Keresés

Részletes keresés

uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.25 0 0 26941

Köszi, bejött! :D

Előzmény: Tótikám (26936)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.25 0 0 26940

Tegnap volt a próba-nap.

Megfogadtam a jótanácsot, kivettem pár üveget, fölráztam és 5 napig hagytam szoba hőmérsékleten.

Vissza a hűtőbe egy napra és próba.

Nem mondom, hogy hű-ha mekkora pezsgés, habzás jött, de láthatóan - és élvezhetően - jobb lett.

Előzmény: Márton Gúnár (26939)
Márton Gúnár Creative Commons License 2020.06.24 0 0 26939

Hasonlóképp jártam két alsóssal nem rég. Kicsit túl jól sikerült a cold crash és alig maradt élesztő a lében. Kellett par hét mire megjött a bubi, de még mindig nem az igazi.( kb 10 hetesek) Mire összesimul a hűtőben, addigra tuti jó lesz!

Előzmény: uni-cum-laude (26934)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.18 0 0 26938

Köszönöm, okvetlenül kipróbálom!

(A palackozást követően még 8 hétig állt a hűtőben, akkor már folyamatosan 8 - 9 Celsius fokon.)

Előzmény: Tótikám (26936)
Hank Evans Creative Commons License 2020.06.18 0 1 26937

A SerPát nem ismerem. Nekem Grainfather van, a kisebbik, de tökéletesen működik. Ebből a nagyobb verzió - igaz, csak 70 literes a SerPa 80 literjéhez képest - kb. egy árban van, sőt az Olasznál most akciósan olcsóbb. 

 

https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_171&products_id=2825&zenid=2856402880296f75dd6df0ceb810d3db

 

Ami emellett szól, hogy világszerte népszerű és kipróbált, nagyon precíz (cefrézés pl. tized C fokra pontos), ráadásul nem sima rézcsőből hajlított hűtő van hozzá, hanem szintén tökéletesen működő ellenáramoltató hűtő. Ráadásul az új modellben van sörlémennyiség-mérő is (a régebbiben elég nehéz bekukkantani a cefrézőkosár mellett). Viszont csak elektromos, nem gázos (is).

 

Amúgy valóban össze lehet hozni egyedi gépet innen-onnan alkatrészeket szerezve, szerelgetve olcsóbban - én is ezt csináltam az elején - de ha újra kezdeném, nem vennék mást. Igaz, ez már elég nagy összeg (én a kisebbet 200 körül vettem, de nem bántam meg). 

Előzmény: Anary11 (26930)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.18 0 0 26936

Csak egy ötlet, ha alacsony hőmérsékleten tárolod akkor pár üveget jól rázzál össze, és tedd szoba hőre.  Meglátod van e változás kb. egy hét.

Előzmény: uni-cum-laude (26934)
macokk Creative Commons License 2020.06.17 0 1 26935

A serpa egy rendkívül alaposan kivitelezett speidel braumeister elvű készülék igen drágán. Hasonlóan használható saját készítésű cucc kihozható ( volt? mert újabban a kínából rendelt dolgok szállítási költsége emelkedett) kb. 70e- ből. Egyéni rendelésekkel, némi saját barkácsmunkával (flex, popszegecs, stb). Ha azonnal kell, akkor persze venni kell valamit. Ahhoz nem értek...

Előzmény: Anary11 (26930)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26934

Segítséget, ötleteket kérek Tőletek.

Készítettem egy láger sört, gyakorlatilag minden főzési, erjesztési, érlelési szabályt, hőmérsékleteket, időtartamokat betartva.

"Ünnepélyesen" nyitogattam az üvegeket és: igazából nem habzik. Ízre kellemes, némi bubi látható, egy leheletnyi habréteg is keletkezik, de azután: annyi. Kínomban egy dologra tudtam (eddig) gondolni csak: rosszul, ügyetlenül zártam le koronazárral az üvegeket. Tanácsokat is köszönettel veszek.

lacci40 Creative Commons License 2020.06.17 0 1 26933

Hasonló építésén fáradozom ha a kínaiak elküldik lassan a hozzávalókat. 50 literes gőzfűtéses üstön gondolkodom elektromos és gáz fűtéssel. Ha lesz tapasztalatom akkor megosztom. 

Előzmény: Anary11 (26930)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.17 0 1 26932

Ez már szinte üzemi. Keresgélj Csapon .hu podcastok , részletesen beszélnek .

Előzmény: Anary11 (26930)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26931

Még egy emlék 60% rozzsal készítettem két lépcső volt a terv , de már ki vétel macerás volt .Vége egy lépcső lett.Ezután következett szűrési rémálom.Nem az első dekokciós főzésem volt, de  emlékezetes.

Előzmény: Tótikám (26929)
Anary11 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26930

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni.

 

Valaki találkozott már a Serpa sörmester névre hallgató sörfőzővel? Megosztaná velem tapasztalatát?

 

https://www.sorfozes.com/sormester

 

Én sajnos egy bemutató youtube videón kívül nem sok mindent találtam róla. Szerintetek érdemes egy ilyenbe beruházni, vagy induljon el az ember a graintfather útvonalon?

 

Tudom, hogy van egyszerűbb és olcsóbb irány is, én mégis ilyen "egybemindent" gépen gondolkodom.

 

Segítségeteket, tanácsotokat előre is, Köszönöm!

Tótikám Creative Commons License 2020.06.17 0 0 26929

Ez igen,így tényleg hosszú főzés volt. Nekem is alá kellett melegíteni.

Előzmény: -Toti- (26928)
-Toti- Creative Commons License 2020.06.16 0 0 26928

Három lépcsős, de nem teljesen jött ki a matek, így alá kellett melegíteni párszor a teljes cefrének.

Előzmény: Tótikám (26927)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.15 0 0 26927

Jól néz ki mind a két sör ,elismerés hogy bevállaltad a dekokciós cefrézést. Hány lépcsős volt. Carafa és pörkölt maláták esetén nálam a hideg áztatással(cold steeping) nem lett annyira karcos  , simább , hamarabb iható lett.

Előzmény: -Toti- (26925)
-Toti- Creative Commons License 2020.06.12 0 0 26926

A múltkori dekokciós eljárással készített sör is a célegyesbe ért, de szerintem még kicsit nyers, 1-2 hónap szerintem kell még neki, mindenesetre szép, és ami fontosabb, elég ízgazdag lett, ami megnyugtató, ha már annyi ideig tartott az elkészítése. Bizakodó vagyok.

-Toti- Creative Commons License 2020.06.12 0 0 26925

Hogy egy kis képes beszámoló is: még november elején főztem egy fekete lágert. Egy hónapig volt az erjesztőben 12-14 fokon, majd átfejtettem, és mivel lusta voltam palackozni, még ott is állt közel egy hónapot, míg végül december 30-án sikerült palackba zárni a "Salak" névre keresztelt sört, aminek viszonylag nagy rajongótábora lett, miután még 3-4 hónapot volt a hűvösben, illetve hidegben. A recept kb. 23 literhez:

3 kg pilseni

1,5 kg müncheni

0,5 kg caramünich II

0,3 kg carafa III

 

17 liter cefrézővíz

22 liter máslóvíz

 

40 gramm Saaz 75 percig

30 gramm Saaz 30 percig
30 gramm Saaz 10 percig

 

20 gramm MJ M84 Bohemian Lager

 

Keserű lett, de inkább a pörkölt maláták keserűsége dominált, mint a komlóé, de összességében szerintem jól kiegyensúlyozott sör született. Egyesek szerint kicsit több kávés ízt elbírt volna, talán legközelebb a carafából kicsit többet rakok bele, de talán csokimaláta is megteszi - egy korábbi verziójában az volt benne, az sem volt rossz, nem tudom, hogy mennyivel vinné más irányba.

Tótikám Creative Commons License 2020.06.12 0 0 26924

Meggyből az apró szemű régi fajták a legjobbak (paraszt meggy,stb.) Ha félted az erjesztődet a esetleges vad élesztőktől akkor inkább üveg edény. Ha édesítés mellett döntesz ,akkor hasznos poharanként adagolni és megkóstolni, nehogy túl édes legyen.Édesítő szereket érdemes tanulmányozni.  Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/15637/mikor-milyen-edesitoszert-valasszunk

Előzmény: Jhonny03 (26922)
Tótikám Creative Commons License 2020.06.11 0 0 26923

15l búzába 2kg málna került , főerjedés után kb egy hétre.Érdemes cefréző zsákba rakni , az apró magok miatt. Mirelit málna volt. Friss gyümölcs esetén fertőzés ellen ,esetleg borkén, hő kezelés bár ez aroma vesztéssel jár. Szárazra fog erjedni. Lehet palackozáskor édesíteni ízlés szerint pl. eritritol és társai. Hasznos lehet Greg Hughess  Házi sörfőzde

Előzmény: Jhonny03 (26922)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 26922

Sziasztok!

Valaki készített már gyümölcsös Ale vagy búzasört. Esetleg valakinek van valami jó bevált receptje?

radio111 Creative Commons License 2020.05.31 0 1 26921

Az olaszos stout is piszok jó lett, fogy rendesen

Előzmény: gyurko77 (26919)
gyurko77 Creative Commons License 2020.05.31 0 1 26920

Sziasztok! Élesztő újrahasznosítás! Megosztom a tapasztalatomat, hátha mást is érdekel. Úgy időzítetem a főzést, hogy előtte való napon fejtettem le az előző sört. Az üledékben maradt anyagból oltottam be a következő sörlét. Kivettem egy jó pohár élesztős üledéket (a többi ment a virágokra, imádják!) és egyszerűen hozzáöntöttem a lehűtöttt sörléhez. Az erjedés gyorsabban indult be, mint száraz élsztőből (safale K97-t használtam).  Mára leerjedt, nincs hibája! 

Előzmény: Tótikám (26863)
gyurko77 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 26919

Szia! Legtöbben a kezdőknek IPA főzést javasolnak. Nekem viszont az első sikerélményt a stout jelentette. Igaz, én szeretem is nagyon a típust. Ajánlom, hogy próbáld ki a zabkásás stoutot. A recepteket  Greg Hughes könyvéből vettem, mindig elfogyott :)

Előzmény: radio111 (26906)
gyurko77 Creative Commons License 2020.05.31 0 1 26918

Szia! Hasonló tapasztalataim vannak. Sfale-K97 élesztővel csináltam kölcsöt többször is és erjedés mindig elhúzódott. 16 C fokon kb 20 nap alatt lett kész, de  végeredmény jó lett. Ezek szerint nem kell megijedni, ez az élesztő típus "lusta".

Előzmény: becherovka83 (26907)
s_tibor13 Creative Commons License 2020.05.29 0 0 26917

csak ismerkedés..

Előzmény: nyikto nye (26916)
nyikto nye Creative Commons License 2020.05.29 0 0 26916

Gondod van, vagy csak érdeklődsz?

Előzmény: s_tibor13 (26914)
akoscivic Creative Commons License 2020.05.29 0 0 26915

Köszönöm a segítséget. :-)

s_tibor13 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 26914

Balatonnál főz valaki sört?

kardosur Creative Commons License 2020.05.28 0 0 26913
Előzmény: akoscivic (26911)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.27 0 0 26912

Fuggle. Hasznos lehet , Sörtéka.

Előzmény: akoscivic (26911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!