadékot is, a szeder, vadkomló és hasonlók nem ellenfelei még lógva sem (a téglát is aprítja, de az ugye célcsoporton kívüli:D) Vegyes gazban nincs versenytársa sem hatékonyságban, sem haladósságban, talán csak a "láncos" - de azt nem ajánlanám, emberiességi okokból. Bonthatsz vele akár nádtetőt is, de ahhoz kell alpinista-kaszás vizsga:D
-Használhatod hozzá a sima szórásvédőt, de az eléggé útban tud lenni a vágási sávot beszűkítő, gazt eltoló vagy abba beleakadó szoknya miatt. Ha csak "zölddel" számolsz (eltekintve a sörösüvegtől:D), akkor -megfelelően öltözve, arcvédővel- akár le is szerelheted, mert ez a vas érdekes módon kisebb rumlit csinál a légtérben, mint egy sima háromágú kés.
-Ésszel kell élezni, vigyázva az egyensúlyra. Amúgy a felhúzott "vállak" révén majdnem olyan jó a tömegeloszlása, mint egy sima tárcsának, na és a nagy tehetetlen tömeg a három ággal kombináltan egészen jól enyhíti a pofozkodás visszahatását a szöghajtásra-kuplungra.
-Többen vannak itt, akik az utóbbi években kipróbálták, de helyettük mégsem szólnék - legfeljebb csak annyit, hogy ők is ajánlották már másoknak:D
Ha rászánod magad, figyelj a felerősítési lyukméretre (a Husihoz talán a collos kell, de ellenőrizd inkább)!
Ami lehetne jobb: stiftes fejcsere, ne kelljen a szöghajtást szerszámmal megakasztani, gyújtáskapcsoló lehetne automata (visszaállna on állásba), levegőszűrő fedél csak szerszámmal cserélhető, tankvédő alul csak műanyag.
Egyből volna is egy kérdésem: ez a szórásvédő fűrészlaphoz is jó? Csak mert a használati útmutatóban a fűrésztárcsánál kisebb szórásvédő látható.
No, amúltzkor megtörtént a szimering csere és a beletzört csavar helyett is került másik. Ma próbáltam ki a fűnyírót. Határozottan jobban kipörög az új szimeringgel. Már-már azt hittem minden oké. DE amikor megálltam tankolni és damilt tölteni, Indítás uitán egy jó darabig fuldoklott a gép megint. Aztán később észhez tért, be tudtam fejezni a fűnyírást. Na ami viszont érdekes volt, hogy amikor odahúztam neki a gázt, nagyon gyorsan váltakozott a fordulatszám. Na ilyet viszont szerintem akkor tud csinálni, ha a gyújtás körül van valami gubanc. Fél másodpercenként ugrált a fordulatszám.
Nekem a mellpántos "plus" Stihl van, azzal egészem jól kijövök a kezdetektől, de délutánra azért már nem ugyanúgy jó, ahogy reggel belebújtam (mit mondott az öreg Sam? Örexem...:D). Kényelem? A HQ XT-je sztem az egyik(? mi lehetne a másik?) lehetséges legjobb választás, főleg a már kézbevételkor is dögnehéz gépeknél hálája meg a bizalmat.
Az OM-eket nem nézegettem, de látok piacos meg Hecht stb. hevedereket is, amelyek úgy szemre(!) eléggé ott vannak; fogdostam is némelyiket, de rajtam még nem volt egyik sem (aki használ ilyet, igazán írhatna róla!). Most tekintsünk el attól, hogy esetleg mennyire foszlós az anyaguk-varrásuk, mennyire törősek a csatok, hogy tűrik a napot és a hideget, de könnyen meglehet, hogy legalább pár évig azok is jól bírnák. (Ha a Stihlt leveretem a kosztól, majdnem mintha új lenne, szóval az nem csak "talán" tart ki sok idényt:D). Viszont csak negyed- vagy félannyiba kerülnek a jobbjai, némelyik egészen biztatónak is látszik - persze a tervezőik gátlások nélkül vehették példának a "nagyok" gyártmányait, összemixelve a jobb változatokat. Mindenesetre néha többet érőnek tűnnek, mint ami kaszát adnak melléjük, de mondom, nincs velük tapasztalatom.
Ami pedig kifejezetten kopik bármelyiken, mert alapfunkciójaként óhatatlanul csiszolódik a kaszától, egyszerűen javítható: odapöttyintek egy darabka formára vágott PVC-padlót:) Határozottan működik, jobb, mint bármelyiknél az eredeti, a kasza is kevésbé kopik (hűha...), na és olcsón cserélhető, akárhányszor. De láttam én már vállpánt alá szigszalagozott polifoamot, deréktájt is, amúgy teljesen korrekt hámokon - mert a gazdi hiányolt még néhány centi plüsst:D. Végtére nem szépségverseny ez. A sima háti permetezőknél is láttam hasonlót, ahol az ilyesmit sajnos nagyjából lesz@rják a gyártók, pedig... Ezeknél az volt a csúcs, amikor gyerekbicikli puhára fújt tömlőit húzták rá lapockatájt és az alján:D
A 490 sztem azért már a teteje a kasza sorozatnak, a munkához kiegyensúlyozása is kritikus, és már inkább való a csúnya fásodott gazhoz és bozóthoz, mint fűhöz-réthez. Amikor vettem a 460-omat, hezitáltam is rajta sokáig, mert lesz majd vagy egy hektárnyi rész, ami most "beerdősödésnek" számít, de ligetnek szánom - az tehát legalább a kezdeti időkben bozótnak számít. Igen ám, de van vagy kétszer annyi, ami inkább rét (tudom-tudom, birka és/vagy szárzúzó:D), meg gyümölcsösalja, kemény rézsű stb. - oda inkább mégis a 460 a méret, és kényelmesebb is (de még az alatta lévő kaszák is jók lennének). És valóban: nem gondoltam volna, de eléggé másként kellett hozzáállnom a 490-hez, mint a végül megvett kisebbhez, pedig szemre-súlyra nagyon közeliek... (Ez itt nem a Stihl reklámozása vagy ajnározása, szimpla tapasztalat azzal, ami van.)
Érdekes ez, mert a 545 rx elvileg 8.9 kg, aminél még nincs nagy gond.
Viszont mikor felcsatolom a 490 -et elhúzza az egészet és úgy érzem, hogy letépi rólam. Pedig papiron csak 9.3 kg. Feltankolva valószínű nehezebb.
490 hez nekem Advance-t adtak (mellcsat nélkülit), azzal nem tudtam használni. Vettem egy Advance plusz-t és sokkal jobb lett. De a HQ balance X-hez még mindig nem ér fel kényelemben. Nem osztja el olyan jól a súlyt, torzul, és jobban vág a pánt is. De kevésbé meleg.
De meleg ám... A Stihl Advance-sorozatnál a hátad közepére pont nem kívánod a hámot:(, de amúgy legalább az első néhány órában nem azzal foglalkozol, hogy gyötri valami a vállad-derekad, mert pl. nekem valóban jól az alkatomhoz igazítható, pihepuha az egész. Ami jól hőszigetel, viszont egy póló is elég alá:D
Apropó, derék: az XT-től a csípőbefogás állíthatóságát irigylem (bozótozni ugye nem ugyanaz, mint kaszálgatni). A Stihlen is tudok lazítani, de az inkább lötyögés, jobban csiszatolok mindent. A legközelebbi hámom vsz inkább valami Balance lesz:D
Ha kest veszel, akar hajlitottat, akar egyenest, tobbet vegyel, mert kopik rendesen. Az 1,3 hektar el fog fogyasztani nemi vasat, plane, ha koves, szemetes.
Talán pár hete felpróbáltam a balance XT után és pár perc után szorított a melkasomon. (ez annak idején nem tűnt fel, mert nem tudtam, hogy milyen a jó heveder)
Tehát összegzés a master kitünő kasza és heveder sem rossz. Viszont egy husquvarna után legyen fűkasza vagy heveder csalódás...
Van itthon Balance X heveder is, de még bent van a gyári csomagolásban (545 rx-hez adták), majd kipróbálom, lehet ma délután.
Nem tudom, hogy jobb-e, de olyan biztos van. A kettőből inkább a husit ajánlom, a 755 nehéz,mint a dög, a teljesítménye meg elmarad. Ráadásul a husi Komatsu motorja szinte mindent kibír.
Hámnál ami a lényeg. A deréköves, és mellcsatos hám nehéz géphez való. Méghozzá azért, mert csúszik le a jobb válladról a pánt.
Ezért emeled a jobb válladat. Ritka idegesítő, fárasztó és akár véraláfutásos dolog tud lenni.
Ha össze van kötve mellnél csattal a másik oldallal, akkor meg nem. Viszont annyi hátránya van, hogy minél jobban tart egy hám, annál melegebb is. Kis kaszákhoz, mint pl az 525 rx (szegélyezni) jó lenne az a standard heveder is.
Fűrésztárcsát akkor érdemes használni, ha sok 3 centi feletti fásszárú van.
3 cm alatti fásszárúra és félfásszárú gazra a 3 ágú bozótvágú kés való. (Nem fűvágólap) Feltéve, hogy eldől.
Ha össze van nőve és gabalyodva, be van futva, vagy túl magas, akkor azzal sem megy. Ilyenkor jön jól, a hajtott mulcsozó kés. Relatív lassabban, de meg lehet vele csinálni a szedret, vadrózsát, borostyánt és a többit.
Erre való a láncos fej is, de az nem ajánlott, mert abból (elmondások alapján) néha eltűnik egy szem valahová. Azért jobb lenne, ha nem a kaszásba, vagy egy arra téblábolóba kötne ki.
A késekhez nem kell erő, csak erős szöghajtás és szár. A mulcsozókéshez kell egy kicsit több és a fűrésztárcsához mégtöbb.
Amihez a legtöbb erő kell az a sűrű fű, vagy a nagyon vastag damil. 3 as és a feletti. (végig kör keresztmetszetű damilról lesz szó)
Sűrű füvet a lehető legvékonyabbal érdemes vágni, de a gép erreje behatárolja. A erős gép jobban szaggatja a damilt. Pl egy 545 -rx nek (3 Le) olyan a 2,4 -es, mint egy stihl 490 -nek (3,3 le) a 3 as damil. Lehet vele dolgozni, de gyakran szakad, sokat kell adagolni.
Arra tippelek, hogy ezekkel a gépekkel 2,7 -es a minimum, de csak sűrű fűre. Gazra, 3-as és a feletti.
A 2 centis akácot, azért a 3 as damil már nem viszi.
553 RS nem rezgéscsillapított, de nem kell megijedni tőle. Nem a piacos "kirázom a vért az ujjaidból" kategória. Kultúrált, erős, megbízható és tartós motor, viszonylag jó ergonómia. Gyári hám inkább tartaléknak jó.
Ha meg nincs a teruleten semmi, akkor szarzuzoval, traktorral erdemes legyalultatni. A haromagu kes szaporabb, de le is kell gyujteni utana a termest, illetve kellemetlen roncsolt tuskot hagy maga utan. A haromagu mulcskes lenne meg a megoldas, de az is szaporatlan a szarzuzohoz kepest. Gepbol pedig minel erosebbet vegyel, ide kell a kakao.
Bár sokszor kértem már tanácsot, milyen kaszát vegyek, de most változott és élesedett a helyzet. Egyik barátom naperőművet építtet és a területet nekem kellene megtisztítani, a kínai csodagéppel bele sem kezdek. Fű szinte semmi nincs benne, ellenben több fajta gaz és elég sok akác növedék, olyan hüvelyk új vastagságú (a kaszát ezen kívül a saját területeimre is fogom használni, erős fű és gaz vágására is). 2 gép között vacilálok: 755 Master és az 553 rs. Melyiket ajánljátok? Az erőmű területén csak egyszer lesz ekkora gaz és akác, utána vegyszerezve lesz, de most telibe kéne vágnom, és bizony az 13 000 m2. Illetve ti mivel vágnátok az akác sarjat? 3 ágú késsel, vagy fűrész lappal? Csak kisebb kaszával dolgoztam, ezekre milyen vastag damíl az ideális? 3-as?
Ooooo, akkor most hogy is van ez? Amikor megirtam, hogy en hasznalok piros olajat, igaz csak a maradekot, akkor levettetek rolam a keresztvizet, mert hogy az annyira korszerutlen. Lehet, hogy korszerutlen, de amikor kerdeztem, hogy konkretan kinek halt mar meg gepe a piros Stihl olajtol, akkor csak mellebeszeles, es mindenfele tudomanyos ertekezes jott, ami azt igyekezett igazolni, hogy a szintetikus olaj jobb a hagyomanyos asvanyi olajnal. Ami termeszetsen biztosan igaz, csak ez nem azt tamasztja ala, hogy a gepek meghalnak a regebbi kenoanyagtol. Termeszetesen a lentebbi idezet statiszkai szempontbol nem mervado, de orulok, hogy pont te idezted. mosoly
"Sziasztok. A piros stihl olaj vélemènyhez szeretnèk hozzászólni. 2000 óta dolgozok az erdőn heti 3/4 napos átlagban. Gép még tönkre nem ment ès csak piros stihlt használom. Kezdetek kezdetèn vettem két Husqvarna 136-ot kipróbálni melyik olajal fog tovább menni igaz csak kisseb munkákhoz voltak használva. Piros stihl a másik husqvarna xp olaj. Mondanám az eredmènyt xp olajal működő már règes règ nincs köztünk. A piros stihlel használt még mindig üzemel. Ez lenne az én tapasztalatom. Üdv."
Nagyjabol errol beszelek en is. Es igen, par liter piros asvanyi olajat elegettem en is, es nem lett a gepnek semmi baja, csak en szenvedtem a szagatol.
Nekem volt egy fs 80-asom. 800 litert "kerozint" biztosan elfüstöltem vele. A légszűrő vastag filc talán, ha kimosod 2 nap kell, hogy kiszáradjon. Az előszűrő szivacsot szoktam cserélgetni. A tankban benzin szűrőt is talán 10 év után cseréltem ki először és a piros 2T olajjal tette dolgát. Közben talán 3 gázbowdent szaggattam el. A kuplungnál is kellet rugót cserélni stb... Összegzés egy jó gépnél nem kell szétszedegetni a karburátort.
Latom kitartoan igyekszel olyasmit a szamba adni, amit nem irtam, de ezek eleg ugyetlen probalkozasok.
Nincsenek a hasznalatiban hulyesegek, es en sem irtam ilyeneket, ezeket kinodban talalod ki, mert nem fer ossze a gyakorlatom, es a hozzaallasom a te elkepzeleseddel.
Miert lenne romlott a benzin? Attol, hogy te, vagy mas attol retteg, hogy az oszi leallastol a tavaszi indulasig megromlik, ez tenyszeruen nem igaz. Nekem eddig sosem romlott meg, pedig a legolcsobb fajtat hasznalom. Most E10-est, es nem ette meg a benzincsovet. A csovek eredetiek, tizenevesek. Majd, ha megeszi kicserelem. A szuro nincs eldugulva, a membranok azt sem tudom hol vannak, mert nem kellett kiszedni, baszogatni. Ugyanez a helyzet a szimeringgel, es az osszes tobbi alaktresszel. Nem baszogatom, nem tisztogatom, nem nezegetem oket, mert a gep kifogastalanul mukodik. Nem szedem le a kipufogot, hogy bekukucskaljak a hengerbe, mert nem erdekel mi van odabenn, amig a motor konnyen indul, es hibatlanul mukodik. Nekem kaszara volt es van szuksegem, nem barkacskeszletre. Nem erdekel a gyertya szine. Ugyanilyen benzint hasznalok a kocsimban, tobb kobmeternyi ment at a szurojen, sok millioszor szikraztak a gyertyak, minden rendben. Ehhez kepest a kasza lopikula. Ha neked egy Stihlt allandoan karban kell tartanod, akkor ott nagy a baj, vagy a KGST-piacon etettek meg valami szarral, vagy fingod sincs a beallitashoz. A nagyivu dumaid meg egyszeru humbugok. Vegyel egy kezi kaszat, ha nem birsz bele, akkor meg egy kecsket.