Kecelen van 640 ill 800 literes IBC is, méreteit nem tudom, de talán a 600-as beférne. Hajlok az új tartályra, a raklappal még kezdhetnék valamit /fatárolás v elégetés/de minek vegyem meg a rácsot is, ráadásul ez benne a nagyobb tétel.
nem hiszem hogy vízbázisú lenne, ergó a víz nem nagyon tud kioldani belőle semmit... De nem ér meg +10e ft-ot egy tiszta tartály? Bárcsak 1m3-es ibc beférne az ajtón le a pincébe, mit nem adnék érte... csak 3 centin múlik, de nem fér be, ezért vannak hordóim, a főfalon meg a vaskeretes alátámasztott ajtót talán nem kéne kibontani...
Na az szép lehetett, egyébként az idei nyáron is volt egy két gyönyörű zivatar. A XIII ker-ben én is láttam, hogy a társasházak ejtőcsővein nem ment le a víz, hanem dőlt az ereszből mindenfelé illetve a közmű csatornák is teliszaladtak és nem tudták elvinni a vizet, autók tengelyig sülyedve stb....
Az atloxnál sok minden van, de külön betétet nem akarnak adni, de még győzködöm őket kevés sikerrel. A vizet felhasználnám. Először is egy nagyobb, magasabban lévő komoly /még nem létező/ ciszternába emelném. Locsolás, kocsimosás, WC stb...
az atloxot nézted? nekik vannak tiszta tartályaik is. Különben miért számít a beleszáradt ragasztó, földdel már érintkezett (folyt) vizet amúgy is kinyomsz az utcára, nem használod fel, nem?
képzeld el a rendszeremet. 2x11m eresz vízszintesen (ez szabálytalan, középen törni kellene és két oldalon levezetni, de 10m a megengedett max, nem érdekelt), két külön ejtőcső, ezek összekötve, 70mm-es ejtőcsövek. Namost ebből az apró szerkezetből úgy jött le a víz hogy feltelt az ejtőcső (!!!), de ezt csak később tudtam meg.
Fenti vízmennyiség összeszűkülve saját súlyánál fogva egy egy colos pincébe lemenő csőbe akkora nyomást csinált, hogy mikor szétcsapta a gyári mikroszűrőt, a négy méteres pincét vízszintes sugárban úgy vitte át, hogy csak 1-2 centit ment lejjebb a vízsugár, azaz gyakorlatilag vízszintesen lőtte át.
Na ezek után felmentem és szétszedtem (mintha működő dögönyözőt szerelnél szét) a rendszert fent a cső bemeneténél mert elzárót akkor még nem találtam fel :)
Akkor megtanultam tisztelni a vizet. ez két éve volt, sokat finomodott a rendszer, ilyen dolgok azóta nem fordulnak elő. Régebben viszont sokszor volt olyan hogy 1 collos csövön olyan tempóban töltötte fel a tartályokat hogy a 7500L/h-s szivattyú nem bírta kinyomni, és túlcsordultak a hordók (kb 10 vödör víz 15 perc alatt) a pince padlójára...
Pont ezért lenne jó az 1 m3-es IBC tartály, használtan, kiszállítva 6.000/db., csak az a baj, hogy nem vmi bizalomgerjesztőek a csatolt képek, de hát ennyi pénzért nincsenek csodák. a leírás szerint festék v. ragasztó volt bennük. Mondjuk, lehet h. a falra száradt ragasztóréteg még előny is lehet. Peszten is van egy cég, de ők csak raklappal, ráccsal adják a cuccot, de ez már 20 e.
Az az eső izgalmas lehetett amit írtál, mi lett a végeredmény?
mondjuk azóta elkészült az új kb 100kg kavicsot tartalmazó szűrőrendszer, így a bejövő vízmennyiség max. a felére csökkent mert lassabban ereszti át a vizet, és könnyebben megy ki az utcára, be sem jut, hanem "túlcsordul" felül.
Csak saját példámon, 100m2 körül van a tető, erről a 2000L kb 1-2 óra alatt nulláról telemegy és az nem felhőszakadás... A rekord asszem' 20 perc volt ha jól mértem, de akkor már lent álltam a hordók mellett a tartalék szennyvízszivattyúval és vártam hogy összeomlik a rendszer mert szemmel láthatóan emelkedett a vízszint iszonyú gyorsan hiába ment az átemelő 12000L/h-s szivattyú maxin. Aztán fent az emeleten a barim betett egy mosást meg nekiállt fürdeni hajat mosni :) Namármost ez nőknél alsóhangon 1m3 víz :D ... ... ...
Maga az alapelv helyes. A rampa vízszintes vetülete kb 25 m2, akkora gyüjtő kell, ami felhőszakadásnál is elég kb 0.5 m3, Extrém esetben /áramszünet/ is el tudja tárolni a vizet. bele egy szivattyú, ami kinyomja a felesleget. Egyszer már beázott a pincém 5 cm-es víz mindenütt, elég bosszantó volt, igaz akkor az utcáról is folyt be egy kis víz.
Egyébként a terv: a garázskapu előtt folyóka, ami a güjtőbe viszi a vizet, de a lejtés miatt a gyüjtő csak az alaptest közelébe mehet, ezért kellene egy teljesen vízzáró megoldás. Egy mezei betonkocka is jó, csak a tuti vízzárást kell megoldani úgy, hogy bírja a takarítást is lehetőleg minnél tovább.
én más megoldást láttam, látatlanban nem tudom hogy 5letként jó lehet-e. a garázs lehajtóján a betonba 10 centinként pár centis 45 fokosan lejtő, pár centi mély vájtak, a vájatok az egyik oldalon összefutottak egy a lehajtó szélén végigfutó csatornáig, a lehajtó alján a csatornánál egy kisebb (50x50x50 cm kb) kibetonozott üregben szennyvízszivattyú úszókapcsolóval, és onnan már a tiéd.
feltéve ha jól értelek, és a garázs nagyon meredek behajtóján lecsurgó víz a probléma, gondolom összegyűjteni nem akarod, mert mikor átszambázol rajta a koszos sáros latyakos kocsigumikkal utána annak a víznek annyi. A bevésések ráadásul segítik a kiállást télen ha nagyon meredek.
A kertész oldalon is kérdeztem már a rokon topikban /sajnos onnan nem jött válasz, na majd itt!/ A pincegarázs lehajtója miatt kell egy kisebb gyüjtő is, sajnos ezt csak közvetlenül az alaptest közelébe lehet elhelyezni. vagyis ide 100% vízzáró megoldás kell. Körülbetonozott IBC-re gondolok. Az anyaga nagy sűrűségű polietilén. Szerintetek meddig bírná ki egy ilyen tartály fénytől elzárva, körülötte beton, belül esővíz. Én 20-30 évre tippelem.
OFF ne mar azok a keresztben palcak a hossziranyu betonvasat tartjak a kepen, nem pedig az eps-t ossze:) ON Van medenceepitesre tervezett EPS-zsalu (ott hoszigetelesileg jo az eps), de nem hiszem, hogy onmagaban vizzaro, kerdezzetek a medenceseket.
Köszi, ezt már egyszer átbogarásztam, vannak benne okosságok, de szerintem a zsalukőbe öntve még a falazat nem lesz vízzáró /bár mintha ezt már kiveséztétek volna korábban/ Az egész falat zsaluzni komoly szaktudást igényel = szaki, az meg + 3-4 kiló rögtön.
Közben ráakadtam én is, végig is olvastam. gratulálok a műhöz! Írtad, hogy a gyüjtődet le kellett burkolni, mert eresztette a vizet. Én jelenleg az előregyártott beton kútgyűrűs verzió felé hajolnék, csak nem tudom, hogy az magában vízzáró-e, mert, ha még azt is ki kell bélelni, vakolni stb, akkor más irányba megyek tovább.
Áttehetném az egész szöveget, csak másol-beilleszt, de a képekkel (és hát lássuk be, az az igazán izgalmas, nem a szöveg) nehezebben menne. Ezért csak ajánlom átkukkantásra.
szia a rendszer egy 4 rétegű szúnyoghálóval indul (értsd: ejtőcsőből kifolyó víz mielőtt bármihez is hozzáérne, praktikusan a szűrőkavicsot tartalmazó hordó teteje helyett van a hordó szájára feszítve.
Különben én meg mosogatni nem vagyok hajlandó esővízzel, a konyha (mosogatógép, csaptelep) teljesen különálló rendszert képez és ivóvízzel működik.
Lehet hogy nem voltam eléggé egyértelmű, azt akartam írni hogy baromira nem az a lényeg mekkora a tartály hanem hogy hogyan tudod tisztán tartani és főleg mekkora a szűrő. Na ezután rá kellett jönnöm hogy nem elég a szűrő mérete, a mm-es finomszűrőnek már az elején látható helyen ! kell lennie, ha mosogatásra vagy fürdésre használod. azóta nálam így van, így ez nem gond.
Persze attól 0.05 mm-es gilisztahányás lehet benne, lehet benne bogárkaka (0.07mm), csak kíváncsi lennék hogy aki a kútvizet használja erre a célra, mennyi benne a szivárgó emésztőkből az emberi fekália, sőt vehetném a csapvizet is ami ugye kutakra épül amiket ha olyan jó lenne a vizük nem kellene ugye pl. klórozni...
Inkább csak figyelmeztetésként írtam, mindenki aki tetőről gyűjt vizet, gondoljon ilyenekre és gondolja meg 2x mire használja. Láttam én már a szomszédban olyat hogy egy hónapig letakart felfújható medencében fürdödtek, aztán az egész család kórházban kötött ki a fertőzött poshadt víz miatt...
Hát nem semmi ez a rendszer. az egyik hsz-ban írtál a szűrőről, madártetemek.. stb, egy másikban meg, hogy fogat is mostok vele. Azt hogy oldod meg, ha bekerül egy fióka a szűrőhöz és nem veszed egyből észre, azon átcsorog a víz a gyüjtőbe. Később fogmosás. fertőtleníted is a rendszert? vagy csak elértettem valamit?
Én csak locsolni esetleg mosni, mosogatni akarok vele.
még annyi hogy a képen az alsó rész nem üres, hanem a hordók szintje alá lejt kb 30 centit, erre a biztonsági dologra még soha nem volt szükség. Szétcsattan, eltörik vmi, 2m3 víz elkezd szivárogni mikor nyaralok, nem az alapot áztatja ki hanem lecsorog a legalsó pontra, ahol egy nagy lavórszerűségben (a talajszint alá süllyesztve) várja a biztonsági szivattyú szintén úszókapcsolóval és kinyomja a fr*ncba.
Szia énnekem kicsit speciális a helyzetem mert a ház alatt van egy pár négyzetméteres borospince, tehát a két tetőfelületet a csatorna ejtőcsöveivel összekötöttem, az összefolyónál szűrő, majd be a föld alá a pince szellőzőnyílásán keresztül.
Tárolásra 10 db 200L-es esővízgyűjtő hordót használok (röhejes 3e Ft körül van darabja), ezek össze vannak kötve (alul) csövekkel, csillagszerűen, a középsőbe megy (újabb szűrés után) a bejövő víz, ebbe lóg a házivízmű csöve. Azért kell a csillagpontos kiépítés, mert két szintes nagy ház, ha egyszerre mosunk, fürdünk, a házivízmű (házilag két vízműből összerakott) brutális 1.2kW-os szivattyúja simán megnyomja a vizet a colos csövön keresztül de nem akartam hogy leürüljön a központi hordó, ezért nem "láncba" fűztem a hordókat, hanem három láncba, és a láncokat csillagpontszerűen a központi hordó köti össze.
Ha kiszámolod mennyiben olcsóbb még akár földbe ásva is (persze akkor fagyra figyelni kell) megéri a +1 nap munkát.
Sokan használnak 1m3-es IBS tartályt, de nem fér be egy ajtó miatt a pincébe és halálos a takarítása, a hordóknak csak lekapom a fedelét, kiszakaszolom (minden hordó be és kijövő csöve ugye csap), kinyomom belőle a vizet egy pici szivattyúval másik hordóba és takarítható...
Alul téglákon állnak, felettük 1-2 centi EPS.
A hordóláncok végén egyik felén úszószelepes utántöltés, másik felén vízmagasság érzékelő (12 LED), ez utóbbi még kialakítás alatt (lusta voltam rohangálni a pincébe ellenőrizni).
750W-os szennyvízszivattyú nyomja ki ha a vízszint a hordók pereme alatt 5 centinél közelebb van, colos csövön, de már van 1.5 collos cső + visszacsapó szelep (for safe).
Tetőfelület nem tudom, 100 és 150m2 közötti sátortető, fa nem nagyon éri (falevél nem hullik nagyon rá).
Sziasztok! Építettünk magunknak ciszternát. Egy év tapasztalata után most lett kész az átalakítások, utómunkák java. A másik, "rokon" topicban, a: Jó lenne egy ciszterna a kertben részletes, alapos bejegyzést tettem róla sok fényképpel.
Csak ha valakit érdekel...184-es hozzászólás. Bár korábban, tavasszal volt egy megelőző vita-szakasz a gazdaságosságról, az is tanulságos lehet.
A csatornalefolyón szúnyogháló van, a befolyóknál két kaviccsal teli vasláda, de azt hiszem inkább leülepszik a finom szennyeződés, és nem kavarodik fel. Tisztításnál teljesen kiürítem, átsúrolom a kavicsokat, ilyesmi. Egyébként már így vettem a házat, 25 éve készült a ciszterna betonból, tökéletes.
még vmi de nehogy kötekedésnek hidd :D ha kristálytiszta mit takarítasz?
A víz nekem is kristálytisztának tűnik, tesztelni kell (1.5-es ásványvizes üveg, és sötét helyre (!) szekrény aljába tenni 30 napra, majd utána nézd meg)... Nekem kristálytiszta is maradt, én is fogmosok, fürdök vele... de az alján 2-3 centis iszap volt, fekete egészen apró szemcsék (nem homok, hanem a víz által magával hozott mikroszennyeződés leülepedve). Furcsa volt hogy nem volt "büdös" vagy "rossz szagú", teljesen szagtalan volt, de sárszerű fekete iszap. Persze nekem is két év alatt gyűlt asszem, de egy mindenképpen. És volt egy időszak mikor nem ment a szűrés, ez biztos hogy 10x-esére emelte a szennyeződés mértékét...
meg hát ugye a megoldás sem mindegy, mert ha elég erős a szivattyúd akkor átviszi a csőrendszeren olyan apró részletekben (főleg 15m3-nél) hogy észre sem veszed. Bár szerintem 15m3 mire átforog, addig az már akkora ökoszisztéma hogy spontán biológiailag lebomlik (természetesen úton)