Egy kis csecsemő anyukája valószínűleg nem tud egy fél napot a konyhában tölteni, ha meleg kaját szeretne prezentálni. Szintén esélytelen a " háromnegyed órán át, folymatos kavargatás mellett..." típusú receptek elkészítése. Mégis mit tegyünk, ha már meguntuk az összes kajaházhozszállító céget?
Olyan recepteket gyűjtünk, amik szinte maguktól megfőnek, és két szopi/büfiztetés/pelenkázás/poronytvigasztalás között is előkészíthetőek!
kell hozzá bolti réteslap. lehetőleg olyan, amit szét lehet bontogatni anélkül, hogy összetörne (vagyis friss :)). azonfelül meg mindenféle, amit serpenyőben össze lehet rottyantani. mondjuk gomba, sonka, cukkini, hagyma, sajt (de akár répa, krumpli is mehet bele). ezeket apróra darabolva-reszelve serpenyőben zöldfűszerekkel, sóval-borssal ízesítve összepároljuk kicsit. a réteslapokat négybe hajtjuk, közepükbe teszünk egy-egy kupacot a serpenyős cuccból, összehúzzuk a sarkokat, petrezselyemszárral megkötjük. a csomagokat zsíros-sós-pirospaprikás tejföllel kicsit meglocsolgatjuk. tepsibe rendezzük, a réteslap pirulásáig sütjük. tejfölös vagy tejszínes szósszal kínáljuk.
(roppant csinos étel, az elkészítése sütőbetolásig nincs 15 perc, és másik bő 15 perc alatt ki is sül. melegen-hidegen tálalható)
bocs hogy belekotty, de ha tényleg csak csirkepörköltöt akarsz, ahhoz nem túl sok a 20 perc kuktában???
Csak mert forrástól számítva 30 perc lassú tűzön nagyjábol normál lángon is elég, hacsaknem akarsz olyan pörköltöt, ahol a csontok külön úszkálnak, annyira túl vannak főzve...
Én minden héten csinálok csirkepaprikást (igaz, nem pörkölt) - de ahhoz én nem hazsnálnék kuktát, mint ahogyan pl. rántottához vagy tükörtojáshoz sem... a bolstab kapható előnevelt felpuffasztott csirkék annyira hamar megpuhulnak, hoyg nem is hinnéd, egy csirkehúslevesnek forrástól számítva untig elég 20 perc, egy csirkepaprikásnak is nagyjából ennyi.. megfonnyasztom a hagymát olajon (zsírban az igazi, de annyira régen nem hazsnálok zsírt, hoyg nincsen itthon), karikára vágott zöldpaprikát, ha üveges rádobálom a csirkepaprikásnak valót, kicsit rázogatom, hogy kifehérdjenek a húsok, akkor hozáadok egy felkockázott paradicsomot, megpaprikázom, felöntöm kis vízzel, majd mikor felforr, kislánra teszem... 20-25 perc mulva behabarom (1 dl tej, annyi liszttel elkeverve, hoyg tejföl állaga legyen, és ehhez hozzáadok egy kétdecis tejfölt, jól elkeverem simára, és belekeverem a csirkepaprikásba..) - és kész!
Nálunk hétvégén családi esemény volt, keresztelő, így a maradék marhapörköltből készült tegnap nagy adag gulyásleves galuskával (nem volt erőm csipetkével bajlódni), ehhez tegnap készült mákos nudli, ma pedig túrós tészta szalonnával, desszertnek vaníliás cukorral.
szikkadt kifliket karikázunk. tojássárgáját, tejet, cukrot, citromhéjat, vanilincukrot (én az aromára esküszöm különben) összekeverünk, meglangyosítunk. tűzálló tálba kifliréteget gyártunk, baracklekvárt pötyögtetünk rá, tört dióval szórjuk, meglocsoljuk a tojásos-tejes öntettel. így rétegezünk, míg van kiflink (ügyelve, hgoy a tál tetején maradjon hely!). mikor minden a tálban van, ráöntjük az összes maradék lötyit. a tojások habját egy kevés cukorral és egy csepp citromlével kemény habbá verjük, és elsimítjuk a tetején. meleg sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a hab megszilárdul és rózsaszínű lesz. (kiflikarikázástól forrón tálalásig kb 20 perc se)
Krumplit meghámozni, sajtreszelőn lereszelni, majd sajtot, vöröshagymát dettó. Darált húshoz hozzákevereni. Az arányok kb. 1 rész húshoz annyi krumpli + sajt, hogy a hús súlyát kiadják. (A krumpli levét reszelés után ki kell nyomkodni, különben nagyon vizes lesz a cucc.) A masszába mehet só, bors, és mustár. Ez kimaradhatatlan :-)
Camambertleves 1 ek. vajból és egy ek. lisztből világos rántást csinálok. 3 fokhagymagerezdet lereszelek/összezúzok, bedobom a rántásba, 1 percig még hagyom. 1 kocka Maggi tyúkkockából készült lével fölöntöm, borsozom (sózni nem is kell!), belevágok 10 deka Camambertet. Addig főzöm, amíg a sajt lejön a héjáról. Tálaláskor friss bazsalikomaprólékot teszek rá.
A halat előtte nem kell befűszerezni? Én is nagyon "fűszermániás" vagyok.És rendes citromlével öntöd le? Lehet h ez nagyon primitív kérdés, de én még ilyet sosem csináltam.
Nekem is ez az első kuktám, kaptunk hozzá leírást is, de most már inkább a tapasztalat.
A levesnél kitapasztaltam hogy kell a 20-25 perc, úgy hogy előtte a húst kicsit előfőzöm,lehabozom.
Ma csirkepörköltet fogok készíteni benne, és kb.20 percre állítom.Megpuhul, utánna kiszedem egy serpenyőbe, elfővi a levét, mehet rá tejföl és kész.
Az első tejberizsem leégett benne, most már tudom, hogy elég neki a 6 perc!!
Van rajta egy pöcök, ami ha feljön, akkor onnantól indul az idő.(Akkor keletkezik benne elég gőz.)
Én bevallom régen féltem attól, hogy a kukta felrobban(fóbia) ez a fajta teljesen megbízható, biztonsági szelepek vannak rajta.
A bab/lencse leves/főzelék úgy készül benne, hogy előtte kifőzöm a füstölt oldalast, majd beteszem magában a kuktába 30 percig.A babot/lencsét 1 éjszakára beáztatom, majd mehet a húshoz, és még az egész együtt 25 percig, utánna habarom. Szvsz ez elég gyorsan megvan.
Isteni ízek, minden puha.(persze függ a füstölt hústól is)
Már sok ismerősömnek ajánlottam , és meg vannak elégedve vele.
Látom nagy a sikere a besamellel készült cuccnak, akkor leírom a mi nagy-nagy kedvencünket:
Csőben sütött tengeri hal:
1 csomag tengeri halfilét citrommal jó alaposan leöntve felengedni, majd egy nagyon alaposan kivajazott tűzálló tálba beletenni. Kb. 5 dkg vajat/margarint felolvasztani, abba annyi liszt, hogy sűrű massza legyen. Tejjel felönteni, megvárni míg besűrűsödik, utána mehet bele a hal levéből is, de aki annyira nem szereti a hal jellegzetes ízét, az sima mártást is csinálhat :-) A mártást szerecsendióval bőven, és sóval ízesíteni, ráönteni a halra. Forró sütőbe vele, ahol kb. 15-20 percet sül, akkor jó sok reszelt sajt a tetejére, vissza a sütőbe, míg a sajt megszínesedik. Párolt rizzsel isteni! (Már aki szereti a halat, ugye ;-))
ezt a rakott zöldséges dolgot megcsináltam tegnap, és isteni. pulykából, aminek elősütés előtt az egyik oldalát beszórtam grill fűszerkeverékkel, a vegyes cuccba meg sót, borsot, és sok-sok petrezselymet tettem. kukoricás rizzsel adtam, és húú, nagyon tetszett. És jól is nézett ki. :)
Ez nagyon jól hangzik, hogy ilyen gyorsan elkészül minden. De azt honnan lehet tudni, hogy mit mennyi ideig kell főzni benne? Van leírás hozzá, vagy csak úgy kitapasztaljuk?
Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de abszolút kezdő vagyok kukta-témában.
én nem értek a kuktákhoz, sose használtam, de a Vasedényben most kb féláron van egy csomó minden, ha jól emlékszem, összesen kb 10ezer Ft-ért árulnak egy kuktát plusz egy másmilyen lábost - esetleg érdemes megnézni
Már korábban is írtam, hogy a Fagor Multipluss kuktájával mennyire meg vagyok elégedve.Kb.10-13 e ft lehet most az ára, csak ajánlani tudom.
A húslevestől kezdve, bableves, pörkölt, tejberizs, minden elkészíthető benne, fajtától függően 15-25 perc alatt. A húsleves olyan finom, és átlátszó, amilyennek lenni kell.
Tök jó ez a topic! Én is hozzájárulnék egy recepttel, nagyon gyorsan kész van és nagyon finom.
Mozzarellás-paradicsomos csirkemell
Kevés olajon megpirítunk egy kis üveg szeletelt gombát, hozzáadunk kb. 1 dl paradicsomlevet, beízesítjük bazsalikommal, oregánóval, ételízesítővel, petrezselyemmel, összeforraljuk és levesszük a levesszük a gázról. Kb. fél kg csirkemellfilét felszeletelünk, besózunk és szépen egymás mellé fektetjük egy kevés olajjal kikent jénai tálba. Ráöntjük a paradicsomszószt, rákarikázunk egy-két fej paradicsomot (én mindig meghámozom, úgy teszem rá), és a tetejére tesszük a zacsi mozzarellát felszeletelve. Alufólia a tetejére, én kb. 30-40 percig sütöm gázsütőben 3-4 fokozat között.
Lenne egy "topikbavágó" kérdésem is. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy jó lenne venni egy kuktát, hogy minél kevesebb időt kelljen tölteni a főzéssel. De milyet? És azt sem tudom, hogy milyen ételeket lehet megfőzni benne. Tippek, javaslatok, tapasztalatok?
Húsfondüt kaptunk, de néztem, hogy le lehet szedni a tetejét, és akkor gondolom, a sajtot ugyanúgy lehet benne csinálni. És arra is gondoltam, hogy ha a fűszerezett húst elősütöm, akkor éppen csak át kell pirítani az olajban, és úgy "gyorsabb". Ja, és amikor kipróbáltuk, akkor fokhagymás olajat töltöttünk bele, eszméletlen finom aromája lett a húsnak tőle.
bár nem bonyolítjuk túl, sajtfondü mindig 2féle sajtból készül, mert a füstöltet nem szeretjük, a lényeg, h kell bele síma sajt, meg nagylukú (edami-pannónia kiváló), fele-fele arányban, illetve fehér bor.
Sokan fokhagymázzák, de nekünk pl ebben nem ízlik a fokhagyma. Valaki keményítővel "teszi többé", úgy még nem kóstoltuk, de ez a telt sajt íz így kiváló.
csokifondue: fehér-ét-tejcsokidarabkákat beletenni a forró tejszínbe, lehet ízesíteni korianderrel, kardamánnal, narancshéjjal, naranccsal. Ebbe lehet mártani maradék sütit, sütivégeket, piskótát, babapiskótát, kalácsot, almát, banánt, narancsot, stb..., majd szoktam darálni mogyorót, (lehet mandulát is!), és a csokiba mártott cuccot ebbe még beleforgatjuk.
Húsfondue: különböző húskockákat fűszerezve a forró olajba mártjuk, itt fejenként legalább 2-3pálca kell (ha nincs elég, saslik pálca kiváló), ha megsült a húskockánk, a felkínált szószokba mártjuk, én készítettem már nagyon sokféle mártást, pl: fokhagymás tejföl, ketchap tejföllel, tartár, hagymadarabkák sűrített paradicsomban, stb... Ehhez mindig salátát eszünk és bagette-t.
Abszolút befutó a sajtfondue amúgy!!
Milyen készletet kaptatok? Zománcozott fémedény(-húsfondue), vagy cserép(-sajt), meg lehet kapni bevonatosat is, de sztem az sajntnál hamar megsérül...
Franciakenyeret gyakran sütök, fondue-höz leginkább, szoktam olyat, h kaprot-vajat-sót összekeverek és beletöltöm a bagette-be, az valami mennyei...
kiflitészta: az a baj, h nem szoktam recepteket eltenni:(. Kiflitésztát úgy szoktam, mint a kenyeret, de megy bele 1 tojás is és tejföl mindenképp, víz fele pedig tej. Nagyjából ennyi...
De mindent találomra sütök, nyilván kiindulok vmiből, a lényeg, h 10perc dagasztás után egy fényes-kerek buci legyen a kenyérsütőben.
Köszi lángosreceptet Nektek,van kenyérsütőm, majd kipróbálom.
A virslis is tényleg jó ötlet.
Azért a kiflitésztás változat is nagyon finom lehet.Olyan jó Nektek hogy ilyen kreatívak vagytok, és ügyesek, de nem baj, innen lopkodom majd az ötleteket.
Ugyanúgy olajban? Hmm, ez irtó jól hangzik, feltétlen kipróbálom!
Én síma virslis kiflit szoktam sütni, kiflitészta, bele tejföl+aprított nyers hagyma+só, rá a virsli, összehajtom a tésztát, megkenem tojással és kisütöm.
Lángos: 1 kg liszt, fél liter FÉLTARTÓS tej (fontos), 1 kefír, fél kocka élesztő, ízlés szerint só. Összegyúrod (én robotgéppel szoktam), és pár órát hűtőben keleszted.Vizes kézzel kiszeded a lángosnyi tésztagombócot, vékonyra húzogatod, és fottó olajban pillanatok alatt kisütöd. Nagyon jó, kb 1 hétig el is marad a tésztamaradék a hűtőben. Én olyat is szoktam vele, hogy virslit tekerek ebbe a tésztába és azt sütöm ki.
Alice, próbáld meg egyszer, h előtte nem főzöd meg sós vízben, én a sütőben sütött karfiolt, brokkolit sosem főzöm elő, ha leöntöd mindenfélével, akkor tulajdonképpen csőben sül, illetve a biztonság kedvéért teszek rá fóliát is, gyönyörűen megpuhul omlósra, és bennemaradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok, az íz!