Keresés

Részletes keresés

olahtamas Creative Commons License 2019.05.09 0 0 276

Uhh ez azért így elég fapados!

Honnan tudjam, hogy a Szent Jakab út az other=54391 kérdésre adja magát?

És ha kék barlang jelzést keresek?

De ezen még túlteszem magam, gondolom valahol van egy silabusz, ahonnan ki lehet keresni.

 

De azt, hogy ezt bárki megcsinálja a saját maga által festett turistautakra, arra nem fogadnék nagy összeggel...

Annyi erővel inkább felfest még 5 km turistautat :)

 

Az MTSZ kukacos oldala nem tudom miért nem megy, nekem sem jön be, lehet csak épp lefagyott valami.

 

Előzmény: alnibell (275)
alnibell Creative Commons License 2019.05.09 0 0 275

Valóban a kódrendszer leírása - igazodva az MTSZ elképzeléséhez - de sehol nem írtam, hogy ez maga lenne a nyilvántartás, hanem azt, hogy ez lehetne az alapja.

 

Akkor nézzük a Szent Jakab zarándokutat.
Belépve a GeoJaunt-ba a kereső mezőbe írd be: other=54391

És rövidesen kapsz egy nyomvonalat, benne egy szakadással és nem tisztázott végpontokkal.

Erről már nagyon sok szöveges információ kinyerhető az applikációban.

 

Továbbá, ha a TuHu térképén minden fellelhető jelzett út kódolása megtörtént, akkor már csak ki kell választaniuk az MTSZ tagszervezeteinek, hogy melyik tartozik az ő kezelésükbe, melyek nem. Ezen utóbbiak fenntartóinak felkutatása nem lehet a kódoló feladata, sokkal inkább az MTSZ-é.

 

Az utolsó mondat pedig kimondatlanul azt sugallja, hogy elveted az alapgondolatot, de valójában nem jelent mást, mint a megyei szervezetek illetékesei képességének vitatását. Ugyan miért lenne számukra nem egyszerűen megoldható feladat a tájegységek szerinti bontásban eléjük tárt kódlista alapján a BRYGO-kódolt utak egyedi átnézése? Egy regisztráció a TuHu-n ennyit csak megér.

Apropó, regisztráció.

Tegnapig elérhető volt számomra (is) az MTSZ ún. "kukacos" nyilvántartása, a különböző rendszerek tartalmának összevetési lehetősége. Tegnaptól már nem. Regisztrálni kellene hozzá az MTSZ-nél. De mégis, miért? Miért nem maradhatott nyilvános, minden érdeklődő számára elérhető?

Előzmény: olahtamas (274)
olahtamas Creative Commons License 2019.05.09 0 0 274

Ez egy kódolási rendszer leírása, de nem látom benne, hogy hol látszik egy út kezelője.

pl. a Szent Jakab zarándokúthoz az MTSZ-nek semmi köze, márpedig egy Országos nyilvántartásban annak is szerepelnie kell!

 

De rengeteg MTSZ-en kívüli civil szervezet is létezik, amelyik fest turistautakat, hol szabványos, hol egyéb saját formában.

Szerintem az általad Téves álláspontnak aposztrofált MTSZ-en kívüli szervezetben gondolkodás nem irreális, de ez az én véleményem.

 

Jelenleg az MTSZ örül, ha a saját tagszervezetei által kezelt utak nyilvántartását össze tudja hozni...

Nem hiszem, hogy bármilyen kódlistát átküldenél nekik, lenne kapacitásuk arra, hogy megértsék és átböngésszék.

 

Előzmény: alnibell (273)
alnibell Creative Commons License 2019.05.09 0 0 273

Úgy látom, még mindig csak kerülgetjük a témát, meg azt, hogy nem a javaslattal foglalkozol.
Erről van szó: http://alnibell.simplesite.com/437951452

 

Téves az az álláspont, amely az MTSZ-en és tagszervezeteitől kívülállótó szervtől vagy személytől várja azt a kimutatást, amely a nem tisztázott jogállású felfestett turistautakat tartalmazza, ráadásul nyilvános módon.

A turistautak jogállásának tisztázása az MTSZ és a megyei szervezetei feladata.

 

De...

De, ha elfogadjuk a TuHu térképi adatbázisát kiindulási alapként, akkor a fent hivatkozott kódolással föl lehet venni és egyedileg lekérdezhetővé lehet tenni - némi megszorítással - a TuHu térképén aktuálisan meglévő jelzett utakat.

A kódlistát átadva a MTSZ-nek már ki tudják belőle azokat, amelyek jogállása tiszta, meg azokat, amelyek jogilag nem léteznek. És még lehetne ragozni ...

Előzmény: olahtamas (272)
olahtamas Creative Commons License 2019.05.09 0 0 272

Egy nyilvántartás számomra akkor nyilvántartás, ha az nyilvános is.

Ha tudsz adni olyan nyilvános linket, ahol bárki megnézheti "azokat a terepen meglévő jelzett utakat, amelyek fenntartója, kezelője nem ismert." azt szívesen megnézném.

ill. ugyan ennek az inverzét is, ahol azon turistajelzések látszódnak, melynek járhatóságát és követhetőségét az adott megye figyelemmel kíséri.

Természetesen nem arra gondolok, hogy ami Veszprém megyében van azt biztos a Veszprém megyei természetbarátok koordinálják.

Hanem valós, az adott megye szerint létező és karbantartott utakból átvezetett, amelyek szerepelnek a karbantartási tervben.

Az én szervezetem tartalmaz 2 db lábat, amivel  be tudom járni az utakat, valamint 2 db szemet, amivel meg tudom nézni azok minőségét, de nem tartalmaz semmi olyat, ami alkalmas az egész ország turistaút nyilvántartását meg tudná oldani!

Előzmény: alnibell (270)
osm Creative Commons License 2019.05.09 0 0 271
Előzmény: olahtamas (269)
alnibell Creative Commons License 2019.05.09 0 0 270

Szó sincs ködösítésről, csak az óvatosság íratta így velem. (Éppen elég bajom származott már eddig is abból, hogy tárgyszerűen válaszoltam a partnernek, s volt aki így aposztrofálta mindezt: "Ha nem fűszereznéd a hozzászólásaidat csilliónyi karakter személyeskedéssel és felesleges "fröcsögéssel" akkor inkább végig olvasnák azokat, és nem lőnének csípőből az első mondatodra, a többi elolvasása nélkül..." Ugye ráismersz.

De ezen túllépve és a tárgyra térve, továbbra is azt állítom, hogy a TuHu rendszerében elvégzett BRYGO-kódolás igenis alkalmas lehet egy országos turistaút nyilvántartás felfektetésének alapjaként. És nem csak arra lenne jó, ki lehetne vele szűrni azokat a terepen meglévő jelzett utakat, amelyek fenntartója, kezelője nem ismert.
A támogatást annyiban megkapta, hogy 5 új, a jelzés színére vonatkozó extra paramétert kapott minden vonalas objektum. 
Az, hogy senki nem foglalkozott ezidáig vele, az nem az én hibám. Teljesen, mindenre részletre kidolgozott anyagot adtam közre, de vélhetően bele se olvastak vagy tudomást se vettek róla.

Ha igényled, egy általad megadott e-mail címre átküldöm az általam a Bakony, Balaton tájegységekben BRYGO-kóddal kiegészített jelzett utak kódlistáját. A GeoJaunt-ba ezeket beolvasva sok információhoz lehet jutni az adott útvonalról. A kiegészítése nem lehet probléma. És azon is el kell(ene) gondolkodni, hogy a két vagy több megye területén húzódó utaknak ki lesz a fenntartója, a kezelője?

A többi már Rajtad és a szervezeteden múlik.

Előzmény: olahtamas (269)
olahtamas Creative Commons License 2019.05.09 0 0 269

Nyugodtan leírhatod a nevemet, nem kell "ködösíteni" én írtam az idézett mondatot!

Tudom, hogy próbálkoztál a turistautak.hu -n  új paramétert bevezetni, de a projekt nem kapott kellő támogatottságot az ottani rendszert fenntartóktól.

 

Én arra jutottam, hogy a turistautak.hu rendszerébe nehezebben beilleszthető, mint az OSM rendszerébe.

Somogy megyét el is kezdtem bepötyögni, de rengeteg az adat és még csiszolgatni kell a rendszert:

http://overpass-turbo.eu/s/IPZ

 

Ezen a gráfon csak azon turistajelzések vannak fent, amelyek tartalmazzák a megye kódját, így az illegális jelzések nem jelennek meg, hiszen nincs is kódjuk.

Az engedély száma/érvényessége a következő jövőbeli lépés lenne, egyelőre örülnék, ha ez a formátum kibővíthető lenne az egész országra.

Előzmény: alnibell (268)
alnibell Creative Commons License 2019.05.09 0 0 268

A TuHu fórumán tegnap ezt írta az egyik felhasználó:
"Én azzal is kiegyeznék ha 10 kattintásból le lehetne kérdezni, azokat a turistautakat, amelyeknek nem tudni, hogy ki a kezelője és mikori az engedélye illetve a felújítás dátuma."

 

Meg lehetne oldani, csak előbb össze kellene gyűjteni a digitális tárképeken meglévő összes szabályosnak tekinthető turistajelzéssel ellátott utakat, majd azokat kiadva a megyei MTSZ szervezeteknek el lehetne már határolni az általuk kezelt utakat a többitől.
A kigyűjtés mikéntjére már adtam egyfajta megoldást, most itt nem ismétlem meg. Jelenleg felfüggesztve a tevékenység, de még folytatható.

alnibell Creative Commons License 2019.05.08 0 0 267

Nem vagyok és nem is voltam látnok, de csaknem minden úgy következett be, ahogy azt 2014 végén előre jeleztem.

Az alábbi felvetés tökéletesen igazolja, hogy semmi más indoka nem volt az OSM azt megelőző erőszakos nyomulásának, agitációjának, mint a TuHu-n akkor már meglévő adatok megszerzése, illetve a témában jártasak átcsábítása.

Az, hogy a MTSZ mit választott alapanyagként, az nem a rendelkezésre álló adathalmazok összevetése, hanem a személyi kapcsolatok határozhatták meg. Hogy jól tették-e, az más kérdés.
Mindenesetre az már, így négy év távlatában, tökéletesen bizonyított, hogy az átvett anyag gondozása gyakorlatilag megoldatlan. 

Ide olyanok látogatnak, akik valamilyen módon érintettek a témában. Az érdektelenségük számomra érthetetlen.

Előzmény: alnibell (266)
alnibell Creative Commons License 2019.05.06 0 0 266

Ma a TuHu fórumán az egyik hozzászóló jelezte, hogy mi is a MTSZ saját nyilvántartásának az alapja.
Egy általam részben ismert, bejárások alapján pontosított területet érdemes megvizsgálni egy kicsit közelebbről, és mindenki levonhatja a következtetést.

A Somló Nyi-i oldalán tavaly nyáron két helyszíni bejárás során pontosítottam elsősorban a sárga sávjelzésű út nyomvonalát. Az már annak megfelelően szerepel a TuHu térképén.

 

Ez így néz ki a MTSZ nyilvántartás alaptérképén: 
http://turistaterkepek.hu/portalwa/apps/webappviewer/index.html?id=1763a68c19b14a279850c3686415e589

 

Alaptérképként a TuHu térképét választva, azonnal szembeötlő lesz a különbség.

A felhasználó pedig gondolkozhat, melyiknek higgyen? A MTSZ-ének, ami ugye hivatalos és azonos az OSM-ével vagy a TuHu-énak?

 

És ha már térkép, nem árt összevetni a fentieket a Cartographia 2008-as Bakony kiadványával sem. Ez az összevetés is tanulságokkal bír(hat).

pucratlan Creative Commons License 2019.05.02 0 0 265

sziasztok!

 

Melyik eszköz tudja automatikusan megcsinálni egy rögzített de pontatlan track "valószerűsítését"?

 

Valahogy így képzelem:

 

1. fogom az általam rögzített GPS nyomvonalat (A)

2. megadok egy referencia útvonalat(B) amit elfogadok mint szerintem eléggé valóság-közelit

3. az eszköz elkészíti azt a C nyomvonalat, ami az A pontjait lecseréli B legközelebbi pontjaira, megtartva A időadatait

pavarotti Creative Commons License 2019.01.08 0 0 264

vjano, farkzoli, nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Előzmény: farkzoli (261)
olahtamas Creative Commons License 2019.01.07 0 0 263

 

https://support.polar.com/e_manuals/V650/Polar_V650_user_manual_Magyar/manual.pdf
Itt a 74 oldalon magyaráz valamit, de nekem nincs ilyen kütyüm, hogy kipróbáljam.

Ahogy elnézem valami webes felületen kellene a tervet elkészíteni (flow web?) erről a 49 oldalon ír.

Előzmény: Jani71 (262)
Jani71 Creative Commons License 2019.01.07 0 0 262

Sziasztok!

Egy kis segítségért fordulok Hozzátok. A Polar V650-es kütyübe az OSM térképe megy,

amivel együtt betölthető a kütyübe útvonal is. Azt látom, hogy az OSM-mel tudok tervezni,

de nagyon szeretném a program által ajánlott vonalat módosítani (elhúzással), ahogy mondjuk

a Google térképén ez megoldható. Vagy ha ez nem megy, akkor előre, kézzel megrajzolt vonal

is megfelelne, sőt, néha még jobb is lenne, mint ahogy azt a Mapsource-szal lehet.

De egyelőre sajnos egyik megoldást se találom. Odáig már eljutottam, hogy pl. a Mapsource-szal

megrajzolom a vonalat, de van-e lehetőségem ezt átmásolni az OSM-re, ami a kütyübe menne?

Magyarán: ugyanazt szeretném, mint a klasszikus terepi gps-ekkel (eTrex Legend Hcx) és MS-szal,

csak ezúttal az OSM-mel. Vagy lehet, hogy másként is feltölthető a Polarba a rajzolt .gpx?

Előre is köszönöm a segítséget!

farkzoli Creative Commons License 2018.12.30 0 0 261

Azt érdemes tudni a Locus (vagy akár az Oruxmapsról) hogy az alkalmazott theme meghatározza a megjelenítendő elemeket és azok kinézetét. A szintvonalak nagyításfüggő megjelenítését is. Mindenképp érdemes megnézni az adott térkép készítője által ajánlott theme-t, esetünkban a tuhu-t, és akkor ilyen lesz:

Előzmény: pavarotti (256)
vjano Creative Commons License 2018.12.30 0 0 260

Ez a turistautak.hu-ról tölthető le - regisztrálás után bejelentkezve. (én a garmin kimenetet használom) 

Ahogy nézem ez az 5-m es alapszintközű sem elég részletes domborzatilag az említett helyen:

Előzmény: pavarotti (259)
pavarotti Creative Commons License 2018.12.30 0 0 259

Nem, nem is tudtam hogy van ilyen.

Androidon Locus "gyárilag" ajánlottak között található classic tuhu térképet offline-ba töltve használtam.

Hol/Hogyan érhető el az 5m-es?, illetve elérhető-e webes kimeneten is?

Köszönöm.

 

Akit érdekel egyébként az egyik terület ahol feltűnt ez: http://turistautak.hu/maps/mapnik/geojaunt.php?lat=47.96709&lon=18.90402&zoom=17&layers=00B00FFF&reset=

Az ösvény kanyarulatából és az első szintvonalból valamennyire sejthető, hogy a nyomvonal mellékvölgyben indul el, majd kacskaringóval kikapaszkodik a gerincre, de itt minden igen meredek, 10m-es osztással is lényegesen nagyobb "kanyaroknak" kellene lenniük a szintvonalakban egy helyes térképen. Jól mutatja az ellentmondást hogy az ösvény S alakjánál mintha (a völgyből felfelé indulva) vissza, lefelé tennénk meg a kanyarral több mint 10m szintet, miközben nyilvánvalóan pont a meredekség miatt van a "szerpentin".

Előzmény: vjano (258)
vjano Creative Commons License 2018.12.30 0 0 258

A turistautak.hu 5 m-es szintvonalas térképét használtad?

Előzmény: pavarotti (256)
haflinger Creative Commons License 2018.12.30 0 0 257

Online használható pl. OruxMaps programmal az Open TopoMap térkép, ami OSM alapú. Nagyon jó a grafikája, szinte mintha papírtérképet nézne az ember.

 

 

A másik kedvencem a TwoNav program, ami képes bitképes térkép (topotérkép, műholdkép) felett vektoros, akár útvonaltervezős térképek (pl. TUHU, OSM) kezelésére. Itt is lehet online térképekkel is használni, de én általában offline térképekkel használom.

 

Ez csak két, telefonon használható lehetőség, biztos mások is javasolnak majd náluk bevált megoldásokat.

 

Előzmény: pavarotti (256)
pavarotti Creative Commons License 2018.12.30 0 0 256

Csodálatos kis kirándulást tettünk az Észak-Börzsönyben, régi Zöld és Zöld kereszt jelzéseket érintettünk, Vilati, Godó-rét, Disznós-gerinc Drinó patak.

Ami ide tartozik, hogy életemben először lényegében csak GPS-t (Locus, Tuhu) használtam, amire jelzettség és papírtérkép híján (fujj, utálom magam de így alakult) szükség is volt és be is vált.

Viszont meglepve tapasztaltam, hogy az utak, nyomvonalak tökéletes pontossága mellett (egyértelműbb és jobb mint a nyomtatott térképen, nyilván a nagyítás lehetősége miatt is) a domborzat, a szintvonalak viszont borzasztóan elnagyoltak, "közeli" tájékozódásra szinte használhatatlanok (sokkal rosszabbak mint a nyomtatott térképeken).

 

Akár fizetősen, de elérhető-e online jobb, részletesebb domborzat ábrázolás? Mind a Cartographia, mind a Szarvas papírtérképek ebből a szempontból (szintvonalak sűrűsége, pontossága) erősen verik a kütyün (telefonon), vagy gépen általam látottakat (terkep.turistautak, turistautak.openstreetmap).

csuszka7 Creative Commons License 2018.11.25 0 0 255

Látom ezzel másnak is van baja....

csuszka7 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 254

A Google Map-re, ill. a Google Earth-re hogyan lehet geocimkézett képeket feltölteni?

Órákat keresgéltem, semmi ilyen funkció....

Neten is kutattam, régi írások vannak, már nem aktuálisak amiket leírnak.

Vagy már nem is lehet feltölteni, vagy most mi van???

 

köszönet

 

csuszka7 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 253

Köszönöm a segítséget

efemm Creative Commons License 2018.11.03 0 0 252
Előzmény: csuszka7 (250)
olahtamas Creative Commons License 2018.11.03 0 0 251

mapillary app is jó!

Előzmény: csuszka7 (250)
csuszka7 Creative Commons License 2018.11.03 -1 0 250

Köszi szépen a segítséget!

És a geotag fotózáshoz nem ismersz egy bevált programot androidra?

 

köszönöm....

 

Előzmény: farkzoli (249)
farkzoli Creative Commons License 2018.11.03 0 0 249

Androidra az egyik legjobb offline megoldás az Oruxmaps + Openstreetmap térkép. Az Oruxmaps be tudja tölteni a gugli kml fájlokat (a kmz az tömörített kml)

Program:

https://www.oruxmaps.com/cs/en/

Térkép + téma:

https://openmaps.eu/mapsforgedownload?lang=hu

Ez is jó projekt:

https://www.openandromaps.org/en/downloads/europe

Ehhez a térképhez is saját téma kell, pl. a Tiramisu még szép is:

https://www.openandromaps.org/en/oam-forums/topic/map-theme-link-collection

Az openstreetmap térképre amúgy is érdemes figyelni, mert nagyon feljött, rengeteg felület, földút rajta van, túrázásra is alkalmas.

Előzmény: csuszka7 (248)
csuszka7 Creative Commons License 2018.11.02 -1 0 248

Itt is felteszem a kérdést......

 

Sziasztok!

Ezzel az okt_full.kmz gps file-al a kék túra oldaláról (ami jelen pillanatban nem is letölthető) lehet valamit kezdeni, hogy mobil eszközzel is lehessen használni?

Milyen program kezeli?

Esetleg valamivel át lehet konvertálni, hogy a mobil is kezelje?

 

köszönet...

 

haflinger Creative Commons License 2018.10.28 0 0 247

Még egy oldal, ahol a 10 ezres és 100 ezres topotérképet  on-line böngészheted:

https://www.mepar.hu/mepar/

Előzmény: Apa27 (245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!