Engem sokkal inkább az lepett meg (tudtam, csak nem sejtettem), hogy mennyi sok zsír kifőtt abból a kevés kis halból. Meg hogy a tényleg nem sok csont (nyesedéket raktam bele, hogy legyen teste a lének, aztán persze kiszedtem) elég volt ahhoz, hogy reggelre rendesen megkocsonyásodjon a maradék.
Amúgy a szálkát leszámítva jó ez a filé dolog, olyan kezelhető, szép halkockák vannak a lében, szinte valami divatos bisztróban is megállná a helyét a külleme alapján. :) Mivel ritkán főzök "szép" ételt, ez most poén nekem.
Anno az első Nagybörzsönyi Négylevelű alkalmából a Lek-Vár-Lak kínálatából kóstoltam ilyet. Nekem nem jött be a fenyőszörp asztalosműhely :-D bukéja, de volt, aki elismerően szólt róla.
Én meg pár napja azt álmodtam, hogy letört több fogam alul. Azért minden álmunk nem valósul meg, mert ma csak egy és az is felül, de nagyon. Nem értettem, mit keres a homok a számban, mikor nem is ettem semmi olyat, míg le nem esett, hogy az bizony fogpor.
A kéthetes "Hadd főzzek ma magamnak!" programsorozatom az egyik csúcspotjához közeledik: mindjárt kész a halászlé. Az "ilyet még sosem főztem" kategóriában ettől tartottam a legjobban, és ennek megfelelően erre készültem legrégebb óta - mióta karácsony előtt megláttam a pontyfilét a piacon. (Ami igaziból nem is filé, tele van szálkával, csak gerinctelen.)
Kb. 20 perc múlva kiderül, megérte-e a nagy rákészülést. Az előzetes kóstolások szerint hallgathattam volna az okosokra, a nem megfelelő pirospaprika valóban "elédesíti" - de ez nem zavar annnyira. Ha megfelelőnek ítéltetik, akkor a következő nagy próbálkozás a korhely halleves lesz a kategóriában.
Fenyőrügy-szörp létezik, abból biztos lehet ilyen (nem ittam, nem tudom milyen) ízű parfét készíteni. Amúgy azt hittem, egy kutya kolbászról vagy macskáról álmodik ...
Az csak bejelentésköteles, a helyben szokásos módon, vagyis a topikban való kihirdetéssel. Engedély nem kell hozzá, csak a köteles példányokat kell leadni.
A Schneebergen ahányszor voltunk, mindig le akart vinni a szél. Évszaktól függetlenül süvít, egyszer márciusban voltunk, úgy elfújta a sátrakat, hogy úgy kellett őket megkeresni. Talán át kéne keresztelni a hegyet Windbergre, az találóbb név lenne.
Szombat délelőtt a sápi határban kocorásztam, néha jobb volt az őszi vetésben tapicskolni, mint a "földúton", a lépcsősornak pedig kifejezetten örültem...
a forró zuhany sem segített rajtam, az ebéd: 2-9 tányér sólet, sör+ áfonya pálinka, majd a rákövetkező egy órás csendespihenő hozott vissza a való világba....
Ezek szerint ott ez konstans állapot... tavaly szeptember közepén voltunk fent a Schneebergen, Kaiserstein és Klosterwappen is, természetesen a Fiscerhütte sem maradt ki. Nomost, itthon kb. indián nyár, mi orkánerejű szélben, amilyet még életemben nem tapasztaltam terepen, a csúcsrégióban 2000 felett mínuszokban hógolyóztunk, minden réteg ruhát felvéve is fáztunk mint a vadászkutya.
Kerülőúton jöttünk a szélvédett oldalon vissza Losenheim felé, így csak az eső vert el.
A FB-on a Teljesítménytúra csoportban vannak "hol készült" fotók. Ezek a képek mehetnének oda is, a "hol készült" mellé odatéve a "ki van a képen" kérdést is :-D
Jól beleástam magam egy vaskos SQL-dokumentációba, aztán gondoltam, pihenésül visszatérek kicsit a könyvemhez. Az első soroknál annyira meglepődtem, hogy ez magyarul van. :-DDD
Sajnos az első EP-hez sem értünk el..... a gyerkőcök lelkesedése is alábbhagyott volna előbb-utóbb, de ennél nagyobb trauma volt, hogy felhívtak a rendőrségről, hogy tárva nyitva hagytam a kocsit az utcán....mehettünk haza (átöltözve a meleg szobában már nem bántam annyira az egészet...)
Gratu mindenkinek aki ma túrázott! Ritka vacak idő volt, ezerszer inkább a tavalyi, mint ez!
Szóval akkor a kereskedelmi TCS elvált a hagyományostól.
Nem kétséges, hogy ebben a helyzetben mit kell tennünk, ha meg akarjuk őrizni az integirátsunkat és a topik szellemiségét. A név kötelez! Tetszik vagy nem, nekünk mind a két napon meg kell tartanunk az ünnepet!
Ezt már mástól is hallottam, ám továbbra sem tudom hova tenni. Torkos csütörtök a Nagyböjt első csütörtökje, amikor is a hamvazószerdai szigor után még gyorsan megeszik, ami a farsangból maradt.
Ha jól sejtem, idén ez február 14. Ami sajnálatos módon egybe esik a másik marketingelt, éttermi nagyüzemes ünneppel. Kezdem viszont érteni, miért akarták átrakni a torkoskodást tegnapra...
Hát én nem nagyon bírok ennyit vonszolódni most, bár ha Valaki cipeli a lányát, háát.. Elgondolkodtam.. :) mondjuk ha 0 fok lesz vagy alatta, meg egy kis szél, akkor már annyira nem pálya. Nem tervezek inkább..
Azt mondják, torkos csütörtök van. Hát hol a nagy topikélet?
Na ma nálam volt torkos csütörtök mindenesetre, mert fél nyolc fele megérkezett Nyúl Szekivel meg a házi gyártású tésztájával, amiből hatalmas sajtostészta-partit rendeztünk, és a mákos sütinek már alig maradt helye. Szóval ünnapeltünk, ahogy kell.
a következő írás na-ná hogy, tatalmaz termékmegjelenítést, a sorok olvasása közben, hirtelen fellépő gyomor korgás léphet fel, ezért kérem a még ebéd előtt lévő tisztelt TTB olvasókat lapozzanak....
Mozdonyfüst, és nyálcsorgás
A Téli Mátra után hazafelé tartva, Rákos állomáson szálltam le a vonatról. Miközben vártam a busz csatlakozást, furcsa sziszegésre, fújtatásra lettem figyelmes, aztán megláttam a zaj okozóját.
Illyés Gyula: Mozdony
Ssh-sszh, beh sok súly! Meg se mozdul!
Friss szenet, ha bekapok: messze, messze szaladok, szaladok
(Most úgy gondoljátok, hogy biztos eltévesztettem a fórumot, mert itt egy hangosan pöfékelő gőzmozdonytól keveseknek indul be a nyálelválasztódása, bírjátok ki még egy kicsit, mert hamarosan nagyokat nyelhettek.)
A gugli a barátod és rákerestem a, gőzmozdony vontatta nosztalgia járatra, és nédamá mit találtam: Torkos csütörtöki nosztalgia járat Gödöllőre, gyertyafényes vacsora, kocsonyajárat na beindult, csorog már :-))
Erősen sérelmezem, hogy nem kerültünk említésre :P
Miután mondtad a zelleres paprikás-krumplit, elgondolkodtam, szerintem főztem már úgy én is, tévedésből :) Az összefagyott zellerlevél eléggé hasonlít az összefagyott petrezselyemzöldre :P
Pénteken hazafelé utazva, szóba elegyedtem egy sorstársammal, egész hosszan zötykölődtünk, így volt időnk megbeszélni a kötelező témákat, úgymint: utazás, időjárás, munkahely, család.
Aztán szóba került a főzőcskézés is, miután elárultam, hogy este még egy paprikás krumplit is szeretnék összedobni, kaptam egy tippet, mégpedig azt, hogy zellert is használjak, csak az íze végett. Hazaérve, összepakoltam a szombati vonulós felszerelést, aztán nekiálltam főzni.
Miután elkészült a paprikás krumpli, párom közölte, hogy holnap mehetek túrázni, mert kész a holnapi ebéd, ja igen kolbász is volt benne. J
Szombat hajnalba ébresztő, majd irány a találkahely, Tibettel és Vadmalaccal utaztam Mátrafüredre. Eddig azt gondoltad, hogy ez egy túra beszámoló, hát nagyon tévedsz, ha van mit megemlíteni a szombati túráról röviden összefoglalva: a Téli Fagyi visszanyalt.
Hazaérve, két tányér paprikás krumpli dörgőttem be, majd büfiztem kettőt, és lefeküdtem aludni.
Vasárnap reggeli után, előkerestem a termoszokat, és egyiket a másik után töltöttem tele: tea, paradicsomleves, és igen, paprikás krumpli, kell a meleg étel, ital, mert horgászni megyünk, Apa Kezdődik !!!
Az idei év első pecáját Ercsiben a hajóállomásnál ejtettük meg, ha esetleg, aki szintén ezen a helyen vallatná a vizet, hát vigyen magával jó sok szereléket. Röpke óra alatt,
2-9 szereléket téptem be. Aztán átköltöztünk egy másik helyre, itt volt egy ígéretes húzásom élőhalra, de aztán elmaradt, mikor kicsévéltük, csak az üres horgot húztuk ki, legalább megetettük a "nagyhalat".
Összepakolás közben, szóba elegyedtünk a helyi erővel, mikor közölték, hogy ezen a helyen még élőembert nem láttak pecázni, megértettem a ezek vagy hülyék, vagy tudnak valamit pillantást.
Hazafelé még felderítettük a százhalombattai horgászhelyeket. Összefoglalva, az idei karácsonyi potyka még nincs megfogva, de remélem van még egy-két dobásom :-)
A maradék paprikás krumplit hazaérve végeztem ki, íz szakmailag a helyén volt.
Mondjuk azért a karamellsajtért nem kár.. borzalmas.
Más: tudok egy-két jó oldalt, ahol online lehet sorozatot nézni, már ha elég széles a sávod hozzá és nem zavar a török felirat, illetve a videó végén ha nem kapcsolsz gyorsan, akkor egy 40 p-es reklámszpot (aminek viszont jó a zenéje.. :)
Ma a Normafa vm.-mel szembeni Csúcs Büfét teszteltem forraltbor ügyileg, megfelelő. A Nagykovácsi célban a szolgáltatás finom (mákos) rétes volt, ami eszembe juttatta a régi nagykovácsi rétesest és a sós jellegű réteseit (meg az onnan induló topiktúrákat).
Itthon találtam a hűtőben nyárról badacsonyi olaszrizlinget, úgyhogy készült is belőle 1 liter forraltbor, a klasszikus recept szerint. A poharamban kipróbáltam a chilis változatot, de az anélkül jobb.
Estebéd: sajtos-tejfölös, medvehagymás tészta. És saját gyártású brownie, még langyosan, vaniliafagyival. Nem maradt olyan ragacsos a brownie belseje, mint szerettem volna, de azért nagyon nyumm!
Londonban ma nekiment egy helikoffer egy toronydarunak, és lezuhant. A darukezelő életét az mentette meg, hogy elkésett a munkából, és még nem kezdett felmászni.
Most mondja valaki, hogy késni nem való! Tiszta önvédelem!
Az ilyen napokra mondják, hogy mindenütt hó, de legjobb itthon.
Hazafelé látttam, hogy a rendőrök megállítottak egy vihogó autós nőt, talán mert csak egy pár tenyérnyi lukat csinált magának a "kilátáshoz", és a szélvédő kétharmadát legalább tíz centi vastag hó födte. Nézni is rossz volt.
Amikor elindultam sétálni, akkor láttam egy hókotrót az ucánkban :)
A Szentendrein esélytelen végigmennie, mert tele van autókkal.
A mentőautók is a kifele menő sávban mentek visszafele.
Gyalog az összekötőig 3 buszt előztem meg :)
A vonat egész normálisan közlekedett.
A hídon egy síelőt láttam igyekezni Pest felé, kíváncsi lettem volna, hogy milyen arcot vág, amikor közeledve a túloldalhoz meglátja, hogy ott már el van takarítva a hó, és fel van sózva az út :)
Dehogy. Ma 40 centis pizzát rendeltem, amin füstölt hús is volt. A termék ma már múltidő, a Manchester United-Liverpool majd az Arsenal-Manchester City alatt elfogyott.
A mai 20km-es Téli Gyermekvasút forraltbor teszt eredménye: a normafai rétesesnél a forralbor felejthető (a rétes viszont változatlanul finom, Padler be is szerzett 2-9=8 db-ot), a Szépjuhászné Étteremben a forraltbor egész jó (az orjaleves is, bár a múltkor a palócleves jobban ízlett), a Normafa-lejtő tetején a mozgó perecesnél a forraltbor szintén egész jó volt.
Már mindenki újévi fogyókúrába kezdett ?? Itt hurka, kolbász, krumpli, párolt káposzta.
A gyerek mikulás csomagjai meg elfogytak, esetleg szaloncukkert még tudok halászni..
A mai céges bulin egy okostelefon volt a tombola főnyereménye. Az én jegyem eggyel felette volt a nyertes sorszámnak, a szomszédomé eggyel alatta. Átlagosan nyertünk... Csak mégsem. Marad a butatelefon.
És az okostelefon hátránya: a képernyőről egy jobb helyszínelő az egész heti menüt ki tudná mutatni, mert hogy milyen jól is lehet evés közben olvasgatni a fórumot.. :)
Más: amióta 2 csatornás az index, nektek is szétesik néha a kép scroll közben?
A Szépjuhászné Étterem nagy tányér palóclevese (850Ft-ért) ma tökéletes gyógyszer volt vádligörcs ellen. Azért a tempóból is visszavettem a túra végén, de a leves életmentő volt, már azt nézegettem, hogy mikor indul a következő vonat Hűvösvölgybe.
Viszont egy Opel soká él, nem kell idő előtt szabadulni tőle. :-) Az enyém 24 évesen vonult nyugdíjba.
Ez az új autó egy szép nagy kombi Astra, igazi pontőrautó! Elbírja a T100 vagy az UB cuccát is. :-) És majd kipróbálom, de valószínűleg aludni is lehet benne, ha nincs túlpakolva.
Hát fizet. Az autó árán felül eddig már százezer felett tartok a járulékos költségekkel: átíratás, eredetiségvizsgálat, ügyintézési díj, készpénzfelvételi díj a bankban, kamatadó a pénzre, amit felvettem... És még jön rá egy szett téligumi.
Méééé engem kérdez mindenki mindenféle szervezői dolgokról?! Árva, egyszerű pontőr vagyok, egy nemecsek, még csak a szervező Társaságnak sem vagyok tagja! (Nem, nem kizárás okán. Annyira nem nemecsek.)
A lencseleves kész, a malac még sül. A reggeli mérlegelésnél a műszer a tavalyi súlyomat már az inflációval növelt mértékben mutatta, úgyhogy kénytelen leszek visszafogni a sós perec fogyasztásomat.
Megnéztem az esti tévéműsort, és úgy tűnik, hosszú idő után megint inkább a rádiót fogom hallgatni este. A királyin például egy hétköznapi péntek esti programot neveztek ki szilveszteri műsornak. Ez rettenetesen kínos. De a többi se használhatóbb.
Kipróbáltuk a békási piacot, nagyon szép almát kaptunk nagyon olcsón, csak sajnos a személyes piaci vásárlást rövidre fogtuk, mert fél 10-kor már tömeggnyomor volt a kurrens helyeken (savanyúságos, meg a virslis hentes), szóval a hentest kivártuk, minden mást ott vettünk, ahol keveset kellett várni.
Még szerencse, hogy hétfőn visszaviszi Gethe a rekeszeket, majd akkor pótolunk.. :)
Má' mé'? Nem az a poén, hogy lehet Szilveszterig eszegetni? (Már ha az "eszegetés" értelmezhető nálad. :P )
Nem romlik... És ha még akkor is marad, lehet belőle máglyarakásszerű rakottat csinálni, jó sok almával. :) Tavaly hatalmas sikert arattunk vele a bulin.
Én a sok fél mellett termeszetesen egyet egészben ("Nyolc láb sok ám, Dave"). És most meglepetéssel konstatáltam, hogy a Zott natúr joghurtja szinte ugyanolyan jó, mint a "Greek Style" fedőnevű csodája.
Ja és kb. 2,5 filmet néztem meg a tévében ma este, amiből igazából egyet sem akartam. De azért olvastam is közben, mert holnap apám megkapja azt a könyvet ajándékba, így már nincs sok időm vele. :-)
Én meg csak az egyik vagyok a kettő között, de nem árulom el, melyik, mert úgy nem lenne semmi izgalmas a történetben!
Te pedig még kereső vagy, és egy napon majd te is képes leszel kiállni a csoport elé, és bemutatkozni, hogy "Tamás vagyok, kolbászfüggő". Mi tudjuk, hogy segítségre van szükséged!
Ontopik: tegnap elkészült a bejgli, különböző ízekben (szilvás, gesztenyés, túrós) - és a vaníliás kifli, különböző színekben (világos, középbarna, sötét).
És már a másodnapra tervezett székelykáposzta is dobozban érik összefele.
Ó basszus, itt örülök, mint majom a farkának (mint nélkül), hogy az imént végre befejeztem a Tanúhegyek nyomában sokadik változatát, erre rá kell döbbennem, hogy a talpfákat kifelejtettem. Mind a 47-et!!! :(
Fertőzés letudva! Vettem négy nadrágot a piacon egy idős úrtól (most egy ideig megint nem lesz gondom rá), közben megkérdezte, mit is jelképez az a BUÉK 20 felirat a sapkámon. No hát hamar fel is írta a túranaptár címét! Még jó, hogy mégis azt a sapkát vettem föl, mert volt bennem kis gondolkodás.
Tegnap volt egy riport a rádióban a budaörsi halpiacról. Van ott egy büfé, ahol a kiválasztott friss halat jól elkészítik az embernek - legalábbis ezt állították.
Mi lenne, ha egy kevésbé rumlis időszakban megtesztelnénk? OK, hogy nem egy Római, nagyon nincs szép helyen, de sokféle különleges haluk van.
Igencsak ki kéne lépni... De amit az éttermekben sztrapacskának hívnak, annak kevés köze van ahhoz a finomsághoz, amit otthon kapok. Még a pizzánál is jobb!
A bánkúti Fehér Sas étlapján van juhtúrós sztapacska, az pedig útba esik a túrán! Ha kicsit kilépsz, még hazaérhetsz egy családi vacsorára, az otthoni sztapacskára is.
Ehhh
Dugig volt a pult hússal, kolbásszal, csülökkel, hurka, na az pont későbbi szállitmánnyal érkezett.. Anyukám még benéz, mert ő meg nem szereti a sütőkolbászt..
Pillanatok alatt eltűnik egy lábas forró víz a farkasordító orosz hidegben. Az interneten terjedő videón végigkövethetjük, amint a panelház emeletéről kizuhanó folyadék még a levegőben kicsapódik és köddé válik.
[...] Bővebben!Tovább »
Igen, van egy kis húsos hűtőjük, olyan pultos. Nekem úgy tűnik, házi(as) termékeket árulnak, még azt is megkockáztatom, hogy az a jókedélyű figura töltötte a kolbászt, aki aztán ajánlotta nekünk. :) A piaccal szemben nyitottak nemrég, van kis leülős részük is, és ráadásul egész kedves csapat üzemelteti.
És eddig mindig nyitva voltak, a vasárnap estével meg is leptek rendesen.
És volt külön húsos hűtő ? Milyen Lipóti ez? A mienkben csak a szokásos cserpes meg tészta meg lekvár dolgok vannak.. Meg nyírfa cukor meg gluténmentes liszt, de semmi kolbászhoz fogható... :(
Tegnap bementünk az éjjel-nappali Lipótiba, hogy friss kenyeret vigyünk a buliba. Azt mondták, vegyünk inkább KOLBÁSZT, akkor ajándékba adják a kenyeret. Meggyőztek. :)
A probléma, hogy kutyára van már csomagolva: begórva egy vödörbe a bőr, köröm/láb, csont. A tietek eszi?
Mert közben megtudtam, hogy a csontos rész bélelzáródást, a bőr/zsír meg hasmenést okoz a kutyáknak - a táposabbjának. Mondjuk nem értem, hogy a kettő együtt miért nem oltja ki egymást. :)
Mi a karácsonyi ajándékvásárlás első részét bonyolítottuk kora délután (Duna pláza és Váci úti játékbolt) tömegközlekedéssel, és -talán a jó időre való tekintettel- nem is voltak sokan.
Januártól nemcsak a konyhatündérek élvezheti az általam készített változatot, hanem a Vapiano látogatói is.
Néhány hete különleges főzésre kaptam meghívást a Vapiano étteremlánc magyarországi vezetőitől:[...] Bővebben!Tovább »
Tegnap: spontán ebéd a Figlmüllerben. Leves után kabátos hús meg krumplisaláta. Kinek mi. Tényleg spontán volt, még most sem értjük, hogy jutottunk be csak úgy... :)
Önző módon (ismét) nyilvánulnék meg a témával kapcsolatban:
Nagyon köszönöm, hogy a Porva-Cseszneki pontot őrizhettem, igazán remek csapat alakult ki kiegészülve Anitával és OT Büfésfiúval :).
Az idei első hó is a Bakonyi Mikihez köthető!:)
Jó volt látni a sok kedves-lelkes túrázót. A pontnyitvatartás vége felé érkező nagy küzdőket is. Volt egy srác, aki 40-ről akart kiszállni, hogy megvárja a vonatot... Szegényt addig zrikáltam, amíg inkább továbbmenekült a pszichoterrorom elől :D. De aki K100-teljesítő, azt a név kötelezi... Továbbá meglátogatta a pontot Pom-pom is, jó nap volt.
Kb. 10 perccel a bejegyzés után öntöttem föl némi újnemzedékes szexárdi küvével. Hogy mennyire jó lett, a korai időpontra való tekintettel nem ecsetelem.
Így már a mai ebédemet is tudájtok, ha bárkinek is hányott volna ez az infó >:).
Öröm az ürömben, hogy megúsztátok különösebb baj nélkül. Ez az a kategória -persze inkább ne legyen egyáltalán, de-, ami "soha rosszabbat!"
Mi is jártunk arra hét végén, OKT Bodajktól Zircig, bakonycsernyei szállással, kaptunk havat, esőt, szelet, a közlekedés hazafelé este nem volt problémás. Autóval legalábbis... busszal viszont megtapasztaltuk 2 nap alatt, hogy a menetrendi táblának nem feltétlen szabad hinni, és hogy olyan busz, amit kiírnak oda, nincs, vagy hogy a sofőr nem vesz fel, vagy épp előbb elmegy járat, kettő is, aztán a nap végére teljesítjük a "Gyalogold végig Bakonycsernyét!" túramozgalmat. A falu kb. 5 km hosszú :-)
Ezzel megvan a Dunántúl a kéktúrából, sőt Írott-kőtől Sirokig, kb. 860 km.
Hazaértünk sikeresen a Bakonyi Mikulás rendezés után, igaz, hogy busszal, mivel tegnap este fél hétkor, sikerült a 82-es úton belecsúsznom az árokba a rendezői twingo-val, a frissen lefagyott "imremajori S-kanyarban", amikor egy eltévedt túrázót hoztam vissza Kardosrétről. Negyed órával azelőtt azelőtt mentem Zirc felé, és akkor még teljesen jól járható volt út, a vízszintes havazás-hófúvás ellenére. Az autóban egyikünk sem sérült meg, az anyagi kár (casco-s) kb. egy közpes koccanás szintű, nagyrészt karosszéria elől, és megmenekült az autóban velünk utazó családi méretű pizza is. :)
A csomagtartóban a Mikulás (Szent Miklós) ruhája szerencsét hozott.
A túra jól sikerült, 550 résztvevővel. A zirci pizza népszerű volt, a létszám okozott néha kisebb-nagyobb fennakadást a rajtban. Vasárnap du. 4 után már havas esőt, majd havat is kaptak a hosszú távos túrázók, igazi Mikulás túra időjárás lett a nap végére.
Ma reggel a Bakonyban kb. 5cm hó lehetett Zirc felett, Veszprémben már például semmi. A Bakony sem viccel.
De, kihagyhatjuk. :-) Merthogy a társaság egy részének nemcsak a TTB van, hanem a TTT is (némelyeknek még a TTK is), és engem pl. a TTT azzal bízott meg, hogy üldögéljek aznap egy fűtött pizzériában, ami mindenképpen sokkal ontopicabb itt, mint medvét kergetni a kemény mínuszokban a sülysápi havasokon. :-)
Bemondta reggel a rádió, hogy magyar gyártmányú tűzoltókat kap kilenc önkormányzat. Elképzelem, milyen élvezettel dolgozhattak a fejlesztők a projekten!
Köztük olyanok is, amiket azzal reklámoznak, hogy hú, de rohadt egészséges kaják, és ebből él a névadójuk.
Ez nem olyan, mint valami hússzor továbbadott lista a gonosz E betűkről, ez eredetiben az OÉTI honlapjáról van. Kár, hogy nem mindegyik termék azonosítható be a leírás alapján.
No, azok vannak... Ott tanultuk meg az elvet: menj előre, majd szólunk, ha kanyarodni kell. Ha nem kell, nem szólunk (= akár egészen hosszan nem lesz jelzés).
Erdélybe lehetne szervezni kalandtúrát. Az lenne a mi rulettjátékunk. Be a medvék közé, aztán vagy széttépnek, vagy nem. Tanulságos Bear Grylls Túlélés törvényei sorozatának erdélyi epizódja. Az az ember bejárta az őserdőket, szavannákat, Szibériát, a Yukon térségét, de úgy félni még nem láttam, mint az erdélyi éjszakában.
Csodálom hogy volt időd előkapni a gépet. Nekem sose sikerül. Pár éve egy patakágyban gubbasztottam, mikor recsegés-ropogással közeledett egy szarvas inni. Gyorsan kaptam elő a gépet, de már érkezett is, pár méterre előttem bukkant ki a gazból. Akkora kép lett volna abból ahogy meglepődik. Egy pillanatig néztük egymást, én nyúltam a gépért, a mozdulatra sarkon fordult, és széttördelve mindent maga körül elcsattogott.
Nem a pár másodperc számít (ámbár fél perc sem mindegy, ha késésben van az ember :-)). Hanem az a kínszenvedés, hogy egy jó minőségű, gyors haladásra tervezett autóúton ott cammogjon az ember értelmetlenül. Ez fölösleges koptatása az idegrendszernek.
A Megyeri híd 1865,35 méteres hosszát figyelembe véve, s a változásokat számokra fordítva mindez azt jelenti, hogy az itt áthaladó autós − megengedett legnagyobb sebességű áthaladást és akadályoktól mentes útpályát feltételezve − a korábbi 84 másodperc helyett immár 68 másodperc alatt juthat Pestről Budára vagy visszafele. Az erre ingázók így naponta 32 másodperccel több időt fordíthatnak az átkelésnél hasznosabb tevékenységekre.
18 évesen volt egy élményem, amikor a Börzsönyben egy szarvascsorda (amit én riasztottam fel) előttem ugrott át az úton. Ha kicsit előrébb vagyok, lehet, hogy a fejemre lépnek. :-) (Jobbra egy magas fal volt, onnan száguldottak lefelé.)
Kicsinek éppen úgy viselkedik a malac mint egy kutyakölyök, nem?
Jó nagy desznyó lett belőle...:-)
Kiegészítésképpen annyi az állatok kontra emberek részhez hogy talán a Zemplénben érdemes figyelni kicsit a keresztes vipera miatt, a helybeliek is tartanak tőlük, azt mondták egy óra alatt hat a mérge.
Ezen -az egyébként nagyon fotogén- kaszálón Füzér mellett találkoztunk két helyi fiatallal akik éppen egy döglött viperát nézegettek, ők figyelmeztettek erre.
Nem, rádőlt a vacokra a fa, és a testvérei elpusztultak, az anyjuk meg otthagyta, egy erdész ismerős talált rá. Nagyjából két-három napos korától van nálam.
Anno a 2010-es Sárga 70-en volt szerencsém egy pozitív példához: jónéhány vizslával sétált egy úr, a kutyák kóricáltak össze-vissza, de egy pillanat alatt visszarendelte őket magához.
Igen, egy túrán a faluszéle a legkockázatosabb hely... Bár én könnyen dumálok, minden területvédés az én kutyáim ellen zajlott, és a legnagyobb sérülés, amit ilyenkor szereztek, egy kis fenékbe csípés volt, jajongtak egyet, és mentünk tovább.
Az nagyon gáz, amikor a gazda fizikailag nem képes a kutyát megtartani (kézzel vagy pórázzal). Ha lenne kutya-gazda vizsga, ez lenne az első tétel, ha én állítanám össze a vizsgát..
Tényleg, a kutyák. Mindig kóstolgatnak. Utolsó két túrámon egy méretes vizsla, meg egy méretes korcs talált be. A vizsla ívben került halál csendben, hátulról akart megtámadni, utolsó pillanatban rettent meg. Világ legbarátságosabb fajtája, és erre kifogok egy ilyet. Ha nem fordulok rá, tuti megharap. A másik meg a szabadban lébecolt a falu határában, meglátott, morogva megindult felém. Gazdája nem messze tőle idegesen siet az állathoz. Kiáltok, hogy megnyugtasson "Remélem nem harap a kutya!". A gazda vissza: "Én is remélem!". És futni kezd a kutya felé, hogy megállítsa. Ez az a jelenet, amit nem akarunk átélni. Egy nagytermetű kutya felé kétségbeesetten rohanó gazda látványa. :-D
Engem egyszer egy kecske támadott meg a törökmezői turistaháznál. Meg persze ott vannak a kutyák is. A vadállatok közül csak a lódarázstól kell tartani.
Tévedésben vagy, erdei állatok nem támadnak emberre itthon Magyarországon.Erre leginkább a vaddisznó lenne képes, de ő is csak akkor ha agyon van sebezve, lőtt vagy egyéb sérülései vannak, esetleg a kismalacait védi (tavasszal) , de ez is ritkán fordul elő, mi ugrasztottunk meg sok alkalommal kismalacos anyakocát, mindig menekültek, egyszer sem támadtak.
Vadkan a Kékes alatt pár száz méterrel...figyelt sokáig, majd komótosan elballagott.
Ó, de remek kis kirándulás! 5:50-nél van egy vágás, előtte voltunk a képben. (Az utolsó autó motorháztetején volt a kamera.) Azután 6:10-kor a gépek szépen leparkoltak a Csővári-vár bejáratánál, a sziklagyepre (lásd még: ttúra tiltása a Kálvária-hegyen). Enyhén szégyen az egyik autón olvasható Barlangi mentőkre és a sárga zubbony címkéjén díszelgő Aggteleki Nemzeti Parkra nézve. A tanulság, hogy nem csak fel lehet menni autóval, hanem szabad is. Valakiknek.
Hármaskönyv, Alsópetény, Márton-napi libamenü, sült libacom, ludaskása, bajorkáposzta, miazmás... most: Badacsonyi Müller Turgau, 2005-ös, a múlt heti négynapos kékezés (Hévíz-Városlőd) szerzeménye.
Tegnap: a Cserhát 40 bejárása közben szedtünk pár kiló csoportos őszigombát (felénk így hívják, tudom, a hivatalos neve más) Nógrádmarcal és Nógrádsipek között, ebből ma perkelt lett, továbbá ma Romhányban őzlábat és tinórut.
"Mások szerint a halászlé főzése közben nem kell figyelni az időt, ugyanis ha az ember tízpercenként megiszik egy kisfröccsöt, akkor úgy a negyedik után kell a paprikát beletenni a lébe, és úgy a hatodik, hetedik táján már lehet tálalni az ételt. Utána el lehet kezdeni borozgatni. "
- FőzőShow a TV Paprika szakácsaival a kolbásszal töltött hal elkészítésének titkai
Jó lenne Benedekkel "meghorgászni" a mesterséges folyót, mert még mindig nem sikerült megfognunk a "karácsonyi" pontyot.... :-)) jövőre már februártól rágyúrunk erre a ponty kérdésre...:)
Lehet, h a lapostetőn kéne csinálnom egy csibefarmot. Csak meg kell oldani, h elég gaz nőjön odafenn, jól ki lehessen kötni az ólat, a csibék ne legyenek olyan buták, h lepotyognak 3 emeletet, és a kutya ne tanuljon meg létrát húzni a tetőre vezető nyíláshoz és felmászni rajta a pipikhez :D Megfagyni nem fognak, mert amilyen szar a szigetelés, jól fűtjük őket..
Elvileg ez a korlát. Ha komolyan veszik, akkor nagyon nem lesz egyszerű az állattartás. De eddig is lesz@rták a rendeleteket.
Ami inkább korlátozni fogja az állíttartást, hogy ma már a többség vásárolt takarmányból tartana állatot, az pedig házi körülmények között nem éri meg.
Lesz majd egy hullám, amit óriási összeveszések, feljelentések fognak követni, aztán egy-két év múlva szépen lecseng.
Hát ha meg tud felelni az EU-s vagy a magyar állattartási engedélyeknek... Ami azért nem könnyű, hacsak nem a mező szélén laksz, ahova ki tudod talicskázni a trágyát. Szerintem max szárnyasokat tartanának városban, nem óccsó mulatság az etetés, ha nincs saját veteményesed. Szóval előre ne borulj ki.
Tényleg? Ezentúl az önkormányzat nem tilthatja meg, hogy valaki disznót tartson a kertben és bűzzel árassza el az egész utcát egy városban? Persze beleillik az események sorába.
2012. október 1-jén lép hatályban az Éltv. 6. § (6) bekezdése, mely az alábbiak szerint rendelkezik: „6. § (6) Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható.”
Már csak az a kérdés, mi a helyzet a haszontalan állatokkal :D
Szerintem csak majdnem :) Piros paprikát dokumentáltan 1570-ben Széchy Margit termeszett először idehaza - ezt a növényt ekkor még "vörös törökbors" névvel illették, a citromról ilyen adatokat nem igazán lehet fellelni :-D
Nem fért bele, mivel egyrészt a repülőről leszállva tudtam meg, hogy én leszek a masszőr a terepfutás céljában, másrészt meg azért nem így megy a dolog, hogy csak sorbarendezünk eseményeket, és soha nem alszunk.
Teljesen jó idő volt (=kicsit csepergett vagy csak szitált), amikor felmentünk a Nagy-Hárs-hegyre 1 óra előtt, a komolyabb esők idején már a kilátó volt a fejünk felett. 3 körül leballagtunk körbe, (kezünkben egy-egy kempingszékkel), így a fateromnak is meglett 1 teljes kör, és még gulyásleves is jutott.
Nekem is beugrott egy délutánra, ahogy leszálltam a repülőről. :-) Most próbálom ráhangolni magam.
Na ezért írtam az előzőt még a gépről, amíg a kiszállásra vártam. Sajnos a felbontás nem túl jó. Az első képen balra a HHH, hátul a Széchenyi-hegy a tévétoronnyal. A második a budai hegyektől kicsit délre készült, vicces módon csak három légzőpipa lóg ki a felhőből, de még nem azonosítottam őket.
Reggeli: zöldséges omlett kis sütivel, Etnára néző ablak mellett. Kár, hogy nem volt pont kitörés túrája.
Előtte volt egy kis meló is, mert személyesen kellett ellenőriznem, hog felkel-e a nap a Földközi-tenger felett. Teljesen rendesen fölkelt, csak nem pár perccel később, mint tegnap, hanem pár perccel előbb -- ezt teszi az 1-2 kilométeres magasság.
Valamikor az előző héten jött egy hír az egyik csatornán, hogy szombat délután jön a tél, meg egy másik a másikon, hogy befigyel pár szabadnap, és így a két információ szabályosan szuperponálódva rögtön kirajzolta a tunéziai tengerpart képét, szombat déli indulással.
A reptérről hazafelé már furcsán éreztem magam napszemüveggel a fejemen, kilógtam a nép közül.
Csak az a fél hármas kelés ma, az nem volt jó, Kartago Tours rulez.
Monoton minimataratonból 2 kört mentem (a másodikat még a Nagy-Hárs-hegyi pontőrséggel együtt is szintidőn belül) és a gulyásból is két adagot ettem. Ha a leveses kondér is 70 literes volt, akkor szép forgalmat bonyolított a büfés a marhagulyásból, mert már csak pár adagra való volt délután 4 körül. Az étterem igénybe vétele jó döntés volt. Kb. 420 résztvevő szivatta magát a mai esős időben a Hárs-hegy körül.
Cappuccino-t nem szabad náluk kérni. Porból készült, langyos forró csoki, növényi zsírból készült habbal a tetején. A palócleves meg a tűzdelt szarvascomb barnamártással és krokettel viszont teljesen a helyén volt-
keresünk 36 kilóig használható (lehetőleg jobb minőségű, márkásabb, jó állapotú) autós gyerekülést. Ez az, amelyik már a kocsi saját övével köthető be. Márkásabb, jó minőségűt, jó állapotút meg is vásárolnánk.
A lányok egyik este este habos vízben fürödtek: - Veronika, mit készítesz most? - Tortát, amiben nincsen cukor. - És mi van benne? - Minden, amit szeretek. Brokkoli, karfiol, leves, bab, kenyér, sonka, párizsi. - Akkor nagyon finom torta lesz :-)