Legyen ez egy olyan topic, ahol nem az utazási és szállásfoglalási lehetőségek dominálnak, hanem azokról az élményekről, szépségekről, emlékekről írunk, amik arra készettek minket, hogy Olaszország elkötelezett rajongóivá legyünk. Legyen az a szép táj, a művészetek, a hegyre épült csodás kis városok, vagy Róma..., esetleg a finom fagyik vagy egy emlékezetes hangulat, szóval minden, amire ha visszaemlékezünk, akkor összeszorul a szívünk és nagyon vágyunk újra átélni a régi emlékeinket!
És legalább annyira szeretnénk ezt az érzést másokkal is megismertetni.
A briós dolog nekem fura, de egyszer kipróbálom. Bár nem tudom, hogyan lehet úgy enni, hogy ne csurogjon rám a fagyi. Most voltunk Prágában, ott 50 méterenként fagyival töltött kürtős kalácsot árulnak. Azt nem próbáltuk ki.
Off Bp. Arany János utcában a Pomodoro olasz étterem fagyizójában is nagy a gombóc és lehet két félét kérni. Nagyon jó a fagyijuk. (Sajnos közel van)
Ez a briós lesz, kettévágva és abba teszik bele a fagyit. Kifejezetten Szicílián elterjed én máshol nem nagyon találkoztam vele. Nem próbáltam, olyan mintha kaláccsal ennéd a fagyit... de mindenütt van sima tölcséres és poharas is.
"Pistacchio di Bronte" - vagy csak simán "pistacchio siciliano" a világ legfinomabb pisztácia fagyija, az Etna melletti pisztáciából készül. Nagyon enyhén sós, vannak benne pici darabok de mégis kellően krémes az állaga. Ezt mindenképp próbáld ki. Bár megvan az a hátránya hogy utána a sima pisztácia sose lesz elég jó... ;)
De igazából a fagyizón van a hangsúly, ha találsz egy jót ott érdemes mindent kipróbálni. Egy sima citrom is tud kiváló lenne. Én nagyon szeretem még a sötét gyümölcs fagyikat mint pl. a "cassis" azaz feketeribizli.
Még egy ötlet: Ha kérsz egy adag fagyit az nem kell hogy egy fajta legyen. 2 fajtát simán érdemes kérni ilyenkor, lényegesen nagyobb mint itthon 1 gombóc, van ahol 3-ból is megoldják az egy adagot és akkor többet tudsz kóstolni.
Szerintem a cannolora gondol. Eredetileg mascarponés krém van benne, de több helyen árulták fagylalttal töltve is. Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy kipróbáljam, eleve nem vagyok nagy fagyis, pláne nem tudom olyan gyorsan enni, hogy ne legyen mindenem olyan, ha egyszerre a két végén is olvad. Maradtam a tölcsérnél. :)
A csehek is kérték. A Cesky Krumlovi szállodában meg is kellett mutatni. Prágában nem.
Rá kellett írni a vonat kocsijának és a helyünknek a számát is. Jött a kaller , mondta, hogy a másik első osztályú kocsi jobb és ott is sok üres hely van. Átmentünk. Nem is abban a kocsiban ültünk, mint ami a papíron volt.
Ti ugye most voltatok. Biztos tudod, hogyan eszik a fagyit? Mert azt írja a könyv, hogy valami tejes sütiben??? Milchbrötchen a német könyv szerint. Valamelyik magyar könyv azt írja, hogy ostya. A tölcsér is ostya, akkor miért nem azt írják. Ettetek valami különleges fagyit?
Biztosan arra gondolnak, ha valaki Olaszországba vagy Máltára tér haza. Ez a két ország kéri a plf kitöltését, máshová nem is tudod. Itthon csak védettségit kérnek, ha nem álmosak. Ha igen, akkor azt sem.
A hazafelé útra is ki kell tölteni a regisztrációs lapot?
Egyrészt a.... gov.hu szöveget úgy értelmezem, hogy hazatéréskor elegendő a magyar védettségi. De a Ryanair azt írja,hogy akkor is ki kell tölteni, ha valaki a saját országába tér hata.
Én pontosan az útikönyvekre céloztam. Sajnos a magyar nyelven kapható könyvek óriási többsége nagyon gagyi. Egyrészt egy külföldi sorozat magyar fordítása. Olyan infoval, ami németeknek, vagy az angoloknak szól. Pl merre járt Olaszországban Goethe vagy Lord Byron. Nekünk ez nem olyan fontos. Viszont a magyar kapcsolatokról nincs szó. Pedig Velencével kapcsolatban nekünk fontos lenne.
Egyébként is ezek a kis vékony könyvecskék, mint a Marco Polo és Berlitz a középiskolai kettes szintű történelem tudással rendelkező és elsősorban a posztolandó selfikre koncentráló turistáknak szól. Hosszú leírással szállodai dekorról, éttermekről, borozókról, shoppingról, teniszpályákról. És arról, hogy milyen program van gyerekeknek, milyen lehetőségek kerekeskocsisoknak és hol vannak a meleg bárok.
Nyilván (legalábbis én azt reméltem, hogy egyértelmű lesz :D) nem azokra a könyvekre céloztam amiknek csak a címében szerepel a "velence" hanem az utikönyvekre próbáltam célozni, mint reálisan elérhető legolcsóbb magyar nyelvű megoldás a városnézéshez, mert sztem ha nem csoporttal mész akkor nem talász magyar vezetőt vagy csak jó drágán...
(csak ha a keresőbe melléírtam, hogy utikönyv akkor meg semmit se hozott fel és túl sok energiát meg nem akartam vesződni a témával... )
Amikor 2016 februárjában voltam Velencében egy hetet, akkor nagyon felkészültem. 3 hónapig csak Velencét olvastam. Nagyon-nagyon-nagyon jónak kell lennie egy Velence könyvnek ahhoz, hogy nekem élmény legyen
Sediánszky Nóra Velence útvesztői című könyvét ismered? Szerintem neked is tetszene. Alapos, de egyben személyes élmények leírása is, egyáltalán nem száraz. Párizsról is írt egy nagyon jó könyvet.
off: a többszöri vakcinázástól én nem félek, még relatív rövid időn belül sem... végülis influenza ellen is évente dobáltuk be a vektor és elölt vakcinákat és az ismétlő (emlékeztető) oltás se egy új módszer...
az meg, hogy különbözőek a vektorvírusok vagy vektor helyett lipidburok vagy elölt vírus... sztem irreleváns... az influenzát is többször benyalhatod, csak sokadikra (vagy oltás után) már kb azonnal győzi le a szervezet... ebben meg a korona is kb ugyanúgy működik... DE nyilván mindezt csak laikusként gondolom... nem vitaindítónak gondolnám, főleg, hogy off :)
de kivárni én is kivárok, főleg, hogy nekem októberig az átesettégim is jó, külföldet nem tervezünk őszre, ha meg télig nem lesz rá megoldás, akkor max ausztria/olaszország helyett szlovénia lesz a sízéshez a cél ahol jó a magyar oltási is...
A francia a TousAntiCovid Verif. Náluk 1 héttel az utolsó után kell beolvasni.
Ez érdekes info,bár én csak ezért nem fogok a 2 sputnyik után beadatni még egy harmadikat, azért ez mégsem egy darab cukorka... Most hogy vége a nyárnak, na meg van még némi remény az eu-s elfogadásra is, most már kivárunk. Aztán ha jövőre kell akkor majd január-februárban kérünk egy új tejes adagot. Ki tudja addig még mit találnak ki, mi lesz jövő nyáron az elvárás, vírushelyzet...stb
Forinfo ha érdekel valakit aki tervez utazni és keleti vakcinával oltották:
Egyik kollégám a 2 szputnyikjára ráoltatott 3.nak egy pfizert és letöltötte az új uniós oltási igazolványát, kiváncsiságból ráeresztettük a hivatalos olasz ellenőrző applikációt (verificac19) és elfogadta, szép zölden pipálta! :D
(nekem 2 szputnyikra visszadobott de az átesettségimet elfogadta)
Hivatalosan mondjuk nem minősül átoltottságnak/nem járna rá a greenpass, hiszen uniós szinten nem fogadják el a kínait és oroszt, uniósokat meg csak akkor ha megkaptad a teljes sorozatot...
DE mivel a 3. oltásra kapott uniós igazolványt úgy hozza fel a rendszer, hogy 3/3 pfizer, ezért az ellenőrző applikáció elfogadta (ezek szerint a qr kód csak az utolsó oltás típusát tartalmazza??)!
Sinopharmosoknak ettől függetlenül a teljesség kedvéért én a johnsont mondanám 3.nak, mert az nem csak egy "technikai hiba" miatt lenne elfogadott hanem ténylegesen, hisz abból egy is elég... de a szputnyikosoknak (akik - elvileg - nem kaphatnak elvileg johnsont csak pfizer/modernát viszont 4. oltást nem kaphatnak) azért reményt keltő alternatíva a folyamatos tesztelés helyett...
Ja, megnéztünk még pár ellenőrző appot kiváncsiságból: az olasz és asszem a portugál elfogadta, de az osztrák és a svájci visszadobta (DE utóbbi kiírta, hogy még nem telt el a 14 nap, az osztrák meg üzenet nélkül írta ki, hogy nem érvényes, de ott is lehet, h csak ez volt a baj, uh. majd megnézzük újra 2 hét múlva) franciát/németet kis kereséssel nem találtunk, pedig érdekes lenne végignézni...
En is veled tartok. T@kom kivan azoktol az oltasellenesektol,akik csak a jogaikat szajkozzak,kotelesseg meg nuku. Se oltatni,se tesztelni nem akarnak. Akkor nekem is lehet jogom ellenuk tiltakozni.
Köszi az infót. Részemről örültem, hogy a helyin kell, akkor az is biztonságosabb lesz, de ezek szerint nem. Másrészt valóban kicsit kaotikus lett volna.
Bár ahogy néztem itt mindenki betartja a szabályokat, nem nagyon volt renitenskedő beltéren.
Mi jelenleg is Olaszországban vagyunk, múlt hét péntek óta többször vonatoztunk, és ott is többször bemondták, és a pályaudvarokon is ki van írva, hogy csak a frecciákra és az intercitykre kell a green pass, magyarul azokra a vonatokat amelyekre eddig névreszóló helyjegyet kell venni.
A Regionale, és a Regionale Veloce járatokra ezután sem kell green pass, ahogy a helyi közlekedésre sem.
Azt sajnos nem tudom, hogy piros X esetén a magyarázkodást elfogadják-e, de az elmúlt 3 napi tapasztalatom az, hogy itt Olaszországban (eddig Velence + Milánó volt) mindenhol nézik az uniós igazolványt, a legkisebb bisztróban is kérdezték, hogy beülünk-e vagy kinn, mert ha be, akkor nézi. A Mekiben is az ajtóban kérdezte take away vagy sem, és mikor mondtam jaja, csak beugrok érte akkor nem scannelt.
Elég jól szét van rántva a dolog, emiatt sehol nem állt a sor, pedig a Szent Márk székesegyházba azért volt szép sor, de nagyon haladt. Általában egy ponton mérik előbb a láza, majd egy másikon nézik az igazolványt és végül egy harmadik ponton van röntgenkapu / kérik a jegyet illetve vehetjük a jegyet.
Holnaptól a tömegközlekedésen is kell ide is, bár mi csak szombaton fogunk várhatóan tömeggel menni legközelebb, arra kíváncsi leszek. Itt Milánóban nem nagyon volt dugó a metrón, a Velence-Mestre vonal gázabb volt.
Velencébe vasárnap érdemes menni, fele annyian nem voltak, mint tegnap. Minden múzeum kb minden termében van fertőtlenítő, és látszólag tényleg figyelnek is mindenre. Az egyszem bajom nekem személy szerint az volt, hogy azt használják kínzóeszköznek, hogy ha leülsz rögtön felkeltenek. Kb 10 padot láttam egész Velencében. Értem én, hogy ülj be egy kávézóba és egyél/igyál, de félóránként azért nemár. Milánóban még a Dóm téren is simán le lehetett bárhova ülni, itt sokkal barátibb volt minden (A dómhoz is kb 2 perces sor volt ma du.) Van elég sok ember, de valahogy eloszlik, nem volt tömeg sehol belül.
Akit érdekel hogy boldogultunk külföldön 2 és fél hétig a sputnyikos igazolványunkkal az elolvashatja a beszámolómat a "Covid 19 hatása az utazásokra" topikban.
Nem Olaszország igaz, de szinte azonos szabályozás, ugyanúgy kiiktatva a keleti oltással rendelkezőket.
Persze sose tudni, de a lényeg hogy minket - Franciaországban ugyan - de sehol nem küldtek el a sputnyikos igazolványunkkal! És egyszerűen nem akarom elhinni hogy ha a franciák ilyen pozitívan és segítőkészen álltak a dologhoz akkora sokkal lazább olaszok elutasítóak lennének... De azért az is érdekelne hogy itt mi a tapasztalat! Mennénk még Nápoly felé is!