Szívósak, könnyen gondozhatók, változatos színűek és formájúak, némelyik időnként még szépen is virágzik. Lépcsőházak, irodák, bevásárlóközpontok, agglegénylakások sokat tűrő, igénytelen, strapabíró növényei, meg se kottyan nekik a központi fűtés, a száraz levegő. Kártevőik, betegségeik száma kevés, ellenben túlöntözéssel könnyen tönkremehetnek. Számos faj, fajta létezik, legyenek azok kisebbek-nagyobbak, tömzsibbek-karcsúbbak, egyszerű zöldek avagy hivalkodó sárga csíkosak, itt lehet róluk írni, tapasztalatokat megosztani.
Nagyon menők az új növényeid, igazad van, hogy az OBIban lehet jókat találni néha. Én is találkoztam már párral ott. :) Nagy kár, hogy csak korlátolt számú faj van ezeknél az ázsiai tömegtermelőknél és egy idő után elfogy a kínálat. :(
Az első képen abban a fás tartóban milyen faj(ta) van, nincs ráírva? Nem Malaika véletlenül? Mert az is jó nagyra fog nőni akkor ;)
Gratulálok hozzájuk, nagyon kis cukik!!!!!Bár nem sokáig maradnak ilyen picik.Legalábbis ami a "Patens"-t illeti. Amit nőnapra kaptam a tavasszal az a nyáron kb. duplájára nőtt. Nagyon szépen fejlődött a kertben, úgy látszik idebenn a lakásban leállt a gyors növekedéssel.
Kedves Nachat! Ezekből a gyönyörűségekből akad kis eladó mennyiség? Leginkább a bantel, concinna, morg. , bagamoy., craigii érdekelne. Akármilyen pici hajtás . . . :D Előre is köszi a választ, üdv: Csilla
koszi a gyors segitseget,en is erre gyanakodtam,de aztan el is hesegettem a gondolatot,mondvan, ebben a nagy nyari melegben nem sok a heti egyszeri kis locsolas...de ezek szerint megis :( annyira de annyira faj,hogy sorra barnul a tovuk,proballom menteni oket,szedem szet,faricskalom amit meg lehet,szaritom,de aztan csak az a vege,hogy tovabb barnulnak.....
Nem tudom mit ronthattál el, de biztosan sok volt a víz!(?) Én 20-30 naponta locsolom őket. Egy füzetben feljegyzem a dátumokat. Sohasem volt még ilyen gondom mint neked.
segitseeeeeg!!!!!!!! Irigykedve nezem a gyonyoru novenyeket amiket feltoltottetek, nekem ez a nyar eleg veszteseges volt,egymas utan vesztettem el par kedvencemet,mar felve locsolok,nem tudom mit tudtam igy elrontani...nezzetek. MIT csinalok rosszul??????
Igen, bent a szobában és magasabban elhelyezve kedvezőbb lesz a hőmérséklet. Ha pedig kapnak naponta 1-2-3 órás napsütést is, még jobban fognak örülni. :-) Elképesztő különbségek lehetnek egy árnyékos(abb) és egy napos(abb) helyen fejlődött anyósnyelv között.
Nálam simán bírják a tűző napot is, cserébe csodás színeket adnak.
A levéldugványozást bármikor el lehet végezni a korábban jelzett hőmérsékleten, de a tavasz kétségkívül ideálisabb, mert az egyébként elég komótosan előbújó kis sarjak így legalább egyre több fényt fognak kapni, és jó esetben nyárra már ki is tehetők a szabadba (ahol aztán ugrásszerűen felgyorsul a fejlődésük).
Az utóbbi ötletre hallgattam és elültettem őket párban, laza szerkezetű földbe, a konyhában a földön vannak. Mivel ajánlottad hogy alulról legyen meleg akkor inkább behozom őket a szobába és magasabbra teszem. A levéldugványozást meghagyom tavaszra, meglátjuk addigra mennyit fejlődnek.
A mellékelt képen lévő növények egészségesnek tűnnek, mind a gyökérzetük, mind a levelük. Elég hamar szép állomány lehet belőlük, főleg, hogy szemmel láthatóan az alapfajról (S. trifasciata) van szó, ami (ahogy általában a vad fajok) meglehetősen edzett, viszonylag gyorsabb fejlődésű.
És mivel egyszerű zöld levelű példányok, nyugodtan lehet róluk szedni levéldugványt is.
Egyébként vízben is meggyökeresednek, bár ehhez érdemes inkább egész levelet (vagy legalábbis nagyobb darabokat) besüllyeszteni úgy, hogy csak az alsó pár cm-es rész kapjon vizet. A hőmérséklet itt is fontos: alsó hangon is inkább 24-25 fok legyen (20 alatt semmiképpen).
Véleményem szerint azonban egyszerűbb, ha elülteted a fotón lévő növényeket, szépen fognak majd hozni sarjakat.
Pedig nagyon egyszerű... A fajtákat sohasem könnyű "laikusként" szaporítani, akármilyen növényről is van szó. A gyümölcsfajtákat (nemes) pl. beoltják az alanyba. Ha levágsz egy csíkos anyósnyelvet és azt gyökerezteted, mindig visszaütnek az alapfajra az új hajtások. Ezért jöhet csak szóba a tőosztásos szaporítás. A gyökeres hajtások leválasztása lenne a cél!!!
Ha a rizómák (vastag, "kukac"-szerű képletek) még épségben vannak, rothadástól mentesek, akkor azokból elég gyorsan regenerálódik a növény, akkor is, ha gyakorlatilag egyetlen levél (vagy gyökér) sem maradt rajtuk. Ráadásul a rizómákat fel is lehet darabolni mondjuk 8-10 cm-es darabkákra, mindegyikből teljes növény alakulhat ki.
Nincs más teendő, mint pár napig szárazon tartani a feldarabolt (vagy egyben hagyott) rizómákat, és friss, laza, gyommagmentes földkeverékbe (megfelel pl. perlit + virágföld és/vagy tőzeg nagyjából egyenlő arányú elegye) ültetni őket. Ha nem maradt rajtuk levél/gyökér, akkor is életben maradhatnak, feltéve, ha nincs rajtuk semmiféle rothadás. Pár hét is eltelhet, mire csinálnak valamit, később viszont annál jobban beindulhatnak.
A levelekből akkor érdemes dugványt vágni, ha legalább kb. 10 cm-es darabokat lehet nyerni, de egyrészt eléggé változó a begyökeresedés mértéke attól függően is, hogy a levélnek melyik részéből származik a darab, másrészt sokkal lassabban, sokszor csak 1-2 év elteltével kaphatunk nagyjából normális kinézetű növényt. Végül: csak az alapfajokat, illetve a zöld (alapfaji) színezetű fajtákat érdemes levéldugványozni, mert a különféle színes (pl. sárga-szegélyes) fajták ilyen módon nem öröklődnek, csak a zöld alapfaj jön létre.
Bármelyik módon is történjen a mentés, fontos a "talpmeleg" (alulról jövő, minimum 20-22, de jobb a 25 fokos hőmérséklet), ez segít a gyökeresedésben. Amíg kint nyárias a klíma, addig semmilyen külön fűtésre nincs szükség (normál szobahőmérséklet elegendő, de ha éjszakánként kb. 15 fok alá hűl a levegő, akkor érdemes védettebb fekvésbe tenni).