Remélem sikerül azoknak segíteni akinek szüksége lenne valami fontos magra dugványra és szívesen küldenének valami hasonlót viszonzásul. Sok sikert.
Térkép=
A csereberemap@gmail.com címre bárki megírhatja nevét, címét és felkerül, vagy le ha azt kéri. Aki kéri a felkerülését az arról az emailcímről írjon, ami az indexes email címe!
Lehet tudni. Ha gyökeret kapsz, az nagy valószínűséggel az lesz, amit keresel. A magról is lehet tudni, a glabra-nak nem tüskés a termése, kertekben olyan szokott lenni. Egyébként boltban lehet kapni valódi édesgyökér magot (Glycyrrhyza glabra-t), vettem is egyszer, de nem vetettem el, mert jobban átgondolva inkább nem kell a terjedő gyökerű növény. Rocalba csomagolás, Hermész forgalmazza. Ez a tüskés viszont tényleg nagyon szép növény, ha jó helyen van. Magas, kb. másfél méteres kórócsokor lesz, szabályos elrendezésben állnak rajta ezek a szép, tüskés (de nem szúrós) terméscsoportok.
Meglepetten olvasom soraidat, beszélgetéseteket. Azt hiszem lemondok az édesgyökérről. Azt gondoltam csak az az egy fajta van, aminek a gyökerét - ami terjed - csomóba kötözve árulták öreg nénik a piacon. Így nem lehetek biztos, hogy azt kapom.
Glycyrrhiza echinata, keserű édesgyökér. Állítólag ez is gyógynövény.
Tudtommal ez az egy faj honos nálunk, ez nő vadon. Egyik kedvenc növényem, gyönyörű kórója van, télen is díszít.
Mi a Tisza-tó környékén vasúti töltésről gyűjtöttünk egyszer ilyen magot, sikerült is nevelnem belőle pár növényt. Azóta sajnos kaszálják azt a részt, talán az utolsó évet csíptük el, hogy még meg volt hagyva.
Sajnos az enyémek nincsenek túl jó helyen, nem kapnak elég napot. Alig volt rajtuk termés, így nekem nem is lenne fölösleges magom.
Tavaly találtam két tövet a veteményesben (valahogy odakerülhetett pár mag), ezek most cserépben vannak, míg kigondolom, hová ültessem ki őket.
A termesztett fajhoz képest szerintem előnye, hogy nem terjed a töve.
A mult héten vetetem ebay-en vett Cyphomanolra betacea magokat. Ha estlegesen jól kelne akor tudnék a későbbiekben magonc palántot küldeni. Mocsári ciprus érdekelne cserébe.
Az édesgyökérnek van több változata alfaja. Nekem van itthol vadon gyüjtött magom. Hogy melyik alfaj lehet az ? Megoldható lenne hogy kiássak is valahonnat de ilyen fagyban nem lehet ásni Engem érdekelne füge milyen fajtáid vannak. Érdekelne jófajta mézédes, fán azalodó vagy aszalható , nagytermésű bőven termő korán érő és ebből fakadóan esetlegesen másodtermést is beérlelő fajta.
Sziasztok!
Keresek Cyphomanolra betacea magot, valamint fekete szemű kukoricát. Cserébe tudok adni európai ciprus, mocsárciprus magot(saját fáimról vannak). Vagy talán más is akad a tarsolyomban.
Szomszédom elcserélné hibiszkuszait. Kétéves dugványok egyenként cserepezve ( 20 db ), plusz 10 db idősebb növény ( 15 - 40 cm magas, fél centis törzsátmérők... ) Most teleltetőben vannak, levélhullás satöbbi. Otthonba fog kerülni a hölgy, így gazdát keres nekik ( kaktuszt - pozsgást elfogad cserébe... ) Nem extra hibik, a felén név is van...
Üdvözöllek tudom hogy ez még tavasszal lett írva,több minden is kellene és én is tudnék adni azokból amit felsoroltál.Most nem tudok többet írni,jelentkezem.Ha még aktuális akkor válaszolj.Mária.Orgonám van 4-e szin,és még más is majd írok hamasan.Üdv.
Üdvözöllek várok természetesen,én tudok adni homoktövist,goji bogyót orgonát sötét lilát,krém színüt,fehéret rózsaszint most ezek ugranak be,de még más is van,.Most hogy rendben raktuk a kertet át kell gondolnom.Én még szeretnék nagy virágú Krizantént pirosat sárgát stb,ha esetleg tudsz valakinek.Akkor tavasszal.Én Hajdúböszörményben lakom de van posta,már sok mindent postáztam.Majd jelentkezem.Mária.
Üdvözöllek lehet hogy még lehetne róla szó,de szerintem inkább tavasszal.Én mindenképpen számítok rá,és te is számíthatsz mert van bőven.Merre laksz?Ezeket lehet postázni ,már többször is postáztam.Addig is kapcsolatban maradunk ha téged nem zavar talán még más cserére is sor kerülhet.Van több mindenem,addig még írunk.