Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40321

Nálunk a középtestű anyáknak a ketrec sarkába egy szénával bélelt kis műanyag zöldséges láda van. A ketrecek felfelé nyithatók.

Előnye, hogy a műanyag láda alatt bármikor könnyedén lehet a kicsik alatt takarítani a fészek megbolygatása nélkül. A ládát mindenestől ki lehet emelni a ketrecből.

Előzmény: iimi (40320)
iimi Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40320

Köszönöm mindenkinek aki megosztotta velem véleményét / tapasztalatát / tudását.

 

Eddig  akkor az 1. számu hiba a patkány, 2. meg a meleg...

 

Akkor az lenne még a kérdés, hogy kinek mi vált be jobban, a ketrec sarkában a fészek, vagy a zárt sötét fialtatóláda?

 

 

Előzmény: Deryan (40314)
Ladybee Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40319

Nálam is benne volt reggel egy kisebb , a kutya elintézte.

Előzmény: Sancikaa (40318)
Sancikaa Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40318

Próbálj meg élve fogó csapdát kirakni! Nálunk az vált be.

Előzmény: Öreg Halász-) (40311)
Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40317

Szeretem a nyuszis történeteket, példákat:)

A mi patkányfogó kutyánk 8 kiszökött kis nyulat fektetett ki nekünk egy reggelre :(

Előzmény: kemorgo (40313)
Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40316

Az üvegeket a patkány simán kipakolja a járatokból.

Zárj el minden termény, kenyérfélét. Éjszakára ne hagyj kint semmit az állatok előtt se! Figyeld meg a közlekedési vonalat s tegyél ki granulátos mérget! Ha patkány, akkor rá fog járni s aztán elmarad, de jöhet a következő...

Előzmény: Öreg Halász-) (40311)
Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40315

A patkány nagyon zavaró lehet. Sőt!

 

Nálunk a nyulak egymástól elhatárol ketreces kifutókban vannak. Éjszakára felülnek a ketrecük tetejére. Ha patkány közelít dobolnak. Mindig tudom sötétedés körül és után, hogy van patkány. Bemenni ugyan nem nagyon mernek, de próbálkoznak.

Méreggranulátot rendszeresen tartunk kint, aztán a kutya is ki szokott tenni magáért.

 

Egy alkalommal hajnali fialáskor zavart meg egy jól fialó s nevelő anyánkat a patkány. Az anya a kifutóban szétszórva fialt. A fele almot megmentettük, felmelegítettük és a fészekben rátettük az anyát. Azonnal elfogadta. Érdekes eset volt. Sokat tanultunk belőle.

Előzmény: iimi (40307)
Deryan Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40314

Szerintem házinyúl tartásának a módszerével - nem nagyüzemi módon tápon tartva - az anya 8-10 kisnyulat simán fel kell hogy neveljen. Számomra 8 db az ideális. Szépek, fejlettek és az anya sincs lefárasztva, kizsigerelve.

Szerintem az az anya fizikálisan le van merülve s az ösztönei sem működnek. Az extrém időjárás állatot embert egyaránt megvisel. 

Én anyát ill. fajt cserélnék ennyi próbálkozás után.

 

A tartás-, kezelésmódodban nem találok kifogásolni valót.

Előzmény: iimi (40303)
kemorgo Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40313

Én Glodacid nevű zselés tasakos patkánymérget használok. Próbáltam több félét, köszönték, jól voltak, desszertnek jó volt. Ez viszont bevált. Olyan helyre rakom, hogy a tyúkok, amik a nyulak körül vannak, ne tudjanak hozzáférni, de látványos a fogyás, vagyis szem előtt van. A patkányt nem akarták felfalni a tyúkok, és azért valljuk be, ezek a dögök meg elvonultak megdögleni. Egy komplett család volt, anyástól, meg anyányi fiastól.

 

Kutya nem valószínű, hogy zavarná a nyuszikat, főleg a szomszédé.

Nálam, még mielőtt lettek volna tyúkok, a németjuhászomnak szabad bejárása volt a nyuszikhoz, a ketrecek közé. Állati nagy pajti volt a nyulakkal. 

Még nem volt tökéletes a ketrec, vagy kelekótya módon elfelejtettem bezárni rendesen, volt, hogy a nyuszik kiszöktek. Volt olyan, hogy reggel kinn az udvaron békésen, összebújva aludtak az egyik nyúlmamával, ahogy észrevette a kutya, hogy kimentem, akkor nagy hivatástudattal úgy tett, mintha hajkurászná. Volt, hogy verte a konyhaablakot, hogy kinn van kisnyúl a ketrecből :D De hát ez a jószág minden háziállatot a magáénak tud. Ahogy jöttek sorban, mindegyiket meg kellett ismerni, szagolni, nyalogatni. Utána már tudta, hogy miénk, nem bántjuk :D még a szaporulatot se, ugye, az is a mi kutyánk kölyke :D. Állandóan ott lebzselt a nyusziknál. 

 

Akkoriban, mikor még bejárása volt a nyuszikhoz, csak úgy tudtam vágni, ha előbb elzártam a kutyát. Ahogy kiengedtem, azonnal létszámellenőrzést tartott, kereste a növendékeket. Utána meg napokig búskomor volt, hogy hova lettek a pajtik. Nem is volt akkoriban patkány, egér, ilyesmi. De mióta a tyúkok lettek, ki van rekesztve, így a kapu előtt ülve mozizik csak. 

Előzmény: iimi (40309)
iimi Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40312

Én kaptam egyik kertész ismerőstől pár éve fémdobozba szürke tablettákat (valami karbid alapú cucc), be kel tenni a pocok járatba. Kertészetekben a fák kérgét sokszor elrágják a pockok, az ellen lett kitalálva...

Azt mondta patkány / vakond ellen is hatásos.

Ha én megtalálnám a járatokat biztosan tennék bele... de nálam eddig csak békajárat van... 

Előzmény: Öreg Halász-) (40311)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40311

Nálam is befúrta magát valami a tyúkokhoz és a nyulakhoz is ! Törtem üveget a furatokba,azt is kikaparta,viszont kárt még nem tett az állatokban. A kirakott kis tasakos , pépes méreghez hozzá sem nyúl. Mi a fene féreg  lehet ez ?

Ladybee Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40310

Célszerű rágcsálóirtó pépet  alkalmazni, az késleltetett hatású, véralvadás gátló, pár nap fogyasztás után elgyengülnek a dögök. A sertés  ilyenkor megeszi, abba pusztul bele.

Előzmény: iimi (40309)
iimi Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40309

Köszönöm a választ.

 

Értem, szóval a patkány ekkora probléma.

Azt hittem ha nem jut be a ketrecbe, csak kívül ólálkodik akkor a nyulakat nem zavarja.

Gondoltam ha van is patkány, mivel nem jut be, a nyúl megszokja a jelenlétét. Biztosan van a környéken egy két példány, mert fogtam már, meg van hol megbújjon nálam is, a szomszédoknál is van elhanyagolt zóna, régi 20 éve nem használt csűr tele-tele lomokkal.

 

Az ötből csak három a fajtatiszta kettő "parasztnyúl"...

A fajtatiszták közül van egy lepketarka aki eddig kifogástalan volt... olyan jámbor nyugodt nyúl... mikor már azzal is probléma volt gondoltam, hogy valami külső befolyásoló tényező lehet, csak nem tudtam rájönni mi az.

 

A patkányokat egereket eddig nem nagyon irtottam méreggel... Kicsit félek a méregtől, mert a patkány nem jut be de az egér igen. Nem hordják be az egerek a mérget a lábukon... hasukon...

Gyermekkoromban volt sertésünk és nem egy alkalommal történt, hogy szomszédba mérgezték a patkányokat azok meg behordták magukon a disznók etetőjébe és megdöglöttek a disznók is.

 

Akkor még egy kérdés, a kutya mennyire gond? Van a szomszédba de azt nem látják a nyulak viszont halhatják, kb 20m tőlük. Nyugodt egy állat az is, ritkán ugat... 

Előzmény: kemorgo (40308)
kemorgo Creative Commons License 2016.08.09 0 0 40308

Igen, lehet gond a patkány jelenlétéből.

Meg sok olyan helyre is befér, ahova nem is gondolnánk. Az elején nem is gondoltam rá, csak nagyon nyugtalanok voltak a nyulak, borogatták a fészkeket, zajongtak, ugráltak. Végül úgy derült ki, hogy az aljzat ujjnyi széles rései közé beszorult egy nagyobbacska, félig megrágott gyerek, és visított, mint akit nyúznak. Mire kirohantam, a 12 gyerekből már csak 7 volt, szanaszéjjel, kettő el is pusztult. Na, akkor kezdtem patkánymérget lerakni, három napig négy óránként pótoltam, mire végre nem fogyott tovább. Végül megtaláltam a járatot is. Kopp-kopp, azóta időnként megkínálom a betévedő idegeneket némi csemegével. Ha nem fogy, azt jelenti, béke van :D

 

Plusz az egér is zavaró. Egyszer nálam is felszaporodtak mire észre vettem, ki-be járkáltak a ketrecbe, etetőbe, minden hová. Úgyhogy sürgősen intézkedtem. Ősz a kritikus ebből a szempontból.

 

Még az is eszembe jutott, hogy mennyi idősek az anyáid? A harmadik évre nálam a korábban jól fialó, jól nevelő anya teljesítménye is romlott, úgyhogy ment a fazékba.

Igaz, nekem utcabeli keverékeim vannak, kivéve a bakot, az most egy német nagyezüst, de nem volt fialásos, szétszórásos gondom. Lehet, ha valami fajtatiszta csapat, ott is lehet a gond.

 

Előzmény: iimi (40307)
iimi Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40307

Szóval az étrend:

reggel:  szemes+széna

este:  szemes+széna

 

A szemes alapból tritikálé de ez hetente egy alkalommal kukorica egy alkalommal búza helyettesíti és kéthetente egyszer a kukorica mellé szoktam adni a napraforgómagot.

A széna az szintén cserélődik egyszer lucerna egyszer fű, száraz után zöld, zöld után száraz...

Amikor száraz szénát kapnak akkor szoktam mellé adni almát, nyáron, ha van.

A tormalevél lehet semmiben nem segít, de annak idején nagyapámék béltisztítónak adták, akkor még nem tudták a betegség nevét, de kokcitózis ellen. Az almaág a csicsókalevél mindig a zöld lucernával vagy fűvel egyszerre, a lucernát füvet mindig fonnyasztom...

Télen csicsókát, céklát, ritkán sárgarépát szoktak kapni a széna+szemes mellé.

A nyúltápot (gyógyszeres granulátum), nem a tápanyagtartalma miatt, nem hizlalás szempontjából, csak kizárólag kokcitózis ellen szoktam adni. Havonta egyszer a reggeli szemes takarmány helyett 1 hétig ezt kapják.

 

Lehet kicsit bonyolult a leírás, de maga a folyamat a sorrend egyszerű, próbálom változatosan etetni őket.

Szerintem nem tápanyaghiány, nem fehérje vagy vízhiány.. szerintem... de azért próbáltam leírni ezt is hátha pont ebben van a hiba...

 

Nem csak most a melegben van ez a probléma, hanem már koratavasz óta.

 

A patkány mennyire zavaró?  A ketrecbe nem tud bejutni, de a ketrec körül / rajta lehet jár éjszaka... fogtam már a környéken szóval lehet hogy a ketrecen mászkál... Ez lehet gond?

Előzmény: kemorgo (40305)
Ladybee Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40306

"- nyultáp 5-7 napig havonta egyszer". Ezt hogy kell értelmezni ?

Előzmény: iimi (40303)
kemorgo Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40305

A jól nevelő, fialó anyák nem szoktak egyik idényről a másikra elromlani.

Valami oka van.

Én minden esetben zavarásnak, ne adj isten, patkány, egér zaklatásnak gondolom. Mindenképpen kihelyeznék csapdákat a környéken, hátha kiderül, mi lehet az ok. 

A kajájukat nem tudom értelmezni, legalábbis leírásod alapján.

Én a hasas, meg a nevelő anyáknak kétszer adok naponta bőségesen szemest, nyúltápot akár, széna mindig van előttük, lucernám általában télen van, azt is bőséggel kapnak. Nálam a menü árpa zömmel, meg nasinak mindenféle zöld a kertből, konyhai hulladék, gyümölcs, zöldség. De ez csak nasi. A hasas-és szoptatós anyáknak sok fehérjére van szükségük, a havi egy hétig adok nekik számomra nem világos a hogyan, miértje.

A napraforgót én télen keverem az abrakba, magas energiatartalma jól biztosítja az alacsony hőmérsékleten a szükséges fűtőanyagot. Nyáron szerintem csak zsírosítja őket.

 

A másik, ami szerintem fontos, hogy nyáron elég nekik életben maradni nagykabátban, nem még vemhesnek lenni, esetleg fiakat nevelni. Nálam csak áprilisig fialnak. Most van ugyan egy előhasi kis anyám, augusztus 20-ára van kiírva. Ő próba-cseresznye alapon lett bepároztatva. Ha sikerül, és az idő is kedvező lesz, akkor örülök, ha nem, nem szomorkodom. Ő előtte mindig van szemes, széna. Annyit eszik, amennyit bír és akar :D Mondjuk, a vége felé már nem nagyon szoktak enni az utolsó pár napban. Olyankor csak kis nasi, mángold, karalábélevél, répa, amit szívesebben esznek.

Előzmény: iimi (40303)
-balu28- Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40304

Az idén tavasszal az egyik anya nálunk is eljátszotta ezt. Nem rakott fészket, nem takargatta be a nem túl sok (8-9) utódot. 3x próbálkoztunk, aztán likvidáltuk. :( Az okát nem tudom. Nem az idén állt csatasorba.

Előzmény: iimi (40303)
iimi Creative Commons License 2016.08.08 0 0 40303

Sziasztok.
Már kérdeztem itt tőletek, de most ujra megteszem, mert az utóbbi kérdés óta csak fokozódott a problémám.
Ebben az évben öt anyanyulammal, hét esetben történt ugyanaz, van amelyik sok (13-17) utódot fial, de van amelyik 10-nél kevesebett de kivétel nélkül mindel hasonló a probléma. Ahol nagyon sok a kisnyul, legalább a fele holtan jön a világra, de a többit sem neveli.
Ahol 10 alatt van a kicsik száma ott is az anya teljes nemtörődömséggel megtapossa, figyelmenkivűl hagya hogy kisnyulai vannak. Nem neveli őket, nem rak fészket, nem tépkedi a szőrt magáról.
Mi lehet az ok?
Eddig ilyen nem volt.
Van olyan anyanyulam amelyik tavaly tökéletes volt, nyugodt, de most a nyugalma melett nem törődom lett.
Nem éheznek, van vizuk, nem falják fel a magzatokat, csak nem nevelik, nem óvják őket.
Gondoltam étrendre, külső befolyársra, de nem tudok rájönni az okára.
Mind myxio és rhd ellen oltott, kokcitózis ellen nyultápot kapnak.
Teljes étrendjuk:(napi kétszer kapnak enni / reggel-este)
- fonnyasztott illetve száritott lucerna,
- fonnyasztott illetve száritott perjefű + néha van benne keves citromfű,
- néha (utóbbi kb 1 honapban) csicsóka levél,
- kevés magnélküli alma,
- néha egy kis almaág,
- néha egy kevés tormalevél,
- tritikálé,
- heti egy alkalommal kevés buza,
- heti egy alkalommal kukorica,
- kéthetetnte egyszer nyulanként kb. 50g feketenapraforgómag,
- nyultáp 5-7 napig havonta egyszer

kutya a környéken nincs, sem más zavaró tényező

Deryan Creative Commons License 2016.08.07 0 0 40302

A fórumban a hozzászólások mennek tovább, az idő is múlik és a fórumba betett linket legfeljebb keresgélni kell.

Ha az adatlapodra is beírod, akkor bármelyik hozzászólásodnál a nevedre kattint a azonnal lehet tájékozódni ki vagy, mi érdekel stb.

Ezt a pompás kis videót bátran beteheted.

 

A memóriám nem olyan szuper, hogy annyira emlékezzem kivel s mikor beszélgettem.

A videód keltette fel az érdeklődésemet s utána néztem vajon beszélgettünk-e  mi korábban.

Rutinos keresgélő vagyok s általában megtalálom amit keresek ha az az interneten van. Nem biztos, hogy mindenki ilyen.

Előzmény: arvaiz69 (40301)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.07 0 0 40301

Szia! 

Köszönöm az elismerést! Belinkeltem a film linkjét, itt lehet megnézni: https://youtu.be/hA6v5AXBotc

Üdv.: Zoli

Előzmény: Deryan (40300)
Deryan Creative Commons License 2016.08.07 0 0 40300

Szia!

 

Profi munka a filmmel egyetemben!

Gratulálok, hogy ilyen magas szinten űzöd ezt a szép mesterséget és köszönöm, hogy az érdeklődőkre is időt szántál, megnézhettük a ketreckészítés munkafolyamatát.

Külön szeretném kiemelni, hogy a bemutató film légkörét a munka zaja és lényegre törő kísérő szöveged nagyon jól megteremti. Kellemes oldás benne kislányod jelenléte (a nyuszikkal!) és a cica megjelenése.

A cica teljességgel magát adta, ahogyan rátelepedett a munkadarabra.

 

A film maga is határozottan tetszett. Ha valami trendi aláfestő zenét tettél volna bele, akkor most mérsékeltebben lelkesednék.

 

Visszaolvastam korábbi beszélgetésünket :)

A kislányod azóta megnőtt és szép nagylány lett. Kis irányítással szépen megtanulja a felelősségteljes állattartást.

Később, szívesen olvasnék 1-2 hozzászólást a nyuszik életéről ebben a szép ketrecben.

 

Amit hiányolok, egy rövid bemutatkozás az adatlapodon + e filmed linkje. :)

Előzmény: arvaiz69 (40299)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40299

Sziasztok! 

Sikerült befejezni a ketrec munkálatairól készített kisfilmet. Ha valakit érdekel, itt megnézheti!

 

 

 

 

Üdv.: Zoli

Deryan Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40298

Sajnálom, hogy így jártatok. A problémás nyulakat mi is mielőbb levágjuk. Nincs értelme, hogy kínlódjanak. Szerencsére a nyuszi szapora állat :)

Előzmény: Sancikaa (40297)
Sancikaa Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40297

Szúnyog szerintem, a szemhéjuk is orruk is pirosra dagadt lenyúztuk mind a kettőt sajnáltam volna ha elpusztulnak :// Egyébként eddig én se oltottam de most már lehet fogom. 

Előzmény: Deryan (40296)
Deryan Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40296

Szerintem az bögölycsípés lehet...

http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/amit_a_bogolyokrol_es_a_csipesukrol_tudni_kell/20100308145820

 

Sok most a bögöly. Az időjárás nagyon kedvezett nekik az idén.

 

Tályog is lehet. Itt a 7. pontban olvashatsz róla:

 

http://wonderbunny.hu/nyulbetegsegek/

 

Ami a megelőző oltásokat illeti, ahhoz én nem tudok hozzászólni, mert mi nem szoktuk oltani őket. 

Előzmény: Sancikaa (40294)
Karel1983 Creative Commons License 2016.08.06 0 0 40295

Szia. Nekem épületben vannak és van szúnyogháló!

Előzmény: Sancikaa (40294)
Sancikaa Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40294

Sziasztok! Ti a szúnyogok ellen hogy védekeztek? A csípések helyén a fülön nagy sebek vannak 4 éve nyulazok de még nem láttam ilyet :/ 

iimi Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40293

... egymásra pakolható

Előzmény: iimi (40292)
iimi Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40292

Szia. Van több nyúl is.. majd teszek fel képeket... nyulakról is ketrecről is...

... bár mostanában valami gond van a fialással, mert nem birok rájönni mi okozza, most már több anyanyúl is hasonlóan viselkedik.. lefial de fészket nem rak, nem tépkedi magát és nem foglakozik a nyulaival, tapossa őket mintha alom lenne...

 

Eddig csak az első modul készült el a ketrecrendszerből. 2m széles 0,7m mély kettőbe osztva. A teteje lemezelt eséssel és egymásra pokolható...

Előzmény: arvaiz69 (40291)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40291

Szia! 

Köszönöm! Ez a drótháló nagy találmány, mert a nyuszi nem tudja szétszedni. Mekkora ketrecet készítettél? Van több nyulad is?

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: iimi (40290)
iimi Creative Commons License 2016.08.05 0 0 40290

NAGYON Szép!

Nálam is épülnek az új ketrecek... majd teszek fel róla képeket... hasonló dróthálót használok.

Előzmény: arvaiz69 (40289)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.08.04 0 0 40289

Sziasztok Fórumtársak!

Mint korábban említettem nyúlketrec építésébe kezdtem. A napokban fejeztem be a munkálatokat, tegnap már a két nyuszit is meghoztam!

A ketrec készítést lefilmeztem, ha valakit érdekel hogyan készítettem el, szívesen megmutatom. A film még nincs teljesen készen, de egy-két nap múlva elkészülök azzal is.   

 

Üdv.: Zoli

iimi Creative Commons License 2016.08.02 0 0 40288

Nem ragaszkodom ehhez a fajtához, csak kíváncsi vagyok mi lehet az oka.

Tapasztalatlan hobbynyulászként keresem a megoldásokat és miérteket mindenre.

Azon gondolkodom vajon az ilyen anyanyúl a tartásmód miatt lesz ilyen vagy genetikailag.

Én neveltem kicsi kora óta. Vajon ha nem őt választom, hanem valamelyik testvérét az is ilyen lenne?

Előzmény: Deryan (40287)
Deryan Creative Commons License 2016.08.02 0 0 40287

Belga óriásunk nem volt, de óriás nyulunk se igazán. Talán egy bak lesz most, lepketarka féle.

 

Általában mondhatom el, hogy azzal az anyával, amelyik problémás; életképtelen fiakat hoz világra, nincs teje - több alkalommal, nem kell megtartani.

 

Ha ragaszkodsz ehhez a fajtához, próbálkozni természetesen lehet. Esetleg tenyésztőt kérdezz meg direkt...

 

Úgy látom, hogy az óriás nyulak fajtaklubjában nincs is ilyen tenyésztő tag:

 

http://www.oriasnyul-fajtaklub.hu/?page=fajtaklubtagok

 

Előzmény: iimi (40283)
Ladybee Creative Commons License 2016.08.02 0 0 40286

Nincs hivatalos felvásárlás, ha mégis, akkor nevetséges áron.

Előzmény: jenos (40285)
jenos Creative Commons License 2016.08.02 0 0 40285

Sziasztok ,

Tudtok nyúl felvásárlási árakat Zala megyében, vagy a környéken?

iimi Creative Commons License 2016.08.02 0 0 40284

Senkinek semmi ötlete, véleménye, tapasztalata?

Előzmény: iimi (40283)
iimi Creative Commons License 2016.07.31 0 0 40283

Van két belga óriásom (nem törzskönyves) különböző helyről, mindkettő túl a második fialáson és mindkettő mindkét fialáskor nagyrészt halott fiókákat hoz világra, de ami életben van azokat sem etetik, próbáltam mesterséges módon, az anyát a hátára fordítani és rátenni hogy szopjon, de úgy tűnik nincs tej, próbáltam tejpótlóval is.. úgy tűnik egy sem fog megmaradni.

Valahol már olvastam hasonló problémákat belga óriással. A kérdésem, hogy csak véletlen egybeesés, az általam talált cikk, illetve az én két nyulam esete vagy ez a fajtára jellemző probléma.

 

Amit még olvastam valami régebbi szakkönyvbe, hogy van olyan hogy az anya és a bak valamilyen (nem betegség) vércsoport összeférhetetlensége miatt nem életképes utódok születnek. Van ilyen?

 

Szerintetek próbálkozzak még ezekkel az anyákkal, másik bakkal, vagy nincs értelme mert az anyákkal van gond.

Táplálék / vitaminhiány szerintem nincs, mert másik anya ugyanazzal az étrendel, rendesen fialt, neveli utódait.

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.07.24 0 0 40282

2 korcsoport és vérvonal , 1 illetve 2 kilogramm átlagsúlyúak..

Előzmény: Öreg Halász-) (40280)
treff66 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 40281

Üdv.

 

Érd környékén keresek Pannon fehér növendék bak nyulat. 

 

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.07.24 0 0 40280
Deryan Creative Commons License 2016.07.23 0 0 40279

Nagyon szívesen:)

Nálunk a nyuszik kifutóban vannak, mert a kert mellett már se ereje se ideje nincs az embernek egyedül nyulazni. Ha ketten vagyunk, akkor  vannak kisnyuszik is bőven tavasztól késő őszig.

 

A táppal etetésnek is megvan a maga helye és jelentősége. Saját használatra és nem fajtiszta kiállítási nyulaknál jó a háztáji vegyes koszt.

Akinek az elfoglaltsága, munkája ugyancsak behatárolja a tartási formát, ott jó a táp.

Előzmény: iimi (40274)
iimi Creative Commons License 2016.07.23 0 0 40278

A szénabehúzon agyaltam a tegnap, elég sokat és arra jutottam, hogy zárt kell legyen...

Van egy két terv a fejemben, hogy mit hogyan csináljak... de kell a ti tapasztalatotok, véleményetek...

Előzmény: arvaiz69 (40277)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 40277

Szia! 

Én is most vagyok benne a nyúlketrec készítésben. Én a szénabehúzó vaspálcáit sok tanakodás után végül 3,2 centiméterenként raktam. Először 3,5 cm-re akartam rakni, de miután kimértem nagyon nagynak tűnt a vaspálcák közötti távolság. Ezért inkább 3,2 cm távolságra raktam, de a nyuszi még ezen is kényelmesen betudja húzni a szénát (gondolom én). Persze a patkány ekkora réseken biztosan betud majd menni. Szerintem ha a pálcák közötti távolság 2,5 cm, akkor a nyúl már csak nehezen tudja a szénát behúzni, viszont a patkány még ekkora résen is át tud mászni.  

Üdv.: Zoli

Előzmény: iimi (40275)
NyiMisi Creative Commons License 2016.07.22 0 0 40276

Jó olvasni, hogy van még olyan aki nem táppal eteti a nyulakat. Nálunk is hasonló a menü, csak annyiban különbözik, hogy van zab is benne és nagyon pici napraforgó. A zöld meg ilyenkor a legfontosabb. Nálunk mindig van előttük, a kicsiknek először azt adom.

Előzmény: Deryan (40273)
iimi Creative Commons License 2016.07.22 0 0 40275

Nyúlketrec építésében kérnék segítséget.

 

Alap hogy fa / deszka legyen, az ajtók belülről rácsozva, hegesztett fémhálóval, mert az bárhol vágható, nem szúr, nem sérti meg a nyulat és nem bomlik. Azért rácsozom, rácsoznám belülről, mert a mostani kívülről van és a deszkák, lécek sarkát a nyuszik rendesen lekerekítették.

 

A mostani ketrecek méretei 160 cm széles x 50 cm magas x 70 cm mély. Mind kettő osztható, ha szükséges.

 

A probléma hogy sok van egybeépítve és nem mozgatható. Az újaknál úgy gondoltam a dobozok (box-ok) egymásra tehetőek kellene legyenek, néha kell költöztetni, mert az udvar még nem végleges elrendezésű.

 

A ketrecen szükséges a nyári időszakra még egy rácsos rész az ajtón kívül a szellőzés miatt?

 

Az alja hány százalékban legyen rácsozott? Kell rácsozni? Rá lehet szoktatni őket hogy oda ürítsenek?

 

A szénatartók kívülre gondoltam, függőleges rácsozással elválasztva a széna és a nyúl között! Jó ez így? Ha igen mennyi hely kell a rácsok között?..., hogy pl. patkány ne tudjon bemenni, de a nyúl a szénát tudja behúzni.

 

Még agyalok rajta hogyan oldjam meg azt hogy a ketrecek teteje fémlemez legyen eséssel de egymásra rakhatóak legyenek.

 

Bármilyen vélemény / észrevétel / tapasztalat érdekel!

iimi Creative Commons License 2016.07.22 0 0 40274

Köszönjük a részletes leírást Deryan, szerintem sokan vagyunk itt akiknek ezek  az információk nagyon hasznosak!

Előzmény: Deryan (40273)
Deryan Creative Commons License 2016.07.21 0 1 40273

Szia Norbert!

 

Minden elismerésem, hogy ilyen szorgalmasan és szisztematikusan utána nézel a nyúltartás gyakorlatának.

 

Nyulak etetésénél nálam az a meghatározó, amihez a környezetemben a legkönnyebben hozzájutok és a legkevesebb költséggel jár, de a nyulak változatosan esznek és jól tápláltak.

 

Szemes takarmány: árpa, tritikále és rozs

Ezt veszem a táposnál. Árpa mindig van, a másik kettő csak helyettesítő ha árpát nem kapok.

 

Kukoricát én sohasem adtam a nyulaknak, mert az összértékelésnél ez már az elején kiesett nálam.

(Akinek a gazdaságában adott a vegyes termény, az a saját keverésű abrakjába tesz kukoricát is kisebb %-ban.)

 

Tápot csak a kis nyulaknál veszek, a kicsiknek gyógyszeres tápot, az anya is eszi ha nagyobbak, akkor hizlalót adok. A kicsiket a tápról szoktatom rá az árpára. 

 

A szemes, száraz mellé mindig kapnak "salátát". Különösen télen. Ez frissen összevágott kerti, konyhai zöldség, alma, marharépa. A keverékre több kevesebb korpát is szoktam szórni a "saláta" nedvességének a felszívására. A nyulak szívesebben eszik ha nem tocsog. Összeköti a nem kedvelt anyagokat s a nyúl nem válogatja ki hanem eszi együtt a keveréket. A nyusziknál is előfordul, hogy valamit nem, szeretnek.

A marharépát marha reszelőn szoktam lereszelni. Korpával elkeverve igazi téli csemege, de nem szabad túlzásba vinni, mert a bélműködést megzavarhatja ha a nyúl túl jó étvágyú.

 

A kertből, a mezőről szezonban mindig kapnak friss zöldet, kaszáltat. Lucernát frissen kaszálva nem kapnak csak más vagy 1/2 naposan fonnyasztva.

 

A kertünk tele van mángolddal. Már nem ültetjük, magától nő elszóródott magokból. Kapor úgyszintén. A nyulak mindkettőt nagyon szeretik. Csicsókát is tartunk a nyulaknak a kert végén vadon nőve.

 

Káposztaféléket is szoktunk ültetni. Nagyon jó az őszi/téli kelkáposzta, leveles kel és a kelbimbó, aminek a növénye hatalmasra megnő.

Méhlegelőnek repcét is ültettem néhány m2-nyit. Mivel nem permetezhettem, így a nyulak kapják. Nincs annyi, amit meg ne ennének. A fokozatosan egyelt marharépának a levelét is feletetem velük.

 

Ha van kert is, akkor ezekre érdemes odafigyelni.

 

Tavasszal, amikor még alig van zöld, a közeli folyómederből a frissen kihajtó tarack fű igazi kora tavaszi friss zöld csemege. Később már a tarack tartalmatlan, amikor bőven van mindenféle zöld.

 

A ketreceiddel kapcsolatosan annyit jegyeznék meg, hogy a drótpadlón legyen pihenő deszka is.  Az óriás nyulaknál a telepadlót szokták ajánlani, mert a nyúl lába könnyen felfekélyesedhet.

 

Szép nyulaid vannak. Ha jól viseled gondjukat, akkor sok örömed telik majd bennük.

 

A téli itatás miatt mi nem aggódtunk. A nyulak reggel és este kaptak friss vizet és annyi salátát, amit rövid időn belül megettek. Ha a víz befagyott, akkor a jeget nyalogatták ha inni akartak.

Ha Te meg tudod oldani a víz fagypont feletti felmelegítését, az kellemesebbé teszi a nyulak téli időszakát.

 

Mindennél fontosabb, hogy állandóan legyen előttük széna egyik étkezéstől a másikig.

 

A szeles, nedves időszakban külső ketreceknél sokat segít a dekornádas védelem az oldalaknál. Felfogja az esőt, szelet, havat és elegendő friss levegője is van a nyulaknak. Vigyázni kell, hogy a helyük ne legyen huzatos.

 

Nagyjából ennyi a mi gyakorlatunkat számba véve így összefoglalva.

 

Köszönöm az elismerésedet.

Örömmel olvasom, hogy egyetemi hallgató vagy és a nyúltartás is foglalkoztat. A tanultakat pedig nyusziknál is alkalmazni tudod. Biztosan lesz még egy pár dolog, aminél a tanulmányaidat jól jöhet.

 

Érdemes a youtube-on is nézelődni. Az oroszoknál lehet jó dolgokat látni a nyúltartással kapcsolatban

 

Pl.

 

 

Előzmény: 2009norbi (40269)
2009norbi Creative Commons License 2016.07.21 0 0 40272
Előzmény: 2009norbi (40271)
2009norbi Creative Commons License 2016.07.21 0 0 40271

Na rendben, akkor megpróbálok csak 5 képet, hátha.. :) 

Előzmény: 2009norbi (40270)
2009norbi Creative Commons License 2016.07.21 0 0 40270

Csatoltam a képeket, de valamiért mégsem jelent meg, talán majd most: 

Előzmény: 2009norbi (40269)
2009norbi Creative Commons License 2016.07.21 0 0 40269

Sziasztok!

 

Kértetek képet a tenyészállományomról, csatoltam 10 képet, köztük a ketrecről is, bármilyen észrevételt és építő jellegű kritikát szívesen fogadok/fogadunk! :) 

A ketrecek saját készítésűek, hétfőn készítünk egy harmadikat is, ami emeletes lesz, mint a bal oldali. Ez a két konstrukció van amit eddig készítettünk, és nekem az emeletes jobban tetszik, mert bár alacsonyabb, de az alapterülete sokkal nagyobb a jobb oldali, nem emeletes társától. Ti melyiket javasoljátok? Anya nyusziknak fog készülni és azok szaporulatának. :)

 

1 hét telt el azóta, nem lustaságból nem reagáltam azonnal, hanem visszaolvastam a fórumot 1 évre visszamenőleg, mert volt még néhány zavarosabb dolog, amivel kapcsolatban sok az eltérő vagy hiányos információ, és gondoltam először keresek, utána kérdezek. A keresés közben viszont nagyon kellemes volt a felismerés, hogy van néhány tag, aki gyorsan és korrekten igyekeznek segíteni mindenkit, akiknek segítségre van szükségük, szóval a közösség nevében is köszönöm Tőletek, Deryan és még sokan mások! 

 


Szóval jelenleg két dolog, amit nem értek. Az egyik a kukorica. Sok helyen azt írják, hogy a kukorica egy tökéletes közeg a bélrendszerben lévő, nyuszi számára káros baktériumok számára és kellően elszaporodva mérgezően hatnak, amibe a nyúl elpusztulhat. Mások pedig kifejezetten javasolják, mint tökéletes szemestakarmány, még itt a fórumon is. Ezzel kapcsolatban mi lehet az igazság? Szárított takarmánykukoricára gondoltam.

 

A másik pedig, télen hogyan oldjátok meg az itatást, amikor pillanatok alatt befagy minden? Valóban csak jeget kell adni a nyulaknak, és ezzel az itatás megvan oldva? Én kültéren tartom őket, télére esetleg OSB lapokkal körbe tudom őket keríteni, hogy védettebb helyen legyenek, de így sem garantálom, hogy nem fog befagyni a víz. 

Egyébként a hétvégén kísérleteztem egy magam által épített itatóvíz-fűtő berendezéssel (kb. 50 Ft/itató önköltség :) ) - a fagyasztóban teszteltem és -18 fokos külső hőmérsékleten is sikerült 1-2 fokon tartani a vizet. (BME-n vagyok villamosmérnök hallgató, innen az ihlet). Szerintetek használható lehet ez a gyakorlatban? 

 

Köszönöm, üdv Norbert

 

bimbo79 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 40268

SziasztoK

 

Német nagy ezüst nyulat/nyuszikat szeretnék vásárolni Tiszaroff/Jászberény környékén.Lehet választási,süldő,ivarérett .

1-1 arányban,fiú-lány,bak-nőstény.Nem egy helyre kerülnének,bak az enyém,anya a hugomé.

Köszönöm

Brigitta

0670/397-1967

 

ui:ha nem veszem fel,dolgozom,...,stb ,visszahívom.

Deryan Creative Commons License 2016.07.20 0 0 40267

Szívesen, örülök ha segíthettem.

 

Mi sem vagyunk valami szakképzett nyúltartók. Csupán saját felhasználásra tartjuk.

Jó pár évvel ezelőtt kezdtük.

Vettem pár szakkönyvet és itt a fórumban megbeszélgettük a gyakorlatot.

 

A növényeket felmértem, hogy a közelben mi szedhető és a kertben mit találok, aztán ebből alakult ki a gyakorlat.

A növényeket szakkönyvekben nézegettem meg. Konyhai hulladékot is nyugodtan adhatsz nekik, de minden legyen szép tiszta, földmentes.

 

Ha elbizonytalanodsz, akkor nyugodtan kérdezz. Előbb-utóbb lesz rá válasz.

Előzmény: iimi (40266)
iimi Creative Commons License 2016.07.20 0 0 40266

Köszönöm a választ!!!

 

Nem vagytok tapasztalt tenyésztő, csak amolyan hobbi gazdálkodó. Sokat olvasgatok aztán sokhelyen sok a hülyeség amiket írnak... de hát ilyen ez az internet. 

 

Gyermekkoromban, tavasszal etettük a nyulakat akáclevéllel soha nem volt semmi bajuk, mostanában meg azt olvasom, hogy mérgező. Az akkori ketrec egy elég bokros környéken volt ahol minden évente levágtuk - szinte kaszáltuk - a gombamódra a földől előtörő rengeteg orgonahajtást, aztán a nyár közepére már megint minden tele volt vele, sokszor ha kiengedtünk 1-2 nyulat, kedvükre lakomáztak belőle... sosem döglött egy sem.. most meg azt olvasom az orgona levele is mérgező. Lehet mindkettő igaz... de az a baj, hogy nem tudom mi az a nálunk őshonos növény amit egyáltalán nem szabad nekik adni.

Előzmény: Deryan (40265)
Deryan Creative Commons License 2016.07.19 0 0 40265

30-50 cm-el kurtítom meg a csicsóka szár tetejét, hogy aug.-ban oldalágakat fejlesszen és ősszel is legyen friss zöld levél a nyulaknak, amikor már minden egyéb elszáradt.

Ma este éppen ezt kaptak vacsorára. Nagyon szeretik.

Szárastól rakom be nekik a levelet.

 

Nyugodtan adhatod nekik a csicsóka levelet, szárat.

Előzmény: iimi (40264)
iimi Creative Commons License 2016.07.19 0 0 40264

Csicsóka levelet szabad adni a nyulaknak?

... gyökerét / gumóját télen szoktam nekik adni, de a levelét még nem adtam. Gondolom az sem mérgező, de ugye itt sok tőlem tapasztaltabb tenyésztő van, hátha van valakinek konkrét tapasztalata.

Előzmény: kemorgo (40263)
kemorgo Creative Commons License 2016.07.16 0 0 40263

Több mint három éve vannak nyulaim, már a második bakot fogyasztom, de heréket én még nem láttam :D

Nekem is újdonság volt, hogy nem láthatóak olyan látványosan, mint mondjuk, egy kutyánál. Aztán a tőlem tapasztaltabb nyulas barátném megvilágosított, hogy felnőttkorban is simán visszahúzzák, ha úgy gondolják, hogy veszély fenyegeti:D

 

A sok-sok ugrifüles kisnyuszi azonban kétséget nem hagyott arról, hogy azért termékenyek voltak a bakok.

 

A Pestorin Mormix-ot valóban ismételni kell, cserébe nem csak a mixomatózis ellen véd, hanem a vérzéses tüdőgyulladás ellen is. 

 

 

 

 

Előzmény: 2009norbi (40261)
Deryan Creative Commons License 2016.07.16 0 0 40262

Szia!

 

Szerintem szépen felkészültél a nyúltartásra és alapjában tudod mindazt, ami az induláshoz szükséges. A többit majd hozza gyakorlat.

 

A bak nyuszi miatt ne aggódj! Adj neki mozgási lehetőséget, amikor takarítasz. Hadd szaladgáljon, szaglásszon, ismerkedjen a körzettel.

 

A nyusziknál fontos a tisztaság, a jóltápláltság és főképpen eleinte minden apró eltérésre érdemes odafigyelni. Ha időd van olvasgass vissza a fórumban, a problémákat keresd vissza kulcsszavas keresővel, de kérdezhetsz is, viszont azonnali válaszra a nyári időszakban ne várj, mert ilyenkor itt nincs nagy nyüzsgés:)

 

Sok sikert!

 

Fotókat azért hozhatsz a nyulaidról, a helyükről :)

Előzmény: 2009norbi (40261)
2009norbi Creative Commons License 2016.07.16 0 0 40261

Sziasztok! 

 

Új vagyok még a fórumon, köszöntök Mindenkit! 

Tapasztaltabb nyúltenyésztőktől szeretnék kérdezni néhány dolgot! 

 

Júniusban kezdtem foglalkozni a nyuszikkal, kizárólag családon belüli felhasználásra. 3 anya nyuszi és egy bak van, ezzel a felállással indítottam el a hobbitenyészetem. Az anya nyulak keverékek (német óriás lepketarka anya + német óriás szürke apa) illetve a bak elvileg fajtatiszta szürke német óriás. A nőstények március 15 körül, a bak pedig február 15 körül született. Tenyésztésbe leghamarabb szeptember elején lehet bevonni mindenkit,  gondolom én, viszont kicsit elbizonytalanodtam a bakkal kapcsolatban. A helyzet az, hogy ő most 5 hónapos és a nemiszervét illetően egyértelműen bakról van szó, azonban heréi abszolút nem látható azaz gondolom még csak nem is ivarérett, nemhogy tenyészérett lenne, ebben valaki erősítsen vagy cáfoljon meg Kérem! Az én elképzelésem az lenne, hogy valóban német óriás és mivel csak 4 kg, kell neki még legalább 3 hónap amire eléri a 6-7 kg-os tömeget amire férfiassága is látható lesz valamint bevonható a tenyésztésbe. 

 

A keverék nőstény nyuszik 3.5 és 4 kg között mozognak illetve 4 hónaposak - feltételezem nekik elég lenne egy másfél hónap amire tenyészanyákká érnek, igaz? Rokoni kapcsolat természetesen nincs a bak és nőstény nyulak között, a nőstények pedig testvérek de ez lényegtelen. 

 

Tovabbá oltottam mind a 4 nyuszit Pestorin Mormyx-szal, ezzel kapcsolatban van valami tapasztalata valakinek? Valóban ismétlő oltást kell adni egy hónappal később? 

 

Köszönöm mindenkitől aki időt fordított a kérdéseim megválaszolására! 

Szép napot a Közösségnek! :)

iimi Creative Commons License 2016.07.15 0 0 40260

Valószínű nem sok ilyen nyúllal találkozott, de rendes volt... kedves és próbált segíteni...

Nem szemvedett...  Hirtelen történt amúgy a dolog és nem tudtuk mitől lehet, reméltük ő tudja.

 

Előzmény: Deryan (40259)
Deryan Creative Commons License 2016.07.15 0 0 40259

A dokinéni biztosan nem nyuszi specialista.

 

Nálunk már előfordult, hogy egy anyanyuszi 2 hátsó lába hirtelen lebénult. Nem vizsgálgattuk a reflexét. Sérülés kizárt volt.

Sajnáltuk, de nem hagytuk sokáig kínlódni. A kicsinyei már elmúltak 6 hetesek.

Előzmény: iimi (40255)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.07.15 0 0 40258

Szia.

Szerintem a padozatnál elég a 12.5-15 mm -es távolság.

A gyári, rácsoknál is 12,5mm a távolság.

Előzmény: arvaiz69 (40249)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40257

Szia! 

Köszönöm a válaszod!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: pápailepketarka (40256)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40256

Szia,  szerintem jó a távolság 

Előzmény: arvaiz69 (40249)
iimi Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40255

Egy kettő hónapos csupafűl élettel teli vidám nyulam pár órája szinte pillanatok alatt megdöglött.

Mikor észrevettem, hogy lefekszik kicsit el van nyúlva, nem jók a reflexei , rohantam vele az orvoshoz (tudom ezt tőlem tapasztaltabb nyúltartók másként oldják meg...) Ott a dokinéni, tűvel a hátsó lábait kicsit megszúrva nézte a reflexeit. A bal lábára elég jól reagált de a jobb lábánál alig volt reflex. Adott neki B vitamint... de... fokozatosan csak romlott az állpota, mire kijöttünk a rendelőből, már látszott hogy nem marad meg.

 

Van négy testvére azok látszólag jól vannak... 

 

Hogy mi az okozó... nem tudta megmondani...

Szerintetek mi lehet? A meleg? ... agyvérzés? hőguta?

... esetleg az ételben lehetett valami? ... pár napja szúnyogok ellen permeteztek, repülőről (eddig nem tudtam)... lehet a kint száradó széna tartalmazott annyi mérget?

 

 

Előzmény: Deryan (40254)
Deryan Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40254

Köszönöm!

Nekem is nagyon tetszik ez az egyébként csupa élet nyuszi. Itt teljesen lefáradva liheg a hőségtől.

 

Ezt a tüneményes fotót már láttam. Szuper felvétel, azért emlékszem rá különösen. Gyönyörű nyuszikáid vannak!

 

Előzmény: iimi (40253)
iimi Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40253

Nagyon szép!

Nekem is van lepketarka anyanyulam, talán fajtatiszta mert fülében van tetoválás. Állomány frissítésekor kaptam. A kicsi már keverék, de ha lenne valakinek hozzám közel (Nagykároly-Erdély) fajtatiszta bakja akkor az jó lenne...

 

Most nincs friss képem, csak ez ami itt van:  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139947032&t=9086919

Előzmény: Deryan (40247)
Deryan Creative Commons License 2016.07.13 0 0 40252

Szia!

 

Köszönöm!

Dehogy tenyésztek! Elcsábultam a piacon és megvettem ezt az akkor alig 3 hónapos nyuszikát.

Nem tudom mennyire fajtiszta. Nem regisztrált nyuszi. Ősztől kerül "bevetésre".

Előzmény: arvaiz69 (40250)
Deryan Creative Commons License 2016.07.13 0 0 40251

Köszönjük!

Nem csak szép, de okos is. 

Mindig nagyon vár, amikor meghallja, hogy belépek a fészerbe, máris rohan az ajtóhoz. Amikor belépek hozzá a kifutóba ficánkolva körözni kezd a lábaim körül.

Ha ki szeretne menni akkor 8-asokat leírva szaladgál a lábaim körül.

Előzmény: kemorgo (40248)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 40250

Szia! 

Szép nyúl! Te Német tarka nyulak tenyésztésével foglalkozol, vagy csak ez az egy ilyen van ?  Fajtatiszta? 

Üdv.: Zoli

Előzmény: Deryan (40247)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 40249

Sziasztok!

Mint írtam ketrec készítéséhez fogtam és mivel nem kaptam választ kérdéseimre a ketrec padlózatán a deszkák között 22 milliméteres rést készítettem. Úgy gondolom ez megfelelő távolság. Viszont amiben még tanácstalan vagyok . A ketrec elején a vaspálcák között mekkora távolság legyen, hogy a  nyúl a szénát, vagy a zöld füvet a szájával betudja húzni? Úgy tervezem a pálcák között 35 milliméter távolságot fogok hagyni. Nektek mekkora ez a távolság?

 

Köszönöm a válaszokat. 

Üdv.: Zoli 

kemorgo Creative Commons License 2016.07.13 0 0 40248

Hú, anyám de szép lett!

Gratulálok!

Előzmény: Deryan (40247)
Deryan Creative Commons License 2016.07.13 0 0 40247

Előzmény: arvaiz69 (40245)
iimi Creative Commons License 2016.07.13 0 0 40246

Mindenki eteti a nyulait... na meg legyezi őket pávatollal... mert melegük van! :)

Előzmény: arvaiz69 (40245)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 40245

Kicsit mintha halott lenne ez a fórum! Vagy mindenki nyaral? 

Üdv.: Zoli

janni68 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 40244

Tisztelt Hölgyek Urak!Szarvason 2016 Július 16.-án börzét tartunk reggel 6-órai kezdettel az állatvásár téren .Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Bővebb felvilágosítás a V-62 egyesület facebook oldalán,illetve Gazsó Vince:     06-70- 566-70-19 vagy Szenci János 06-20-945-51-11.

arvaiz69 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 40243

Sziasztok! 

Elkezdtem készíteni egy nyúlketrecet, a ketrec elején vaspálcák lennének. Azt szeretném kérdezni, hogy a vaspálcák között mekkora távolság legyen, hogy a nyúl a szénát, vagy a zöld füvet a szájával betudja húzni? 

A ketrec padlózata fából lenne, és a deszkák között rések is lennének, hogy a vizelet és a nyúlbogyó leguruljon. Nagyobb testű óriásnyulat akarunk tartani.  Én úgy gondolom a deszkák között 22 milliméter távolság lesz. Elegendő ez a távolság? 

Köszönöm a válaszokat. 

Üdv.: Zoli 

Ladybee Creative Commons License 2016.07.08 0 0 40242

Sok tápanyag nincs benne, de a rost jó !

Előzmény: Paindealer (40241)
Paindealer Creative Commons License 2016.07.08 0 0 40241

Sziasztok! Érdeklődnék,hogy a száraz kukoricaszárat etethetem-e nyúllal?

T-omti Creative Commons License 2016.07.08 0 0 40240

Sziasztok

 

Érdeklődnék, hogy ki milyen arányban keveri az almaecetet a vízzel ?

 

Köszönöm a válaszokat.

bucka99 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 40239

Hasonlo a helyzet, a termeles 15-20%-at viszik el, a tobbit mi esszuk meg.. de legalabb egeszsegesen etkezik a csalad, es egyre tobb nyulreceptet tudunk kiprobalni :D

Előzmény: Öreg Halász-) (40238)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.07.05 0 0 40238

A Ti környezetetekben is behalt a nyúlpiac? Nemhogy vevő ,de még érdeklődő sincs!Nem egy nyúlhús fogyasztó nép a magyar! Úgy tűnik sok nyúlhúst eszem mostanában!

 

Bingoli Creative Commons License 2016.07.03 0 0 40237

Vajon mitől lehet ahogy minden jel nélkül  az egyik nyulam tegnap  nem akart enni és még ma sem közbe rezeg is nem tudom mi lehet a baj szerintetek? 

szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 40236

Nekem tavaly nyáron, az első kánikulai napon hullott el, minden előjel nélkül a 2 éves debreceni bak. Semmi vér, semmi hasonló,egyszer csak ott feküdt megmeredten.

Tavaly előtti évben egy kiváló debreceni anya,alatta a 30 napos alommal ugyanígy hullott el, ott feküdt a kicsik között, amikor mentem, semmi vér, semmi előjel...

A paszteurellára és a fülrühösségre is fokozottan érzékeny a debreceni fehér.

Valószínűleg a szervezeti szilárdság nem szempont egy nagyüzemi nyúl kitenyésztésénél, legalábbis nem olyan szinten, mint egyéb fajtáknál. Nagyüzemben egy anya jó, ha megél 4 fialást (11. napon fedeztetve), nagyon nagy a fluktuáció, egyszerűen nincs is szükség arra, hogy a nyúl "tartós" legyen. Aztán, az idő múlásával, ahogy ez a tenyésztési szempont folyamatosan nem tényező, nem is lesz meg a nyúlban egyáltalán.

Nagyon szép, mutatós nyúlfajta a debreceni, kitűnően termel, nagyon meg voltam elégedve a fajtával, amíg tartottam, de - tetszik vagy nem, jó ezt kimondani vagy nem - nem háztájiba való.

 

ui.: szerény véleményem szerint, Juráskóék sem foglalkoznak eleget magával, a fajta nemesítésével, erősebbé-jobbá tételével, sőt....

Előzmény: Öreg Halász-) (40235)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.06.21 0 0 40235

Ma délelőtt a fiatal ,8 hónapos  Debreceni Fehér fajtatiszta bak nyulam ,váratlanul eltávozott az örök vadászmezőkre.

10 órákkor már hulla mereven találtam, előtte 1,5 órával meg semmi jelét nem mutatta,hogy távozni akar.

Mindössze annyi volt,hogy az elmúlt napokban keveset evett ,de más jel nem volt.

és most még kánikula sincs,meg amúgy is egy óriási diófa árnyékában vannak a ketrecek.

 Mi okozhat ilyet? Gyógyszeres tápot evet ,zabot,árpát ,szénát,zöldet csak fonnyasztva.

Mivel én még állatot nem öltem,nem boncoltam ,így maradt a temetés,mert a nyulat megeszem ,de ez már hulla volt .

Ladybee Creative Commons License 2016.06.21 0 0 40234

1000 Ft/kg.

 

Előzmény: NyiMisi (40232)
Deryan Creative Commons License 2016.06.21 0 0 40233

Üdv.

 

Zsúfolt elhelyezés, napi takarítás hiánya lehet a gond.

Amiket megadtál a tartással kapcsolatosan egyébként mint helyes.

Ha a cocci egyszer beütött, akkor nehéz tőle megszabadulni.

Előzmény: emmmm (40228)
NyiMisi Creative Commons License 2016.06.21 0 0 40232

Fiatal nyúlnak mennyi most a reális ára élősúlyban? Nem felvásárlási árra gondolok (tudom, az már nincs is) hanem magánszemélyek közti eladásra.

kett92 Creative Commons License 2016.06.17 0 0 40231

kett92 Creative Commons License 2016.06.17 0 0 40230

új helyük

kett92 Creative Commons License 2016.06.17 0 0 40229

Szép napot kívánok mindenkinek! :) 

elég rég jártam már a csoportba, már ideje szétnézni.

 

A nyulak elfoglalták új helyüket. :)

emmmm Creative Commons License 2016.06.16 0 0 40228

Üdv mindenkinek!

 

Szeretnék segítséget kérni. Kisebb kihagyásokkal 30 éve nyulat tartok saját részre most már, régebben Környére szállítottak, ahova leadtuk.

Most viszont meg állt a tudomány! Eldöntöttem hogy beállítok egy olyan állományt ami a "legkevesebb" energiát és  munkát igényel, és ez mellet higiénikus is amennyire az állat tartás lehet.

Van egy 3x7m-es helyiség mennyezetig csempézve, 2 sorban egymástetején poliészter trágyagyűjtővel elválasztva ami a rácsokon át lepotyog, a vizeletüket pvc csatornarendszer vezeti el 6db anya ketrec 110x50x60cm elletőfakkos tolóajtóval lezárható, rácsos pihenő deszkás, szopókás itatórendszer, etető fedeles ügyesen felnyitják majd magától lecsukódik a belepiszkítás ellen. Növendékeknek gyári tyúkketrec van átalakítva.

Etetés: széna, táp, zab, árpa búza, v tritikálé, kukorica.. nyalósó a vízbe egy kevés. havonta.

egy éve: 100 körüli nyulam hullott el 8 hetesen, 10 h, 12h, 16h, teljesen rapszódikusan.

4db állatorvossal különböző szerek megetetése v. itatása. semmi változás.(cocciodózis dagnózis)

ketrecek pörkölővel kiégetése, semmi. plusz hipós-klóros fertőtlenítés. semmi

tavasszal tenyészbak csere. semmi.

most ott tartok vettem anyának valókat. ????? majd elválik.

Ötletek: nagykés és a pihenésen kívül ????

 

Köszi! Előre is!

 

 

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.06.15 0 1 40227

Mostanság nyúlba beruházni -felvevő piac hiányában- csak saját szükséglet kielégítésére érdemes. Minden más anyagilag bukta( szerintem).

 

Előzmény: sárfi (40226)
sárfi Creative Commons License 2016.06.15 0 0 40226

Sziasztok. Óriás kosorrú nyulat szeretnék tartani, és kérném a véleményeteket hogy érdemes e ezt a fajtát tartani és ha igen akkor milyen színűt és származási laposat vegyek - e ? 

Nyuszika70 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 40225

Szép jó estét!

 

Az érdekelne a belinkelt ketrecekkel, hogy mennyire hasznosak. Nem rágják szét a műanyag rács aljzatot?

A fa ketreceket folyamatosan eszik, még akkor is kapnak rágni valót.

Az 50x50 cm nem kicsi egy anyának, főleg amikor előjön az alom is az ellető ládikóból? Na és persze ez a műanyag ellető láda is, nem melegszik fel nagyon? Szellőzése milyen, kapnak kellően levegőt a kicsik?

De mondjuk a süldők tartására is a 75x50 cm nem kicsi? Mondjuk ezt tudom elképzelni az anyáknak is. Jelenleg a házi építésű amit használok 75x60 cm, a süldőké duplája. Csak sajnos nagyon leromlott az állapota, újra kellene építeni. Ezt akarom elkerülni valami jó megvásárolhatóval. (időhiány az építéshez...)

 

Az etetőből ha kikaparják a szemes takarmányt (sok helyen ezt olvasom, itt is sokan írtátok a kikaparást, a belepiszkolást....), ettől van jobb ötlete valakinek mint ezeken az épített ketreceken látható önetető?

 

Minden vélemény érdekelne. És esetleg fotók is méretekkel, ketrecekről. Tud valaki az alábbihoz hasonló ketrec  építéssel foglalkozó helyet?

 

http://www.nyúletető.hu/fenykepek/75x50-cm-es-nyulketrec/

 

http://www.nyúletető.hu/fenykepek/100x50-cm-es-nyulketrec/

 

Köszi mindenkinek ha ír!

 

 

Előzmény: bucka99 (40224)
bucka99 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 40224

Szia Nyuszika70 :D

 

Ezt a fajta itatot tevizidejen hasznalom mert meg mielott elfagyna ki tudjak inni, de ha megis befagy konnyen kiolvad. 

 

A linkelt ketrecekbol is van idehaza, a tapasztalat az hogy hasznalhatoak, habar a bakknyulak erosen kivizelnek belole :D Amugy konnyen takarithatok, es a muanyag racs benne meg magyaroriasok szamara sem kenyelmetlen. A tragyatalca leejtese arra jo, hogy a vizelet lecsurogjon rola, de a szilard urulek nagyresze fennmrad, en azt hetente 2szer takaritom aloluk. 

 

Előzmény: Nyuszika70 (40220)
Ladybee Creative Commons License 2016.06.13 0 0 40223

Önetetővel, ad libitum.

Előzmény: talaps (40222)
talaps Creative Commons License 2016.06.13 0 0 40222

Sziasztok!
érdeklődni szeretnék hogy ti hogyan oldjátok meg a nyulak etetését 2 műszakos munkarendbe
a reggeles az még oké de a d.u az  kérdéses
vagy van aki besegít nektek ebbe?
bocs ha hülyeséget kérdeztem és előre is köszi a válaszokat

Ladybee Creative Commons License 2016.06.13 0 0 40221

Az ilyen itatók max. egy törpenyúlnak megfelelők. Az alga nem káros, nem kell vele foglalkozni.  A ketrec méretek is hasonló nagyságrendű  állatoknak valók. Építs egy rendeset. :-)

 

Előzmény: Nyuszika70 (40220)
Nyuszika70 Creative Commons License 2016.06.12 0 0 40220

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, van e valaki aki ismeri, használja ezeket az itatókat?

 

http://www.allattartas.hu/termeklap/nyul/itatok/nyul-itato-600-ml

 

Ha használtok ilyet, hogyan oldjátok meg a tisztán tartását, és hogy ne algásodjon. Reggel este cserélem a vizet és pár nap használat után elkezdett zöldülni.

 

 

Aztán érdekelne még, hogy van e valakinek ilyen ketrece?

 

http://www.nyúletető.hu/fenykepek/100x50-cm-es-nyulketrec/

 

Mik a tapasztalataitok róla?

 

Köszi ha válaszoltok....

 

Nyuszika70

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.06.12 0 0 40219

Annyit még kiegészítésként ,hogy a ketrecek egy óriás diófa alatt vannak ,állandó árnyékban.

Előzmény: Öreg Halász-) (40217)
iimi Creative Commons License 2016.06.12 0 0 40218

Nem vagyok nagy nyultenyésztő, ez kb egy hónapos kép. Most is van egy amelyek fel van üzetve, de elég nagy mostmár a hőség... tőlem tapasztaltabb tenyésztők inkább az átmeneti tavaszi őszi időszakot ajánlják.

 

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.06.12 0 0 40217

Sziasztok! Ti, ilyenkor beűzetitek még az anyanyuszikat ,vagy már halasztani célszerű későbbi időpontra? Augusztusra,szeptemberre?

 

gyurika.1968 Creative Commons License 2016.06.11 0 0 40216

Nyuszik:

Mihok55 Creative Commons License 2016.06.10 0 0 40215

Előzmény: trefaserik (40214)
trefaserik Creative Commons License 2016.06.07 0 0 40214

gondoltam, azért is kérdeztem,

de majd csinálok füstölőt mert majd saját házi disznó kolbászt is akarok füstölni.

előbb még kipróbálnám igy is, még vennem kell hurkatöltőt, mert amik a rokonságba vannak,azokat már vagy 15 éve nem használtuk,inkább legyen saját töltö:))

és ha füstölöd menyi ideig tart? és milyen fával? pl. akác? nekem ami volt régebbi füstölő az falécekből volt, de papirral körberagasztottam a szigetelés miatt, és kb, 1.5 méter volt a füstvezetö a földben.

a magassága is kb, 1 méter volt,

valami hasonló megfelelne ennek is?

 

és akkor amit irtál recept akkor az elég jó ugye?

köszi a választ elöre is,

 

 

 

Előzmény: Ladybee (40213)
Ladybee Creative Commons License 2016.06.07 0 0 40213

Fagyasztással ugyan olyan jól eláll, mint füstölve. Frissen pedig grillezni érdemes.

Előzmény: trefaserik (40212)
trefaserik Creative Commons License 2016.06.06 0 0 40212

Én most szeretnék kolbászt csinálni a nyulakból.

 

Ha esetleg nem füstölöm őket, és csak simán beteszem pl. a a fagyasztóba úgy is jó?

Vagy szükségszerű a füstölés,? nincs olyan nekem, ha meg máshoz viszem problémás.

ha beválik akkor csinálok deszkákból egy kicsitt,

 

a 2 anya sokat fial. és keveset adok el belöle. nekünk meg sok a 15 db nyul szinte egyszerre,

azért gondoltam erre a kolbászra, disznó kolbászt mindig veszünk,igy akkor nem kell arra költeni.

 

 

 

 

 

Előzmény: Ladybee (40206)
kona.king Creative Commons License 2016.06.02 0 1 40211
Előzmény: liron71 (40202)
kona.king Creative Commons License 2016.06.02 0 1 40210
Előzmény: liron71 (40202)
Zretyi Creative Commons License 2016.06.01 0 0 40209

Köszönöm! Akkor majd meglátom milyen felépítésűek lesznek a kicsik, hogy meghagyjam-e az anyát! Köszönöm!

 

Előzmény: pápailepketarka (40208)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.05.31 0 0 40208

Szia. 
Amint látható van bennük oroszlánfejű vér, és némi lepketarka beütés. Ezek sima keverék házi nyulak, szerintem egyikőjük sem fajtatiszta. 

Előzmény: Zretyi (40207)
Zretyi Creative Commons License 2016.05.31 0 0 40207

Szép napot mindenkinek! 

Szeretném megtudni milyen nyulak a képen láthatók? Egyik kedves ismerősöm szülei lebetegedtek és emiatt kellett eladni az itt látható nyulakat. Jó lenne tudni milyen fajták mert ők nem tudják csak szépek aranyosak és ennyi! Annyi bizonyos (szerintem)hogy nem törpe oroszlánfejüek mert legalább 2,5kg a súlyuk a nagyoknak. Szóval tud nekem valaki segíteni? 

Ladybee Creative Commons License 2016.05.30 0 0 40206

Jogos az észrevétel ! :-) Legutóbb 7 nyúlból készült a kolbász. Élősúlyban 15 kg voltak, vágva 7.5 kg.  Ebből 4 kg kolbászkészítésre alkalmas színhús lett, ehhez adagoltam 1,30 kg hasaalja szalonnát és fűszereket. A végeredmény 5,5 kg kolbász lett. Tőlem az élő nyulat 1000 Ft/kg áron viszik, tehát 15 ezer Ft lenne maga a nyúl. A szalonna 650 Ft, a fűszerek, fokhagyma, bél 400 Ft. Tehát 16700 Ft = 5,5 kg kolbász önköltsége, azaz 3040 Ft/kg.  A munkadíjat nem számítom, viszont maradt másra 3,5 kg húsos csont és belsőség. ( Francia mustáros nyúlragu ! ) 3000 Ft alatt nem adtam volna el a kolbász kilóját, de erre nem volt szükség, megette a család és megszabadultam hét nyúltól. Szerintem marhaság felvásárlónak odaadni negyed áron, ha akartam volna lett volna vevő a füstölt nyúlkolbászra, ami füstölés nélkül, grillezve is fejedelmi étel ! :-)

Előzmény: bucka99 (40205)
bucka99 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 40205

Ugyan tudom hogy nonprofit a farmod, es nagyon szep, vadregenyes, de ez 2000 nem olcso  kicsit?
Ha azt nezem nalunk 2300 a sertes kolbasz, es a te altalad hasznalt receptbe emlekeim szeint csak 1/3-ad a disznotermek, a tobbi nyulbol van, ami filezett aron eleg dragara jon ki, es meg akkor nem is szamoltunk a rengeteg munkaval amit bele kell olni... 

Előzmény: Ladybee (40203)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.29 0 0 40204

Elviszik háztól, a piacozás bonyolult.

Előzmény: musuka64 (40200)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.29 0 0 40203

2000 alatt semmiképp !

Előzmény: musuka64 (40201)
liron71 Creative Commons License 2016.05.29 0 0 40202

Szia!

Én is valami hasonló kézi bálázót szeretnék késziteni.

Esetleg tudnál méreteket megadni illetve egy pár közelebbi fotót késziteni,

föleg a bála zsinór vezetéséröl.

 

Elöre is köszönöm!

Előzmény: athamas (40199)
musuka64 Creative Commons License 2016.05.24 0 0 40201

bocsi a zavarásért! de még azt szeretném meg kérdezni ha" publikus"hogy mennyiért lehet eladni a kolbászt?

Előzmény: Ladybee (40184)
musuka64 Creative Commons License 2016.05.24 0 0 40200

szia!meg kérdezhetem hogy kell ahoz valami orvosi vagy más engedély ,hogy árulhasd a kis piacokon a nyúlhúst vagy a kolbászt?mert én is szeretném igy el adásra vinni. vagyis először a vevőkört meg találni.köszi!

 

Előzmény: Ladybee (40184)
athamas Creative Commons License 2016.05.22 0 1 40199

Tùl vagyunk az idei széna betakarítàson....

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.21 0 0 40198
pápailepketarka Creative Commons License 2016.05.19 0 0 40197

Attól hogy megszűnik a leadás, a nyúlhús ára is jelentősen emelkedni fog. Sokan kiszállnak belőle, megítélésem szerint. Ha felhív egy vevő az újságból, tételezzük fel, azt mondom neki hogy élősúlyban 8-900 Ft / kg. Erre ő azt mondja, hogy elmegy inkább a leadásnál megveszi, mert ott csak 440 Ft. Aki eddig leadott, eddig sem értettem, hogy hol éri meg neki!! Nekem van saját termelésű széna, szemestakarmány. Aki megveszi a bála szénát, tápot, és még ha a saját munkánkat nem is számoljuk, mert azért csináljuk, mert szeretjük, akkor sem értem hogy hol éri meg neki! 

Előzmény: bucka99 (40194)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.19 0 0 40196

39952 sz. hsz.

 

Előzmény: talaps (40195)
talaps Creative Commons License 2016.05.19 0 0 40195

Szia!
ha nem túl nagy kérés megosztanád velem / velünk a nyulkolbász receptjét?
előre is köszönöm

 

Előzmény: Ladybee (40184)
bucka99 Creative Commons License 2016.05.19 0 0 40194

szertintem mar olvastuk toled ezt a lehuzas dolgot, csak nem ertem. Nem volt kotelezo leadni a nyulat! Nah arrol meg nem is beszelve hogy ezutan ettol miert lenne jobb azoknak akik leadtak? A vevokor nagyon nem azonos a kistermelo meg a vagohidnal, szerintem. 

Előzmény: pápailepketarka (40193)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.05.19 0 0 40193

Június a felvásárlás utolsó hónapja, szerencsére vége ennek a lehúzásnak!!

Előzmény: I.n.f.a.m (40192)
I.n.f.a.m Creative Commons License 2016.05.19 0 0 40192

Sziasztok! Pest megyében (én ceglédi vagyok) tudtok esetleg valakit, aki felvásárol nyulakat most?

 

Köszi.

bucka99 Creative Commons License 2016.05.18 0 0 40191

igen probaltam. de mivel maga is ugy van hajtogatva hogy 14 cm a tetejetol a nyilas alaso resze, valomt az eteto akasztos, es az ajton van ezert minimum 20 centire van a tetotol, ami az aljatol is nagyabol annyi, ez egy kifejlett magyar oriasnak nem akadaly a kapargalashoz. Az egyetlen eddig mukodo megoldas hogy nem rakok bele 1 adagnal tobb etelt. Illetve meg mindig nem jutottam el odaig hogy a sarokba befaragjak valami "ivesitot" hogy ne tudja ott felrantani.

Előzmény: szabojozsi1964 (40190)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.15 0 0 40190

Probaltad mar feljebb, magasabbra rakni, akasztani az onetetot? Ha nem par cm magasan van, hanem ot, ahova a nyul feje er, nem nagyon fog kikaparni semmit, uis felfele eleg nehez kaparni :)

Egyszeru, kezenfejvo megoldas.....

Előzmény: bucka99 (40189)
bucka99 Creative Commons License 2016.05.15 0 0 40189

Azert azt lassuk be ahova a nyul feje befer oda a laba is ;) Nalam se kobos hordobol esznek, hanem a kiss fele etetobol amibe szepen belefer a feje, de a laba is kaparasra. Most probalom a sarokivesiteset, mit ahogy itt egy kollega is csinalta.

Előzmény: Ladybee (40182)
István92 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 40188

Eladó a képen látható gyönyörű 6hónapos Magyar óriás vadas bak. Tetovált szülőktől. Tell:0670/6767-945

pápailepketarka Creative Commons License 2016.05.14 0 0 40187

Szerencsére vége a felvásárlásnak. Mindenkinek megérte, csak nekünk, termelőnek nem. Újságos hirdetés útján, kialakult vevőkörnek bármennyit el tudok adni, a felvásárlási árnál jóval magassab áron.

Előzmény: Andrea 79 (40183)
kosorrú Creative Commons License 2016.05.14 0 0 40186

Granulátor készitésén gondolkodok. Nem tudnátk ezzel kapcsolatban oldalakat ajánlani,ahol használhato leirások esetlek rajzok is vannak?

 

Peti58 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 40185

A 39871. hsz-től nézd át, pont erről szól. Azóta nem hallottam- olvastam semmit.

Sajnos nagy a csend...

Előzmény: Andrea 79 (40183)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.14 0 0 40184

Én kolbászt szoktam a feleslegből készíteni, nincs az a mennyiség, amit el ne vinnének. 

Előzmény: Andrea 79 (40183)
Andrea 79 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 40183

Üdvözlök mindenkit! 
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit hallottatok nyúl felvásárlásról, Szolnok megyében megszűnik a felvásárlás júniustól. Érdeklődni szeretnék mit tudtok esetleg erről a dologról? A vágóhidak nem vesznek át kistermelőtől nyulat, és nem tudom mit csináljak az állománnyal.
Válaszokat előre is köszönöm!

Ladybee Creative Commons License 2016.05.13 0 0 40182

Egy praktikus önetető, amibe csak a feje fér megoldja. Nálam a százból egy sem kapar. :-)

Előzmény: bucka99 (40181)
bucka99 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 40181

Ennel sokkar szomorubb az a tapasztalat, hogy ha nem keversz semmit tehat csak tapot vagy csak szemest adsz akkor is kaparnak. Ez nekik valami oszton... Van olyan anyam ami bele se szagol a kajaba, beleontom es az ez elso hogy 5 masodpercig kaparja anelkul hogy beleszagolna mi is az.

Előzmény: Öreg Halász-) (40180)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.13 0 0 40180

Saját tapasztalat! Kár erőlködni az összekeveréssel,mert ők szétválogatják és ami nem ízlik nekik az bizony ottmarad,sőt ha csak tudják ki is kaparják az etetőből és megy pocsékba!

Előzmény: Dave71 (40178)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.13 0 0 40179

Régebben ez volt, az újabb receptúrákat nem ismerem.  

Előzmény: Dave71 (40178)
Dave71 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 40178

Nem granulátum készitésre gondoltam,hanem csak arra ,hogy milyen százalékba keverjem össze a különféle takarmányokat.

bucka99 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 40177

Miert korulmenyes a premixet beszerezni? A granulalasra nem jo egy granulatom keszito gep?

Előzmény: Ladybee (40176)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.12 0 0 40176

Nem lehet, mert nem tudsz granulálni és körülményes a premixet beszerezni, pontosan adagolni.. A keverék poros,, ha benedvesíted, akkor megromlik. Jobb a kész táp.

Előzmény: Dave71 (40172)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.12 0 0 40175

Nekem is új, mert nálam fészkelő ládák vannak felszerelve, nem a sarokba kénytelen szülni.

Előzmény: gyurika.1968 (40173)
HTibi72 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 40174

Szia!

Érdeklődnék, hogy a szülők kb mekkorák, és még van-e a nyulakból?

Az e-mail címem publikus, arra tudsz írni.

Köszi.

Üdv  Tibor

Előzmény: Massif (40141)
gyurika.1968 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 40173

Nekem ez új :)

Dave71 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 40172

Sziasztok.Valamelyikőtök tudja-e,hogy hogyan kell házilag jó tápot

keverni(recept).És avval a táppal hány hét alatt éri el 

A nyúl a 3 kg.

Nagy-Imre Creative Commons License 2016.05.11 0 0 40171

Saját  termelésű gabona mellett nem is szabad tápot venni..+2 hétig tartani kell,de még így is kedvezőbb(gazdaságilag)

Előzmény: bucka99 (40153)
Nagy-Imre Creative Commons License 2016.05.11 0 1 40170

Húsra a pannon,debreceni a legjobb,saját részre húsra nem is érdemes nagy pénzeket kiadni egy nyúlért ezért ebből  a szempontból az óriás kevésbé előnyösebb,nem beszélve arról,hogy neki még több igénye van a tartással szemben.Én saját részre fehér hús anyát rá valami óriás bakot tartanék vagy igénytelen keverék nyulakra rávinném az óriást vagy pannont,hogy legyen mindenféle színű.Igaz a kaszrojba igencsak mindegy,de unalmas az az egyöntetű fehér,ez nem nagyüzem:)

Előzmény: Yahzuz (40139)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40169

Tényleg ,valamiért nem állt át,de most már biztos jó lesz!

Előzmény: szabojozsi1964 (40168)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40168

Nekem nem úgy tűnik. :)

Előzmény: Öreg Halász-) (40167)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40167

Email címem publikusra állítottam.

Előzmény: szabojozsi1964 (40164)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40166

Megmértem őket.

Ma 25 naposak.

46-52 dkg között szóródik a súlyuk.

Akkor ez így egész jó?!

Előzmény: szabojozsi1964 (40164)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40165

Akkor mi két különböző dologról beszélünk.

Én a táp vs. egyéb takarmány témában írtam, kizárólag erről szólt a hozzászólásom. Szó nem volt az állomány, tenyészet gazdaságosságáról (persze, ezt a takarmányozás döntően befolyásolja), az egy külön tanulmány.

A fentiekkel kapcsolatos kételyeket szerettem volna eloszlatni, segíteni a kevésbé határozottaknak.

Előzmény: bucka99 (40162)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40164

Ha adsz egy email címet, küldök neked érdekes és hasznos infókat. :)

Amúgy 21. napon 28-37 dkg közötti átlagsúlyokat mértem 8 fős alomnál, de átlag 32-34 dkg.

Előzmény: Öreg Halász-) (40161)
Ladybee Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40163

Nálam még jobban a tápetetés javára billen a mérleg nyelve, mert a keverőnkben  a ht. nyúltáp 98,04, a gyógyszeres 107,06 Ft.  Szemes terményt 40-50 Ft között veszem a termelőktől.

Előzmény: szabojozsi1964 (40156)
bucka99 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40162

Igen en is ugy kozelitem, nem ertem miert vetodott fel benned barmi is, de ezt a reszt hadjuk, nem szemelyeskedes hanem szakmaisag erdekel.
Korrektnek, korrekt a szamitas abbol a szempontbol hogy az adott novendek nyulak mennyit fogyasztanak amig elerik tapon az 2,5 kilogramoss sulyt.
De ez nem a tiszta nyereseg, mivel fenn kell tartani a tenyeszallomanyt is, illetve a novendekek  mar 42 nap elotti idoszakban is fogyasztanak (legalabb is nalam) a tap/abrakbol. Nalam mar olyan 19-20 napos kroban megfigyelheto hogy eszik a szemest.  Ezert gondolom hogy ugyan nem tetemes, de van akkor is fogyasztas, es az anya es bak is hozzatartozik a nyeresegszamitashoz. 
En magyaroriasokat, es pannont tartok. (sajnos bakbol csak magyarorias van) 28 naposan valasztom oket, hogy pihenni tudjanak az anyak, mert kulonben egesznap zaklatjak a kicsik a szopasprobalkozasokkal annak ellenere hogy mar folyamatosan szilard takarmanyt fogyasztanak... 
Mindezt irom teljesen laikuskent, mivel nem rendelkezem allattenyesztoi vegzetseggel, csak 20 ev cegvezetoi tapasztalattal, es azzal szemlelem a gazdasagossag szamitasat. Jah es meg mindig csak az etetesrol beszelunk! egyeb koltsegeket, koltsegnemeket direkt nem kevertem ide, csak tisztan a takarmanyfogyasztast akartam nezni.

Előzmény: szabojozsi1964 (40159)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40161

Nem találok súly  adatokat a debreceni fehérre vonatkozóan, 3 és 4 hetes korra. Esetleg valakinek van ilyen ?

Ladybee Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40160

Korrekt számítás. Nálam is hasonló paraméterekkel termelnek a debreceniek.

Előzmény: szabojozsi1964 (40159)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40159

42 nap utáni rész?

Választás, azaz 6 hetes kor (42. nap) utáni időszakkal számoltam, így kapható korrekt eredmény, nincs benne az anya fogyasztása stb...

A számításnál, ha figyelmesen olvastál, láthatod, hogy 2 hét továbbtartással számoltam. KETTŐVEL. Azt írtam, hogy véleményem szerint amúgy nem 2 az a kettő, hanem inkább 3 lesz. De kettő héttel számoltam.

Segítségként írtam, tárgyilagosan, korrekten. Remélem, te is így közelítettél a hsz.-hoz.

Előzmény: bucka99 (40158)
bucka99 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40158

Erdekes szamitas, ezek szerint te csak a 42 nap utani reszt nezed, es a tenyszallomanyt nem szamitod hozza, raadasul a minimum 2 hetet 3 hetnek szamoltad ;)

Előzmény: szabojozsi1964 (40156)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40157

Ha már számítgattam, akkor azt pontosan kellene, úgyhogy javítok: 6,3 X 85, az nem 510, hanem 535 Ft.

Előzmény: szabojozsi1964 (40156)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 1 40156

A számítás egyszerű.

Kizárólag táppal a debrecenik nálam a 70. napon 2,5 kg átlagsúlyban voltak (egy-egy alom).

Ha naponta 15 dkg tápot (vagy keveréket) számolunk fejenként, akkor egy nyúl 4 hét alatt  (42-70 nap közötti idő) 4,2 kg tápot eszik meg. Ez 140 Ft-os táp árral, 588 Ft/nyúl.

Ha ugyanennyi táp+árpa (50-50%) számolsz 30 Ft os árpaárral (boltban 65 Ft), ez ugye 85 Ft/kg ár a keveréktakarmánynál, és minimum 2 hetet hozzáadsz (ennyivel minimum tovább kell tartani, láttam is, gyűjtöttem is adatokat olyanoktól,a kik tőlem vittek nyulat, és így tartották), de 3 hetet is nyugodtan lehet, akkor az 6,3 kg/nyul a 6 hét alatt. Ez pedig 510 Ft/nyúl.

 

Különbség: 78 Ft. Ha ezért valakinek megéri kevergetni a tápot, idegeskedni, hogy kikaparják, válogatnak, takarítgatni, szétrakosgatni a bakokat egymástól, nőstényektől...stb...akkor lelke rajta, mindenki a maga ura :)

 

Mindez debreceninél, és akkor ha csak 2 héttel kell tovább tartani (de nem annyival, hanem 3 héttel minimum).

Előzmény: bucka99 (40153)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40155

A saját termelésű, így olcsóbb termény már természetesen más eredményt hoz a számításnál. Én a 65 Ft-os árpa, 130-150 Ft-os táp árakkal számoltam. És persze debreceninél. Más, kevésbé intenzív fajtánál nyilván nincs akkora jelentősége a kiemelkedő beltartalmú (takarmányokhoz képest) táp etetésének, hiszen nem tud olyan eredményt produkálni (sem a nyúl, sem a táp), mint egy intenzív fajta. Sőt, szerintem egy tarkabarka keveréknyúlnál nincs is sok értelme a kizárólag táppal etetésnek (de a tartási körülménynek igen).

 

Egy biztos. Aki nevelt már almot, takarítgatta, itatgatta, etetgette, ápolgatta, ha kellett gyógyította, az tudja, mekkora munka még 3-4 hét tartás, plusz a hely is kell a következő garnitúrának.

Előzmény: bucka99 (40153)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40154

A debreceni kifejezetten mutatós húsnyúl fajta. Zömök, széles, rendkívül formás, puha a szőre.. :)

Én kizárólag táp+széna menüvel tartottam a növendékeket, és egész szép eredményeket produkáltak (néha adtam nekik egy nagyon (!) kevés fonnyasztott zöldet is, hogy ha véletlenül valamelyik új gazdához kerül, ismerje a zöldet is :D). Vezettem az almokat egy-egy word dokumentumban, meg van minden eredmény. Meghálálja a fajta az igényes tartást, érdemes ráfordítani az energiát.

Előzmény: Öreg Halász-) (40152)
bucka99 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40153

Erdekes a felvetesed/szamitasod, mar en is gondoltam ra hogy kiprobalom parhuzamosan 2 alomnal a csal tapos etetest, kontra teszttel. Az valoszinu hogy tovabb kell etetni mondjuk arpaval mint tappal, de abban azert nem vagyok biztos hogy a 25-30 forintbol eloallitott sajat termesu arpa es a 140 forintos babolna tap/kilo kozott a vegen csak 100 forint lenne a kulombseg. 

Előzmény: szabojozsi1964 (40151)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40152

Darálva csak a kukorica van a zab , árpa szemesen van bekeverve és persze a táp.

Előttük van állandó jelleggel ,. Azt hiszem  csak táp , fű,széna  lesz a kaja. mert a zab ,árpa egyszerűen benne marad az önetetőbe.

A mély almos tartás nálam sem pálya. A jókívánságokat köszönöm! A 8 db. debreceni fehér kisnyúl meg maga a csoda olyan szépek! 

szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.10 0 1 40151

Beszélj velük! :)


Amúgy meg semmi értelme ennek a mániákus kevergetésnek. Nem tudom, ki és honnan szedte ezt a butaságot, de ez amolyan igazi magyaros okoskodó valami lehet.

Kiválogatja, kikaparja, és még nem is fejlődik rendesen, mellé pedig egyáltalán nem gazdaságos. Egyszer kiszámoltam, levezettem itt, 2,5 kilós nyúlnál kb. 100 Ft a különbség, a mérleg másik serpenyőjében pedig a 2-3-4 héttel tovább tartás van (etetés, takarítás, betegség előfordulásának a lehetősége, ivarérés miatti szétválasztás....).
Persze, mindenki maga dönti el, lehet a száraz kenyér-fű-kerti hulladék kombót is választani.

 

A debreceni fehérnél pedig fokozottan érvényes fent leírtak. Sőt! Kizárólag az igényes, az adottságainak  megfelelő tartásmód mellett képes produkálni a standard eredményeket. De tovább megyek, az igénytelen, mély almon (szar meg húgy, csak a magyarok önkíméletből mély alomnak nevezik), kiszuperált lábosból itatós, vájuszerű földre tett etetőből abrak és ürülék keverékét etetős, összeugrált-vizelt-szart szénát padozatról felevő tartás mellett még gyengébb, sokkal gyengébb eredményt hoz, mint egy keverék nyúl.

 

Ez van. Ha tetszik, ha nem (nem neked "üzenek", nem személyeskedésnek szánom!!!). Sajnos (nem sajnos) a jó eredményhez jó munka is kell. Semmiből nem lesz valami.

 

Sok szerencsét és sok örömöt kívánok neked a debrecenikhez, leld örömöd bennük!

Előzmény: Öreg Halász-) (40148)
zoleszsz Creative Commons License 2016.05.10 0 0 40150

A gabonát ad libitum adod nekik vagy adagolva ? Ha adagolva adod kialakithatsz nekik egy programot pl. hogy reggel táp este gabona. Ha ad libitum adod önetetőben akkor szerintem ne darával hanem simán árpa/zab+táp keverékkel próbálkozz. Az én nyulaimon azt figyeltem meg hogy nem annyira élvezik a darát, őrleményt, inkább megeszik simán. Ez egy saját vélemény de megéri megpróbálni.

Előzmény: Öreg Halász-) (40148)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.05.09 0 0 40149

Darát én sosem adtam nekik. Ezek is kiválogatják, de másnap reggelre elfogy az árpa is, na akkor adok nekik újra. Megeszik az árpa, zabot is ha megéheznek  :-) 

Előzmény: Öreg Halász-) (40148)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.09 0 0 40148

Sziasztok!

Nyulaim ,táp-árpa-zab és néha kukorica darából álló keveréket kapnak,de az a gond ,hogy a tápot kiválogatják  a többi összetevő közül és lényegében csak azt fogyasztják el.Mit lehet tenni ,hogy ne csak a tápot egyék?

Persze kapnak szénát ,fonnyasztott füvet is.

A szénát se igazán eszik, gondoltam megvonom a tápot de azt meg megsínylik a 3 hetes kis nyuszik.

Szóval , mit tanácsoltok?

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.08 0 0 40147

Sziasztok, Rágófa rögzítés, megoldás: csőbilincs.

pápailepketarka Creative Commons License 2016.05.08 0 0 40146

Ez itt nem a reklám helye!!!

Előzmény: Massif (40141)
Sütő Viktor Vitya Creative Commons License 2016.05.08 0 0 40145

Nyulaim!!!! 2 anya 1 bak 2 kis süldő meg a legifjabbak az egyik anyával !!! másiknak is hamarosan lesznek

Sütő Viktor Vitya Creative Commons License 2016.05.08 0 0 40144

Nyulaim!!!! 2 anya 1 bak 2 kis süldő meg a legifjabbak az egyik anyával !!! másiknak is hamarosan lesznek

Sütő Viktor Vitya Creative Commons License 2016.05.08 0 0 40143

Sziasztok van egy bécsi kék Bakom és egy pannon anyám szerdán leellett az anya és még egysem döglött meg elsöre nevelö anya nah most az lenen a kérdésem h legkozelebb ettöl a baktol ugyanilyen kékes szinu kisnyulak lesznek ?

Massif Creative Commons License 2016.05.08 0 0 40142

Massif Creative Commons License 2016.05.08 0 0 40141

Hali !

Akciósan ajánlok asszem óriás lepketarka nyulacsokat ... Továbbtartásra - tenyésztésre - fogyasztásra ...

Perpill csak 2 almom van , már választhatóak . A 2 almom között semmiféle rokoni kapcsolat sincs !

Nem véletlenül !

A kisnyulak ára 500.-Ft / Db . Adácson vannak a nyulacsok , de a 4-15-16kerületekben is átvehetőek vagy az M3-as mentén !

Ladybee Creative Commons License 2016.05.07 0 0 40140

Figyelmedbe ajánlom a debreceni fehér fajtát ! :-)

Előzmény: Yahzuz (40139)
Yahzuz Creative Commons License 2016.05.07 0 0 40139

A nyúltartással a család hússzükségletének egy részét kívánjuk fedezni,

 Csak azt nem tudom melyik faj volna erre a célra ideális?

Először óriásnyúlra gondoltam de most kissé elbizonytalanodtam a fajtákat nézegetve.

 A pannon fehér is tetszik nagyon, de az óriások is bejönnek.

Ki mit ajánl?

 

Deryan Creative Commons License 2016.05.06 0 0 40138

Szerintem mindent meg lehet próbálni, amit a nyulak békésen elfogadnak.

 

Mi ketrecekkel kezdtük, aztán a ketrecekhez kifutókat alakítottunk ki egy fészerben. A ketrecek helyett elég lett volna néhány fialtató rekesz és elbújva pihenéshez pedig egy pár falhoz támasztott faros lemez.

 

Ezek a nyuszik a ketrec tetején is nagyon szerettek pihenni. Volt egy külső elkerített, fedél  nélküli kifutó is. A kis ajtó a fotón nyitva van. Odakint a nyuszik faros lemez lapok mögé bújva szunyókáltak napközben.

 

Előzmény: Yahzuz (40134)
Peti58 Creative Commons License 2016.05.06 0 0 40137

Nagyon szuper ez a megoldás. Tutti hogy stresszmentesek ezek a nyuszik! Az almozást hogyan oldod meg és milyen rendszerességgel (tudom, létszám függvénye is)? Milyen padozat van alattuk, tégla? 

Előzmény: Törölt nick (40135)
Yahzuz Creative Commons License 2016.05.05 0 0 40136

Na ez igen pont erre voltam kíváncsi.

Ezt egyszerűbben megoldottad mint ahogyan én gondoltam, hogy lehetséges :)

 A hétvégén átrámolok és el is kezdem megcsinálni nekik a helyet.

Azután már  csak a nyulakat kell majd beszerezni.

Előzmény: Törölt nick (40135)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.05 0 0 40135

Szia, énnekem 4 anya nyulam volt egy helyen, nem bántották egymást, közel azonos időben , pár nap eltéréssel fialt meg mind a négy. és ha egyik másik kis nyuszi a szomszéd anya nyúlnál szopcsizott, azt is megengedték egymásnak.

Előzmény: Yahzuz (40134)
Yahzuz Creative Commons License 2016.05.05 0 0 40134

Köszön a válaszod.

 Kiváncsi lenék a véleményedre azzal kapcsolatban ahogyan én elképzeltem.

  Elkülönítek egy részt az anyáknak, lesznek dobozok ahova bemehetnek, fialni vagy épp elbújni.

Nappal kitudnak jönni egy közös térbe.

 Megadott időnként beraknám az anyákat a külön tartott bakhoz, vagy esetleg a bakot az anyákhoz egy időre amíg megtörtének a dolgok.

 Utána a bak külön élné életét.

 A kicsik mikor elérik a megfelelő nagyságot kijönnek maguktól a fészekből a közös térbe.

Amikor pedig elérik a választási nagyságot akkor különválasztanám őket az anyáktól egy másik mélyalmos részbe.

  Ha ez így működk akkor nem kellene soha szűkösen lenniük, valamint a ketrec építési költségeken is tudnék spórolni.

  Csak az aggaszt, hogy a nyílt tér nyílt utat is jelenthet egy patkánynak.

Előzmény: Deryan (40133)
Deryan Creative Commons License 2016.05.05 0 0 40133

Hm... mi sokféleképpen próbálkoztunk. 

Végeredmény mély almosan: bak mindenképpen külön!

Anyáknál egyszerre fialtatva volt, ahol 2 anya nagyszerűen megvolt együtt, de többnyire már ivaréretten kezdődött az elkülönülés, hierarchia.  Végül az elkülönítések mellett maradtunk.

Almokat sem érdemes összecsapni, mert ha megijednek, akkor a bandába rohangálásoknál a kicsiket lenyomják de egymást is megsérthetik.

Előzmény: Yahzuz (40128)
Zsolt_92 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 40132

Üdv!

 

A ládát én személy szerint akkor veszem ki, amikor a kölykök szinte mindig kint vannak. A pároztatást csak 5 hetes korban ajánlom, a bak szaga miatt megvadulhat az anya. Nekem már volt ilyen sajnos. 

Előzmény: Öreg Halász-) (40131)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.05.04 0 0 40131

Sziasztok!

3 hetesek lettek a kisnyulaim.

2 kérdésem lenne: mennyi idős korban kell  a fialtató ládát kivenni a ketrecből.

Az anyát  lehet -e már pároztatni?

szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 40130
Belgaóriás Creative Commons License 2016.05.03 0 1 40129

Yahzuz Creative Commons License 2016.05.03 0 0 40128

Üdv. Mindenkit!

Szeretnék nyulakat tartani vágás céljából, mivel elég sok hús fogy nálunk.

Régen voltak nyulaink de egy járvány ha jól.selytem mixomatozis vagy valami hasonló a neve végzett velük. Szinte az egész faluban kipusztiltak anno a nyulak.

 

 

Régen ketrecben tartottuk őket, most szeretnék megpróbálkozni a mélyalmos tartással, álatbarátabnak tűnik és akad hely bőven, üres a disznó ól.  

 

Csak aztnem tudom,hogy mélyalmos tartásnál az anyák és a bak külön ketrecekben vannak vagy lehet mindenki egy helyen is? Egyben addiggondoltam amíg elnem érik az ivarérétt kort? A többi anya vagy a bak megölné e esetleg a kicsiket?

Nagy-Imre Creative Commons License 2016.05.02 0 0 40127

Bécsi kék nyulak előjegyezhetők.

Tibcsi95 Creative Commons License 2016.05.01 0 0 40126

Üdv.!

Most vannak előszőr nyulaim és 3 hónaposak. Azt hallottam hogy beszokták oltani szúnyogok ellen(mytoxózis), meg a májbetegség ellen, stb.

Olyan oltóanyag érdekelne engem ami több dolog ellen is jó, vagy mi ellen érdemes még beoltani őket? Oltóanyag nevét irtok nekem, és mennyibe kerül, hol hogyan tudom beszerezni?

Hová kell szúrni?

Valamint még milyen immunerősítőt, vitamin érdemes nekik adni?

 

Előre is köszönöm a válaszokat! Tanácsokat írjatok légyszíves ezekkel kapcsolatban!

silusius Creative Commons License 2016.05.01 0 0 40125

köszi megpróbálom!

 

Előzmény: égbekiáltós (40124)
égbekiáltós Creative Commons License 2016.04.30 0 0 40124

Szia!

Ha van rá lehetőséged próbáld ki a fölűről való etetést, jóval kevesebbet pocsékolnak.Már 25x50-es rácson is szépen lehúzgálják a szénát ha elérik.

Előzmény: silusius (40123)
silusius Creative Commons License 2016.04.28 0 0 40123

gondom van a nyuszikáimmal, szegénykék nem tudják milyen jó soruk van és folyon pazarolják a szárított szénát, lucernát. nagyüzemi kerteceket alakítottam át. négyesével vannak a növendékek elhelyezve és minden csoportnak megvan a maga kis szénazsebje. emelett még önetető és önitató is van nekik. Arra gondoltam, hogy leszecskáznám a szénát, lucernát és mint az abrakot a kívúlre felhelyezett ömnetetőbe tenném..egyik nap abrak (árpa búza, zab...másik nap aprított lucerna....mit gondoltok, működhet a dolog. valakinek tapasztalata-e téren? esetleg valami tanács, hogy ne pazaroljanak annyit?

 

Balee.shef Creative Commons License 2016.04.28 0 0 40122

Sziasztok Pannon fehér tenyészpárt keresek Veszprém megyében ..ha estleg valaki tud

nyúlelemér Creative Commons License 2016.04.27 0 0 40121

- Országos Nyúl kiállítás:  2016. XII. 3-4.   Bátonyterenye (Sportcsarnok)

 

Országos Bak Nyúl kiállítás:  2017. II. 18-19.   Kiskőrös 

Előzmény: Peti58 (40120)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.27 0 0 40120

Sziasztok, kiállításokról lehet már tudni valamit?

Deryan Creative Commons License 2016.04.26 0 0 40119

Igen. A "világos" lemaradt a szövegből :(

Előzmény: Peti58 (40118)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.26 0 0 40118

Nagyon szép bak, különleges hogy a szeménél szív alakú a fekete folt! Nekem is a bundaváltás tetszik (+ a végleges színe). A nagyezüst és a világos nagyezüst az ugyanaz?

Előzmény: Deryan (40117)
Deryan Creative Commons License 2016.04.26 0 0 40117

Szia Peti!

 

Hm. sajnálom, hogy ez így nem igazán segített.

Nekem az új-zélandi vörös keresése sikeres volt, ezért mertem ajánlani a tenyésztők listáját.

Sok sikert kívánok a nyuszikereséses! Aztán majd mutasd be az új szerzeményt! :)

 

Nekünk is volt nagyezüst nyuszink. Csodaszépek, érdekesek a bundaváltáskor.

Sajnos a fészerünkben a meleget a kaliforniaival egyetemben nehezen viselik. Így kötöttünk ki az új-zélandi vörösnél, de elcsábulás azért van;)

 

 

Ezt a három hónapos bakot vasárnap vettem a piacon. Őszig lesz ideje növögetni.

 

Előzmény: Peti58 (40116)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.26 0 0 40116

Szia Deryan,

köszi a linket. Megnéztem, de a bcsabai-val úgy jártam, mint egy másik listával: a telószám nem a tagé, és főleg nem Bcsabán él és nem is nyulazik és nő, nem ffi. Előző listán Szarvason jártam úgy, hogy már régen más fajtákat tenyésztenek. Még nem mondok le róla, malya77 hátha tud segíteni.

Előzmény: Deryan (40113)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.26 0 0 40115

Írtam email-t!

 

Előzmény: malya77 (40114)
malya77 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 40114

Sziasztok

Régóta olvasgatom a fórumot.

Regisztrált nyúltenyésztő vagyok így fajtatiszta nyulakat tenyésztek eladásra, tovább tenyésztésre, ha valakit érdekel (orvosi papírral származási lappal).

Tenyésztet fajtáim: Kaliforniai, Német nagy ezüst, Újzélandi fehér, Bécsi kék (vadas, Kék szürke, fehér).

Kiáltásokon részt szoktam venni szerintem elég jó pontokat szoktam kapni a bíráktól (95-96).

Csongrád megyében lakom, ha valakit érdekel.

Email: malya77@citromail.hu

Deryan Creative Commons License 2016.04.24 0 0 40113

Nézelődtél már itt?

 

http://www.kozeptestunyul.hu/tagok

 

 

Előzmény: Peti58 (40110)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.23 0 0 40112

3 anyát szeretnék beállítani. Mostaniak közül egyet le kell cserélnem, helyette szeretném a különleges színű nagyezüstöt. Pannon fehér (3-4 éves) bakom van, őt cserélném le debrecenire. Ezeket érzés alapján gondolom, nem sok "tudományos" indokom van. A közelemben van nagyezüst tenyésztő, de nem tud nekem adni mert előttem lefoglalták a kisnyuszikat. Az ország másik felében csak októberben fogok járni, az meg már késő. De lehet hogy átgondolom és mégsem lesz késő. Köszi hogy reagáltál!

Előzmény: pápailepketarka (40111)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.04.23 0 0 40111


Szia! Az ország másik felében tudok ilyen nyulat. :-D Szerintem, más fajtában gondolkozz ( Debreceni, pannon fehér) azok valóban húsnyulak! 

Előzmény: Peti58 (40110)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.23 0 0 40110

Sziasztok,

tudnátok segíteni? Német világos nagyezüst anyának valót keresek. Ha lehet, Csongrád megyéhez minél közelebb. Őszre már szeretném fialtatni, de csak magunknak mert mi a húsnyulat szeretjük...

Email: dpkukac hiszk.hu

Előre is köszi!

Hooligirl75 Creative Commons License 2016.04.21 0 0 40109

Köszönöm a választ, megpróbálom akkor picit erőszakosabban:( persze ésszerű keretek között! Sajnálnám őket mert nagyon zsép díjnyertes szülőktől való alom, bár azon is gondolkoztam, hogy hagyom a természetre és ezt az anyát többet nem vemhesítem, de olyan aranyosak, hogy nincs szívem otthagyni....MA reggel is az egyiket megint a ketrec közepéről szedtem össze. Bár még élnek, biztos nem tesz jót nekik, hogy az anya állandóan kikaparja a fészekből őket...

 

A másik kérdésem, van két 16 napos nyuszi testvérpár, az egyik már 11 naposan kinyitotta a szemét a másik még mindig nem:(( Meddig kell várni, mikor kell orvoshoz fordulni vele, mert sajnos erről sem találtam sehol infót...

 

köszi

Előzmény: bucka99 (40106)
Hooligirl75 Creative Commons License 2016.04.21 0 0 40108

Szia,

 

Nekem is volt már ilyen 2 hete, sajnos itt nem kaptam választ:( Bár törpe nyulam van, de elő fordul, hogy 12 órán belül még egyszer ellenek. A baj az hogy mindenhol csak arról írnak, hogy fél órán belül lezajlik az ellés normális módon ok, de arról sehol nem találsz infót, hogy bizony vannak nyuszik akik "több részletben" ellenek.

Sajnálom a piciket :(

Előzmény: S.Barnabás (40107)
S.Barnabás Creative Commons License 2016.04.21 0 0 40107

hello.

Van egy pannon fehér és német óriás keverék anya nyuszi aki pannon fehérrel lett pároztatva.Ma reggelre megfialt 32.napra,ez az első fialása.
3 kisnyúl lett de mindegyik halott volt,néztem az anya hasát nagy és érzek még benne mozgást.

Ilyenkor mi a teendő? :S

bucka99 Creative Commons License 2016.04.20 0 0 40106

Nekem is az volt eloszor a tapasztalatom hogy nem eszik, aztan amikor kieheztek, olyanok voltak mint egy vakumcso, levegot se vettek csak szivattyuztak :D
Persze sokszor ha nem volt idom 1,5 orat szorakozni veluk akkor jott a fejmegfogos, szabarakos (gumicicirol beszelunk, nem seretett semmit) modszer, amikor meg par csepp tej a szajukba jutott maris rakaptak az izere. Sokszor annyira hogy meg utana is kellet tolteni a 35ml-es flakkont.
Ha nem betegek akkor az ehseg nagy ur, vegulis a szilard takarmanyra is azert szoknak ra mert elapad vagy kevese a tej es eheznek.

Előzmény: Hooligirl75 (40105)
Hooligirl75 Creative Commons License 2016.04.20 0 0 40105

Próbáltam, de nem isszák:(( Próbáltam pici pipettával, fülpiszkálóval, egyikkel sem ment...

 

Köszönöm!

Előzmény: bucka99 (40104)
bucka99 Creative Commons License 2016.04.20 0 0 40104

pl szoptathatod te is mestersegesen oket, kecsketejjel vagy macskatapszerrel.

Előzmény: Hooligirl75 (40103)
Hooligirl75 Creative Commons License 2016.04.20 0 0 40103

Sziasztok,

 

ismét szeretnék SOS segítséget kérni, hátha most kapok választ is...

Hétfőn megellett a nyuszim, első ellése volt, 4 kicsi lett ( törpe rex nyuszi) mire hazamentem a fészekben volt 3 szépen betakarva, egy a ketrec közepén de visszatettem óvatosan. Feltűnt, hogy szerintem nem szoptatja őket:((

Sőt, másnap reggel kikaparta őket a fészekből csak repültek:( Tegnap este kivettem az anya nyuszit, lefogtam és alátettem a kicsiket hagytam kb 2-3 percig szemmel láthatóan kigömbölyödtek:) Majd visszatettem őket. Mit tehetek, ha magától nem hajlandó szoptatni őket???

 

Köszönöm!

Peti58 Creative Commons License 2016.04.19 0 0 40102

Jó ötlet a takarmányhoz keverni, kipróbálom!

Előzmény: zoleszsz (40101)
zoleszsz Creative Commons License 2016.04.18 0 0 40101

Abszolút tisztában vagyok a csalán jótékony hatásaival. Nem csak tea-ként fogyasztható. Minden tavasszal amikor még van friss apró csalán főzünk levest vagy főzeléket. Visszatérve a nyulakra, velük sosem tudtam megetetni nyersen. Ahogy előbb irtad prüszlölve otthagyják még ha csak egy szál is van a füvükben. Én száritva és összezúzva kevertem bele a gabonába. Pl. reszelt répával is lehet keverni mint a korpát. Nálam hálistennek myxo még nem fordult elő, erdélyben élek, nem nagy a veszély. Tavaly leoltottam a nyulakat, idén passzoltam.

Előzmény: Peti58 (40100)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.18 0 0 40100

Nem volt szándékomban...

Sok info van a neten a csalánról, szánj rá néhány percet/perecet. Persze nem az árvacsalánról, hanem a csípősről írtam. Rendszeresen szoktam tisztítókúraként inni a teáját, nekem jó. A nők viszont vigyázzanak vele, mert "meghozhatja" a menzeszt. Ez is tapasztalat, csak nem a saját:D.

 

Egyébként nagy nyúlállománynál nem hiszem hogy alkalmazható a csalán etetése, de a kisebbeknél megoldható.

Előzmény: zoleszsz (40099)
zoleszsz Creative Commons License 2016.04.18 0 0 40099

Peti... Ezzel nálam kiverted a biztositékot :D.

Előzmény: Peti58 (40097)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.18 0 0 40098

Nálunk már március elején megjelentek. Igaz, azóta nem lett sokkal több (Hál' Istennek).

Előzmény: Törölt nick (40096)
Peti58 Creative Commons License 2016.04.18 0 0 40097

Sziasztok, a mixo-t (nem voltak beoltva a nyuszik ellene) én speciálisan kezeltem. Az eredmény: 17 nyusziból 1 azaz egy! nyuszi pusztult el (4 hetestől 1 évesig korúak voltak). A betegség első jelétől kezdve a szemestakarmány mellé csak csalánt adtam nekik! Naponta fél zsáknyi zöld csalánt ettek meg, és olyannyira tetszett nekik, hogy az utolsó darabkáig megették. A környékünkön lévő csalán telepeket nyirbáltam meg 2 naponta. A nyuszikon segített és az én kezemnek sem volt ízületi gondja, mert etetéskor kesztyű nélkül adagoltam. Nem tudom megmagyarázni sem tudományosan, sem anélkül hogy miért volt eredményes, de működött... és legközelebb is így fogom csinálni ha szükség lesz rá! Egyébként mielőtt megbetegedtek volna, már akkor is adtam nekik néhány szál csalánt és akkor nem ették meg, hanem prüszkölve ott hagyták.

Sok sikert annak aki kipróbálja, de kívánom hogy inkább ne legyen rá szükség!

Előzmény: taked (40093)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.17 0 0 40096

Ritkák, de szerintem 1-2 biztosan van... De  ha nincs akkor..

Akkor nem tudom.

Előzmény: taked (40095)
taked Creative Commons License 2016.04.17 0 0 40095

Április elején tudtommal még nincsenek szunyogok?

Előzmény: Törölt nick (40094)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.17 0 0 40094

Mixomatózis?

Ha az, akkor a szúnyogcsípés terjeszti.

Megelőzni lehet oltással, ami biztos és 100 %-os, , illetve szúnyoghálóval, ami korlátozott védelmet nyújt.

Gyógyítani nagyon nehéz, többnyire levágják.

Mert a beteg állaton csípő szúnyogok továbbadhatják más egyedeknek is a vírust csípéssel.

Ha mégis a továbbtartás mellett döntesz, akkor különísd teljesen a már fent említett okok miatt el a többi környékéről is.

Jó lenne, ha meg tudnád akadályozni az erős vakarózást, mert az okozza a bőr kifekélyesedését.

Az (üregi és) házinyúlnak erős ásó lába van, amivel könnyen fekélyesre vakarja a bőrét- hisz üregeket kapar vele a földbe..

(A mezei nyúlnak nem ilyen erős a lába)

Szóval az erős vakarózást le kell csökkenteni, ha mással nem, hát mind a 4 lábvégre (körmökre)

egy szívós de puha bőrtasakot lehet kötni. (mintha zoknit húznál rá. de sajnos lerághatja...)

Ami megakadályozná a karmokkal való vakarózást.

A mixomatózis többnyire halálos az üregi és házinyúlnál.

De a halált nem a (himlő) vírus okozza, az egy könnyen, két hét alatt leküzdhető gyenge vírus lenne.

hanem az általa okozott vakarózás miatt kikapart sebek baktériumos felülfertőződése (szepszis) okozza a későbbi halált.

Ha nincs vakarózás, sokkal nagyobb a túlélés esélye.

Ha túléli örökre immunis lesz rá.

 

Előzmény: taked (40093)
taked Creative Commons License 2016.04.17 0 0 40093

Üdv mindenkinek.

Tanácsot szeretnék kérni én is.Hat hetes kis nyuszi és így néz ki.Orra dagadt,egyik szeme begyulladva.Én régen nyúlászom de nekem ez új.

Tudja estleg valaki mi az oka,hogy lehet megelőzni esetleg gyógyítani?

Tanácsokat előre is köszönöm.

Előzmény: Szilvi19830217 (40063)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.15 0 0 40092

Köszönöm, akkor bízok benne ,hogy jól alakulnak a dolgok.

Majd a fejleményekről beszámolok.

 

Előzmény: Ladybee (40091)
Ladybee Creative Commons License 2016.04.15 0 0 40091

Nálam a debreceniek szinte mindig ilyen nagy almokat produkálnak és felnevelik. Ha esetleg van közöttük satnya, az megy a szarkáknak.

Előzmény: Öreg Halász-) (40090)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.15 0 0 40090

Az éjjel megfialt a Debreceni fehér anyanyuszi,11 vagy 12 kicsit.

Tudom itt többen  8 darabot hagynak meg a többit eldobják . Megpróbáltam,de egyszerűen nem tudtam megtenni. Mit gondoltok ,jó kajával,  odafigyeléssel képes ekkora almot felnevelni?

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.14 0 0 40089

Annyit tudok infóként még közölni,hogy ez a peremes félköríves lemez eredetileg a Hajdú automata    ( kocka) mosógép üstjének  a leeresztő csonkja én kettéflexeltem és hozzászabtam az etetőhöz.Méretben pont jó!

A MÉH telepen  szinte mindig van kidobva ilyen üst és rozsdamentes anyag.

Előzmény: bucka99 (40088)
bucka99 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 40088

Koszi az infot. Akkro barkadcsolok en is valami ilyesmit a kisetetokhoz, mert van 1-2 hely ahol iszanyat mennyiseget kikaparnak meg a napi adagbol is. Ha tobb napi van benne akkor legalabb a fele megy az alomba.

Előzmény: Öreg Halász-) (40087)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.14 0 0 40087

Igen ,fel volt töltve és erre a szintre " leette" ,de közben nem volt kikapart  táp  a ketrec alatt.

És nem azért mert a tyúk felette:-()

Előzmény: bucka99 (40086)
bucka99 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 40086

ha jol latom most sincs benne tul sok tap. Azt probaltad hogy mukodik amikor feltoltod rendesen? tehat amikor nem csak annyi van hogy hatulrol mar nem kap utanpotlast? mert most kvazi egy etetesnyi anyagot latok benne, ha nem csalnak szemeim.

Előzmény: Öreg Halász-) (40084)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.13 0 0 40085

Na végre!

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.13 0 1 40084

Már harmadszor rakom fel,nem értem miért nem jelenik meg!

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.13 0 0 40083

Az etető így néz ki!

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.13 0 0 40082

Küldöm a képet!

kosorrú Creative Commons License 2016.04.13 0 0 40081

Egy kép rola nekem is segitene

Előzmény: Öreg Halász-) (40079)
bucka99 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 40080

tudnal egy kepet csinalni rola?

Mert nalam is rendszeres a kikapargatas, napi fel-1 kilo kaja megy a szemetbe 100 nyulankent ;(

Előzmény: Öreg Halász-) (40079)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.04.12 0 0 40079

Ezt én is legyártottam de kikaparta tápot a bak belőle, magaféle ,sarok irányba..Így aztán két oldalra raktam félköríves ,lefelé álló peremmel +ba kaparásgátló lemezkét. Így már tökéletesen szuperál.

Előzmény: Ladybee (40078)
Ladybee Creative Commons License 2016.04.12 0 0 40078

Ez az ajtóra szerelhető megoldás felénk a gazdaboltban 2500 Ft. Tökéletes.      

Előzmény: kosorrú (40076)
Ladybee Creative Commons License 2016.04.12 0 0 40077

Nálunk ez jön be ! :-)  

Előzmény: Deryan (40075)
kosorrú Creative Commons License 2016.04.12 0 0 40076

Sziasztok! Valakinek valami ötlete "kaparásálló" önetetőre?

Deryan Creative Commons License 2016.04.12 0 0 40075

Nagy melléfogás volt! Príma fasírozottat is lehetett volna belőle készíteni.

Nálam most tejfölös-tárkonyos tartalmas nyuszileves fő 2 db hátsó combból :)

Előzmény: kerivili (40071)
kerivili Creative Commons License 2016.04.12 0 0 40074

Teljesen igazad van! :)

Előzmény: Ladybee (40073)
Ladybee Creative Commons License 2016.04.11 0 0 40073

A hat nyúl adott volna 8 kiló húst, +  hasalja szalonna, azaz lett volna kis munkával 12 kiló nyúlkolbászod, amit el lehet adni füstölés után 24 ezerért.  Ezzel szemben kaptál kb. 4 ezret.  Számolni érdemes ! :-)

Előzmény: kerivili (40071)
Ladybee Creative Commons License 2016.04.11 0 1 40072

Nevetséges ár. Jó, hogy vége.

Előzmény: kerivili (40071)
kerivili Creative Commons License 2016.04.11 0 0 40071

Életemben először és valószínű utoljára, nyulat adtam le. 6 bakot. Jászberényben 350Ft/kg!!! Még kétszer jönnek aztán ennek is vége...

Pityesz(001) Creative Commons License 2016.04.07 0 0 40070

Köszönöm. az infót!

Pedig eddig mindig úgy nyúltam hozzá hogy odajött megszaglászott, hagyta magát simogatni,  remélem elmúlik majd

 

Előzmény: zoleszsz (40069)
zoleszsz Creative Commons License 2016.04.07 0 0 40069

A nyulakat a "hormon ingadozás" nagyon tudja befolyásolni. Van ilyen, hogy tüzeléskor, párzás után, ellés után fellép egy egy ilyen "személyiség váltás", ez aztán lehet pozitiv vagy negativ . Ha hozzányúlsz, felülről közelits ne nyúlj az orra elé, az zavarja őket.

Előzmény: Pityesz(001) (40067)
Caprera Creative Commons License 2016.04.06 0 0 40068

Akkor eladó is érdekelne

Pityesz(001) Creative Commons License 2016.04.06 0 0 40067

Sziasztok,

Van egy hasas (remélhetőleg) nyuszim,(bécsikék) Múlthónap 15.én pároztattam, még nem fialt egyszersem, kb pározás után egy héttel elkezdett morogni rám, ha megakarom simogatni akkor elhúzódik szaglészni kezd és rá mar a kezemre, volt hogy megharapott, 

Ez minek a jele?

pedig kiskora óta kiveszem őket simogatom szoktatom az emberhez, nagyon kezesek, de már egy jó ideje ilyen.

Köszönöm a válaszokat

Hooligirl75 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 40066

Sziasztok,

 

Tudna nekem valaki nyúl elléssel kapcsolatban segíteni. Tudom itt általában nem törpe nyuszival kapcsolatban beszélgettek, de szerintem, ha valaki rutinos tud nekem segíteni :))

Tegnap hajnalban (05.--én)30. napra pontosan törpe kosorrú nyuszim megellett 3 picikét (tényleg elég picikék, ahhoz képest, hogy a mama majdnem duplájára nőtt. Tegnap este fél 10 felé észrevettem, hogy az anya ismét tépi magáról a szőrt nagy hévvel. Jómagam mivel nem vagyok szakértő és jobb a békesség, mostanában hobby nyuszi tenyészetemben azt a módszert választom a várandós anyanyuszi kiszűrésére, hogy leülök a ketrec előtt és mereven nézem a hasfalát, nagyon szépen lehet látni ahogy a kicsit mocorognak, rugdosnak, persze ezt csak az utolsó héten.:) Tehát a mama nyuszim elfeküdt oldalra miután tetemes szőrt kitépett magábó ismét, hát látom hullámzik a hasa nem is kicsit. Így hát magára hagytam hogy ne zavarjam, biztos voltam benne hogy még 3-4 pici bent van. Reggel mikor mentem ki hozzá látom semmi jele újabb bébiknek :( Megint elfeküdt néztem vagy egy fél órán keresztül látom hullámzik a hasa továbbra is mocorgás van. Szóval kérdésem, hogy elképzelhető hogy ma még elleni fog?? Vagy most ilyenkor mi a teendő? Vagy mi ez?? Nem hinném hogy bélmozgás, az nem "vándorol" így a hasán. Mindenhol sajnos csak azt írja a szakirodalom, hogy kb 1 óra alatt lezajlik a szülés, arról sehol nem találtam infót, hogy mi van akkor ha nem egyszerre születnek meg a picik??

Elnézést ha böllére engedtem a mondanivalómat!

 

Köszönöm a segítségeteket előre is!

 

Tündi

Caprera Creative Commons License 2016.04.05 0 0 40065

Üdv, valakinek gödöllői hév vonalán lenne egy baknyula amivel fedezést vállal? húsnyúl kéne debreceni fehér anyához, adok cserébe kisnyulat vagy pénzt vagy puszit ami kell :) 

Deryan Creative Commons License 2016.04.03 0 0 40064

Nagy itt a tisztaság!:)

Igazi kedvenceknek kijáró környezet :)

Előzmény: Szilvi19830217 (40063)
Szilvi19830217 Creative Commons License 2016.04.03 0 0 40063

pápailepketarka     A szemhélya van begyulladva. Pirosas-rózaszines. Belül a szeme nem gennyes. Nincsenek rajta duzzanatok. Az orra meg van dagadva,fehér pörkös,orrváladék nincs.A füle sebes,már gyógyul.Néha még vakarózik de már kevesebbet. Mozgékony,eszik,iszik, de inkább a zöldre vágyik. Reteklevelet és kis almát,répát szokott kapni. A szemét most kamillázom és ezüst kolloidozom,picit javulni látszik. 

Ladybee Creative Commons License 2016.04.03 0 1 40062

Szerencsére ! :-)

Előzmény: pápailepketarka (40060)
Deryan Creative Commons License 2016.04.03 0 0 40061

+ tartsd nagyon tisztán a helyét!

Ha van rá lehetőség, akkor reggel s este hadd szaladgáljon egy kicsit. A mozgás jót tesz minden téren.

Előzmény: Szilvi19830217 (40058)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.04.02 0 0 40060

Szia! Azon az egy nyúlon kívül több nem hullott el, és annak is már majdnem egy hete. Akkor ezek szerint, hála Istennek, nem RHD volt. :-)

Előzmény: Ladybee (40056)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.04.02 0 0 40059

Kamillás öblítés a szemére, a fülére egy kis étolaj. A fején,orrán  fülén vannak duzzanatok? Ha eddig nem kapott zöldségeket, gyümölcsöt akkor meg majd ha hirtelen abból kap egy nagyobb mennyiséget, akkor amiatt pusztul el, felfúvódik. 

Előzmény: Szilvi19830217 (40058)
Szilvi19830217 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 40058

Sziasztok. Látom itt van sok hozzáértő nyúltartó. Segítséget szeretnék kérni. Március 16.án vettem egy törpenyuszit. Sajnos mivel 1 nyuszim így nem tudtam hogy mihamarabb oltani kellett volna... Sajnos valószínűleg myxomatosist kapott. :(  De mivel nagyon nagyon aranyos és jó fej és nagy benne az élni akarás én szeretném megmenteni.  Tudom hogy nincs sok esély..de itt a neten olvastam már sikersztorikat,hogy a nyuszi kigyógyult belőle. Voltam vele dokinál, a beteg szeméről (varr vagy pörk..nem tudom) mintát vett,keddre derül ki hogy mi a baja.  Addig is kezelgetem, a szemét betadinnal illetve canesten cseppel,ill. kamillával, a fülét canestennel mert nagyon vakarja (és a doki tanácsára is mert említette hogy gomba is lehet vagy rüh..).  Abban szeretnék segítséget kérni..hogy milyen dolgokkal tudom elősegíteni a gyógyulást? Gondoltam ezüst kolloidra (nekem hatott mandulagyulladásnál), bioptron lámpára.. ?  Miket adjak neki? olvastam hogy talán ilyenkor a sok zöldség,gyümölcs segíthet.. ? Kicsit el vagyok keseredve mert nagyon cuki és féltem.

Bingoli Creative Commons License 2016.03.31 0 0 40057

5 és 6 kg köztiek

Előzmény: Ladybee (40055)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.31 0 0 40056

Ha olyan kb. debreceni fehér méretű az anya, akkor egy 50 X 40 X 40-es ládában (+ - 5 cm) tud kényelmes fészket készíteni.

Előzmény: Bingoli (40054)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.31 0 0 40055

Mekkora a nyúl ?

 

Előzmény: Bingoli (40054)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.31 0 0 40054

Sziasztok 

Tippeket szeretnék kapni mekkora fialó/élhető ládát/dobozt kell készíteni egy nyúlnak ? 

Vizslásgabi Creative Commons License 2016.03.29 0 0 40053

Szia!

 

Az általad említett itatót használom én is, de most rendeltem egy hasonló, de mégis más fajtát.

 

http://www.ebay.com/itm/20X-NIPPLE-WATERER-DRINKERS-WATER-RABBIT-GUINEA-PIG-FERRET-RAT-MOUSE-FEEDER-/252126231451?hash=item3ab3e4fb9b:g:S0sAAOSwA4dWH6pw

 

 

Ezt én jobbnak találom. Jobban zár és könnyebben szétszerelhető.

 

Üdv: Gábor

Előzmény: NyiMisi (40017)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.29 0 0 40052

Már egy hete próbálkozok mindennap felváltva de akkor most 3 napig nem zaklatom őket :) 

Előzmény: Ladybee (40051)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.29 0 0 40051

Elég két három naponta próbálni. Ha reggel nem vette fel, akkor este sem fogja, a végén még  megutálja. :-)

 

Előzmény: pápailepketarka (40050)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.29 0 0 40050

Próbálkozz többször, naponta, 10-14 naponta ivarzik.

Előzmény: Sancikaa (40049)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.29 0 0 40049

Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni!! Szereztem két anyának való nyulat kb 5 hónaposak és 4kiló körül vannak, beraktam őket a bakkhoz és valamiért nem akarnak űződni leülnek vagy forognak nem hagyják magukat ... sose tapasztaltam még ilyet. Szerintetek mi lehet a baj ? 

szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 40048

Vagy, ha egy a gondozó.

Előzmény: Ladybee (40041)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.29 0 0 40047

Több, mint 48 óra  telt el, amióta elhuelhullott a nyúl. Fellélegezhetek? 

Előzmény: Ladybee (40036)
Cross80 Creative Commons License 2016.03.28 0 0 40046

Ezért írtam, hogy a doki mondta hogy Üllő Vecsés,Ecser kényszerirtást kellett végezni. Azóta Pestorin mormyx vakcinát használok 

kona.king Creative Commons License 2016.03.28 0 0 40045

legjobb az oltás, de nagyon jó a neostomosan is, 1 ampula 1/2 liter vízben, bele egy pumpás flakonba, és mehet a fülbe, pár nap és nyoma sincs az atkának.

Előzmény: Sarah-Miss (40030)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.28 0 0 40044

Na ki próbáltam én ezt a váltás trükköt és reggelre derül ki a dolog nagyon kíváncsi vagyok 

Előzmény: Vizslásgabi (40034)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40043

Idegen helyről nyulat 1,5 hónapja hoztam utoljára. Más nyulásznál az elmúlt 2 hétben nem jártam, nálam sem volt senki. Reménykedni tudok csak. 

Előzmény: Ladybee (40041)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40042

Most már tenni semmit nem tudok, reménykedem benne, hogy nem az, borzasztó sok munkám van ebben az állományban, lehet, hogy nem oltom le őket ezzel a myxovac-al, hanem kedden, ha megmaradnak beszerzek pestorin mormyxet. Köszönöm, hogy írtál. 

Előzmény: szabojozsi1964 (40040)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40041

Ha közös a terület, közös a takarmány. Ez az egy elég hamar feladta.

Előzmény: szabojozsi1964 (40040)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40040

2 nap múlva minden kiderül. Ha RHD, 2-3 nap alatt az összes nyulad elhullik. Ha nem, akkor nem RHD volt.

Előzmény: pápailepketarka (40035)
2-es SW körtüzes lett Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40039

 

Sziasztok. Ők most kb 3 hetesek, 8-an vannak.

Kellemes Húsvétot.

pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40038

Kiástam, most végeztem a boncolással. Tüdő,  máj belső szerveken rendellenes elváltozás,  elstíneződés nem észlelhető. 

Előzmény: pápailepketarka (40037)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40037

Szia! Köszönöm gyors válaszod, azonnal megyek, és megnézem a máját! 

Előzmény: Ladybee (40036)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.27 0 1 40036

Inkább bemásolom :  RHD vagy a nyulak vérzéses betegségeKokozó: Calicivírus
Tünetek: Az RHD halálos, gyógyíthatatlan, rendkívül tünetszegény, gyors lefolyású bóretegség. Lappangási ideje
24-48 óra. Tünetei a láz, a táplálék visszautasítása, levertség, elkékült nyálkahártyák, nehézlégzés, idegrendszeri
problémák, sárgaság, nyálkás hasmenés, habos vérzés az orrból és/vagy a végbélből. Boncolással kimutatható
a hatalmasra duzzadt, gyulladt, a májsejtek károsodása miatt elhalt, sárga vagy fakóbarna máj; a belső szervek
vérzése; a pirosas foltos vesék; a megnagyobbodott lép; az orrüreg, a légcső és a tüdő habos vérrel teltsége és a
vérerek falának károsodása.
Megelőzés, kezelés: A betegség gyorsan terjed a vírussal fertőzött zöldfélével, szénával és takarmánnyal, valamint
trágyával és ragályfogó tárgyakkal. A állomány védelme érdekében tartsuk távol a rovarokat, rágcsálókat, a
lakásból kijáró kutyákat és macskákat! A nyulak egymást a légúton, sérüléseken, bőrhorzsolásokon keresztül,
valamint testnedveikkel, vizeletükkel és székletükkel fertőzhetik. A bemeneti kapu többnyire a száj, ahol a vírus
bejutva gyorsan szétszóródik a szervezetben.
Zárt állomány, fertőtlenítés, higiénia. Védőoltás, pl. Pestorin mormyx vakcinával.

Read more: http://oriasnyultenyeszto.hupont.hu/40/nyul-betegsegei#ixzz447gdMMEJ

Előzmény: pápailepketarka (40035)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40035

Sziasztok.  Tapasztaltabb nyúltenyésztők véleményét várom. Tegnap este elég bágyadt volt az egyetlen újzélandi vörös nyulam. Reggelre az orrából folyt hab szerű folyadék, a szájából vér ömlött. Ilyennel még nem találkoztam. Ötletek? 

Vizslásgabi Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40034

Sziasztok!

 

Két nyulam fialt a napkban, az egyik alig, a másik egyáltalán nem tépett szőrt. Valahol a neten olvastam korábban (lehet hogy itt), hogy ilyen esetben segít a vatta.

 

Apróra szaggatva takartam be öket, és minden tökéletes azóta. 

 

Bátran merem javasolni annak, akinek ilyen gondja van.

 

Boldog Húsvétot!

 

Gábor

kosorrú Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40033

Fél évente le kell oltani az egész állományt ivermectinnel,ivomecel vagy valami hasonlo hatoanyagu szerrel. Viszi a külsö és a belsö élösködöket is

Előzmény: Sarah-Miss (40030)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40032

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK.

mis99 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40031

A fülatka el távolitására legjobb az étolaj!Tollal tyúktollal vagy erős galamb tollal egyszerűen be kell ecsetelni a fül belsejét és az atka szépen eltűnik!

Előzmény: Sarah-Miss (40030)
Sarah-Miss Creative Commons License 2016.03.27 0 0 40030

Sziasztok!
Egyszer már írtam ide régebben ezzel a problémával kapcsolatban, de most újra előjött, így gondoltam hátha okosodhatok még kicsit.

 

Fül atkára milyen megoldást tudtok? Sebes belül a füle, most megpróbáltam leszedegetni róla a varos részt (előtte 'beáztattam' -aloeverával-, hogy könnyebb legyen), de attól persze még ugyanolyan csúnya vörös a füle. 
Mit csinálhatnék, ami biztos megoldást nyújtana?

Bingoli Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40029

Hát akkor nem tudom mi lehetett a baj én erre gondoltam mert a kicsiken nem látszódott semmilyen sértődés.

Előzmény: pápailepketarka (40028)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40028

Akármilyen helyen is vannak a nyulaid, nemhiszem, hogy megfagytak volna. 2014.december 31-én nálunk reggelre mínusz 18 fok volt, és akkorra ellett meg az egyik anyám, erre jól emlékszem. mindenféle gond nélkül felnevelte az almot. 

Előzmény: Bingoli (40024)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40027

De hogy most a kicsik nem szopják ki a tejet és az anyába marad a tej attól ugye nem tud semmi baj lenni?

Előzmény: kosorrú (40025)
kosorrú Creative Commons License 2016.03.26 0 1 40026

Hogy mikre talál az ember..... :-)

kosorrú Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40025

2-3 nap mulva megpróbálhatod

Előzmény: Bingoli (40024)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40024

Sziasztok 

Az éjszaka megszült az egyik nyulam 10 kicsi lett de sajnos az egész el pusztult :/ :(  nagyon hideg volt az éjszaka.

És az szeretném meg tudni hogy mikor pároztathatom újra az anya nyulamat?  

Deryan Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40023

A fapadlót nagyon értékelem. 

Előzmény: stoffi55 (40021)
Deryan Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40022

Nagyon jó ez a fotó! :)))))))))))

Előzmény: stoffi55 (40021)
stoffi55 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40021

Nekem fa ketreceim vannak.

Így építettem be

stoffi55 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 40020

Sziasztok

Minden mezőgazdasági boltban kapható

8mm-es műanyag cső

 

Előzmény: Sancikaa (40019)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.25 0 0 40019

És milyen csövet használsz hozzá ? 

Előzmény: stoffi55 (40015)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.25 0 0 40018

Én is aliexpreszről rendeltem :) 

Előzmény: NyiMisi (40017)
NyiMisi Creative Commons License 2016.03.25 0 0 40017
Előzmény: Sancikaa (40014)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.24 0 0 40016

20%-os ecetet öntök évente kétszer a rendszerbe, és a csöpögésnek vége :D Gumit már cseréltem néhány szelepnél, vizes boltban kb.  5 ft-ért kapni hozzá tömítést. 

Előzmény: stoffi55 (40015)
stoffi55 Creative Commons License 2016.03.24 0 0 40015

Igen én ilyent használok.

jól működnek,de némelyik nyúl megrágja.

2-3 havonta cserélni kell mert csöpög.

De van olyan is ami már 1 éve jól működik.

Én gumi tömítés cserét még nem csináltam,

inkább cserélem az egészet.

100-120 ft/db

Előzmény: Sancikaa (40014)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.24 0 0 40014

Előzmény: Sancikaa (40013)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.24 0 0 40013

Sziasztok! Használ valaki ilyet ? Mi a tapasztalat ha igen ?

Sancikaa Creative Commons License 2016.03.24 0 0 40012

szép ketrec :D :D 

Előzmény: bucka99 (40011)
bucka99 Creative Commons License 2016.03.24 0 1 40011

egyszer biztos hozzaszokom ehez a forumhoz :D

 

Előzmény: bucka99 (40007)
bucka99 Creative Commons License 2016.03.24 0 0 40010

nalam ilyennek indult, es az eteto athelyezesen kivul egyenlore mas atalakitas nem tortent.

Előzmény: kosorrú (40006)
kosorrú Creative Commons License 2016.03.24 0 0 40009

Igen a két szélsö ''elletöláda'',kivehetö válaszfallal,a középsö meg egy közös szénarács.

kona.king Creative Commons License 2016.03.23 0 0 40008

széna tartó

Előzmény: bucka99 (40007)
bucka99 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 40007

a ket szelso az elleto ladat valtja ki?
de mi a kozepso?

Előzmény: kosorrú (40006)
kosorrú Creative Commons License 2016.03.22 0 0 40006

kosorrú Creative Commons License 2016.03.22 0 0 40005

én az idén ilyen anyaketrecet tervezek csinálni.3 szintes lessz

Előzmény: Pityesz(001) (39997)
Zsolt_92 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 40004

Keverék  nyulak eladók Érden!

 

Oroszlánfejű házinyúl keverék és házinyúl párosításából származnak.

Választási 5 hetes 1000 ft

Növendék/süldő 2000-2500 ft

Anyának való, jelenleg 2,5kg 3000 ft.

 

Kifejlett korban 4-5 kg közötti súlyban lesznek. (Megfelelő etetés esetén.)

 

06206275475 

Cross80 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 40003

Sziasztok !

 

Tegnap voltam a dokinál és érdeklődtem myxovac iránt.Nekem azt mondta jobban járok ha tüdővérzés ellen is leolltatom

mert Üllőn és Vecsésen kényszerirtását kellett végezni a nyulaknak vagy maguktól pusztultak el a nyulak.Valószínű hogy külföldről vagy vadnyúl hozhatta be !

Deryan Creative Commons License 2016.03.22 0 0 40002

Ha nem fejlődtek, nyiszlettek voltak, akkor az anyának nem volt teje vagy életképtelenek voltak, nem tudtak szopni. Véleményem szerint.

Előzmény: Bingoli (40001)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.21 0 0 40001
Sziasztok
Szerintetek mitöl lehet az hogy szombaton megfiazzott egy nyulam (elöször szült) 7db lett és tegnap estére el pusztult 3db a többieket szépen neveli bent vannak a fészekben.
Vajon mi lehetett a probléma szerintetek?
Deryan Creative Commons License 2016.03.20 0 0 40000

Ha vizesen csapzottan taknyos, akkor megfázott, egyszerűen náthás. Hideg víztől is kaphatta. Pár nap múlva elmúlik.

A bakteriális viszont komoly:

 

http://users.ininet.hu/nyuszitartasiabc/?page_id=375

Előzmény: Detti-22 (39999)
Detti-22 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 39999

Sziaszok.

 

Tüsszög egy kettő  nyulam! 

És kicsit taknyos az orra egy baknak.

úgy veszem észre fogyott is.

de eszik rendesen.

Mit csinálhatnék? ??

szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 39998

Ez természetesen függ a nyúl méretétől is.

Egy biztos: kell a hely a nyúlnak, az etetőnek (ha a padlón van, ha függesztve az önetető), a fészeknek ( nagyjából az is akkora, mint az elletőláda), és az ürüléknek-vizeletnek (egy jó nagy rész az egyik sarokból. Aztán a fészekből előbújó (3-6 hetes) fiókáknak is....

Na, ez tuti, hogy nem 70X50 cm :))

Nekem 130-150X70 cm-es anyaóljaim voltak (még meg is vannak, eladók ezek is), és ezek sem bizonyultak túl nagynak, fölösleges méretűnek.

Előzmény: Pityesz(001) (39995)
Pityesz(001) Creative Commons License 2016.03.19 0 0 39997

Köszönöm!

Akkor ebbe a méretübe simán fialhat ami nekem van.

 

Szépek a nyuszkóid!

Előzmény: pápailepketarka (39996)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.19 0 0 39996

Szia! Nem tudom, mennyire kivehető a képekből a méret, de én nem a kisnyulakat, hanem az anyát választom el, teszem át másik ólba. Később, amikor már kezdik kinőni a ketrecet, teszem át őket egy nagyobb, kb. 2x akkorába. 

Előzmény: Pityesz(001) (39995)
Pityesz(001) Creative Commons License 2016.03.19 0 0 39995

Sziasztok.

Nektek az anya nyulaknak mekkora a ketrec alapterülete?

Én nem szoktam használni ellető ládát, sohasem volt problémám a hiánya miatt!

Felső kettőben (bécsi kék) jobb alsóban (pannonfehér) anyák valók vannak, bal alsóban a hím (pannonfehér)

Van még egy ugyanilyen ketrecem válaszfalak nélkűl a növendékeknek!

De ha nem muszáj akkor nem épitenék még egy ólat rövid időn belül! kb 1-2 év ,úlva egy nagyobb helyiséget tudok berendezni a számukra,

 

 

E Tibi Creative Commons License 2016.03.19 0 0 39994

Üdv!

A jolomax-ból menyyi kell 1 liter vízhez?

A dobozán nem 1 értelmű az információ.

szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.03.17 0 0 39993

Azért sok sikert hozzá, sok egészséges és szép nyulat bele! :)

Előzmény: kosorrú (39991)
E Tibi Creative Commons License 2016.03.17 0 0 39992

Köszönöm a jó tanácsokat!

Előzmény: kosorrú (39988)
kosorrú Creative Commons License 2016.03.17 0 0 39991

Majd spaklizok. :-) A következö már olyan lessz

Előzmény: szabojozsi1964 (39989)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.16 0 0 39990

Sajnos én is ebbe a hibába estem, majd mindem ketrecem ilyen.  Ami már vasból van, ott már okosabb voltam :-)

Előzmény: szabojozsi1964 (39989)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.03.16 0 1 39989

Ha az oszlopokat kívülre raktad volna, sokkal könnyebb lenne takarítani az ólat. Így meggyűlik a piszok a sarkokban az oszlopok körül.

Előzmény: kosorrú (39980)
kosorrú Creative Commons License 2016.03.16 0 0 39988

Ez igy egész jonak mondhato.A zöld etetésével meg még várj,mert ilyenkor még zsenge és hamarabb okoz hasmenést. Én csak április második felétöl szoktam kezdeni az etetését,akkor is ovatosan állok át rá. Fontos a fokozatos szoktatás!Egy hétig fele-fele arányban adom nekik,utána már csak este kapnak szénát,majd egész nyáron csak zöldet etetek.Mindig délután kaszálok nekik és csak reggel kapják meg. Frissen sosem!Ja,és vigyázz hogy ne fulladjon be meg ne legyen vizes se,mert felfuvodnak töle.

Előzmény: E Tibi (39987)
E Tibi Creative Commons License 2016.03.16 0 0 39987

Üdv mindenkinek!

Én is kezdő nyúltenyésztő vagyok.

Tapasztaltabb tenyészőktől kapott infó alapján,nem igazán jó a nyulnak a zöld fű és a zöldség maradék.

Én is adtam kezdetben de hígabb lett a székletük. Aztán maradtam a szénánál lucernánál.És persze a szemes takarmány nyúltáp.Ivóvízbe jolomaxot keverek.

Várom a segítségeket jól van e igy vagy mit javasoltok.

Köszönöm mindenkinek.És további egésséges nyuszikat.

pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.16 0 0 39986

Széna alapvető, mindig legyen a nyúl előtt! 

Előzmény: zola123 (39983)
Deryan Creative Commons License 2016.03.16 0 0 39985

Fialás előtt érdemes nagyon résen lenni, ha lehet akkor gyakran ránézni az anyára.

Mi már szedtünk össze szétszórt, csaknem teljesen kihűlt fiakat. Úgy melengettük az alom több mint a felét életre. Az anyát megtéptük, aztán a nyöszörgő kisnyulakra az anya maga is tépett szőrt.

Előzmény: Öreg Halász-) (39982)
Deryan Creative Commons License 2016.03.16 0 0 39984

Kora tavasszal az első fűféle, amit a nyuszik habzsolnak. Amíg olyan 10-15 cm-es. Késöbb már tartalmatlan. Ha diétáztatod, akkor néhány napig csak szénát adj neki. Egyébként nem tanácsolnám. 

A szoptatós anyáknak és a növendékeknek meg végképp nem.

Az étrendjük egyébként jó.

Előzmény: zola123 (39983)
zola123 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39983

Tarackot is megeszik,ez jó hír,a tavalyi föld fölötti részét vagy a gyökerét?sajna abból van bőven a kertben.kicsit szikkad az idő a héten ha lesz időm szedek nekik egy kosárral.az nem tudom probléma nekik hogy szárított szénát egy ideje már nincs az étredjükben,helyette friss karalábé levél,reteklevél,répa,stb,még metszés utáni szőlővesszőket is elrágcsálják,viszont mellé kapják folyamatosan a száraz takarmányt /kukorica, búza ,napraforgó,köles,stb..,viszont azt olvastam hogy a nyusziknak egy héten 3 napot csak szénát kell adni semmi mást,az emésztésüknek jót tesz,ez jó info?

Előzmény: Deryan (39977)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39982

Köszi a figyelmet,tanácsot!

Sikerült a bakkal a találkozó,remélem egy hónap múlva több örömet okoz, mert most nagyon kiakasztott!!

A másik anyát 1 hónap alatt sem sikerült bepároztatni,kap még  1 kevés esélyt és ha nem él vele pörkölt lesz  belőle!

Előzmény: Deryan (39981)
Deryan Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39981

Fogalmam sincs ezek után, hogy mi lehet a defektes fészek oka.

Nálunk ilyen nem fordult elő. A szénafészket a fialásig minden nap ellenőrizzük, ha kell megigazítjuk.

Előzmény: Öreg Halász-) (39978)
kosorrú Creative Commons License 2016.03.15 0 1 39980

Egy kis inspiráció....... :-)

blaci45 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39979

Kösz a segítséget.

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39978

Napokig építgette normális fészeknek a szénát.Aztán reggel a leírt állapot fogadott.A szőr alatt egy csomóban voltak a kicsik ,csak kihűlve,halva. Patkány nincs.

Előzmény: Deryan (39976)
Deryan Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39977

Szívesen! A szép napos idő most nagyon elkelne a kertbe és a nyusziknak is szeheték friss fűvet.

Ilyenkor nagyon szeretik a tarackot. A napos időt viszont kívánom! 

Előzmény: zola123 (39975)
Deryan Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39976

A fészeknek barakott szénának valamilye irritáló szaga lehetett. Valamilyen állat járkált, feküdt, vizelt rá. A tiszta szénát az anya normál körülmények között fészeknek elfogadja és arra teszi a tépett szőrt.

A szétszórt fiak patkány jelenlétére vallanak.

 

Az anyát újra pároztathatod.

Előzmény: Öreg Halász-) (39974)
zola123 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39975

Köszönöm a választ,meg a linket sok hasznos infót tartalmaz.napos időt!

Előzmény: Deryan (39973)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39974

Sziasztok.

Ma reggelre megfialt a Debreceni Fehér anyám,7 kisnyulat,de mindet kihűlve,elpusztulva találtam. A fészeknek berakott szénát kikaparta az anya a láda egyik oldalába,szőrrel ugyan betakarta őket ,de a kicsik alatt csak a pucér deszka volt. Nem tudom mi okból alakult így.

Elkeserítő.

Lehet rögtön berakni az anyát a bakhoz?

Deryan Creative Commons License 2016.03.15 0 0 39973

Ha tisztán tartod a nyulakat, nincsenek összezsúfolva és megfelelően vannak táplálva, akkor nem kell aggódnod.

Ha a nyuszin valamilyen tünetet látsz, akkor nem kell megvárni még teljesen lerobban, mert akkor már csak eláshatod.

 

Tanulmányozgasd ezt az oldalt! Segít a betegségek meghatározásában. 

http://users.ininet.hu/nyuszitartasiabc/?page_id=375

Előzmény: zola123 (39972)
zola123 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 39972

Tiszteletem a fórumozóknak!kezdő nyúl tartók vagyunk,pár darab vadas mintázatú nyuszink van itthon,a kérdésem az lenne hogy a nyúl betegségeket az ember megkaphatja e?ha levágásra kerülnek akkor főzés sütés különböző hőkezelések után az ételen keresztül árthat e,köszönettel

pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.14 0 0 39971

Másik forumon (Agroinform) Demetrio-t keresd.

Előzmény: blaci45 (39970)
blaci45 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 39970

Üdv mindenkinek!

A rex nyulas DEZMEND Kft-ről van valakinek infója,esetleg kapcsolatban van vele?

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.13 0 0 39969

Szia,

A méretek jók a nyuszinak, tud benne mozogni, Az én nyulam ekkora helyen van. A felső sor most készül. Az egyikben a bakot tartom, a másikban az anya nyulat .

Elválasztás után a kicsik maradnak az alsó ketrecben.

Előzmény: Bingoli (39959)
E Tibi Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39968

Úgy vettem észre enyhén hasmenése van. Szédelegve mozog egy kicsit.

Gyógyszert sajna most vasárnap nem tudok szerezni.

Valakinek van esetleg valami javaslata.

Nagyon várom.

Köszönöm.

E Tibi Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39967

Nincs felfúvódva.

Egy kicsit kisebb mint a többi.

Olyan gyámoltalannak néz ki.

Próbáltam itatni etetni kézből de nem kell neki.

Lehet hogy még szopna csak nem engedi az anyja?

pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39966

Szia! Nincs felfúvódva? Hasmenés? Megelőzésre Coccifort, kezelésre Trisulmix por. 

Előzmény: E Tibi (39965)
E Tibi Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39965

Üdv mindenkinek.

1 hónaposak a kisnyulaim.

cikáznak ugrálnak.Van 1 köztük amelyik csak gubbaszt bújik az anyjához. Nem látom enni sem.

Mi lehet a baj?

Várom segítségeket köszönöm.

Sanyika Szelesi Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39964

koszi a tipet :))

 

Előzmény: Öreg Halász-) (39963)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39963

Szia !

Én pörköltet készítenék  belőle.

Azzal meg ne törődj,hogy van aki segíteni nem tud ,de osztja az észt , pedig neki sincs elég!

Előzmény: Sanyika Szelesi (39955)
Sanyika Szelesi Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39962

koszonom a segitseget

Előzmény: Sanyika Szelesi (39961)
Sanyika Szelesi Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39961

enivalo meg inivalo is van elote mindig

nem tudod mi lehetet

 

Előzmény: Deryan (39956)
Sanyika Szelesi Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39960

igen aszt irtam

 

 

Előzmény: Törölt nick (39957)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39959

Sziasztok

Ti az anya nyúljaitokat mekkora ketrecben tartsátok ? Mekkora az ideális méret ? Én 75*75cm-s ben és 60 cm magas a beltere a ketreceknek. 

silusius Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39958

:)

Előzmény: Törölt nick (39957)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.12 0 0 39957

Szia,

 

Ugye a következőket akartad írni: 

 

Ma megfialt az egyik anya nyulam, de nem foglalkozott a kicsikkel, és sajnos elpusztultak.

Ez már a harmadik ellése volt az anyanyúlnak, nem tudom mi lehet a baja. ,,

Előzmény: Sanyika Szelesi (39955)
Deryan Creative Commons License 2016.03.11 0 0 39956

Valószínű nem volt teje. Fialás után bőségesen kell etetni az anyát és vize is legyen mindig elegendő.

 

Előzmény: Sanyika Szelesi (39955)
Sanyika Szelesi Creative Commons License 2016.03.11 0 0 39955

ma megfijalt az egyik anya nyulam es nem foglalkozot a kicsikel es elpusztultak sajnos. ez mar a harmadik ellese az anyanyulnak nem tom mi lehet a baja.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (39923)
s.ramos Creative Commons License 2016.03.09 0 0 39954

Köszi , hogy megosztottad!

 

Előzmény: Ladybee (39952)
NyiMisi Creative Commons License 2016.03.09 0 0 39953

Hálás köszönet!

Előzmény: Ladybee (39950)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.09 0 2 39952

Ez vált be nekünk :

 

Kolbászkészítés!

Hozzávalók: 9 kg filézett nyúlhús, 3 kg húsos sertés hasa alja szalonna, 24 dkg só, 25 dkg piros paprika, 30 dkg fokhagyma, 5 dkg őrölt bors, 2,5 dkg őrölt kömény, kb. 20 m vékonybél.
A nyúl gerincét és a hátsó combjait használjuk fel. A húst lefejtjük a csontról, Majd húsdarálón, közepes tárcsán megdaráljuk. A bőrnélküli szalonnát nagyon apróra daráljuk. A szalonnát és a húst jól összekeverjük. Kicsit együtt pihentetjük.
A megtisztított fokhagymát összezúzzuk. Mindenképpen ügyeljünk, hogy teljesen pépes állagú legyen. Annyi langyos vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
Közben a sózott, vékony sertés belet langyos vízben többször kimossuk,
Tetszés szerint feldaraboljuk. A felhasználásig tiszta langyos vízben tartjuk.
A pihentetett darált húst fűszerezzük a következő sorrendben.
Először a pirospaprikát, borsot, köményt tesszük hozzá.
A végén öntjük hozzá a fokhagymát a levével, ezáltal megnedvesítve az összes fűszert, hogy keverés közben ne csípjen a bors. Alaposan elkeverjük. Először a széleit forgatjuk középre, majd gyúrva, dagasszuk Kb. 20 percig.
Ha túl kemény lenne, kevés langyos vízzel hígítjuk, ezzel megkönnyítve majd a töltést.
Rövid pihentetés után, újra átgyúrjuk. A belet lecsurgatjuk a víztől, és a kolbászokat megtöltjük.
Ha rövid páros debrecenit készítünk, középen a kolbászt megcsavarjuk, és úgy visszük a füstre.
Ha parasztkolbászt szeretnénk, nem csavarjuk meg szabadon hagyjuk a közepét.
A kész kolbászokat, 1 éjszakát hűvös helyen pihentetjük, rudakra feltéve.
Másnap közepes meleg füstön, pirosra füstöljük.
Vigyázzunk, mert a nyúlhús fehér és hamar megpörköli az erős füst.

Előzmény: s.ramos (39951)
s.ramos Creative Commons License 2016.03.09 0 0 39951

Szia Ladybee! Elkérhetném én is a kolbász receptedet?

Előzmény: Ladybee (39950)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.08 0 0 39950

Elküldtem a kolbászkészítés leírását, ahogy mi készítjük.

Előzmény: NyiMisi (39944)
silusius Creative Commons License 2016.03.08 0 0 39949

mit ettek  nyulak mielőtt nyúltáp létezett?

Előzmény: Mészáros Barna (39948)
Mészáros Barna Creative Commons License 2016.03.08 0 0 39948

Alap a jóminőségű nyúltáp16% fehérje,és ugyanennyi nyersrost.

 Ezt max 50 % ban zabbal vagy árpával lehet keverni,ha nem cél a minél gamarabbi súlygyarapodás.ehhez még jóminőségű rétiszéna éa ennyi.

Előzmény: kosorrú (39946)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.08 0 0 39947

A gólyahír mennyire alkalmas a nyulak számára eledelként?

Ha ehető számukra ,akkor csak a zöldje ,vagy a virág is?

kosorrú Creative Commons License 2016.03.08 0 0 39946

Besegitenél?Mit,hogyan csináljak?

Előzmény: Mészáros Barna (39942)
kerivili Creative Commons License 2016.03.07 0 0 39945

Nagyon jól néz ki! Egyszer kipróbálom! :)

Előzmény: Ladybee (39939)
NyiMisi Creative Commons License 2016.03.07 0 0 39944

Ladybee, a receptet elkérhetem?

Előzmény: Ladybee (39939)
Cross80 Creative Commons License 2016.03.07 0 0 39943

Sziasztok .

 

Valaki nem akar közösködni szunyog elleni oltóanyagba?Bp vagy Monorierdői.

Mészáros Barna Creative Commons License 2016.03.07 0 0 39942

Ez kiállításhoz nem elég...

Előzmény: kosorrú (39940)
Ladybee Creative Commons License 2016.03.07 0 0 39941

Elég diétás ez a takarmány, amit kapnak. Létfentartásra elmegy, de gyarapodásra, tejtermelésre sovány...:-)

Előzmény: kosorrú (39940)
kosorrú Creative Commons License 2016.03.07 0 0 39940

Sziasztok! Most kezdtem foglalkozni oriás kosorrú tenyésztésével és ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Mivel és hogyan etetitek ezt a fajtát,mert nekem nagyon tokásodnak.Eddig keverékeim voltak,azoknál nem volt tokás egy sem.Szokásos kaját kapnak,tehát reggel árpa kb. 50gramm fejenként az üres anyáknak,ha vemhes vagy kicsik vannak akkor persze arányosan több,utána széna. Este alma,répa meg széna ismét.Nem titkolt szándékom a kiállitásokon valo részvétel a késöbbiekben,de hát ezt a toka problémát meg kell oldanom elötte.

Ladybee Creative Commons License 2016.03.06 0 2 39939

Ennyiért nem érdemes eladni. Én kolbásznak használom fel inkább, ha marad néhány nagyobb példány, az bőven megéri...:-)

Előzmény: kerivili (39934)
kerivili Creative Commons License 2016.03.06 0 0 39938

Köszönöm a választ! Én is megdöbbenve olvasom... No comment...

Előzmény: silusius (39937)
silusius Creative Commons License 2016.03.06 0 0 39937

annak pedig a 39865 az előzménye. szégyenletes hogy ez megtörténhet.

Előzmény: kerivili (39934)
silusius Creative Commons License 2016.03.06 0 0 39936

Olvasd el a 39871 számú hozzászlást. Hamarosan még annyiért sem veszik át ugyanis országszerte megszűnik a nyúlátvétel.

 

Előzmény: kerivili (39934)
Csincsillás Creative Commons License 2016.03.06 0 0 39935

Sziasztok !

 

 

Van valakinek eladó tetováló fogója?

 

Ki, hol vette az övét, illetve kinek melyik vált be?

Előre is köszi a válaszokat!

kerivili Creative Commons License 2016.03.06 0 0 39934

Üdv NyúlÁszok!

Mennyiért vásárolják fel a nyulakat szerte az országban? Nálunk Jászberényben 400Ft/kg! Röhejes... Nem éri meg leadni!

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.05 0 0 39933

Látom,bocs ,elkerülte a figyelmem.

Elég pipa vagyok mert,újrahasznosított  rozsdamentes acélból készítettem,beleöltem a sok munkát és az eredmény lehangoló.

A kukorica konzerv dobozból egyetlen szemet nem pocsékolnak ki.

Azt hiszem ,szükség szerinti darabszám  berakásával oldom meg a több napi ellátásukat ha 1-2 napra magukra leszek kénytelen hagyni őket.

Előzmény: bucka99 (39932)
bucka99 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 39932

Öreg Halász-) Én 02.08.-án írtam le ezt a tapasztalatom, illetve azt hogy a kisnyulak 5-6 hetes korukig simán beleugranak, és bele is piszkítanak. Sajnos ezekre még nem találtam megoldást. 

Előzmény: Öreg Halász-) (39931)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.05 0 0 39931

Üdv.

Legyártottam az itt is ismertetett automata önetetőt,de legnagyobb meglepetésemre  a nyúl a táp nagy részét kikaparta.pedig kaparásgátló pereme is van az etetőnek, így visszaálltam a kukorica konzerves dobozra,amiből még soha nem kaparták ki a tápot.

EZ szuperül működik csak ugye nem önetető!

Bingoli Creative Commons License 2016.03.05 0 0 39930

Na most jobban megfigyeltem és a fül külső felén van egy kicsi hely ahol nincs bőr és már seb lett rá és szerintem amikor rázta attól lett egy picit véres a belső fele 

kona.king Creative Commons License 2016.03.05 0 0 39929

nem időjárás függő

Előzmény: Bingoli (39928)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.05 0 0 39928

Szerintem az nem lehet mert még ilyen időbe nincsenek elő jöve az atkák 

Előzmény: Deryan (39927)
Deryan Creative Commons License 2016.03.05 0 0 39927

Lehet, hogy atkás?

 

Pipettával 3-4 csepp étolajat szoktam bele csepegtetni 2-3 nap egymás után.

Előzmény: Bingoli (39922)
Bingoli Creative Commons License 2016.03.04 0 0 39926

Holnap fogok neki majd mert a héten nem volt túl sok időm :P

Előzmény: Törölt nick (39925)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.04 0 0 39925

Szia , megcsináltad az itatót,?

Előzmény: Bingoli (39922)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.04 0 0 39924

Szia, pároztatás közben ne ijeszd meg a nyulat, és akkor nem harapja meg a bak nyúl az anya nyúl fülét,

 

Ne mond neki azt, hogy ,,bakk".

Előzmény: Bingoli (39922)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.04 0 0 39923

Sziasztok, Március 1- én megfialt a nyyuszkó, 5 db lett.

voltam már itt ezen a fórumon., csak valami történt a nick nevemmel, de lehet,hogy én rontottam el valamit az ide-oda kattintással, 2012 -ben nasanya néven, most meg át írt a gép törölt nick-n.

Bingoli Creative Commons License 2016.03.04 0 0 39922

Sziasztok

Lenne egy kis gondom  az a baj hogy épp most amikor etettem a nyulakat észre vettem hogy az egyik anya nyuszinak véres egy kicsit a füle, fülebelseje rázta a füleit össze és néha kaparta vajon az ellen mit lehet tenni? 

Nem tudom mitől lehet ez nagyon nagy baj?

Épp ma párositottam ezt az anyámat mondjuk egyszer úgy láttam mintha a bakk meg harapta volna a fülét vajon attól lenne?

 

pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.03 0 0 39921

Ha mindkettő folyékony lenne   akkor gyakorlatilag működhetne :-) 

Előzmény: Öreg Halász-) (39919)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.03 0 0 39920

Két kis fiolában vannak, csak egy tű férbe a nyílásukon, az oldóanyagot kiszívod az üvegcséből és a hatoanyagra fecskendezed, jól összerázod, és mehet az oltás.

Előzmény: Öreg Halász-) (39919)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.03 0 0 39919

Én még nem láttam ,hogy néz ki,de arra gondoltam a liofilizált anyagból súlyra elveszek 3/20 részt ,a hígítóból (ami úgy hiszem folyadék) szintén ilyen hányadot veszek ki és csak azt keverem. Nem lehet így?

Előzmény: pápailepketarka (39918)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.03 0 0 39918

Nem tudsz bekeverni 3 adagot, mindent vagy semmit. 

pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.03 0 0 39917

Szia,  a bekevert oltóanyag maximum 48 óráig áll el. Gyógyszeres táp mellé más kokcidiosztatikumot ne adj, almaecetes vízmehet nekik. 

Előzmény: Öreg Halász-) (39916)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.03.03 0 0 39916

Sziasztok.

Mixomatozis ellen szeretnék oltani  Mixovacal.

Úgy tudom hogy a gyógyszer liofilízált hatóanyagból és hozzá keverendő hígítóból áll.

Jelenleg 3 db, nyuszi van.Megoldható úgy az oltás ,hogy a 20adagból most csak 3 adagot keverek be a többit a hűtőben tárolva majd 6 hét múlva keverem be és használom fel?

 

A másik kérdésem,ha gyógyszeres tápot etetek,kokcidiózis ellen kell e még valamit adnom nekik? Almaecetet az itt tanácsoltak szerint kapnak.

 

Sancikaa Creative Commons License 2016.03.02 0 0 39915

Köszi szépen az infót! Találtam egy email címet remélem vissza ír hamarosan :) 

Előzmény: pápailepketarka (39914)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.02 0 0 39914

Agroinformos forumon Demetrio - t keresd.

Előzmény: Sancikaa (39913)
Sancikaa Creative Commons License 2016.03.02 0 0 39913

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék hogy valaki foglalkozik-e közületek Castor rex tenyésztéssel? Ha igen akkor lenne párkérdésem! Például hogy van-e rá felvásárló piac, illetve hogy ha van milyen árba veszik? Esetleg valakinek valami ötlet hogy milyen fajtába lenne érdemes gondolkodni, ahogy olvasgattam a húsnyúl piac sajnos elégé bizonytalan ezért is gondolkodom  a "szörmésfajtákba". Suli mellett csinálnám egy kis zsebpénz kiegészítésnek! A válaszokért előre is köszi!!! :) 

pápailepketarka Creative Commons License 2016.03.01 0 0 39912

Köszönöm!:)

Előzmény: Deryan (39909)
-balu28- Creative Commons License 2016.03.01 0 0 39911

Igen, mi annak idején krotáliáztunk a nyúltelepen. Kb. 2 hetes korban kapták a fülükbe. Akkor még kézzel tartottuk nyilván a színeket-számokat, és talán a 3. vérvonalat már össze lehetett rakni (negyed évszázada volt :( ).

Előzmény: iimi (39910)
iimi Creative Commons License 2016.03.01 0 0 39910

A napokban azon agyaltam, hogy vajon a nagyüzemi termelésnél (nagyüzemi nyúltartásnál), hogy jelölik, hogyan tartják nyilván a családfát? Minden nyuszi kap egy sorozatszámot a fülébe és van egy hatalmas lista amiben a családfa - vérvonal van adatbázisban, vagy testvéreknél azonos a szám, mert csak a vérvonal fontos?

Hanyadfokú rokonokat lehet pároztatni? 4-5-6 'unokatestvéreket'.

 

Deryan Creative Commons License 2016.03.01 0 0 39909

De szép állományod van! :)

Előzmény: pápailepketarka (39907)
Deryan Creative Commons License 2016.03.01 0 0 39908

Nagyon szívesen!:)

Ha a Google keresőbe beírod a "nyúlbetegségek" szót, akkor több mindent is találhatsz.

Előzmény: silusius (39906)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.02.29 0 0 39907

Pár kép az állományról, és a jövendőbeli tenyészbak, Új-zélandi vörös, mostani szerzemény :)

Előzmény: silusius (39906)
silusius Creative Commons License 2016.02.29 0 0 39906

köszönöm szépen a segítséget....nem ismertem ezt az oldalt, lesz mit olvasgatnom esténként.

további szép napot.

Előzmény: Deryan (39905)
Deryan Creative Commons License 2016.02.29 0 0 39905

A nedvesség nem kimondottan csak az orrnál van. Az csupán a kezdet. Az állkapocs szélességében végig a nyakán csatakos lesz.

 

Először én sem tudtam, hogy mi ez. Haza vittem a 6 hetes kisnyulat és kifürdettem a csap alatt a csatakos helyen tisztára. Aztán hajszárítóval megszárítottam, átkeféltem a szőrzetét és visszaraktam a szállítóba. Fél óra múlva, amikor indulni akartam s megnéztem. Csíkban ismét nedves volt a szőr a pofáján. Nem csupán az orra alatt.

A fészerben elkülönítettem a többitől. Az új helyén 1-2 napig a nyitott ketrecben üldögélt, de szépen evett. Aztán akkora legény lett belőle hogy a szomszédból a kifutójába merészkedő 4 hónapos nagy fiút is kiverte.

 

Nézd meg itt a légzőszervi betegségeket!

http://users.ininet.hu/nyuszitartasiabc/?page_id=375

 

Egy szoptatós anyanyúlnál is előfordult már nálunk a nyári időszakban. Mi is azt hittük, hogy az ivástól van. Annak a nyúlnak kihullott a szőre az áll alatt végig a nyakon is, de aztán egy hét alatt beppihésedett és újra kinőtt. Semmi baja nem volt később sem.

Előzmény: silusius (39904)
silusius Creative Commons License 2016.02.28 0 0 39904

nem az orránál vizes hanem oldalt az állkapocs környékén, zárt helyen vannak, 8-10 fok van náluk és langyos vizet kaptak eddig is.

lehet valami más kiváltó ok is?

Előzmény: Deryan (39902)
Deryan Creative Commons License 2016.02.28 0 0 39903

Szia! :)

Semmi sem tart örökké. Egyszer betelik a pohár, aztán jön egy újra rendeződés.

Előzmény: tanyasi1974 (39900)
Deryan Creative Commons License 2016.02.28 0 0 39902

Ha csupán vizes, csapzott a szőr, akkor a nyuszi náthás. Folyik az orrából a lé. Pár nap múlva elmúlik.

A szoptatós anyanyuszi sok vizet iszik. Adj az itatójába langyos vizet. Szerintem a hideg víztől is benáthásodhatott.

 

Száraz ruhával törölgesd át a csapzott szőrét időnkét, hogy ne hűljön meg jobban

Amikor hideg van, mi a nyulaknak mindig langyos vizet adunk.

Előzmény: silusius (39901)
silusius Creative Commons License 2016.02.28 0 0 39901

Üdv, az egyik nyuszim bal oldali pofazacskójánál folyamatosan vizes a szőr, nagyon sokat iszik általában (kb 1 liter naponta) 11 kis nyulat nevel jelenleg. Előszőr azt hittem az önitató miatt van, ezért ma reggel áthelyeztem máshová, hogy ne is tudjon arról az oldalról inni, este fél hatkor  csekkoltam de még mindig ugyanolyan vizes mint reggel volt. Szerintem már meg kellett volna száradni a szőrének.

fehér a nyuszi a szőre tincsekbe áll össze kb 4 cm átmérőjű körben, ahol nedves ott halvány sárgás színű a szőr. Megnéztem reggel, de nem láttam hogy sebes lenne a bőre.

 

Lehet, hogy ez valami betegség? Tanácsot várok mit lehetne tenni, az egyik legjobb anyanyulam.

 

 

 

tanyasi1974 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 39900

szia. tudom miről beszélsz én ott nőttem fől . Néha meglátogatom anyukámat a sírás kerülget 3an vagyunk testvérek a téesz (a földből ) neveltek. Most meg nem engednek élni . Meg jön az állam bácsi , és eltapos .

 

Előzmény: Deryan (39899)
Deryan Creative Commons License 2016.02.28 0 2 39899

Jól teszed a dolgod:)

Szerintem már az nagy nyereség ha az ember magának megtermeli a húst és esetleg a környezetének is jut belőle. 

Az idegen vevőkkel viszont jó vigyázni! Elég 1-2 "jóakaró" a környékről ilyen-olyan háttérrel.

 

Én még emlékszem azokra az időkre, amikor vidéken minden ház mögött virágzó konyhakertek voltak. Az udvaron tyúkok kapirgáltak, disznó, tehén volt...

Amikor az ukrán-magyar határt jó pár évvel ezelőtt hazafelé tartva vonattal átléptem, egyenes siralmas volt látni, hogy mivé lett az ország keleti része a rendszerváltás után.

Rendezetlen porták, dzsuvás, műveletlen kertek. Ezt hozta a fogyasztó társadalomra épült rendszer.

 

Nekem is az a véleményem, hogy azt, amihez ért az ember a mindennapjai megszervezésében azt minden téren hasznosítani kell. Az íróasztal mellől jó kimenni a kertbe, az állatokhoz, aztán majd meglátjuk, hogy mi a magunk kis világában mit tehetünk azért, hogy jól érezzük magunkat és megtaláljuk a számításainkat.

Előzmény: iimi (39892)
Deryan Creative Commons License 2016.02.28 0 1 39898

Ha a nyuszikat valamire rá akarom szoktatni, akkor megmutatom neki, odateszem. Ezt egy párszor megismétlem.

 

A helyedben szárazzal jó bereggeliztetném s hagynám, hogy egy kicsit mepihenjen, elnyúljon. De ott maradnék figyelni. Aztán amikor megint mozgolódni kezd, akkor oda tenném az itató elé. Megsímogatnám, hogy megnyugodjon (a nyuszik mindig félnek, reszketnek, lapulnak), mert akkor tud jobban figyelni arra, amit mutatsz neki. Az itatóból megvizesíteném az ujjamat és a vizes ujjal megérinteném a száját. Ezt egy párszor megismételném, aztán magára hagynám s messziről figyelném egy kicsit. Ha jó az itatód, akkor a víz állásából látni fogod később a fogyást.

 

A gyógyszeres víz itatásánál mindig azt csinálom, hogy reggel szárazzal  (száraz kenyér, táp, abrak) bereggeliztetem a nyulakat és a vizet csak később teszem eléjük. Ilyenkor biztos, hogy mindegyik jól beiszik.

Előzmény: Pityesz(001) (39897)
Pityesz(001) Creative Commons License 2016.02.27 0 0 39897

Sziasztok.

Van egy Aranyos kedves Pannon fehér nyuszikám, 

Ahonnan vettem itató tálcás itató volt,

Próbáltam rászoktatni a golyós szelepes önitatóra, de nem akar inni. pedig annyira közel raktam a vizes edényhez, 

Kicsit vártam is vele hogy hátha rákap. de nem. 

Hosszabb időrenem akarom szomjaztatni.

Van esetleg más módszer a rászoktatásra? 

A bécsikékek nagyon ügyesen isznak belőle, 

Ladybee Creative Commons License 2016.02.25 0 0 39896

Persze !

Előzmény: Kaliforniai90 (39894)
iimi Creative Commons License 2016.02.25 0 0 39895

Így van sajnos, igazad van, ezért írtam, hogy "a vásárló vagy elhiszi hogy bio vagy nem"....

Előzmény: NyiMisi (39893)
Kaliforniai90 Creative Commons License 2016.02.25 0 0 39894

Sziasztok azt szeretném kérdezni, h vemhes nyúlnak gyogyszeres tápot lehet adni ?

NyiMisi Creative Commons License 2016.02.25 0 0 39893

Azért a Janibácsik meg a Bélák sem a régiek már. Rengeteg a kamugép aki nem termel semmit csak kereskedik.

Előzmény: iimi (39892)
iimi Creative Commons License 2016.02.25 0 0 39892

A soknyulas telepeknél kétség kívül a helyzet szinte megoldhatatlan, de had mondjam el, van élet a felvásárlók után is.

Én erdélyben élek, itt a konzervgyárak nagy részét rég bezárták, most pár éve megy az uborkatermesztés úgy ahogy, de azt is magyarországi cégek vásárolják fel, itt a állami felvásárló nincs. Egyéb zöldség - gyümölcsöknél hasonló a helyzet, ha jön is valami felvásárló az amolyan üzletelő kupeckedő, megveszi itt, eladja pár megyével odébb a piaci árusoknak.

A vágóhidak nagy részét bezárták a '90-es évek elején. Ami lett új az nem vesz semmit kistermelőtől, megvannak a saját vagy a szerződött hatalmas telepeik, onnan viszik az élő állatot vágásra.

A állatpiacok nagy részét, szintén bezárták 10-15-20 éve, különböző sertéspestis és egyéb járványok terjesztésének elkerülése címszó alatt.

Ha valaki akar vásárolni élő állatot, vagy vegyszermentes, tartósítószermentes házi terméket, kimegy falura, kérdezősködik és talál ezt azt, aztán vagy megbízik benne a gazda és nem nézi ellenőrnek és elad neki ezt azt, vagy nem. A vásárló meg vagy elhiszi hogy ez bio vagy nem.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jól van az úgy ha bezárják és várni, hogy majd lesz valami, talán...

Ha van lehetőség és a kormányra lehet hatást gyakorolni bármilyen módszerrel akkor azt meg kell próbálni!

Nem kell elkeseredni.

Én titkon abban reménykedek (talán soha nem lesz), amikor az emberek egy jelentős százaléka tényleg rájön, hogy a nagyüzemi szupermárketes termék helyett tényleg a házi, kistermelői, kicsit kukacos almát akarják, a Janibácsitól, a sonkát kolbászt a Bélától, a kecskesajtot Marika nénitől....  A házi füstölt nyulat Gézabától... és nem csak mondják, hogy "ÉN egészségesen élek", mert a gigamárketben egy zöldcsomagolású falusi fényképpel ellátott drágább valamit veszem...

Peti58 Creative Commons License 2016.02.25 0 0 39891

Ez nagyon szomorú, h ilyen helyzetbe hozzák a dolgozni/termelni/tenyészteni akaró embereket. Most mondjam azt, h "lelketlenek" azok akik erről tehetnek? Vagy fogalmazzak erősebben?

A másik dolog az, h a környezetemben (Hmvhely) csak néhányan szeretik a nyúlhúst. Pedig nagyon sokan mondják h ők egészségesen élnek és étkeznek... csak sajnos többségüknél ez a Norbi update "műkaját" jelenti. Vannak néhányan akik szentségtörésnek veszik "az aranyos kicsinyuszi"-k levágását és fogyasztását. Tehát nem vagyunk egyfomák - hál' Istennek.

 

Marad tehát a saját vevőkör lassú kiépítése (nekem), de a többszáz anyás termelőnek ez nem elég! Valóban meg kell szervezni a gyűjtést és értékesítést, vagy csatlakozni egy már meglévőhöz.

Előzmény: silusius (39884)
Lpocak Creative Commons License 2016.02.24 0 0 39890

Ritka hazánkban egyedülálló fajták és színek láthatók a LurdyHázban közel 8000 látógató.

Lpocak Creative Commons License 2016.02.24 0 0 39889

MEGHÍVÓ

 

 

Kedves Tenyésztőtársam!

 

Szeretettel meghívlak a 2016. év március hó 12. és 13. napján, a Lurdy Házban (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.) megrendezésre kerülő Nyúl Kiállítás és Bemutatóra!

 

Ez az alkalom több szempontból kiemelt jelentőségű!

 

Köszönhetően a budapesti Lurdy Házban sokéves múltra visszatekintő, országos érdeklődést kiváltó, nagy sikerű kiállítás sorozat házigazdájának, a Macska Mánia Egyesületnek, az idei évtől lehetőségünk nyílt csatlakozni – a négy alkalomból álló – eseménysorozathoz, melynek ez a második állomása.

 

Az idei első, februári rendezvényen bemutatott állatokat a budapesti helyszín ellenére, az ország minden tájáról összesen közel 8.000 látogató kereste fel. A következő, márciusi eseményre szintén ilyen nagy érdeklődés várható, így hát nem túlzás azt állítanom, hogy ma, Magyarországon ez egy egyedülálló lehetőség arra, hogy ekkora közönség előtt mutassuk be a tenyészállatainkat.

 

Végül, de nem utolsó sorban, az első kiállításon tapasztalt érdeklődést figyelembe véve egy még érdekesebb program várható, az állatok helyszínen történő bírálata, minek elsősorban az a szerepe, hogy ösztönözze a tenyésztőket az eseménysorozaton történő időről időre egyre jobb minőségű, egyedi ismertetőjeggyel ellátott tenyészállatok bemutatására, másodsorban pedig a laikusok számára is betekintést enged a műfaj szakmaiságába. Tekintettel a tenyészidőszakra, jelen kiállításon kizárólag bak nyulak megmérettetésére kerül sor.

 

Hangsúlyozom, hogy az esemény egyik legfontosabb célja, hogy a nagyközönség megismerhesse a hazai nyúl populáció sokszínűségét, tehát feltétlenül számítok azok megjelenésére, akik hazánkban elismert, de nem regisztrált, vagy külföldön elismert fajtát tenyésztenek!

 

Tenyésztőtársaim!

 

Sokatokkal beszélgetve, egyetértésben megállapítottuk, hogy a hazai nyúltenyésztés bemutatását, megismertetését, népszerűsítését nagyszámú közönség által látogatott kiállítások szolgálnák.

 

A lehetőség most adottá vált, most már csak rajtunk a sor, hogy megtöltsük a rendelkezésünkre bocsájtott kiállító termet!

 

Arra bátorítok minden tenyésztőt, hogy éljen a nem mindennapi lehetőséggel és mutassa be az általa arra érdemesnek tartott egyedeit.

 

Részvételi feltételek:

  1. A nevezési díj 1000,- Forint, mely a helyszínen fizetendő.

  2. Orvosi igazolás valamennyi kiállított egyed vonatkozásában, mely igazolja annak egészségességét.

  3. Jelentkezni elektronikus úton az info.nyul.szigetilaszlo@gmail.com e-mail címre megküldött jelentkezéssel 2016. év február hó 29. napjáig lehet.

  4. A kiállításon az előre lejelentett, a helyszínre 2016. év március hó 12. napján (szombat) 8:00 óráig beérkezett állatokat lehet bemutatni.

  5. Az állatok elvitele 2016. év március hó 13. napján (vasárnap) 18:00 órától lehetséges.

  6. Hangsúlyozott rendezői kérés értelmében a kiállítás időtartama alatt nem lehetséges az állatokat eltávolítása a ketrecekből.

  7. A kiállítás alatt az állatok felügyelete és teljes ellátása biztosított.

  8. A tenyésztők neve, elérhetősége, és a kiállított nyúl fajtája egységes módon kerül feltüntetésre a ketreceken a rendezők által.

  9. Azok számára, akik a kiállítás alatt árusítani kívánják állataikat, előre elkészített tájékoztató lap igényelhető, melyen feltüntetésre kerül a tenyésztő neve, elérhetősége és az „ELADӔ jelzés. Ezek a tájékoztató lapok helyezhetőek el a ketreceken. Az egyenlőség és egységesség biztosítása érdekében nem megengedett egyéb, eladást hirdető tájékoztatás kihelyezése. Esetleges kihelyezés esetén azokat a rendezők haladéktalanul el fogják távolítani. Az eladásra szánt állatok esetében kérjük figyelemmel lenni a részvételi feltételek 6. pontjára.

Az eseménnyel, illetve a jelentkezéssel kapcsolatos esetleges további kérdések esetén kérlek, fordulj hozzám bizalommal akár az info.nyul.szigetilaszlo@gmail.com e-mail címen, akár telefonon a +36-30-963-9648 telefonszámon.

 

Budapest, 2016. február 22.

                                                                                                              Üdvözlettel,

                                                                                                                             Szigeti László

silusius Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39888

pont kétszer annyi mint amennyit nekem sikerült eddig összegyűjtenem :)

Tovébbi szép estét!

Előzmény: Öreg Halász-) (39887)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39887

 Itt mindenki tegeződik, egyébként is még fiatalember vagyok, mi az a 71 év?!:-)

Előzmény: silusius (39886)
silusius Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39886

pontosan, ez szerintem a legfontosabb része a konstrukciónak, mindenképp építsd bele ha tudod. sok szerncsét hozzá. Ja bocs a tegezésért, remélem nem haragszol.

 

Előzmény: Öreg Halász-) (39885)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39885

Köszi!

Úgy látom az a T a vízszintbeállítása mellett pozicionálja is az üveg száját.

Előzmény: silusius (39883)
silusius Creative Commons License 2016.02.23 0 2 39884

beszéltem én is egy barátommal akinek 400 anyás telepe van, hozzá is megérkezett a rossz hír, úgyhogy biztosan igaz. Ő most nagy dilemmában van mitévő legyen. Sajna a kormányzattól sok jóra nem lehet számítani, nem hiszem, hogy lépnének valamit mert az a szabad piac befolyásolása lenne.

 

Véleményem szerint ez megint csak egy lépés a felé, hogy az emberek elforduljanak a háztáji termeléstől mint ahogy azt már a tyúk,disznó stb esetében is láthatjuk.

Ha a tágabb képet nézzük, nem véletlenül csökkentették jan 1 től a sertéshús áfáját, ezzel tovább csökkentve az árakat kiszorítják/ ellehetetlenítik a kistermelőket.

Mivel magyarországon a nyúlhús fogyasztása elenyésző így a legjobban így tudnak a piacra befolyást gyakorolni, ha a termelő nem tudja leadni a nyulat és nincs más felvevő piac sem akkor pár hónapig még esetleg kihúzza valahogy, de végül felszámolja a telepet. Mondanom se kell hogy utána hová fog menni húst vásárolni.

7 évig éltem az egyik "fejlett" nyugati országban és láttam hová tartunk. A húspiacot 2-3 hatalmas cég uralja akiknek egyetlen célja a profit, még több profit. Kisemberek nem számítanak, őket egy kézmozdítással kiforgatnak a gatyájukból, pár év alatt engedelmes fogyasztókká degradálva állank sorban, hogy kaphassanak a "cég" által előállított húskészítményből :(

 

Az egyetlen járható út amit magam előtt látok, hogy megtalálom/kiépítem azt a kis vásárlói kört akiket egészséges, mérgektől és mindenféle turbósító anyagoktól mentes finom husival tudom ellátni. Ez lehet, hogy nem felel meg néhány EU direktívának és ISO 9000 mit tudom én milyen szabványnak, de azt gondolom, ha profin és magas színvonalom kiszolgálom a vevőköröm akkor szívesen térnek vissza hozzám, még ha ez kicsit kényelmetlenebb is mint elugrani a multiba és teletömni a kosarat valami vacakkal.

 

Előzmény: Robi912 (39876)
silusius Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39883

Üdv,

13.5cm x 6 cm. Magasság 2.3 cm

a tálca alján van egy "T" alakú lemezdarab. ez emeli ki az üveg száját így mindig szépen teletöltődik vízzel.

 

remélem a képek segítenek.

Előzmény: Öreg Halász-) (39878)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39882

Most kellene a kistelepüléseket megtámogatva létrehozni nyúltermelő-értékesítő,t! szövetkezeteket.

De azt,hogy 1500-1800 Ft-ért ,tömegáruként nyúlhúst ,Magyarországon ellehet adni,na azt gyorsan elkel felejteni!

Önköltség + szerény haszon, max. ez amire fizetőképes kereslet lehet! Viszont szövetkezeti alapon lehetne tápot előállítani kistérségenként a tagok számára,100 Ft  alatti áron,ami szintén segítené az alacsony áron való nyúlhús értékesítést!

Előzmény: Nyulasmotor0s (39881)
Nyulasmotor0s Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39881

Köszönjük a tájékoztatást.

Egy biztos, ha nem oldódik meg a probléma, rövid időn belül hiánycikk lesz Magyarországon a kistermelői nyúl.

Előzmény: Robi912 (39876)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39880

Emlékszem!

Engem a tálka méret azért érdekel mert van  rozsdamentes lemezem és kiszabnám,összeforrasztanám a tálkákat  és beleállítanám a palackokat és kész az önitató. Csak nem pocsékolnám arra az értékes lemezt ,hogy a méretekkel kísérletezgessek.

 

Előzmény: pápailepketarka (39879)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39879

Nemtudom, emlékszel-e még, régen (azok a szép idők) voltak kemény műanyagból Fantás, Sprites, Coca - colás palackok. Azok a szódás szifonhoz hasonlóak, találtam pár db-ot azok jók lehetnek, mert a sima pet palackot sec-perc alatt szétkapják szerintem.

Előzmény: Öreg Halász-) (39878)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39878

Szia.

Megtudnád adni a palacktartós önitatónak a méreteit? Konkrétan az alsó rész,a hosszúkás tálka méretei érdekelnének.

Előzmény: silusius (39855)
Peti58 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39877

Ez már valami, jobb mintha semmi info nem lenne. Köszi!!!

Persze, közben mi is tájékozódhatunk más lehetőségekről...

Előzmény: Robi912 (39876)
Robi912 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39876

Sziasztok!

 

Reggel felhívtam a felvásárlót, aki felénk szokta begyűjteni a nyuszikat (Veszprém megye). Valóban igaz a hír, június 30. az utolsó nap, amikor még átvesz a vágóhíd nyulakat.

 

Amit próbálnak intézni:

- pénteken ülésezik a terméktanács ezzel kapcsolatban, ha kell a minisztériumig is elmennek, hogy valahogyan megakadályozzák a felvásárlás beszüntetését.

- jelenleg Szlovákiával és Csehországgal próbálnak egyezkedni, hogy az ottani vágóhíd vegye át a Magyarországról átszállított nyulakat.

 

Nagyon negatív volt az úr ahogy beszéltem vele, egyelőre nem sok esélyt lát arra vonatkozóan, hogy bárhol bármit el tudjanak érni.

Többet egyelően nem tudott mondani, a következő hetekben sok minden el fog dőlni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy nagy hirtelen ne hagyja abba senki a nyulászkodást, mert még semmi nem biztos!

Előzmény: Nyulasmotor0s (39865)
Peti58 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 39875

Sziasztok,

tudtok-e okot mondani az alábbi tapasztalatra: magyar vadas anya, egy lánya és 1 unokája 2-3 fialás után félidőben elvetélt, majd a köv. vemhesség félidejében meghaltak. Nem "boncoltam", tehát nem tudom a belső elváltozásokat. Külsőleg csak az elsőnél volt egy kevés fehér színű "valami" az orránál, a másik kettőnél csak 1-2 napos gubbasztás és halál...

Még van ebből a vérvonalból 1 anya (1,5 éves), most is van 10 kicsinye (pannon fehér apától). Szerintetek merjem még 1-2x fialtatni?

stoffi55 Creative Commons License 2016.02.22 0 0 39874

Sziasztok

 

Szerintem ez 3 percig sem marad a helyén

 

Előzmény: Törölt nick (39873)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.22 0 0 39873

Anyag: műanyag flakon,

            2db műanyag ételes doboz

            - fel fogatáshoz, bármi jó ami van a ház körül.

A vizszint magasságában, fel melegitett 6 mm-es szeggel ki kell lyukasztani a flakont.

Én a kupakot rajta hagytam, és egy kicsit meg kell lazítani, hogy a víz éppen csak csepegjen.

A módszer hasonló a csirke itatóhoz.

Azért teszem fel a képet mégegyszer, mert itt nagyobb méretben látszik.

Előzmény: Bingoli (39866)
Deryan Creative Commons License 2016.02.22 0 0 39872

Keverék házinyúl. Valakinél megszökött. Fogadd be vagy add oda valamelyik állatvédőnek. Ha van időd, lehetőséged, nézz körül a környéken, hogy ki tart nyulat...

Előzmény: Barbinnyo (39867)
Peti58 Creative Commons License 2016.02.22 0 0 39871

Sziasztok! Most regisztráltam, pontosan a vasárnapi megdöbbentő bejelentés miatt. Hódmezővásárhelyen élek, 2 éve kezdtem el ismét nyulazni. Pannon fehér bak és 3 ~ magyar vadas anya a törzsállományom. A városban tudtom szerint 1 helyen veszik a nyulakat (2,5-3,5 kg 449,-Ft/kg; efölött 150 Ft,-/kg NEM ÍRTAM EL! 449 és 150!!!!!) és itt is meg fog szűnni. Nem elég h fillérekért veszik, még meg is szűnik. Nagyon letaglózta a hír az ott lévő 4-5 kistermelőt, teljesen tanácstalanok voltak.

 

Hogyan lehet ezt kivédeni?

Valamilyen értékesítő hálózatot létrehozni? vagy belépni egy meglévőbe? Nem igaz, hogy a kistermelői nyuszik nem kellenek senkinek!!!

Előzmény: Nyulasmotor0s (39865)
iimi Creative Commons License 2016.02.22 0 0 39870

Engem is érdekelne a megoldás... lehet mások is kíváncsiak rá...

 

...szóval szerintem is jöhet a "részletes dokumentáció"!   :)

Előzmény: Bingoli (39866)
Ladybee Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39869

A vágóhidak álláspontja érthető. Elég a kiszállított tételben néhány szermaradványos példány és visszadobják az összeset. A nagyobb telepeken, ahonnan az alapanyagot kapják, ez kizárható. Igazából nem is értem, hogy kinek éri meg nyulat felvásárlónak leadni, amilyen nyomott árakkal dolgoznak. Talán az önköltséget sem fedezi.

Előzmény: Nyulasmotor0s (39865)
Ladybee Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39868

Meg kell kérdezni a szomszédokat, nem hiányzik-e valakinek ?

Előzmény: Barbinnyo (39867)
Barbinnyo Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39867

Sziasztok!  

 

A segítségeteket szeretném kérni.  Nem értek a nyuszikhoz,  de 3 napja meg jelent az udvarunkba egy az átlagosnál nagyobb nyúl.  Barnás szürkés feketés.  A hasa fehér. A nyakanal hosszabb a szőr. Előre is köszönöm :)

Bingoli Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39866

Szia nasanynya!

Nagyon szépen meg köszönném hogyha le írnád a pontos leírást :)

Előre is köszönöm szépen :)

Nyulasmotor0s Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39865

Sziasztok!

 

 

Csongrád megyében lakom, Szeged mellett.

Több, mint 20 éve foglalkozom nyulakkal, leadásra termelek, néha vágni, 10-18 anyával foglalkozom.

 

Ma volt nálunk átvétel és megdöbbentő hírt jelentett be a felvásárló.

 

Eszerint az országban két nyúlvágóhíd működik, az egyik rövidesen bezár, a másik pedig június 30.-ig hajlandó kistermelőktől felvásárolni. Ezt követően csak a saját, több száz/ezer anyás telepeiről történik beszállítás. A nagy telepekről származó nyulak nyomon követhetőek, szigorúan regisztrált és nyilvántartott példányok, feldolgozva az Uniós országokba kerülnek exportálásra.

A háztáji tenyésztőktől származó nyulak eddig is Oroszországba kerültek kiszállításra, de az orosz embargó miatt (a vágóhíd tulajdonosa svájci, ilyen színek alatt szállítanak) már így is telítve vannak a hűtőházak, viszont a most születő állományokat még talán június végéig kifuttathatjuk, ezt követően vége a felvásárlásnak.

 

Tudtok-e erről valamit, termel-e valaki innen leadásra, van-e információtok, igaz-e a hír?

 

A környékbeli tenyésztő társakat egyaránt mély megdöbbenéssel és elkeseredéssel töltötte el ez az információ, sokan hobbiból, keresetkiegészítés-képpen foglalkoznak nyulakkal, hiszen, mint ahogy felénk mondják: éhenhaláshoz sok, megélhetéshez kevés a nyúltartás.

 

Jómagam annál is inkább szomorú vagyok, mivel úgy érzem, sikerült megtalálnom-kitenyésztenem azt a fajtát, mely az én egyszerű tartási és takarmányozási körülményeim mellett is viszonylag jó termelékenységre képes.

 

 

Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, "nyúltenyésztői" üdvözlettel: NyM

szabojozsi1964 Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39864

És a nyulak mellé infókkal is tudok szolgálni.

 

http://www.jofogas.hu/nograd/Debreceni_feher_nyul_elado__43506301.htm?first=1

Előzmény: Cross80 (39859)
Ladybee Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39863

Hát bizony nálam nem maradna meg. Még a külső itatót is kilökik, ha kiürül...

Előzmény: Törölt nick (39862)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39862

Szia, Az én nyulaim, nem piszkitottak bele, 12 cm-re vannak a padlótól, a fotón látszik, hogy a kicsik még rá is teszik a tappancsukat, és attól sem hajlik el.

De lehet, hogy ezek a nyulak tudják a ,, rendet"

Előzmény: Ladybee (39861)
Ladybee Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39861

Ebbe sajnos belepiszkít, ha ki nem borítja előtte. Célszerű a tartályt a ketrecen kívül felakasztani, a műanyag tál helyett egy kicsi, ovális olajoshalas dobozt rászerelni.

Előzmény: Törölt nick (39860)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39860

Szia Új tag.

Én ilyen Önitatókat készítettem , ha érdekel a pontos leírás , az elkészítéséhez meg írom neked.

Jó nyulazást kivánok.

Előzmény: Bingoli (39854)
Cross80 Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39859

Sziasztok! 

1.5 év kihagyása után újra kezdtem nyulakat tartani! 

Sima házi nyulakat még. Húsra szeretnék tartani  Pannon fehér vagy Debreceni fehér nyulat  akarok .

Valakinek tapasztalata ezekkel kapcsolatban? 

Monorierdőn lakok. 

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39858

Jelenleg gyógyszeres tápot  kapnak a nyulak tritikáléval keverve és néha konyhai zöldség hulladékot.

 Almaecetet teszek a vizükbe az itt ajánlottak szerint. Kell-e még valamit adnom nekik ,vitamin,gyógyszer?

Ladybee Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39857

Nálam is beváltak, a szódás itt is segített. :-)

Előzmény: silusius (39855)
Bingoli Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39856

Annyi hogy én erdélyi vagyok  és itt nálunk 1700-2000 Ft körül vannak és kellene 12 és így gondoltam valami olcsóbb megoldásra :P

silusius Creative Commons License 2016.02.21 0 0 39855

Kiss etető árulja ezt a típust, http://www.nyúletető.hu/eshop/termek/8-palacktartos-onitato---horganyzott-.html#desc

 

Én ezeket használom, 550ft darabja, az egész horganyzott. 2 literes szódás palack jó hozzá.

Elmentem a helyi szódáshoz, ingyen kaptam jópár palackot amit leselejteztek :) 

Szerintem nem nagyon lehet olcsóbban ilyen tartós és funkcionális itatót kapni, hozzátéve ez nem a reklám helye, csak meg vagyok velük elégedve.

 

Előzmény: Bingoli (39854)
Bingoli Creative Commons License 2016.02.20 0 0 39854

Sziasztok 

Valaki nem tudja hogy otthon lehete ön itatót készíteni és ha igen hogyan??

Deryan Creative Commons License 2016.02.20 0 0 39853

A tápon és vízen tartásról nincs tapasztalatom.

Mi is hasonlóképpen tartjuk a nyuszikat mint Te.

Előzmény: Öreg Halász-) (39852)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.20 0 0 39852

Előző lakhelyükön  csak  tápot, vizet kaptak.

Nálam a táp  bővül tritikáléval( sajnos zab és árpa nincs  a környéken egy gramm se eladó). És kapnak almát, konyhai zöldség maradékot.Majd tavasztól már lesz fűfélék és persze széna gyűjtés.

Előzmény: Deryan (39851)
Deryan Creative Commons License 2016.02.20 0 0 39851

Nincs hozzászokva a friss zöldhöz, akkor mértékkel: többször keveset.

Remélem szénát is kapnak.

Előzmény: Öreg Halász-) (39850)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.20 0 0 39850

Karfiol levélzöld mennyire adható   frissen ,vagy csak fonnyasztva?Amúgy csak tápot etetek ,tritikáléval kissé " felhígítva" és ami konyhai hulladék adódik 3 nyúl számára.

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39849

Már 1 hete tesztelgetem.

Persze én is csak reméltem,hogy összerakhatók néhány napra,de nem bíztam komolyan benne.

A másik anyát 5 perc alatt lerendezte a bak és hajtja ezt is ha beteszem ,de ez a kis rohadék nőstény rögtön hasra vágja magát.

Próbáltam besegíteni ,de úgy sem jött össze.

Előzmény: zoleszsz (39845)
kemorgo Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39848

Nekem az állatorvosom két órát mondott, jobb a békesség alapon.

 

Első évben nem akartam oltani csak a tenyészállatokat, ő beszélt rá, hogy a három-négyhetesnél idősebb süldőket is oltsam le, mert nincs élelmiszeregészségügyi-várakozási idő, mit veszíthetsz alapon, az a kár, ha kidobod.

Végül miután leoltottam a három anyát és a bakot, a maradékkal - igaz, felezve a adagokat - leoltottam az akkor nyolcheteseket is.

Következő évben már a négyhetesek is kaptak.

Ha a hátralevő időben beüt a dögvész, nagy kár lett volna értük. Így meg nem aggódtam.

 

Nekem is valami háromezer környékén járt az ára, plusz fecskendőt és tűket is adott a myxovac mellé.

 

Szóval nem csak haszonleső állatorvosok vannak :D

Előzmény: pápailepketarka (39847)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39847

Ja, a legfontosabbat kifelejtettem! A bekevert oltóanyagot, ha jól emlékszem hűtőben maximum 48 óráig lehet tárolni!

Előzmény: Öreg Halász-) (39841)
Nyulasmotor0s Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39846

Jól mondja zoleszsz kolléga, könnyen kárt tehetnek egymásban. Egy német világos nagyezüst párral jártam így, együtt hagytam őket egy éjszakára, a bak megsérült.

Próbálgasd őket néhány napig, akár hagyd bent egy fél órára is, szigorú felügyelet mellett, hogy közbe tudj lépni.

Előbb-utóbb elfárad az anya és a bak kerekedik felül, ha elég vehemens.

Előzmény: Öreg Halász-) (39844)
zoleszsz Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39845

Nem jó megoldás. Kárt tehetnek egymásban . Tesztelgess még 2-3 napig. Adjál nekik sárgarépát, reggel és estefele rakd össze őket egy egy kicsit. Összejön a dolog meglátod. Én is igy voltam az egyik anyámmal. 

Előzmény: Öreg Halász-) (39844)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39844

Jó megoldás lenne ha 1 ketrecbe tenném őket 2-3 napra?

Előzmény: Nyulasmotor0s (39842)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39843

Szia! Hűtőtáskát okvetlenül vigyél. 2 üvegecske, az egyikben a hatóanyag( szilárd) a másikban hozzá való oldószer (folyékony) Tavaly állatorvostól rendeltem, nagyon korrekt ember, 3000 Ft-ot fizettem érte injekciós tűkkel stb. együtt. 

Előzmény: Öreg Halász-) (39841)
Nyulasmotor0s Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39842

Üdv!

 

Ha az anya ugrik a bakra, az jelenthet fokozott ivarzást is, ilyenkor többnyire felveszi a bakot, ha kicsivel később "fordul a kocka" :)

Előzmény: Öreg Halász-) (39825)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39841

Milyen halmazállapotú a myxovac mikor megveszem?

Azt nem lehet,hogy csak annyit keverek be ami pl. 3 nyúlra kell a többit meg eltárolom és majd megint annyit keverek be amennyire éppen szükség van?

iimi Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39840

Pestorin mormyx Romániában  1-adagos 6 lej (400 Ft), 10-adagos 35 lej (2350 Ft) itt helyi boltban és webshopokban is hasonló az ára.

Előzmény: Öreg Halász-) (39834)
bucka99 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39839

A mymixora fel eves vedetseg az RHD-ra 1 eves. Ha jol tudom ebbol a fajtabol nincs kisebb kiszereles, de biztos allatorvostol lehet valahogy kisebb adagot is kerni. Viszont vannak itt sokkal okosabb es tapasztaltabbak, csak meg kell varni mig valaszolnak :D

Előzmény: Istee86 (39835)
kona.king Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39838

a pestorinból van 1 adagos is,  de azzal 2x kel oltani, myxovac viszont csak 20 adagosban van, én ezt használok, de az csak a myxomatozis ellen jó.

Előzmény: Istee86 (39835)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39837

Csak 6 hónap ,úgy tudom.

Előzmény: Istee86 (39835)
Istee86 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39836

Mármint 350 - 400 Ft/db akart lenni. :)

Istee86 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39835

Köszönöm az infót. Gondolom ez is 1 évig hat. Ha úgy nézem, akkor 20 nyúlra lebontva is max 350-ből kijön. Viszont ha kezdésnek 3 anya és 1 bakom lesz, ugyanúgy meg kell venni a 20-as tételt és ebből 16 mehet a kukába?

Előzmény: bucka99 (39831)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39834

Nem olcsó! Valami infó valakinek, Ukrajnába, Szlovákiába mennyi lehet az ára?

Előzmény: bucka99 (39831)
bucka99 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39833

Nalam az mukodott, hogy az anyat lefogtam a lapockajanal hogy ne tudjon moccanni es a hatso fele ezzel a feneke szabadon maradt, ami kb a ketrec kozepen volt es a bak barmely iranybol ra tudott maszni. Kis kivancsiskodas utan meg is tette a dolgat.
Ezt a modszert azota vagy 4-5x alkalmaztam ha ugy latom hogy nem akar osszejonni, vagy nincs idom kivarni a "kergetozes" ... pihenes ... na talan most... meg nem, de talan most... jatekot :)

Előzmény: Öreg Halász-) (39829)
Deryan Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39832

:)

 

Anyanyuszit a placc közepére kell tenni s megfogni, hogy a bak helyzetbe hozhassa magát.

A nyulaink szelídek, kézhez szokottak, nem kell velük birkózni. Az anya többnyire földhöz lapul, simogatjuk és nem engedjük elszaladni. A bakot nem kell rátenni, magától jön.

Ha az anyanyúl a farát leszorítja, akkor a farkánál fogva megemeljük. Ilyenkor 1x elég a bak akciója.

 

Nekünk ez a módszer bejött. Az igazat megvallva ez ritkán fordul elő, mert a kifutóban tartott nyulaknál az ivarzás elég látványos. Az anyák elkezdenek a kifutóban lyukakat ásni. Ha ilyenkor a bakhoz visszük, akkor mindig felveszik a bakot.

Előzmény: Öreg Halász-) (39829)
bucka99 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39831

En most valtottam ki az alpha-vet-nel pestorin mormyx nevu olto anyagot ami myxo es RHD-ra egy keverek, 20 adagos tehat 20 allatra valo volt brutto 7637 Ft.

Előzmény: Istee86 (39830)
Istee86 Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39830

Sziasztok! Régebben én is nyulászkodtam csak úgy kedvtelésből, némi haszonnal, hisz nagyon finomakat ettem. Most újra késztetést érzek, hogy elkezdjem. De még mielőtt belevágnék, inkább informálódok, nem szeretnék újra a régi elhullásos hibákba esni. A ketrec témában már felvilágosítottam magam, a fajtát illetően sem viszem túlzásba, a sima házinyúl jó lesz tapasztalat szerzésre mielőtt még nagyobb költségekbe verném magam. A táplálékot illetően sincs kérdés, ital szempontjából is maradok a sima víznél, ne alkoholizáljanak. :) 
Ugyanakkor a betegségek tekintetében a sokatok által említett Myxomatosis és RHD elleni oltások nem egészen tiszták. Olvastam 3-4-5-6 (stb) ezres árakról is, de arról szinte senki nem ír, hogy ez nyulanként ennyi? Gondolom, hogy nem, hiszen akkor abszolút nem érné meg tartani a nyulakat. Előre is köszönöm a válaszotokat! 

Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39829

Ezt a " besegítést" vázolnád?

Előzmény: Deryan (39828)
Deryan Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39828

Előhasú anyáknál, mint a Tiéd is, van ilyen. Próbálkozni kell az előbbiekben leírtak szerint.

Előzmény: Öreg Halász-) (39827)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39827

Október 1 születésü, még nem fialt.

Előzmény: Deryan (39826)
Deryan Creative Commons License 2016.02.19 0 0 39826

Szerintem nem ismeri el a bakot. Nem tetszik neki... Másik bakkal is meg kellene próbálni.

Mennyi idős az anya? Fialt már? Ha ez az első pároztatás, még nem fialt, akkor a baknak be kellene segíteni. Az anyát olyan helyzetbe hozni, hogy ne tudjon a bak elől elbújni.

 

 

Előzmény: Öreg Halász-) (39825)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.02.18 0 0 39825

Sziasztok!

Ma 1 hete a két anyanyulam közül az egyik, ahogy betettem a bakhoz ,azt rögtön felvette.
Viszont a másik anya azóta sem hajlandó napi kétszeri berakás ellenére sem elfogadni a bakot.

Lefekszik a padlóra,sarokba menekül.

Ugyanakkor ma azt láttam,hogy ő ugrott a bakra és párzási mozdulatokat művelt.

Újra meg néztem tuti ,hogy nőnemű!

Mi várható,lesz ebből kisnyúl valaha?

tanyasi1974 Creative Commons License 2016.02.17 0 0 39824

szép állomány 

 

Deryan Creative Commons License 2016.02.17 0 0 39823

Csakugyan, és szépen, tisztán vannak tartva!

Előzmény: iimi (39820)
Deryan Creative Commons License 2016.02.17 0 0 39822

Csak gyakorlati tippet tudok adni a wc-sarokhoz:)

 

Tiszta, új felületről egészen másképpen fog a víz leperegni. Hagyj a rögzítéshez variálási lehetőséget. Első használatba vételnél a kiválasztott sarkat kend be vizelettel és tegyél egy pár ürüléket oda. Vizelni a kis nyulak is oda fognak járni, ahová a mama. 

Előzmény: Öreg Halász-) (39818)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!