Keresés

Részletes keresés

kushido11 Creative Commons License 2019.12.06 0 0 9683

Üdv, Rézmüvesnek üzenem, én egyszer csak probaképp vettem, 8-10 zsák agripelletet, ugyan az én kazánom vulkán fejes, - tehát középen tolja fel a friss anyagot és a széleken csorog le az elégett hamu, - de nekem nagyon nem vált be. Összeégett salakgyűrű képződött a tányér szélén és ugy kellett szétverni. A kén és egyéb anyagokkal nem is foglalkoztam, de megitélésem szerint ez bizony tartalmazott sok homokot, mert egyébként  nem állt volna össze ilyen mértékben.

Mivel gyártok pelletet, tudom, hogy a kis mértékű homok tartalom ami a kéregben van - (én ugy tudom gyökérzetet nem használnak pellet készitésére, hiszen a nagymértékű homok tönkretenné a matricát) - okoz szintén kisebb összeégett rögöket, de ezekkel a kazán elboldogul.

kushido11 Creative Commons License 2019.12.06 0 0 9682

Üdv, Kolosch részére üzenem, hogy csináltattam egy pelletgyártó gépet, amivel gyártom a pelletet. Eladni nem tudok, nincs annyi időm és energiám, hogy eladásra is gyártsak.

Feltetettem a tetőre  + 8 kw naperőmüvet a meglevő 2,2 mellé, igy  jövőre a kazánt is és a pelletgyártó gépsort is eladom.

 

Kis gépet, már tudsz venni, ( a kinai nem jó rengeteg vele a macera mire rendesen összáll), 500 körül, amivel óránként le lehet gyártani 35-50 kg ot.

HA a téma érdekel, keress meg privát ban.

 

kushido48@gmail.com

rézműves1 Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9681

..."Agri pellettel vigyázni, nem minden égőfejben lehet elégetni, salakosodik a sok homok miatt összeég"...

 

A mondat elejével egyetértek, meg a kismértékű salakosodással is, de szerencsére nem a sok homok miatt van ez...sok homokkal ott lehet találkozni egy pelletben, (szinte kizárólag valamilyen fapelletben), ahol a gyártástechnológia nem megfelelő...vagyis sok gyökér, kéreg, háncs van a pelletben, ami nem csak a minőséget rontja, hanem a darálékban a homok miatt, (elolvasztja) az égető kelyhet és a gyújtóizzót is károsíthatja...agripelletben nincsen homok, viszont sajnos van más, a kazán anyagára és a levegőre is eléggé káros anyag, mégpedig a kén, ami 10-15-szöröse az egyéb pelleteknek...

Én mésfél szezont fűtöttem szotyihéj pellettel, aminek a fűtőértéke a jó fenyőpellettel szinte egyenértékű. A SUN-P7-es fej nem szereti...sokat szívtam vele, míg elfogadhatóan stabillá tettem a működést...még a kelyhet is megtuningoltam, hogy legalább 3-napig begyújtson pucolgatás nélkül.

A levegő és adagolási paramétereket is sokban változtattam. Most viszonylag stabilan begyújt és rendesen ég, de szereti, ha az új begyújtás előtt, az égető kehely és cső tiszta.

Igaz, hogy ez csak pár percet vesz igénybe, mert a salak, szerencsére nem ég rá a rácsra, szinte egy gyenge odakoppintással ki lehet fordítani belőle és a csőből is egy hajlított (radiátor-festő) ecsettel, 3-4-húzással minden kijön. Még a jóval több (fenyőpellethez képest) hamu sem annyira zavaró, mert (valamit valamiért) ha jó az ár, egy nyugdíjas  elbíbelődik vele...desajnos már az ár sem annyira jó, pláne ha 100-kilóméterre kell menni érte. Két igazán kellemetlen tulajdonsága is van a szotyihéjnak, mint "agripelletnek". Valószínüleg ez sem tisztán szotyi, hanem tökmaghéj, mogyoróhéj és egyéb ilyesfajta melléktermékek keveréke...az egyik, hogy ez egy különleges hamut képez, ami nem csak a vízszintes felületekre, hanem a függőlegesekre, tehát az oldalfalakra is vastagon képes feltapadni, de még a "plafonokra" is. Ilyet a jó minőségű fenyőpelletnél sosem tapasztaltam. Annál alig volt hamu és nagyon keveset kellett a kazánlemezeket belülről tisztogatni.

De mit az elején említettem (utánanéztem tanulmányokban) a savkorrózió, amit már az első begyújtások után rögtön észleltem. Szabályosan rozsdás lett a kazánlemez. És ez nem vicc. Lehet, hogy ezt az öntvénykazánok jobban tolerálják, de az én hazai lemezkazánom nem biztos, hogy jó néven vette. Találtam olyan tanulmányt, mert ezzel a savkorrózióval már régebben, tudományos szinten is foglakoztak, hogy mészhidrátporral 10%-ban keverve, ez a jelenség kiküszöbölhető.

Nos én ezt is kipróbáltam...gusztustalan förtelem...(pormaszk) száj elé és macera...nem működik.

A rezgéstől, az úgy-ahogy bekevert pelletből a finom por "alászállt" és a csiga nagy mennyiségben felhordta az égető kehelybe és megállt az égés...

Nos ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy megéri-e a csak viszonylag olcsó, de macerás és egyre dráguló anyaggal tönkretenni a jól működő kazánt. Egyébként egy mérnök barátom említette, hogy nem a kazánlemezt eszi meg a savasság, hanem a hegesztéseket. Ugyanis az ausztenites kristályszerkezetet támadja meg...de remélem, hogy a folyamat lassú, mert még van belőle 6-mázsa...:):):)...

 

Előzmény: kushido11 (9675)
vizimi Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9680

Köszönöm

Előzmény: ksanci (9679)
ksanci Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9679

Lehetne jobb is, ez egy elég elcseszett ház volt, durván rendbe kellett hozni. De az aljzatban csak 7cm szigetelés van, ennyi fért be utólag. Ez a leggyengébb része. A födémen 25 cm üveggyapot, a homlokzaton pedig 5 cm eps + 5cm grafitos van. A falakban még 15 cm gyapot, de csak 1 réteg gipszkarton van belülről.

Előzmény: vizimi (9678)
vizimi Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9678

Köszi!

Te a házadat ami könnyűszerkezetes azt egy jól szigetelt háznak mondanád?

Amúgy te fogtad meg a kérdésem lényegét :) A kérdés lényege az volt, hogy 100m2 körüli házban ami szigetelt mennyi pellet fogy naponta a mostani napokban.

Érzem, hogy több lesz mint a kis lakásunk (49m2) rezsiköltsége csak szerettem volna felkészülni a várható költségekre, tudni szerettem volna egy ekkora ház napi fogyasztását kg-ban.

 

Természetesen mindenki jószándékú válaszát köszönöm

Előzmény: ksanci (9676)
kolosch Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9677
Szia!
Van arról bejegyzésed, hogy hogyan készítesz pelletet? Tőled is lehet venni? ;)
Előzmény: kushido11 (9674)
ksanci Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9676

Ahogy előttem írták, sok mindentől függ.

Nekünk pl. a 70nm-es szigetelt könnyűszerkezetes házikóhoz most kb. másfél napig tart egy zsák (15kg) pellet, ha egész nap tartjuk a kb. 22 fokot. Hétköznap két nap, mert napközben nem vagyunk otthon, 20,5 a beállított hőmérséklet.

Ha majd bejön a -10-15 fok, akkor valószínűleg minimum napi egy zsák fog elmenni.

Egy biztos: a gáznál valamivel drágább lesz.

Előzmény: vizimi (9672)
kushido11 Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9675

Agri pellettel vigyázni, nem minden égőfejben lehet elégetni, salakosodik a sok homok miatt összeég, a Vulkán tipusú fejekbe kifejezetten rossz. Azokba a fejekbe ahol a friss anyag kitolja a régit ott el lehet égetni. Sokkal több salakot tartalmaz, erősebben savas hatású, hőértéke  némely anyagnál megfelelő,  nem ajánlom. Persze mindenki   saját belátása szerint válassza meg a pellet minőségét. Nem árt pár zsákot probára beszerezni és a saját tapasztalatok alapján választani.

kushido11 Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9674

Üdv. A 107 m2 csak egy adat, a fogyasztáshoz tudni kellene, hogy milyen kályhával, kazánnal fűtesz? Folyamatos e a fűtés vagy szakaszos, esetleg  csak ha hazaérsz, akkor gyujtasz be, és milyen hőfokot akarsz elérni? Mi a hőleadó? PAdlófütés, radiátor stb. HA megirod  szivesen segitek ki kalkulálni a kb. fogyasztást, de minden ilyen adat csak felületes eredményt tud adni. A puding probája ........

 

 

 

 

NAgyon jó minőségű pelletet lehet beszerezni Szlovákiából. 1kamionnyi pelletet ( 24 tonna) elhoznak 200-250 euróért, maga a pellet ára 193 euró / tonna, de egy kamion tételnél  lehet alkudni biztosan 10 eurót / Tonna. Szlovákia Zsély falu, a határtól (Balasagyarmatnál ) kb. 12 km. Netto áron is meg lehet venni. Én amig nem gyártottam saját részre a pelletet onnan vásároltam és kimondottan jó pellet. Szinte portalan, nagyon magas hőértékkel ( 6 mm es  vöröses szinű Ukrán, nem fehér de mindenfajta égőfejben kifogástalanul elég). Ök maguk is gyártanak fehér fenyő pelletet az kicsivel drágább 205-215 eur/T között van, de én nem vettem mert az Ukránnal nagyon meg voltam elégedve. Én egy kisteher autoval szállitottam Budapesti vagyok  elméletileg 1400 kg raksullyal mehettem, de  2 tonnát simán elvitt. az autót napi bérléssel béreltem 7000 ft / nap. összesen  oda vissza 160 km. A telefonjuk, ha valakit érdekel, Nagy István +421908419689.

 

Balassagyarmatnál, a határ melletti új útra (222 es ut?), át a határon és jobbra  az országúton ki a faluból, a második falu Zsély. A falu közepén jobbra egy kis temető, közvetlenül egy kis hidacska után. A temetővel szembe levő kis útnál balra be .

Ár 193 nettó, nyáron 175. 

 

A határon és Szlovákiában nincs macera, Szlovákiában a sebességhatárokat nagyon pontosan be kell tartani, mert a rendőrök harapnak, de egyébként a kutya nem szól hozzád.

Nográd megyei faluknál nagyon szigoru a sebességmérés, mindenütt kamera, Rétságnál aszfaltba épitett sulymérés, de csak a kamionokkal foglalkoznak.

Teo1983 Creative Commons License 2019.12.05 0 0 9673
Szia
Égőfej kazán ház tájolása stb. De egy szezon kB 5-7tonna az ára még attól függ mien a pellet agri kb35ft-tol a fa pellet kB 70ft-tol van kg ként
Előzmény: vizimi (9672)
vizimi Creative Commons License 2019.12.04 0 0 9672

Sziasztok!

Meg szeretnémnkérdezni, hogy egy kb 107m2 alapterületű szigetelt ház esetén kb mennyi a napi pellet szükséglet, pellet fogyás kg-ban a mostani időjárásban.

Sosem fűtöttem pellettel ezért kalkulálni szeretnék a várható pellettfogyasztássa és a várható havi költségekkel.

Köszi

 

kushido11 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 9671

Üdv. Megitélésem szerint a szerelő nagy butaságot mondott, amikor lebeszélt a puffer tartáylrol. Én ugy oldanám meg, de lehet ezt majd csak jövöre tudod megoldani, hogy mindenképpen betennék ( ha van helyed) egy min 500 de inkább 1000 literes puffert. A kazán a puffere dolgozna, és egy másik szivattyu a rendszeredet látná el. Ahol lecsatlakozol a padlófütésre ott betennék egy 3 vagy 4 állásu szelepet, hogy a padlóba nem nemjen 40 foknál magasabb hő. Ugyan elbirna többet is, de olyan magasra emeli a por lebegését, mint a hőfok. 40 fok 40 cm magasan lebegteti a port. A radiátorokba mehetne akár sokkal nagyobb hő is.

Jobban jársz ha egyszer felmelegited a rendszert és szinten tartod. Én egy 50 kW os pelletkazánnal fűtök  200 m2 t radiátorokkal és 100 m2 padlófűtéssel, naponta 65-70 kg pellet fogy el a ház sajnos régi és szigeteletlen ennek ellenére anyám lakrészében 25 fok a többi helységben 22-23 fok, az emeleti háloszobábkban 20 fok van. folyamatosan.

kolosch Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9670
Szia!

Jogos felvetések. Sajnos az építkezésnél a gépész lebeszélt a puffer tartályról, mivel "a pellet nagyon hasonló a gázkazánhoz, így nem szükséges erre költeni..."
Utólag lehet beteszek egy kisebbet, ami ehhez a zárt rendszerhez kell.

1-2. Te hány fokosra állítanád az előremenőt? Úgy tudom a pelletkazánhoz vagy egy olyan szelep, ami 55°C-tól engedi be a felmelegített vizet a rendszerbe. Aztán az is lehet, hogy ez jó nagy hülyeség :)

A kazán szerinted tud olyat, hogy ha a padlófűtés termosztát ad jelet, akkor 45fokos víz legyen, de ha radiátor, akkor 55 fokos? Mint pl a melegvíznél külön hőmérsékletű vizet kap a boiler.

3-5.Van vezérlés, magától megy minden. Pl a radiátorhoz a termosztát a gyerekszobában van, ami ha 21fok alá megy, akkor bekapcsol a szivattyú és a kazán, 10-15 perc múlva melegedik és kb 10 percig megy, mert felmegy 21 fok fölé. De a padlófűtésnél ugyanez nem megy. Ott 2 óra fűtés után kezd langyosodni a padló, és onnantól még 1 óra, mire felmegy 1 fokot. Igaz, utána lassan de biztosan kúszik felfelé, és majdnem 1 napig nem esik le. Ezért inkább hajnal 4-6között nyomatom, hogy reggelre és napközben jó legyen, de nem automatára teszem.

Szerinted egy 500 literes puffer elegendő? A radiátor isnl arról menne vagy ez csak a padlóhoz kell?
Előzmény: ksanci (9663)
rézműves1 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9669

..."én nem panaszkodom mert tökmaghéj pelletet égetek. nagyon jól ég és kevés a hamu is"... 

 

Akkor neked valami szuper jó kazánod van, mert az agripelleteknek általában jó sok hamuja szokott lenni, legalábbis a szotyinak jóval több, mint a fenyőpelletnek, ami ugyan jól ég, de gusztustalanul odatapad mindenhová, még a kazán plafonjára is, meg a hőcserélők aljára is. Ráadásul még savas (rozsdás) korrózió is látható a lemezeken. Mogyiéktól szerzed a tökmaghéjat? És ha nem titok mennyiért tudod venni?

Előzmény: banzai10 (9667)
feketefelhoo Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9668

Nahát !

 

 

 

 

Előzmény: ksanci (9665)
banzai10 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9667

nos én nem panaszkodom mert tökmaghéj pelletet égetek. nagyon jól ég és kevés a hamu is. néha liszt szerű hófehér a hamu és az égéstér belseje, néha özbarna. csak kíváncsi lettem volna hogy mikor jó az égés. ha fehér vagy ha özbarna.

ksanci Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9666

Üdv!

 

A hamu tulajdonságai nem az égőfejtől függ (hibátlan égőfejnél), hanem a pellettől, amit eléget.

Az olcsó agripelletnek sokkal több hamuja van és salakosodik, összeáll ilyen tömbökké. A drágább keményfa és/vagy fenyőpelletek nem salakosodnak és kevés a hamujuk is.

Előzmény: banzai10 (9664)
ksanci Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9665

Üdv!

 

Olyat, amit erre találtak ki. Hamuporszívónak hívják...

Előzmény: feketefelhoo (9662)
banzai10 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9664

üdv. érdeklődnek van valaki aki az égéshez ért? Ha jól üzemel a pellet égőfej, milyen színű és állagú a hamu?

ksanci Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9663

Szia!

 

Szerintem:

 

1-2.: Az összes problémádat a jelen rendszerben csak egy puffer használata oldaná meg. 67 fokos a fűtővíz, miközben a fő fűtésed padlófűtés? Baromi sok. Miért lett ennyi? Így soha nem lesz gazdaságos. Nálunk pl. max. 55 fokos az előremenő és radiátorokkal fűtünk. Van 3 padlókör is, de csak komfortérzet miatt, mincs is rendesen szabályozva.

Úgy próbálsz most fűteni a padlóval, mintha radiátor lenne. 

3.: teljesen mindegy, hogyan kapcsolgatod kézzel, egy komplett vezérlés kellene, ami szabályozza a szivattyú(kat), szelepeket is. Vagy egy puffer...

4.: De, túlzás. Ez baromi sok. De nem is csoda, lásd fent.

5.: Most mivel szabályzod? És milyen beállításokkal? Azt a lomhaságot hőtehetetlenségnek hívják, és a jelenlegi rendszereddel tökmindegy, sehogyan nem lesz jó. Padlófűtésnél +-0,1 fokos eltérések között szokás szabályozni, amit puffer nélkül pelletfűtéssel csak pazarlóan lehet megcsinálni. Pl. ez nem gázkazán, ahol másodpercek alatt lehet szabályozni a lángot (moduláció).

Előzmény: kolosch (9661)
feketefelhoo Creative Commons License 2019.12.03 0 0 9662

Jó napot !

 

Milyen porszívó javasolt pellet kályha takarításra ? Vettem egy OBI-s "vödröt", amit a porszívóra lehet csatlakoztatni, de a hamu 90%-a a porszívóba gyűlik, nem a "vödörbe"

 

 

kolosch Creative Commons License 2019.12.02 0 0 9661
Sziasztok!

Pellet padlófűtésre kérek tanácsot, hogy mik a legjobb tapasztalatok.
A rendszerem: Ferroli SFL 3-as kazánom van, külön a radiátor kör és külön körön a padlófűtés, puffer tartály nélkül. Van még egy 200l-es boiler is.

A ház fűtött területe 109nm, 20cm-es hőszigeteléssel. Radiátor csak a hálószobákban van, padlófűtés mindenhol. 21 fokos átlag hőmérséklet számunkra az ideális szobahőmérséklet.

Oktoberben-novemberben 1,5 órát ment reggel a padlófűtés, ami egy teljes zsák pelletet megevett. Télen viszont nem lesz elég egy reggeli 1,5 órás fűtés.

Kérdéseim:
1. Ti hány fokra állítanátol a pellett fűtővizét? Nekem 67°C. A padlófűtéshez van egy hidrováltó, ami nem enged 39°C nal melegebb vizet a padlóba. Inkább legyen melegemm, vagy hidegebb, hogy a rariátorok ne legyenek kegyetlen melegek? Melyik a gazdaságosabb?

2. Van abban tapasztalat, hogy hogyan gazdaságos a padlófűtés? Naponta többször keveset (fél óra) menjen, vagy egyszer sokat (pl 2-3 óra)? Gondolom a 2., hogy ne kelljen mindig felmelegíteni a vizet, de lehet rossz az elképzelés... Vagy fűtsek gyakrabban sokat az elején, hogy a beton jól átmelegedjen, majd csak szinten tartsam?

3. Érdemes a keringető szivattyút úgy beállítani, hogy amikor kikapcsolja a termosztát a kazánt, akkor még keringesse a vizet a kazánból?

4. Szerintetek reális, hogy ilyen erős hőszigetelés mellett novemberre 19 zsák ment el, decemberre várhatóan napi 1,5-2 zsák, azaz kb 50-60 zsák? Az nem túlzás?

5. A padlófűtés részét termosztáttal szabályoznátok vagy manuálisan a lomhasága miatt?
A válaszokat és a tippeket előre is köszönöm!

Kolosch
petybar Creative Commons License 2019.12.01 0 0 9660
Vigyázok a beállítàsokkal. Igen egy ajtós lett a lakatos soha nem ér rá. De meglesz hozzá a másik ajtó is.
Előzmény: rézműves1 (9658)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.29 0 0 9659

Üdv az Uraknak.

Olyan problémám van, hogy adott egy 4 éve üzemelő Sun p7. Tegnap estétől nem akar bekapcsolni. Sem a termosztát jelére sem manuálisan. Ha áramtalanítom, utána megcsinálja a szellőztetés, majd megáll, mint ha nem kellene mennie. Kiírja a víz hőfoját, és ennyi. Találkozott már valaki ilyen problémával? Ma körbetelefonáltam az összes könyvében felsorolt szervízest, de egyedül csak Pesten foglalkoznak vele, és ott is leghamarabb két hét múlva. Annyit tanácsolták, hogy biztos az előre menő szenzor a ludas, de az működik, mert ha melegítem, változtatja a hőfokot. Ja és semmi hibakód nincs😞 Help

rézműves1 Creative Commons License 2019.11.26 0 0 9658

Végül is csak egyajtós lett?

Előzmény: petybar (9656)
rézműves1 Creative Commons License 2019.11.26 0 0 9657

Azért csak vigyázz azokkal be(el)állításokkal, mert a fejek gyárilag be vannak lőve a jó minőségű pellethez, vagyis a praméterek össze vannak hangolva...nehogy több kárt csinálj vele...én az enyémhez az első fűtési szezonban nem is nyúltam, csak amikor romlott a pellet minősége...

Előzmény: petybar (9656)
petybar Creative Commons License 2019.11.25 0 0 9656
Sziasztok. Köszönöm mindenkinek a segítséget a ferroli sun p7 beépítésre került. Eddig nagyon jól muzsikál már csak a beállításokkal bíbelődöm. Remèlem ha több tapasztalatom lesz en is tudok segíteni másoknak. :-)
Előzmény: petybar (9605)
Zolket Creative Commons License 2019.11.22 0 0 9655

https://www.edilkamin.com/hu/hivatalos-edilkamin-markaszervizek

 

nézd csak mit lehet találni?

 

tudomásom szerint az Italiana camini kályháknak van kijelzője, ott kiír egy hibát

Előzmény: pano78 (9650)
ksanci Creative Commons License 2019.11.22 0 0 9654

Most nézem, hogy az Italiana Camini az nem a típusa, hanem a márkája. Tehát kellene a pontos típus is.

Előzmény: pano78 (9650)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!