Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
"-..A múlt a megvalósult jelen. Megismerni mégsem könnyebb, mint a jelent. A most" tüzében élünk, az elmúlt idővel kapcsolatban pedig zavarban vagyunk: ..a korszellem útján haladva avítt, értéktelen kacatnak látjuk legalábbis látják sokan. Csak arra nem gondolnak, saját létezésüket dobják ezzel szemétdombra. De a mai, magazinkultúrában simára vasalt gondolkodásnak már ez is sok."
Se kacsa, se kacsatojás. A takarmányos, aki napos és előnevelt csirkét és pulykát is forgalmaz végig az egész szezonban, kacsát már második éve nem hoz. Azt mondja, nem éri meg, mert keveset lehet eladni.
Nem tudom, mi ez a mizéria, úgy tűnika a kacsasült kimegy a divatból...
Vagy az az oka, hogy az emberek lusták kacsát koppasztani, ráadásul a bóti tápos pecsenyekacsa aránylag olcsó.
32 különféle csibe van ...3 pusztult el, a majd 100 tojásból ennyi lett. ez az eddigi legrosszabb keltetésem. már egész nap kint vannak, egy kisebb fészerben. az első fala, a déli, félmagasságtól hőszigetelt üvegből van, az északi blokktégla ( a keleti is ), a nyugati csak deszka. a teljes tetőzetet átvontam dróthálóval, nehogy bármi is bejusson a szarufák alatt. az első nap 1 csibét elkapott a macska, az melyiket a tudtom nélkül hoztak a házba amíg kint voltam...a másik macs és a kutya nem bántja a jószágokat. bár lehet már ez sem, amit kapott tőlem... az egyik csibe chabós beütésű, legalábbis olyan a kinézete , a toll állása, mint azoknak. kerestem a piacon napos kacsát de nem volt, nem tudom miért, 3. hete nem találtam. most már nem is igazán akarok, így a hétvégén biztosan lesz...
Sziasztok olyan kérdésem lenne vettünk racka bárányokat a hétvégén amelyek szabad tartásban voltak tartva csak azt ették amit legeltek . Nálunk még be vannak csukva hogy szokjanak minket szénát herét kapnak kis bálás száraz és nem penészes meg egy kis füvet szoktuk az erdőbe szedni. Az egyiknek megy a hasa mit tudok vele tenni, hogy megálljon a hasmenése . Üdv Norbi.
Már a harmadik törpekotlós jön elő kiscsirkékkel...a legelső március 15-én ...ugy hívom a csibéit,hogy a márciusi ifjak... :)...persze saját tojásaikat költik ki és a szabadba...az egyik konkrétan az ut mellett egy bokor alatt ,tegnapra...az eső miatt bele tettem egy vödörbe és be vittem egy szín alá...van itt közületek valakinek fodros libája? Meg nagyon szeretnék az idén törzsállományból,papíros őshonos tyúkokat vagy jércéket...mennyiért vesztegetnek egy ilyet? Akarok egy törzs rackakost is...csak nagyon drágák...
Akitől vettem, vöröseket és fecskéket tenyészt. Ezek a malackák (ahogy a srác fogalmazott) balesetből származnak: egy vörös kan megugrott egy fecske hasú kocát. Most csak ilyenje volt eladó korú, a tiszta színűekből csak szopós volt, de az rengeteg. (Harminc anyával dolgozik.)
Érdekes színük van, nem tudnám pontosan meghatározni, olyan rőtarany szerű.
Visszatérve a "nyaralós" hízódra: ugye jól látom, hogy ártány? Kocával gondjaid lehetnének.
Marhaság! Milyen "szakemberek" tanácsolták ezt?! És hányadik feles után? :o))Szerintük a tenyészállotakat nyárra hibernálni szokták? Vagy akik két évig hízlalnak, azok nyárra elviszik a mangákat a svájci alpokba?! Az őszi malacok mit csinálnak a következő nyáron, amikor már mázsa fölött van a súlyuk?
Állattartással kapcsolatban ekkora ostobaságot rég hallottam...
A lényeg: állandan legyen ivóvize és dagonyája. És el tudjon vonulni valamilyen árnyékba, ha éppen ahhoz szottyan kedve. Az ivóvízre és az árnyékra ugyebár minden állatnak szüksége van nyáron, ebben nincs semmi különleges.
Ha lehetőséged van rá, akkor köss be neki önitatót. (A sima, aránylag olcsó "szopókás" tökéletesen megfelel.) De nálam is csak egy itatóvályú van. (Egyelőre, de én is önitatót tervezek.)
A dagonya az egyetlen extra dolog. Az mindenképpen kell, mert különben a trágyájában fog henteregni, nem is annyira a meleg, mint inkább a legyek miatt. De ez a kismalacoknak ugyanúgy kell, mint a több éves disznóknak.
Nálam ez úgy néz ki, hogy vettem egy tekercs 1/2collos olcsó slagot, azt bevezettem a kifutójuk fölé úgy, hogy sehol se érjék el, (Egy drótot feszítettem ki a kerítés oszlop és egy benyúló faág közé, és ehhez kötöztem a slagot, hogy ne lógjon be.) A másik végét meg elvittem a kerticsaphoz. Amikor teszek-veszek a környéken, akkor rácsatlakoztatom, és engedem a vizet. Ennyi a nagy trükk. Gödröt nem muszály ásnod, dúr majd magának a sáros földbe.
Ólban is maradhat nyáron, ha nincs másra lehetőséged. Gondolom, betonos az alja, az elég hűvös. Viszont kánikula idején nem árt naponta kétszer-háromszor friss vízzel belocsolni a betont. Akitől eleinte vásároltam a malacokat, így tartotta a tenyészállatait, pedig azok már hatalmas jószágok voltak. Kutya bajuk sem volt.
Hű, az a kecske x manga kolbász biztosan nagyon ütős lesz! :o)
Megírhatnád a receptet! Bár én lehetőség híján nem tartok kecskét, de időnként aránylag olcsón tudok venni akár élőt, akár vágottat.
Itt látható egy "semmin nevelt" disznó,ahogy a munkatársaim mondják.
Valóban nehéz lenne megmondani hogy mitől nőtt meg ilyen szépre.Amikor már korpa sincs,arra gondolok hogy az én drága jó Lajosom tán még a fűrészport is bekeveri neki a......moslékba no,csak kimondtam még ha ez nem is szabályos az unijó szerint....
Éppen tanácsodat kérném ismét.Uccsó mangalicám az ólba,és többen tanácsolták hogy nyárra már ne tartsam meg,mert nem fogja bírni a hőséget.Én viszont szerettem volna őszig még tartani,és akkor a felesleges kecskék húsát hozzádarálnánk a kolbász húshoz.Mivel nagyon jól tudjuk hogy gyorsabban fogy a spajzból eme csemege,mint ahogy a malacok nőnek az ólba.