Ha jól emlékszem 7 méterről tudja felszívni ,de igényli az vastag lábszelepet 5/4 colos szívó csövet és a colos vagy 32 kpe csövet ,nyomóvezetéknek . Ekkor el tudja nyomni kb 50 méteres távra is akár de a Tisza II szorófejet is tudja táplálni 40méteres távon is . De ha nagyobb távra akarod és a kút is bírja akár két szivattyút is össze lehet szerelni és akkor az 50mm kpe csövet 200-200 méteres távra is tudja nyomni T alakban táplálva ,csak olyankor érdemes tóbol etetni ahol van víz bőven .
Egyáltalán nem karisztol, szépen futnak ezek, az a 2 mm gyanús nekem, ezeknél beszorulhatnak a lapátok. Az enyémben is 15 pici lapát van az aprószemű homokot felhordja, de a nagyobb szemcséjűeket biztosan nem. Azért jó lenne tudni a kút mélységét, és kihozatalát, én nem vennék nagy teljesítményűt, pláne nem nyaralóba, meg minek.
Lassan körvonalazódik akkor hogy elpumps 3/3 vagy 1/4 lesz. Kb hasonlo áron vannak, paramétereik hasonlóak a korabban uzemelt strasserhez. Mire kellhet meg figyelni? Szemcsenagysag? A strassernel 2 mm volt megadva, elpumps nem írja.. talaj amúgy sztem löszös inkább, Tolna megye.
Meg ami kérdés, hogy a 110es kútcsőbe mehet vékonyabb, 76os szivattyú? Lehet hogy hulyeseget kerdezek, csak arra gondolok, nem e fog ott kalimpálni működés közben? :) vagy inkább legyen "bele valo" 4 colos?
Biztosan jó ez is, én nem ismerem. Nekem a kicsi van, a fiamnak a nagyobb, 750 wattos, neki 40 méteres kutja van, 33 méteren van a szivattyúja, nagyon beváltak.
Bocs nem láttam a nyomáskapcsolót, hát igen a csőszivattyú az lent szokott lenni a csőben. Nekem csak 9 méter mély a kutam, és a hozama is elég kevés, nem is tudnám használni nyomáskapcsolóval, többet szív a szivattyú, ( lefetyel). Napelemről megy , manuálisan kapcsolva. Egy ásott kút van megfúrva 250 mm-es szűrővel és csővel, még sok is neki a vékony szivattyú.
Nincs mese, ki kell húzni a szivattyút, és akkor meg tudod hogy milyen mélyen van, és a vízszint magasságát is. Jó lenne megtudni a kút max víz kihozatalát is , mert ha az kisebb mint a szivattyú teljesítménye akkor nem tud lezárni a nyomáskapcsoló és leég a szivattyú. A képen víztartály látszik, de szivattyú és nyomáskapcsoló nélkül, valószínű hogy szivattyú csere volt. ( Lehet hogy pont ezért). A csavarszivattyút nem ajánlom, mert 1-2 év alatt kikopik a gumi. Nekem az is van 2 de nem használom őket.
Sziasztok, vettünk egy nyaralot, amiben kútból megy a vízellatas, viszont ez most nem működik..
Annak tudatában vettük meg hogy ez nem működik, a hirdetésbe is bele volt írva. Szivattyucseret irtak. Persze hogy pontosan mi baja van azt nem tudjuk.. az egyetlen tampont egy a házban talált szivattyus doboz, képen mellékelem. 2008as gyártás. Illetve egy szivattyucsere már biztosan volt valamikor, mert az akna falára is van rögzítve egy vezerlodoboz, a jelenlegi szivattyunak csak mellé van baxva a doboza a földre.. ja és a vezeteke elvagva, ki tudja miért..
Mindenesetre ugy döntöttem, veszek egy szivattyut, a keret max.100e ft.
Vagy mit tanácsoltok? Valahogy meg kéne nézni egyáltalán van e benne víz? Elég sok eső volt mostanaban, vagy az nem szamit? Használva elvileg nem volt évek ota, meg a domb alja felé van a haz, csak van benne víz...
Ha megsincs benne víz, akkor meg ott az esővíz gyujtese lehetosegnek, de ahhoz meg ugye felszini szivattyu, házi vízmű kellene..
Na de mind1, ezt a jövő hétvégén meg kene oldani, sztem veszek egy szivattyút, azt ha a régi szivattyú kiemelese után nem talalok vizet, legfeljebb visszavetetem... (?)
Kérdésem, milyen típusú csőkut szivattyut ajánlotok? Illetve teljesítményben hasonló legyen mint a korabbi(lásd a dobozon)? A kut csove 110es, mehet bele 76-78as szivattyu is akár?
Ezekkel a fos mostani búvárokkal az a bajom hogy a kialakítása a motornak vízhűtéses és ezt egy golyósszeleppel oldották meg de azt a homok előbb utóbb berakja és beszorul . Aki nem tudja ezt ,vagy ez nem látható az úgy jár vele mint én a Makitával 3 óra után kuka lett ,mert ez a szar golyós szelep el van dugva rajta és a homokkal berakodott és megszorult . Ki húztam a motor köpenye körüli részből a víz kifolyt ,a motor légbuborékban ment és túlhevült és a hőmérséklet kapcsolója meghalt .
Kis 300w-os membránossal lehet belőle vizet kivenni, de a rezonáció miatt nem erőltetném, mert nem betongyűrűs, hanem kőből szárazon (beton nélkül) rakott a fala.
Ha sikerül mélyíteni, akkor egy ilyet raknék bele:
Ha minden jól megy, akkor ősszel megmélyíttetem az ásott kutat, 315 v 400 mm- es csővel. Csak kicsit drága, 25000 ft métere, sok méterig fúrják ha kell.
Nincs külömbség nyitott víztükör vagy zárt, zárt víztükrű csőkútnál (a kút fala gyakorlatilag a szívócső) sem tudsz kb 8m-től mélyebbről szívni. Ez fizika. A lényeg a talajban rétegben levő víz nyugalmi szintje mennyire van a talajfelszíntől-szivattyútól.
Nagyon gyanúsnak találtam. A nagy márkák sem tudnak ennyit. Hiába a nagy teljesítményű motor. Szerintem ez is csak a felvett teljesítmény lesz, a jó alu drótok miatt. Mennyi lehet a leadott, az megint más kérdés.
És a csőkútnál ez hogy alakul ? Ott ugyan fent van a víz a szelep miatt de az avalójában a nyugalmi vízszint lent lehet akár 20méter mélyen is . Ha üres csővel indítunk akkor neked van igazad ,de álltalában felöntjük vízzel és akkor a vízoszlop benne lesz a csőben .